Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η νάρκη είναι οπλισμένη και έτοιμη για την επόμενη κυβέρνηση

Θυμάστε τις διθυραμβικές δηλώσεις ότι οι συστημικές τράπεζες "πέρασαν" επιτυχώς τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και είναι "θωρακισμένες" από άποψη κεφαλαίων; Θυμάστε που την ίδια διαβεβαίωση μας έδινε και ο φερόμενος ως επόμενος πρωθυπουργός κ. Τσίπρας από το κανάλι του Αλαφούζου την 1η Δεκέμβρη;

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις ο εντεταλμένος του Ντράγκι στην Ελλάδα, Στουρνάρας με τ΄όνομα, άλλαξε τροπάριο. Στις 15 Δεκεμβρίου ο Στουρνάρης μιλώντας για τον Ξ. Ζολώτα μας είπε: "Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος."

Καταλάβατε τι λέει; Η οικονομία έχει έλλειμμα ρευστότητας κι αν δεν ψηφίσουμε σύμφωνα με τα συμφέροντα των αποικιοκρατών "ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης..., είναι μεγάλος." Απλά ομολογεί ότι οι τράπεζες - παρά τα εκατοντάδες δις ευρώ με τα οποία έχουν επιδοτηθεί - είναι και παραμένουν "κουφάρια", βαθαίνοντας την κρίση ρευστότητας στην οικονομία, για να πουλήσει προστασία στα θύματά του. Όπως ακριβώς κάνει η μαφία.

Χθες, ο Στουρνάρης έκανε ακόμη ένα βήμα: Οι τράπεζες χρειάζονται άλλα 25 δισ. ευρώ το Μάρτιο, δήλωσε χθες Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ομόλογα που εξέδωσαν στη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεχτεί να ανανεωθεί η διάρκεια των ομολόγων δυο φορές αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το επαναλάβει, με αποτέλεσμα σε τρεις μήνες τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να καλούνται να επιστρέψουν 25 δις και να βρουν άλλες εγγυήσεις για να αντικαταστήσουν τη ρευστότητα.

«Όλα αυτά τα ξέρουν οι αρχηγοί. Πρέπει να βρεθεί ένα νέο καλάθι δανεισμού» τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης στους συνεργάτες του όπως δημοσιεύει η Real News.

Καταλάβατε την παγίδα; Να γιατί οι Ευρωπαϊκοί αποικιοκράτες δέχτηκαν να πάμε σε έκτακτες εκλογές. Ξέρουν πολύ καλά ότι τα δημοσιονομικά ταμεία της Ελλάδας είναι παντελώς άδεια με σοβαρό πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης. Μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να "γυρίσουν" περί τα 13 δις ευρώ έντοκα γραμμάτεια. Πρέπει επίσης μέχρι τότε να πληρωθούν περί τα 6,5 δις τόκοι και ληξιπρόθεσμα ομόλογα.

Την ίδια ώρα τα διαθέσιμα στα ασφαλιστικά ταμεία δεν αρκούν ούτε για τις συντάξεις του επόμενου τριμήνου. Και επιπλέον βγαίνει ο Στουρνάρης και σου λέει ότι οι υποχρεώσεις των συστημικών τραπεζών μέχρι τον Μάρτιο φτάνουν τα 25 δις ευρώ. Σίγουρα είναι περισσότερα καθώς κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες αντλούν όλο περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Όλα λοιπόν είναι στημένα για την επόμενη κυβέρνηση. Για φανταστείτε λοιπόν να βγει ο Τσίπρας να θέλει να διαπραγματευθεί χωρίς να θέσει θέμα ευρώ και ΕΕ. Δεν θα έχει χρήμα να πληρώσει ούτε συντάξεις, η ΕΚΤ θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα και θα σκάει μια συστημική τράπεζα κάθε εβδομάδα. Τι θα κάνει μια κυβέρνηση που δεν έχει σχέδιο άμεσης καταγγελίας και διαγραφής του χρέους; Τι θα κάνει όταν δεν έχει σχέδιο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να εξαρτάται από την ΕΚΤ;

Λύσεις υπάρχουν, άμεσα εφαρμόσιμες για να ξεφύγουμε από την μέγγενη των εκβιασμών από τους δανειστές. Λύσεις όμως εντός του ευρώ και με όρους διαπραγμάτευσης χωρίς μονομερείς ενέργειες, αφήνουν την χώρα και τον λαό εκτεθειμένο σε εκβιασμούς, ώστε να του πουν, "δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτε". Κι έτσι να του φορτώσουν τη νέα συμφωνία με τους αποικιοκράτες που είναι ήδη στα σκαριά. 

7 σχόλια:

  1. Δημήτρη καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη στήλη σου

    Θα ήθελα τις εκτιμήσεις σου για το τι μέλλει γενέσθαι στο τραπεζικό μας σύστημα τους προσεχείς μήνες.

    Τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα ειδικούς και μη είναι:

    - Θα αδειάσουν τα ΑΤΜ πριν τις εκλογές; Θα αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί η ΕΚΤ;

    - Πόσο πιθανό είναι να έχουμε bail in τους ερχόμενους μήνες, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων είναι κάτω των 100.000 ευρώ;

    - Τι θα γίνει με τις μικρές συνεταιριστικές τράπεζες; Θα αντέξουν περισσότερο από τις συστημικές ή θα απορροφηθούν αναγκαστικά;

    - Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει η Ευρώπη για να κρατήσει το τραπεζικό μας σύστημα στη ζωή;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mεχρι ν απαντησει ο κ. Καζακης, ας πω κι εγω την εξυπναδα μου :)

      -Ηδη υπολειτουργουν. Αναλογα με το ποσο καλο παιδι θα ειναι η νεα κυβερνηση.
      -Απο το 1. ευρω
      -Ολες θα τις κλεισουν
      Τις ζωες μας

      Ελπιζω να βοηθησα ;)

      Διαγραφή
  2. ο "περουκακιας" Μαυριδης του καπιταλ ξαναχτυπησε και αποκαλει "εγκλημα" τη δραχμη

    http://kourdistoportocali.com/post/40321/atm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ναρκη εχει ονομα που δε το λεει κανεις: κλεψαν τα λεφτα ολων των καταθεσεων.

    ο μονος τροπος να το καλήψουν εκτος απο την αρνηση των δουλων τραπεζικων υπαλλήλων να σου δώσουν πανω απο 3,4 χιλιάρικα ειναι να κανουν ενα μεγάλο χρηματοπιστωτικο γεγονος και ετσι να αιτιάσουν το μισό τρις ευρω που φαγαν απο τις καταθέσεις μας. Κατα τα αλλα τους χρωστάμε έ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Mηλιός πάντως δήλωσε στη guardian οτι ειναι "μαρξιστής" (οπως και οι περισσότεροι στο ΣΥΡΙΖΑ) αλλα οτι απεχθάνεται το σοβιετικο μαρξισμό και πως ό,τι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αυτό «θα γίνει υπό το πρίσμα ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη».

    Δηλαδη ο Μηλιός μας λεει ξεκαθαρα οτι δεν θα κανουν τιποτα αφου εντος ευρωζωνης δεν γινεται να αλλαξει η κατασταση.


    http://www.iefimerida.gr/news/184122/milios-ston-guardian-eimai-marxistis-opos-kai-i-pleiopsifia-sto-syriza#ixzz3MoFkSp2O

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μας λέγει κάτι καινούργιο. Εγώ το περίμενα αυτό. Η αναιμική Ελληνική οικονομία έχει σαν αποτέλεσμα το σταμάτημα των καταθέσεων, και δεν φτάνει αυτό. Έχουμε αύξηση των εκροών, δηλαδή την μείωση των καταθέσεων, από τους αποταμιευτές, που πλέον αντιμετωπίζουν υπολογίσημο πρόβλημα επιβίωσης. Οι τράπεζες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Για να μπορέσουν να κρατηθούν χρειάζονται ενέσεις ρευστότητας από το κράτος. Μέχρι πότε; Η λύση είναι η ανάπτυξη που δεν την βλέπω. Αντ΄αυτής βλέπω διαρκή συρρίκνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μας λέγει κάτι καινούργιο. Εγώ το περίμενα αυτό. Η αναιμική Ελληνική οικονομία έχει σαν αποτέλεσμα το σταμάτημα των καταθέσεων, και δεν φτάνει αυτό. Έχουμε αύξηση των εκροών, δηλαδή την μείωση των καταθέσεων, από τους αποταμιευτές, που πλέον αντιμετωπίζουν υπολογίσημο πρόβλημα επιβίωσης. Οι τράπεζες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Για να μπορέσουν να κρατηθούν χρειάζονται ενέσεις ρευστότητας από το κράτος. Μέχρι πότε; Η λύση είναι η ανάπτυξη που δεν την βλέπω. Αντ΄αυτής βλέπω διαρκή συρρίκνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή