Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Έλεος πια με τη νοοτροπία του "ψηφολαού"...

Όταν άρχισα να γράφω για την εφημερίδα το Ποντίκι (αρχές Μαρτίου 2010) και να γίνομαι γνωστός για τις θέσεις μου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έπαιρναν στην εφημερίδα, ή με έβρισκαν κάπου και μου έλεγαν: "Σαν χοντρά μας τα λες! Ο Γιώργος (Παπανδρέου) δεν είναι σαν τους άλλους..." Όταν είδαν κι απόειδαν, μερικοί απ' αυτούς εναπόθεσαν τις προσδοκίες τους στον τότε αντιμνημονιακό Σαμαρά. Το τι χαρά πήραν όταν ο Κοντομηνάς έκοψε την Εκπομπή ΑΕ τον Φεβρουάριο του 2012, γιατί επιτέλους δεν θα ακουγόταν πια η φωνή που ισοπέδωνε τα πάντα, κρίνοντας δίκαιους και άδικους συλλήβδην.


Οι περισσότεροι απ' αυτούς συνήλθαν μετά τα παθήματα που υπέστησαν. Βρήκαν όμως νέο βιολί. Ένα νέο πατερούλη σωτήρα. Κι έτσι σήμερα με το ίδιο μένος κάποιοι απ' αυτούς και ορισμένοι άλλοι με την ίδια φιλοσοφία ζωής, ζητούν να σιωπήσει η λογική, να καταργηθεί η κριτική. "Ας τους δώσουμε λίγο χρόνο..." Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν θέλουν κανείς να τον ταράξει. Και μάλιστα με απαιτήσεις που σ' ολόκληρη τη μίζερη ζωή τους δεν είχαν ούτε καν διανοηθεί. Στοχάσου λεύτερα, βάλε το μυαλό σου να δουλέψει, μείνε καχύποπτος προς όλους, δοκίμαζε την αλήθεια με την εμπειρία και τη λογική σου, μην περιμένεις κανέναν να σε σώσει, εσύ θα το κάνεις για τον εαυτό σου, για τους άλλους και για την πατρίδα.

Δύσκολα πράγματα για όποιον ζει δια της αναθέσεως και είναι συνηθισμένος να δίνει λευκές επιταγές στον πρώτο τυχόντα του υποσχεθεί ότι τον βολεύει να πιστεύει. Κι εγώ ακούω για άλλη μια φορά τις γνώριμες από παλιά φωνές: "Σαν χοντρά δεν μας τα λες..." Και το χειρότερο; Ορισμένες φορές από τους ίδιους. Από εκείνους που το 2009 είχαν για Θεό τον Παπανδρέου, μετά έλπιζαν στον Σαμαρά και σήμερα ακούν Τσίπρα, ή εκείνον τον ιδιοπαθή νάρκισο επ' ονόματι Βαρουφάκη, πνευματικό παιδί του Σόρος και ολοκληρώνονται όπως οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας.

Τρέμουν μην τυχόν και οι νέοι νομείς της εξουσίας αποδειχθούν μια από τα ίδια, οπότε δεν θα έχουν πια καμιά άλλη δικαιολογία. Θα πρέπει να κινηθούν οι ίδιοι. Κάτι που προσπαθούν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Γι' αυτό και βολεύονται με το να ψηφίζουν όποιους τους λένε, άσε εσύ, θα σου λύσω εγώ το πρόβλημα. Έστω κι αν την έχουν "πατήσει" έτσι χιλιάδες φορές στη ζωή τους. Γι' αυτό και εκνευρίζονται με όσους δεν ακολουθούν την πεπατημένη, αλλά αντίθετα τους λένε την μοναδική αλήθεια. Ότι δεν μπορείς να πετύχεις μόνος σου, με τη δική σου κινητοποίηση, κανείς δεν θα στο δώσει.

Όμως, μην ανησυχείτε, όλο και θα σκαρφιστούν μια προσωπική δικαιολογία για να μην κάνουν αυτό που απαιτεί η κοινή λογική και η προσωπική τους αξιοπρέπεια. Όλο και κάποιον άλλο θα βρουν να χρεώσουν την δική τους απραξία και αδυναμία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όλο και κάποιον νέο κομματάρχη θα βρουν να τους τάζει λαγούς με πετραχείλια ώστε να τον ακολουθήσουν μέχρι τον τάφο δίνοντας λευκές επιταγές.

Εγώ απλά δεν έχω παρά να επαναλάβω τα λόγια του Δρ. Στόκμαν στον Εχθρό του Λαού του Ίψεν, που επιμένοντας να λέει την απλή αλήθεια αντιμετώπισε την ίδια ηλιθιότητα, καχυποψία και εχθρότητα από τον "ψηφολαό": " Ένα κόμμα είναι σαν μια μηχανή για λουκάνικα. Συνθλίβει όλων των είδων τα μυαλά μαζί στον ίδιο κιμά - στόκοι και τούβλα, όλοι σε έναν πουρέ!... Είσαι πραγματικά γελοία, Κάθριν. Θέλεις να αφήσω τον εαυτό μου να ηττηθεί από την κοινή γνώμη, την συμπαγή πλειοψηφία και όλους αυτούς τους κρετίνους; Όχι, ευχαριστώ! Αυτό που θέλω να κάνω είναι κάτι τόσο απλό, σαφές και ευθύ. Το μόνο που θέλω είναι να βάλω μέσα στα κεφάλια αυτών των μπάσταρδων το γεγονός ότι αυτοί οι προοδευτικοί είναι ο πιο ύπουλος εχθρός της ελευθερίας, ότι τα κομματικά προγράμματα έχουν στραγγαλίσει κάθε νέα και ζωτική αλήθεια - ότι η σκοπιμότητα ως φιλότιμο και η δικαιοσύνη γυρισμένη ανάποδα, θα καταλήξουν κάνοντας τη ζωή εδώ αφόρητη... Είναι οι ηγέτες των κομμάτων που πρέπει να εξοντωθούν. Βλέπετε, ο αρχηγός του κόμματος είναι σαν λύκος, σαν αδηφάγος λύκος. Απαιτεί να λυμαίνεται κάθε χρόνο ένα ορισμένο αριθμό μικρότερων θυμάτων, ώστε να μπορεί να επιβιώνει..."

Βλέπετε πίσω από όλες τις υποσχέσεις, τις φρούδες ελπίδες και τις αυταπάτες που θέλει να καλλιεργεί ο καθένας για την πάρτη του, η αλήθεια ήταν, είναι και παραμένει μία: το νερό είναι δηλητηριασμένο και δεν μπορεί κανένα φίλτρο, καμιά πρόσμιξη να το φτιάξει. Χρειάζεται μια ριζικά άλλη παροχή. Διαφορετικά το τέλος είναι σίγουρο. Τα πράγματα είναι τόσο απλά.


Όσο για μένα με εκφράζει απόλυτα αυτό που έγραφε ο μεγάλος ποιητής Κ. Παλαμάς: Ο αντίλογος μ’ ανάθρεψε, με πότισε το μίσος...

21 σχόλια:

  1. Για να συμπληρώσω ίσως,
    η διαφωνία και η συμφωνία δεν είναι απαραίτητες, ούτε η αντίδραση είναι απαραίτητη, μπορείς απλώς να επιλέξεις αυτό που θες.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια:

    Ποτέ δεν είσαι μόνος.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρεις ,κ. Καζάκη, ο λόγος σου ηχεί σαν ξυπνητήρι σε ανθρώπους που δε χόρτασαν τον ύπνο. Αν επιμείνεις, θα σε σπάσουν σαν ενοχλητικό ξυπνητήρι ,ή θα φορέσουν ωτασπίδες. Τους χρειάζεται λίγος ύπνος ακόμα , για να μπορέσουν ν α λειτουργήσουν. Κι εγώ φοβάμαι ,μήπως ο ύπνος μετά από τόση ταλαιπωρία , γίνει λήθαργος. Θα ξαγρυπνούμε εμείς , για να προσέχουμε τα «κοιμισμένα» . Πάντα έτσι κάναμε. Αντικειμενικά, είναι πολύ νωρίς για σκληρή κριτική . Συνεχίζοντας έτσι , το λόγο σου θα τον εκμεταλλευτούν οι «δαρμένοι» της άλλης πλευράς , με τους οποίους εγώ πιστεύω πως δεν έχουμε τελειώσει. Αυτοί είναι προς το παρόν ο εχθρός μας. Αυτή η κυβέρνηση που έχει μέσα της αρκετά «φιδάκια», και όλοι μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε, έφερε μια ελπίδα , που ο κόσμος τη χρειάζεται . Συνέχισε να γράφεις και να μιλάς , λίγο πιο χαμηλόφωνα , κριτικά και συμβουλευτικά.
    Η πείρα μου ως δασκάλα μου έμαθα το εξής : « Όταν φωνάζεις σε ακούν , όταν μιλάς σε προσέχουν». Τη φωνή μας θα την υψώσουμε όταν χρειαστεί. Και νομίζω πως πολύ σύντομα θα χρειαστεί, όταν θα αρχίσουν τα «φιδάκια» να σαλεύουν επικίνδυνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή βαρβάρα, επέτρεψε μου να συνυπογράψω, καθώς παρατηρώ ότι συνεχίζεις να κάνεις καίρια (αλλά και υπέροχα διατυπωμένα) σχόλια.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Harry Deja, για τα καλά σου λόγια. Μακάρι να μπορούσαμε όλοι από τα σχόλια - καλά ή λιγότερο καλά διατυπωμένα- να περάσουμε σε δράση συνειδητή και οργανωμένη. Κανένας δεν πρόκειται να μας φτιάξει το γεφύρι, που θα μας περάσει απέναντι. Αν γίνει θα μας ζητήσει αντάλλαγμα. Ο καθένας ας κάνει ότι μπορεί κι όλοι μαζί ας επαγρυπνούμε, γιατί ζούμε δύσκολους καιρούς.

      Διαγραφή
  4. Αρχισαν τις κωλοτουμπες. Βγηκε παλι ο Βαρουφακης που εχει εξελιχτει στο μεγαλυτερο μαιντανο της νεας κυβερνησης και λεει οτι δεν εναντιωνονται σε βετο στη Ρωσια, απλως η ενσταση αφορα τη διαδικασια με την οποια βγηκε η ανακοινωση της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καζάκη είμαι και εγώ ένας από αυτούς που λένε …… δώσε λίγο χρόνο , σας ευχαριστώ που απαντήσατε σε όλους εμάς γρηγορά και με σαφήνεια , σας θεωρώ δάσκαλο μου οπότε δικαιωματικά μπορείτε να με λέτε τούβλο, ηλίθιο, μπάσταρδο, στόκο, κρετίνο, ραγιά ,κουλή ,ανόητο ,πουλημένο, κομματόσκυλο και ότι άλλο θέλετε γιατί δεν είμαι κάλος μαθητής , αλλά όπως έχετε πει ο κόσμος είναι αυτός που διαλέγει την στιγμή σύμφωνα με το χρόνο το ένστικτο και τον τρόπο σκέψης του , δεν ταυτίζομαι αλλά και να ήθελα , δεν θα μπορούσα με τους υπολοίπους ανθρώπους , για τον λόγο αυτό μας ενώνουν γενικά προ τάγματα που σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνονται συγκεκριμένα , έτσι η αλλιώς δεν αποκομίζω κανένα όφελος στο να κατηγορώ τους άλλους ανθρώπους γιατί δεν κάνουν αυτό που θεωρώ αυτονόητο , είναι κάτι που αλλάζει μέσα από το ίδιο το άτομο. Όταν κάποιο άτομο που γνωρίζω ότι ενδιαφέρετέ για μένα έχει όχι αντίθετη άποψη , αλλά απλώς περιμένει να δει πράξεις με τις οποίες θα μπορεί να κρίνει έγκυρα δεν αρχίζω να το επιπλήττω στέκομαι διπλά του και το στηρίζω όπως με στήριζε αυτό επί σειρά ετών όταν ακόμα οι δίκες μου απόψεις θύμιζαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας , όλοι εμείς κύριε Καζάκη είμαστε άνθρωποι που ενδιαφερθήκαμε για εσάς και προσπαθήσαμε να σας στηρίξουμε υιοθετώντας και κάνοντας γνωστές τις απόψεις σας , να είμαστε παρόντες σε κάθε ομιλίας σας για να ξέρετε ότι δεν είστε μονός , αγοράζοντας τα βιβλία σας ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια σας και ψηφίζοντας το Ε.Π.Α.Μ πιστεύοντας σε μια πραγματική αλλαγή , αν δεν ήταν αρκετά δεν έφταιγα εγώ , τόσος ήμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι αντί να κάνεις τον κόπο να σκεφτείς τι γράφω, αρπάζεις την ευκαιρία να αισθανθείς διωκόμενος για να δικαιώσεις ότι αρνείσαι να σκεφτείς. Αν με θεωρείς δάσκαλο, τότε ειλικρινά έχω αποτύχει. Διότι αυτό που "δίδασκα" ή "διδάσκω" είναι η προσωπική αξιοπρέπεια, η συλλογική δύναμη και ατομική να αλλάξουμε τα πράγματα χωρίς νταβατζήδες της αριστεράς ή της δεξιάς. Και τώρα που βλέπω για μια ακόμη φορά ένα κομμάτι του κόσμου να κατρακυλά ξανά στη λογική της λευκής επιταγής, όταν αγνοεί τα στοιχειώδη που πολύ, μα πολύ σύντομα θα τα βρει μπροστά του, θα πρέπει να σιωπήσω, θα πρέπει να πω για κοιτάξτε μια χαρά πάμε. Ακόμη κι όταν βλέπω μια κυβέρνηση να διχάζει τον κόσμο σε μια δήθεν νικηφόρα αριστερά και μια ηττημένη δεξιά. Όταν διχάζει αντί να ενώνει με παραστάσεις καπηλείας πάνω από τον τάφο αγωνιστών σαν τον Σουκατζίδη. Όταν μοιράζει ψίχουλα, τη στιγμή που συζητά πίσω από κλειστές πόρτες τα μεγάλα και κρίσιμα. Όταν στελέχη της μεταχειρίζονται τον κόσμο σαν επαίτη, λες και τους εξέλεξε για να τους δώσει ελεημοσύνη.

      Διαγραφή
  6. Θα πρεπει να θεωρειτε τον εαυτο σας τυχερο. Αλλοι εχουν παθει χειροτερα στην προσπαθεια τους να συμβουλεψουν τους συμπολιτες τους.

    ΕΙ ΓΑΡ ΟΙΕΣΘΕ ΑΠΟΚΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΠΙΣΧΗΣΕΙΝ ΤΟΥ ΟΝΕΙΔΙΖΕΙΝ ΤΙΝΑ ΟΤΙ ΟΥΚ ΟΡΘΩΣ ΖΗΤΕ, ΟΥ ΚΑΛΩΣ ΔΙΑΝΟΕΙΣΘΕ. ΟΥ ΓΑΡ ΕΣΘ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΟΥΤΕ ΠΑΝΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗ, ΑΛΛ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗ, ΜΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΛΟΥΕΙΝ, ΑΛΛ ΕΑΥΤΟΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙΝ ΟΠΩΣ ΕΣΤΑΙ ΩΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΣ.
    Διότι αν νομιζετε ότι σκοτωνοντας ανθρώπους θα σταματησετε από το να σας κατηγορει κάποιος ότι δεν ζητε σωστά, δεν σκεφτεστε καλά. Διότι δεν είναι αυτή η απαλλαγη ούτε δυνατη ούτε καλή. Άλλα εκεινη είναι και η καλυτερη και η ευκολοτερη, να μην εμποδιζετε τους άλλους να σας κατηγορουν, άλλα να κανετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν καλύτερο.
    Πλατων "Απολογια Σωκρατους"

    Μια και αναφερατε και τον Παλαμα θα μεταφερω κι εγω μερικους στιχους που νομιζω οτι ειναι οτι πρεπει για πολιτικη γραμμη μιας Ελληνικης κυβερνησης.

    Κάλλιο φυτρῶστε, ἀγκριαγκαθιές, καὶ κάλλιο οὐρλιάστε, λύκοι,
    κάλλιο φουσκῶστε, πόταμοι καὶ κάλλιο ἀνοῖχτε τάφοι,
    καί, δυναμίτη, βρόντηξε καὶ σιγοστάλαξε αἷμα,
    παρὰ σὲ πύργους ἄρχοντας καὶ σὲ ναοὺς τὸ Ψέμα.
    Τῶν πρωτογέννητων καιρῶν ἡ πλάση μὲ τ᾿ ἀγρίμια
    ξανάρχεται. Καλῶς νὰ ῾ρθῆ. Γκρεμίζω τὴν ἀσκήμια.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καζάκη σκέφτομαι τι γράφεται και αναφέρεστε ξεκάθαρα στο φαινόμενο Deja Vu . Δεν έχετε αποτύχει σαν δάσκαλος αυτά που διδάσκεται αυτά ψάχνω ακόμα , με τον τρόπο που πάνε τα πράγματα και έχουμε επιλέξει να λειτουργούμε και να δρούμε θα τα ψάχνουμε για πολλή καιρό ακόμα και άγνωστο αν τα βρούμε. Δεν λέω πουθενά να ξεχάσετε τις αρχές σας ποσό μάλλον να σιωπήσετε , όπως και συμφωνώ για το θέατρο , τα deal κάτω από το τραπέζι αλλά και τα αυτονόητα και κερδισμένα δικαιώματα που επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ . Σε αυτό που διαφωνώ μαζί σας είναι ότι προσβάλλεται τους απλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να σκεφτούν με τον τρόπο τον δικό σας , και εμένα με εκνευρίζουν αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών έχουν φτύσει αίμα και αναζητούν μια όαση , ακόμα περισσότερο όταν έχουν οικογένεια , από εκεί και πέρα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι άμα δεν πάθεις δεν μαθαίνεις , την μεταπολίτευση την φάγανε στην μάπα και κάναν μια αλλαγή σε αριστερά να τους λύσει το πρόβλημα , είναι λογικό ένας λαός που έμαθε επί δεκαετίες να περιμένει να του λύσουν το πρόβλημα να συνεχίζει να θέλει το ίδιο πράγμα , θα πρέπει να κλείσουν όλοι οι δρόμοι για πάρει τον δύσκολο δρόμο δηλαδή να αναλάβει τις ευθύνες του , αλλά μην τους βρίζεται , αύριο οι ίδιοι θα είναι και ίσως πιο πεισματάρηδες πιστεύοντας ότι θέλετε το κακό τους και παντού βλέπεται την καταστροφή για δικό σας όφελος , αλώστε ο ελληνικός λαός τι ψήφησε κύριε Καζάκη? ΣΥΡΙΖΑ για να τον γυρίσει πίσω στο 2009 , ΝΔ ένα σεβαστό ποσοστό ήθελε να συνεχιστεί η ιδιά πολιτική , ΠΟΤΑΜΙ για γνωριμίες και στοχασμό στο άπειρο , ΧΑ no brain no pain , KKE η κασέτα παίζει ακόμα , ΠΑΣΟΚ υπάρχει ακόμα?. Κύριε Καζάκη δεν έχετε να κάνετε με λαό αλλά με μικρούς πνευματικά ανθρώπους που πασχίζουν να ξαναγυρίσουν τον χρόνο πίσω με οποιονδήποτε τρόπο εκτός από το να αναλάβουν οι ίδιοι το μέλλον τους . Το αρχικό κείμενο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εντρυφήσει στην ψυχολογία την αντίληψη και την ματαιοδοξία του ψηφοφόρου, για το πώς ακούγεται στα αυτιά του η διαφορετική άποψη σας και ο τρόπος που την διατυπώνεται σε ότι αφορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , παράδειγμα ο Βαρουφάκης είναι αντρουά με φουσκωμένα οπίσθια και ποζάρει σαν μοντέλο , εντάξει και τι έγινε? Για αυτό θα κριθεί? Ακούγοντας αυτά τα σχόλια ένα κομμάτι κόσμου που τυγχάνει διαφορετικότητας η υποστήριξη αυτής , δίνει έμφαση σε αυτό το 1% και δεν ακούει τα υπόλοιπα , φταίει ο κόσμος? Αφήστε τους δημοσιογράφους να ξεκατινιάζουν ανθρώπους και καταστάσεις η δουλειά τους είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κουντουρα ειπε, δεν θα πειραχτει το ολ ινκλουσιβ, ο θανατος της τοπικης αγορας αφηνεται ως εχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο βαρουφακης δηλωσε σε ξενο μεσο παλι, οτι θα ζητησει(σαν ζητιανος ή σαν μεσιτης για τον σπεκουλαδορο Σορρος) καποια ελαφρυνση του χρεους.

    Η κυβερνηση μεσω βαρουφακη γραφει στα παλιοτερα των υποδηματων της τις αποφασεις του συνεδριου και καποιους ενοχλει η κριτικη του καζακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κύριε καζάκη είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν αρθρογραφούσατε σε εφημερίδα με πρώην στελέχη του ΝΑΡ ;Aν ναι θέλω να ρωτήσω τι γνώμη έχετε για τους εκεί συντρόφους γιατί έχω παρακολουθήσει κάποιες από τις απόψεις τους και μου φαίνονται ολίγον τι τουρλουμπούκι και με έναν πολιτικό λόγο που δε σε πείθει και ιδιαίτερα, μολονότι έχει και αξιόλογους ανθρώπους όπως τον κυριο δελαστικ μπιτσακη και αλλους. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας αν δε σας είναι κόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια φορά αρθρογράφησα στο ΠΡΙΝ. Η βασική μου διαφωνία είναι ο "αντικαπιταλισμός"...

      Διαγραφή
  11. συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που λέτε καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν σαν ιδεολογία τον αντικαπιταλισμό κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνουν οι εθνικοσοσιαλιστές. Κάτι άλλο το οποίο κάνουν το οποίο το θεωρώ απαράδεκτο και για αυτό το λόγο δεν μπορούν να τραβήξουν το λαό με το μέρος πιστεύω τους ανεξάρτητα από την ιδεολογιά που χει ο κάθε ελληνας πολίτης είναι το ότι δεν παίρνουν μέρος στα εθνικά θέματα μηδενίζοντας το εθνικό έναντι του ταξικού. Έχω ψάξει πολύ σε ιστοσελίδες αλλά και στην εφημερίδα τους το ΠΡΙΝ μήπως υπάρχει κάποιο άρθρο για τα εξωτερικά θέματα αλλά μάταια.Για τις υπόλοιπες νεοτροτσκιστικές συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε μου ειναι παράξενο αλλά επειδή αυτοί προέρχονται από το ΚΚΕ περίμενα μία διαφορετική στάσή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Καζάκη,
    Το πρόβλημα είναι γιατί το ΕΠΑΜ δεν υπήρχε στις εκλογές. Λέτε διάφορα αλλά μια λέξη αυτοκριτικής για την βροντερή απουσία του ΕΠΑΜ... δεν υπάρχει. Είστε σίγουρος ότι αν το Επαμ λάμβανε 3% θα ήταν ίδια τα πράγματα ? Αλλά για άγνωστους λόγους δεν προσπαθήσατε καν. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι είστε συμπαθής και καταρτισμένος το ΕΠΑΜ θα μοιάζει όλο και περισσότερο με Ιαχωβάδες που ευλογούν τα γένια τους. Αυτά τα λίγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρουσε η λογική σας και μου θυμίζει τον μακαρίτη Φυντανίδη που μου ελεγε ότι δεν δικαιούμαι να εκφράζω απόψεις γιατί το ΕΠΑΜ είχε μικρό ποσοστό στις εκλογές.
      Δεύτερο, επειδή εσείς δεν διαβάσατε τίποτε απ' όσα το ΕΠΑΜ έχει δημοσιεύσει για να αναλύσει τους λόγους που τα μέλη του δημοψηφισματικά και με ποσοστό άνω του 90% αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στις εκλογές, σημαίνει ότι αποτελεί τραγικό λάθος; Λέτε για "άγνωστους λόγους". Ειλικρινά έχω σκυλοβαρεθεί τον κάθε αφυψηλού κριτή που τρέφει πλήρη άγνοια, δεν παρακολουθεί τι λέμε, πώς το λέμε, αλλά έχει γνώμη και μάλιστα αλάνθαστη. Αυτόν ο λαός μας κάπως το λέει, αλλά δεν το θυμάμαι... Μήπως το θυμάστε εσείς;
      Τρίτο, γιατί να κάνουμε αυτοκριτική; Επειδή εσείς έχετε τις δικές σας φαντασιώσεις; Τα μέλη του ΕΠΑΜ κι εγώ προσωπικά δεν αισθανόμαστε ότι κάναμε λάθος με την απόφασή μας. Αν το θεωρείτε εσείς, δικαίωμά σας, αλλά είναι τουλάχιστον ...περίεργο να μας εγκαλείτε γιατί δεν ασπαζόμαστε τις απόψεις σας.
      Όσο για το περί Ιεχωβάδες, κρατείστε για την πάρτη σας. Η πάθησή σας ονομάζεται κοινοβελευτικός κρετινισμός κι όπως κάθε κρετινισμός δεν σας επιτρέπει να αντιληφθείτε τι συμβαίνει γύρω σας. Ιεχωβάς είναι εκείνος που προσκυνά τη δευτέρα παρουσία του Γιαχβέ. Όπως εσείς που την περιμένετε μέσα από αυτό κοινοβούλιο. Εμείς πάλι λέμε κάτι πολύ απλό. Αν θες να ελευθερωθείς πρέπει να το κάνεις με τα δικά σου χέρια, με το δικό σου μυαλό, με τις δικές σου δυνάμεις. Διαφορετικά θα μείνεις εκεί που είσαι να υποφέρεις το τέλος σου. Τα υπόλοιπα είναι για πνευματικά μαλθακούς.

      Διαγραφή
    2. Για την ενδεχόμενη , βροντερή και άδικη αποτυχία του ΕΠΑΜ , που ευτυχώς αποφεύχθηκε , γιατί δεν μιλάτε; Τα εσωτερικά σας δεν τα ξέρει ο πολύς κόσμοςαπ΄έξω και δε χρειάζεται να τα ξέρει. Αρκεί που η απόφαση πάρθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό είναι προς τιμην σας. Ρωτήστε και τους εκπροσώπους της Ανταρσύα , που ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι πλησιάζει το 2% , πήρε τελικά Ο,64%. Πολύ πιο κάτω από τον Γκλέτσο και τον Λεβέντη. Αυτή η απογοήτευση δεν είναι ό,τι χειρότερο για κόμματα με αγωνιστική παρουσία; Δεν απελπίζει τον κόσμο που τα στηρίζει; Δεν τα οδηγεί σε άγονη αυτοκριτική και εσωστρέφεια; Αντίθετα στο EΠΑΜ επικράτησαν σοβαρότητα, ψυχραιμία , ρεαλισμός και αμυντική στάση προ του "οδοστρωτήρα" της πόλωσης. Ξέρετε πόσοι από το ΚΚΕ και την Ανταρσύα δυο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης άλλαξαν γνώμη και ψήφισαν Σύριζα; Ξεχάσατε ότι, με το ισχύον εκλογικό σύστημα, το ποσοστό των κομματων εκτός βουλής προσμετράται στο πρώτο κόμμα ως μπόνους (--0,4% για την αυτοδυναμία); Λοιπόν τι γκρινια είναι αυτή; Δεν καταλαβαίνω. Τα πράγματα είναι απλά . Το ποτάμι, και τον Λεβεντη ψήφισαν κυρίως Πασόκοι, τη ΧΑ και το Λαος οι ακροδεξιοί, την Ανταρσυα και λοιπούς μικρούς από αριστερα ψήφισαν όσοι αντιστάθηκαν, με άλλοθι οτι και με ποσοστό εκτός βουλής , πάλι θα ενίσχυαν το Σύριζα. Αυτό θα μείωνε της ενοχή τους, που δε θα ψήφιζαν Σύριζα. Δεν παριστάνω το δημοσκόπο, αλλά, κατά τη γνώμη μου, η ψυχολογία της μάζας, που ψηφίζει υπό τόσο μεγάλη πίεση, καθορίζει το αποτέλεσμα πάνω κάτω έτσι περίπου. Φίλοι του ΕΠΑΜ πολύ καλώς πράξατε. Από δω και πέρα να δούμε τι γίνεται.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Καζάκη, πολύ καλά κάνετε και επισημαίνετε τις κακοτοπιές και τους κινδύνους προ των οποίων βρισκόμαστε. Η γνώμη μου είναι ότι ο Τσίπρας ξέρει την πραγματική δυναμική του κόμματός του. Το 36,6% μπορεί να ανέτρεψε τους Σαμαροβενιζέλους , αλλά δεν είναι αντάξιο των δεινων που υπέστη αυτός ο κόσμος.
      Δε δημιουργήθηκε το μεγάλο κίνημα, που θα του έδινε τη σιγουριά επιθετικής διαπραγμάτευσης . Πολλοί απ αυτούς που τον ψήφισαν ξαναγύρισαν στον καναπέ και περιμένουν το θαύμα, άλλοι άρχισαν το γλείψιμο νωρίς νωρίς , άλλοι την επίθεση -πρώιμη κατά τη γνώμη μου-από μέσα και απ έξω.
      Σας έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάτε για τον Καποδίστρια , που τον έφαγαν τα κοτσαμπάσικα συμφέροντα.(Το αναφέρω για να συγκριθούν πολιτικές , σε καμιά περίπτωση πρόσωπα). Έτσι, χωρίς να ανοίξω τα βιβλία μου, σας θυμίζω δυο στοιχεία της πολιτικής του -κανόνες για τη διπλωματία. Το πρώτο είναι η μέθοδος του "δια βαθμών προχωρείν", που σημαίνει ότι δεν άνοιγε πολλά μέτωπα μαζί, αλλά το επόμενο βήμα στη "σκάλα" το έκανε, εφόσον σταθεροποιούσε το προηγούμενο. Έτσι σγά σιγα κατάφερε τη διεύρυνση των στενών συνόρων που ορίστηκαν το Φεβρ. του 1830. Το δεύτερο είναι η ίση απόσταση "φιλίας" που κρατούσε από τις δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία , Ρωσία εκμεταλλευόμενος τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, υπέρ της Ελλάδας, βομβαρδίζοντάς τους με αλλεπάλληλα υπομνήματα. Οι Ρώσοι τότε είχαν εμπλακεί με την Τουρκία σε πόλεμο που ευνοούσε την Ελλάδα, οι Γάλλοι ανέλαβαν της εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα, οι Άγγλοι ανέλαβαν την υποχρέωση της υπογραφής της συνθήκης με τον ΜεχμετΑλη . Μήπως, λοιπόν ,τα βήματα της κυβέρνησης Τσίπρα θα έπρεπε να είναι πιο μεθοδικά , προσεκτικά και λιγότερο ηχηρά, και εμείς επιφυλακτικότεροι στις κρίσεις μας, μέχρι να κρυώσει λιγάκι η "καυτή πατάτα" ,για την οποία μιλούσαν κάποιοι προεκλογικά; Αν τα φίδια σηκώσουν τα κεφάλια, αλίμονό μας !

      Διαγραφή
  13. Εμαι ενας απλος πολιτης, επιστημονικες γνωσεις για τα οικονομικα συστηματα δεν εχω οπως ισως εσεις και αυτος που μας φιλοξενει η μας ανεχεται στο blog του, ομως ξερω να μην απλωνω τη νυχτα τα ποδαρια μου περα αποσο μου επιτρεπει το σκεπασμα και οτι ενα και ενα κανουν δυο! Παρακολουθω τα πολιτικα δρωμενα απο το 1973 και εντευθεν και θελω να δηλωσω οτι και εγω οπως πολλοι απο την γενια μου που αναμιχθηκαν η οχι στην πολιτικη, οτι προσωπικα δεχτηκα ευκολα αυτο που μου πλασαρανε πχ το 1981 σαν αλλαγη, αλλοι το 1989 και μετεπειτα αλλοι με αλλα, ηταν φουμαρα και θεωρω στον βαθμο που μου αναλογει συνυπευθυνο για την καταντια της χωρας μου, συνυπευθυνο για την καταχρεωση της επομενης γενιας η γενεων και πληρωνω δικαια αυτην μου την πολιτικη ανωρημοτητα με την παραμονη μου και οικιοθελη μου εξωστρακισμο στην αλλοδαπη, με συνεπεια να μην γνωριζω την καταληξη και το μελλον τοσο το δικο μου, οσω των παιδιων μου, μια που ολο και θα αφελληνιζονται, θα ειναι μια ζωη αλλοδαποι, στην καλυτερη περιπτωση φιλελληνες. Αυτοεξοστρκιστηκα και ειναι το μελλον μου και το μελλον των παιδιων των παιδιων μου, αγνωστο! Δικαια θα μου πειτε, μα και το μελλον των παιδιων μας εδω στην πατριδα , καμμενη γη!
    Με πονο ψυχης θα συμφωνησω, ομως θελω να κανω την υστατη προσπαθεια να διορθωσω οτι περναει απο το νου και απο το χερι μου, ωστε μαζι με ολους εσας που εχετε αποψη για τα κακως κειμενα, συμφωνουμε οτι τωρα που εχουμε ενα νεο πολιτικο σχημα, που δεν εχει σημασια ποσα λαθακια κανει αλλα σημασια εχει αυτα που καταθετουν, περιμενουμε να γινουν συντομα πραξεις, να ευθυγραμιστουμε και σαν πλειοψηφια και επιτελους να παρει αυτο που μας ενωνει υποσταση να γινει πραγματικοτητα. Κοινη προσπαθεια, οπου κιαν βροσκωμαστε, να λαβει παλλαικη μορφη σαν το ΕΑΜ, οχι με την διασταση αποχης που οριζε καποτε το ΚΚΕ ουτε με στο soft style που των επαναονομαζομενων νεοφιλευθερων απογονων του συντηριτισμου, επανιδρυση του κρατους και κουραφεξαλλα!
    Το νεο αυτο σχημα εχει την αναγκη μας, χωρις λαο που ακολουθει σθεναρα, κακα τα ψεματα, δεν αντεχει καμια προσπαθεια διαφυγης και εξοδου μας, απο την τρισκαταρατη οικονομικη και οχι μονο κριση μας.
    Οι πρωτοι που θα περιμενα να συνεισφερουν ειναι ο ιδρυτης αυτου του blog και οι αξιολογοι σχολιαστες, βεβαια οχι σε στυλ οπαδου ΠΑΟΚ / Ολυμπιακου αλλα ουτε εν πολλοις με εμπεριστατωμενη μονο οικονομικη κριτικη, αλλα τουλαχιστον με πνευμα συνεργασιας και συνεισφορας στον εθνικο μας αγωνα!
    Το νεο πολιτικο σχημα δεν πρεπει να χαθει πριν λαβει παλλαικο χαρακτηρα, πριν ωριμασει, πρεπει να το αγγαλιασουμε ολοι οι πατριωτες! Εδω χρειαζεται η συνδρομη και του τελευταιου ελληνα!
    Ειδαλλως με την σταση μας αυτη, της αεναου δυσπιστιας και καχυποψιας, θα θεριζουμε μονο εθνικες καταστροφες.Ακομα μπορουμε να διαμορφωσουμε απο κοινου και σοφρωσυνη μια νεα κατασταση, αργοτερα οχι! Ας την δεχτουμε με απλοτητα, σαν τελευταια ευκαιρια!
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή