Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε "κούρεμα" καταθέσεων

Διαβάστε την είδηση, όπως τόσο αθώα μεταδόθηκε από το euobserver στις 2/1/2015: H θέσπιση ενός πλαισίου νέων κανόνων της ΕΕ για την περάτωση αφερέγγυων τραπεζών τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη. Η οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές των τραπεζών είναι πρώτοι στη γραμμή για να αναλάβουν το κόστος της χρεοκοπίας μιας τράπεζας μέσω ενός μηχανισμού "bail-in".

Τι προβλέπει η εν λόγω οδηγία που μπήκε σε εφαρμογή;


• Υιοθετεί νέους κοινούς σε όλη την ΕΕ κανόνες για το πώς το κόστος της διάσωσης μιας τράπεζας. Οι τράπεζες - πρωτίστως οι αποκαλούμενες "συστημικές" θα πρέπει να "κουρεύουν" πρώτα τις απαιτήσεις των πιστωτών τους πριν χρησιμοποιηθούν δημόσια κονδύλια για τη διάσωσή τους.

• Θεσπίζει μια (περιορισμένη) νέα πηγή των ταμείων εξυγίανσης - με στόχο την αυτοχρηματοδότηση των τραπεζών για μια δεκαετία.

• Οι καταθέτες με επιλέξιμες καταθέσεις μέχρι € 100 χιλ δεν θα υπόκεινται σε "κούρεμα", αλλά οι κάτοχοι χρέους (τραπεζικά ομόλογα, αμοιβαία κι άλλα χρεόγραφα) θα πρέπει να προηγούνται στο "κούρεμα" πριν από τους καταθέτες.

• Καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και το επιλέξιμο παθητικό (MREL) με βάση το
το μέγεθος, τον κίνδυνο, το επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας, κοκ.

Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αρχικά η οδηγία επρόκειτο να τεθεί εν ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016. Επισπεύτηκε η εφαρμογή της κατά ένα χρόνο. Κι έτσι ήδη από την Πέμπτη τέθηκε σε ισχύ. Γιατί άραγε; Διότι η "υγεία" του τραπεζικού καρτέλ της ΕΕ είναι στα κακά της χάλια. Το δημόσιο χρήμα που ξελάσπωνε τις τράπεζες με ανακεφαλαιοποιήσεις και ενέσεις ρευστότητας δεν επαρκεί πια κι έτσι βιάζονται να βάλουν χέρι στους καταθέτες και τους πιστωτές των τραπεζών.

Με την οδηγία σε εφαρμογή υπάρχει πλέον το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει το "κούρεμα" των καταθέσεων και των πιστωτών των τραπεζών σε οποιαδήποτε χώρα αποφασίσει το καρτέλ της ευρωζώνης. Τυπικά οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλ. ευρώ δεν πρόκειται να πειραχτούν, αλλά η εμπειρία της Κύπρου δίδαξε ότι ένα ενδεχόμενο "κούρεμα", θα συνδυαστεί τουλάχιστον με δέσμευση όλων των καταθέσεων. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Αυτοί που θα βρεθούν στη πρώτη γραμμή του "κουρέματος" είναι όσοι έχουν αγοράσει χρεόγραφα από τις τράπεζες. Δηλαδή τραπεζικά ομόλογα, αμοιβαία, κοκ. Γι' αυτούς δεν υπάρχει το όριο προστασίας των 100 χιλ. ευρώ. Η οδηγία προβλέπει το "κούρεμα" να ξεκινά από όσους διαθέτουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις προς την τράπεζα. Ανεξάρτητα ύψους.

Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε πότε και με ποια ακριβώς μεθοδολογία θα αποφασιστεί να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα της νέας οδηγίας. Εσείς, σε ποια χώρα εικάζετε ότι θα γίνει αυτό; Είναι σαν να ακούω από τώρα τα παπαγαλάκια, όταν θα επιβληθεί το "κούρεμα". Τώρα πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες, θα μας πουν στοχοποιώντας όσους έχουν καταθέσεις πάνω από 100 χιλ. ευρώ και όσους διαθέτουν τραπεζικά χρεόγραφα.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μεγάλη σπέκουλα για το ποιος ευθύνεται σε περίπτωση "κουρέματος". Ένα είναι σίγουρο. Το "κούρεμα" αυτό δεν πρόκειται να το αποφύγουμε όσο βρισκόμαστε υπό το ευρώ και μέσα στην ΕΕ. Αποτελεί pack and parcel, όπως λένε οι αγγλοσάξωνες, της νέας δομής του ευρώ προκειμένου να διασωθεί το τραπεζικό καρτέλ σε βάρος των κρατών μελών.

Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Από τη στιγμή που επίσημα η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη αποφασιστικού "κουρέματος" του χρέους των τραπεζών, γιατί αρνείται να κάνει το ίδιο και με τα χρέη των κρατών; Γιατί μια ιδιωτική τράπεζα να έχει το δικαίωμα να διαγράψει το χρέος της, ενώ ένα κράτος που αδυνατεί να πληρώσει να μην έχει το ίδιο ακριβώς δικαίωμα; Από τη στιγμή μάλιστα που το κράτος δεν εκφράζει - τυπικά έστω - ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά το δημόσιο συμφέρον ενός ολόκληρου λαού;

Η απάντηση είναι αυτονόητη μόνο για όσους διατηρούν έστω και λίγη εθνική αξιοπρέπεια, ή έστω διαθέτουν κοινή λογική.

16 σχόλια:

  1. Όσα καταστροφικά εχουν ήδη γινει, θα είναι λίγα μπροστά σε όσα σχεδιάζονται να γίνουν μετά τις εκλογές.

    Ο Σύριζα λοιπόν ακόμα και αν εκλεγεί δεν θα μπορεί να κάνει κατι εκτός κσι εαν έρθει σε ρήξη ( κατι που σημαίνει επιστροφή εθνικού νομίσματος, διαγραφή χρέους κλπ), κατι αμφίβολο με τη προσήλωση του στη παραμονή στην ΕΕ.

    Όχι μόνο δεν πιάνει αυτοδυναμία αλλα δεν έχει και κάποιο συμμαχο. Οι "αντιμνημονιακοι" ανελ με το ζόρι θα πιάσουν ενα 3%

    Εκτός και εαν έχουμε μια παρωδία , δηλαδή μια "προοδευτική" μνημονιακη κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Τσίπρα - Τζέφρυ και του χαζού με το σακίδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ευρωπαικη ενωση δε ειναι τιποτα αλλο απο κολοπαιδα τυπου dragi ομοιως καο η τροικα 5 βλακες, ειναι μερικες δεκαδες κολοπαιδα που αν δε τους βαλουμε φυλαλη θα παιζουν με τις τυχες δισεκατπμυριων................... και οι περσσωτεροι κανουν τους καλους μονο και μονο για να αποκτησουν λαικη ευνοια και να κατεβουν στην πολιτικη οπως βλεπω τωρα πολους υποψηφιους στα διαφορα κομματα.

    Αν δε γεινει απεργρια δειαρκειας σε ολους τους τομεις δε γεινετε τιποτα. Αλλα ο γ... ο ελληνας ειναι οτι ηταν επι τουρκοκρατιας ,,,, πουλημενος.... για 400 χρονια μονο 1000 ατομα κραταγαν τον ελληνισμο, ολοι οι αλλοι ηταν σα να μη υπαρχουν... δε προκειτε να αλλαξει ουτε αλλαξε ποτε τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρεώγραφα δεν διαθέτω, οι καταθέσεις μου είναι πολυυυύ κάτω των 100.000€, άρα μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τι κάνανε στην Κύπρο το ξεχάσαμε ε; Λογικό, το “Δεν Ξεχνώ” έγινε προ πολλού “Ξέχασα”. Αν το κούρεμα αφορά μόνο τα κατοστάρικα και πάνω, τότε τα κατοστάρικα και κάτω την κάτσανε μέσω δεσμεύσεων και περιορισμών αναλήψεων. Ευελπιστώ ο ήσυχος ύπνος σου να μην αντανακλά νοοτροπία τύπου “ας ψοφήσει η παχιά κατσίκα του γείτονα, η κοκαλιάρα η δικά μου είναι καλά”.

      Διαγραφή
  4. Kαλε, γιατι τρομοκρατειτε τον κοσμο;
    Αφηστε τον στην αγνοια του ή πειτε τα αθωα, οπως στην ανακοινωση του eurobserver.
    Παντως ενας γνωστος μου, που εχει καμια 400.000 και ποναει που πληρωνει ενφια, φορους κτλ και εχει φαει το παραμυθι των ΜΜΕ χαρηκε που το κρατος δεν θα αναλαμβανει τις τραπεζες, ετσι δεν θα ανεβει η φορολογια κι αλλο, λεει. Αχαχαχ, που να ξερει, τι τον περιμενει. Τον προειδοποιησα παντως γιατι ειμαι καλος ανθρωπος, αλλα δεν νομιζω, οτι το καταλαβε, τι ερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι “αριστεροί” έχουν ασεξουαλικούς οργασμούς λέγοντας στον χειμαζόμενο κοσμάκη “στα 'λεγα, καλά να πάθετε που δεν με ψηφίζατε να φύγουμε από τον καπιταλισμό”. Εσύ φίλε φρόντισε να είσαι δίπλα στον φίλο σου, που τα 'χει 400. Ακόμα και αν θες να του πεις με τουπέ “στα 'λεγα” όταν ξυπνήσει, να κοιτάξεις να τον βοηθήσεις να μην λουφάξει.

      Διαγραφή
    2. 1.Γιατι με λες ''αριστερο''; Ειμαι εγω σαν τον Κουβελη; Γιατι με βριζεις;
      2.Για τα υπολοιπα, μην ανοιξεις ποτε καφεμαντειο, θα χρεοκωπησεις.

      Διαγραφή
  5. Δεν θα το παρουσιασουν ως δεσμευση καταθεσεων τη δεσμευση για τις καταθεσεις κατω των 100.000Ε.
    Κατι θα βρουν αυτοι να πουν. Αλλωστε υπαρχουν και οι άϋλες συναλλαγες, γινονται ολα με τη καρτα, θα λενε, τι τα θελετε τα φυσικα χαρτονομισματα; Αναχρονιστικο και τετοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κάποιος δει το ποσοστό των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα που είναι πάνω από 100000 ευρω ή μεταξύ 10000 και 100000 ευρω, θα καταλάβει εύκολα ότι οταν εφαρμοστεί το bail in δεν θα γλυτώσουν ούτε οι καταθεσεις των 100 ευρω! Ηλιας

      Διαγραφή
  6. "ΦΟΒΟΙ.... ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ.... ΕΛΠΙΔΕΣ !!!

    Η Αριστερά ΠPO των ΠYΛΩN της EΞOYΣIAΣ 65 XPONIA META το τέλος του EMΦYΛIOY πολέμου (MAΣ) !!

    Μία Kυβέρνηση Αριστεράς EINAI ΠPO των ΠYΛΩN ......."

    ΓIATI TOΣO ΦΟΒΟ ;;; ΓIATI TOΣEΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ;;; ΓIATI ANAΦOPA ΣTON EMΦYΛIO (MAΣ) ;;;

    1. TON EMΦYΛIO (MAΣ), MAΣ TON "KANAN" OI ΦIΛOI MAΣ, OI ΣKYΛOI, OI AΓΓΛOAMEPIKANOI MAZI ME TA ΠOΛIHTIKA/BAΣIHΛIKA KAI KOINΩNIKA AΠOBPAΣMATA TOYΣ AΓΓΛOΓEPMANOTΣOΛIAΔEΣ ! AN KAI H XΩPA, O EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ, EKANE THN ΠPΩTH NIKH KATA TOY AΞΩNA (ΠPΩTH H EΛΛAΔA TΩN EΛΛHNΩN, ΔEYTEPH H ΣOB. ENΩΣH !!!) !! ΓIATI ;;; APAΓE ;;;; KATI EXOYME, KATI TPEXEI !!!

    2. ΓIATI TOΣO ΦΟΒΟ ;;; ΦΟΒAΣTAI EΣEIΣ ;;; ΓIA TA ANOMA KAI ANΘEΛΛHNIKA KENTPA ΠOY YΠHPETHTAI ;;; O EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ ΔEN ΦOBATAI !!!

    3. ΓIATI TOΣEΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ;;; MHN XAΣETAI TA KΛEMENA KAI TA ANOMA KAI TA ANΘEΛΛHNIKA ΣYMΦEPONTA ΣAΣ ;;; NAI, MHN ΑΝΗΣΥΧHTAI TZAMΠA !! ... ΘA TA X-A-Σ-E-T-A-I OΛA !!!!

    4. ΕΛΠΙΔΕΣ !!! NAI O TOΠOΣ MAΣ, H XΩPA MAΣ, H ΠATPIΔA MAΣ, O EΛΛHNIKOΣ MAΣ, EMEIΣ, TO EΘNOΣ MAΣ, MONO ΕΛΠΙΔΕΣ, KAI OXI MONO ΕΛΠΙΔΕΣ, ΘA EXEI AΠO MIA ZΩNTANH EΛΛHNIKH APIΣTEPH EΘNIKH KYBEPNHΣH !!! ΔEN YΠAPXEI AΛΛH EΠIΛOΓH, ΔEN YΠAPXEI AΛΛOΣ ΔPOMOΣ !!! OI ΕΛΠΙΔΕΣ ΘA ΓINOYN ... ΠPAΞH !!!

    YΠOΓPAΦH:

    O AYPIANOΣ Y.E. ΣAΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ.Καζάκη δε βαρέθηκες ακόμα να σπέρνεις προφητείες τρομοκρατίας που δε βγαίνουν αληθινές ποτέ; Καλό είναι να κάνεις και λίγο κράτει στη μαλακία (πάντα κατά Θουκιδίδη).Το γεγονός πως έχεις καταντήσει το ΕΠΑΜ ένα απομονωμένο γκρουπούσκουλο των 50 μελών πλέον το οποίο όχι μόνο δεν έχει πια τη δυναμική να κάνει το οτιδήποτε αλλά δεν έχει τη δύναμη να κατέβει αυτόνομο ούτε στις εκλογές δεν σου αρκεί όπως φαίνεται σαν λόγος για να πάψεις να λες και να κάνεις βλακείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πας και να κανεις τα παραπονα σου στην euobserver που εβγαλε ανακοινωση για bail in.

      Διαγραφή
    2. ΚΟΙΤΑ . Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΕΙ.

      Διαγραφή
    3. αυτα θελω να σε δω να λες οταν φας το κουρεμα η την δευσμεση στην μαπα !!!

      Διαγραφή
  8. Αν αντί να κρίνεις και να επικρίνεις,πρόσφερες λίγο "φως"στον εαυτό σου και στους γύρω σου,δε θα ήσουν 7.19 το σκουπίδι που είσαι σήμερα,υπηρετώντας δολοφόνους κοινού ποινικού δικαίου...Για κακή σας τύχη η ποιότητα,η γνώση κι η αλήθεια,η ευθύνη κι η δύναμη ψυχής θα μετρήσει στη δύσκολη ώρα κι όχι οι αριθμοί,που λατρεύετε!Το Ε.Πα.Μ και με πέντε άτομα να μείνει θα λειτουργήσει καταλυτικά και λυτρωτικά για το λαό μας την κρίσιμη ώρα!Ό,τι κι αν κάνετε δεν πρόκειται να γλιτώσετε,γιατί η ώρα της αλήθειας είναι ήδη εδώ...Τουλάχιστον μην κουράζεστε να απειλείτε,να εκβιάζετε,γιατί δεν πρόκειται να νικηθεί η αλήθεια και το δίκαιο αυτή τη φορά...ούτε με σφαίρες.Η τομή είναι βαθιά,και το ψέμα καταρρέει έτσι κι αλλιώς.Τα σημάδια της νέας εποχής ήδη είναι εδώ κι ένας ολόκληρος λαός πια είναι απέναντί σας...κι όχι μόνο οι επαμίτες.Ό,τι κι αν κάνετε,ο σπόρος της λευτεριάς έπεσε και θα δώσει καρπούς ,θέλετε δε θέλετε ξεφτίλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επείγουσα τροπολογία

    Με επείγουσα τροπολογία, πρέπει να επιβληθεί φόρος 10% σε όλα τα χρήματα που βγαίνουν εκτός Ελλάδας (και αναδρομικά σε αυτά που βγήκαν τα τελευταία 5 χρόνια). Η χρέωση να γίνει αυτόματα από το taxisnet με τα τραπεζικά στοιχεία (όπως γίνεται με τους τόκους). Επίσης, να μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο του 10% όσοι επαναπατρίσουν τα χρήματα.
    Με αυτόν τον τρόπο, και οι τράπεζες θα ανοίξουν και θα δυναμώσουν από τα χρήματα που θα επαναπατριστούν και από την επιβράδυνση της διαρροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, και το κράτος θα μαζέψει γρήγορα χρήματα για τις άμεσες ανάγκες του.
    Θα είναι πολύ μεγάλη αδικία να τιμωρηθούν με κούρεμα αυτοί που εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες και να μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που γονάτισαν τις τράπεζες με την μεταφορά των χρημάτων τους στο εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή