Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Γιατί αυτοί που ούρλιαζαν εναντίον της Μακρή, επαινούν τώρα τον Ντράγκι;

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα από το σάλο που ξεσήκωσε η δήλωση της Ραχήλ Μακρή για τη δήθεν δυνατότητα της χώρας μας να τυπώσει έως και 100 δις ευρώ χρήμα μέσω ELA για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της. Και τι δεν ειπώθηκε εναντίον της Μακρή. Ακόμη κι από το κόμμα στο οποίο προσχώρησε κυνηγώντας μια κοινοβουλευτική έδρα.

Οι οικονομολογούντες παλιάτσοι της ηγεσίας του κόμματός της με ύφος 100 μπουργκράφων την κάλεσαν στην τάξη. Αυτά, της είπαν, δεν επιτρέπονται από τον Ντράγκι της ΕΚΤ και είναι γνωστό ότι οι οικονομολογούντες του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν να αυτοκτονήσουν παρά να κάνουν κάτι που δεν επιτρέπει ο Ντράγκι.


Άκουσα επίσης κάτι σακαφιόρες από το Ποτάμι να μιλούν με ύφος Καρδιναλίου Ρισελιέ για την άτυχη δήλωση της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι έκφυλοι της συγκυβέρνησης κυριολεκτικά λύσσαξαν. Όλοι με μια φωνή τσίριξαν: Απαράδεκτο! Τι θέλει η Μακρή να ξεφτυλιστεί το χρήμα!

Όμως, πριν φωνήσει αλέκτωρ τρις, ξεβρακώθηκαν άπαντες. Ο Ντράγκι την Πέμπτη ετοιμάζεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος "ποσοτικής χαλάρωσης" (QE). Τι είναι αυτή η "ποσοτική χαλάρωση"; Να ο ορισμός που δίνει η Τράπεζα της Αγγλίας: "Ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι μια αντισυμβατική μορφή της νομισματικής πολιτικής, όπου μια Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί νέο χρήμα με ηλεκτρονικό τρόπο για να αγοράσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία και τον πληθωρισμό επιστροφή στο στόχο."

Με απλά λόγια η "ποσοτική χαλάρωση" είναι μια εντελώς αυθαίρετη δημιουργία χρήματος από το πουθενά για να αγοραστούν τίτλοι, όπως κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Ο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" αξίας 550 δις ευρώ.

Γιατί δεν ξεσηκώνεται θύελλα εναντίον του Ντράγκι που πάει να "κόψει" χρήμα σε τέτοιες ποσότητες; Που είναι τώρα όλοι αυτοί οι οικονομολογούντες που υπεροπτικά λοιδώρησαν την Μακρή που ήθελε να "ξεφτυλίσει" το χρήμα κόβοντας νέο; Γιατί δεν ξιφουλκούν εναντίον του Ντράγκι; Γιατί αυτό που πάει να κάνει η ΕΚΤ δεν είναι ξεφτύλισμα του χρήματος;

Ειδικά τώρα όταν γνωρίζουμε από την εμπειρία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, κοκ, ότι στην πράξη η "ποσοτική χαλάρωση" δεν είναι παρά η αυθαίρετη "κοπή" νέου χρήματος με σκοπό να εξασφαλιστούν τα αυξανόμενα κέρδη των τραπεζών και των επενδυτών κεφαλαίου που κερδοσκοπόυν με κρατικούς και εταιρικούς τίτλους χρέους. Με την οικονομία και κυρίως την εργασία να βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ύφεση.

Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί που λιθοβόλησαν την Μακρή; Βέβαια, αυτό που δήλωσε η Μακρή ήταν λάθος όχι γιατί δεν επιτρέπει ο Ντράγκι, αλλά γιατί ο μηχανισμός ELA δεν κόβει χρήμα, αλλά δανείζει χρήμα - και μάλιστα ακριβά - στις τράπεζες που προσφεύγουν σ' αυτόν.

Όμως από που κι ως που ένα κράτος θα πρέπει να απορρίψει το δικαίωμα κοπής χρήματος; Πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίζει κανείς αυτό το δικαίωμα στον Ντράγκι και στην ΕΚΤ όταν πρόκειται να δημιουργήσουν χρήμα από το τίποτα για να ενισχυθεί η κερδοσκοπία στις χρηματαγορές, αλλά το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας σαν δικαίωμα του κράτους;

Βλέπετε, το πρόβλημα είναι απλό. Όταν πρόκειται για τον Σόρος και τη συμμορία των ομολόγων του στις χρηματαγορές, όσο ξεφτυλισμένο χρήμα κι αν δημιουργήσει η ΕΚΤ από το τίποτα, δεν πειράζει. Αντίθετα, οι επιτιμητές της Μακρή και μάλιστα εκείνοι από το ίδιο το κόμμα της, ζητωκραυγάζουν τώρα που ο Ντράγκι θα "τυπώσει" αυθαίρετα χρήμα για να στηρίξει την κερδοσκοπία των ευεργετών της ανθρωπότητας τύπου Σώρος.


Δεν τους νοιάζει καν, αριστεροί όντες, πώς ζητωκραυγάζουν υπέρ της πιο νοσηρής υστερικής φαντασίωσης του νεοφιλελευθερισμού, του μονεταρισμού, της πιο ξεδιάντροπής ενίσχυσης των πιο αρπακτικών κύκλων της διεθνούς κερδοσκοπίας. Το πρόβλημά τους γεννιέται όταν τίθεται το ζήτημα της κοπής του νομίσματος από το ίδιο το κράτος κι έτσι ίσως να χάσουν την δυνατότητα τα αρπακτικά τύπου Σόρος να ελέγχουν το χρήμα. Έτσι είναι όταν είσαι αριστερός οικονομολόγος με επιδότηση Σόρος, Levy, Brookings και άλλων ανάλογων ευαγών ιδρυμάτων της διεθνούς αγοράς.

14 σχόλια:

  1. Δημήτρη Καζάκη, για να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι όσον αφορά τους τρόπους γέννησης του χρήματος, ο Emergency Liquidity Assistance (ELA) που βρίσκει το χρήμα το οποίο δανείζει στις τράπεζες;

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είτε από αποθεματικά ασφαλείας της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος, είτε το δημιουργεί εκ του μηδενός η ίδια η ΕΚΤ.

      Διαγραφή
  2. Κύριε Καζάκη, συμβαίνει συχνότατα αυτό που συνέβη με την κριτική στη Ρ. Μακρή . Πολλές προτάσεις κρίνονται αφελείς ή απαράδεκτες ή γελοίες , μέχρι να βρεθεί ένα πρόσωπο -συστημικό- να τις υιοθετήσει ή να τις στηρίξει. Έτσι από γελοίες , απαράδεκτες και αφελείς αναβαπτίζονται σε σοβαρές, πραγματοποιήσιμες και λογικές. Θα έρθουν στα λόγια σας . Μην ανησυχείτε! Μόνο που δεν θα πουν , "έξι χρόνια τα έλεγε ο Καζάκης, μάλλιασε η γλώσσα του να τα λέει". Θα πουν ότι "είναι δική τους ρεαλιστική επιλογή που την επιβάλλει η πραγματικότητα". Αυτό είναι και το κακό της κομματοκρατίας . Πριν δουν το περιεχόμενο ενός "πακέτου" ,κοιτάνε το περίβλημα και τον αποστολέα. Έγινε στερεότυπο πια στην πολιτική ή στον συνδικαλισμό η άκριτη απόρριψη σωτήριων προτάσεων για λόγους κομματικής πειθαρχίας , με τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό "γραφικές". Ξεχνούν όμως ότι μεγάλες επαναστάσεις στη νοοτροπία των ανθρώπων τις εμψύχωσαν γραφικοί τύποι. Εμείς οφείλουμε να γκρεμίσουμε αυτά τα στερεότυπα.
    Σας τιμά η πρωτοβουλία της διοργάνωσης της αυριανής εκδήλωσης του Πειραιά και καλό θα ήταν να ανεβεί στο διαδίκτυο ολόκληρη, για να την παρακολουθήσουμε και εμείς που δεν μπορούμε να είμαστε εκεί. ( βαρβάρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Καζάκη, συμβαίνει συχνότατα αυτό που συνέβη με την κριτική στη Ρ. Μακρή . Πολλές προτάσεις κρίνονται αφελείς ή απαράδεκτες ή γελοίες , μέχρι να βρεθεί ένα πρόσωπο -συστημικό- να τις υιοθετήσει ή να τις στηρίξει. Έτσι από γελοίες , απαράδεκτες και αφελείς αναβαπτίζονται σε σοβαρές, πραγματοποιήσιμες και λογικές. Θα έρθουν στα λόγια σας . Μην ανησυχείτε! Μόνο που δεν θα πουν , "έξι χρόνια τα έλεγε ο Καζάκης, μάλλιασε η γλώσσα του να τα λέει". Θα πουν ότι "είναι δική τους ρεαλιστική επιλογή που την επιβάλλει η πραγματικότητα". Αυτό είναι και το κακό της κομματοκρατίας . Πριν δουν το περιεχόμενο ενός "πακέτου" ,κοιτάνε το περίβλημα και τον αποστολέα. Έγινε στερεότυπο πια στην πολιτική ή στον συνδικαλισμό η άκριτη απόρριψη σωτήριων προτάσεων για λόγους κομματικής πειθαρχίας , με τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό "γραφικές". Ξεχνούν όμως ότι μεγάλες επαναστάσεις στη νοοτροπία των ανθρώπων τις εμψύχωσαν γραφικοί τύποι. Εμείς οφείλουμε να γκρεμίσουμε αυτά τα στερεότυπα.
    Σας τιμά η πρωτοβουλία της διοργάνωσης της αυριανής εκδήλωσης του Πειραιά και καλό θα ήταν να ανεβεί στο διαδίκτυο ολόκληρη, για να την παρακολουθήσουμε και εμείς που δεν μπορούμε να είμαστε εκεί. ( βαρβάρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Μαρια Σπυρακη, σημερινη εκπροσωπος της ΝΔ, στην εκπομπη Ενικος, αναφερε οτι γνωριζε οτι τον Μαιο – και Ιουνιο του 2011 καθως και πριν, τα αεροπλανα C-130 πηγαινοερχονταν στην Ελευσινα, κουβαλωντας ΕΥΡΩ , γιατι οι τραπεζες ειχαν προβλημα ρευστων, ΑΛΛΑ το κρατησε μυστικο. Απο που ερχονταν τα χρημματα δεν το ειπε!

    https://www.youtube.com/watch?v=gDl4lyh967U

    Πριν μερικες μερες η εφημεριδα “Irish Independent” εγραψε σε εναν αρθρο της..
    «Central Bank steps up its cash support to Irish banks financed by institution printing own money» απου γραφει ....

    ‘’The Irish Independent learnt last night that the Central Bank of Ireland is financing €51bn of an emergency loan programme by printing its own money.’’ Και επεισης ..

    ‘’ A spokesman for the ECB said the Irish Central Bank is itself creating the money it is lending to banks, not borrowing cash from the ECB to fund the payments. The ECB spokesman said the Irish Central Bank can create its own funds if it deems it appropriate, as long as the ECB is notified.’’

    http://www.independent.ie/business/irish/central-bank-steps-up-its-cash-support-to-irish-banks-financed-by-institution-printing-own-money-26614131.html


    Αρα η Ραχηλ Μακρη ειχε δικαιο διοτι το 2010 η Ιρλανδία τύπωσε 80 δισ. ευρώ χωρίς να εγγραφούν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επειδη επιτρέπεται από το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παράγραφος 14.4.

    14.4. National central banks may perform functions other than those specified in this Statute unless the Governing Council finds, by a majority of two thirds of the votes cast, that these interfere with the objectives and tasks of the ESCB *. Such functions shall be performed on the responsibility and liability of national central banks and shall not be regarded as being part of the functions of the ESCB. * (European System of Central Banks)

    Μετάφραση:

    14.4. Οι εθνικές περιφερειακές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο καταστατικό αυτό, εκτός αν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, ότι αυτές (οι λειτουργίες) προσκρούουν στους στόχους και τα καθήκοντα του ESCB. Τέτοιες λειτουργίες εκτελούνται με την ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ESCB.

    Μετα την Ιρλανδια, αργότερα η Τραπεζα της Ελλαδας τύπωσε περίπου 110 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο. Έκανε χρήση αυτό που λέμε συναλλαγές ELA, (Emergency Liquidity Assistance)

    Και όπως λέει η παράγραφος 14.4, όταν η περιφερειακή κεντρική τράπεζα (Υποκαταστημα της ΕΚΤ) κάνει τέτοιες συναλλαγές, αναλαμβάνει την ευθύνη η ίδια και οι πράξεις αυτές δεν θεωρούνται πράξεις της ΕΚΤ. Με λίγα λόγια, δεν αποτελούν μέρος του ισολογισμού της ΕΚΤ. Που σημαίνει ότι την ρευστότητα την προσφέρει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα άρα ναι, μπορεί να τυπώσει χρήμα. Φυσικα σημερα ολα γινονται με ηλεκρονικες εγγραφες στα στοιχεια των αποθεματικων των Τραπεζων.

    Τώρα, αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν κάποιου είδους QE, σημαίνει ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα δώσουν αυτή τη ρευστότητα και όχι η ΕΚΤ.
    Το γεγονός ότι το ρίσκο θα το αναλάβουν οι περιφεριακές τράπεζες (το ρίσκο της χασούρας), σημαίνει κυριολεκτικά ότι οι συναλλαγές αυτές δεν θα διαφέρουν και πολύ από συναλλαγές ELA.

    Ο ELA δεν είναι λύση για τα δεινά της χώρας και ‘’δεν επιτρέπει στο κράτος να τυπώσει χρήμα’’ (???) αν και παρέχει ρευστότητα υπό την μορφή νέου χρέους στις εμπορικές τράπεζες και, έμμεσα, στο κράτος.

    Η αληθει ειναι οτι ολα φορτωνονται στην πλατη του Ελληνικου λαου.

    Διαβαστε τι ειπε χθες και ο Γιαννης Βαρουφακης...τωρα υποψηφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

    http://www.tribune.gr/economy/news/article/108250/o-varoufakis-apanta-ean-ellada-bori-na-tiposi-chrima-meso-ela.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την άλλη μεριά ακούω την εκμπομπή του Δ. Καζάκη, όπου λέει ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Τελικά είναι ή δεν είναι; Μπορεί ή δεν μπορεί με δική της ευθύνη να τυπώσει χρήμα (φυσικό ή ηλεκτρονικό) η ΤΕ; Μπορώ να έχω μια απάντηση στα παραπάνω σχόλια από σας κ. Καζάκη; Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  6. Εγραψα και πριν, αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν καταχωρηθηκε: ο βαρουφάκης ειπε οτι δεν ειναι καλή ιδεα η ποσοτικη χαλαρωση. Δε ζητωκράυγασε οπως υποστηριζετε κύριε Καζάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσίπρας: «Οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests. Η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος είναι επομένως ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες. Και επιπλέον, αυτές τις ημέρες συζητείται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ενεργητικού της ΕΚΤ στο ύψος του 1τρισ ευρώ με σκοπό την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο». Σινέ Κεραμεικός, (Το Βήμα, 30/12/2014).

      Κατρούγκαλος: «αυτό που προτείνουμε είναι ένα είδος ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ -με απλά λόγια, να τυπωθούν χρήματα- και ένα είδος αμοιβαιοποίησης (σ.σ. του χρέους) μέσω της ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα πρέπει να πληρώσει για τα ελληνικά ομόλογα. Ίσως θα πρέπει να ανεχθούμε έναν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά ο αποπληθωρισμός. Επομένως, πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό, δεν έχουμε μια εύκολη λύση. Δεν ζητάμε δώρα από τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Θέλουμε μία δίκαιη λύση, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την ήπειρο». (DW, 10/12)
      Ο Βαρουφάκης από πολύ παλιά έχει ταχθεί υπέρ της τραπεζικής ένωσης, τη ποσοτικής χαλάρωσης κι ότι άλλο υστερικά μονεταριστικό έχει επινοηθεί, απλά διαφοροποιείται ως προς την εφαρμογή. Καλή ιδέα, λάθος εφαρμογή. Ανοησίες στη νιοστή.

      Διαγραφή
    2. Απο την εποχη της πλατειας ελεγε αυτε ςτις βλακειες ο Βαρουφακης. Κρατωντας παντα μια πισινη, επσιδη ακριβως ξερει οτι ειναι βλακειες.

      Διαγραφή
  7. Δυστυχως για ολους, η χωρα μας ειναι δεμενη πισθαγκωνα κυριε καζακη....οποιαδηποτε μεταστροφη σε εθνικο νομισμα χωρις παραγωγικες και εξαγωγικες βασεις θα ειναι καθαρη αυτοκτονια του βιοτικου επιπεδου του ελληνικου λαου....Απορω πως δε το βλεπετε....με συνθηκες αργεντινης λετε να μπορεσουμε να ανακτησουμε ξανα την εθνικη μας κυριαρχια , σε ενα βαλκανικο τοπιο απολυτα εχθρικο πολιτικα? Ποσα χρονια θα μας παρει για να μπορεσουμε να σταθουμε ξανα στα ποδια μας? Αυτες ειναι οι πραγματικες ερωτησεις που εμποδιζουν τον κοσμο να σας ακολουθησει...

    Φιλικα...πυθαγορας α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι πώς δεν το αντιλαμβάνεσθε είναι ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε παραγωγική βάση αν δεν υπάρξει δίχτυ προστασίας της εγχώριας παραγωγής και ταυτόχρονα εθνικό κρατικό νόμισμα για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία χωρίς χρέη. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει. Όσο για το βαλκανικό τοπίο, που λέτε, το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι είμαστε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κι έτσι δεν έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας για κινήσεις και συμμαχίες που θα έδιναν διέξοδο. Όσο για το πόσα χρόνια θα πάρει. Η μεταβατική φάση θα είναι γύρω στους 12 μήνες. Τα υπόλοιπα αφορούν την παράνοια μιας κοινωνίας που για χρόνια έχει αποκτήσει παρασητική συνείδηση και δεν μπορεί να αντιληφθεί την άλφα-βήτα.
      Τέλος, προσωπικά ελάχιστα με ενδιαφέρει το αν θα με ακολουθήσουν ή όχι. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο αβίωτη. Μέρα με τη μέρα ακόμη και οι αφελείς θα αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο. Και το χειρότερο είναι ότι πιθανόν να ζήσουμε πόλεμο ξανά στο έδαφός μας έτσι όπως πάμε και όπως μας πάνε. Αν δεν σηκώσει κεφάλι ο Έλληνας, έχει τελειώσει.

      Διαγραφή
  8. Το θέμα είναι Πυθαγόρα ότι αν σε κάνουν να χρωστάς δεν στέκεσαι καθόλου στα πόδια σου. Αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβεις όλο τον μηχανισμό που σου φορτώνουν χρέη χωρίς να σε ρωτούν εσένα και τους απογόνους σου.
    Έπειτα δεν στέκεσαι στα πόδια σου όταν φοβάσαι ή όταν έχεις αδυναμίες. Αν συμβαίνουν τα παραπάνω και στις συνεργασίες σου θα είσαι χαμένος.
    Εμπιστεύσου τον εαυτό σου σαν άτομο πρώτα, δεν υπάρχει άλλος ισχυρότερος στην ζωή σου παρά εσύ ο ίδιος.
    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή