Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ο Δεκάλογος του Πατριωτισμού*

1. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος βρίσκεται πολύ μακριά από τους λόγους, τα ζήτω, τις σημαίες, τις μουσικές, τα κανόνια.

2. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος δεν είναι η συγκίνησις της στιγμής, που σβήνει σαν την σπίθα. Είναι ένα βαθύ ποτάμι, που κυλάει βουβό.

3. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος είναι - σαν κάθε αγάπη - έργο, θυσία. Σκοπός της είναι να κάμει την πατρίδα σου μεγάλη.

4. Το μεγαλείο της πατρίδος δεν το κάνουν ούτε οι πολλοί τόποι, ούτε τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων της. Το κάνουν η μόρφωσις, η εργατικότητα, η ευτυχία και το μεγαλείο των ανθρώπων της.


5. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος όχι μόνο δεν γεννά μίσος για τις άλλες πατρίδες, αλλά και ζητεί πρώτα απ' όλα να σεβέσαι και το ξένο πατριωτισμό. Καμία πατρίδα δεν είναι απολύτως ανώτερη από τις άλλες. Για σένα είναι ανώτερη η δική σου, για τον ξένο η δική του. Όπως για τον εαυτό σου, έτσι και για την πατρίδα σου, ποτέ μην επιδοκιμάζεις να αδικεί τις άλλες πατρίδες.

6. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος - δηλαδή ενός μικρού μέρους της ανθρωπότητος - υποχωρεί όπου έρχεται εις σύγκρουσιν με την αληθινή αγάπη όλης της ανθρωπότητος. Όπως δεν σ' εμποδίζει να εκτιμάς ή να αγαπάς ξένους, έτσι δεν σ' εμποδίζει - σε συμβουλεύει μάλιστα να πολεμείς και να μισείς πολλούς ανθρώπους της πατρίδος σου αν είναι κακοί. Και την πατρίδα σου να την φαντάζεσαι πώς την αποτελούν πολύ περισσότερο οι πολλοί, οι πτωχοί, ο λαός, όσοι εργάζονται και υποφέρουν πολύ και απολαύουν λίγο ή διόλου, παρά οι ολίγοι, εκείνοι που απολαύουν χωρίς να εργάζονται.

7. Πολύ μεγαλύτερη αγάπη για την πατρίδα από το να σκοτωθείς γι' αυτή, είναι να ζήσεις γι' αυτή. Ν' αφιερώσεις όσο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου μπορείς (όλο είναι αδύνατο) γι' αυτή.

8. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος αρχίζει από την αγάπη του εαυτού σου, την αγάπη που σε κεντρίζει να γίνεσαι ολοένα καλύτερος και ανώτερος, ν' ανεβαίνεις ολοένα περισσότερο στο ψηλό και απότομο βουνό του μεγαλείου.

9. Το φύτευμα δένδρων ωφελεί την πατρίδα σου και σένα. Το ξερίζωμα, όμως, της αμαθείας, της κουταμάρας, των σκουριασμένων ιδεών ακόμα περισσότερο ωφελεί την πατρίδα σου, σένα μπορεί συνήθως να σε βλάψει. Όσο πόλεμο κι αν σου κάνουν η αληθινή αγάπη της πατρίδος είναι να ξεριζώνεις, όπου χρειάζεται.

10. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος είναι ένα από τα πιο ευγενικά αισθήματα της καρδίας. Γι' αυτό ίσως και σπάνιο. Η ψεύτικη αγάπη της πατρίδος είναι από τα πιο πρόστυχα. Γι' αυτό ίσως και πολύ συχνό.


*Δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου 1911 στο περιοδικό "Διάπλασις των Παίδων" από τον Γρηγόρη Ξενόπουλο με το ψευδώνυμο "Φαίδων".

5 σχόλια:

  1. Μητσάρα καλησπέρα,

    Ο Ν. Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας και αυτό ίσως του κοστίσει τη ζωή- ο μη γένοιτο. Σε περίπτωση που συμβεί, θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις;

    θα ήθελα την εκτίμησή σου.

    Σε ευχαριστώ.

    Με σεβασμό

    Μακρής Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την αίσθηση ότι οδηγούν το παιδί στο θάνατο, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εξέγερση σαν εκείνη του Δεκεμβρίου το 2008 για να την καταστείλουν με αίμα. Κι έτσι να λουφάξει ο μέσος Έλληνας και να πάει, ήσυχα-ήσυχα, χωρίς πολύ σκέψη, να ψηφίσει ότι του δίνουν ως επιλογή. ΜΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙΖΑ. Με τον κόσμο σε τέτοια κατάσταση, θα μπορεί να σταθεί στην εξουσία οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν βγει, ότι κι αν κάνει.

      Διαγραφή
  2. Το παιδί εκείνο λήστεψε.
    Το δικό μου όχι.
    Του δικού μου παιδιού ο πόνος είναι βουβός.
    Γιατί δε θεωρεί τη ληστεία λύση.

    Μήπως κατάλαβε κανείς κάτι;

    Allo... anybody there???

    Αχ βρε Καζάκη!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τι κάνεις για το παιδί σου; Εύχεσαι να πεθάνει του γείτονα; Πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς ότι αυτός που στερεί το δικαίωμα σ' ένα παιδί στη φυλακή να σωφρονιστεί, είναι ο ίδιος που έχει στερήσει κι από το δικό σου το δικαίωμα στη ζωή. Αντί λοιπόν να θεωρείς το παιδί στη φυλακή υπεύθενο, ξεκίνα να κάνει κάτι για το δικό σου. Πριν κι αυτό οδηγηθεί στην φυλακή από δική σου αδιαφορία.

      Διαγραφή
  3. Κύριε Καζάκη,
    Χωρίς να έχω παιδί, δεν νομίζετε ότι ο κύριος Ρωμανός, θα μπορούσε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να παρακολουθήσει τα μαθήματα από εκεί. Και αν επιδείξει σπουδή και ειλικρίνια, τότε να του δοθεί και ή δεύτερη ευκαιρία και πολύ πιό΄νωρίς από τα 15 χρόνια. Έχοντας ένα Σωκράτη που έχει δείξει το δρόμο, νομίζω ότι αυτή θα είναι η πιό ενδεδειγμένη οδός και όχι αυτό που έγινε. Δεν είναι ο ένας ανώτερος όλων. Και σας παρακολουθώ και σε τιμώ για πολλά που λέτε αλλά εδώ μάλλον διαφωνούμε. Και το παιδί αυτό δεν είναι σαν τον απλό έλληνα, αλλά είχε όλα τα φόντα να μην είναι έτσι. Δεν μπορεί να απαλλάσουμε τον οποινδήποτε προβαίνει σε παραβατική συμπεριφορά κατά συνανθρώπων του. Αν έκανε κάτι κατά της πολιτείας, τότε θα ήταν πολιτική πράξη και να το συζητούσαμε, αλλά το να στρεφόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο είναι σκοπός του καθεστώτος. Και πρέπει και εμείς να το καταδικάζουμε με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή