Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Συνεχίζεται το πάρτι των κερδοσκόπων με τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Ιδανική ευκαιρία για διαγραφή χρέους.

Το πάρτι κερδοσκοπίας των ξένων επενδυτών, που θα έφερναν την ανάπτυξη κατά Σαμαρά και Βενιζέλο, συνεχίζεται και σήμερα. Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 13:30 σημείωνε σήμερα πτώση κατά 3,58% ως προς το Γενικό Δείκτη του. Το 5ετές ελληνικό ομόλογο την ίδια ώρα έπιανε επιτόκιο λίγο κάτω από 9%. Ενώ το 10ετές βρισκόταν κοντά στο 8,7%.

Η τακτική είναι γνωστή από παλιά. Τα ξένα κυρίως αρπακτικά πιέζουν τις τιμές των ομολόγων και μετοχών σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την προσδοκία της επανατοποθέτησης όταν η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει το νέο μνημόνιο, που έχουν έτοιμο στα συρτάρια τους οι Ευρωπαίοι. Το μαζικό ξεφόρτωμα των τραπεζικών μετοχών από εκείνους που πρωταγωνίστησαν στην "ανακεφαλαιοποίηση" μέσω του χρηματιστηρίου, προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση μέσω ΕΜΣ.


Ξέρουν πολύ καλά ότι επίκειται νέο μνημόνιο και bail-in για τις συστημικές τράπεζες με κουρέματα καταθέσεων και φόρτωμα ζημιών σε μετόχους και δανειστές αυτών των τραπεζών. Κι έτσι παίρνουν αποστάσεις ασφαλείας. Ξεφορτώνονται και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ώστε να επανατοποθετηθούν, δηλαδή να επιτεθούν εκ νέου.

 Η τακτική αυτή, όμως, μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν αναγνωρίζει κανενός είδους συμφωνία που έχει υπογράψει ή αποδεχθεί η υφιστάμενη κυβέρνηση. Κι έπειτα να δηλώσει ευθαρσώς ότι θα διαπραγματευθεί μόνο για 20 ή το 30% του δημόσιου χρέους της χώρας, μιας και θεωρεί ότι μόνο αυτό - ή όποιο νομίζει η ίδια - μπορεί να εξυπηρετηθεί από την Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή θα φέρει πανικό στις αγορές. Θα οδηγήσει ουσιαστικά σε "μηδενισμό" τις τιμές των ελληικών ομολόγων στη δευτερογενή, αλλά και τις μετοχές στο χρηματιστήριο. Η επιμονή στη δήλωση ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί μόνο το 30% του χρέους, θα φέρει κραδασμούς και στις αγορές χρέους στην Ευρώπη και εκτός. Όλα αυτά θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας. Τα εκμηδενισμένα ομόλογα της δευτερογενούς, όπως και οι εξανεμισμένες τραπεζικές μετοχές, αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί για μια κυβέρνηση που θέλει όντως να διαγράψει έστω μέρος του χρέους και να αναδομήσει το τοκογλυφικό και σαράφικο σύστημα της χώρας προς όφελος του λαού.

Το ίδιο και ο πανικός στις διεθνείς αγορές. Όσο διατηρείται ο πανικός και επιτείνεται το γενικό ξεπούλημα, τόσο πιο εύκολα διαπραγματεύεται από θέση ισχύος μια κυβέρνηση που θέλει να απαλλάξει από το άχθος του δανεισμού τόσο το κράτος, όσο και την οικονομίας της Ελλάδας. Αν δεν προχωρήσει με τον τρόπο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση, οδειγείτει - θέλοντας, δεν θέλοντας - στην παγίδα του εκβιασμού των αγορών με διαρκείς κερδοσκοπικές επιθέσεις.


Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος, έχει την μοναδική ευκαιρία να πάρει την πρωτοβουλία και να οδηγήσει τους κερδοσκόπους και τους δανειστές σε πανικό. Όσο μεγαλύτερος ο δικός τους πανικός, τόσο πιο εύκολα επιβάλλεις τους όρους σου. Αυτό λέει η λογική και η διεθνής εμπειρία. Θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφορτωθεί τα αρπακτικά των αγορών, ή έχει προγράψει κι αυτή την τύχη της χώρας και του λαού της; 

25 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη,
    Τι sort selling (ανοικτές πωλήσεις) έχει το χρηματιστήριο Αθηνών ?
    Μήπως κάνουν ακριβώς ότι έκαναν το 2010 με το T +3 σε Τ +10 ?
    Ευχαριστώ.
    Γ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβάμαι ότι έχει προγράψει ήδη την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ με τους έτερους "αντιμνημονιακούς"συνεταίρους για να σωθούν όλα τα κ@λόπαιδα του ιδίου φυράματος-φανερά και μη...Η κόλαση είναι μπροστά ...αλλά ο λαός ήδη είναι ψυλλιασμένος και στην τελευταία πράξη θα γίνουν τα δέοντα... ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνωμη αν δεν καταλαβα καλα.
      Γραφεις οτι ο λαος ειναι Ψυλιασμενος ? Ποιος λαος ? Ποια δεοντα θα γινουν πραξη ? Αν επιτρεπεται και θελεις, ενημερωσε σε παρακαλω εναν αδαη.

      Διαγραφή
  3. αν πέφτει το χρηματιστήριο λόγω Σύριζα, ψηφίζω Σύριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγα μην πεφτει καθεαυτω λογω Συριζα.
      Διαβασε ξανα το πρωτο μισο του κειμενου.

      Διαγραφή
  4. αυτο επρεπε να ειχε γινει ηδη, σκληρος εκβιασμος, αλλιως σας περνουμε στον λαιμο μας, τωρα θα ειχε μπει το νερο σταυλακι κ θα ανεβαιναμε. τα ιδια σκ@τ@ θα ειναι κ ο συριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καζάκη
    έχετε κατά καιρούς πει πολλά για τον Συριζα και ως ένα βαθμό δεν διαφωνώ μαζί σας. Θα ήθελα όμως να μου λύσετε και την ακόλουθη απορία: Αν όντως ο Συριζα είναι μία από τα ίδια, γιατί δέχεται τέτοιο πόλεμο από μέσα και έξω; Χτες για παράδειγμα ο αντ1 στα πρώτα 13 (τα χρονομέτρησα) λεπτά του δελτίου του παρουσίαζε φυσικές καταστροφές στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη!. Τεράστια κύμματα 15 μέτρων, άνεμοι 230 χιλ/ώρα, ξεριζωμένα δέντρα κλπ. Και αμέσως μετά έπαιξε τον Σαμαρά να μας λέει για τους κινδύνους της χώρας άμα κυβερνήσει ο Σύριζα. Για να μην αναφερθώ και στις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων που έχουν ήδη αρχίσει να θυμίζουν σκηνικό 2012. Όλος αυτός ο πόλεμος είναι που μου αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας για τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
    Παρακαλώ για την απάντησή σας.
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είπα ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια από τα ίδια. Αυτο που λέω ειναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την ρήξη ή την σύγκρουση με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολος στοχος και αναλώσιμη δύναμη για το κατεστημένο. Θα του φορτώσουν τα χειρότερα για να πουν δείτε τι πετύχανε οι αντιμνημονιακοί. Δεν σου κάνει εντύπωση οτι αυτό το χτυπάνε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι θέσεις που δεν έχει, όπως η μονομερής διαγραφή χρέους και η έξοδος από το ευρώ. Αυτα τρέμουν, Τα χρεωνουν στο ΣΥΡΙΖΑ ξέροντας πολύ καλά ότι δεν είναι θέσεις του, γιατί ξέρουν να τον χειραγωγήσουν και να του φορτώσουν τα χειρότερα και να πουν ύστερα: είδατε τι πάθαμα με δαύτους που ήθελαν να διαγράψουν το χρέος και να τα βάλουν με την ΕΕ;

      Διαγραφή
    2. κ. Καζακη, ολοσωστος εδω.
      Κι εμενα εχει μαλλιασει η γλωσσα μου να μιλαω σε γνωστους, οτι η συγκυβερνηση κατηγορει τον Συριζα για θεσεις που ΔΕΝ εχει.
      Κι οταν θα σκασουν τα χειροτερα τη χρονικη περιοδο που θα κυβερνα ο Συριζα, θα βγαινει ο Σκαταδωνις στα παραθυρα και θα λεει, ειδατε που σας τα λεγα; Και μου παει η πιεση 180, μονο που το σκεφτομαι.

      Διαγραφή
  6. ο "πανικός στις αγορές" τι αντίκτυπο θα έχει πρακτικά για το εσωτερικό της χώρας και τους πολίτες?
    Βιβή Τσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμα θελετε να γελασετε ακουστε το σημερινο Τρανγκα......

    Ειναι φανερο οτι ο Τρανγκας ακουει Καζακη και την αλλη μερα τα βγαζει για δικα του, οσα ειπε ο Καζακης χθες για το χρηματηστηριο.......εβαλε σαλτσα και τα ξεφουρνιασε σημερα.

    Δημητρη μπας και εχεις καποια συμφωνια μαζι του???

    ΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Wiz,
      Λες πολυ κρυα αστεια. Ακου, συμφωνια.

      Διαγραφή
    2. Καλα την λεξη ΧΟΥΜΟΡ, εστω και κρυο ... δεν την γνωριζεις?

      Αυτο το εγραψα διοτι ο Τρανγκας διαλαλει οτι ειναι Δεξιος και μεχρι τελευταια ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΚΟΣ .......αλλα τωρα με τον Συριζα και τον Αλεξη....βλεπει η αντιπολιτευση ειναι ενα συνοληθευμα ηληθιων και ασχετων με τα πολιτικα. κλπ ΑΚΟΥΣΕ τι λει και βγαλε το δικο σου συμπερασμα... λει πχ "Μονο οι δεξιοι επαναστατουν και οι αριστεροι δεν επαναστατουν"" και πολλα αλλα ευτραπελα.

      Οι Παλαιοι Βασιλιαδες ειχαν Γελωτοποιους .... και εμεις εχουμε τον Τρανγκα.

      Διαγραφή
  8. Δημήτρη αν αυτό που λες ισχύει κάνε κάτι επειγόντως για να τους ξυπνήσεις εκεί στο Σύριζα. Ξυπνάνε όμως; Πιστεύεις ότι είναι πιθανό να κάνουνε κάποιο επεισόδιο τρομοκράτησης του κόσμου με bail in, κλείσμο τραπεών ή κάτι παρόμοιο πριν τις εκλογές;
    Gessel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετα τις εκλογες θα τα κανει αυτα η ΕΕ, οταν κυβερνα ο Συριζα, διοτι το μπειλ ιν δεν το αποφασιζει πια η κυβερνηση, καλο ε;
      Κι αντε μετα να κατεβεις στο δρομο να διαμαρτυρηθεις με αριστερη κυβερνηση. Αφου αυτοι στη κυβερνηση ειναι αριστεροι, εσυ που κατεβαινεις στο δρομο εισαι αυτοματα δεξιος(στη καλυτερη περιπτωση) εως αντιδραστικος ή φασιστας, αχαχαχ, τρικαλο, ε;

      Διαγραφή
  9. κ. Καζακη εσεις καλα τα λετε, Ποιος σας ακουει ομως ? Φαινεται δια γυμνου οφθαλμου πλεον οτι ολοι τους ειναι μια παρεϊτσα. Και για το μονο που νοιαζονται ειναι τα οφιτσια τους. Εεμις ομως να δω ποτε θα ξυπνησουμε. Κανενας δεν κυβερνα αν κανενας δεν υπακουει... Η πολιτικη ανυπακοη ειναι μια θεωρια της πολιτικης φιλοσοφιας, που αναφερεται στην αρνηση του πολιτη να υπακουσει η να συμμορφωθει με νομο η αλλη προσταγη της πολιτικης εξουσιας που θεωρει ανηθικο, αδικο η παραλογο, με σκοπο η πολιτικη εξουσια να πειστει η να εξαναγκαστει να καταργησει η να τροποποιησει αυτον τον νομο η την προσταγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να εμβαθύνω σ' αυτά που λες, η αλήθεια είναι ότι: εσύ είσαι η εξουσία του σύμπαντός σου.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  10. Δημήτρη θα κατεβεί το ΕΠΑΜ στις εκλογές ; Πές μας να κλεισουμε εισητηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε τι φραγκα ρε φιλε;

      Διαγραφή
    2. Θα έχει εξαληφθεί ένα σοβαρό αντικειμενικό εμπόδιο.

      Διαγραφή
    3. Αν κατέβει το επαμ με τους ανέλ, τα φράγκα θα υπαρχουν αφού αυτοι για να πιάσουν το 3% δεν θα τα τσιγκουνευτουν. Αν μαζί έλθει και ο κατσανεβας, θα βοηθήσει κι αυτός το εκλογικό ταμείο. Αν το σκεφτεί θετικά και ο Αλαβάνος, ακόμα καλυτερα και γι αυτόν και για το επαμ. Εαν δεν τα βρείτε, καλυτερα να το σκεφτώ καλυτερα μη και ψηφίσω συριζα μη παει ο ψήφος χαμένος ενω με Σύριζα τουλαχιστον φεύγει ο σαμαρασ και σια. Γουσταρω πολύ Καζάκη στα προεκλοιγικα πάνελ να απαντάει αυτός και για λογαριασμό του σιριζα στη βουλτεψη και στον γεωργιαδη όταν ρωτάνε τον Μήλιο .....και που θα βρείτε τα λεφτά; Και μετα στην βουλή που ακούει πολύς κόσμος πιο πολύς απο το ροη, να ακούει για διαγραφή χρεών, εθνικό νόμισμα κΛπ. Αλλιώς θα μείνει μαλακοπιτουρας όπως λες που όταν το λες δεν σε ακουει αφού η φωνη σου περιορίζετε πολύ τώρα....

      Διαγραφή
  11. Ωρισμενοι δυστυχως δεν καταλαβαινουν τι ακριβως γινεται στην χωρα μας και τι παιχνιδια παιζουν οι ντοπιες και ξενες ληστοσυμμοριες που καταστρεφουν ληστευιντας την χωρα και το λαο.

    Σε ξενο ιστολογιο εκανα αυτο το σχολι:

    "The Mechanisms of Reverse Blame to Justify Destroying Societies

    Reversal of blame is always the US method of pretext and justification. This is why Russia is pervasively vilified in the mass media, and Canada’s big-oil regime joins in along with the UK. As always, denunciation rules without reasoned understanding. As always, the US-led financial and military forces of private money-power expansion move behind the abomination of designated enemies. Any nation or leader not serving transnational corporate control of resources and markets across borders is always the villain. This is the ruling meta program."

    Προχειρη μεταφραση.

    "Οι μηχανισμοί της Αντιστροφης για τον Φταιχτης, ειναι η δικαιολογια για την καταστροφή κοινωνιων.

    Αντιστροφή του Φταιχτη, είναι πάντα η μέθοδος των ΗΠΑ η πρόφαση και δικαιολογία. Αυτός είναι ο λογος γιατί η Ρωσία πολυ ανοιχτα διασύρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Όπως πάντα, οι κανόνες καταγγελίας χωρίς αιτιολογημένη κατανόηση. Όπως πάντα, οι ΗΠΑ ηγουνται, των οικονομικων και στρατιωτικων δυνάμεων των ιδιωτικων ισχυρων συμφεροντων και ειναι πίσω από το βδέλυγμα των καθορισμένων εχθρων.

    Κάθε έθνος ή ηγέτης που δεν εξυπηρετει τον διακρατικο έλεγχο απο τις μεγαλες εταιριες των πόρων και των αγορών πέρα από τα σύνορα τους είναι πάντα ο εγκληματιας. Αυτό είναι ο κανονας και το πρόγραμμα. "

    Εκεινο που βλεπω σημερα ειναι οτι η Ξενη ληστοσυμμορια των ΑμερικανοΕβραιων Τοκογλυφων εβαλε ολα τα μεσα και κανει μετωπικη επιθεση σε οτι ενοχλει τα σχεδια τους για την πληρη καταλυση και σκλαβια της χωρας μας, και θα κανουν τα παντα, ακομη και αιματοκυλισμα για να πετυχουν τους σκοπους τους.

    Παραξενο ειναι που επιστρατευσαν ολο το Εβραικο σκυλολο'ι. στην Ελλαδα, ακομη και τον Εβραιο Προδοτη και Δοσιλογο ΓΑΠ και ολους τους αλλους.

    Εγω βλεπω, και το ειπα του Δημητρη με εμαιλ στο σταθμο ε-ροη, οτι θα βγαλουν Προεδρο τον Εβραιο Κουβελη και πρωθυπουργο τον Εβραιο Αλεξη.

    Κρατηστετο και θα δειτε!

    Καζακη βλεπω οτι αυτο που σου ελεγα απο χρονια..... Ο ΣΚΟΠΟς ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ.... στο λενε και αλλοι τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 3.38,αν ακόμα δεν κατανόησες ότι όλα γίνονται για να βρούμε επιτέλους τον εαυτό μας ως λαός και να κάνουμε πράξη άλλη μια φορά το ιστορικό μας χρέος ως λαός,να "φωτίσουμε"εκ νέου τον κόσμο,τι να σου πω;Τουλάχιστον γνωρίζεις τι σημαίνει ιστορική ανταπόδοση,ότι ζούμε στην κόψη μιας νέας εποχής,που προβάλλει;Φυσικά δεν υπάρχει άλλη πρακτική λύση από αυτήν που το Ε.Πα.Μ προτείνει...αλλά πρέπει να είμαστε άξιοι κι έτοιμοι για να την κατανοήσουμε και να την πραγματώσουμε.Να είναι καλά ο Δημήτρης για ό,τι γνήσιο,καθαρό και κινηματικό προσφέρει.Το πρόβλημα της κοινωνίας είναι ότι αρρώστησε για χρόνια και πρέπει να πετάξει τα σκουπίδια,τις στρεβλές πεποιθήσεις -εικόνες που της φόρτωσαν.Τα φαινόμενα πάντα απατούν...αν δεν δεις την ουσία πίσω από αυτά δεν κατανοείς το πού πάμε.Όσοι ακόμα αγκιστρώνονται στα σκουπίδια μιας ξεπερασμένης αντίληψης για την κοινωνική δομή-λειτουργία από τα ίδια τα πράγματα θα πεταχτούν στην άκρη.Είναι τόσο γελοίοι και ουτιδανοί που δεν το φαντάζονται καν το μέγεθος της ποταπότητάς τους,γιατί νομίζουν κιόλας ότι είναι "νικητές"της γλοιώδους και μίζερης ύπαρξής τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «Τα ξένα κυρίως αρπακτικά πιέζουν τις τιμές των ομολόγων και μετοχών σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την προσδοκία της επανατοποθέτησης όταν η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει το νέο μνημόνιο, που έχουν έτοιμο στα συρτάρια τους οι Ευρωπαίοι.»
    Δημήτρη ξέχασες να γράψεις ότι τα αρπακτικά δεν κάνουν μόνο αυτό, αλλά ταυτόχρονα σορτάρουν τα παράγωγα μετοχών και ομολόγων (εδώ να δείτε τζίρος που γίνετε και πόσα κέρδη βγαίνουν). Όταν αργότερα όπως λες ξανατοποθετηθούν, θα παίξουν log την αγορά των παραγώγων και πάλι θα κονομήσουν. Αλλά με ένα σμπάρο έχουν τρία τρυγόνια, γιατί επειδή η Ελληνική αγορά είναι ρηχή (το 95% του τζίρου γίνετε από τις τράπεζες, ΟΤΕ , ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) και μπορούν εύκολα να την χαλιναγωγούν, τρομοκρατούν ταυτόχρονα, με αυτή την παράλογη πτώση, τον κόσμο λες και έρχεται η συντέλεια του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή