Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Να πώς βλέπουν οι οικονομολόγοι διεθνώς μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ.

Το παρακάτω κείμενο το παραθέτουμε ολόκληρο για να δείτε πώς αντιλαμβάνονται οι πιο σοβαροί οικονομολόγοι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όταν δεν χρηματίζονται για να βγαίνουν και να λένε άλλα. Το κείμενο είναι της 7/7 και αναρωτιέμαι, δεν μπόρεσε να κουβεντιάσει με κανέναν από δαύτους η κυβέρνηση Τσίπρα; Ούτε άκουσε, ούτε είδε κανείς από το επιτελείο του;
Το κείμενο έχει ως εξής:
Σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, υπάρχει μια πιθανότητα ότι ένα Grexit δεν θα βυθίσει στην πραγματικότητα την οικονομία στην Ελλάδα, αλλά αντ 'αυτού θα διευκολυνθεί η ανάπτυξή της. Πράγμα που δημιουργεί φόβους ότι το παράδειγμα της Αθήνας θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να βγούν από την ευρωζώνη.

Επικαλούμενος κορυφαίους οικονομολόγους από την Oxford Economics Ltd. και την Citigroup Inc., ο δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο και ειδικός στα οικονομικά Simon Kennedy θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόταση ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα σύρει τελικά την χώρα στην άβυσσο της οικονομικής καταστροφής.
"Οικονομολόγοι σε Oxford Economics Ltd. και η Citigroup Inc. αυτή την εβδομάδα έδωσαν φωνή στο ερώτημα του τι θα συνέβαινε αν η ίδια η Ελλάδα πετάξει όλα από πάνω της μέσα σε δύο χρόνια και καβαλικεύοντας ένα νόμισμα σε πτώση γυρίσει πίσω στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι αφήνοντας το ευρώ είναι οικονομική αυτοκτονία,» τόνισε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τον κ Kennedy, αν η Ελλάδα ξεπεράσει τη συνεχιζόμενη αστάθεια της θα παρακινήσει και άλλα μέλη της ΕΕ που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες για να εξετάσουν την υποτίμηση και χρεοκοπία, μια εναλλακτική "πιο ελκυστική από τη ζωή μέσα στο ευρώ." Μέχρι στιγμής, το "μεταδοτικό" παράδειγμα της Αθήνας θα επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα στη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, πολύ μεγαλύτερο από ό, τι αν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη, σημειώσε ο δημοσιογράφος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Joseph E. Gagnon, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να δηλώνει ότι ένα Grexit, "με τον σωστό χειρισμό" μπορεί να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε έξι μήνες και να επιταχυνθεί σημαντικά κατά τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», υπογράμμισε ο μελετητής.
"Η πραγματική υποτίμηση της δραχμής θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση ώθηση, ώστε οι δαπάνες στο εσωτερικό Ελλάδα θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική για τους ξένους τουρίστες. Θα ενισχύσει την εγχώρια αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των ιδιοκτητών της μεγάλης ελληνικής ναυτιλίας που κερδίζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών και των διυληστηρίων πετρελαίου και άλλων που παράγουν προϊόντα τα οποία προορίζονται για εξαγωγή. Κάνοντας τις εισαγωγές πιο ακριβές, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες," όπως αναλύει ο κ Gagnon.
Υπάρχει μια σοβαρή «απειλή» ότι η πιθανή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα ενθαρρύνει "μη συστημικές δυνάμεις" σε άλλες χώρες, δηλαδή το κόμμα της αντι-λιτότητας Podemos της Ισπανίας, τόνισε ο κ. Κένεντι τόνισε επικαλούμενος τους οικονομολόγους από την Citigroup.
«Από οικονομική άποψη, μία από τις μεγαλύτερες απειλές μόλυνσης από μια ελληνική έξοδο θα ήταν εάν η Ελλάδα αφεθεί και η οικονομία της αρχίσει γρήγορα να μεγενθύνεται σημαντικά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο περαιτέρω κατακερματισμός της ζώνης του ευρώ μπορεί να είναι πιο πιθανό," σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Oxford Economics, Ben May, όπως αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι υπάρχουν πολλές άλλες νότιες οικονομίες της Ευρωζώνης που πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο φαινόμενο ντόμινο θα μπορούσε να έχει δραματικές επιτπώσεις για την ΕΕ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Oxford Economics "η απόφαση του Σολομώντα" θα είναι να παρασχεθί στην Αθήνα "αρκετή" βοήθεια για να αποφύγει την καταστροφή, αλλά "όχι αρκετή" για να κάνει μια έξοδο από την Ευρωζώνη να φαίνεται ελκυστική για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

8 σχόλια:

  1. Σημερα βλεπω αρθρο που επικαλειται την Oxford Economics, το οποιο λεει τα αντιθετα. Δηλαδη οτι το Grexit θα ειναι καταστροφικο κτλπ. Τοσο γρηγορα αλλαζουν γνωμη αυτοι? http://www.kontranews.gr/oikonomia/item/100371-ey-economy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πρόσεξες στο παραπάνω κείμενο μιλάνε αφεαυτού τους. Μάλιστα αν ψάξεις θα βρεις μελέτες και κείμενα δικά τους, με δική τους υπογραφή που επιχιερηματολογούν ανάλογα. Τα ιδρύματα για τα οποία δουλεύουν είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Αυτά πληρώνονται για να πουν ότι θέλει ο πελάτης. Και συνήθως πελάτης είναι η Ε.Ε., η οποία σπαταλά εκατομύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό.

      Διαγραφή
  2. Αρκεί να μην αναλάβουν το εγχείρημα σταλινικά απολιθώματα ή ναζιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σταλινικά απολιθώματα είναι σταθερά κολλημένα στο 5%, οπότε πιο πιθανή είναι η εισβολή εξωγήινων στη γη από το να πάρει την εξουσία το ΚΚΕ. Αλλά η Χρυσή Αυγή, την οποία φωτογραφίζεις με τη λέξη "ναζιστές", φαίνεται να ενισχύεται δημοσκοπικά, παρά την διετή δικαστική της περιπέτεια και τον γενικό αποκλεισμό της από τα συστημικά μίντια (του υποτιθέμενου ακομμάτιστου κρατικού καναλιού μη εξαιρουμένου). Είναι λοιπόν πιθανό το δεύτερο.

      Διαγραφή
  3. http://www.kathimerini.gr/824784/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/odynhro-akoma-kai-to-elegxomeno-grexit

    Την ίδια είδηση την παρουσιάζουν τελείως διαφορετικά τα ΜΜΕ. Κοιτα για παράδειγμα τι γράφει η Καθημερινή.
    Μια και συγκεντρώνει όλα τα κλισέ των ευρωλιγούρηδων περι δραχμής, αν μπορείς γράψε ενα άρθρο που να το αποδομείς. Αν βρεις χρόνο φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/1890239/pos-tha-ine-i-ellada-an-girisi-sti-drachmi-se-simfonia-me-tous-danistes

    "ις επιπτώσεις ενός Grexit για την ελληνική οικονομία διερευνά μελέτη της ernst & young...."

    Εδω τα παρουσιαζουν οτι ολα θα γινουν χειροτερα.
    Και το αστειο ειναι οτι γραφουν " Το Grexit θα εκτοξεύσει την ανεργία (συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας των νέων) βραχυπρόθεσμα άνω του 30%, ενώ σήμερα η ανεργία θα μπορούσε αργά αλλά σταθερά να μειώνεται, ειδικά εάν υπάρξουν άμεσα στοχευμένες δράσεις της Πολιτείας και της ΕΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων."

    Που το βλεπουν οτι η ανεργια θα πεσει με τις "στοχευμενες" ενεργειες ΕΕ και κυβερνησης ? Με το νεο μνημονιο, αυξησεις φορολογιας και ΦΠΑ, και capital controls, η ανεργια θα ανεβει πολυ περισσοτερο





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥ ΝΕΟΥΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ 10% ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 5 ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ 2% ΣΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.. ΓΙΑΤΙ? Α. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Β.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΙ.. Γ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ...

      Διαγραφή
  5. Κε Δημητρη Καζακη

    Καλο θα ειναι να αποφευγεις να δημοσιευεις αρθρα απο τετοιες πηγες, οπως το SPUTNIK, (Ρωσσικη προπαγανδα) ... διοτι υποβιβαζεις το δικο σου ποιοτικο επιπεδο αναλυσεων και ομιλιων που κανεις, για χρονια τωρα. Εαν χρειαζεσαι ξενες σοβαρες και πειστικες αναλυσεις, που σιγουρα γνωριζεις τις περισσοτερες, μπορουμε να σε τροφοδοτουμε με τα αρθρα τους, εμεις που υποστηριζουμε τις ιδιες αποψεις με σενα για την επιστροφη στο Εθνικο μας Νομισμα.

    Πιστευω να αντιλαμβανεσαι οτι η κριτικη που σου κανουμε ειναι καλοπροαιρετη διοτι οπως εξελιχθηκαν τα πραγματα, οι μονοι που απομεινανε σημερα να μιλανε για το καλο του λαου ... εισαι εσυ ..... και τα παιδια του ΕΠΑΜ, και νομιζω αντιλαμβανεσαι ποσο μεγαλη ευθυνη εχεται στην πλατη σας. Εαν και εσεις μας απογοητευσεται.... τοτε η Ελλαδα θα παψει να υπαρχει στον χαρτη.

    Βλεπω οτι τα παιδια του ΕΠΑΜ που σχεδιασανε την Νεα ιστοσελιδα......εχουν κανει μια πολυ θαυμασια δουλεια και ελπιζω να συνεχισουν στο ιδιο μοτιβο, διοτι τα χρωματα ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ, Βασιλικο Μπλε - Πορτοκαλι και Ασπρο και η γραμματοσειρα δυνατη, κομση και καθαρη και πιστευω οτι και το SEO (Search Engine Optimisation) θα ειναι πολυ καλο. Επεισης πολυ σπουδαιο ειναι οτι οι σελιδες φορτωνουν σε λιγωτερο απο 5 δευτερολεπτα. ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ (Μπραβο) και να τους δωσεις συγχαρητηρια απο μερους μου.

    Εμεις πλεον, οι αφανεις υποστηρικτες του ΕΠΑΜ καθως και ολα τα επισημα μελη του μπορουμε να μεταδωσουμε ραγδιαια την διευθυνση της ιστοσελιδας, οπως εκανα εγω, σε φιλους, γνωστους και το σπουδαιοτερο να την βαζουμε σε αλλα ιστολογια ωστε το Ping βαck να ανεβασει το ιστολογιο στην Νο 1 θεση στο Google search. Η Κυρα Καλλιοπη Σουφλη που εχει τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, και για καποιο λογο δεν σε γουσταρει, την εφαγε την φολα ..... και δημοσιευεσε δικα σου αρθρα με το λινκ στο μπλογκ σου ..... ΧΑ ΧΑ ΧΑ, αλλα τελικα με απεκλεισε........ διοτι την ζαλιζα με τις αναφορες μου στον Καζακη! Εχει δε αντιγραψει ολες τις γραμμες του ΕΠΑΜ και δικες σου .... και τις περανει για δικο της συνθημα!

    Εγω αισθανομαι πολυ ευχαριστημενος διοτι αυτα που σου εγραψα, εδω και δυο χρονια,επιτελους γινονται πραγματικοτητα και πιστευω οτι το κινημα θα αναιβει πολυ συντομα και ολοι πλεον οι Ελληνες (Εσωτερικου και Εξωτερικου που δεν σε ξερουν) θα μαθουν για σενα και το ΕΠΑΜ τοι αποψεις σας και τι πρεσβευεται , παρ'οτι σας εχουν κοψει απο τα τσοντοκαναλα. Αυτο που μεταδιδεται απο στομα σε στομα εχει μεγαλυτερη αξια απο 5 λεπτα σε παραθυρο....

    Καλο θα ειναι οταν εχεις απεναντι σου φρουτα, οπως ο Σκρεκας (ΕΡΤ 21 Ιουλιου) και τον αλλο παπαρα του ΣΥΡΙΖΑ, να μην χανεις την συνηθη ψυχραιμια σου, και τους δινεις το δικαιωμα να σου χεζουν τα μυνηματα σου. Ειναι γνωστο οτι θα κανουν τα παντα για να σε εκτροχια σουν και να αποδομησουν τα επιχειρηματα σου με το μονο τροπο που ξερουν... κανοντας μπαχαλο την εκπομπη.

    Σου θυμιζω, αν με ειχες ακουσει ... οτι ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ... σημερα θα ησουν πρωτο τραπεζι στο Κυνοβουλιο και ολη η Ελλαδα θα γνωριζε τι πρεσβευεις. Ο Λαπαβιτσας με τις αερολογιες του περι δραχμης...... κοπηκε απο τα παραθυρα, Ενω ο Νοτης Μαριας, που ειναι Αντιφεντεραλιστης, εγινε ανεξαρτητος και ειναι τακτικος θαμωνας στα παραθυρα.

    Τελος κατι πολυ σπουδαιο. Τα ατυχηματα ειναι ειναι αναποφευκτα και και οι εξεγερσεις ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ .... μια και τωρα το κινημα ανεβαινει .... να κανετε σχεδιασμο ΣΚΙΩΔΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ωστε εαν συμβει κατι να ειστε ετοιμοι να παρετε τα ηνια. Καιρος πλεον ειναι να αναδεικνυονται και αλλα προσωπα εκτος του Καζακη.... για να τους μαθαινει ο κοσμος, διοτι εαν δεν εισαστε ετοιμοι για ολα..... θα καταντησετε οπως ο Τσιπρας και το κομματου, ΣΥΡΙΖΑ.

    Σταματα να εισαι πεισματαρης και ισχυρογνωμον, βαλε την φατσα σου στην ονομασια του Μπλογκ. Ακουσε και ενα γερο που ξερει λιγο απο ιντερνετικο προμοταρισμα. Δεν προκειτε να χασεις.... αφου οπου γυρισω στα ιστολογια του ΕΠΑΜ εισαι πρωτο τραπεζι.

    Αφου το παιζεις επαναστατη.... τοτε ξεκινα την ε-ροη εκπομπη με το ΕΜΠΡΟς ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.... ..και ξεχασε την μουσικη δωματιου.

    Ουντατσι ..... Καλη Τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή