Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Όταν η σάτυρα υπηρετεί τον σκοταδισμό και την πιο χυδαία προπαγάνδα

Η χθεσινή εκπομπή του κ. Λαζόπουλου με πήγε πίσω στο ναζισμό. Την εποχή της επικράτησης του ναζισμού στη Γερμανία, η πιο αποτελεσματική προπαγάνδα δεν ήταν η βιομηχανία εικόνας και ήχου του επίσημου υπουργείου προπαγάνδας υπό τον Γκέμπελς. Όχι. Οι επαγγελματίες της προπαγάνδας ήξεραν πολύ καλά ότι για να περάσει το "μύνημα" στις πλατιές μάζες χρειαζόταν ένα μέσο φαινομενικά άδολο. Κι όσο πιο διεστραμένο το "μύνημα", τόσο πιο φαινομενικά άδολο πρέπει να είναι το μέσο.

Και ποιό είναι το πιο ύπουλο μέσο προπαγάνδας που οι πλατιές μάζες δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν την δολιότητα που κρύβει; Η τέχνη. Δεν είναι τυχαίο που ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς στις ΗΠΑ του μεσοπολέμου, ο Άπτον Σινκλέρ, είχε επινοήσει τον όρο "mammonart" (η τέχνη στην υπηρεσία του μαμωνά, δηλαδή του χρήματος) κι έγραφε: "Όλη η τέχνη είναι προπαγάνδα. Είναι καθολικά και αναπόφευκτα προπαγάνδα. Μερικές φορές ασυνείδητη, αλλά συχνά σκόπιμη, προπαγάνδα."


Οι ναζί ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθησαν ότι ακόμη κι από την τέχνη, ο πιο ύπουλος τρόπος να περάσουν το "μήνυμα" της υποταγής των μαζών μπορούσε να γίνει μέσα από το γέλιο, τη σάτυρα. Έτσι ο πιο πετυχημένος προπαγανδιστής του καθεστώτος τους δεν ήταν ο Γκέμπελς και τα τσιράκια του, αλλά ο Καρλ Βάλεντιν. Ένας δημοφιλέστατος και εξαιρετικά ταλαντούχος κωμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής, κινηματογραφιστής από την εποχή της Βαϊμάρης, που συχνά δίπλα τον μέγα Μπρεχτ κατεδάφιζε την υποκρισία της υποτιθέμενης δημοκρατίας στα καμπαρέ της Βαυαρίας.

Οι ναζί αντιλήφθησαν τη δύναμη και την λαϊκή αποδοχή της σάτιράς του και τον έκαναν τον μεγαλύτερο προπαγανδιστή τους. Έτσι ο Βαλεντίν έριχνε που και που μπιχτές εναντίον του χιτλερικού καθεστώτος, αλλά λύσσαγε εναντίον των "καπιταλιστών" και των "μαρξιστών" της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, οι οποίοι - όπως άλλωστε ισχυρίζονταν και οι ναζί - είχαν οργανώσει μια σκοτεινή συνωμοσία εναντίον του Λαού (Volk). O Βαλεντίν φρόντισε μέσα από τα καμπαρέ να μετατρέψει αυτή την ηλιθιότητα σε μόδα μέσα στα μποέμ στρώματα της μικροαστικής διανόησης και των λαικών στρωμάτων που χάρις στην προβολή από το ναζιστικό καθεστώς συνέρρεαν να τον ακούσουν.

Ο Γκέμπελς ενθουσιασμένος για την επιτυχία της προπαγάνδας του μέσω της σάτυρας του Βαλεντίν και άλλων σαν αυτόν λιγότερου ταλέντου, έλεγε γεμάτος ικανοποίηση: "Δεν θα ήταν αδύνατο να αποδειχθεί με επαρκή επανάληψη και ψυχολογική κατανόηση των ενδιαφερομένων ανθρώπων πως το τετράγωνο είναι στην πραγματικότητα ένας κύκλος. Πρόκειται για απλά λόγια, και οι λέξεις μπορούν να φορμαριστούν μέχρι να ντύσουν τις ιδέες και να τις μεταμφιέσουν."

Δεν γνωρίζω ποιός Γκέμπελς κρύβεται πίσω από τη σάτυρα του κ. Λαζόπουλου, αλλά έχει ξεπεράσει ακόμη και τον Βαλεντίν. Ίσως λόγω λιγότερου ταλέντου. Οι βιογράφοι του Βαλεντίν προσπάθησαν μετά θάνατο να τον εξαγνίσουν, λέγοντας ότι αυτό που έκανε επί ναζισμού ήταν λόγω αφέλειας. Μπορεί και νάναι αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Λαζόπουλος δεν μπορεί να το ισχυριστεί. Δεν υπάρχει κανενός είδους αφέλεια όταν λες κατάφωρα ψέματα και τσουβαλιάζεις αριστερή πλατφόρμα, ΚΚΕ και γενικά όποιον παλεύει για την εθνική ανεξαρτησία και θέλει εθνικό νόμισμα, με τη ΧΑ και την ακροδεξιά. Δεν θα ρωτήσω πού είδε ότι το ΚΚΕ, η ΧΑ και η ακροδεξιά αποζητά εθνικό νόμισμα και εθνική ανεξαρτησία. Ούτε θα τον ρωτήσω που είδε ότι τον Τσίπρα τον πολεμούν οι πάντες. Και βέβαια δεν θα ρωτήσω γιατί η ταύτιση κυβέρνησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι δεν συνιστά εκφασισμό της πολιτικής ζωής σε μνημονιακή βάση.

Δεν έχει νόημα να ρωτάς έναν θιασώτη του Γκέμπελς για τα ψέματα που λέει. Έξις δευτέρα φύσις. Πολύ περισσότερο όταν ντύνει την χυδαία προπαγάνδα του με την "ποιητική άδεια" της σάτυρας.

Μπορεί η mammonart του κ. Λαζόπουλου να του επιτρέπει να ντύνει ως σάτυρα την πιο χυδαία καθεστωτική προπαγάνδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει δεν φέρει ανεξίτηλα το στίγμα που οδήγησε τον Βαλεντίν στην ανυποληψία της ιστορίας.  

28 σχόλια:

  1. Στην τέχνη, στην επιστήμη, στην υγεία, στην θρησκεία, στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στο δίκαιο, στην ενημέρωση κ.λ.π.:
    Όταν θεωρείς κάποιον αυθεντία, του επιτρέπεις να σε υπνωτίσει. Δεν είσαι πιά ο καπετάνιος στο καράβι της ζωής σου, γιατί έχεις αφήσει αυτόν που θεωρείς αυθεντία στο πηδάλιο.
    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εικάζω πως τα πιστεύει αυτά που λέει. Και το λέω αυτό γιατί μιλώντας με αρκετό κόσμο βλέπω πως μοιράζεται τις ίδιες αυταπάτες με τον Λαζόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα χρησιμοποιήσω ενα παραλληρισμό όσον αφορά τις μηχανοραφίες των τραπεζικών καρτέλ. Καζάκη δεν ξέρω εαν διάβασες τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών, αλλά περαν της φαντασίας που έχει ο Τόλκιν που το έγραψε, η ιστορία μοιάζει με πραγματικές καταστάσεις που ζούμε. Απευθύνομαι και για όσους διάβασαν την τριλογία του φυσικα. Έτσι συνοπτικά, στο βιβλίο, ο Σάουρον είναι ένας σκοτεινός άρχοντας, το μεγαλό μάτι που μαζεύει μεγάλο στρατό στην αφάνεια, για πολλά χρόνια. Τα υπόλοιπα βασίλεια, του Ρόχαν και της Γκόντορ, αγνοούν τις ενέργειες του εχθρού. Μεχρί εδώ παραλληλίζω το μεγάλο μάτι με τον Ντράγκι και γενικότερα την ΕΚΤ. Με το πέρασμα του χρόνου έρχετια η ημέρα που ο Σάουρον, εξαπολύει τις ορδές του εναντίον της Γκόντορ, με αποτέλεσμα τα βασίλεια των ανθρώπων να αιφνιδιαστούν και να καταλάβουν πολύ αργά τα σχέδια που είχε το μεγάλο μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και παντα υπαρχει προδοτης. ειτε ο σαρουμαν, που στο τελος του χομπιτ ειπε στους αλλους αφηστε τον σαουρον σε μενα (απο τις ταινιες τουλαχιστον). δεν ξερω αν ο σαρουμαν στο χομπιτ ηταν ηδη με το μερος του σαουρον ή οντως πιστευε αυτο που ειπε, πηγε μονος του να τον αντιμετωπισει και ο σαουρον τον επεισε να ερθει με το μερος του.
      οπως επισης και τους φυτευτους συμβουλους/υπουργους (στυλ φιδογλωσου στο ροχαν) βαρουφακη του σορος, δραγασακης - στρατουλης και καποιοι ακομα που δεν θυμαμαι, που μπορουν να εκβιαζονται λογω των παιδιων τους (ναρκωτικα, οπλα, ληστειες, αναρχικες ομαδες).

      το θεμα ειναι ομως αλλο. they're taking the hobbits to isengard!

      Διαγραφή
  4. Το κακό πλέον είναι ότι οι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ και τα φερέφωνα τους προωθούν ίσως και έμμεσα χωρίς να το καταλαβαίνουν τη θεωρία των δύο άκρων που εκκολάπτει το αβγό του εθνικοσοσιαλισμού. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τις ίδιες ανοησίες και σφάλματα των σοσιαλδημοκρατών τουλάχιστον όσο αφορά το επίπεδό των ηγεσιών τους καθώς δεν έχω θέμα με όποιον αισθάνεται σοσιαλδημοκράτης, που έτρεφαν τον εθνικοσοσιαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοσιαλδημοκράτες είπες? Μα πού ζεις καλέ μου Θοδωρή? Σήμερα πρέπει να τους λες κοινωνιστές δημοκράτες, αφού οι χριστιανοσοσιαλΗστές, μετονομάστηκαν έξυπνα (νομίζουν) σε χριστιανοκοινωνιστές, για να μη χαλάει το προφίλ του Σόι-Μπλε. Είναι γελοίες αυτές οι λεξιπλασίες κουκουλώματος των σαθρών, αλλά δυστυχώς, πιάνουν τόπο σε μυαλά που αποδέχονται αβλεπί και απορροφούν σα σφουγγάρια, όλα τα λασπόνερα που χύνουν στα μυαλά τους οι "διαμορφωτές άποψης".

      Διαγραφή
    2. Εγώ απλά τους χαρακτήρισα έτσι γιατί θεωρώ πως ενίοτε οι σοσιαλδημοκράτες είναι πιο επικίνδυνοι από τους δεξιούς καθώς παίζουν λίγο σε διπλό ταμπλό. Στις πρόσφατες δεκαετίς οι σοσιαλδημοκράτες σε όλην την Ευρώπη ήταν νεοφιλελευθερης ιδεολογίας με μία σοσιαλσιστική επικάλυψη, οι λεγόμενοι σοσιαλνεοφιλελεύθεροι. Αυτά μάλιστα είναι λόγια του Σκουρλέτη πριν ακόμη έρθουν τα Χριστούγεννα του 2014 σε εκπομπή του χατζηνικολάου. Σημειωτέον να αναφέρω, πως μία φορά μιλούσα με μία συριζαία προερχόμενη από το λεγόμενο ΚΚΕ εσωτερικού και της έλεγα τις απόψεις μου και με κατέταξε αυτή μεταξύ Στάλιν και Μάο μόνο και μόνο επειδή μίλησα για εθνικοποιήσεις πλούτο τραπεζών και εθνικό νόμισμα και φυσικά για μονομερείς ενέργειες στο χρέος. Λες και ακούς Μπουμπούκο δηλαδή.

      Διαγραφή
  5. Γιατί ασχολείσαι με το δοσίλογο και προδότη Λαζόπουλο; Διορισμένος από τον Σόρος, τον Σίμπλε και τον Τσίπρα είναι κι αυτός. Πρέπει να λαβουμε δράση, εμείς οι γνήσιοι και αγνοί Πατριώτες, οι μόνοι που μείναμε. Οι υπόλοιποι 11εκ κοιμούνται όρθιοι. Όπως είπε κι ένας άλλος εξίσου νηφάλιος φίλος επαμίτης σε άλλο θέμα σου, πρέπει να πάρουμε τα όπλα να πάμε στη βουλή να πετάξουμε το σάπιο καθεστώς έξω. Να περάσουμε κι από τον Άλφα μια βόλτα να φάμε και το Λαζόπουλο. Να συνεργαστούμε επίσης με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να ανατρέψουμε το σάπιο καθεστώς από τα κάτω. Ζήτω η καθαρότητα του επαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσοχή Τρολ! Φυλαχτείτε...

      Διαγραφή
    2. Σπουδαίο τρολάρισμα.Είμαι σίγουρος ότι ένιωσες σημαντικός όταν το έκανες!

      Διαγραφή
    3. ρε ripo vela, από πού κατάλαβες όλα αυτά τα αστεία που γράφεις; Άμα δε σου αρέσουν αυτά που γράφει κάποιος γιατί τον διαβάζεις; Άλλωστε ο Λαζόπουλος εκτίθεται στην τηλεόραση και ως εκ τούτου μπορεί να κριθεί όπως και αυτός κρίνει και εκφράζει άποψη. Επίσης του αναγνωρίζεται και το ελαφρυντικό της αφέλειας.

      Διαγραφή
    4. Φιλε ΒΕΛΑ(σμα) βλεπω βρηκαν τελικα λιεφτα στη Συγγρου και σας πλερωσαν για το 3μηνο, μπραβο βρε κυργιολεκτικα ΕΓΡΑΨΕΣ!

      Διαγραφή
  6. Μου θύμησες με αυτό που έγραψες Δημήτρη ένα ενδιαφέρον άρθρο ως προς την τεχνική της λασπολογίας:

    http://climateaudit.org/2015/03/10/andrew-weaver-and-the-rhetoric-of-deception/

    http://christopherwitt.com/lessons-deceit-master-karl-rove/

    Τα παρακάτω από τον Christopher Witt σε ελεύθερη μετάφραση:

    1. Πετάς τη λάσπη με επιλογή αληθοφανών στοιχείων (Που υπονοούν ότι ο τάδε είναι τέτοιος...)
    2. Μετά το αρνείσαι ('Δεν λέω ότι ο τάδε είναι τέτοιος')
    3. Στη συνέχεια λες ότι "άλλοι" το είπαν (' "Λέγεται/ακούγεται" ότι ο τάδε είναι τέτοιος')
    4. Καταδικάζεις αυτό που λένε οι "άλλοι" ('Αυτοί που διαδίδουν τέτοιες ανυπόστατες κατηγορίες θα πρέπει να ντρέπονται')
    5. Αναφέρεις μια κάποιον άλλο που πέταξε παρόμοια λάσπη ('Δεν θα συμφωνούσα με τον δείνα που κατηγορεί τον τάδε ότι είναι τέτοιος')

    ... Μετά η λάσπη δουλεύει μόνη της. Η οποιαδήποτε προσπάθεια απόκρουσης απλώς ενισχύει το ψέμα.


    Πόσες φορές βλέπω και ξαναβλέπω το έργο αυτό να παίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη νομίζω ότι υπερεκτιμάς τη δύναμη της σάτιρας.

    Να θυμίσω ότι ο Αριστοφάνης στους "Ιππής" ξεμπροστιάζει με άγρια σάτιρα, που τον παρουσίαζε σαν το χειρότερο υποκείμενο,τον Κλέωνα ο οποίος ήταν ο στρατηγός της Αθήνας κάτι σαν σημερινός πρωθυπουργός.

    Η κωμωδία του αρέσει στους Αθηναίους τόσο πολύ που του δίνουν το πρώτο βραβείο. Λίγο αργότερα οι ίδιοι πολίτες που βράβευσαν τον Αριστοφάνη αναθέτουν με εκλογές την θέση του στρατηγού πάλι στον Κλέωνα για να τους οδηγήσει στην εκστρατεία στην Αμφίπολη.

    Βέβαια υπάρχει μια σημαντική διαφορά: στην εποχή της αρχαίας δημοκρατίας μιλάμε για ενημερωμένους πολίτες που συμμετείχαν στα κοινά και μπορούσαν μόνοι να κρίνουν, αν και οι δημαγωγοί ήταν συχνό φαινόμενο, ενώ σήμερα ή την εποχή της δημοκρατίας της Βαϊμάρης η στρατευμένη και καλυμμένη προπαγάνδα της σάτιρας βρίσκει πιο εύκολα γόνιμο έδαφος λόγω απουσίας σφαιρικής πληροφόρησης, το δύσκολο έργο της οποίας φαίνεται ότι καλείστε να υλοποιήσετε με την προσπάθεια του ΕΠΑΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για το θεμα της σατυρας θα πρεπει να θυμομαστε παντα οτι ο μεγαλυτερος φιλοσοφος κατηγορησε στην απολογια του, τον μεγαλυτερο σατυρικο ποιητη ως υπευθυνο για την σε θανατο καταδικη του, θεωρωντας οτι ενω θα μπορουσε να αντιμετωπισει ανετα τους κατηγορους του, δεν μπορουσε να αντιμετωπισει την ιδεα που ειχαν σχηματισει γι αυτον οσοι ακουσαν την σατυρα του.

    ΤΑΥΤΑ ΓΑΡ ΕΩΡΑΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΝ ΤΗ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ ΚΩΜΩΔΙΑ, ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΙΝΑ ΕΚΕΙ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΝ, ΦΑΣΚΟΝΤΑ ΤΕ ΑΕΡΟΒΑΤΕΙΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΝ ΠΟΛΛΗΝ ΦΛΥΑΡΙΑΝ ΦΛΥΑΡΟΥΝΤΑ.
    Διότι τα ίδια ειδατε και εσεις, στην κωμωδια του Αριστοφανους (Νεφελες), κάποιον Σωκράτη εκεί περιφερομενον, που έλεγε ότι αεροβατει και άλλα πολλά φλυαρωντας.

    Για το θεμα ομως της αναρτησης, θα ελεγα οτι καλα θα εκαναν οι "αριστεροι" αντι να κλαιγονται, να φροντισουν εστω για μια φορα να ειναι αυτοι που θα ευεργετησουν τον λαο και αυτος δεν θα ψαξει παρακατω. Αν αυτοι ειναι αχρηστοι δεν τους φταιει ουτε ο Χιτλερ ουτε οι προπαγανδιστες του.
    Ο λαος σημερα, τους προτιμησε (κακως κατα την γνωμη μου) και τους εδωσε την κυβερνηση.
    Τα χαλια τους τα βλεπουμε ολοι.
    Οπως ειδαμε και τα χαλια του ΠΑΣΟΚ που ολο κανουμε οτι ξεχναμε οτι ξεκινησε πιο αριστερο απο τον ΣΥΡΙΖΑ και κατεληξε πιο φιλελευθερο απο την ΝΔ.
    Καλα θα κανουμε να σταματησουμε καποτε τα παραμυθια για τους καλους αριστερους και του κακους ακροδεξιους.
    Καλο θα ηταν οι αριστεροι να κοιταξουν να ξεβρωμισουν τον χωρο τους απο αυτους που με το προσχημα του διεθνισμου ξερνανε ολο τους τον μισος εναντιον της Πατριδας και επειδη δεν μπορεις πια να τους ξεχωρισεις στα οικονομικα ζητηματα απο τους φιλελευθερους , καταβαλουν υπερανθρωπες προσπαθειες να γινουν πιο ανθελληνες ακομη και απο αυτους για να λενε οτι σε κατι διαφερουν.
    Και βεβαια η αριστερη πλατφορμα και το ΚΚΕ που επι χρονια πουλανε φουμαρα στους χαζους και ξεκοκκαλιζουν ανενοχλητοι τα μισθα και τις επιχορηγησεις, ειναι προσβολη να τσουβαλιαζονται μαζι με την Χ.Α που το καθεστως δεν την αντεξε ουτε 10 μηνες, ξοδεψε ολα τα χρηματα που πηρε σε κοινωνικες δρασεις και οι περισσοτεροι βουλευτες βρισκονται στην φυλακη κατοπιν καταγεγραμενης και δημοσιευμενης στο διαδικτυο εντολης Σαμαρα.
    Προβλεπω οτι για μια ακομη φορα η αριστερα θα χασει την "ευκαιρια", οπως την εχασε απο τον Χιτλερ και δεν μετετρεψε την Γερμανια σε παραδεισο οπως την Ρωσσια.
    Οπως την εχασε απο τον Μεταξα το 1936 και απο τους ταγματασφαλιτες αργοτερα και δεν μπορεσαμε να χαρουμε και μεις την σοσιαλιστικη ευημερια και την αναπτυξη της Αλβανιας και της Ρουμανιας.
    Οπως τοτε που ο καταραμενος Παπαδοπουλος προλαβε να κανει χουντα πριν ο λαοπροβλητος αριστερος ηγετης (του κεντρου), ο μεγαλος Ανδρεας, ορκισει την κυβερνηση του στην πλατεια Συνταγματος. Αλλιως θα ειχαμε την ευτυχια να χαρουμε το ΠΑΣΟΚ 14 χρονια νωριτερα.
    Δεν εχει ομως σημασια. Ολος ο κοσμος οφειλει να σταματησει και να περιμενει ποτε η αριστερα θα ειναι ετοιμη να δειξει το φιλολαικο της προσωπο.
    Εκτος κι αν ο Χιτλερ τελικα ειχε δικιο οταν ελεγε

    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ .
    ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΟ ΨΕΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ,ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΤΟ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ.
    Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΕΙΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΩΡΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ !

    Μετα απο σαραντα χρονια, η αριστερα που πρωτοστατησε στον αφελληνισμο των Ελληνων με τις ευλογιες των φιλελευθερων κυβερνησεων, εφτασε η ωρα να συναινεσει στην υποδουλωση των Ελληνων (για οσο υπαρχουν ακομη) στους τοκογλυφους.
    Αφηστε λοιπον ησυχη την Χ.Α και κοιταξτε τα του οικου σας.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες βρε Γιαγκο, οταν κανεις μνημοσυνο του θειου σου του ταγμασφαλιτη, που εγινε χιτης, επειδη σας κλεψανε τις φακες, μνημονευεις μονο τον Χιτλερ ή και τον Γκεμπελς μαζι;

      Διαγραφή
    2. ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΑΠΕΙΡΩΝ ΓΕΝΕΘΛΑ,
      Οι γεννήσεις των ηλιθιων είναι απειρες,
      Σιμωνιδης

      Διαγραφή
    3. Η αυτογνωσια σου Γιαγκο ειναι αξιοθαυμαστη.

      Διαγραφή
    4. Και η δικη σου ανυπαρκτη. Αλλιως θα ειχες αυτοκτονησει απο ντροπη.

      Διαγραφή

    5. Μπραβο, φαινεσαι καλος ανθρωπος, εφοσον δεν λες ΨΟΦΟΣ, αλλα προτεινεις διακριτικα την αυτοκτονια.

      Διαγραφή
  9. κάνεις και καλλιτεχνική κριτική για τη σάτυρα , όταν πριν λίγες ημέρες γελούσες σα χάχας με το ομοφοβικό και αντικομουνιστικό παραλήρημα του αποτυχημένου γελωτοποιού .Πόσο πιο κάτω θα πέσεις ρε Δημήτρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε χριστιανη αντικομμουνισμος τι σημαινει γνωριζεις;Οποιος ασκει κριτικη σε ενα κομμα που αυτοαποκαλειται μαρξιστικο,κατα τη δικη σου εκτιμηση ειναι αντικομμουνισμος;Δεν εχει ιδεα μου φαινεται απο πραγματικο αντικομμουνισμο νομιζω.Δες κωνσταντινο πλευρη του Καρατζαφερη ή Ραμφο του δημοκρατικου ποταμιου για να παρεις μια ιδεα απο αντικομμουνισμο.

      Διαγραφή
  10. Εάν τα πραγματικά σωστά σου επιχειρήματα για τα χάλια της αριστεράς γίνονται υπό το πρίσμα ότι η επιλογή της Χ.Α. είναι κάτι καλύτερο τότε η κριτική σου αυτόματα γίνεται μεροληπτική συνεπώς άγονη. Τώρα όσο για το το σχόλιο του saturnia (όπως και οποιουδήποτε) επί του προσωπικού το θεωρώ τελείως φάουλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γιαγκος δεν ειναι για σοβαρη συζητηση, εφοσον επιλεγει ΧΑ. Αλλωστε αυτος το ειπε για επιχειρημα αυτο με τις φακες, ως λογο που ο θειος πηγε στους χιτες.

      Διαγραφή
    2. Η κριτικη γινεται στο συγκεκριμενο θεμα. Σαφως εχω αλλη πολιτικη τοποθετηση και δεν εννοω το κομμα που ψηφιζω, αλλα αυτα που πιστευω.
      Το θεμα που με προβληματιζει ειναι οτι εκτος του ΕΠΑΜ και ελαχιστων αλλων, η αριστερα σαν συνολο παρουσιαζει μια σταση που εμενα τουλαχιστον μου φαινεται ανθελληνικη.
      Δεν μπορω να καταλαβω πως το αντιπαρερχεστε με τοση ευκολια.
      Οσο για τον τυπο που εχει κολλησει με την φακη που προφανως του θυμιζει το μεγεθος του εγκεφαλου του,καλα θα κανει αν αποφασισει να ακολουθησει την προτροπη μου προς αυτοκτονια, να μην προσπαθησει με πιστολι στον κροταφο. Η φακη ειναι δυσκολος στοχος ακομη κι εξ επαφης.

      Διαγραφή
    3. Και συνεχιζει ο καλος ο ανθρωπος να μιλα για θανατικα.

      Διαγραφή
  11. Η σημερινή αριστερά με τα βολεμένα λαμόγια που έχει μαζέψει παράγει ανθρώπους άθρησκους, απάτριδες και εθνομηδενιστές αυτό είναι γεγονός και δεν το προσπερνά κανείς, από την άλλη όμως εμένα προσωπικά με προσβάλλει να καπηλεύονται την έννοια του πατριωτισμού κόμματα με σκληρό πυρήνα αποτελούμενο από μπράβους, σεκιουριτάδες και στρατόκαβλους και με κύριο πρόταγμά τους την εξολόθρευση των λαθρομεταναστών λες και το κύριο πρόβλημα στην αποικία που λέγεται Ελλάδα των μνημονίων είναι οι λαθρομετανάστες κι όχι το τραπεζικό καρτέλ με τα τσιράκια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή