Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος λαμπρό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, πρόεδρος της (ανύπαρκτης) Δημοκρατικής Αριστεράς ανήκει εκ γενετής θα λέγαμε στο γνωστό εκείνο είδος των τρωκτικών των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπου ομολογουμένως διέπρεψε. Λίαν προσφάτως υπουργοποιήθηκε και ανέλαβε καθήκοντα στο Υπουργείο Τουρισμού στις 4 Μαΐου φέτος. Πρόκειται για μια από τις περίφημες διευρύνσεις του «προοδευτικού μετώπου» του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τι ασχολείται έκτοτε ο νέος υπουργός; Ασκείται σε προσλήψεις «δικών του» ανθρώπων στο υπουργείο. Μέσα σε λιγότερο από μήνα προσελήφθησαν πάνω από 18 ειδικοί σύμβουλοι και μετακλητοί υπάλληλοι στο γραφείο του υπουργού. Δείτε τι προέκυψε από μια απλή σταχυολόγηση της γνωστής «διαύγειας».
Θα μου πείτε, ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος; Απλά επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά το καθεστώς λεηλασίας του δημόσιου χρήματος για τη δημιουργία κομματικών και προσωπικών στρατών από κάθε λογής παρατρεχάμενους, οι οποίοι πλαισιώνουν τον εκάστοτε υπουργό για να προωθήσουν τα δικά του ιδιοτελή συμφέροντα.
Και μην στεναχωριέστε. Αρκετά σύντομα ολόκληρη η κρατική διοίκηση θα απαρτίζεται από τέτοιου είδους υπαλλήλους που θα διορίζει απευθείας ο εκάστοτε υπουργός άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.
Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας έναντι των Ευρωπαίων δανειστών και περιλαμβάνεται στην περιβόητη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», που υιοθέτησε η ΝΔ ως κυβέρνηση Σαμαρά και εκθείασε επί της θητείας του ο κ. Τσίπρας. Πρόκειται γι’ αυτά που εφάρμοσε ο Άνχελ Γκουρία όταν ήταν υπουργός του Μεξικό και αναγκάστηκε να φύγει άρον-άρον προκειμένου να διασωθεί από τους συμπατριώτες του ως Γραμματέας του ΟΟΣΑ.
Την απαρχή θα κάνει η ΑΑΔΕ με τον διορισμό 12.000 ιδιωτών φοροσυλλεκτών στη θέση των εφοριακών του υπουργείου οικονομικών και των ΔΟΥ. Θα ακολουθήσουν σιγά-σιγά όλα τα υπουργεία, προκειμένου το βασικό σώμα δημοσίων υπαλλήλων να αντικατασταθεί με έκτακτους και μετακλητούς υπαλλήλους, που θα διορίζει ο εκάστοτε υπουργός. Σαν τον κ. Θεοχαρόπουλο.
Κύριε Καζάκη, επιτρέψτε μου να διατυπώσω την επιφύλαξή μου για το παρακάτω απόσπασμα της ανάρτησης: "Την απαρχή θα κάνει η ΑΑΔΕ με τον διορισμό 12.000 ιδιωτών φοροσυλλεκτών στη θέση των εφοριακών του υπουργείου οικονομικών και των ΔΟΥ. Θα ακολουθήσουν σιγά-σιγά όλα τα υπουργεία, προκειμένου το βασικό σώμα δημοσίων υπαλλήλων να αντικατασταθεί με έκτακτους και μετακλητούς υπαλλήλους, που θα διορίζει ο εκάστοτε υπουργός. Σαν τον κ. Θεοχαρόπουλο."
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ πως τα παραπάνω δεν είναι ακριβή, καθώς στην έκθεση της Κομισιόν (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip103_en.pdf, σελ. 28, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως έχουν ως στόχο το σύνολο του προσωπικού της ΑΑΔΕ να αριθμεί 12.500 υπαλλήλους στα τέλη του 2019, ξεκινώντας από το υπάρχον προσωπικό των 11.487 υπαλλήλων, το προσωπικό δηλαδή των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων της παλιάς Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται πως οι διορισμοί γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, δεν πρόκειται για μετακλητούς ή συμβασιούχους. Για διευκόλυνσή σας, παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα:
"3.2.2. Revenue administration
The hiring of staff to the Independent Authority for Public Revenue (IAPR) remains slow, with
only a marginal increase observed during the first quarter of 2019 (from 11,487 to 11,534) and
significantly lower than the specific commitment for the end of 2019 (12,500). A positive
development during this reporting period was the publication by the Supreme Council for Civil Personnel
Selection (ASEP) of the final list with successful candidates for the recruitment of tax/customs officials
(546 posts). Further, the complementary measures adopted in the context of the last enhanced surveillance
round included legal provisions to facilitate the transfer of staff to the IAPR from the mobility scheme,
which is expected to have a positive impact for the ongoing and future mobility cycles. The most recent
hiring plan submitted by the IAPR expects that the staffing will have reached 12,396 by end of 2019,
which would require a significant acceleration compared to the hiring trend of the previous 12 months."