Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Απελευθερώθηκε η ισοτιμία Ελβετικού Φράγκου με το ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας φοβούμενη την κατάρρευση του ευρώ και την διαφαινόμενη διολίσθηση της ευρωζώνης σε δίνη αποπληθωρισμού, απελευθέρωσε την ισοτιμία ανάμεσα στο ελβετικό φράγκο (CHF) και το ευρώ. Προχώρησε επίσης στην άνοδο του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.

Αμέσως το CHF εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 30% έναντι του ευρώ. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η εκτίναξη του CHF σε σχέση με το ευρώ θα συνεχιστεί. Οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης μετακινούν κεφάλαια στο CHF και αντικαθιστούν μέρος των αποθεματικών τους σε ευρώ. Αυτό θα επιδεινώσει τη θέση του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.

Πέρα από το γεγονός ότι η κίνηση αυτή της Ελβετίας θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ευρωζώνη, το πιο σημαντικό είναι οι άμεσες επιπτώσεις στους δανειολήπτες με ρήτρα CHF. Μέσα σε μια μέρα σήμερα οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια με ρήτρα CHF αύξήθηκαν οι οφειλές τους κατά 30%. Το γεγονός αυτό πρόκειται να επιδεινώσει την κατάσταση μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

Πρέπει εδώ και τώρα να τεθεί ζήτημα διαγραφής χρεών προς τις τράπεζες. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσους βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης.

10 σχόλια:

  1. Το χρηματιστηριο της Ελβετιας γιατί πεφτει τοσο πολυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί γίνεται επανατοποθέτηση κεφαλαίων

      Διαγραφή
    2. Τι ακριβώς ζητάς να μάθεις; Όταν μιλάμε για επανατοποθέτηση, εννοούμε απόσυρση κεφαλαίων και επανατοποθέτησή τους μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα ξανά στη συγκεκριμένη κεφαλαιαγορά. Όταν αποσύρονται δημιουργούν πτωτικές τάσεις, ενώ όταν επανατοποθετούνται αυξητικές.

      Διαγραφή
  2. Γιατί εάν φύγει η Ελλάδα απ' το ευρώ να μην σημειώσει και η "δραχμή" αντίστοιχη άνοδο έναντι του ευρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η νεα δραχμη δε θα ειναι στο χρηματιστηριο για τζογαρεται..Μονο στην πραγματικη οικονομια θα διακινειται τουλαχιστον τα πρωτα χρονια ετσι ωστε να μην ειναι ανοιχτη σε πιεσεις και χειραγωγησεις..

      Διαγραφή
  3. Ποιά ηταν η σταθερή ισοτιμία ευρώ/ελβετικού και για ποσά χρόνια κράτησε; Εαν ηταν σταθερή σημαίνει οτι εκδίδοντας η Ελβετία το φράγκο της, ηταν σαν να εκδίδει η ίδια ευρώ; Επιτρέπετε κάτι τέτοιο απο την ΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ελβετική κεντρική τράπεζα από τον Σεπτέμβριο του '11 αγόραζε ευρώ και άλλα ενδεχομένως νομίσματα για να διατηρήσει τη σχέση σε ένα μίνιμουμ 1.20 (CHF/EUR). Τον τελευταίο καιρό ήταν γύρω στο 1.23. Τουλάχιστον όπως λένε αυτοί (http://www.romandie.com/news/BNS-100-milliards-pour-defendre-le-cours-plancher-en-janvier_RP/557488.rom) η ιστορία αυτή κόστισε πολύ στην τράπεζα (σύμφωνα με το άρθρο "μόνο τον Ιανουάριο κόστισε 100 δισ") και γι'αυτό αποφάσισαν να εγκαταλείψουν.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Διόρθωση. ΘΑ ξόδευαν 100 δις (φράγκα) μόνο τον Ιανουάριο. Συνολικά δαπάνησαν 300 δις.
      http://www.blick.ch/news/wirtschaft/fritz-zurbruegg-ist-der-mann-der-den-mindestkurs-kappte-taeglich-gingen-milliarden-raus-id3425276.html

      Διαγραφή