Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχει χρήμα ούτε για τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, ώστε ακόμη και η τροφοδοσία των ΑΤΜ έχει γίνει προβληματική. Για τον λόγο αυτό οι εγχώριες τράπεζες αντλούν ρευστότητα από τον μηχανισμό της Φρανφούρτης για να μην "κατεβάσουν ρολά". Αυτά δήλωσε η κυρία Ελένη Λούρη - Δενδρινού σε μια διάλεξη - ομιλία της η οποία έλαβε χώρα στο Cass Business School του πανεπιστημίου του City του Λονδίνου την περασμένη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου. Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε εν είδει Private Event το οποίο ήταν ανοιχτό αποκλειστικά για φοιτητές του πανεπιστημίου και σε υψηλά ιστάμενους εκπροσώπους τραπεζών και εξαιρετικά γνωστών πολυεθνικών.


Η κ. Λούρη - Δενδρινού είναι αντιπρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος από το 2008 έως σήμερα και υπήρξε διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού την περίοδο 2004 - 2008. Στην ομιλία της αυτή, ανέλυσε την πολιτική της Τραπέζης της Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις γνωστές διαρθρωτικές πολιτικές για τη μείωση μισθών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα υπόλοιπα θεολογικά δόγματα όσων μας οδήγησαν σ' αυτή την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Αυτό που έκανε αίσθηση είναι το γεγονός ότι παραδέχθηκε δημοσίως αυτό που ξέρει όλη η τραπεζική αγορά περί ανύπαρκτων καταθέσεων. Είπε επίσης ξεκάθαρα ότι επί δυο χρόνια εισάγουμε χαρτονομίσματα από χώρες με πλεόνασμα σε ρευστά διαθέσιμα (κυρίως από τη Γερμανία όπως τόνισε) ώστε να διατηρηθεί το αίσθημα ενός φερέγγυου τραπεζικού συστήματος στους καταθέτες.

Μάλιστα, όπως είπε, η τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιεί εδώ και τρία χρόνια το ακριβό (όπως το χαρακτήρισε) χρήμα του ELA της ΕΚΤ ώστε να τροφοδοτεί τα απανταχού ATM με ρευστό. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, όπως είπε, αναφερόμενη στα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την τροφοδοσία ATM σε μια χώρα με 165 κατοικήσιμα νησιά και αρκετά βουνά/λαγκάδια.  

Η εν λόγω κυρία είχε κάνει μια ανάλογη ομιλία στο London School of Economics (LSE) στις 14 Οκτωβρίου, στα πλαίσια ενός "Ελληνικού Παρατηρητηρίου" οικονομικής θεολογίας, που υφίσταται στη συγκεκριμένη σχολή. Στη μαγνητοφωνημένη ομιλία της (http://www.lse.ac.uk/newsAndMedia/videoAndAudio/channels/publicLecturesAndEvents/player.aspx?id=2629) στο τριακοστό λεπτό μιλάει για τον ELA και στο τριακοστό πέμπτο μιλάει για τον πανικό ρευστότητας και τα ATM. 

Επίσης, στο προσωπικό μπλογκ που διατηρεί η εν λόγω κυρία στην ιστοσελίδα του LSE, μπορεί να ανακαλύψει κανείς ότι το μεγάλο πρόβλημα που μας οδήγησε στην χρεοκοπία  είναι "μια οικονομία που πάσχει από σοβαρή αντίσταση μεταρρύθμιση." Με άλλα λόγια την χρεοκοπία δεν την προκάλεσε η αρπαγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, ούτε η τοκογλυφία και τα προκλητικά θαλασσοδάνεια, αλλά η "αντίσταση στη μεταρρύθμιση", δηλαδή η έλλειψη ακόμη μεγαλύτερης ασυδοσίας και κερδοσκοπίας.


Δεν ξεπουλήθηκε η χώρα κι ο λαός της από πιο νωρίς. Γι' αυτό χρεοκοπήσαμε μας λέει η αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι υπόλογη και οφείλει να λογοδοτήσει για όσα έχουν συμβεί, αλλά και για τα ψεύδη που σερβίρουν προς εγχώρια κατανάλωση περί "φερέγγυου" τραπεζικού συστήματος προκειμένου να μην αντιληφθούν οι καταθέτες ότι έχουν χάσει τις καταθέσεις τους.

17 σχόλια:

  1. Μαθαινουν απο χωρα σε χωρα.
    Γι αυτο, ποτε δεν θα αφησουν τα ΑΤΜ διχως ρευστο και ποτε δεν θα δεσμευσουν τις καταθεσεις επισημα. Η δεσμευση θα ειναι παντα ανεπισημη, θα προσφερονται λυσεις αυλης διακινησης των δηθεν χρηματων ως προοδος. Ολα θα πληρωνονται αυλα απο λογαριασμο σε λογαριασμο, χωρις να βλεπουμε ρευστο.
    Μαθαινουν απο χωρα σε χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακουσα το επιμαχο ηχητικο αποσπασμα και εχω να πω ενα:
    τη λυπηθηκα τη καημενουλα, τι τραβαει κι αυτη κακομοιρα, αχαχαχαχαχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει κάποια άλλη διαδικτυακή πηγή εκτός απο την δική σας για την διάλεξη - ομιλία της Ελένης Λούρη - Δενδρινού η οποία έλαβε χώρα στο Cass Business School του πανεπιστημίου του City του Λονδίνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει αναρτηθεί ακόμη από το Πανεπιστήμιο.

      Διαγραφή
    2. αν δε κανω λαθος το ηχητικό ειναι αυτο http://www.lse.ac.uk/newsAndMedia/videoAndAudio/channels/publicLecturesAndEvents/player.aspx?id=2629 , το link το ειχε ήδη μεσα στο κείμενο ο καζάκης

      Διαγραφή
    3. Αυτο ειναι απο την ομιλια σε αλλο πανεπιστημιο, το London School of Economics, οπου ειπε κατι παρομοιο. Η ομιλια της στο Cass Business School δεν ειναι διαθεσιμη. Ελπιζω να την ανεβασει το πανεπιστημιο συντομα.

      Διαγραφή
  4. Κ'υριε Καζάκη,Tι είνσι ο ΕΛΑ; Δεν τα πάω καθόλου καλά με τις συντομογραφίες. Τα χρήματα αυτά, που τροφοδοτούν τα ΑΤΜ, είναι δικά μας ή δανεικά; Και μακάρι να μην μας δώσουν άλλα δανεικά, για να αναγκαστούμε να επιστρέψουμε σε δικό μας νόμισμα με όποιο κόστος. Πόσες θυσίες πια; Αυτοί επιδιώκουν ερημοποίηση της χώρας!. Εμείς τους πιστεύουμε ακόμα; Αν το 2009 ακολουθούσαμε πολιτική εκτός ευρό δεν θα βρισκόμασταν στο σημερινό χάλι με τους κρετίνους να κυβερνούν τάχα. Όταν είχε πέσει η χούντα το 74, θυμάμαι κάποιους που αναρωτιούνταν : Αυτοί οι πολιτικοί νάνοι, αυτά τα ανθρωπάκια, καθήλωσαν τη χώρα για 7 χρόνια; Το ίδιο θα πούμε πάλι. Δε βλέπουμε την ξεφτίλα τους; Σε τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία να μας κυβερνούν ανιστόρητοι και άσχετοι ακόμα και με την επιστήμη που τάχα σπούδασαν; Ποια χώρα θα σώσουν, αν εξοντώσουν τους πολίτες της; Ας σοβαρευτούμε. Κανένας δε λέει ξεκάθαρα αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως. Γίνεται αναδιανομή της παραγωγικής γης με πόλεμο ή με οικονομικό πόλεμο, που έχει μικρότερο κόστος και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα αφεντικά των πολιτικών κρετίνων που μας κυβερνούν ξέρουν ότι η γή είναι σήμερα η μόνη ασφαλής επένδυση . Γι αυτό στόχευσαν ακόμα και τα χωραφάκια που η επόμενη άνεργη γενιά θα τα χάσει. Να το πω εντελώς κυνικά : Μας έχουν "ψεκάσει" με το δηλητήριο της φτώχειας και περιμένουν να «ψοφήσουμε», για να αδειάσει το οικόπεδο φιλέτο, που κακώς είχαμε οι τεμπέληδες! και οι διεφθαρμένοι! (βαρβάρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ELA είναι ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ. Φυσικά, πρόκειται για δανειακό χρήμα και μάλιστα αρκετά ακριβό για τα δεδομένα της τραπεζικής αγοράς σήμερα. Οι τράπεζες οφείλουν να το ξοφλήσουν. Αν δεν μπορούν αυτές, τότε οφείλει να το κάνει το κράτος.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση,
    Δημήτρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα νέα διπλώματα τα είδατε ?, έχουν και rfid chipaki πανω οπως τα τσιπακια των τραπεζικών καρτών και κινητών, πολλές εταιρειες οχι μονο οι πουλημένοι του κράτους τα χρησημοποιούν για data mining εδω και χρόνια.
    https://www.youtube.com/watch?v=haFs6_1U3F8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι άσχετο με το κείμενο...Η θεωρία των παιγνίων μήπως αλλάζει όλο το οικονομικό σύστημα μια και αποδεικνύει απλά ότι με τη συνεργασία τα οφέλη είναι περισσότερα από τον ανταγωνισμό για τις εμπλεκόμενες πλευρές;Αν αυτό ισχύει μήπως μέσα από τις ωδίνες της γέννας που ζούμε-μια και αλλάζει άρδην το κοσμοείδωλο-υπάρχει περίπτωση να πάμε σε έναν κόσμο ειρηνικό,χωρίς πείνα και φτώχεια για καμιά περιοχή της γης;Μήπως οι συντεταγμένες της "κρίσης"οδηγήσουν σε έναν αληθινό και ουσιαστικά ανθρώπινο πολιτισμό,ή δεν υπάρχει καμιά τέτοια πιθανότητα;Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίχτηκε στο έλλειμμα,στην αίσθηση του επίπλαστου "κενού",που έπρεπε να καλυφτεί με "ανάγκες"πλαστές στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης των πάντων-άν κατάλαβα καλά.Έτσι έγινε "επιχείρηση"πλουτισμού των τραπεζών το χρέος,που ασύστολα μοίραζαν χρήματα για κάθε επίπλαστη "ανάγκη".Το γεγονός ότι αυτή τακτική τελείωσε τι δείχνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το παιδι που μίλαγε στην αρχή μάλον επασχε απο μπαρουφακιαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη γεια σου. Σου καταθέτω την εμπειρία μου.
    Με το που είδα την επικεφαλίδα του σχόλιου σου για τα ΑΤΜ κατάλαβα ότι θα είχες βρει την πηγή. Τότε ανέγνωσα στους συναδέλφους στον χώρο εργασίας το κείμενο σου. Περιττό να σου πω ότι έχω αποκτήσει και εγώ τον αναγνωρισμένο τίτλο του «γραφικού» μεν αλλά με αυξημένο επίπεδο προσοχής στα λεγόμενα του δε. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ακολούθησε το εξής γεγονός. Και εξηγούμε. Τακτοποιώντας εκκρεμότητες πριν φύγω από την δουλειά δέχομαι τηλεφώνημα από συνάδελφο που είχε σχολάσει νωρίτερα από μένα και μου είπε τα εξής: «Ρε συ για ξαναπές μου τι ακριβώς έλεγες για τα ΑΤΜ γιατί αυτό που έχουμε στον χώρο εργασίας ήταν άδειο και έχω πάει και σε άλλα δύο και μου λένε τα ίδια!!!».
    Του είπα να μην ανησυχεί και επειδή είναι αρκετά ενημερωμένος του ευχήθηκα ότι είναι προτιμότερο να επαληθευτούν τέτοια ανώδυνα σχετικά συμπτώματα γιατί το μενού των εκτιμήσεων για πρώην χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση αποικίας χρέους περιλαμβάνει πολύ πιο οδυνηρές καταστάσεις. Στην περίπτωση σου Δημήτρη, εδώ και χρόνια ειπωμένες και γραμμένες από σένα.
    Καλό κουράγιο σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί Ο Ελληνικός Λαός στηρίζει και Ταίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που λέγονται Τράπεζες, ειδικά όταν μεγάλο ποσοστό τους δεν είναι καν Ελληνικό..Ας κλείσουν... Αν το Ελληνικό Κράτος δεν έχει τα 100.000 ευρώ της εγγύησης για τις καταθέσεις, πρέπει να τα βάλει η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας (που δεν είναι Ελληνική !!!) και οι οποίοι γνώριζαν και συκοντάριζαν το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και μάλιστα ήταν οι μέντορες του ...
    Δηλαδή ο κόσμος χάνεται και οι Τράπεζες αισχροκερδούν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξηγησε τα της εντος της παρενθεσεως. Για τα υπολοιπα δεν κανω τον κοπο να τα σχολιασω

      Διαγραφή
  11. "Η κ. Λούρη - Δενδρινού είναι αντιπρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος από το 2008 έως σήμερα..."
    να διορθωθεί στο ορθό:
    Η κ. Λούρη - Δενδρινού ΗΤΑΝ αντιπρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος από το 2008 έως ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2014...

    Λίγο καλύτερη ενημέρωση δεν βλάπτει! Ε.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή