Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Το παραμύθι ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε χρόνο για να διαπραγματευθεί το χρέος.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό που καρτόθωσε είναι να πάρει παράταση 4 μήνες για να διαπραγματευθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους. Μέγα ψέμα. Στην ανακοίνωση του Eurogroup, 20/2/2015, που υπέγραψε ο Βαρουφάκης εκ μέρους της κυβέρνησης αναφέρεται ρητά: "Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αναπόδραστη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως."

Πώς είναι δυνατόν να θεωρεί η κυβέρνηση το χρέος μη βιώσιμο, αλλά να "επαναλαμβάνει" την "αναπόδραστη δέσμευση" όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι θα πληρώνει το χρέος "πλήρως και εγκαίρως"; Πώς είναι δυνατόν να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους και μάλιστα με "κούρεμα", όταν έχει αποδεχθεί η ίδια η κυβέρνηση μια τέτοια δέσμευση; Κι αν το θέσει, ποιός θα την πάρει στα σοβαρά και δεν θα της κολλήσει στη μούρη την υπογραφή της;

Μάλιστα η κυβέρνηση δέχθηκε επίσης και μια από τις βασικές εγγυήσεις, που κατά τους δανειστές, το ελληνικό χρέος γίνεται βιώσιμο: τα πρωτογενή πλεονάσματα. Να τι αναφέρει η απόφαση του Eurogroup: "Οι ελληνικές αρχές έχουν, επίσης, δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Οι θεσμοί, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, θα λάβουν υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015."

Δηλαδή, όσο η ελληνική πλευρά κυνηγά πρωτογενή πλεονάσματα, που θέτουν ως στόχο οι "θεσμοί", τότε το χρέος γίνεται βιώσιμο. Τι διαφορετικό έλεγαν και έκαναν οι προηγούμενοι; Και γιατί οι δανειστές να δεχθούν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, από την στιγμή που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα με κόστος τη ζωή, τη δουλειά, το παρών και το μέλλον του ελληνικού λαού;

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, αφορά στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην ΤτΕ, όπου η ελληνική πλευρά θα καταθέτει ανά τρίμηνο τα πρωτογενή πλεονάσματα που πετυχαίνει και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για αποκλειστική χρήση των δανειστών. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεχθεί να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς, όπου θα ξεζουμίζεται δημοσιονομικά η κοινωνία και θα ξεπουλιέται το σύμπαν, προκειμένου να είναι το χρέος βιώσιμο, δηλαδή να εξυπηρετείται με βάση τα συμφέροντα των δανειστών.

Τέλος η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε καν να πετύχει μείωση του δημοσιονομικού στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 1,5%, όπως ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια της. Από την σκοπιά του ήδη άγρια φορολογημένου έλληνα εργαζόμενου, δεν έχει καμιά σημασία, μιας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που δήθεν έχουν επιτευχθεί ήδη, είναι εικονικά, δηλαδή ανύπαρκτα. 
Επομένως κάθε προσπάθεια να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και ελάχιστο, σημαίνει ενίσχυση της δημευτικής φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες.

Το μόνο που κατάφεραν να αποσπάσουν οι "ελληνικές αρχές" είναι την υπόσχεση ότι "οι θεσμοί, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, θα λάβουν υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015." Δηλαδή, θα επανεξετάσουν τον δημοσιονομικό στόχο σύμφωνα με τις νέες οικονομικές συνθήκες. Οι "θεσμοί" τελικά θα αποφασίσουν και γι' αυτό. Η κυβέρνηση απλά καλείται να υλοποιήσει, έστω κι αν συνεχίζουν να πεθαίνουν κυριολεκτικά χιλιάδες Έλληνες.

2 σχόλια:

  1. Νότης Μαρίας: Παράταση της Νεοαποικιακής-Δανειακής Σύμβασης EFSF-Ελλάδας σημαίνει Αγγλικό Δίκαιο και παραίτηση από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας.

    Αιχμές για την στάση του Προκόπη Παυλόπουλου απέναντι στις δανειακές συμβάσεις που ψήφιζε η βουλή άφησε ο Νότης Μαριάς μιλώντας στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και του Τάκη Χατζή στον Real Fm 97,8: «Απέναντι μας είχαμε και τον κ. Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος υπερασπίστηκε το αγγλικό δίκαιο», είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής ενώ εκτίμησε πως θα προκύψει εμπλοκή όταν η επέκταση της δανειακής σύμβασης θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα κληθούν να ψηφίσουν μια τροποποιητική σύμβαση η οποία θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

    Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης που έδωσε ο Νότης Μαριάς τη Δευτέρα 23/02/2015 στον Real fm (6’:44”).

    http://www.enikos.gr/data/podcasts/d1b2797fac62594225e8575202e75aa4.MP3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμαν το καλοσκεφτείς, εάν δεν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε η πρώτη χώρα που θα βγεί σίγουρα είναι η Γερμανία. Εκεί να δείτε τι τραγικοκωμική ειρωνεία θα είναι. Θέλω να δω τα μούτρα αυτών που λεν λύση εντός ευρώ, τι θα πουν όταν η Γερμανία αποχωρήσει από το ευρώ, διότι ολοταχώς εκεί πάμε. Στο κάτω κάτω αμαν είναι να κοιτάξουμε το πρόβλημα, με έναν πιο ορθολογιστικό/ορθόδοξο τρόπο ας σκεφτούμε το εξής. Ξέρουμε ότι το ευρώ είναι ωρολογιακή βόμβα, και τα σενάρια επιβίωσης του τάσσονται εναντίον της μαθηματικής λογικής. Απο εκεί και πέρα σκεφτήκαμε γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να δει το ζουμί, τον πυρηνά του κακού, δηλαδή το χρεόγραφο που λέγεται ευρώ; Μήπως η οικονομολογία τείνει να είναι ένας αντί-επιστημονικός θεσμός; Αν σκεφτεί κανείς τις ουρανοκατέβατες γενικολογίες που μας λένε από τα ΜΜΕ, η οικονομολογία καταντά θέμα πίστης. Κάτι σαν την καθολογική ιερά εξέταση. "Έτσι είναι, πιστεψέ το". Ένα λεπτό ρε παιδία, εγώ γνωρίζω ότι επιστήμες όπως την φυσική, τα μαθηματικά, την μηχανική, την χημεία και άλλες επιστήμες, ότι τα δόγματα τους δεν είναι ουρανοκατέβατα. Παραδείγματος χάρη, ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα δράση-αντίδραση που τον ξέρει και η κουτσή Μαρία, δεν έρχεται η Φυσική ως θεσμός να σου πει πίστεψε το και μην το ψάχνεις το θέμα. Αυτός ο νόμος/δόγμα είναι άμεσα προσβάσιμος ως προς την διαδικαστική του επαλήθευση. Δηλαδή μπόρεις να εξετάσεις αν ισχύει, με 2 πρόχειρα αντικείμενα και ένα εργαλείο που μετρά τις δυναμείς. Με την οικονομολογία, σου λεν τόσα πολλά, σου πλασάρουν χίλιες δύο θεωρίες χωρίς να σου πουν: Φίλε η θεωρία αυτή ισχυεί διότι βάσει αυτής της διαδικασίας βρίσκω αυτό το αποτέλεσμα. Εγώ που δεν ξέρω πολλά από οικονομικά, είμαι άδικος όταν βλέπω τους οικονομολόγους ως μάγους/σαμάνους που περπατούν με υποθέσεις οι οποίες δεν είναι και τόσο εξακριβωμένες; Στα μαθηματικά παραδείγματος χάρη σου λένε ναι μεν ότι το τέλειο τετράγωνο ίσον.... αλλά αν είσαι άπιστος κάνεις μία επαλήθευση με ένα μολύβι και ένα χαρτί. Τώρα κάτι θεωρίες των παιγνίων, "κακής" χρεοκοπίας, υποθέσεις όπως ότι το να διαγράψεις το χρέος είναι αδύνατο λες και είναι το ίδιο με το να προσπαθείς να ανοίξεις μία τρύπα στο νερό, συγγνώμη αλλά δεν παίρνω. Θα πάρω θεωρήματα από τον φυσικό, τον βιολόγο, τον χημικό και τον μαθηματικό, διότι μπόρω επί τόπου να τα επαληθεύσω. Δημήτρη εσένα σε αναγνωρίζω ως οικνομολόγο - επιστήμονα. Αλλά σε γενικές γραμμές αρνούμαι την οικονομολογία ως επιστήμη. Για μένα είναι ένα έκτρωμα, κομπογιαννίτικη κατάσταση μέχρι να μου αιτιολογίσουν αυτές τες θεωροθεωρίες. Θέλω να μου δώσουν λόγο για αυτά που λένε. Να σου πω και κάτι άλλο. Η θεολογία είναι πιο επιστημή από την οικονομολογία που μου πλασάρουν οι σημερινοί ειδικοι-επαγγελματίες. Συμφωνείς η διαφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή