Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ρεμούλα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Είκοσι χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ αεροδρόμια στην Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία έχουν δαπανήσει αχρεωστήτως μεγάλα ποσά των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία.
Μια έκθεση από την Τρίτη (16 Δεκεμβρίου) από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι € 255 εκατομμύρια - περισσότερο από το ήμισυ των κονδυλίων της ΕΕ που ελέγχθηκαν - πήγε σε περιττά έργα επέκτασης.
Έργα βιτρίνας σε μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, κακής ποιότητας εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς τοπικούς ελέγχους ποιότητας, και με υπεραισιόδοξες προβλέψεις αριθμού επιβατών είναι μεταξύ των άλλων στον κατάλογο των προβλημάτων που έχουν συμβάλει στο να στεγνώσουν τα δημόσια ταμεία σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έλαβε μερικά από περιφρονητικά σχόλια των ελεγκτών, είπε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει «ριζοσπαστικές» αλλαγές για να χαλιναγωγήσει την κακοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει νέες συνθήκες και τη διαδικασία επανεξέτασης της ποιότητας σε όλα τα νέα μεγάλα έργα. Σε ερώτηση από τους δημοσιογράφους γιατί αυτό δεν έγινε πριν, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι αυτό συμβαίνει τώρα επειδή τα κράτη μέλη βρίσκονται σε συνομιλίες για να δημιουργηθεί μια νέα δομή για την καλύτερη κατανομή των περιφερειακών ενισχύσεων.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ασχολήθηκε με τα εκατομμύρια που έχουν ήδη χαθεί. Δεν μας είπε δηλαδή τι θα γίνει με τα παλιά έργα βιτρίνας που στήθηκαν μόνο και μόνο για να κερδοσκοπήσει το κύκλωμα πολιτικών, επιτρόπων και επιχειρήσεων που νέμεται εδώ και δεκαετίες τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές, περίπου € 129 εκατομμύρια από τα χρήματα της ΕΕ δαπανήθηκαν σε εντελώς άχρηστα έργα αεροδρομίων. Οι ελεγκτές επικέντρωσαν σε οκτώ αεροδρόμια στην Ισπανία, πέντε στην Ιταλία, τρία στην Ελλάδα και δύο στην Εσθονία και την Πολωνία.
Μεταξύ 2000 και 2013, τα αεροδρόμια έλαβαν € 666 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. Οι ελεγκτές του προϋπολογισμού έλεγξαν τα € 460 εκατομμύρια του συνολικού αυτού ποσού.
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα πήγαν στην οικοδόμηση τερματικών και αεροδιαδρόμων στα αεροδρόμια με σκοπό την προσέλκυση νέων επιβατών. "Το Ευρωπαικό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι οι επιπλέον επιβάτες είναι κατά μέσο όρο 36% λιγότεροι από ό, τι είχε προβλεφθεί κατά το χρόνο της απόφασης για τις επενδύσεις", δήλωσε ο T`Joen.
Μερικά παραδείγματα κατάφωρης σπατάλης αφορούν και στην Ελλάδα, η οποία έλαβε το 13% των κονδυλίων για υποδομές αεροδρομίων από το Ταμείο Συνοχής. Δηλαδή 372,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά ελέγχθησαν τα 68,8 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης και της Καστοριάς.
Το αεροδρόμιο της Καστοριάς ξόδεψε πάνω από € 5,6 εκατ. από τα χρήματα της ΕΕ να φτιάξει ένα διάδρομο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από οποιοδήποτε τύπο αεροσκάφους για το οποίο σχεδιάστηκε. "Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια αποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων", σημειώνει η έκθεση 72 σελίδων.
Η Καστοριά παράγει ελάχιστα έσοδα. Σε μια περίοδο επτά ετών, δημιούργησε μόνο € 176.000 σε έσοδα, ενώ το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε σε € 7.700.000. Πέρυσι, το αεροδρόμιο είδε περίπου 5.300 επιβάτες, μια οριακή αύξηση από το προηγούμενο έτος. Το ίδιο και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης όπου ξοδεύτηκαν πάνω από 9,2 εκατ. ευρώ για τερματικούς σταθμούς, που σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό άχρησιμοποίητοι. Ένα έργο cargo στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα κόστισε στην ΕΕ € 7.000.000. Σήμερα, παραμένει άδειο. 
Βέβαια, αυτό που κάνει εντύπωση στην έκθεση είναι το γεγονός ότι, αφενός, αφορά ένα πολύ μικρό ποσό των ευρωπαϊκών κονδυλίων και μόνο για τις υποδομές των αεροδρομίων. Αφετέρου, αφορά μόνο σε περιφερειακά αεροδρόμια. Φανταστείτε τι γίνεται στα μεγάλα έργα που η ΕΕ χρηματοδοτεί με δεκάδες και εκατοντάδες δις ευρώ. Είναι απορίας άξιον γιατί οι ελεγκτές άφησαν εκτός ελέγχου, π.χ., το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τα κονδύλια της ΕΕ. Και μάλιστα με πολλά δις ευρώ. Μήπως γιατί το κατέχουν οι Γερμανοί;
Μήπως τελικά η όλη έκθεση δημοσιοποιήθηκε για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προκειμένου να εκβιαστεί η ιδιωτικοποίησή τους; Μάλλον. Όπως και να έχει η συγκεκριμένη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδεικνύει περίτρανα το "πάρτι" με τις χρηματοδοτήσεις εξ ΕΕ. Χρηματοδοτούνται έργα με σκοπό την κερδοσκοπία και την ενίσχυση των πολιτικών και επιχειρηματικών κυκλωμάτων που νέμονται τα κονδύλια. 
Να γιατί οι κυβερνώντες δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για έξοδο απο την ΕΕ. Τρώνε με χρυσά κουτάλια σε βάρος των κορόϊδων, των εργαζομένων και φορολογουμένων της Ελλάδας και των κρατών μελών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περίπου όσα βάζει η ΕΕ, άλλα τόσα είναι και η αποκαλούμενη "εθνική συμμετοχή". Επομένως η έγκριση χρηματοδότησης έργων από την ΕΕ, αποτέλεσε και αποτελεί έναν εξαιρετικό μηχανισμό διασπάθισης δημόσιου χρήματος για έργα βιτρίνας, ή για έργα προς σκοπό το κέρδος των μεγαλοεργολάβων και των πολιτικών τους.
Το ερώτημα είναι θα το ανεχθούμε; Δεν πρέπει να αφήσουμε καμιά χρηματοδοτική σύμβαση έργου, που να μην τεθεί υπό έλεγχο και ριζική αναθεώρηση. Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τον εαυτό της και πρωτίστως τον ελληνικό λαό, θα έπρεπε να δηλώσει από τώρα ευθαρσώς ότι παγώνουν όλες οι συμβάσεις με το δημόσιο, προκειμένου να ελεγχθούν από μηδενικής βάσης και να αναθεωρηθούν. Καμιά σύμβαση με ιδιώτη δεν μπορεί να εκτελεστεί αν δεν επανεξεταστεί για ατασθαλίες, μίζες, αυθαιρεσίες, προκειμένου να αποκαλυφθεί το "πάρτι" όσων νέμονται το δημόσιο ταμείο και να σταματήσει η πρακτική αυτή με μαχαίρι. 

Η κ. Δούρου στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας δεν τόλμησε να το κάνει. Κι έτσι συνεχίζει το "έργο" του προκατόχου της. Θα τολμήσει να το κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν ναι, τότε γιατί δεν το δηλώνει ευθαρσώς από τώρα; Τι φοβάται; 

4 σχόλια:

  1. Μα με τα λεφτά των πολιτών της ΕΕ αγόρασαν οι μάγκες της ΕΕ, τις δημόσιες υποδομές σε κάθε χώρα της ΕΕ . Όταν βλέπεις στις ταμπέλες: "Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την ΕΕ και 25% από εθνικούς πόρους" , τότε είναι φανερό πως το "έργο", κάθε "έργο", ΑΝΗΚΕΙ κατά 75% στην ΕΕ. Ποιά είναι η ΕΕ? Που βρήκε τα λεφτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο e-roi προχθες ειπες οτι ο Γέρος Παπανδρέου έστειλε μεραρχία στρατου στην Ρόδο. Εκτός αυτής που είχε στείλει και στην Κύπρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πρόκειται για την αποβίβαση δυνάμεων αρμάτων, πεζικού και πυροβολικού στη Ρόδο το 1964 - αν θυμάμαι καλά - για την αποτροπή πιθανού θερμού επισοδείου με την Τουρκία. Πράγμα που έγινε.

      Διαγραφή
  3. Ποια διαφορά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους,όταν το πλαίσιο της σφαγής δεν αμφισβητείται καν;Συγγνώμη,αλλά αδυνατώ να κατανοήσω γιατί ως συλλογικό υποκείμενο,ως λαός,αποδεχόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το "μοιραίο κακό"το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε;Μήπως δεν το βλέπουμε ότι μόνο η εξουσία τους ενδιαφέρει,το να πάρουν τα "ηνία"για να δικαιώσουν προσωπικές τους βλέψεις και "αριστερές"φαντασιώσεις...Είναι ο "δούρειος ίππος"που ουσιαστικά διασώζει το καθεστώς και τους δυνάστες μας!Δε βλέπω γιατί είναι λογικό να δεχτούμε ως μοιραία την "άνοδο"των γραφειοκρατών της ίδιας κομματοκρατούμενης φάρας,που υπηρετεί μέχρι χθες κρατικοδίαιτη ολιγαρχία-ντόπια και ξένη-που σήμερα κανονικά έπρεπε να λογοδοτεί στη δικαιοσύνη την πραγματική-αυτή που οφείλουμε να διαμορφώσουμε.Οι περισσότεροι γνωρίζουμε αυτή την αλήθεια κι όμως δεχόμαστε ως "φυσικό"βήμα την ανάδειξη των εντεταλμένων μπαρουφολόγων του ΣΥΡΙΖΑ ως "σωτηρία"!Τι ωραία που μας υποβάλλουν τη δήθεν "αντιπαλότητά"τους...τόσο που το πιστεύουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή