Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Όταν το καθεστώς θέλει ηλίθια επιχειρήματα για ασχέτους, καλεί τον Μάρδα.

Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ σχετικα με το εθνικο νομισμα παίχτηκε το εξης. - Σύμφωνα με τον Δημητρη Μαρδα - "Αν πραγματι χρησιμοποιήσουμε τα 20 δις που ισχιριζετε ο κ. Λαφαζανης οτι υπαρχουν στην ΤτΕ τοτε την επομενη μερα η ΕΚΤ θα αρχισει να τυπωνει νεα χαρτονομισματα για ολη την υπολοιπη ευρώπη ακυρώνοντας έτσι ολα τα χαρτονομισματα που υπαρχουν στη Ελλαδα, οποτε οι Ελληνες θα εχουν στα χερια τους απλα σκουπιδια."
Προσέξτε ανοησία. Ο κ. Μάρδας, αν και υφυπουργός υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν ξέρει αν ισχύει ή δεν ισχύει ο ισχυρισμός του Λαφαζάνη. Ας το αφήσουμε στην άκρη. 
Το ποσό στο οποίο αναφέρεται ο Μάρδας είναι τα διαθέσιμα χαρτονομίσματα σε ευρώ, δηλαδή τα τραπεζογραμμάτια, που διακινούνται στην ελληνική οικονομία. Κι αυτά δεν είναι 20 δις, αλλά 27,4 δις ευρώ (Μάιος 2015). Αν ένα μεγάλο μέρος αυτών των τραπεζογραμματίων κρατηθούν από την ΤτΕ για συναλλαγματικό απόθεμα για να υποστηριχθεί η μετάβαση σε εθνικό κρατικό νόμισμα, σε νέα δραχμή, τι θα συμβεί;

Κατά τον κ. Μάρδα την επομένη θα τα ακύρωνε όλα η ΕΚΤ. Ισχύει αυτό; Ούτε κατά διάνοια. Διότι τα τραπεζογραμάτια ευρώ δεν διαχωρίζονται σε ελληνικά και άλλα. Ορισμένα παράγονται από τον Χολαργό, αλλά όχι όλα. Το 2015 η ΕΚΤ τυπώνει στον χολαργό μόνο 10ευρα. Τα υπόλοιπα είναι από νομισματοκοπεία άλλων χωρών.
Το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια έρχεται από την Bundesbank, Γερμανία. Ξέρετε, η γνωστή μετακομιδή με αεροπλάνα. Πώς λοιπόν θα μπορέσει να τα ακυρώσει η ΕΚΤ χωρίς να τινάξει στον αέρα την ελεύθερη διακίνηση του τραπεζογραμματίου στην ευρωζώνη; Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ άσχετος, ή πολύ Μάρδας για να πιστεψει ότι κάτι τέτοιο γίνεται.
Ο Μάρδας όμως έχει και μια άλλη ιδέα. Θα τυπώσει, λέει, άλλα και θα τα αποσύρει αυτά που υπάρχουν διαθέσιμα τώρα. Μπορεί να το κάνει η ΕΚΤ; Και βέβαια. Μέσα σε ποιό χρονικό διάστημα μπορεί να το κάνει; Πρέπει πρώτα να σχεδιαστούν τα νέα τραπεζογραμμάτια, να παραγγελθούν από την Dupont τα νέα υλικά παραγωγής, να γίνουν δοκιμαστικές εκτυπώσεις και ύστερα να βάλει μπρος τα πιεστήρια χαρτονομίσματος για μαζική παραγωγή.
Πόσο χρόνο θα πάρει; Σίγουρα όχι μια μέρα, ή ένα σαββατοκύριακο που νομίζει ο Μάρδας. Πόσο χρειάστηκε η ΕΚΤ να εισάγει τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 και 10 ευρώ. Πάνω από ένα χρόνο. Και προσοχή. Δεν τόλμησε ούτε καν να αποσύρει τα προηγούμενα. Αν το έκανε. Αν για κάθε νέο τραπεζογραμμάτιο απέσυρε υποχρεωτικά ένα παλιότερο, τότε η αντικατάσταση αυτή χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Κι αυτό οφείλει να γίνει για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Η μετάβαση σε ένα νέο εθνικό κρατικό νόμισμα, μια νέα δραχμή, χρειαζόμαστε 6-8 μήνες. Επομένως κάλλιστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ που διαθέτει ήδη η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα ως συναλλαγματικό απόθεμα. Και μάλιστα χωρίς να μπορεί να κάνει το οτιδήποτε η ΕΚΤ. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν χρειάζεται κανείς παρά κοινή λογική για το καταλάβει.
Επομένως ο Μάρδας απευθύνεται σε άσχετους με παντελώς ηλίθια επιχειρήματα. Θα μου πείτε από έναν παλιό χειροκροτητή του Σημίτη και φυτευτό στην κυβέρνηση Τσίπρα, τι θα περίμενε κανείς; Απλά αναφερθήκαμε στον συγκεκριμένο κύριο για να δείτε το ποιόν και το επίπεδο όσων αντιτάσσονται στο εθνικό κρατικό νόμισμα. Για να δείτε πόσο άδικα τρομοκρατείστε από δαύτους.

7 σχόλια:

  1. Δεν έχω ακούσει τα λόγια του Μάρδα, αλλά αν πράγματι είπε αυτά που γράφει εδώ ο Καζάκης, ο τύπος είναι για τα θηρία - και μαζί όλοι αυτοί που κάθονται και τον ακούνε, με τον Τσίπρα πρώτο που τον κουβάλησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, και κυρίως το τελευταίο, για να τ' ακούνε οι συριζαίοι.

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη θα μας παραπέμψεις σε κάποια αξιόπιστη πηγή για να ενημερωθούμε για το καθεστώς των χαρτονομισμάτων. Εγώ άκουσα π.χ. κάπου την "πληροφορία" ότι όσα χαρτονομίσματα έχουν μπροστά από τον αριθμό τους το "Υ" είναι ελληνικά και σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ ακυρώνονται. Γενικώς πέφτει πολύ παραπληροφόρηση όπως φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι. Αλλά τα Υ - παραγωγής Χολαργού - δεν διακινούνται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ' ολόκληρη την ευρωζώνη. Όπως συμβαίνει και με τα άλλα τραπεζογραμμάτια ευρώ.

      Διαγραφή
  3. Γνώμη μου είναι ότι οι σκληροπυρηνικοί συριζέοι είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι από τους άλλους ,γιατί απλά είναι άσχετοι και βασίζονται σε φαντασιώσεις .Αν είχαν κάποιο σχέδιο νομίζω ότι δεν είχαν κανένα λόγο να το κρατούν κρυφό τόσο καιρό , τώρα μπροστά στην απελπιστική κατάσταση ,ίσως αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο της λαϊκής οργής τρέχουν να κρυφτούν πίσω από πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς ελπίζοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να εισακουστούν ,όπως ήλπιζε κι οΤσίπρας να μην βγει το όχι.
    Δυστυχώς ,δυστυχώς, δυστυχώς , είμαστε καράβι ακυβέρνητο και αφημένοι στο έλεος του θεού και το χειρότερο, πλειοψηφικά , είμαστε αναίσθητοι , απαθής και αμόρφωτοι γιατί τέτοιους ανθρώπους προετοίμαζε το σύστημα εδώ και τριάντα χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αναδημοσιεύτηκε από το καθεστώς εδώ: http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21376:kazakis-mardas-20dis&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182
    με τίτλο: "ΗΛΙΘΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΧΕΤΟΥΣ".
    μέσα στο σάπιο και αργό μυαλό του λαφαζάνη το καθεστώς πρέπει να το αποκρύπτουν οι πάντες - ακόμη και εκείνοι που το καταγγέλουν και δεν το ανέχονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή