Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Που είναι η πολιτική συμφωνία;

Στις 10:00 σήμερα το πρωί συναντήθηκαν Τσίπρας και Καμμένος. Λίγο αργότερα εξήλθε ο Καμμένος και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός (Τσίπρας) θα πάει να ορκιστεί και θα ορίσει κυβέρνηση.

Ερώτηση, ίσως ολίγον αφελής: Είδατε πουθενά καμιά πολιτική συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου ή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Είδατε πουθενά να συνεδριάζουν τα όργανα των συγκεκριμένων κομμάτων και να επιχειρηματολογούν πάνω στην πολιτική συμφωνία;

Που είναι οι κόκκινες γραμμές που έλεγε ο Καμμένος; Που συμφώνησαν και που διαφώνησαν οι συνεταίροι; Έχει άποψη ο Καμμένος για το τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση του χρέους, ή το έχει αφήσει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό και τους δικούς του;


Και με την εθνική ανεξαερτησία και κυριαρχία της χώρας, τι συμφώνησαν; Πώς θα εξασφαλιστεί όταν δεν θέτει κανείς τους ούτε καν το ζήτημα; Μήπως έστω έθεσε ο Καμμένος το ζήτημα της δίωξης εκείνων που παρέδωσαν "άνευ όρων και αμετάκλητα" την εθνική κυριαρχία της χώρας; Αυτό δεν υποσχόταν προεκλογικά;

Τελικά όλα αυτά έγιναν για να κλείσουν συμφωνία νομής της εξουσίας και για να γίνει ο Καμμένος υπουργός Ναυτιλίας, όπως έχει διακινείται στον τύπο;

Μία μέρα μετά τις εκλογές και άρχισαν ήδη να φαίνονται οι αληθινές προθέσεις. Πίσω από τα συνθήματα και τις υποσχέσεις υπάρχει μόνο η ιδιοτέλεια, πολιτική και προσωπική.

Να γιατί χρειάζεται η παράσταση με τα άνθη στο μνημείο των πεσόντων στην Καισαριανή. Μόνο που οι εκτελεσθέντες ήταν πατριώτες που πέθαναν όχι για τη νομή της εξουσίας, αλλά γιατί δεν θέλησαν να διαπραγματευτούν τη ζωή τη δική τους και της πατρίδας τους με τους κατακτητές.

Πέθαναν για μια Ελλάδα λεύτερη και λαοκρατική, όχι για υπουργεία, θώκους και πάρε-δώσε με τους δυνάστες της πατρίδας τους. Θα τρίζουν τα κόκκαλά τους. Κι αν το πάει έτσι ο Τσίπρας και το συνεταιράκι του, ένα είναι σίγουρο. Θα αναστηθούν για να τους στοιχειώσουν...

6 σχόλια:

  1. Ενταξει Δημητρη ολα αυτα, ομως ας κανουμε και λιγο κρατει. Ας παρουμε μια μικρη ανασα κι ας φυλαξουμε τα σκαγια μας για τα δυσκολα που ερχονται. Αφου ετσι κι αλλιως δεν περιμενουμε απ το Συριζα να προκαλεσει κοινωνικα ανατρεπτικη πολιτικη. Ας μη μοιασουμε στην καθ ολα προβληματικη αντιπολιτευση του ΚΚΕ.
    Χαιρετισμους απο Σουηδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και δεν περιμενω πολλα απο τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτη του κινηση εστω και σε συμβολικο επιπεδο ηταν μια ευχαριστη εκπληξη. Φαινεται ομως οτι μετα απο την συνεργασια με ενα "δεξιο" κομμα, το "αριστερο" τερας επρεπε να τραφει με Καισαριανη και μπλοκα, οπου ακουστηκε και το "ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ" για να αποκοιμηθει.
    Αν και η "γκρινια" του κ. Καζακη ειναι δικαιολογημενη, ας πουμε κι ενα μπραβο προς το παρον. Πολυ φοβαμαι οτι θα εχουμε πολλες ευκαιριες για να γκρινιαξουμε στο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως προς το θέμα της "πολιτικής συμφωνίας", δεν υπάρχει καλύτερη αποτύπωση αυτής της συμφωνίας από την "ανάγνωση" των προγραμματικών δηλώσεων σε λίγες μέρες στην Βουλή. Σήμερα, όπως γράφουν τα ΜΜΕ, συνεδριάζει το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Εκεί, φαντάζομαι, θα συζητηθεί το ειδικότερο πλαίσιο της συμφωνίας. Όσο για τα υπόλοιπα, θα φανούν σύντομα στην καθημερινότητα. Τέλος, ας μην αγνοούμε και το διεθνές σκηνικό και το συσχετισμό δυνάμεων και επιδιώξεων. Κατά τα λοιπά, η Κυβέρνηση τη δουλειά της και ο λαός, στον ρόλο του ελεγκτή των πάντων και στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την ανακούφισή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.
    «Η αντικειμενική ερμηνεία του άρθρου 86 παρ. 1 αποκλείει από την ευνοϊκή μεταχείριση τις πλέον προκλητικές περιπτώσεις υπουργικής ευθύνης των «επ ευκαιρία» ποινικών αδικημάτων των υπουργών. Δεν είναι άλλωστε από λογική και από κάθε άλλη άποψη παραδεκτό το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η αντίθετη ερμηνεία, κατά το οποίο ο συντακτικός νομοθέτης αμείβει με ευνοϊκή ποινική μεταχείριση τον επίορκο υπουργό, που ενεργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Οι επ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων πράξεις κείνται εκτός του ευνοϊκού ρυθμιστικού περιεχομένου του άρθρου 86 παρ. 1. Δεν οφείλεται επομένως στον συντακτικό νομοθέτη η απαλλαγή των επίορκων υπουργών, αλλά στη κακή ερμηνεία των συνταγματικών διατάξεων.»

    Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ
    Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014
    -------------------------------------------------------------------
    Επιστημονική θέση του δικηγόρου Δ. Κουκιώτη: Ποινική ευθύνη των Υπουργών και άρθρο 86: μια «αντισυνταγματική διάταξη του Συντάγματος». Δημοσιευμένη στην ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, Τεύχος 8-9/2010, Σύνοψη της επιστημονικής θέσης:
    «Στην παρούσα μελέτη οι διατάξεις του Συντάγματος διακρίνονται σε θεμελιώδεις και μη. Η διάταξη του άρθρου 86 Συντ. που προβλέπει σχετικά με τη δίωξη και την «παραγραφή» των ποινικών αδικημάτων των Υπουργών ανήκει στις μη θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος. Επειδή αυτή συγκρούεται και αναιρεί ολοκληρωτικά και στην ουσία τους τις θεμελιώδεις διατάξεις των άρθρων 4 Συντ. (αρχή της ισότητας) και 26 Συντ. (αρχή της διάκρισης των λειτουργιών) είναι ανίσχυρη και επομένως δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα τη δυνατότητα (και υποχρέωση) δίωξης των Υπουργών με τη συνήθη ποινική διαδικασία και με τη συνήθη «παραγραφή» που ισχύει για όλους τους πολίτες.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη επιστημονική θέση, συμπληρώνω, είναι του καθηγητή κου Α.ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

      Διαγραφή