Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Οι τράπεζες επιδοτούνται από το ευρωσύστημα για να κερδοσκοπούν

Πάνω από 86,6 δις ευρώ άντλησαν οι εγχώριες τράπεζες μέσα στον Ιανουάριο του 2015 από το ευρωσύστημα, σύμφωνα με την Συνοπτική Λογιστική Κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος Ιανουαρίου. Έναντι 54,4 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο 2014. Με την εγγύηση τίτλων του δημοσίου και τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι αποδεκτά από το Ευρωσύστηµα ως ασφάλεια για πράξεις νοµισµατικής πολιτικής και παροχή ενδοηµερήσιας ρευστότητας µεταξύ των πιστωτικών ιδρυµάτων ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 99,5 δις ευρώ. Έναντι 72,1 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο του 2014. Αύξηση δηλαδή κατά 27,4 δις ευρώ.


Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλαδος ως ασφάλεια για πράξεις έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) προς τα πιστωτικά ιδρύµατα 34,8 δις ευρώ. Έναντι 22,7 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Αύξηση κατά 12,1 δις ευρώ.

Με άλλα λόγια οι εγχώριες τράπεζες, άντλησαν πάνω από 32,1 δις ευρώ περισσότερα τον Ιανουάριο 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014. Και χρειάστηκαν να δεσμεύσουν τίτλους του δημοσίου και δικά τους περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 39,5 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για την χρηματοδότηση τακτική και έκτακτη των εγχώριων τραπεζών πρέπει να δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης σχεδόν κατά 20%.

Που διοχετεύθηκαν τα ποσά αυτά; Τον Ιανουάριο του 2015 αποσύρθηκαν από τις τράπεζες γύρω στα 13,7 δις ευρώ σε καταθέσεις και ρέπος. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε η χρηματοδότηση από τις τράπεζες κατά 1,7 δις ευρώ, εκ των οποίων κοντά το 1 δις ευρώ αφορούσε σε δάνεια εφοπλιστών. Σύνολο 15,4 δις ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε από τα 32,1 δις ευρώ που άντλησαν οι τράπεζες από το ευρωσύστημα, τότε μένουν 16,7 δις ευρώ. Ακόμη κι αν θεωρούσημε ότι η ημερήσια συναλλακτική ρευστότητα των τραπεζών χρησιμοποίησε ακόμη 2 δις ευρώ, τότε το ερώτημα παραμένει. Τι έγιναν τα υπόλοιπα 14,7 δις ευρώ; Που πήγαν σχεδόν 15 δις ευρώ από την επιπλέον χρηματοδότηση των τραπεζών;

Είναι σαφές ότι σχεδόν το 50% της επιπλέον χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών πηγαίνει στην κερδοσκοπία στις χρηματιστικές αγορές. Πρόκειται για έναν εξαίρετο τρόπο να ξεπλένεται μαύρο επιχειρηματικό, πολιτικό και εγκληματικό χρήμα με επιδότηση από το ευρωσύστημα. Έως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Γιατί δεν βάζουμε υπό καθεστώς δημόσιας εκκαθάρισης τα ενεργητικά των τραπεζών, ώστε να μάθουμε επακριβώς ποια είναι η καθαρή θέση τους, αλλά και που πηγαίνουν όλα αυτά τα δις;


Πώς είναι δυνατόν να ζητήσει ο οποιοσδήποτε την αποπληρωμή δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τις τράπεζες; Γιατί θα πρέπει ο δανειολήπτης να πληρώσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών; Γιατί θα πρέπει να πληρώσει το πλυντήριο μαύρου χρήματος, στο οποίο επιδίδονται οι τράπεζες; Αν δεν υπάρξει δημόσια εκκαθάριση των τραπεζών, ώστε να μάθουμε τι κρύβουν τα ενεργητικά τους και που πάνε τα εκατοντάδες δις ρευστότητας που αντλούν με εγγύηση πρωτίστως του έλληνα φορολογόμενου, τότε κανείς δεν δικαιούται να ζητήσει από τους δανειολήπτες να πληρώσουν τα χρέη τους.

14 σχόλια:

  1. Δημήτρη νομίζω η σιωπή του Τσίπρα ως προς οποιοδήποτε κρατικό παρεμβατισμό σε τράπεζες τα λέει όλα. Η σιωπή λέει πολλά. Όπως το ΑΚΕΛ όπου όταν ήταν κυβέρνηση έβλεπε τις τράπεζες να βάζουν φωτιά και ως ιεραπόστολος τις κατηγορούσε μόνο χωρίς να κάνει οποιαδήποτε επέμβαση... Ο Χριστόφιας έλεγε σαν θύμα στα κανάλια, "οι κακοί τραπεζίτες " και οι "κακοί τραπεζίτες".... Κρατικός παρεμβατισμός μηδέν. Δημήτρη έχω μία ιδέα για να κόβει ο λαός δρόμο.... Παρατήρησα ότι όταν ο λαός βγαίνει έξω, έχεις ένα λαό με άδεια χέρια ως προς την άμυνα του και μία αστυνομία με όλο τον συναφή εξοπλισμό. Ας το σκεφτούμε λίγο... Εαν βγεί ο λαός στο σύνταγμα σε ποσότητα όπως το 2011 αλλά με μία διαφορά, να φέρει δικό του εξοπλισμό. Δεν μιλώ για μολότοφ και πέτρες. Ένα λαό χωρισμένο σε φάλαγγες με ασπιδές όπως αυτές της αστυνομίας. Πρόσεξε... Οι φάλαγγες θα πιέζουν τους αστυνομικούς με τις ασπιδές και πίσω θα έχουμε υποστήριξη από κροτίδες τις οποίες θα πετούν οι από πίσω ομαδικά και με συντονισμό. Επίσης οι ασπιδοφόροι να φέρουν ρόπαλα για μεγαλύτερη πίεση. Αυτό και μόνο θα πιέσει αρκέτα μέτρα τους αστυνομικούς προς την πύλη της βουλής. Αυτά τα εργαλεία όμως δεν είναι αρκετά. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολιορκιτικούς μηχανισμούς. Δηλαδή μεγάλα ξύλινα δοκάρια με τα οποία θα σπάνε τις φάλαγγες των αστυνομικών και έτσι θα προκαλούμε δειύσδηση μέσω λαϊκών φαλαγγών. Από εκεί και πέρα μπόρουμε να έχουμε άλλες ομάδες με χημικά τα οποία μπόρουμε να τα ψεκάζουμε με φορητούς ψεκαστήρες στα μαντ. Ακόμη μία πίεση για να φτάσουν οι λαϊκές δυνάμεις μέσα στην βουλή. Όμως πριν από όλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Οι λαϊκές φάλαγγες πρέπει να συνταχθούν στην πλατεία σε πολύ μικρό διάστημα. Πέραν αυτών μπόρουμε να επινοήσουμε πολλούς πολιορκιτικούς μηχανισμούς για κατάληψη της βουλής. Αρκεί ο λαός να κατεβεί όπως το 2011. Δημήτρη σκέψου το, διότι η ευκαιρία ισχυεί ενόσω η ελληνική αστυνομία ακόμη να μεταραπεί σε μισθοφορικό στράτευμα, διότι εκεί αλλάζουν οι όροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είναι αυτά που λες;;;; Δε σε καταλαβαίνω καθόλου. Τι κροτίδες και παλούκια και κοντάρια και ασπίδες και ψεκαστήρες; Και τι να την κάνουμε τη βουλή που θα καταλάβουμε; Είπαμε ότι έχουμε οικονομικό πόλεμο. Σε αυτό τον πόλεμο ,αν ο κόσμος θέλει (που μάλλον προς το παρόν δε θέλει ), απαντά με αντιπερισπασμούς οικονομικού τύπου. Μπορείς ,φίλε ,να ζήσεις χωρίς όλα αυτά τα περιττά αξεσουάρ( κινητά τηλέφωνα, ταμπλετ, φλασάκια, τσιπάκια κ.λ.π) που σου πουλάνε οι πολυεθνικές και νομίζεις- έχεις την ψευδαίσθηση -ότι κρατάς τον κόσμο στο χέρι σου , ενώ στερείσαι την άμεση επικοινωνία με τα ίδια τα παιδιά σου και τους φίλους σου; Μπορείς να αναλογιστείς τη ζημιά που θα πάθουν, αν «αποκαλωδιωθείς» από το σύστημα; Να σου πω και μια άλλη συνταγή απελευθέρωσης από τη δουλεία που ζούμε ,όπου η ζωή σου δεν αξίζει τίποτα, αν δεν μπορείς να υπερκαταναλώνεις: Αντί να σπάσεις τη βιτρίνα με τα ελκυστικά αγαθά , γύρισέ της την πλάτη. Χειρότερο «σπάσιμο» από αυτό δεν υπάρχει. Θα το πω ακόμα πιο απλά . Στη βιτρίνα υπάρχει ένα προιόν που πολύ θα ήθελες να αποκτήσεις . Πιστεύεις ότι το χρειάζεσαι. Πριν το αγοράσεις, θέσε στον εαυτό σου ένα απλό ερώτημα: "Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό;" Αν πεις"ναι, μπορώ" , κερδίζεις τον πόλεμο που σου έστησαν . Αν πεις "όχι, δεν μπορώ", κερδίζει το σύστημα. Η ελευθερία μας εξαρτάται από αυτή την απάντηση αλλά, για να μπορέσουμε να τη δώσουμε, χρειαζόμαστε Παιδεία και όχι ρόπαλα και ψεκαστήρες. Θα σκεφτεί βέβαια ο καθένας από μας ότι η ζωή μας είναι πολύ μικρή για να της στερούμε μικροχαρές και μικροαπολαύσεις . Όταν όμως το τίμημα είναι η ίδια μας η ελευθερία και η αξιοπρέπεια, οριοθετούμε τις επιθυμίες μας ή τις αναβάλλουμε. Ζούμε στον 21ο μ.Χ αιώνα. …..

      Διαγραφή
    2. Όταν ο λαός θέλει μία κυβέρνηση κάτω, πολύ απλά πρέπει να κατεβαίνει. Διοτί μετά μιλάμε για καθεστώς απολυταρχικό-αυταρχικό-φασιστικό-δικτατορικό.

      Διαγραφή
    3. και ποιά η διαφορά με τo σβόμποντα της ουκρανίας και το δεξιό τομέα; φίλε μου, με κοντάρια και στρακαστρούκες δεν κάνεις καλά ούτε τα χημικά ούτε τα drones ούτε τις υδροφόρες, ούτε τους σιδερωμένους ασφαλίτες. και μετά ουκρανία. ο καζάκης έχει γράψει ένα πλάνο που κατά τη γνώμη μου μπορεί να εφαρμοστεί. αλλά απαιτεί σοβαρούς και αποφασισμένους ανθρώπους.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Δημήτρη, διαβάζω στον οικονομικό τύπο (πχ Bloomberg) διθυραμβικά σχόλια για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης και τη ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι.
    Παράδειγμα:"Οι τιμές καταναλωτη στην ευρωζώνη υποχώρησαν κατα 0,3% τον Φεβρουάριο και η ανεργία στο 11.2%, το χαμηλότερο ποσοστό απο το 2012. Τα χειρότερα έχουν παρέλθει." (Stefan Riecher, Bloomberg)
    Αν βρεις χρόνο θα ήθελα ένα σχόλιο γιατί είμαι πολύ μπερδεμένος. Είναι δυνατόν να λένε όλοι ψέμματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://blog.stigalaria.org/18584
    κύριε Δημητρη μπορείτε σε ένα απο τα επομενα αρθρα σας να μας εξηγησετε τι ακριβως παιζει με αυτο που εβγαλε η τραπεζα της αγγλιας πριν ενα χρονο; οτι η δημιουργια του χρηματος γινεται βασικα οταν οι τραπεζες δανειζουν τους δανειοληπτες και οχι οταν δανειζονται οι τραπεζες απο τους καταθετες. εχω δει το ντοκυμαντερ "the money masters" και κουτσα στραβα αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι οι ιδιωτικες τραπεζες εχουν στην ουσια την νομισματικη πολιτικη στα χερια τους (με περιορισμενο ρολο της κεντρικης τραπεζας να οριζει το διατραπεζικο επιτοκιο). με αλλα λογια οταν θελουν οι τραπεζες ανοιγουν τις στροφιγγες, δινουν δανεια αβερτα, και οταν θελουν τις κλεινουν, με τον κοσμο να θελει να δανειστει αλλα οι τραπεζες να μην δινουν νεα δανεια και αρα να μην δημιουργειτε χρημα στην αγορα οπως λεει και το αρθρο, με αποτελεσμα την υφεση. και ετσι φτιαχνουν τους οικονομικους κυκλους, στο τελος των οποιων εχουν δεσμευσει απο την ιδιωτικη περιουσια ενα σημαντικο κομματι καθε φορα.
    θα ηθελα και τη δικη σας τοποθετηση στο θεμα, αν ειναι ετσι ή ειναι και κατι παραπανω που μπορειτε εσεις με το εμπειρο ματι να διακρινετε.
    ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://tinyurl.com/qdtrz5x
    ο βαρουφακης ειναι υπερ της ομοσπονδιοιποιησης/φεντεραλισμου

    (Ο Φεντεραλισμός ξεκίνησε ως μία ακραία εκδοχή της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως. Προτείνει την κατάργηση των εθνικών κρατών ή την ελαχιστοποίηση της κυριαρχίας τους ώστε η Ελλάδα, η Γαλλία κ.λπ. να καταστούν Νομαρχίες μιας υπερκυβέρνησης των Βρυξελλών
    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.gr/2012/03/blog-post_15.html)

    "Καταρχήν δεν έχουμε τον κόσμο μαζί μας, εν μέσω κρίσης και δεύτερον είναι μία συζήτηση που μπορεί να πάρει και 20 χρόνια"

    μονο σε μενα φαινεται αυτο σαν κλασικο μασονικο τροπο σκεψης;

    @cosmas
    δεν νομιζω να εχει κανενα αποτελεσμα θετικο αυτο που προτεινεις.τη στιγμη που
    1)μπορουν να φερουν στρατιωτικο νομο αν γινει κατι τετοιο και να βγει ο στρατος εξω να αντιμετωπισει καταστασεις που δεν θα μπορει η αστυνομια
    2)διαβαζω σε σαιτ οτι υπαρχουν ηδη 25.000 πρακτορες μεσα στην ελλαδα και περιμενουν το σημα να ξεκινησουν προβοκατσιες ή οτιδηποτε αλλο σε περιπτωση που επαναστατησει ο κοσμος
    3)το ιδιο ισχυει και για τους μουσουλμανους που βρισκονται στην ελλαδα. και ιδιατερα του ISIS
    4)εχουμε ηδη και τους δικους μας ελληνες χουντικους http://m.lifo.gr/team/bitsandpieces/55768
    5)ακομα και αν φυγουμε απο την ΕΕ, ετσι χωρις κανενα σχεδιασμο, μας εχουν στημενο σχεδιο να κατεβασουν στρατο της ΕΕ/νατο, και με αυτο μας εκβιαζουν
    http://greek-observatory2.blogspot.com/2014/07/blog-post_64.html
    6)συν οτι απειλη ανοιχτου πολεμου εχουμε απο τουρκια/αλβανια κτλ σε περιπτωση που η χωρα ειναι υπο διαλυση με τον κοσμο εξεγερμενο.
    αυτο θα ειχε σαν αποτελεσμα, που το εχουν και σαν στοχο, να κανουν την ελλαδα ομοσπονδιοποιημενη, κρητη με αιγαιο ενας νομος, θρακη αλλος ενας (και οι δυο θα ανηκουν στις ηπα αφου αυτοι ποτέ δεν αφηνουν οτι ορυκτο πλουτο υπαρχει σε χωρα που τη διαμελιζουν) μακεδονια μαζι με φυρομ, μεγαλη αλβανια με προσαρτηση της ηπειρου, και το μονο που θα μεινει για την κυβερνηση της ελλαδας θα ειναι η στερεα ελλαδα και η πελοποννησος να εχει να κληρονομησει και το προηγουμενο χρεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μία διαφορά όμως. Ο στρατός στην Ελλάδα είναι εθνικός-κληρωτός και όχι όπως τον αμερικάνικο που είναι ναι μεν εθνικός αλλά επαγγελματικός. Άλλο όμως να έχεις ιδιωτικό στρατό όπως την blackwater....Οι κληρωτοί φαντάροι είναι μία άλλα φάση...

      Διαγραφή
  5. γι'αυτο το εβαλα και σαν πρωτο αναχωμα που εχουν για την προστασια απο ενδεχομενη προσπαθεια εμποδισης των σχεδιων τους. απο την αλλη ομως, δεν μπορουμε να ξεχναμε τους εμφυλιους που ειχε η ελλαδα. εδω σκοτωνονται ακομα και για τις ομαδες καποια ουγκανα. αλλα και οτι στο στρατο λειτουργουν με εντολες εξ ανωθεν. μπορει σε τετοια περιπτωση πολλοι να μην αρχισουν να πυροβολανε στο ψαχνο, αλλα μονο και μονο η παρουσια τους να φτανει να αποτρεψει περεταιρω διαδηλωσεις. διαφορετικα θα εχουμε οτι και στη τουρκια προσφατα στη πλατεια ταξιμ ή και χειροτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Καζάκη, διαβάστε αυτό και φρίξτε...

    http://www.zerohedge.com/news/2015-03-06/greece-proposes-become-tax-collecting-police-state-quietly-requests-third-bailout-do

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό. Θα περάσουν πολύ καλά (οι εταίροι) στο eurogroup. Θα ξεκαρδιστούν με τις προτάσεις Μπαρουφάκη. Την πρόβλεψη σχετικά με το τι θα γίνει αν εφαρμοστούν αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά νομίζω την κάνει πολύ σκωπτικά ο ίδιος ο συντάκτης του κειμένου: πολύ σύντομα θα πιάσουν έναν τέτοιο «εισαγόμενο» καρφο-φορό-εισπράκτορα, θα τον τουλουμιάσουν στο ξύλο (δεδομένου ότι δεν εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος και το κάνει μόνο για την ωριαία αποζημίωση) και το σύστημα με τους καλωδιωμένους ρουφιάνους θα καταρρεύσει. Εντελώς σατυρικά αντιμετωπίζεται γενικώς το θέμα αυτό. Δες εδώ:

      http://pitsirikos.net/2015/03/%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82-%CE%BC/

      Διαγραφή
  7. Παιδιά υπάρχει πολύ πιο απλός τρόπος από μάχες και συγκρούσεις. Μην δανείζεστε από τις τράπεζες τίποτα και τις έχετε νικήσει κατά κράτος. Όπως κάνανε οι παππούδες μας. Και αν θέλω αυτοκίνητο μαζεύω τα λεφτά ντούκου και πηγαίνω και το παίρνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σωστά φίλε John Smith. Aν γινόταν όμως αυτό, δεν θα είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε ιδιόκτητο σπίτι και τέσσερα αυτοκίνητα ανά οικογένεια. Αυτή η νοοτροπία των παππούδων - που την υιοθέτησα , γιατί δε μου έβγαινε ο λογαριασμός-είχε ως συνέπεια να ζω μέχρι σήμερα σε ενοικιαζόμενο σπίτι. Μέχρι πριν τα μνημόνια και τα χαράτσια ,αυτό με ικανοποιούσε, αλλά δυστυχώς τώρα που είμαι αναγκασμένη να πληρώνω για τα άγονα χωράφια και για δυο ερείπια που κληρονόμησα στο χωριό μου, μετανιώνω. Τα χρήματα που δαπάνησα τόσα χρόνια για το ενοίκιο είναι εντελώς χαμένα, ενώ η δόση του δανείου θα μου είχε εξασφαλίσει στοιχειωδώς στέγη. Αυτό που πιστεύω για τις τράπεζες -και ελπίζω να συμφωνήσεις- είναι το εξής : Υγιής τράπεζα είναι εκείνη που στηρίζεται στις αποταμιεύσεις των πολιτών. Για να υπάρχει όμως αποταμίευση, πρέπει το εισόδημα και της πιο φτωχής οικογένειας να έχει περίσσευμα που θα κατατίθεται στην τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια της πλαστής «ευημερίας» μας ,τραπεζίτες και εργολάβοι από κοινού συνείργησαν με τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις και με αυξήσεις των τιμών των περισσότερων αγαθών πέτυχαν να μην υπάρχει περίσσευμα στη μέση ελληνική οικογένεια για τέτοιες αγορές . Έτσι κατέφυγαν στο δανεισμό. Εσύ, ως συνεπής πολίτης που δεν θέλεις να δανείζεσαι, όταν επιτέλους θα συγκέντρωνες τα χρήματα για την αγορά του αυτοκινήτου, θα αγόραζες με αυτά μεταχειρισμένο, γιατί η τιμή του καινούριου θα είχε διπλασιαστεί, χωρίς ανάλογη αύξηση του μισθού σου. Γιατί έγινε αυτό; Χωρίς να είμαι οικονομολόγος , πιστεύω ότι αυτό έγινε, για να εξασφαλίσουν τα «αρπακτικά» με τον δανεισμό την περιουσία των πολιτών. Είχες ένα οικοπεδάκι και έπαιρνες δάνειο για να χτίσεις . Αν δεν μπορούσες να το αποπληρώσεις, γιατί είχες χάσει τη δουλειά σου, δεν έχανες μόνο το σπίτι , αλλά και το οικόπεδο και ό,τι ήδη πλήρωσες με τις δικές σου οικονομίες. Αυτό είναι το σύστημα . Αν δεν μας αρέσει, δε γινόμαστε πελάτες του. Πολύ απλά , και με ό τι αυτό συνεπάγεται. Όσο μας αρέσει ,θα είμαστε θύματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή