Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Γιατί χρειαζόμαστε εθνικό νόμισμα;

Γιατί χωρίς αυτό η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ελεύθερη να ακολουθήσει τις πολιτικές που έχει ανάγκη και συμφέρουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Με το εθνικό νόμισμα δεν θα μπορεί να μας εκβιάσει κανένας Ντράγκι, καμιά Μέρκελ, κανένας Γιούνγκερ, όπως κάνουν σήμερα κραδαίνοντας την απειλή για διακοπή της χρηματοδότησης. Τις αποφάσεις πλέον θα μπορεί να τις πάρει ο ελληνικός λαός.

Με το εθνικό νόμισμα θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας χωρίς χρέη. Θα μας επιτρέψει να θέσουμε ως άμεση προτεραιότητα την πραγματική ενίσχυση αμοιβών και συντάξεων ώστε να υπάρξει αγοραστική δύναμη και να ενισχυθεί η εσωτερική αγορά. Θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε αδρά ένα κοινωνικό κράτος που αρμόζει σε μια σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία όπου τα κοινωνικά δικαιώματα προστατεύονται αποτελεσματικά.


Το εθνικό νόμισμα θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε ένα αληθινό "οικονομικό θαύμα" που δεν θα εξαντλείται απλά σε άνοδο ορισμένων δεικτών, αλλά θα επιτρέψει στον Έλληνα εργαζόμενο, αγρότη, ελευθεροεπαγγελματία, μικρομεσαίο να μεγαλουργήσει πρώτα και κύρια στην παραγωγή. Αντί να είναι χαμένος μέσα σε μια παρασητική οικονομία της αρπαχτής, του ρουσφετιού, της επιδότησης και των δανεικών, όπως έχει καταντήσει σήμερα η Ελλάδα.

Το εθνικό νόμισμα θα μας επιτρέψει να εισαγάγουμε το θεσμό του Βασικού Εισοδήματος ως θεμελιώδους δικαιώματος για όλους του Έλληνες πολίτες, ώστε κανένας να μην κινδυνεύει να βρεθεί στο κατόφλι της φτώχειας, ή κάτω απ' αυτό. Οποιαδήποτε κι αν είναι η εργασιακή του κατάσταση.
Θα μας επιτρέψει επιτέλους να προστατεύσουμε την μητρότητα στην οικογένεια, αναλαμβάνοντας το κράτος να καλύψει το κύριο μέρος του κόστους γέννησης και ανατροφής ενός παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του και σύμφωνα με ειδικές του ανάγκες.

Φεύγοντας από το ευρώ θα μπορέσουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή να ενισχυθούν με 300 ευρώ το παιδί μηνιαίως, όλες οι οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Ώστε να αναχαιτισθεί αμέσως η δημογραφική κατάρρευση της χώρας και να ξεφύγουμε μια για πάντα από την κατάντια, που μας οδήγησε η διαρκής συρρίκνωση δικαιωμάτων και εισοδημάτων λόγω του ευρώ, η κατηγορία του πληθυσμού που απειλείται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι οι ηλικίες από 0-17.

Με το εθνικό νόμισμα θα μπορέσουμε επιτέλους να αποκτήσουμε κράτος δικό μας και κυρίως αληθινή δημοκρατία, όπου εμείς θα αποφασίζουμε για την τύχη μας κι όχι ένα μάτσο "απάτριδες τεχνοκράτες", όπως είχε χαρακτηρίσει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ο Ντεγκόλ. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξεφορτωθούμε όλους αυτούς που οικοδόμησαν ένα ασύδωτο, εχθρικό και διεφθαρμένο κρατικό τέρας για να κρατά τον έλληνα πολίτη υπόδουλο της κρατικής και κομματικής γραφειοκρατίας, μόνο και μόνο για το νέμονται οι ημέτεροι.

Και που θα βρείτε τα λεφτά, μας λένε. Εκεί που τα βρίσκει κι ο Ντράγκι, απαντάμε. Που βρίσκει τα τρις ευρώ με τα οποία τροφοδοτεί τις τράπεζες; Τα δημιουργεί από το τίποτε και ύστερα τα δανείζει. Γιατί λοιπόν να το κάνει ο Ντράγκι και να μην το κάνουμε εμείς για εμάς τους ίδιους; Γιατί να μην μπορεί το ελληνικό κράτος να εκδίδει με τον ίδιο τρόπο το χρήμα που έχει ανάγκη; Μόνο που αντί να το διοχετεύει στις τράπεζες ως δανειακό κεφάλαιο, μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας τα εισοδήματα και τις συντάξεις της μεγάλης πλειοψηφίας.

Φυσικά, χρειαζόμαστε μια άλλη κεντρική τράπεζα. Όχι μια Α.Ε. ξένων συμφερόντων όπως η σημερινή Τράπεζα της Ελλάδος. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να καταργήσουμε τους αποικιοκρατικούς ιδρυτικούς νόμους της ΤτΕ (1927) και στη θέση της να δημιουργήσουμε εξαρχής ένα νέο κρατικό ίδρυμα έκδοσης χρήματος και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Έτσι θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε στην πτώχευση τις συστημικές τράπεζες και στη δημόσια εκκαθάριση των ενεργητικών τους, ώστε να μάθουμε όλη τη διαδρομή ξεπλύματος πολιτικού, επιχειρηματικού και εγκληματικού χρήματος, αλλά και τα θαλασσοδάνεια προς ολιγάρχες και κόμματα. Θα μπορέσουμε να σβήσουμε τα χρέη εκεί όπου απαιτείται και να λυτρώσουμε τους δανειολήπτες από τις τοκογλυφικές και σαράφικες πρακτικές των τραπεζών.

Και μην ξεχνάτε: φεύγοντας από το ευρώ, σβήνονται όλα τα χρέη προς το ευρωσύστημα. Δεν υπάρχει καμιά συμβατική δέσμευση για μια χώρα που επιλέγει να φύγει από το ευρώ. Κι ο λόγος είναι απλός. Οι χρηματοδοτήσεις από ΕΚΤ, αλλά από τον μηχανισμό στήριξης δεν γίνονται με κριτήριο την στήριξη της οικονομίας που δανείζεται, αλλά για την στήριξη του ευρώ και των τραπεζών του. Επομένως η χώρα επιλέγει να φύγει, δεν δεσμεύεται από κανενός είδους υποχρέωση προς το ευρωσύστημα.

Άλλωστε το άρθρο 50 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει σε μια χώρα όταν το επιλέξει η ίδια να αποχωρήσει από ευρώ και ΕΕ, δεν αναγνωρίζει κανενός είδους υποχρέωση του πρώην κράτους μέλους προς την Ένωση. Εκτός από τις επιβεβαιωτικές αποφάσεις των κοινοβουλίων των υπολοίπων κρατών. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να απαιτήσει η ίδια αποζημίωση για την ληστρική μεταχείρισή της και τον εξαναγκασμό της να μετατραπεί σε επίσημη δουλοπαροικία του χρέους, η οποία με βάση το διεθνές οικονομικό και δημόσιο δίκαιο θεωρείται κορυφαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ανάλογο με εκείνο της γενοκτονίας.

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από την απόφαση να φύγουμε από το ευρώ. Απλά θα χάσουμε τα δεσμά μας, που έχουν οδηγήσει 1 στους 2 Έλληνες χωρίς δουλειά, 1 στους 3 χωρίς κανενός είδους ασφάλιση, 1 στους 4 κάτω από όριο φτώχειας και συνολικά στο ξεπούλημα της πατρίδας μας.


Κι έχουμε να κερδίσουμε με τη βοήθεια του εθνικού νομίσματος και της δημοκρατίας την εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία, το δικαίωμα στη δουλειά και στον τόπο μας με ανοιχτούς ορίζοντες και αληθινά ελεύθερες συναλλαγές μ' όλες τις χώρες του πλανήτη με βάση τις δικές μας επιλογές, την ισοτιμία και την αμοιβαιότητα. Χωρίς προνόμια και μονοπωλιακές καταστάσεις που μας έφεραν σ' αυτή την κατάντια.

13 σχόλια:

  1. Η σημερινη Ελλαδα εχει τοση κυριαρχια οσο ειχαν και οι αφρικανικες αποικιες της Βρετανιας και της Γαλλιας στις αρχες του 20ου αιωνα. Και οδηγουμαστε να γινουμε ενα Βελγικο Κογκο της Μεσογειου οπου θα εκποιηθουν ολοι οι πολυτιμοι ποροι αυτης της χωρας με τους ελληνες να μετατρεπονται σε συγχρονους σκλαβους στην ιδια τους τη πατριδα.

    Εκτος του οτι η νομισματικη και δημοσιονομικη πολιτικη εχει περασει στα χερια ξενων υπερ-εθνικων κεντρων, υπαρχουν και ολες αυτες οι υποχρεωτικες συνθηκες και οι διαφοροι νομοι/οδηγιες/κανονισμοι της ΕΕ που καθοριζουν σημαντικοτατα θεματα στο χωρο της οικονομιας, εμποριου, εργασιακα, πολιτισμο, μεταναστευσης κλπ. Εαν προσθεσουμε και την επιβολη των μνημονιων και του καθεστωτος δουλοπαροικιας, ειναι εμφανες οτι δεν υπαρχει καποιο κυριαρχο Ελληνικο κρατος παρα ενα προτεκτορατο.

    Τελος, εχουμε και ενα πολιτικο συστημα που δεν εχει καμια σχεση με δημοκρατια παρα το σφετερισμο της ονομασιας της δημοκρατιας. Το αθλιο καλπονοθευτικο ψευτο-κοινοβουλευτικο ολιγαρχικο συστημα εχει εκφυλιστει τελειως και οι εκλογες δεν εχουν καμια σημασια. Ο λαος μπορει να εκλεγει τις "Αριστερες" η "δεξιες" μαριονετες αλλα τις αποφασεις τις λαμβανουν τα διαφορα ξενα κεντρα στην απολυταρχικη ΕΕ και αλλου.

    Βαδιζουμε λοιπον σε πολυ σκοτεινα μονοπατια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς απέστειλε προς όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ένα κείμενο, ενόψει 25ης Μαρτίου. Το κείμενο εδώ: https://drive.google.com/file/d/0B0lGOcX2-itYV29Cb2V2MldzemdTXzlwTHFoSU1QZjZEbXpN/view

    Το κείμενο τελειώνει ως εξής: Γιατί ένας λαός ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του: κάθε φορά που είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνεια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, κάθε φορά που θα χρειαστεί να πούμε «εμείς, ο λαός».

    «Ίσως χρειαστεί» λοιπόν κατά τον κ. Υπουργό. Τώρα δηλαδή δεν χρειάζεται; Δεν είναι ώρα; Κάποιος πρέπει να πει στον κύριο Υπουργό, αν δεν το έχει ακόμα καταλάβει, ότι ο χρόνος που ο λαός χρειάζεται ξανά «να επιβεβαιώσει τον εαυτό του»…«να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνεια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη» έχει έρθει προ πολλού «υπό την φρικώδη Ευρωπαϊκήν δυναστείαν»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κατασκευή της γέφυρας Ρίου- Αντίριου μας κόστισε συνολικά 800.000.000 ευρώ. Μερικοί μιλούν για μικρότερο κόστος. Και μόνο στη σκέψη να διαιρέσουμε το απεχθές και επαχθές χρέος μας με το κόστος της γέφυρας , μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι αδύνατο να το αποπληρώσουμε ποτέ. Είναι σα να χρωστάμε ....40 γέφυρες. Την προηγούμενη εβδομάδα πόσα πληρώσαμε για το χρέος στο ΔΝΤ; Από που τα βρήκαμε και τους τα σκάσαμε; Μιάμιση γέφυρα θα φτιάχναμε , αν δεν τους τα σκάγαμε σαν ιππότες . ( Σημειώνω ότι τη γέφυρα Ρίου- Αντίριου τη φτιάξαμε με δανεικά και ενώ το 40% έγινε με δικά μας χρήματα ,50% με δάνειο και 10%από την κατασκευάστρια εταιρεία για 35 χρόνια θα την εκμεταλλεύεται η κατασκευάστρια εταιρεία, και τους δανειστές θα τους πληρώνουμε εμείς . Τόσο σπουδαία έργα έκαναν οι εκσυγχρονιστές. Αυτά τα γράφω, για να συλλάβετε το μέγεθος του χρέους, που είναι αδύνατον να αποπληρωθεί. Εκτός κι αν μας βάλουν στην κατάψυξη , ώστε να ανασταλούν οι βιολογικές μας ανάγκες και μας αποψύξουν μετά από 100 χρόνια , για να μη χαθεί και το «εκλεκτό» γονίδιό μας . Η άλλη λύση είναι να γίνουμε όλοι δούλοι, χωρίς καν το προνόμιο στέγης και τροφής που είχαν οι δούλοι . Αυτά , για να καταλάβετε πιο πρακτικά, όσα λέει ο κ. Καζάκης. Και ελπίζω να είσαστε πιο ανθεκτικοί από μένα και να μην ψάχνετε για γιατρούς. Από όλα τα υπέρ του εθνικού νομίσματος το ισχυρότερο επιχείρημα , κατά τη γνώμη μου είναι το εξής: Το νόμισμα αυτό δε θα χρειαστεί να το ζητιανεύουμε σα ναρκομανείς και να το παζαρεύουμε με αιματηρά ανταλλάγματα. Δεν θα το δανειζόμαστε. Είναι τόσο απλό. Όσο για το συνάλλαγμα που θα χρειαζόμαστε, υπάρχει και ο τουρισμός. Πάντα θα φέρνει συνάλλαγμα. Όμως μόνο το νόμισμα δε φτάνει .Πρέπει να λυθούν κι άλλα προβλήματα , όπως παιδεία, υγεία και κυρίως η ανεργία .
    Το σοβαρότερο – νομίζω- απ΄ όλα τα προβλήματά μας είναι η ανεργία. Κυρίως η ανεργία των νέων που αποκτά διαστάσεις γενοκτονίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να καινοτομήσουμε, χωρίς να μειωθεί καθόλου η παραγωγικότητά μας . Χωρίς να μειωθούν οι μισθοί. Αν ο ένας στους δύο είναι άνεργος. μπορούμε να μειώσουμε το ωράριο , για να προκύψουν θέσεις εργασίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι τέσσερις πρώτες ώρες εργασίας είναι οι παραγωγικότερες. Γιατί δεν πρέπει να καταργήσουμε το 8ωρο και να καθιερώσουμε το 5 ωρο, αφού υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό; Ποιός θα μας το απαγορέψει; Η παγκόσμια κοινότητα; Παράδειγμα θα γίνουμε για της γης τους κολασμένους. Ας πρόσεχαν και ας μη μας έφταναν ως εδώ οι διεθνείς και εγχώριοι απατεώνες. Αντ ‘ αυτού ακούμε για συσσίτια , για κάρτες ανέργων και όλα αυτά τα ταπεινωτικά , που τα δικά μου περήφανα παιδιά δεν πρόκειται να καταδεχτούν. Αυτά είναι για δούλους. Και μη μου πείτε ότι θα δυσαρεστηθούν οι ήδη εργαζόμενοι, αν μειωθεί το ωράριό τους , χωρίς να μειωθεί ο μισθός τους. Ή ότι ο ελεύθερος χρόνος που θα προκύψει θα τους είναι άχρηστος. Αν πάλι πλήττουν οι εργασιομανείς της χώρας μας , ας προσέρχονται εθελοντικά για κοινωφελή εργασία που η χώρα πάντα έχει ανάγκη. Έτσι θα εκτιμήσει ο δημόσιος υπάλληλος την προσφορά του εργάτη, του οδοκαθαριστή, του γεωργού, του κηπουρού, του κτηνοτρόφου , του πωλητή , του σερβιτόρου κ. λ.π. Και σκεφτείτε τούτο : ο πεινασμένος , εξαθλιωμένος άνεργος που θα αποκτήσει εργασία και μισθό ,τα χρήματά του θα τα αποταμιεύσει , θα τα στείλει στην Ελβετία , ή θα τα ξοδέψει, για να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες; Μάλλον θα τα ξοδέψει . Έτσι κατανοώ εγώ αυτό που λέγεται ρευστότητα. Το χρήμα ,όσο θα κινείται από χέρι σε χέρι ,θα ανεβαίνει η αξία του: Η πραγματική του αξία ,ως μέσου και όχι ως σκοπού που διευρύνει τις ανισότητες. Πόση φαιά ουσία χρειάζεται για να το καταλάβουμε αυτό όλοι κυβερνώντες και κυβερνώμενοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Βαρβάρα,
      Δεν θέλω να σου το πω απότομα, αλλά το χρέος μας δεν είναι σαράντα αλλά τετρακόσιες γέφυρες!

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι φίλε Harry Deja, που ξαναμπήκες στην "παρέα" .Ευχαριστώ για την προσεκτική σου ανάγνωση και τη διόρθωση: 400 !!! γέφυρες. Μου διέφυγε από λάθος ένα μηδενικό και στη δεύτερη ανάγνωση δεν το πρόσεξα.Κυρίως προσέχω τα ορθογραφικά λάθη . Είδες όμως τί "άτιμοι" είναι οι αριθμοί; Είδες πόση αξία αφαιρεί ή προσθέτει ένα..... μηδενικό;

      Διαγραφή
  4. Η πιό ισχυρή επιρροή για να γίνεις σκλάβος είναι να έχεις γονείς σκλάβους μαζί με υποχρεωτική εκπαίδευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει η οικονομική φτώχια, υπάρχει και η φτώχια ελευθερίας. Χρειαζόμαστε Παιδεία, μέσα στην οποία τα παιδιά και οι νέοι είναι ελεύθερα και ελεύθεροι να σέβονται τον εαυτό τους. Ελευθερία επιλογής για το αν και πότε κάποιος θέλει να μάθει κάτι. Η πρωτοβουλία επιβραβεύεται.
    Ελευθερία επιλογής για το αν και πότε κάποιος θέλει να κάνει κάτι. Δεν υπάρχει δάσκαλος και μαθητής με απόλυτους όρους.
    Όταν το παιδί ή ο νέος εφεύρει ή δημιουργεί κάτι οι ενήλικες είναι έτοιμοι για συνεργασία και παροχή υλικών.
    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι είναι όπως τα λες το ρόλο που παίζουν οι κεντρικές τράπεζες.
    Κάνουν χρήματα απο αέρα κοπανιστό και ακοπάνιστο.Παλιά τύπωναν
    χρήματα τώρα απλά λένε με νούμερα έχεις ενα τρις.
    Όπως κάνει η ΕΚΤ.
    Απορία μου γιατί δεν ξυπνάει ο κόσμος;
    Πόσο πρέπει να υποφέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο γιά το ρόλο των Κεντρικών τραπεζών.
    Εκδίδουν χρήμα από αέρα κοπανιστο και ακοπάνιστο.
    Παλιά είχε και το χαρτί κοστος τώρα μόνο αριθμούς.
    Απο που τα βρηκε η ΕΚΤ τα τρις τα γέννησε η κότα Χα χα χα.
    Απορία αφού είναι τόσο απλό το κόλπο γιατί δεν το καταλαβαίνει
    Ο κόσμος;;
    Τόσο παραμύθι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα ακριβώς αυτοί είναι και οι λόγοι που ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να μας αφήσουν να έχουμε εθνικό νόμισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε αυτούς που στηρίζουν ευρώ έχοντας εις γνώσην ότι λένε ψέματα ας τους υπενθυμήζουν ότι εαν το ευρώ φτάσει στο τέλος του, λίαν συντόμως, ότι έχουν ευθύνη για τα ψέματα τους .Το ευρώ και το ευρώ και το ευρώ. Ωραία όταν πάει στον κάλαθο την ιστορίας το ευρώ, θέλω να δω τα μούτρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μακαρι να γινει δημητρη συντροφε 2 αποριες λυσε μου πως θα ξεφυγουμε απο τους οικους αξιολογησης οταν επειτηδες θα μας εχουν πτωχευμενους και οι επενδυτες συμβουλεβονται αυτους ? τελικα οι ρωσοι μας πουλησαν με τα 4 δις? η ο τσιπρας δεν τα ζητησε? και αν μας πουλησαν το εκαναν επειδη εκλεισαν πιο καλη συμφωνια με τους ετερους μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή