Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δ. Καζάκης: «Εκθετοι οι αγρότες μετά τo “deal” της Πειραιώς με την Κ.Κ.R.»

Στον κίνδυνο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες –κυρίως μικρομεσαίοι– της χώρας μας, μετά το “deal” της Τράπεζας Πειραιώς με την  private equity KOHLBERG KRAVIS ROBERTS (KKR), για πώληση επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δις, αναφέρθηκε ο οικονομολόγος -αναλυτής και ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) Δημήτρης Καζάκης, μιλώντας στον διαδικτυακό ραδιοσταθμό “e-roi.gr”.

Ο Δημήτρης Καζάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «To private equity KKR, εξειδικεύεται  σε δυο τομείς. Τα ασφαλιστικά ταμεία, «αξιοποιώντας» περιουσιακά στοιχεία και  σε αγροτικές κ αλλιέργειες. Η KKR έρχεται για να αγοράσει τα δάνεια των αγροτών –και κυρίως των μικρομεσαίων– και να τους εγκλωβίσει στην περίφημη συμβολαιακή γεωργία  ή συμβολαιακή επιχειρηματική. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι  οι αγρότες μετατρέπονται  σε δουλοπάροικους. Δεσμεύονται  προκαταβολικά για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν, για την παραγωγή,για τον τρόπο παραγωγής, για το προϊόν, αλλά και για το πού θα πωληθεί».


Πρόσθεσε δε, ότι κατά το παρελθόν, «η private equity KKR, διείσδυσε στις αγορές της Ασίας όταν έγιναν τα μεγάλα πειράματα με την Monsanto και ενίσχυσε τα πειράματα με τα μεταλλαγμένα, ωθώντας πάνω από 100.000 αγρότες στην αυτοκτονία, όταν έφταναν σε αδιέξοδο».

Οπως υπογράμμισε «εκείνοι υπέγραφαν συμφωνίες συμβολαιακής γεωργίας με σχήματα σαν την KKR, που εξυπηρετούσαν συμφέροντα της Monsanto και άλλων παρόμοιων πολυεθνικών. Τώρα, έρχονται και στη χώρα μας».

Οπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του τύπου, σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή είναι οι Deutsche Bank AG, Shearman & Sterling LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Σύμβουλοι της KKR στη συναλλαγή είναι οι Weil, Gotshal & Manges, Karatzas & Partners Law Firm, Arthur Cox and Deloitte LLP.

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα 20/12/2014

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, να ρωτησω κάτι αν ξέρεις. Όσο υπήρχε η ναζιστική κατοχη στην Ελλάδα, οι Ελληνες είχαν δικαίωμα να πουλάνε και να αγοράζουν ακίνητα; Μετα την κατοχή ακυρώθηκαν αυτομάτως όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων ή μόνο οσες κρίθηκε οτι συνέτρεχε λογος αδικίας (προϊόν μαυραγοριτισμου, εξαναγκασμός με βια σε πώληση κλπ);
    Και κάτι άλλο: η δημοσια περιουσία έχει ηδη περάσει στο σύνολό της στους δανειστές ή υπαρχουν σημαντικά φιλέτα στο ΤΑΙΠΕΔ που δεν έχουν μεταβιβαστεί ακομα; Η μεταβίβαση πως γίνεται; Με συμβόλαια που συντάσσει Ελληνας συμβολαιογράφος στην Ελλάδα ή αυτό μπορεί να γίνει και στο εξωτερικό; Πώς έγινε το ξεπούλημα του λιμανιου sτην cosco ή πού έγιναν τα συμβόλαια για το Ελληνικό; Δεν μιλάω για το πλαίσιο/διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν οι σαμαροβενιζελοι αλλά για αυτή καθεαυτή την μεταβίβαση/πώληση/εκχώρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή