Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ποιόν τελικά εκπροσωπεί ο Βαρουφάκης;

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC μόλις χθες, εις εκ των βασικών του νέου οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης υιοθέτησε πλήρως μιά από τις πιο αισχρές και ρατσιστικές εκδοχές της προπαγάνδας της Μέρκελ και των υπολοίπων εναντίον των Ελλήνων. Δηλαδή, τα δάνεια του μηχανισμού ύψους σχεδόν 240 δις ευρώ επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να διασωθεί ο Έλληνας.

Στην ερώτηση «πως να πω στους ψηφοφόρους μας ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για τους Έλληνες;» ο Βαρουφάκης απάντησε ότι θέλει να δηλώσει στους Γερμανούς ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι πληρώσατε αρκετά. Το πρόβλημα είναι ότι πληρώσατε πάρα πολλά. Πληρώσατε 240 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια. Αυτό που δεν αντιληφθήκατε είναι το γεγονός ότι λιγότερα από το 10% αυτών των χρημάτων έφτασαν στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα πήγαν στους πιστωτές, σε μια μαύρη τρύπα χρέους που είναι μη βιώσιμο.»


Ο Βαρουφάκης πρόσθεσε επίσης ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει στην Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες «ένα σχέδιο για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος που καταβάλει ο μέσος Γερμανός γι' αυτή τη ελληνική πανωλεθρία, που καταβάλει ο μέσος Σλοβάκος, που είναι φτωχότερος από τον μέσο Ελληνα και ο οποίος καλείται να συνεισφέρει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.»

Πρώτο: Ο Βαρουφάκης λέει σκοπίμως ψέμματα. Τα 240 δις ευρώ δεν επιβάρυναν τον Γερμανό, ή τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Το διακρατικό χρέος διαμέσου του μηχανισμού προς την Ελλάδα είναι λίγο παραπάνω από 55 δις ευρώ. Αυτά δανείστηκαν απευθείας τα 16 κράτη της ευρωζώνης για να υποστηρίξουν το πρώτο μνημόνιο. Τα δανείστηκαν και μάλιστα με επιτόκια χαμηλότερα απ' ότι εκείνα με τα οποία δάνεισαν την Ελλάδα.

Δεύτερο: Τα υπόλοιπα σχεδόν 185 δις ευρώ δόθηκαν από τον EFSF, δηλαδή το προσωρινό ευρωπαικό ταμείο του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας, τα οποία δανείστηκε με τη σειρά του από τις αγορές εκδίδοντας δικούς του τίτλους χρέους. Το χρέος αυτό δεν είναι διακρατικό και δεν το επωμίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες κανενός κράτους. Το εγγυόνται απλά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Τρίτο: Το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε διακρατικό δανεισμό γιατί με βάση τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ (Λισσαβώνα) δεν επιτρεπόταν η ανάμιξη ούτε της ΕΕ, ούτε της ΕΚΤ στη διαχείρηση των υποχρεώσεων ενός κράτους μέλους. Επειδή όμως τον κύριο όγκο των ελληνικών ομολόγων, πάνω από 175 δις ευρώ, τον είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους οι Γερμανικές, Ολλανδικές και Γαλλικές τράπεζες, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ήθελαν να τις διασώσουν σε βάρος της Ελλάδας. Κι επειδή δεν μπορούσαν επίσημα, γιατί με βάση το κοινοτικό δίκαιο θεωρείται παράνομη κρατική ενίσχυση κι επομένως απαγορεύεται ρητά, τι έκαναν; Φόρτωσαν με την πρώτη δανειακή αποικιακού τύπου σύμβαση, διακρατικά δάνεια την Ελλάδα.

Τέταρτο: Από που κι ως που πληρώνει για τους Έλληνες, ο Γερμανός και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες; Δεν ξέρει ο Βαρουφάκης ότι η Γερμανία έχει δανείσει ως κράτος την Ελλάδα με 15,2 δις ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος "διάσωσης", αλλά έχει κερδίσει τουλάχιστον 75 δις ευρώ μόνο από την διαφορά επιτοκίων του δικού της δανεισμού; Θα είχε μηδενικά σχεδόν επιτόκια δανεισμού η Γερμανία αν η Ελλάδα κι ο Νότος δεν βρισκόταν σ' αυτή την άθλια θέση;

Σύμφωνα π.χ. με το Reuters (2/5/2013), αναφέρονται συνήθως δυο μελέτες που δείχνουν ότι το Βερολίνο έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη ως ακούσια συνέπεια της κρίσης. Η μια μελέτη είναι από τη γερμανική ασφαλιστική Allianz, όπου έχει υπολογιστεί ότι το Βερολίνο έσωσε € 10,2 δισεκατομμύρια κατά την περίοδο 2010-2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν από 3,39% σε 1,18% στα τέλη του 2013. Σήμερα είναι ακόμη χαμηλότερα. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν η Ελλάδα πρώτα και ύστερα οι άλλες χώρες δεν είχαν τεθεί υπό καθεστώς "διάσωσης".

Η άλλη μελέτη είναι του Jens Boysen-Hogrefe από το οικονομικό ινστιτούτο IFW και δείχνει ότι ο Γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός διέσωσε € 8,6 δις μόνο το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και των ευνοϊκών επιπτώσεων λόγω του γεγονότος ότι οι επενδυτές εντός ευρωζώνης θεώρησαν ως ασφαλές καταφύγιο τη Γερμανία. Έτσι τεράστιες ροές κεφαλαίου κυρίως από το νότο βρήκαν τον δρόμο για τη Γερμανία. Συνολικά ξεπερνούν τα 326 δις ευρώ από ολόκληρο τον ευρωπαικό νότο τα πρώτα τρία χρόνια των "διασώσεων".

Πέμπτο: Το 10% στο οποίο αναφέρεται ο Βαρουφάκης δεν αφορά στον Έλληνα πολίτη, αλλά στην ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων συστημικών τραπεζών προς το συμφέρον ντόπιων και κυρίως ξένων κερδοσκόπων, που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να τζογάρουν με τραπεζικά χαρτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ούτε ευρώ από τα δάνεια του μηχανισμού δεν πήγε στην ελληνική οικονομία, σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, επενδύσεις. Ούτε μετατράπηκε σε εισόδημα, ή τζίρο για την ελληνική εγχώρια αγορά.

Τα ξέρει όλα αυτά ο Βαρουφάκης; Πώς τολμά να ισχυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες επιβαρύνονται για τον Έλληνα; Σε τι διαφέρουν αυτές οι δηλώσεις από εκείνες του παλιού φίλου του, Γ. Παπανδρέου, που έλεγε τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα διεφθαρμένη, επειδή εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων πολιτών; Επειδή ο Βαρουφάκης δεν αναφέρει ευθέως ως διεφθαρμένο τον Έλληνα; Και μόνο το γεγονός ότι υιοθετεί αυτή τη χυδαία και ρατσιστική προπαγάνδα των Μερκελιστών, αποδεικνύει με ποιανού τα συμφέροντα ταυτίζεται.

Δεν θα ασχοληθούμε με τις μπαρουφολογίες του για το χρέος. Δεν είναι η ώρα. Αυτό που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι το εξής: Ποιόν εκπροσωπεί ο Βαρουφάκης απέναντι στους δανειστές; Πάντως όχι τον ελληνικό λαό. Ούτε βέβαια τους Ευρωπαίους πολίτες που χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τα ψέμματά του.

Αν στ' αλήθεια νοιαζόταν για τον Γερμανό, τον Πορτογάλο, τον Σλοβάκο πολίτη, τότε θα αποκάλυπτε την πλεκτάνη, θα έλεγε την αλήθεια για τα τεράστια κέρδη που η τραπεζοκρατία έχει αποκομίσει σε βάρος του ελληνικού λαού και των υπολοίπων της ευρωζώνης. Θα έλεγε στο Σλοβάκο και τον Πορτογάλο - που τους θεωρεί πιο φτωχούς από τον Έλληνα - ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες επέβαλαν σε βάρος τους τη διάσωση των τραπεζών, διαμέσου των προγραμμάτων "διάσωσης" της Ελλάδας. Κάτι που είναι παράνομο ακόμη και με το κοινοτικό δίκαιο. Κι επομένως γιατί να μην ενωθούν οι λαοί αυτοί προκειμένου να απαιτήσουν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν παράνομα για τη διάσωση των τραπεζών; 


Αυτά θα έλεγε και θα έκανε ο Βαρουφάκης αν νοιαζόταν για τους Ευρωπαίους πολίτες και μάλιστα τους πιο φτωχούς. Μόνο που ο Βαρουφάκης νοιάζεται μόνο για το πώς ο Έλληνας θα συνεχίσει να πληρώνει τα κερατιάτικα στους τοκοφλύφους και δεν θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Να γιατί υιοθετεί την πιο χυδαία και ρατσιστικά προκλητική προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας. 

62 σχόλια:

  1. Δημήτρη οι αναλύσεις σου είναι υπερ-πολύτιμες. Καλή συνέχεια, καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κύριε ΚΑΖΑΚΗ νομίζω πως βιάζεσαι, δεν πρόλαβε να κάτσει στην καρέκλα, ας δούμε με ψυχραιμία τι θα πράξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με προσβάλει κατάφωρα σαν Έλληνα αυτός ο κύριος όταν χρσησιμοποιεί ψέμματα. Αν είναι να εκπροσωπήσει τη χώρα ένας ψεύτης κι αυτό να το ανεχθούμε, τότε γιατί διώξαμε τον Παπανδρέου που είπε ότι είμαστε διεφθαρμένοι;

      Διαγραφή
    2. Επίσης, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι οι προθέσεις είναι καλές και έκανε "λάθος", όσο πιο γρήγορα ανακλαστικά βλέπει από κάτω, τόσο πιο γρήγορα θα συμμαζεύεται. Ο Δημήτρης έχει δίκιο να τους παίρνει από τα μούτρα.

      Διαγραφή
    3. Δεν είμαι καθόλου οπαδός της ρήσης "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Θα προτιμούσα κι εγώ ο Βαρουφάκης (που δεν είναι χαζός, σίγουρα ξέρει την αλήθεια) να εξέθετε την αλήθεια και στον τύπο - ευθέως. Φαίνεται πως επιλέγει να παίξει επικοινωνιακά, αλλά προφανώς όταν θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται θα το κάνει με βάση την αλήθεια που όλοι ξέρουν (και οι εταίροι και εμείς). Η συνέχεια στις οθόνες και στους δρόμους.

      Διαγραφή
  3. Ο Μπαρουφακης ηταν καθηγητης στο οικονομικο του ΕΚΠΑ και τον ειχα καθηγητη στη μικροοικονομια για ενα εξαμηνο. Νομιζω ειναι "ψωνισμενος" ως ανθρωπος και εχει μεγαλη ιδεα για τον εαυτο του και ηταν κολλητος του Αντρικου Παπαντρεου (αδερφου του Τζεφρυ). Εχει τη ταση να επιδυκνειει το σωμα του και εσκαγε με κολλητα ροζ μπλουζακια και σφιγγοταν στα εδρανα σα μποντιμπιλντερας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στο ερώτημα σου ,μου φαίνεται την διαπλοκή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το επομενο τριμινο θα καταλαβετε τι ειναι ο βαρουφακης γιατι δεν μιλαει για ελστατ τι εγινε το κουρεμα και για τον οιδικο λογαριασμο ολα τα εσοδα του κρατους πανε σε μια τριπα γιατι δεν κατεβαζει φπα απροσδιοριστα λεει θα βοιθισημικροεπιχηρισεις κουβεντιστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπορειτε να μας δωσετε τις πηγες για τον τροπο με τον οποιο δανειστηκε τα χρηματα το efsf; (δεν διαφωνω καπου απλα σε αυτη τη χωρα πρεπει να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μήπως βιάζεσαι λίγο φιλε μου δημήτρη
    δείτε τα άρθρα του κυριου βαρουφάκη
    http://yanisvaroufakis.eu/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/hot-doc/
    ..πάντα φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού τα 185 δις τα εγγυόνται οι κυβερνήσεις των κρατών, αν εμείς αθετήσουμε την πληρωμή τους...δεν θα τα επωμιστούν οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών;; Δλδ ο ευρωπαϊκός λαός;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ κύριε Καζάκη,
    Το να προβαίνετε σε μια οικονομική ανάλυση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας με αποδέκτες τους αμύητους περί τα οικονομικά αναγνώστες σας και να καταφέρεστε με αυτά τα λόγια στον νέο υπουργό οικονομικών, που ακόμα δεν κάθισε στη καρέκλα του και δεν έχουμε ακόμα δει τη γραφή του, δεν νομίζω πως σας τιμά πρώτα σαν επιστήμονα και μετά σαν πολιτικό πρόσωπο.
    Θα ήταν πιο σωστό, τους προβληματισμούς σας που διατυπώνεται εδώ, να τους διατυπώσετε απευθείας στον υπουργό ζητώντας του μια συνάντηση και εκθέτοντας τις απόψεις σας. Ακόμα καλύτερα ανοίξτε ένα διάλογο μαζί του από τα μέσα τις κοινωνικής δικτύωσης για να δούμε και εμείς την αντίκρουση των εκατέρωθεν απόψεων και ισχυρισμών και το ποιος τελικά έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο, δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς τα οικονομικά του κειμένου. Είναι θέμα κοινής λογικής.
      Δεύτερο, ρωτήσατε ποτέ αν ο κύριος αυτός που στρογγυλοκάθισε το υπουργείο των οικονομικών ως πριμαντόνα, θέλει τον διάλογο; Τη μοναδική φορά που δέχθηκε τον διάλογο ήταν στο Σύνταγμα το καλοκαίρι του 2011 (συζήτηση οικονομολόγων). Από τότε, όπου τον καλούσαν έβαζε βέτο να μην υπάρχει αντίλογος από όσους ζητούν διαγραφή του χρέους και εθνικό νόμισμα. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Δεν έχει παρά να μου απαντήσει. Και να είστε σίγουρος ότι θα εισπράξει την πρέπουσα απάντηση. Αλλά μην ελπίζετε σε διάλογο. Οι παθολογικά νάρκισοι σαν τον εν λόγω κύριο μισούν τον διάλογο.

      Διαγραφή
    2. Τα πραγματα ειναι πολη απλα οι οικονομολογοι τα κανουν συνθετα εγω θα σας τα πω μπακαλιστικα μας δανισαν νταιλικι με προσχιμα ελιμα 15% που απο οτι λεει η γιωργαντα δεν ξεπερνουσε ουτε το 5% μεαλχιμιες. το καναν 15% η γερμανια εχει δωσει μοναχα εγγηισοις. Ας πουμε οτι εγω περνω ενα στεγαστικο και οθειοςμου μπενει εγιητις αν δεν αποπλυρωσο το δανειο η τραπεζα ποιον κηνιγιση τον θειομου τωρα ελσατ λογιστικο ελενχο ποσο μας δωσατε γιατι μας τα δωσατε και που πηγαν και ας μη μιλισουμαι για υπερκοστολογισεις τα αρχεα και τα νεα

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κ. Καζάκη,
      Τα οικονομικά δεν είναι καθόλου εύκολα, τόσο ως προς την κατανόηση, όσο περισσότερο προς την ορθολογική εφαρμογή. Απόδειξη γιαυτό είναι ότι δεκάδες επιφανείς και βραβευμένοι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν, όχι μόνο γενικά διαφορετικές απόψεις για το τι είναι ορθό να εφαρμοστεί, αλλά ειδικά ο κάθε ένας έχει και τη δική του άποψη, την οποία στηρίζει απαρρέκκλιτα. Και εδώ είναι το πρόβλημα με τους οικονομολόγους (βλέπε θεωρίες Βαρουφάκη, ή άλλων ή και τη δική σας) ότι βλέπουν τα πάντα γύρω τους με αριθμούς και τους ανθρώπους σαν οικονομικές μονάδες και όλα αυτά ceteris paribus. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι είναι δικό σας προνόμιο (των οικονομικών), η ισχυρογνωμοσύνη και επιμονή στις απόψεις σας.
      Μετά από 25 και πλέον χρόνια ασχολίας μου με τα επιχειρησιακά και όχι μόνο οικονομικά, αλλά όχι σαν ακραιφνής οικονομολόγος (μηχανικός γαρ) έχω μάθει ότι αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή, μπορεί να μην ισχύει ακόμα και μετά από μία ώρα. Συνεπώς σε ένα περιβάλλον που ιδιαίτερα σήμερα αλλάζει τόσο γρήγορα και μάλιστα βίαια λόγω της ταχύτατης και πολλές φορές καθοδηγούμενης πληροφόρησης και των παγκόσμιων αλλά ετερόκλητων συμφερόντων, θα πρέπει πριν κατακρίνουμε, να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Και όταν λέω αποτέλεσμα δεν εννοώ την πρώτη αντίδραση των αγορών σε αυτό που εφαρμόσαμε, αλλά τη διαδοχική εξέλιξη των εκατέρωθεν δράσεων και αντιδράσεων που είναι φυσιολογικό να υπάρχουνε σε ένα ζωντανό περιβάλλον που σε τελική ανάλυση δεν πρέπει να είναι μόνο τα ταμπλό των χρηματιστηρίων, αλλά οι επιθυμίες των ανθρώπων.

      Διαγραφή
    4. Ειλικρινά σηκώνω ψηλά τα χέρια. Έχετε πραγματικά μια εκπληκτική ικανότητα να ισοπεδώνεται τα πάντα. Ειδικά όταν δεν κάνετε καν τον κόπο να τα κατανοήσετε. Τι μπορεί να απαντήσει κανείς σ' ένα τέτοιο σχόλιο; Δεν υπάρχει τίποτε που να έχω γράψει χωρίς να τεκμηριώνεται. Έχετε να πείτε κάτι για τις απόψεις που τεκμηριώνω; Διαφωνείτε κάπου; Τότε πολύ ευχαρίστως να συζητήσουμε. Δεν αρνήθηκα ποτέ την καλοπροαίρετη συζήτηση ακόμη με φορείς ριζικά διαφορετικών απόψεων. Όμως όταν εσείς μιλάτε φύρδην-μύγδην, με ρετσέτες και κλισέ τόσο γενικά που είναι ταυτόχρονα παντελώς λάθος, αλλά και σωστά, τι συζήτηση να γίνει; Ο αγνωστικισμός δεν αποτελεί απάντηση σε οτιδήποτε. Θα έπρεπε να το ξέρετε, ειδικά επειδή λέτε ότι είστε μηχανικός. Το να χαρακτηρίζετε ισχυρογνωμοσύνη την τεκμηριωμένη άποψη κάποιου, ειλικρινά μου δείχνει ότι ακόμη και σαν μηχανικός δεν πρέπει να διαπρέψατε. Σας λείπει όχι μόνο ο ορθός λόγος, αλλά και η ορθή κρίση.

      Διαγραφή
    5. Καλό θα είναι όταν διαβάζετε ένα κείμενο να το προσεγγίζεται ολιστικά και όχι επικεντρωμένα. Ξέρω πολύ καλά τις απόψεις σας, όσο και το πως τις τεκμηριώνετε. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Αλλά ξέρουμε όλοι πως τεκμηρίωναν τις απόψεις τους και όλοι οι οικονομολόγοι-καθηγητές που έγιναν υπουργοί οικονομικών στη χώρα μας και που όλοι σχεδόν απέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα. Αλλά άλλο η θεωρητική τεκμηρίωση - όσο και αν συμφωνεί κανείς μαζί της - και άλλο η πραγματικότητα. Αυτό που λείπει από τους οικονομολόγους είναι η πραγματικότητα. Ζείτε με ένα κομπιουτεράκι στο μυαλό σας και νομίζεται ότι η επιβίωση ενός έθνους και ευημερία του είναι ένα ισοζύγιο μεταξύ profit & loss, παραγνωρίζοντας τις εκάστοτε συμπεριφορές εξωτερικών παραγόντων που μπορούν να καταστρέψουν και την πλέον τεκμηριωμένη άποψη. Η τεκμηρίωση γίνεται στα χαρτιά κε Καζάκη. Η ορθότητά της αποδεικνύεται μετά την πραγματική της εφαρμογή και μάλιστα θέλει και αρκετό χρόνο. Ευτυχώς εμείς οι μηχανικοί έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε με μηχανές και αν κάνουμε και κάποιο λάθος εκτίμησης της κατάστασης το πολύ-πολύ να μην δουλέψει κάτι, αλλά εύκολα από το λάθος μπορούμε να βρούμε το σωστό. Με τα οικονομικά όμως δεν είναι έτσι. Χρειάζεται χρόνο για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους ή όχι. Δυστυχώς όμως όταν κάνουν λάθος θα το δεις μετά από χρόνια και αφού οι άνθρωποι αρχίσουν να αυτοκτονούν.
      Και κάτι ακόμα. Εμείς οι μηχανικοί έχουμε μάθει εδώ και πολλά χρόνια να δουλεύουμε ομαδικά γιατί αλλιώς δεν μπορεί να παραχθεί ένα σωστό προϊόν. Το πρόβλημα το έχουν οι οικονομολόγοι που δεν τους διακρίνει αυτό το πνεύμα, αλλά ο κάθε ένας καταφέρετε εναντίον του άλλου απαξιωτικά.

      Διαγραφή
    6. ...πραγματικά εκτός θέματος, σε σχέση με τον Καζάκη, αυτό το σχόλιο...
      Άκου "πρόφιτ/λος" η οπτική του...
      Μ' αρέσει που λες ότι "ξέρεις καλά τις απόψεις του". Προσωπικά, ήταν ο πρώτος που διέκρινα από το 2010 να μιλάει κατά βάση ΠΟΛΙΤΙΚΑ, αν και δήλωνε "οικονομολόγος", προσπαθώντας να πλησιάσει τον κόσμο αναφορικά με το κατά βάση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ζήτημα που όλοι αντιμετωπίζαμε. Ο πρώτος που διέκρινα να μιλάει για δικαιώματα ολόκληρων εθνών/λαών/κρατών, απέναντι στους παντοκράτορες του χρήματος παγκοσμίως - και δη τόσο ένθερμα, τόσο "πατριωτικά" (χωρίς ούτε στιγμή ν' ακούγονται τα λόγια του "εθνικιστικά"). Ο πρώτος που διέκρινα να λέει στον ΚΟΣΜΑΚΗ "δεν είσαι μόνος σου/εν είσαι δούλος/δεν είσαι ραγιάς/ΕΧΕΙΣ δικαιώματα και δη ανθρώπινα και όχι μόνο υποχρέωση να σκύβεις το κεφάλι στα πουλημένα τομάρια που σου λένε ότι μαζί τους τα έφαγες και τώρα το σωστό είναι να πληρώσεις. Ο πρώτος που διέκρινα να σου ΑΝΑΛΥΕΙ γιατί -κατά την ΑΠΟΨΗ του- η παραμονή στη λυκοφωλιά, όσο κι αν προσπαθείς να κρυφτείς βαθειά της, δε θα σε γλυτώσει από το δείπνο των λύκων στο οποίο το γεύμα θα είσαι εσύ. Ότι όσο κι αν προσπαθήσεις να τρέξεις πιο γρήγορα είτε από τον διπλανό σου είτε από την ίδια την αρκούδα, θα καταλήξεις στο στομάχι της αρκούδας. Ο πρώτος που διέκρινα να σου ξεκαθαρίζει ότι τα ΠΑΝΤΑ είναι θέμα ανάμειξης οικονομικών με πολιτική, ότι σημασία δεν έχει ούτε ΜΟΝΟ το εργαλείο, αλλά ΚΑΙ ο χρήστης, όπως ΚΑΙ οι προθέσεις του. Ο πρώτος που διέκρινα να σου λέει για την ανάγκη να ξυπνήσουμε, να ενδιαφερθούμε, να συνευρεθούμε, να αλληλοβοηθηθούμε, να συνεργαστούμε, διότι αλλιώς ΔΕΝ θα σωθούμε, καθώς σωτήρες ΔΕΝ υπάρχουν. Ο πρώτος που διέκρινα όχι να "κρύβεται" σε στούντιο τηλεοράσεων και ταχαμουδηθενατζίδικα να "πλακώνεται" από τη μια με άλλους 2-3, κι από την άλλη να τα βρίσκει μαζί τους.

      Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Και παρ' ό,τι τον παρακολουθώ στενότατα μέσα από το Διαδίκτυο εδώ και σχεδόν 5 χρόνια, δεν έχω καταφέρει (κι ως φαίνεται ούτε και πρόκειται) να τον "πιστέψω" ΕΚΑΤΟ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, καθώς πολλές φορές μ' έχει ξενερώσει απίστευτα σε διάφορα επίπεδα. Είναι και τέτοια η εποχή που δύσκολα μπορείς να πιστέψεις κάποιον, αναφορικά με τα κίνητρά του (και ποιά μπορεί να είναι αυτά), πόσο μάλλον όταν σου δίνει λόγους (ενώ δεν θες...) να τον κοιτάς ενίοτε και με μισό μάτι, όσον αφορά ακόμη και την "σοβαρότητά" του...
      Αυτό όμως που ΣΤΑΝΤΑΡ ξέρω, είναι ότι στην πλειονότητα των λόγων του, είδα πράγματα που αργότερα μπόρεσα να τα διαστευρώσω/συγκρίνω/φιλτράρω με βάση και άλλους. Και το ΜΟΝΟ που δεν μπορεί κανείς να του προσάψει, είναι ότι αντιμετωπίζει "τον κόσμο σαν να 'ταν αριθμοί και όχι άνθρωποι".
      Συνεπώς, για να 'χεις κάνει ΤΟΣΟ άστοχο σχόλιο, ή πρέπει να είσαι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανόητος, ή απλά να μην έχεις παρακολουθήσει παρά ΕΛΑΧΙΣΤΑ τα λεγόμενα/γραφόμενά του....Διάλεξε λοιπόν.

      Διαγραφή
    7. Φίλε washcloud πρέπει να μάθεις καταρχήν ότι όταν σχολιάζεις σε κοινωνικά μέσα, πρέπει να είσαι πιο ευγενικός, να μη βρίζεις τους άλλους και να ακούς τις απόψεις τους ανεξάρτητα αν τι αποδέχεσαι ή όχι. Όλοι μπορούμε να βρίσουμε και ιδίος πίσω από την ανωνυμία ενός σχολιαστή blogger, αλλά όταν κάποιος χάνει την ψυχραιμία του σε ένα διάλογο επειδή αυτά που ακούει από τους άλλους του φαίνονται ή και είναι παράλογα για αυτόν, τότε δεν είναι καλός συνομιλητής και ο διάλογος θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Αυτό είναι και το πρόβλημα πολλών ειδικών που ενώ οι απόψεις τους φαίνονται ορθές, η αρνητική στάση τους απέναντι στις απόψεις των άλλων, τους θέτει εκτός διαλόγου και κανένας πλέον δεν θέλει να ακούσει τις τοποθετήσεις τους στο μέλλον.
      Αυτά που γράφεις δεν έχουν καμία σχέση με τους σχολιασμούς μου παραπάνω. Το ότι ξέρω τις θέσεις του κ. Καζάκη δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν όσα γενικά αναφέρω για τους οικονομικούς. Και το ότι έχεις ακούσει εσύ τις απόψεις του ιδίου και τις έχεις διασταυρώσει με άλλους δεν σημαίνει ότι είναι και ορθές. Συγκλίσεις υπάρχουν σε όλες τις απόψεις, όπως και πολλές διαφορές. Αυτό που εγώ ισχυρίζομαι στους σχολιασμούς μου είναι ότι σε οτιδήποτε δεν έχει εφαρμοστεί ώστε να αποδειχθεί η ορθότητα του, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί και να μένουμε κολλημένοι στο δικό μας και να βρίζουμε όσους έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά να τις ακούμε καλοπροαίρετα και να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους.
      Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο που ισχύει για τους οικονομολόγους και για το τι πιστεύουν ότι χρειάζεται σε κάθε περίπτωση είναι ότι ακόμα και μετά την αποτυχία αυτών που εφάρμοσαν δεν παραδέχονται ποτέ ότι έκαναν αυτοί λάθος, αλλά θεωρούν ότι στην αποτυχία της πολιτικής τους συνέτειναν άλλοι εξωτερικοί παράγοντες (δες Χριστοδουλάκης, Αλογοσκούφης, Παπακωνσταντίνου, για να μη σε πάω και παλαιότερα).

      Διαγραφή
    8. ...ευτυχώς που ο λόγος που έγραψα δεν ήταν για να κάνω ΔΙΑΛΟΓΟ μαζί σου, γιατί τώρα θα είχα φάει μεγάλη απογοήτευση (...το ότι δεν καταννοείς το ΓΙΑΤΙ έγραψα είναι ενδεικτικό κάποιων πραγμάτων δε...).
      Οπότε, συνεχίζοντας στο ίδιο σκεπτικό, να πω ότι η απάντησή σου έδειξε ξεκάθαρα με ποιά μεριά του ερωτήματός μου τάσσεσαι. Διότι :
      α) Δεν σε έβρισα. Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη ύβρεως στο κείμενό μου.
      β) "Άκουσα" προσεκτικότατα τις απόψεις σου. Πώς αλλιώς θα σταχυολογούσα το κομμάτι, πάνω στο οποίο έγραψα το προηγούμενο κείμενο.
      γ) ΕΣΥ αντιθέτως καν δεν έκανες τον κόπο να ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ να καταννοήσεις τί έγραψα, γι' αυτό κι έβαλες τον ενστικτώδη τραγελαφικό αμυντικό μηχανισμό σε λειτουργία, ο οποίος πάει ως εξής : "κάπου λέει τη λέξη ανόητος-άρα με βρίζει-κάτσε να του πω να είναι ευγενής άνθρωπος. Δεν βλέπω να μου λέει μπράβο-άρα είναι εναντίον μου-κάτσε να του πω να με διαβάζει προσεκτικότερα (...ούτε καν να περάσει από το μυαλό δηλαδή ότι το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ που έγραψες και με το οποίο ασχολήθηκα ήταν απαράδεκτο/άσχετο/άστοχο)". Σε πληροφορώ ότι τον συγκεκριμένο "μηχανισμό" τον αναγνωρίζω σε απίστευτα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, είτε στο Διαδίκτυο είτε έξω από αυτό (...δεν είσαι ΚΑΝ...πρωτότυπος δηλαδή...). Θες κι ένα χοντροκομμένο ποσοστό; ΖΗΤΗΜΑ 2 στους 10 να μην λειτουργούν τουτοιοτρόπως. Και γι' αυτό στην τελική απεφάνθης "αυτά που γράφεις δεν έχουν καμμία σχέση"...Θλιβερό, αλλά επίσης μια πλειοψηφική πραγματικότητα : διαβάζετε, αναγνωρίζετε, αλλά δεν ΚΑΤΑΝΝΟΕΙΤΕ τί σας γράφει ο άλλος.
      δ) ...όπως λέει κι ο Καζάκης ενίοτε (δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ ατάκες που χαρακτηρίζουν άλλους, έστω και ως αναφορά στο πρόσωπό τους - για την ακρίβεια μου την δίνει να το βλέπω να το κάνουν τρίτοι, ΑΛΛΑ ταιριάζει ΓΑΝΤΙ στην συγκεκριμένη περίπτωση), "τρία πουλάκια κάθονται" - που κάθονται; Πάνω στο "το ότι έχεις ακούσει εσύ τις απόψεις του ιδίου και τις έχεις διασταυρώσει με άλλους δεν σημαίνει ότι είναι και ορθές". Ειλικρινά, το να γράψω κάτι σχετικά με δαύτο θέλει αρκετό χρόνο, κόπο, και ψυχικοπνευματικό δώσιμο που δεν διατίθεμαι να χαλαλίσω. Αλλά ΜΠΑΣ και πεις ν' ασχοληθείς (μονάχος σου), θα πω ΑΠΛΩΣ αυτό : δεν έχει να κάνει ΟΥΤΕ ΣΤΑΛΛΑ "με τις απόψεις του" (και το "κατά πόσο είναι σωστές ή όχι") , αυτό που έγραψα αναφορικά με το τί έχω διασταυρώσει σχετικά, παρακολουθώντας άλλους. ΑΝ είχες προσέξει επαρκώς (η διαφορά του "διαβάσει" με το "καταννοήσει" που λέγαμε...), θα διαπίστωνες άλλωστε πως "δεν τον πιστεύω 100%". ΑΥΤΟ, θα ΕΠΡΕΠΕ να σου είχε πει "κάτι", σχετικά με τις "διασταυρώσεις".

      Και για να το λήξω με ένα μπόνους, κάνοντάς το πριονίδια : ο εν λόγω άνθρωπος δεν βλέπει τους ανθρώπους ως "αριθμούς". Το αποδεικνύουν οι ομιλίες και κείμενά του. Κι αυτός είναι ο λάκκος μέσα στον οποίο έπεσες και δεν εννοείς να το καταλάβεις, για έναν από τους δύο λόγους που σου είπα να διαλέξεις πριν. Έχεις γίνει η μηχανή που λες ότι δουλεύεις μια ζωή Κε Ντίμη. Άλλαξέ το. Γιατί ΕΤΣΙ δεν εξυπηρετείς κανένα καλό για κανέναν, ούτε καν για εσένα τον ίδιον. Άλλαξέ το, γιατί αλλιώς αυτό που θα σου μείνει είναι ότι "απλά σε κράζω" ότι "ακολουθώ τυφλά τον (κάθε) Καζάκη" ότι "λυπάσαι που δεν έτυχες ανάλογης ευγενικής αντιμετώπισης" ότι "κρίμα που κανείς δεν κατάλαβε τις αγνές σου προθέσεις για μετριοπαθή προσέγγιση στο καινούριο και στο αδοκίμαστο, αντί της δογματικής και υβριστικής αντιμετώπισής που προτείνεις" (...η δε πλάκα είναι ότι διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ με τον Καζάκη και την επιλογή του για κράξιμο αναφορικά π.χ. με τον ψυχισμό, τις ενδυματολογικές και σφιχτερμανικές επιλογές του κάθε Βαρουφάκη. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ, Κε ΝΤΙΜΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟ ΠΑΚΕΤΟ...).

      Όσοι ήταν να καταλάβουν που θα μας διαβάσουν και τους δυο, κατάλαβαν πάντως (καθ' ότι ο στόχος δεν ήταν ο "διάλογος", όπως είπα...).

      Διαγραφή
    9. Μπορη ο Βαρουφακης να λεει ψεματα αλλα αυτα που λεει ο κ Καζακης δεν διευκολυνουν την αντιπολιτευτικη πολιτικη.ο Βαρουφακης θεωρη οτι ειναι σπουδαιος αφου μιλαει με σημαινοντα προσωπα κι εχει τα χερια στις τσεπες.Να γελαει ειρωνικα στην συζητηση που ειχε με τον προεδρο του Ευρωγκρουπ. εξαλου ο Τσιπρας τον αδειασε στις προσφατες δηλωσεις του. Γενικα πιστευω οτι θα κανουν κολοτουμπα στα οσα προεκλογικα υποσχονταν η θα παμε σε καταστροφη

      Διαγραφή
    10. Φίλε washcloud οι σχολιασμοί που έκανα στο κ. Καζάκη είχαν να κάνουν με τα οικονομικά και μάλιστα όχι σε βαθύ οικονομικό επίπεδο, αλλά σε μια γενικότερη άποψη για το πως θεωρώ ότι πρέπει να στεκόμαστε απέναντι στις απόψεις και τις θέσεις των άλλων. Έχω σπουδάσει οικονομικά, τα έχω δουλέψει πολλά χρόνια και ξέρω τι ισχυρίζονται όλα τα δημόσια πρόσωπα για το θέμα, εντός και εκτός χώρας, έχοντας και εγώ τις δικές μου απόψεις. Σε εσένα έκανα έναν μόνο σχολιασμό που αφορούσε τον τρόπο που απευθύνεσαι στους άλλους. Τώρα το ότι εσύ αντί να αναφέρεις κάτι σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα που έθιξα, κάθεσαι και μου γράφεις φιλολογικό κείμενο με μεταφορές, παρομοιώσεις, υπερβολές, ειρωνείες, εναλλαγή πεζών με κεφαλαία, παρενθέσεις, αποσιωπητικά κλπ, δε βλέπω τι νόημα έχει. Εκτός και αν κάνεις πρόβα για συγγραφέας, γιατί για οικονομολόγος δεν μου φαίνεσαι.

      Διαγραφή
    11. ...και μετά πειράχτηκες που σου έδωσα εκείνες τις δύο επιλογές για να αυτό-ταχτείς σε μία από τις δύο...
      Με ΑΚΟΜΗ μικρότερο κείμενο, τα κάνεις ΑΚΟΜΗ χειρότερα...Ταλέντο πραγματικό.
      Άκου 'κει "...γιατί για οικονομολόγος δε μου φαίνεσαι"...Τόμους θα μπορούσα να σχολιάσω πάνω σε δαύτο και ΜΟΝΟ.

      Λοπόν, τελευταίο μπόνους (τον σκοπό μου άλλωστε όπως είπα, ήδη τον εκπλήρωσα) : ο Καζάκης μπορεί να είναι ο πιο σκάρτος οικονομολόγος, επιστήμονας, πολιτικός, πολίτης, Καλαματιανός, κομμουνιστής, επαγγελματίας, πατέρας, γείτονας, σύντροφος ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΙ ΑΛΛΟ, αλλά μια φορά, τους ανθρώπους δεν τους βλέπει ως αριθμούς. Ούτε κομπιουτεράκι έχει στο μυαλό. Μπορεί να είναι μέχρι και φευγάτος, πληρωμένος, λάθος, δημαγωγός, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, αλλά μια φορά, όχι επειδή "στο λέω εγώ", αλλά επειδή το ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ τα λόγια και τα γραπτά του (από το πρώτο έως το τελευταίο μιλάμε), τα οποία ΤΟΣΟ ελλιπώς έχεις παρακολουθήσει (ή καταννοήσει), ότι είναι ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ στους "οικονομολογούντες", όσον αφορά "το πώς βλέπει τους ανθρώπους".
      ...Α και μια συμβουλή : βάλε λίγη λογοτεχνία στη ζωή σου. Έστω και τώρα. Θα με θυμηθείς. (Θα σε μάθει να νιώθεις...)

      Διαγραφή
  11. Μπορείτε νά μάς δώσετε ακριβώς τήν συνέντευξη τού κ.Βαρουφάκη όπου αναφέρεται σέ αυτά πού ισχυρίζεστε κ. Καζάκη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χωρίς να είμαι ειδήμων, η γενική περιγραφή που επικαλείστε είναι λίγο-πολύ κοινός τόπος, αν και οι λεπτομέρειες της περιγραφής συχνά παρουσιάζονται διαφορετικά. Απ΄την άλλη ο Βαρουφάκης ενδέχεται να 'δραματοποιεί' κάτι που είναι εν μέρει αληθές: είτε απευθείας ως δανειστές είτε ως εγγυητές, οι λαοί της ΕΕ επιβαρύνονται άδικα και χωρίς αντίκρυσμα. Το βάρος μεταφράζεται σε μεταφορά των λαϊκών εισοδημάτων και αποταμιέυσεων μέσω περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, κ.α., προς τις τράπεζες. Νομίζω ότι ο Β. προσπαθεί να πεί ότι το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο κι αν το ταϊζεις δεν διασώζεται (δεν χορταίνει ο Μινώταυρος). Πιθανώς προσπαθεί να δημιουργήσει αντανακλαστικά κατά του Μινώταυρου περνώντας το μήνυμα ταυτόχρονα 'Ορίστε, δεν θέλουμε δανεικά, δεν είμαστε κηφήνες που θα μας ταϊζετε'. Το σλόγκαν του πάντως είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να αντιδράσουν οι λαοί κατά του Μινώταυρου αλλά, όπως ορθώς λέτε, μας φωτογραφίζει αδίκως ως needy. Ελπίζω να έχετε άδικο για τις προθέσεις του Β., να είναι μια επικίνδυνη επικοινωνιακή πρακτική εκ μέρους του. Όμως πρέπει να έχουμε το νού μας διαρκώς με την εξουσία. Δεν έρχεσαι χωρίς προσυμφωνίες στην εξουσία στο υπάρχον ευρωπαικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το ότι ο βαρουφάκης παίζει να τα ξέρει όλα αυτά και να τα κρατάει για διαπραγματευτικά χαρτιά δεν μας περνάει από το μυαλό ε??

    πρέπει να είναι ψεύτης και αλαζονικός...η κρίσεις αυτές δείχνουν μια πικρία..

    ο καιρός γαρ εγγύς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που πάντα αναρωτιέμαι είναι που πήγε η λογική, γιατί δεν βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει. Το τι ξέρει και τι δεν ξέρει ο Βαρουφάκης, είναι ένα ζήτημα. Τυχαίνει να έχω αναμετρηθεί μαζί του δημόσια και έχω άποψη για το ποιόν του και τις γνώσεις του, που είναι αστείες έως ανύπαρκτες. Όμως το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Πώς γίνεται να διαπραγματευτείς με τους δανειστές σου, όταν υιοθετείς δημόσια την χειρότερη εκδοχή της μαύρης προπαγάνδας τους; Ας μάθουμε να βάζουμε το κεφάλι να δουλεύει και μετά ίσως να βρούμε διέξοδο.

      Διαγραφή
    2. 1.Το τι ξέρει ο βαρουφάκης θεωρώ ότι μπορώ να το αξιολογήσω αρκετά καλά έχοντας σπουδάσει σε συναφές αντικείμενο αφενός και αφετέρου έχοντας παρακολουθήσει αρκετές από τις συνεντεύξεις του τον τελευταίο καιρό...

      Το ότι μιλάει απλά ή εκλαϊκευμένα αν θέλετε δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει..σημαίνει ότι έχει γνώση στο αντικείμενό του και μάλιστα τέτοια που μπορεί να τα εξηγήσει και στη γιαγιά του..

      Ο βαρουφάκης είναι ένας οικονομολόγος, διεθνούς κύρους
      , με visiting professorship σε μεγάλα πανεπιστήμια..επίσης έχει συνεργαστεί με τον Galbraith από το austin που είναι μορφάρα..

      2.η διαπραγμάτευση είναι σαν το ποκερ..δεν δείχνεις όλα τα χαρτιά σου..

      3.Νομίζω ότι βιάζεστε να τον κρίνετε, και όπως σας ανέφερα παραπάνω διαβλέπω κάποια πικρή ή κάποιο αρνητικό αίσθημα τελοσπάντων από μέρους σας.

      4.Όσον αφορά την αναμέτρηση μαζί του πιθανότατα εννοείτε το παρακάτω βίντεο..
      http://www.youtube.com/watch?v=t4KOc2Ktk5M
      Είδα το βίντεο (4ώρες) γιατί δεν μου αρέσει να κρίνω πρωτού έχω δεδομένα..
      Θεωρώ ότι οι απαντήσεις που σας έδωσε είναι εξαιρετικά καλές σε κάθε επίπεδο..και σίγουρα δεν θεώρησα τις γνώσεις του αστείες ή ανύπαρκτες, ίσως τις δικές σας γνώσεις σε κάποια σημεία θεώρησα κακές.

      Διαγραφή
    3. Είναι προφανές ότι δεν ξέρεις από οικονομικά, όπως και ο Βαρουφάκης. Η διαπραγμάτευση διδάσκεται και είναι επιστήμη. Και νικά όποιος σηκωθεί από το τραπέζι χωρίς να έχει ανάγκη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Αυτό λέει η επιστήμη. Τα περί πόκερ είναι ανοησίες για ανίδεους. Ο Βαρουφάκης δεν είναι καν οικονομολόγος, αλλά μαθηματικός με διδακτορικό θεωρία παιγνίων στα οικονομικά. Όμως, αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Οι απαντήσεις του τότε του κέρδισαν το παρατσούκλι Μπαρουφάκης. Μόνο ανίδεος θεωρεί τις απαντήσεις του ικανοποιητικές, ειδικά όταν έχει διαψευσθεί σε όλα. Το πόσο διεθνούς κύρους, ρώτα τον Σόρος που χρηματοδότησε τα ταξίδια του. Και τέλος πάντων, τι είναι το σημαντικό που συνεισέφερε στην όλη συζήτηση για το χρέος και την κατάσταση στην Ελλάδα; Όσο για τον Galbraith υιό να με συγχωρείς, αλλά συνιστά σκιά του πατέρα του, ο οποίος όντως ήταν μεγάλος οικονομολόγος κι όχι μόνο. Και μόνο που κρίνεις κάποιον από τα ακαδημαικά του προσόντα κι όχι από το έργο του, δείχνει πόσο ανίδεος είσαι. Αν είχες στοιχειώδη τριβή με τα οικονομικά, θα γνώριζες ότι οι πιο μεγάλοι απατεώνες στα οικονομικά έχουν φτάσει μέχρι σε νόμπελ. Θα σου πρότεινα να ανοίξεις κανένα βιβλίο να τριφτείς μ' αυτά που νομίζεις ότι σπούδασες, αλλά δυστυχώς δεν έχεις ιδέα. Δεν είναι κακό αυτό. Κακό είναι να θεωρείς ότι σπούδασες ένα αντικείμενο και το ξέρεις... Δυστυχώς δεν ξέρεις τίποτε. Δεν είναι δική σου ευθύνη, αλλά των Μπαρουφάκηδων που έχουν ξεφτιλίσει τις οικονομικές σπουδές. Η δική σου ευθύνη ξεκινά από τη στιγμή που δεν τρίβεσαι με το υποτίθεμενο αντικείμενό σου. Τα υπόλοιπα είναι για ανόητους...

      Διαγραφή
    4. Καλά εφόσον νικά αυτός που σηκώνεται απο το τραπέζι που δεν έχει ανάγκη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τότε γιατί κάθεται στο τραπέζι να διαπραγματευθεί;

      Διαγραφή
    5. Νικά πάντα αυτός που δεν έχει ανάγκη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να διευκολύνεις την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος που μπορείς να πετύχεις και χωρίς την διαπραγμάτευση. Ο ορισμός αυτός είναι εγχειριδίου. Αν πηγαίνεις στην διαπραγμάτευση γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς έχεις χάσει από χέρι, εκ προοιμίου. Το καλύτερο που μπορείς να πετύχεις είναι να κερδίσεις χρόνο. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας ακόμη κι ο χρόνος είναι σε βάρος μας.

      Διαγραφή
    6. "Ο βαρουφάκης είναι ένας οικονομολόγος, διεθνούς κύρους
      , με visiting professorship σε μεγάλα πανεπιστήμια..επίσης έχει συνεργαστεί με τον Galbraith από το austin που είναι μορφάρα.."

      Δεν είμαι σε θέση να "αξιολογήσω" τον Βαρουφάκη. Δεν ξέρω αν είναι "ανίδεος" όπως του καταμαρτυρά (...υπερβολικά, στα μάτια μου. ίσως μέχρι και ανεπίτρεπτα. Ακόμη κι αν τυχόν έχει δίκιο) ο Καζάκης, ή αν είναι "μέτριος", ή κι αν τυχόν είναι ο...Μεσσίας μας (αν και το τελευταίο, χλωμό το κόβω. Ίσως για τον οποιονδήποτε...).
      ...αυτό όμως που ξέρω και συμφωνώ 100% με τον Καζάκη, είναι το ΠΟΣΟ θλιβερή είναι η πρακτική της αναφοράς των όποιων τίτλων σπουδών του οποιουδήποτε, στην προσπάθεια να...."επιχειρηματολογήσει" κάποιος για την ΑΞΙΑ ενός τέτοιου οποιουδήποτε.....

      Πραγματικά ρε συ ουρανοβάτη, αποπνέεις τέτοια ΤΣΙΚΝΑ, που ΔΕΝ αντέχεσαι........

      Διαγραφή
    7. Λοιπόν επειδή με παρεξηγήσατε..και προφανώς με σκοπιμότητα στην προσπάθεια θεμελίωσης των ισχυρισμών σας..

      ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..
      ο παπανδρεου και ο σαμαράς ήταν μαζι στο χαρβαρντ..αλλά όποιος ξέρει..ξέρει ότι την θέση τους εκεί την αγόρασαν..
      ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ..

      Το να προσπαθείτε να μειώσετε αυτά που εγώ ξέρω ή που νομίζω ότι ξέρω δείχνει..δυστυχώς το επίπεδο των επιχειρημάτων σας..

      Και επειδή προέρχομαι από μαθηματικά λοιπόν θα σας πω ότι δεν υπάρχουν καθαροί οικονομολόγοι..η για να το διατυπώσω καλύτερα δεν υπάρχουν μεγάλοι οικονομολόγοι που να μην έχουν μαθηματικό υπόβαθρό..όσοι δεν έχουν μαθηματικό υπόβαθρό είναι απλά μπακάληδες..δεν λέω ότι το να είσαι μπακάλης δεν αποδίδει πολλές φορές όμως για να καταλάβεις την υφή της οικονομικής θεωρίας χρειάζεσαι μαθηματικά..και είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη πολλές φορές..

      Αυτό που βλέπω είναι ότι σας απαντώ με επιχειρήματα, ενώ η δική σας τεχνική είναι είτε να επιτήθεστε στο ήθος μου ή στο ήθος του βαρουφάκης είτε να κάνετε ισχυρισμούς τους οποίους θεωρείτε a priori και σωστούς ως θέσφατά είτε προσπαθώντας να μειώσετε την ισχύ των επιχειρημάτων μου προτάσοντας θέσφατες απόψεις..

      Θα τα ξαναπώ λοιπόν
      1.Ο βαρουφάκης έχει πολύ καλές γνώσεις οικονομικών και αποδεδειγμένα ακαδημαικό κύρος.
      Μια παρένθεση εδώ..γενικά η ξένη academia δεν είναι σαν την ελληνική..αν είσαι μετριότητα δεν μπορείς να σταθείς, όχι τουλάχιστον τόσο εύκολα στα ξένα πανεπιστήμια, πόσο μάλλον να χαίρεις εκτίμηση του τύπου ως ένας από τους αξιολογότερους στο οικονομικό πεδίο.. το boombust του RT(γνωστή οικονομική εκπομπή και από τις καλύτερες) επι παραδείγματι σκίζετε για να πάρει συνέντευξη από τον βαρουφάκη..και βέβαια δεν τους έχω δει ποτέ να έχουν έρθει σε σας κ Καζάκη που του κάνετε τέτοια σκαιώτατη και αήθη κριτική..
      Επίσης δεν σας είδα να τα λέτε αυτά όταν τον "ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΗΚΑΤΕ"..αναρωτιέμαι γιατί..

      2.Ίσως ο galbraith πατέρας ηταν καλύτερος..αλλά ο υιός δεν είναι κανένα τσικό..

      3. Κρίνεις κάποιον συναρτήσει πολλών παραμέτρων.. και σίγουρα με βάση την εκπαίδευση που έχει λάβει και με βάση τα βραβεία..νομπελ κλπ..
      Αλλά πάντα κρατάς πισινή για όλους..
      πχ ο james watson νομπελ βιολογίας για την διπλή έλικα dna..θεωρεί και βγήκε με δημόσια δήλωσή του και το είπε ότι οι μαύροι έχουν μικρότερο iq..

      4.γενικά η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία..το να σηκωθείς από το τραπέζι ή το να πεις μονομερώς διαγράφω το χρέος δεν είναι διαπραγμάτευση..επίσης διαπραγμάτευση δεν είναι αυτά που φαίνονται στην τηλεόραση..ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτά..είναι κυριώς αυτά που δεν φαίνονται και αυτά που δεν λέγονται στις κάμερες..να ξαναπώ λοιπόν..Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΟΥΤΕ ΧΑΖΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΔΑΗΣ...και θέλω να πιστεύω ότι είναι και πατριώτης..με μια γενική έννοια του όρου..και σίγουρα πολύ περισσότερο σε σύκριση με άλλους που προσπαθώντας να ακουστούν σαν πατριώτες γίνονται λαϊκιστές..

      Και ξαναλέω ο καιρός γάρ εγγυς..θα δούμε τι θα κάνει και θα τον κρίνουμε..μέχρι λοιπόν να δω τις ενέργειές του αναστέλλω την κρίση μου..μέχρι τώρα πάντως καλά δείγματα δίνει..

      Περιμένω ανακλητόυς αντιπροσώπους χωρίς ασυλία και ζωή μέλλοντος αιώνος :)

      Αμήν!

      Τέλος πάντων επειδή γενικά οι διαλογοι από το ίντερνετ σπάνια καταλήγουν κάπου..ειδικά αν οι συνομιλητές έχουν prefixed ideas..δεν θα συνεχίσω εκτός και αν μου γράψετε κάτι πολύ ιδιαίτερο..

      washcloud δεν ξέρω αν είσαι τσιράκι ή δεύτερο account του καζάκη..αυτό που ξέρω είναι ότι επιτήθεσαι calling names που λένε και οι φίλοι μας οι άγγλοι..κάτι που δείχνει και το δικό σου επίπεδο επιχειρημάτων

      Διαγραφή
    8. To εχειρίδιο θα με ενδιέφερε Δημήτρη, άνευ ειρωνίας. Εχω άπειρες φορές διαπραγματευτεί από θαυμάσια θέση, χωρίς να μπορώ να έχω ισότιμο αποτέλεσμα εκτός διαπραγμάτευσης. Αρκεί αυτό να ισχύει και για την άλλη πλευρά.

      Διαγραφή
    9. Έχεις σοβαρό πρόβλημα γνώσης του αντικειμένου για το οποίο θέλεις να μιλήσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν γνωρίζεις καν ελληνικά, γιατί επιχειρηματολογώ δεν ισοδυναμεί με διατύπωση απλά μιας άποψης που δεν στηρίζεται πουθενά εκτός από δικές σου περιορισμένης αντίληψης εντυπώσεις. Οι εντυπώσεις δεν είναι επιχείρημα.
      1. Ο Βαρουφάκης είναι προιόν της συγκυρίας κι όπως κάθε συγκυρία μπορεί να αναδείξει ταλέντα, έτσι μπορεί να αναδείξει και μετριότητες, παραφουσκωμένα παγώνια χωρίς περιεχόμενο. Τέτοιος είναι ο Βαρουφάκης και οποιοσδήποτε έχει γνώση της επιστήμης μπορεί να το κρίνει.
      2. Άλλο μαθηματικό υπόβαθρο κι άλλο μαθηματικός να το παίζει οικονομολόγος. Η επιστήμη της οικονομίας δεν είναι κατεξοχής μαθηματικές μέθοδοι και εφαρμογές όπως την κατάντησαν. Είναι πρωτίστως ιστορική και πολιτική επιστήμη. Γι' αυτό και οι μεγάλοι οικονομολόγοι ιστορικά είχαν βαθύτατη γνώση της ιστορίας και της πολιτικής. Κανένας Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, κανένας Κέυνς, καμία Ρόμπινσον κοκ, δεν ήταν μαθηματικοί, έστω κι αν είχαν όπως ήταν φυσικό μαθηματική παιδεία. Όμως οι εφαρμογή ποσοτικών μεθόδων στην οικονομία διαφέρει ριζικά από την εφαρμογή απλών μαθηματικών μεθόδων, όπως π.χ. η θεωρία παιγνίων που δεν έχει κανένα αντίκρυσμα ούτε στη μάκρο, ούτε στη μίκροοικονομία.
      3. Τα περί ξένης academia και μόνο να κοιτάξει κανείς τα νόμπελ οικονομίας θα καταλάβει περί τίνος βλακείας μπορεί κανείς να μιλήσει. Στο μόνο που θα συμφωνήσω είναι ότι δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όπως εδώ.
      Όσο για τον Τζέϊμς Γκαλμπρέϊθ θα ήθελα να σε ρωτήσω πότε είχε δίκιο; Όταν ερχόταν εδώ το 2010 και πλασάριζε τον Γιωργάκη ως ιδανικό πρωθυπουργό, ή τώρα; Όταν έγραφε διθυράμβους προεκλογικά για τον Λούλα, που μετά την εκλογή του υποτάχθηκε στο ΔΝΤ και μόλις τώρα η Βραζιλία κάνει δειλά βήματα να απαλλαγεί; Πότε απέδειξε το μεγαλείο του; Δεν λέω ότι όλα όσα έχει γράψει είναι για πέταμα. Έχει ασχοληθεί επισταμένα με την εισοδηματική κατάσταση στις ΗΠΑ με εξαίρετες μελέτες, αλλά πέραν τούτου μηδέν! Ο δε Βαρουφάκης δεν έχει να δείξει καμιά σοβαρή συμβολή στη μελέτη της οικονομικής επιστήμης. Έχει γράψει βιβλία που μπορεί να θαυμάσει μόνο ο άσχετος.
      Αναδέιχθηκε χάρις στη σπονσάρισμα του Σόρος και των φίλων του, που του άνοιξαν τις πόρτες στο εξωτερικό.
      Και τέλος μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ μιλάω πάντα επώνυμα, ανοιχτά και δημόσια. Δεν κρύβομαι ποτέ πίσω από ανωνυμίες ή τρολ του διαδικτίου. Αυτά τα αφήνω για Βαρουφάκηδες και Σία.

      Διαγραφή
    10. ...Τάσος Αναγνωστόπουλος εκ Ξάνθης (έστω κι αν αυτή τη στιγμή ποστάρω από Καμίνια Πειραιά) εδώ "Κε" ουρανοβάτη και "υποψιασμένε". Ουδεμίαν σχέση με Καζάκη Δημήτρη εκ Γλυφάδας/Καλαμάτας και δεν ξέρω από πού αλλού. Γύρω στα 5-10 χρόνια μικρότερός του και με πολύπερισσότερο μαλλί. Αν γκουγκλάρεις το νικ, θα με δεις κι όλας.
      Αυτό για να "δεις" πόσο αστείες είναι οι "συνομωσιολογικές" σου τάσεις, οι σχετικές με "δεύτερο ακάουντ του Καζάκη" (...είναι που τον αποστόμωσες με τις "επιχειρηματάρες" σου, στα μάτια του κόσμου, και που γι' αυτό έχει ανάγκη να φτιάχνει δευτερολογαριασμούς.......).

      Τσιράκι; Ο Καζάκης πάντως σίγουρα θα γελάει, αν τυχόν το διαβάσει αυτό. Καθώς του είμαι παντελώς άγνωστος.
      ...αλλά να σου πω ΕΓΩ "τί είμαι" : είμαι αυτό που είπα και στο προηγούμενο ποστ, κάποιος δηλαδή που μπορεί και διακρίνει την ΤΣΙΚΝΑ ορισμένων, όταν αυτοί του δίνουν την αφορμή με το να έχουν το ΘΡΑΣΟΣ να θεωρούν "επιχειρηματολογία" την παράθεση βιογραφικών.
      Και πρόσεξε, δεν είναι νέημ κώλινγκ το να λέω για την ΤΣΙΚΝΑ που αναδίδεις. Θα ήταν το να σε πω "βλάκα" ή κάτι σχετικό. Είναι περιγραφή της κατάστασής σου απλώς, αναφορικά με ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ : το ΘΡΑΣΟΣ που είπα προηγουμένως, να θεωρείς επιχειρηματολογικό μέσο την παράθεση βιογραφικών. Διότι ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΕΣ πιο πριν.

      Και ΜΠΑΣ και καταλάβεις (που δεν πολυπιστεύω να υπάρχει περίπτωση, αλλά) : μέσα στα όσα τυχόν καλά λέει ο Καζάκης, θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το να ασχολείται με τον "ψυχισμό" κτλ του (κάθε) Βαρουφάκη. Για εμένα θα αρκούσε να πει (για πολλοστή φορά) το πόσο φάλτσες (και μέχρι και ύποπτες) ΘΕΩΡΕΙ τις περί των Οικονομικών, απόψεις του. Για εμένα, τον φέρνουν στα όρια της γραφικότητας (και μάλιστα είναι ΚΡΙΜΑ, γιατί ο πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικός του λόγος είναι αξιοπρόσεκτος).
      Αντίστοιχα, ο δικός σου λόγος, αναδίδει την ΤΣΙΚΝΑ που είπα, όταν ΤΟΛΜΑΣ να βαφτίζεις "επιχειρηματολογία" την παράθεση βιογραφικών και την προσωπική σου άποψη για το ποιός ΜΠΟΡΕΙ να είναι ο Βαρουφάκης (η διαφορά είναι ότι εσύ δεν έχεις παρά αυτό το μικρό δείγμα για να κριθείς, οπότε δεν σώζεσαι με κάποιο αντιστάθμισμα). ΔΕΝ χρειαζόμαστε, "Κύριε", ΑΥΤΗ σου την άποψη. Κανείς από όσους σε διάβασε δηλαδή. ΑΝ έχεις να μας δώσεις κάτι προς διασταύρωση που να ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ αυτήν την..."καλουτιά" του Βαρουφάκη, να το κάνεις. Αν πάλι ΔΕΝ έχεις, δεκτό (για 'μένα έστω) το να μας πεις "πιστεύω σε δαύτον και ο χρόνος θα δείξει τί καπνό φουμάρει" (τον οποίον καπνό ΚΑΙ ΕΓΩ περιμένω να δω). Αλλά ΟΧΙ να μας υποδεικνύεις το βιογραφικό του προς..."απόδειξη". Γιατί κάτι τέτοιο, υποδηλώνει ΚΑΨΙΜΟ. Γιατί κι ο Παπαδήμος για παράδειγμα, δεν ήταν απλώς "του Λυκείου". Δεν ξέρω πόσο είναι "άσχετος" ή όχι, όπως διατείνεται ο Καζάκης, το δήλωσα και πιο πριν. Αυτό που ΞΕΡΩ είναι πως όταν "ο αποδεικτικός σου λόγος" βασίζεται ΚΥΡΙΩΣ στην παράθεση βιογραφικού, τότε ΜΥΡΙΖΕΙΣ ΤΣΙΚΝΑ, και στο χέρι σου είναι, όχι να μη μυρίζεις, αλλά να το αλλάξεις.
      Γιατί όχι τίποτ' άλλο, αλλά ΑΝ ΤΥΧΟΝ αποδειχτεί ένας ακόμη Στουρνάρας κι αυτός, αναρωτιέμαι πώς θ' αποδίδεις πια αυτήν την κατάσταση, σε σχέση με το βιογραφικό του...

      Διαγραφή
  14. Κυριε Καζακη,περιμενουμε τις εντυπωσεις σας απο την επισκεψη Νταισελμπλουμ . Η δικη σας κριτικη περιμενουμε να μας ενημερωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δημήτρη εδώ είσαι φάουλ όσο αφορά τον όρο αναμέτρηση...επίσης δεν μπορώ να κρίνω το αν έχει ή οχι γνώσεις.... κατά τα άλλα συμφωνώ απολύτως μαζί σου απλά περιμένω να δω που θα πάει το πράγμα και πως θα το πάει ο κύριος μπαρουφάκης...και τον λέω έτσι γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν ειναι σταθερός...δεν γίνεται να είσαι και με το λαό και με τις αγορές... Και να σου πώ κάτι που ποτέ δεν κατάλαβα, ως μέλος του ΕΠΑΜ (παρόλο που αποχώρησα λόγο διαφωνίας μου με την τοπική περί της κατά συνείδησης ψήφο στις προηγούμενες εκλογές θεωρω τον εαυτό μου ΕΠΑΜΙΤΗ) γιατί δεν συμπράξαμε με τον Καμμένο καθώς σε πολλά θέματα υπάρχει κοινή συνισταμένη? γιατι δεν επέλεξες να μπεις στην βουλή ωστε να αποκτησουμε φωνή; μην μου απαντησεις σε παρακαλω σε στυλ δεν ηθελα την καρεκλα κλπ... Θεωρω οτι ο αγωνας εκ των έσω θα ειχε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας....
    να σαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τονε βγάλαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθατε στον πλανήτη γη. Φαντάζομαι ότι μόλις προσγειωθήκατε σε τούτον τον τόπο όπου επί 5 χρόνια διεξάγεται ανελέητη αναμέτρηση ανάμεσα σε δυνάμεις, πρόσωπα, προτάσεις και πρόσωπα. Καλή διαμονή στον πλανήτη και ο τόπος ονομάζεται "Ελλάδα", αν σας ενδιαφέρει.

      Διαγραφή
  17. Δήμητρη εγω αποτελώ έναν απο τους παλιούς συστηματικούς ακροατές σου. Και επειδή είμαι και εγώ άνθρωπος της λογικής έχω κάποια σχόλια να κάνω:
    1. Τόσα χρόνια δεν έχεις να πείς καλή κουβέντα για άνθρωπο. Δωσίλογοι, άσχετοι και αδαής.
    2. Υπάρχει άλλος οικονομολόγος στον κόσμο με τις γνώσεις σου και την ειλικρίνεια σου άραγε;
    3. Στην Ελλάδα άλλος πατριώτης εκτός απο σένα υπάρχει; Όλοι εξυπηρετούν στο τέλος κάποια ξένα συμφέροντα ;
    4. Άρχισε να με προβληματίζει ο λόγος σου σε μια τηλεοπτική εκπομπή όταν πιάστηκες με το θεμα του ελευθερίου Βενιζέλου και την μικρασιατική καταστροφή.τότε για πρώτη φορά επειδη το κατείχα το θέμα παρατήρησα τα αληθοφανή επιχειρηματά σου και τα μετέωρα και δογματικά σου συμπεράσματα. Χρησιμοποιείς πολύ κομψά και μελετημένα επιχειρήματα τα οποία όμως σταχυολογείς όπως σε βολεύει ώστε να εξυπηρετούν το δόγμα σου. Αυτό με φόβισε και θεωρώ χωρίς να κατέχω την οικονομική επιστήμη οτι κάνεις συστηματικά.
    5. Νομίζω οτι τον βαρουφάκη μόνο άσχετο δεν μπορείς να τον πείς δεδομένου οτι το έχει διδάξει αρκετά το πράγμα και σε πολλά πανεπιστήμια.επίσης ο βαρουφάκης εκτελεί μια πολιτική η οποία έχει δωθεί προσφάτως απο τον ελληνικο λαό. Ο λαός δεν θέλει έξοδο απο το ευρώ . Σαφώς και η κυβέρνηση προσπαθεί σε αυτή την φάση να βρεί μια πιο συμβατή λύση και κοινωνικά αποδεκτή. Άλλωστε ξεχνάς πάντα κάτι σημαντικό, η πολιτική δεν γίνεται με τελεσίγραφα που θεωρείς εσύ οτι πρέπει να δίνονται. Η ακόμα και αν δίνονται τελεσίγραφα πρέπει να έχεις και τις κατάλληλες δεξαμενές αυτονομίας ή συνεργασιών ως αντίβαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήσουν συστηματικός ακροατής μου, όπως λες, θα ήξερες ποιους θαυμάζω και ποιανών το έργο έχω αναδείξει επανειλλημένα. Προφανώς δεν τους ξέρεις κι ούτε νοιάζεσαι. Δικαίωμά σου. Απλά μας το παίζεις. Μου χρεώνεις την ακροδεξιά φασίζουσα λογική σου. Εφόσον διαφωνείς και εγώ έχω γελοιοποιήσει τις απόψεις σου κι αυτά που δήθεν γνωρίζεις, άρα απορίπτω τους πάντες. Αν τολμάς και έχεις ανάστημα μίλα με επιχειρήματα. Προσπάθησε έστω να δείξεις που κάνω λάθος. Δεν έχεις τα κότσια κι έτσι καταφεύγεις στις γνωστές ηλιθιότητες. Όσο για τον Βαρουφάκη και μόνο ότι αρκείσαι στα ακαδημαικά του πτυχία, αυτό λέει πολλά για το επίπεδό σου. Προφανώς κι ο Στουρνάρας είχε δίκιο, όπως κι ο Γκίκας Χαρδούβελης. Πολύ περισσότερο όταν ο λαός τους είχε δώσει την ψήφο του. Οπότε για τη δική νεοφασιστική αντίληψη, όποιος κερδίζει τις εκλογές έχει το αλάνθαστο και προφανώς δεν έχει κανένας, μα κανένας το δικαίωμα να τον κρίνει. Ιδίως όταν οι οπαδοί είναι τόσο, μα τόσο ιδώτες - με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου - σαν του λόγου σου. Σε λυπάμαι. Ειλικρινά λυπάμαι το πόσο αγράμματος είσαι για να μην έχεις ούτε καν το κουράγιο να υπερασπίσεις τις απόψεις σου με επιχειρήματα και καταφεύγεις στη συκοφαντία. Όπως κάθε φασιστοειδές.

      Διαγραφή
  18. Το εγγυόνται απλά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΄ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι θα πληρώσουν οι τράπεζες. Το ποιος πληρώνει τελικά δεν είναι προαποφασισμένο. Είναι υπόθεση κοινωνικής σύγκρουσης και αναμέτρησης δυνάμεων. Το χτύπημα που θα δεχθεί ο μηχανισμός θα είναι τέτοιος που θα αναγκάσει και τις άλλες χώρες να προβούν σε διαγραφές χρεών που τώρα δεν κάνουν καθότι έχουν οι κυβερνήσεις τους την δικαιολογία ότι μπορούν και δανείζονται από τον μηχανισμό. Κι έτσι οι λαοί θα γλυτώσουν από την υπερεκμετάλλευση από τις τράπεζες διαμέσου του χρέους. Το πώς συγκεκριμένα θα γίνει εξαρτάται από την κοινωνική και πολιτική αναμέτρηση σε κάθε χώρα.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να ήταν τόσο απλά και όμορφα όπως τα λέτε. Όμως άν το πάρουμε πραγματικά και ιστορικά ο Λαός μας ήταν είναι και θα είναι υπόδουλος υπο τις Μεσιτεύουσες Μεγάλες Δυνάμεις. Αυτές του δώσαν την χώρα του, μέσω του κόμη Καποδίστρια στις διαπραγματεύσεις για τα δάνεια με τους τραπεζίτες για να αγοραστούν Μεσιτικά απο τους Τούρκους η Αθήνα η Στερεά Ελλάδα κ.α. μέρη. Δέν θα σταθώ στα λάθη του Καποδίστρια που ήρθε σε ευθεία ρήξη με τους οπλαρχηγούς του 21 αλλα στα λάθη των επόμενων κυβερνητών να απωλέσουν την ταυτότητα του κυβερνήτη του δορυφόρου κράτους σε κυρίαρχου μέχρι σήμερα. Και για αυτό φταίει η παιδεία που συνεχίζει την ρήση του Λαού μας "εμ και ποιός να μας κυβερνήσει; Ο Κωστάκης η ο Γιωργάκης" αντί να γνωρίζει οτι θα έπρεπε να κυβερνάει Αυτός. μεγάλη συζήτηση αλλα για να φτάσει η απάντησή σας κύριε Καζάκη να είναι σωστή πιστεύω οτι ο Λαός πρέπει πρώτα να είναι αυτόβουλος, αυτοδύναμος, ενιαίος και δυνατός με μία ταυτότητα στην οποία νοιώθει οτι έχει και δεν του την δώσαν με όλους τους τρόπους οι ξένοι παράγοντες για να μπορέσουν να τον έχουν υπο ένα ζυγό. Συγνώμη για την πολυλογία μου. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  19. Δημητρη Καζακη και μόνο το ύφος του λόγου σου δείχνει ότι εισαι εκτος εαυτού.
    Σε παρακαλώ να μην βρίζεις τον κόσμο που σε σχολιάζει. Είναι καλό μερικές φορές να αναρωτηθείς από που προέρχεται όλος αυτός ο θυμός σου. Το βασικό σου πρόβλημα είναι τώρα ότι έχεις μείνει μόνος, ίσως όχι εντελώς αλλά πιο μόνος από πριν. Αυτό θα πρέπει να το διαχειριστείς. Είσαι πολύ καλό και αναλυτικό μυαλό, αλλά όταν κάποιος νευριάζει δεν μπορεί να σκέφτεται και λογικά την ίδια στιγμή, εάν λοιπόν εσύ εισαι νευριασμένος πολύ συχνά τότε πολύ συχνά η λογική σου πάει περίπατο. Προσπάθησε αν θέλεις να δεις την κατάσταση κι αλλιώς, από άλλη οπτική γωνία, πχ αν ήσουν αδελφικός φίλος του Βαρουφάκη και σου ζήταγε συμβουλές μέσα όμως στο πολιτικό γίγνεσται της παρούσης τι θα του πρότεινες ώστε να τον βοηθήσεις να κλείσει την συμφωνία. Ίσως η διαπραγμάτευση να αφορά την οικονομία αλλά δεν είναι μόνο αυτό, ίσως εχει να κανει περισσότερο με ένα μερος της οικονομίας την θεωρία των παιγνίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τι προτείνω το έχω γράψει και το έχω ξαναγράψει, το έχω πει και το έχω ξαναπεί εκατοντάδες φορές. Έχω μιλήσει τόσο συγκεκριμένα όσο κανένας άλλος, υπουργός ή μη. Το βασικό πρόβλημα είναι η αφετηρία και η μέθοδος. Διαφέρουμε ριζικά στην αφετηρία και στην μέθοδο. Εγώ έχω σαν αφετηρία τα συμφέροντα του λαού και την ταχύτερη δυνατή βελτίωση της ζωής του. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα. Χωρίς να σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα. Ο Βαρουφάκης και Σία ξεκινούν από ριζικά διαφορετική αφετηρία και ως μέθοδο έχουν να τα βρούμε, δηλαδή να γεφυρώσουν τα συμφέροντα του θύτη με το θύμα.
      Όσο για τον θυμό, ναι βεβαίως, όταν τοποθετούμαι σε ένα ζήτημα, όσο πιο επιχειρηματολογημένα και αναλυτικά μπορώ και πετάγονται ορισμένοι για να μου πουν πόσο άδικο έχω, γιατί ο Μπαρουφάκης και κάθε μπαρουφάκης είναι μεγάλος οικονομολόγος, τότε ναι βγαίνω εκτός εαυτού. Βλέπεις, δυο -τρεις μέρες μετά τις εκλογές ένα 28χρονο παιδί αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε να μην βρίσκει δουλειά και να το ζει η οικογένειά του. Ο λυγμός της μάνας ακουγόταν όλη νύχτα. Θα μπορούσε να είναι το δικό μου παιδί. Μόλις χθες απεβιωσε ένας στενός συγγενής μας και από το γραφείο τελετών - με αφορμή ένα συμβάν που εξελίχθηκε μπροστά μας - μάθαμε ότι μέχρι πριν λίγο καιρό οι άποροι όταν πέθαιναν, τα γραφεία τελετών είχαν την υποχρέωση να τους οργανώνουν κηδεία στο 3ο νεκροταφείο του Δήμου Αθηναίων δωρεάν. Όχι τώρα πια. Ο Δήμος ζητά αμοιβή κι έτσι τα γραφεία τελετών αρνούνται να κηδεύσουν απόρους. Τα πτώματα των απόρων είτε πετιούνται στις χωματερές, είτε δίνονται σε εργαστήρια, είτε έχουν άγνωστη τύχη. Και μιλάμε για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, διότι δεδομένης της κρίσης οι άποροι έχουν εκτιναχθεί όσο ποτέ άλλοτε. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να κρατώ την ψυχραιμία μου υπό τέτοιες συνθήκες; Ειδικά όταν ξέρω, ίσως καλύτερα από τον καθένα, την καταστροφή που συνθλίβει την χώρα μέρα τη μέρα; Πώς να κρατήσω την ψυχραιμία μου όταν ο υπουργός οικονομικών υιοθετεί τις χυδαιοδέστερες λογικές και πρακτικές σε βάρος της χώρας και η νέα κυβέρνηση έχει αναγάγει τον μοδάτο τρόπο ντυσίματος, ως κορυφαίο ζήτημα; Δεν μπορώ να την κρατήσω και δεν πρόκειται να γίνω αναίσθητος, φυτό, ρεμπεσκές για χάρη κανενός. Όποιος θέλει ας χάσει το ελάχιστο της ανθρωπιάς που του έχει απομείνει. Εγώ δεν θα την θυσιάσω για κανέναν. Κάθε συνάνθρωπός μου που χάνεται γιατί η κυβέρνηση χαριεντίζεται με τους δανειστές, το θεωρώ casus beli και θα την αφήσω σε χλωρό κλαρί.

      Διαγραφή
    2. Μήτσο, δεν είναι το θέμα να είσαι "πολίτικαλι κορέκτ" και να "μη σπάσεις τα αυγά" : Το θέμα είναι ότι το μένος που βγάζεις, ΕΝΙΟΤΕ δεν είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ...καλαίσθητο. Αυτό το τελευταίο με τον Βαρουφάκη πχ : τί τις θες τις αναφορές στα ροζ ντυσίματα και στους ναρκισσισμούς; Ξεπάτωσέ τον "οικονομολογικά", "πολιτικά", και με όποιον άλλον συναφή τρόπο θες. Και δεν είναι ο κάθε Βαρουφάκης που μας νοιάζει, όταν τον στολίζεις (με ΛΑΘΟΣ στολίδια...) : ΕΣΥ μας νοιάζεις, που η έκφρασή σου πλησιάζει και περνάει το επίπεδο του ξεκατινιάσματος. Τί με νοιάζει να μου πεις ΕΣΥ ότι ο Βαρουφάκης είναι νάρκισσος; Ασ' το να το καταλάβω "εγώ" (και ο κάθε "εγώ") αυτό. Του πούστη, τόσο πια, μου/μας κόβει (και μας κόβει και να μπορέσουμε να το δούμε και συνδυαστικά με το γενικό ποιόν του ανδρός). Εκεί που ΔΕΝ μας κόβει, χρειάζεται να μας ξεστραβώνεις : στα οικονομικά, στα γεωπολιτικά, στα χρηματιστηριακά, στα τραπεζικά, στο τί παίζεται πίσω από τις πλάτες μας.
      Θα μπορούσες να μου πεις "και τί να γίνει ρε φίλε; Άμα μου τη δώσει, έτσι εκφράζομαι εγώ. Κράτα εσύ τις λοιπές αναλύσεις στο κάτω-κάτω, και μη δίνεις σημασία στις όποιες ανθρώπινες ατέλειές μου". Ορθόν ναι μεν κάτι τέτοιο, αλλα......το ξέρεις κι όλας ότι δεν πάει έτσι. Για πολλούς λόγους...

      Τεσπα, καθαρά φιλικά κι ανθρώπινα : βάλε ρε συ ένα φρένο σ' αυτό το κομμάτι που περιέγραψα. Εύχομαι δηλαδή. Γιατί σίγουρα και όλοι μας, και ο 28χρονος που είπες και ο κάθε άστεγος επίσης, ΔΕΝ το χρειάζεται (...εμμέσως μάλιστα, κακό του κάνει...). Τα άλλα που λέγαμε, είναι που χρειάζεται...ΜΟΝΟ.

      Δεν ξέρω αν είναι προφανές (ή όχι), αλλά δεν χρειάζομαι κάποια απάντηση. Ούτε να "διαπραγματευτείς" κάτι. Μια κουβέντα ήθελα απλά να σου πω, να την πω, να την πετύχεις, και ό,τι ήθελε ας γίνει. Την είπα λοιπόν και πάπαλα. Μακάρι να είχα τον τρόπο να την έλεγα ιδιωτικά, αλλά δεν τον έχω.

      Διαγραφή
  20. τι εχετε να πειτεα θελετε σχετικα με τα προσφατα αρθρα του Κρουγκμαν. Αν απαντσησει καποισ αλλος αρκει να ξερει τοποθετησεις γενικα του Κρουγκμαν ωστε να κανει μια ι εκτιμηση και αν συμφωνει. http://www.iefimerida.gr/news/189351/neo-arthro-toy-kroygkman-afiste-tin-ellada-na-anapneysei-kostos-ton-eyropaion-tha-einai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. επισης θα ηθελα να σας ρωτησω..εσεις αν νοιαζεστε τοτε γιατι δεν βγαινετε στα καναλια να τον διαψευσετε τον κυριο Βαρουφακη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο: Ο Κρούγκμαν είναι οπαδός του πολεμικού κεϋνσιανισμού. Ένας μεγάλος πόλεμος θα σώσει την παγκόσμια οικονομία. Από αυτή την σκοπιά έχει εκθειάσει πολλές φορές τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και τα ευεργετικά αποτελέσματα στην αμερικανική οικονομία. Τα άρθρα του είναι συνήθως γεματα κοινότυπες διαπιστώσεις και τίποτε περισσότερο. Οπότε, να με συγχωρείτε, δεν βλέπω κάτι το ιδιαίτερα χρήσιμο στην αρθρογραφία του σε επίπεδο προτάσεων.
      Δεύτερο: Λέτε να είναι δική μου επιλογή το να βγω ή να μη βγω στα ΜΜΕ;

      Διαγραφή
  22. καλημέρα
    στο παρελθόν πολλοί φώναξαν αλήθειες αλλά δεν υπήρξε καμιά αντίδραση ,

    πιθανολογώ οτι ο υπουργός θέλησε να περάσει στη γερμ .κοινή γνώμη τη συνέχεια στο παραμύθι που της πλασάρουν τα εκει ΜΜΕ , οχι να φέρει νεα δεδομένα που θα απορριφθούν ως ακατανόητα
    ο Γερμανος θα καταλάβει το ''δε θέλουμε άλλο τα λεφτά σας '' αλλά δεν έχει την υποδομή να καταλάβει το ''κερδίζουμε δανείζοντας την Ελλάδα ''
    και όπως ξέρετε η κοινή γνώμη στη Γερμανία καθορίζει πολλά , αν καταφέρει και περάσει αυτή την ( λάθος, αν θέλεις ) ιδέα μετα ο Γερμανος δε θα κοιτάει εμάς αλλά τους δικούς του πολιτικούς με το ερώτημα '' ο Ελληνας δε θελει εμεις τι κάνουμε ;''
    Αυτες ειναι οι σκέψεις μου
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παιδιά και εμένα πάντως μπαρουφάκης μου φαίνεται. Το χρέος θα το διαχειριστεί ιδιωτική εταιρία ,γνωστή στους έλληνες που ασχολούνται με το θέμα. Το παίζει πάντως καλά, έχουν ψαρώσει όλοι που περιμένουν κάποιον να τους σώσει, τώρα νομίζουμε οτι αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι επανάσταση και οτι σωθήκαμε. Απλά ξυπνήσαμε λίγο. Μόλις μας ξαναπάρει ο ύπνος και νομίζω οτι θα είναι σύντομα τότε θα καταλάβουμε αυτά που λέει ο Καζάκης και ελπίζω να μην είναι πολύ αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριε Καζάκη, καλημέρα (άν αυτή μπορεί να ειπωθεί καλή)

    Νομίζω οτι κάνετε λάθος στο ότι είναι άσχετος για να λέει μπαρούφες.
    Με αυτό το βιογραφικό κανείς άσχετος δεν λέει μπαρούφες.
    http://www.econ.uoa.gr/fileadmin/econ.uoa.gr/en/uploads/CV_Varoufakis_2014_eng.pdf
    Ποιές οι αποδείξεις σας για το ότι τον χρηματοδοτεί ο Σόρος? Ο ίδιος
    το αρνείται και το μόνο που έχουμε είναι μια κοινή άποψη περι ευρωομολόγων.

    Μακάρι να μήν μου απαντήσετε στο ερώτημα για τις αποδείξεις γιατί άν
    αληθεύει με αποδείξεις τότε μιλάμε περι σκοπιμοτήτων που θα φέρουν
    κάποιου είδους πόλεμο στην Ελλάδα μετά την ήδη κατοχή μας.

    Να είστε καλά - Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πρέπει να ξυπνήσουμε κάπου σε κάποιο σημείο επιτέλους. Ναι οκ ξεφορτωθήκαμε (η έτσι νομίζουμε) τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που επι χρόνια ληστεύουν μπροστά στα μάτια μας και με την συναίνεση μας τον τόπο αυτό. Αλλά αυτό το κουκλοθέατρο ποιος σοβαρός Έλληνας το πιστεύει??? Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς?
    Έλεος…. Ο Σύριζα έχει στολίσει από την πρώτη μέρα τη βιτρίνα του και φοράνε όλοι τα καλά τους…. Παραμυθιάζουν τον λαό σε στυλ Α. Παπανδρέου που φωνάζανε όλοι μαζί ΕΕ ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και από πίσω υπογράφανε παράνομα δάνεια και ταΐζανε το λαό με δανεισμένα όνειρα. Ας ανοίξει η κουρτίνα και να δούμε τους ποντικούς του ΠΑΣΟΚ που έχουν αφήσει το καράβι και βρήκαν νέα φωλιά έτοιμοι να κατασπαράξουν το τελευταίο κομμάτι της γραβιέρας….
    Το μόνο καλό? Ίσως ξεκαθάρισε κάπως το τοπίο και θα είναι πιο εύκολο να δει ο μέσος υπνωτισμένος επι χρόνια Έλληνας αυτά που δεν βλέπει εδώ και χρόνια…. Όπως λέγαμε και στο δημοτικό… ΒΟΥ ΚΑΙ Α = ΒΑ! Αλλά μάλλον το ξεχάσαμε κι αυτό.
    Τέρμα στην παγκόσμια μαφία που πουλάει ψεύτικη προστασία. Η ιστορία μας έχει μάθει πολλά.

    Αμήν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό που μάλλον ήθελες να πείς ήταν όχι ΒΟΥ ΚΑΙ Α = ΒΑ! αλλά ΒΟΥ ΚΑΙ Α = ΜΠΑ! (απ'το Μπαρουφάκης) έ?

      Διαγραφή
  26. ''Το χρέος αυτό δεν είναι διακρατικό και δεν το επωμίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες κανενός κράτους. Το εγγυόνται απλά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών.''

    Με ποιανού λεφτά εγγυόνται οι κυβερνήσεις, κλάνουν χρήμα αλλά μόνο για το πρόγραμμα στήριξης των ευρωπαικών τραπεζών; Το οτι τα βρίσκουν μετά πολίτες κυβέρνηση είναι επιεικώς αστείο. Θα ήθελα μια καλύτερη εξήγηση παρακαλώ.

    Αντί οι τράπεζες να εξυπηρετούν τους πολίτες, δουλέυουν οι λαοί για τις τράπεζες και το "οικονομικό" μοντέλο.

    Αντι να στηρίζουν την χώρα τους, στηρίζουν τις "τράπεζες", είναι πολλά τα μαγαζιά αλλά όλα υπάγονται στην ΕΚΤ, μια είναι η τράπεζα δηλαδή και οι κυβερνήσεις '''εγγυόνται'' όπως ο πολίτης βάζει εγγύηση το σπίτι του ή και άλλα περουσιακά στοιχεία. Το ''σπίτι'' μιας κυβέρνησης καταλαβαίνουμε νομίζω ποιό είναι.

    "Διδακτορικό θεωρία παιγνίων στα οικονομικά" αν θες να ξέρεις τα CDS σου και τα άλλα οικονομικά προιόντα, κουλτούρα οχι μαλακίες.
    Αξιοποίηση της ανθρώπινης εφυίας και δημιουργικότητας στην σύγχρονη κοινωνία, εύγε! Και ο διαβήτης δώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δημητρη Καζακη κοντεύεις να χτίσεις καριέρα βρίζοντας ακούραστα τον Βαρουφάκη ή μάλλον τον Σύριζα, καλή επιτυχία. Αν και δεν καταλαβαίνω τις πραγματικές σου προθέσεις.
    Επίσης, αν και ψάχνω στα βιογραφικά τους, δεν μπορώ να βρω σε όλα τα δημόσια πρόσωπα, ένα καθαρό επάγγελμα που να δικαιολογεί την επιβίωση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή