Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τι σημαίνει Ποσοτική Χαλάρωση;

Ο Ντράγκι την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα δαπανήσει 1,14 τρις ευρώ σε πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης έως το 2016 για την επανεκκίνηση της ευρωζωνης και την αποφυγή αποπληθωρισμού.

Τι είναι Ποσοτική Χαλάρωση;

Υποτίθεται ότι λειτουργεί ως εξής:

1. Η ΕΚΤ δημιουργεί χρήμα...
2. Για να αγοράσει ομόλογα από τις τράπεζες...
3. Ώστε να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού...
4. Διευκολύνοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δανειστούν...
5. Αυξάνοντας τη δαπάνη και τις θέσεις εργασίας...
6. Κι έτσι η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανόδου...


Στην πράξη η Ποσοτική Χαλάρωση (QE) έχει δοκιμαστεί στις ΗΠΑ από το Νοέμβριο του 2008. Το αποτέλεσμα; Ο Δρ. Μπερνάκι (πρώην πρόεδρος της FED και εισηγητής της QE) εξηγεί τι σημαίνει:
"Ταίζοντας τις Τράπεζες με αρκετά δολάρια είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα κάτι καλό θα βγει από την άλλη άκρη."

Το αποτέλεσμα; Μέσα σε 4 χρόνια τριπλασιασμός των μεγάλων περιουσιών, δηλαδή του 1% του πληθυσμού, ενώ το υπόλοιπο 99% μόλις είδε να αυξάνεται το εισόδημά του κατά 4%. Η φτώχεια εξαπλώνεται και η οικονομία αδυνατεί να επανεκκινήσει, καθώς το ΑΕΠ παρουσιάζει εικονικές ανόδους λόγω τζόγου στις χρηματαγορές.

8 σχόλια:

  1. Πως φαντάζομαι τις υγιείς τράπεζες και την δίκαιη οικονομική πολιτική μιας χώρας:

    Το χρήμα που θα κόβεται (δραχμή , ευρώ , μνά κλπ) αντί να δίνεται στις τράπεζες, να καταμερίζεται ονομαστικά ως κατάθεση σε κάθε έλληνα πολίτη . Στην περίπτωση αυτή δεν θα δανείζουν οι τράπεζες τους πολίτες, αλλά οι πολίτες τις τράπεζες. Αυτό θεωρώ υγιή οικονομία .Σήμερα και ένα βρέφος νεογέννητο ή και αγέννητο υπολογίζεται ότι χρωστά και το χρέος του ολοένα ανεβαίνει . Είναι ή δεν είναι παράνοια αυτό;Είναι αδύνατο να καταλάβω , γιατί το χρήμα πρέπει να χαρίζεται σε τοκογλύφους και νταβατζήδες στο όνομα της ρευστότητας και αυτό να θεωρείται οικονομία. Για να είναι οι άνθρωποι σκλάβοι εκ γενετής ; Μή γελάσετε , κύριε Καζάκη, για την αφελή μου ίσως αντίληψη περί υγιούς οικονομίας.


    Και κάτι στο πνεύμα της σημερινής μέρας, γιατί θα τρελαθούμε εντελώς.
    Μια ποιητική "ερμηνεία" του εκλογικού αποτελέσματος, για όσους δεν θα το καταλαβαίνουν

    Μίλτου Σαχτούρη, «Το ψωμί»

    Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φραντζόλα ζεστό
    ψωμί είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό
    ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι
    έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω
    όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος κι αυτή
    μ' ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε κομμάτια γνήσιο ο υ ρ α ν ό
    κι όλοι τώρα τρέχαν σ' αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμί,
    όλοι τρέχανε στον μικρόν άγγελο που μοίραζε ο υ ρ α ν ό
    Ας μη το κρύβουμε διψάμε για ουρανό!

    [πηγή: Μίλτος Σαχτούρης, Ποιήματα (1945-1971), Κέδρος, Αθήνα 1996 (8η έκδ.), σ. 144]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Καζάκη η αύξηση του εισοδήματος 4% είναι εικονική;Δηλαδή ανταποκρίνεται σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης ή είναι αντίθετα μικρή με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνετε η αγοραστική δύναμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν ανταποκρίνεται στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού. Γι' αυτό και ο Ομπάμα επιχείρησε να ανυψώσει το βασικό ωρομίσθιο, αλλά όταν το μέσο νοικοκυριό έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο χρέος για την εκπαίδευση των παιδιών του, μεγαλύτερη ανεργία, κοκ, η αύξηση ήταν στην πραγματικότητα μείωση της αγοραστικής δύναμης.

      Διαγραφή
  3. κε Καζάκη πρόκειται για πραγματική εκτύπωση χρήματος; Από όσο γνωρίζω, χωρίς να είμαι ειδικός, τα ομόλογα είναι ουσιαστικά ένα δάνειο του αγοραστή προς τον εκδότη αυτών με επιτόκιο και στην λήξη τους θα πρέπει να αποπληρωθούν. Μια πραγματική εκτύπωση χρήματος συντελείται από το ίδιο το κράτος και διοχετεύεται στην οικονομία μέσω της αύξησης μισθών και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Είναι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ηλεκτρονικό χρήμα και όχι φυσική εκτύπωση χαρτονομίσματος. "Μια πραγματική εκτύπωση χρήματος συντελείται από το ίδιο το κράτος και διοχετεύεται στην οικονομία μέσω της αύξησης μισθών και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων." Αυτό για να ισχύει πρέπει να έχει το κράτος το εκδοτικό δικαίωμα. Πράγμα που δεν ισχύει μέσα στην ευρωζώνη.

      Διαγραφή
    2. Άσχετα με την μορφή του χρήματος, χαρτονόμισμα ή ηλεκτρονικό χρήμα είναι δάνειο που πρέπει να αποπληρωθεί από τους εκδότες των ομολόγων (τράπεζες) στον αγοραστή (ΕΚΤ) στην λήξη τους;

      Διαγραφή
    3. Τα ομόλογα δεν είναι έκδοσης των τραπεζών απ' όπου τα αγοράζει η ΕΚΤ, αλλά κρατών. Τα κράτη τελικά οφείλουν να πληρώσουν τα ομόλογα που αγοράζει η ΕΚΤ στη δευτερογενή από τις τράπεζες σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Καταλαβαίνεις την απάτη σε βάρος των φορολογουμένων;

      Διαγραφή