Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Τι είναι και πώς γίνεται η πολιτική εξαγορά;

Ότι κι αν έχει συμβεί στ' αλήθεια με τις καταγγελίες Χαϊκάλη, ένα είναι απολύτως σίγουρο. Η πολιτική εξαγορά είναι ένα ενδοοικογενειακό άθλημα. Αφορά και συνηθίζεται σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγονται ως τυπικοί μηχανισμοί και εξαρτούν την πολιτική τους επιβίωση από τις θέσεις που κερδίζουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Η παρουσία τους στη βουλή είναι το άπαν, το υπέρτατο νόημα της ύπαρξής τους. Μακριά από την κοινωνία, ακόμη και την ίδια την εκλογική τους βάση.

Η πολιτική εξαγορά είναι συνυφασμένη με τον κοινοβουλευτισμό. Ο ίδιος ο κοινοβουλευτισμός επινοήθηκε ιστορικά προκειμένου να κάνει ακίνδυνες και προσχηματικές τις εκλογές μέσα από την εξαγορά των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Πώς ξεκινά η πολιτική εξαγορά; Με το δέλεαρ της κοινοβουλευτικής έδρας. Η ανάδειξη στο κοινοβούλιο γίνεται το πρωτεύων και όχι οι θέσεις και τα προγράμματα για τον κόσμο.


Δείτε τι συμβαίνει με τα επίσημα κόμματα του κοινοβουλίου. Κανένα δεν θέλει την ισότιμη συνεργασία. Μόνο προσλήψεις υποψηφίων βουλευτών κάνουν. Έρχονται και σου λένε: δεν έχει σημασία τι πιστεύεις, ποιες είναι οι θέσεις και οι αρχές σου, μπορείς κάλλιστα να μπεις στο ψηφοδέλτιό του κόμματός μου για να διεκδικήσεις μια έδρα στο κοινοβούλιο. Αυτό δεν είναι μια τυπική προσφορά πολιτικής εξαγοράς; Μια εξαγορά στην οποία έχουμε εθιστεί τόσο πολύ που ούτε μας κάνει εντύπωση.

Αυτός που δέχεται να ενταχθεί σ' ένα κομματικό ψηφοδέλτιο για να διεκδικήσει μια έδρα στο κοινοβούλιο, ανεξάρτητα πολιτικής συμφωνίας και θέσεων, δεν εξαγοράζεται; Και γιατί από την στιγμή που το κάνει, να μην κάνει και το επόμενο βήμα; Δηλαδή να μην τα αρπάξει στην κατάλληλη ευκαιρία; Ή να μην γοητευτεί από τη νομή της εξουσίας;

Ποιος επέλεξε και για ποιον λόγο τους Ιατρίδη, Νταβρή, Κουράκο, Μελά, Γιοβανόπουλο, όταν εκλέχθηκαν με τους ΑΝΕΛ; Για ποιον λόγο επελέγη ο Μαρκόπουλος; Για να γυρίσει στη ΝΔ; Ή για ποιον λόγο επελέγη ο Καπερνάρος; Για να προσχωρήσει στο νεοφασιστικό μόρφωμα του Μπαλτάκου, δεξί χέρι του Σαμαρά; Γιατί κανείς δεν λογοδοτεί γι' αυτές τις επιλογές; Ή μήπως όλοι αυτοί ήταν γνήσια "αντιμνημονιακοί" πρώτα και ύστερα χάλασαν.

Από την άλλη πλευρά, ξεχάσαμε την "αριστερά της ευθύνης", την "κυβερνώσα αριστερά", ένα σμήνος από τυχοδιώκτες, που θα επιβραβευθούν και πάλι συναλλασσόμενοι με συνάλλαγμα τις βουλευτικές έδρες; Ήδη η ομάδα Λυκούδη, εξασφάλισε την ανανέωση της καρέκλας προσχωρόντας στο τηλεοπτικό απόκομμα Ποτάμι. Ο Κουβέλης με τη σειρά του διαπραγματεύεται με τον Τσίπρα και την ομάδα του μια θέση στο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ενώ το κόμμα της Κουμουνδούρου αρνήθηκε κάθε μορφή ισότιμης συνεργασίας, άνοιξε τις πόρτες σε κάθε λογής τυχοδιώκτη που ονειρεύεται τη νομή της εξουσίας, ή μια ζεστή θεσούλα στο κοινοβούλιο. Τους είδαμε όλους αυτούς τους "συνεργαζόμενους" όλο το προηγούμενο διάστημα. Στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν. Τι θέλετε να ρισκάρουν την έδρα, ή τη νομή της εξουσίας; Τους είδαμε τους "συνεργαζόμενους" τι ωραία προσαρμόστηκαν στη νομή της εξουσίας μετά την εκλογή της κ. Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, η οποία συνεχίζει επάξια το πολύτιμο έργο της προηγούμενης διεφθαρμένης και μνημονιακής αρχής.

Ο δε κ. Καμμένος αρνήθηκε πεισματικά κάθε πρωτοβουλία ισότιμου διαλόγου και συνεργασίας ανοιχτά και δημόσια. Για να τον συναντήσει κανείς και να μιλήσει μαζί του, είτε θα πρέπει να είναι Μητσοτάκης, είτε Αποστολόπουλος. Όποιος θέλει να "συνεργαστεί" μαζί του, πρέπει να πάει σαν άτομο και να κάνει αίτηση πρόσληψης στα ψηφοδέλτιά του.

Κι επειδή ο αρχηγός των ΑΝΕΛ πρέπει να φανεί "ανοιχτός" στη βάση του, βαφτίζει όλους αυτούς που αποδέχονται να εξαγοραστούν πολιτικά από την προοπτική μιας έδρας στο κοινοβούλιο, ως "κινήματα". Πλήθος "κινήματα" που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε απολύτως στην κοινωνία. Μόνο τις μωροδοξίες ξεφτισμένων και ξεπλυμένων πολιτικάντηδων που περιμένουν δεκαετίες τώρα για μια ευκαιρία στο κοινοβούλιο. Να πώς ετοιμάζει ο κ. Καμμένος τους επόμενους ανεξαρτητοποιήσιμους βουλευτές του.  

Γιατί δεν βάζουμε μυαλό; Την ίδια παλέτα από τυχοδιώκτες μας ετοιμάζουν και πάλι τα κόμματα της βουλής. Μπορείς κι εσύ να βάλεις για βουλευτής αρκεί να συρθείς όπως πρέπει μπροστά τον αρχηγό, ή την ομάδα του. Αρκεί να δεχθείς να βάλεις στην άκρη τα πιστεύω σου, την ηθική σου και τις αρχές σου με αντάλλαγμα μια έδρα στο κοινοβούλιο. Και ύστερα - ποιος ξέρει; - μια έδρα σε κάποια κυβέρνηση. Και ενδιαμέσως σίγουρα θα έχεις τα τυχερά σου.

Κοιτάξτε πώς κάνουν "συνεργασίες" τα κόμματα του κοινοβουλίου. Αρνούνται την όποια ισότιμη συνεργασία πάνω σε ξεκάθαρες κοινές θέσεις και πολιτικές συμφωνίες. Τρέμουν τον ανοιχτό και δημόσιο πολιτικό διάλογο. Τα κάνουν επάνω τους όταν πρόκειται για αναμέτρηση επιχειρημάτων μπροστά στον κόσμο. Προτιμούν το παρασκήνιο, το δούναι-λαβείν πίσω από κλειστές πόρτες.

Ξέρετε γιατί; Διότι απευθύνονται σε ζωντόβολα. Έτσι αισθάνονται το εκλογικό σώμα. Και τι κάνουν; Απλά προσλαμβάνουν "συνεργαζόμενους" πολιτευτές. Δηλαδή τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα που νοιάζεται μόνο να εκλεγεί και δεν σκοτίζεται για θέσεις και προγράμματα. Αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής εξαγοράς.

Κι αν τώρα κάποιος από όλους αυτούς τα πάρει χοντρά για την ψήφο του, δεν είναι παρά το επόμενο αναγκαίο βήμα της λογικής με την οποία πολιτεύεται ευθύς εξαρχής. Και μην ανησυχείτε. Θα δούμε ξανά το ίδιο πολιτικό θέατρο του παραλόγου.

Τα ίδια κόμματα που οι ηγεσίες τους απαιτούν υποταγή από τα μέλη, τους φίλους και τους εκλογείς τους, να εμφανίζονται με πλήθος "συνεργαζόμενους" της ιδιοτέλειας και της πολιτικής εξαγοράς. Και οι ίδιοι που ψήφισαν αυτούς που αποδείχθηκαν πολιτικά άθλιοι, θα τρέξουν για μια ακόμη φορά να ψηφίσουν επιβαβρεύοντας την ίδια πρακτική. 'Αλλωστε, είναι το "δικό τους" κόμμα, ο "δικός τους" αρχηγός και οφείλουν να υποτάσσονται σ' αυτόν ανεξάρτητα από το πόσες φορές τους έχει προδόσει. Ίσως να μην υπάρχει χειρότερη αποθεώση της κοπαδοποίησης στην πολιτική.

Το είδος αυτό - που θα κληθείτε να επιλέξετε στις ερχόμενες εκλογές με τα ίδια κριτήρια που επιλέγετε εδώ και δεκαετίες εθνικής συμφοράς - αποκαλείται «πολιτικός» και σύμφωνα μ’ έναν εξαιρετικά δημοφιλή πολιτικό σχολιαστή των αρχών του 19ου αιώνα «αυτός ο όρος έχει επιλεγεί για να περιγράψει πρόσωπα που τρέφουν ελάχιστο, ή καθόλου σεβασμό για την ευημερία της δημοκρατίας, εκτός κι αν συνδέεται άμεσα, ή εξαρτάται από τις δικές τους ιδιοτελείς επιδιώξεις. Πρόκειται, όπως ένας μεγάλος αρχηγός κόμματος είχε πει για τον εαυτό του, για ανθρώπους ‘με αρχές σύμφωνα με το συμφέρον τους’… Οι διαδικασίες τους βρίσκονται στον αντίποδα της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Είναι τα ‘ρετάλια’ της ανθρώπινης οικογένειας. Αυτό που οι άλλοι άνθρωποι αποκαλούν συνείδηση, αυτοί θεωρούν ότι είναι κάτι που αγοράζεται και πουλιέται, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ευκαιρίες. Αυτή η ράτσα υποκειμένων μας έρχεται από την πιο απόμακρη αρχαιότητα. Την εποχή των Βασιλέων της Περσίας, οι αρχηγοί ανάμεσά τους ήταν κατά κανόνα ευνούχοι – και οι αρχηγοί τους σήμερα είναι τις περισσότερες φορές κάτι λιγότερο από τους άλλους άνδρες. Στερημένοι από τον σεβασμό της κοινωνίας λόγω της σπανιότητας των ταλέντων τους, ή του μεγάλου ελλείμματος ευπρέπειας, επιχειρούν να βρουν ένα υποκατάστατο γι’ αυτόν μέσα από την ψυχρή ίντριγκα, ή την αναιδή προκατάληψη. Θα επιτρέψουν μόνο την μια πλευρά μιας υπόθεσης να φτάσει στο αυτί του κοινού, αν δεν μπορούν να το αποτρέψουν. Η αμεροληψία γι’ αυτούς είναι έγκλημα και η υποκρισία αρετή. Είναι σαν τους φύλακες στις πύλες των παλατιών, ή των τόπων όπου βρίσκεται η εξουσία…»[1]





[1] Nile’s Weekly Register, vol. XXIII, No. 24 (Feb. 15, 1823), σ. 370-71.

23 σχόλια:

  1. Μπορειτε να μου πειτε ποιο ειναι το πιο πιθανο σεναριο μετα την εκλογη τσιπρα? bail in και νεο μνημονιο η εξοδος απο ευρω για παραδειγματισμο? και αν γινει bail in σε τι ποσοστο και απο ποιο υψος καταθεσεων καθως οι καταθεσεις απο 100000 και πανω δεν αρκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη Χρόνια Πολλά κατ αρχάς.
    Ενδιαφέρουσα η καταγραφή για το τι συμβαίνει με όσους εμπλέκονται στην "πολιτικη" με ή χωρίς εισαγωγικά. Διαφωνώ όμως διότι θεωρεις νομοτέλεια οτι όποιος ανακατευτεί με την πολιτική ΣΙΓΟΥΡΑ θα εξαγοραστεί απο το σύστημα. Και ερωτώ. Συμπεριλαμβάνεις και τον εαυτό σου σε αυτους που θα εξαγοραστούν; Αν είσαι εξαγοράσιμος, είτε με το ΕΠΑΜ εκλεγείς βουλευτής, ειτε μέσω μιας συνεργασίας που θα προκυψει με άλλον πολιτικό φορέα, θα εξαγοραστείς. Αυτό μας λες; Ή το ΕΠΑΜ θα σε εμποδίσει; Και με ποιό τροπο; Με υπογραφή συμβολαίου που θα προβλέπει εναντιον σου ποινικές ή οικονομικές ρήτρες; Αντιλαμβανεσαι οτι αυτά δεν γίνονται. Διότι θα μπορείς να απολαμβάνεις τα βουλευτικα προνόμια χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν.
    Το να καταγγελεις συλλήβδην ολους μα ολους ως υποκείμενους σε χρηματισμό ή ανταλλάγματα, δημιουργεις την υποψία και κατα του εαυτού σου. Αυτά τα γράφω με πολύ συμπάθεια προς το πρόσωπό σου έστω κι αν είσαι πολύ ισοπεδοτικός και αδικεις τον εαυτόν σου.
    Καλή δυναμη και καλη λευτεριά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με εντυπωσιάζει κάθε φορά η έλλειψη στοιχειώδους παιδείας που μας κατατρέχει. Αδυνατούμε να διαβάσουμε ένα κείμενο και να το αντιληφθούμε. Ειλικρινά μερικές φορές απελπίζομαι τόσο, που σκέφτομαι ότι δεν αξίζει να γράφει κανείς, γιατί αυτοί που θα το δουν, δεν θα το διαβάσουν, απλά θα αναπαράγουν τα κλισέ στο μυαλό τους. Ναι, αν πάω να γίνω βουλευτής, μόνο και μόνο για να γίνω βουλευτής, τότε, ναι, έχω θα έχω πουληθεί. Αν πάω στον Καμμένο όπως πήγε ο Μαριάς, ο Δημαράς, ο Νικολόπουλος, κοκ, ναι, τότε θα έχω πουληθεί για μια κοινοβουλευτική έδρα. Αν πάω στο ΣΥΡΙΖΑ όπως πήγε ο Κατρούγκαλος, όπως ψάχνει να πάει ο Λαπαβίτσας, κοκ, ναι επίσης θα έχω πουληθεί για μια κοινοβουλευτική έδρα. Είναι τόσο, μα τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς; Πόσο IQ χρειάζεται; Πάντα πίστευα ότι αρκεί IQ Ουρακοτάνγκου, αλλά απ' ότι φαίνεται η μετάλλαξη που έχουμε υποστεί απέχει κατά πολύ κι απ' αυτό το IQ. Οι εκλογές δεν είναι παρά μια πολιτική πάλη για να προωθήσεις τις θέσεις και τα συμφέροντα του απλού κόσμου, για να εκφράσεις τη μχαητικότητα, την ηθική και την οργάνωση που οφείλει να υπάρχει εκτός κοινοβουλίου. Αν δεν δώσεις τη μάχη από αυτή την σκοπιά, τότε, ναι, έχεις πουληθεί με αντίκρυσμα μια βουλευτική έδρα.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη αλλά και παλι διαφωνώ. Τα περί IQ ουρακοτάγκου τα αντιπαρερχομαι εφόσον χρησιμοποιώντας πρωτο πληθυντικού, δεν εξαιρείς τον εαυτό σου. Απάντησε μου ομως. Υπάρχει ή όχι απόφαση του συνεδρίου του ΕΠΑΜ που λέει οτι τον αγώνα τον δινει ειτε εκτος ειτε και εντος κοινοβουλίου, ειτε μόνο του ειτε μέσω συνεργασιών; Την συνεργασια με τους ΑΝΕΛ δεν την αποκλείει. Υπο ποίους όρους εσύ θα δεχοσουν συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;
      Ελπίζω σε μιαν απάντηση.

      Διαγραφή
    3. Το συνέδριο του ΕΠΑΜ είπε ισότιμη συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένα άμεσα αιτήματα που αφορούν τον κόσμο και τον αγώνα του. Που είδες την ισότιμη συνεργασία όταν ο άλλος σου ζητά να ενταχθείς ως "συνεργαζόμενος" στο δικό του ψηφοδέλτιο και να φορτωθείς στην πλάτη σου όχι μόνο όλη τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα του ψηφοδελτίου του, αλλά και το άθλιο κομματικό του πρόγραμμα το οποίο δεν έχει πουθενά να συμφωνήσει κανείς; Αυτό αποφάσισε το συνέδριο του ΕΠΑΜ; Να πουληθεί σ' όποιον δίνει τα περισσότερα σε έδρες ή προοπτικές εδρών; Πόσες φορές θα το πούμε; Όσο για το IQ του Ουραγκοτάνγκου, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα προσέβαλα το ευφυές ανθρωποειδές σε μια σύγκριση μαζί σου. Και τέλος την επόμενη φορά που θα απαιτείς, να έχεις την στοιχειώδη αξιοπρέπεια να απαιτείς επώνυμα.

      Διαγραφή
  3. Μηπως αυτά τα λες επειδή αυτή τη φορά εφαγες πόρτα απο Καμμένο και ΑΝΕΛ;
    Κάπου καταλαβαίνεις οτι τελείωσαν τα ψέμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δράμα με όλα εσάς τα κομματόσκυλα είναι ότι γαυγίζεται σε ανοιχτές θύρες. Τα λέω και τα υπερασπίζομαι από τότε που ο Καμμένος πρότεινε στις εκλογές του 2012 να τεθώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας των ΑΝΕΛ. Του απαντήσαμε τότε ότι κανείς από εμάς δεν πουλιέται και πήγε να ψωνίσει από αλλού και όντως ψώνισε από σβέρκο.

      Διαγραφή
    2. Σκέψου ρε Καζάκη, να είχες μπει στο ψηφοδέλτιο του Καμμένου και να ήσουν μαζί με Νταβρή, Μαρκόπουλο, Γιοβανόπουλο, Κουράκο και άλλα τέτοια κουμάσια. Εσύ και μέσω εσού και εγώ και όλοι οι ΕΠΑΜίτες θα ήμασταν στην ίδια ομάδα με αυτά τα σιχάματα. Η πιο σωστή κίνηση της πολιτικής ζωής σου ήταν το ότι δε δέχτηκες.

      Διαγραφή
    3. 12:53' : Δηλαδή, εαν είχε εκλεγεί βουλευτής ο Καζάκης μεσα απο το ψηφοδέλτιο με τα προαναφερόμενα λαμόγια, και αμεσως μετα το ιδιο βραδι δηλωνε παραιτηση απο την κοινοβουλευτικη τους ομαδα και ανεξαρτητοποιειτο δηλώνοντας βουλευτής του Επαμ, γιατί θα ηταν κι αυτός λαμόγιο; Θα εγκατέλειπε τις θέσεις του για το νόμισμα, την διαγραφή του χρεους κλπ; Θα ηταν λαθος εαν δεχόταν τα χρήματα που του προσφέρθηκαν. Εαν δεχόταν μονο την θέση χωρίς κανένα αντάλλαγμα δεν νομιζω οτι θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Η συμμετοχη μας στο κοινο ψηφοδέλτιο με Παπαθεμελη, ΔΕΝ μας κατέστησε αυτομάτως λαμογια επειδη ηταν αυτος. Εστω κι αν έχουμε ακούσει καποιοι καποιους να μας το λενε.

      Διαγραφή
    4. Αυτό που θα εισέπρατε ο κόσμος είναι κάτι πολύ απλό. Ο Καζάκης είναι μία από τα ίδια. Καβάλησε ένα κομματικό ψηφοδέλτιο για να βγει στη βουλή. Εκμεταλλεύτηκε το συγκεκριμένο κόμμα για να γίνει βουλευτής. Όπως ο Μαριάς, ο Δημαράς και οι άλλοι. Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε αυτή την πρακτική και ύστερα να υιοθετούμε. Πότε θα το καταλάβουμε; Κι όταν οι Νταβρής, Καπερνάρος και οι υπόλοιποι θα έκαναν τα δικά τους, τότε και ο Καζάκης θα έπρεπε να απολογηθεί και να αποδείξει γιατί αυτό που έκανε αυτός είναι διαφορετικό απ' αυτό που κάνουν οι άλλοι. Και τέλος πάντων το βασικό δεν είναι να σε ακούει ο κόσμος από το βήμα στη Βουλή για να εκτονώνεται, αλλά πρέπει να οργανωθεί και να κινητοποιηθεί. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από την Βουλή, εκτός κι αν εκπροσωπείται εκεί μια συγκροτημένη δύναμη που εκφράζει αυτή ακριβώς τη δυναμική. Διαφορετικά δεν γίνεται, δεν έγινε ποτέ και δεν θα γίνει τώρα. Με τον Παπαθεμελή κανείς δεν συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του άλλου. Υπήρξε ισότιμη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων.

      Διαγραφή
    5. Με τον Παπαθεμελή αυτό που έμεινε στον κοσμο είναι οτι το επαμ είχε μέλη του στα ιδια ψηφοδέλτια μαζί με τους λαμογαιους του Παπαθεμελη.
      Ακόμη μας το κοπανανε. Ο Παπαθεμελής καπελωσε το επαν αφού στην δήλωση στον Άρειο πάγο ηταν αυτός ο επικεφαλής του ΟΧΙ και ο Καζάκης με το επαμ δεν φάνηκαν πουθενά. Φάνηκε οτι ο Καζάκης είχε προσχωρήσει στο όχι του Παπαθεμελή. Το επαμ δεν κατέβηκε σαν ΕΠΑΜ αλλά σαν Καζάκης στο όχι του Παπαθεμελή ο οποίος δεν είναι καλύτερος απο τον καμμένο. Μάλλον χειρότερος. Εαν ο Καζάκης βγει βουλευτής, το επαμ δεν θα αδρανήσει αλλά θα κινητοποιηθεί περισσότερο και πιο αποτελεσματικα αφού η φωνη του δεν θα πνίγεται. Στην βουλή θα μιλάει και θα είναι υποχρεωμένη να τνο δειχνει. Τώρα που τον ακούει ο κόσμος; Οι αντίπαλοι χρησιμοποιουν αποτελεσματικά μέσα εναντιον μας και κρατούν τον κοσμο κοιμισμένο. Η βουλή σου δίνει ενα όπλο καλλίτερο απο την σφεντόνα που εχεις τώρα.
      Να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μέσα και εξω απο τη βουλή.

      Διαγραφή
  4. «Θεριά οι ανθρώποι δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν…»
    Δυστυχώς, η μειοψηφία των τίμιων ανθρώπων δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, γιατί τα γουρούνια, όπως και τα παιδιά, αρέσκονται στη λάσπη. Έγιναν κατά καιρούς προσπάθειες , αλλά απέτυχαν ,καί γιατί πολεμήθηκαν, καί γιατί ήταν μεμονωμένες, σύντομες και χωρίς συνέπεια και συνέχεια . Εγώ ,κ. Καζάκη, σε καταλαβαίνω . ΄Εχεις γνώσεις που τις μοιράζεις απλόχερα με τα γραπτά σου , έχεις άποψη, έχεις αγωνία για ό, τι μας συμβαίνει , έχεις πάστα πατριώτη , επειδή ξέρεις ιστορία ,αλλά στην τρέχουσα πολιτική σκηνή δε χωράς. Άφησέ τους να βγάλουν τα μάτια τους και θα σε αναζητήσουν , όταν συνειδητοποιήσουν την τύφλα τους . Ο ρόλος του δασκάλου σου ταιριάζει περισσότερο , γιατί μιλάς τη γλώσσα της παιδείας, που αντιτίθεται εκ φύσεως στην εξουσία. Η γλώσσα της εξουσίας δε σου ταιριάζει . Εμείς οι δάσκαλοι για να παραμείνουμε δάσκαλοι πρέπει να είμαστε -πρωτίστως και κατά συνείδηση- αντιεξουσιαστές. Πάντα έλεγα στους μαθητές μου ότι ο δάσκαλος, ακόμα και όταν κυβερνήσει το κόμμα που αυτός ψηφίζει , αν θέλει να παραμείνει δάσκαλος , οφείλει να αντιπαρατίθεται σε αυτό με τη γλώσσα της παιδείας . Μην τα εκλάβεις αυτά ως κολακείες , μακριά από μένα . Σιχαίνομαι και τους κόλακες και τους συκοφάντες ,ως ζώα εξίσου επικίνδυνα κατά τη ρήση του Διογένη. Να σε ρωτήσω , ως ειδικό και κάτι άλλο . Μάζεψα από το δρόμο κάποια βιβλία οικονομίας , που τα βρήκα πεταμένα στα σκουπίδια –Τι ντροπή!- Σου αναφέρω κάποιους τίτλους για να μου πεις αν είναι χρήσιμα ή ξεπερασμένα ,επειδή είναι παλιές εκδόσεις .
    1. JOSERPH Stiglitz, Οικονομική του Δημόσιου τομέα, εκδ. Κριτική Επιστημονική Βιβλιοθήκη,1992
    2. Περιφερειακή ανάπτυξη κι πολιτική. Κείμενα από τη διεθνή εμπειρία, εκδ Εξάντας 1992
    3. Michael P Todaro, Οικονομική του αναπτυσσόμενου κόσμου, εκδ. Gutenberg,1990
    4. Λοης Λαμπριανίδης, Στοιχεία οικονομικής γεωγραφίας, εκδ. Παρατηρητής, 1992
    5. Ε. Δρανδάκης, Γ. Μπήτρος, Ν. Μπαλτας, Μικροοικονομική θεωρία , εκδ. Σμπίλιας .,1992
    6. Γ. Τσεκούρας, Οδημοσιονομικός εξισωτισμός στο αποκεντρωμένο κράτος και η αποκέντρωση της Ελλάδας, εκδ Σταμούλη ς, 1991
    7. Θ. Γεωργακόπουλος, Β. Πατσουράκης,.Δημόσια οικονομική , εκδ. Σμπίλιας Αθήνα 1994
    8. Σ. Θωμαδάκης ,Μ. Ξανθάκης, Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου, ΄Ένωση ελληνικών Τραπεζων, εκδ. Σάκκουλα1990
    9. Γ.Ε. Δράκου, Εισαγωγή στη δημόσια οικονομική. Εκδ.Σταμούλης 1986
    Ήταν τόσο άχρηστα και τα πέταξαν ;;
    Αν μπορείς απάντησέ μου
    (βαρβάρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καζάκη,

    Γράφετε:"Ξέρετε γιατί; Διότι απευθύνονται σε ζωντόβολα. Έτσι αισθάνονται το εκλογικό σώμα."
    Μα αυτό ακριβώς είναι ο «περήφανος» λαός.
    Αυτούς ψήφιζε, ξέροντας πάνω-κάτω το ποιόν τους, τόσα χρόνια, και πολύ φοβάμαι ότι αυτούς θα ξαναψηφίσει…………..
    Δεν φταίνε μόνο οι βουλευτές, φταίνε και αυτοί που τους ψηφίζουν, και αν αυτοί μας «πρέπουν» καλά να πάθουμε.
    Καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του. Θα έχουμε όποιους μας αξίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημητρη ενα εχω να σου πω....Οποιος δεν εχει ακουσει Μπετοβεν θεωρει τα σκυλαδικα την αποθεωση της τεχνης..............Ετσι ειναι κι ο λαος..Τοσα χρονια βλεπει ολα να γινονται με μια φυσικοτητα που εχει μπει στο πετσι του..[Ετσι γινονται οι δουλειες] λεει και συνεχιζει να ζει τη ζωουλα του

    Αποστολης ιεραπετρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποστόλη, αμα ακουσεις Ψαρονικο, μετα νομίζεις οτι ο Μπετόβεν είναι συνάδελφος του Φοίβου.

      Διαγραφή
  7. Δημητρη συνεχισε αδερφε. Τιμια και πατριωτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Πάνος ο Καμμένος είναι άνθρωπος του λαού . Αποκλείεται να έχει σκηνοθετησει την υπόθεση αυτή με το Παύλο το Χαϊκάλη, ενα από τους μεγαλύτερους υποκριτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια και λέγαμε για εξαγορά ,ιδού ενας αντιμνημονιακός με το που αλλάζει στρατόπεδο http://ardin-rixi.gr/archives/99857
    τον βραβεύει η κατοχική κυβέρνηση http://ardin-rixi.gr/archives/104083
    Τελικά σε αυτόν τον τόπο όλα δούναι και λαβείν είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή η κατάπτωση "εαυτών"έφερε αυτό το κακό,που δεν θα τελειώσει,αν δεν γίνουμε άνθρωποι και... Έλληνες ξανά.Η πολιτική είναι η πιο υπεύθυνη- και γι'αυτό βαθιά ηθική-πράξη.Δεν πιστεύω ότι ξεπέσαμε τόσο πολύ ώστε να μην κατανοούμε το "ήθος"αυτών των κομματο-εξουσιαστών,που μόνο άνθρωποι δεν είναι,όταν ξεπουλάνε τη συνείδησή τους για να κερδίσουν "γόητρο","δόξα"ή χρήμα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και θεωρούντον κόσμο.Απλά θεωρούν με την κοντόφθαλμη οπτική τους ότι δεν μπορούν να ανατραπούν οι όροι "ηθικής"του "πολιτικού"σκηνικού,γιατί ο κόσμος ό,τι άλλο το θεωρεί ουτοπικό ή "γραφικό"και δεν έχει τη δυνατότητα να διακρίνει-λόγω έλλειψης πολιτικής παιδείας-τους πραγματικούς πατριώτες,που ενδιαφέρονται πάνω από όλα για το κοινό καλό και εννοούν την πολιτική ως πράξη προσφοράς κι ευθύνης-γνώσης.Ό,τι κι αν γίνει όμως θα έρθει η στιγμή που ο κόσμος θα αποθυματοποιηθεί εξ αιτίας της ανάγκης επιβίωσης.Όλοι νιώθουν ότι φταίει κυρίως η νοοτροπία της ιδιωτείας που καλλιεργήθηκε χρόνια...Δεν θα μείνει χωρίς "ανταπόδοση"καμιά τόσο ανόητη "πολιτική"στάση!Αυτή τη φορά το "τοπίο"θα ξεκαθαρίσει σίγουρα-φτάνει κάποιος να κάνει μια πιο "βαθιά"ανάλυση της πραγματικότητας που ζούμε,κι όσο μπορεί πιο ολοκληρωμένη-για να πειστεί.Όλοι θα κριθούμε και θα δοκιμαστούμε στην πράξη!Χρόνια πολλά σε όλους -και στον Δημήτρη και στην οικογένειά του με πολλή αγάπη!Έλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Δημήτρη και Χρόνια Πολλά.

    Έχεις απόλυτο δίκιο για αυτά που γράφεις και τον αγώνα σου. Αλλά ....
    Πες μου σε παρακαλώ αυτή η Ελληνική Βουλή με τους 300, σε πόσο τοις % του ΑΕΠ αντιστοιχεί και πόσο τοις % των φόρων απομυζά??? Πόσο κοστίζει η λειτουργία της ???
    Και αυτή η Ορθόδοξη Εκκλησία του είναι το 10% της Ευρώπης πόσο μας κοστίζει στον Κρατικό Προϋπολογισμό ???
    Κανείς δεν ασχολείται.

    Ε λοιπόν αυτός ο Λαός που κατοικεί σε αυτή την Χώρα είναι ένα συνοθύλευμα ανθρώπων από διάφορες φυλές (Αρβανίτες, Βλάχοι, Ρουμανόβλαχοι, Σαρακατσάνοι, Γκαγκαούζηδες, Θρακιώτες, Πόντιοι, Μικρασιάτικες, Μωαμεθανοι κλπ), εξαφανίστηκαν οι Εβραίοι που διέμεναν στην Ήπειρο (υπάρχουν μόνο τα νεκροταφεία τους) αλλά και οι Καθολικοί (έμειναν μόνο οι εκκλησίες τους), με διαφορικά IQ & EQ, είναι δηλ ένας συρφετός και ανήκει στους Σ (συμφεροντολόγοι) ή σους Ζ (ζουλάπια) και αυτοί είναι το εκλογικό σώμα που ψηφίζει από συμφέρον (Σ) ή ακολουθούν τυφλά το κόμμα (Ζ).

    Αλλά για να εξελιχθεί ένας Λαός και ένα Έθνος χρειάζεται Στρατηγική και όχι Πολιτική χρειάζεται Ηγέτες και θα έπρεπε να είχαν ορισθεί προσόντα (τυπικά, φυσικά & οικονομικά) για να κατέβει κάποιος και να ζητήσει την ψήφο των ανθρώπων. Πχ. Σήμερα βλέπουμε τον απλό νοσοκόμο αντιδήμαρχο γιατί τον προωθεί το κόμμα και διαχειρίζεται δις euro και η πολιτεία δεν του έδωσε το δικαίωμα να διοικήσει το Νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται, πλήθος δημοτικών συμβούλων του δημοτικού και γυμνασίου. Και τι περιμένεις από αυτά τα άτομα !!!! Και μη χειρότερα

    Πρέπει να έχει κρίση ο άνθρωπος, αλλά για να μπορεί να κρίνει ο άνθρωπος, πρέπει να μπορεί να συγκρίνει με κάτι άλλο. Κρίση δηλ μπορεί να γίνει μόνο σε μετρίσιμα μεγέθη. και για να είναι τα μεγέθη μετρίσιμα πρέπει να είναι ασυνεχή και ανόμοια. Φανερό πως για να κρίνω πρέπει να υπάρχει ασυνέχεια και ανομοιότητα και ασφαλώς μπορώ να κρίνω και να συγκρίνω μεταξύ ασυνεχών, ανόμοιων και μετρήσιμων ειδών. Κρίση ως προς το μέγεθος (ποσότητα) και κρίση ως προς το σχήμα (ποιότητα).
    Αυτά ανήκουν στο νοητικό, ψυχικό και υλικό επίπεδο και δεν μπορώ να κρίνω και να συγκρίνω Αξίες & Αρχές γιατί αυτές βρίσκονται σε εσωτερικό κύκλο που λειτουργεί ο νόμος της συνέχειας, του ενιαίου, της ομοιομορφίας και της μοναδικής, μιας ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

    Αυτά δεν τα έχει διδαχθεί ο ελληνικός λαός και δεν έχει εκπαιδευτεί και για αυτό φέρεται ακόμη σαν κοπάδι προβάτων και οι πολιτικοί αντί να ενδιαφέρονται πως θα διοικήσουν τον Ελληνικό και να φροντίσουν για την ευημερία του το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην τους αμφισβητηθεί η κάπα και η γκλίτσα του τσοπάνη και ας τρώει ο λύκος τα πρόβατα.

    Σου θυμίζω ότι μετά το 1940 και δόθηκε στο πιάτο η εξουσία από τον Τσώρστιλ στους πολιτικούς, αυτοί έκανα 15 πολιτικά κόμματα και γκρίνιαζαν για το ποιός θα πάρει την κάπα και την γκλίτσα του τσομπάνη με αποτέλεσμα οι Άγγλοι να απηυδήσουν να μας βαρεθούν και να φύγουν. Και όταν βρέθηκε η Αμερική να μας στηρίξει με υλικά, εφόδια και χρήματα, πάλι οι πολιτικοί γκρίνιαζαν για το ποιός θα πάρει την κάπα και την γκλίτσα του τσομπάνη και αφού οι Αμερικανοί απηύδησαν δήλωσαν φεύγουμε ή κάνετε Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, οι αθεόφοβοι πολιτικοί μας όρισαν τον Θ. Σοφούλη ηλικίας 80 ετών (κατάντια) να σχηματίσει Κυβέρνηση.
    Αυτός ήταν και είναι ο Λαός. Και όταν κάποιοι από εμάς όταν το 1975-76 δεν διαβάσαμε το Νέο σύνταγμα του Καραμανλή (που να το βρούμε με την επιστράτευση) διωχθήκαμε με χείριστο τρόπο και να σου λένε τώρα ότι το Σύνταγμα έχει κενά.

    Μας χρειάζεται νέος Τσομπάνης χωρίς κάπα (βουλευτές) και μόνο με γερή γκλίτσα γιατί τα πρόβατα θα τα φάει ο Λύκος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Δημήτρη γειά και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    Ασχολήσου για λίγο με τον κλήρο???? Τόσο χρήμα διακινεί !!! Τόσο πλούτο απέκτησε !!!! Τόσες επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προυπολογισμό και τα Δάνεια. Αλλά και από το ΕΣΠΑ. Βρέθηκα σε δίκη στο εφετείο με κατηγορούμενο δεσπότη για υπεξαίρεση χρημάτων .
    Που είναι το ΣΔΟΕ ???? ή ειναι οι ψηφοφόροι τους τώρα και οι ρασοφόροι !!

    Αυτό το Ελληνικό θρησκευτικό κοπάδι (το 10%) των κατοίκων της ΕΕ με τις θρησκευτικές του προκαταλήψεις και με την θρησκευτική του ηγεσία που δεν αντιλαμβάνονται ότι σε ένα κράτος πού έχει θεσμοθετήσει νομικά ως επίσημη γλώσσα του την δημοτική μορφή της Ελληνικής γλώσσης εδώ και 40 ετη και οι μαθητές στοιχειωδώς "διδάσκονται" τα αρχαία στις σχολικές βαθμίδες, είναι, απαράδεκτο απαγορεύεται ἡ χρήση της δημοτικής στην Λατρεία της Εκκλησίας, αποκλείοντας το σύνολο του κάτω της ηλικίας των 50 ετών του πληθυσμό οπό την λατρευτική συμμετοχή.
    Έτσι λέμε ακόμη "τί ἔξοχη διδασκαλία ἔκανε ὁ Απόστολος σήμερα!" και όχι "τί ὡραῖα πού εἶπε τον Απόστολο ὁ ψάλτης!". Αφού δεν καταλαβαίνουμε τίποτε

    Από τη μία πλευρά είναι, σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», υπάρχει το ρεύμα των νεωτεριστών, «νεορθοδόξων» ή «νεοπατεριστών» (όπως τους αποκαλούν και με μία δόση ειρωνείας) και από την άλλη οι «συντηρητικοί».

    Και που να δεις χωριά με 50 -100 οικογένειες να έχουν μόνιμο ιερέα με παχυλό μισθό και τα τυχερά του.

    Αλλά κανείς δεν μιλά για την φοροδιαφυγή της εκκλησίας, ούτε για τα πόθεν έσχες των κληρικών.

    Και απορώ πως ακόμη χρίζουν ιερείς αφού η Εκκλησία υπάγεται στο Κράτος και στο μνημόνιο (νέοι ιερείς10/1) και τώρα νέος τίτλος άμισθος κληρικός !!!!!!

    Και Μητροπολίτες που χρήζουν ιερείς προβληματικά άτομα και άγαμους.

    Να διαχωριστεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η Εκκλησία από το Κράτος και αν δεν μπορούμε εμείς ας φωνάξουμε τους ΤΡΙΟΙΚΑΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Καμμένος είναι άνθρωπος του συστήματος με μεγάλη πολύχρονη διαδρομή στη ΝΔ και θητεία ως υπουργός και είναι σίγουρο οτι ξερει πολλά αλλα και οι "αλλοι" ξέρουν πολλά για αυτόν και κάπως το συστημα θα τον έχει στο χέρι (όπως έγινε και με το Καρατζαφέρη που ξαφνικά έσκασαν οι αποκαλύψεις για μίζες όταν σταμάτησε να τους είναι χρήσιμος ). Κανείς δεν μπορεί να είναι "καθαρός" όταν έχει φτάσει σε τέτοιο υψηλό πόστο ( κυβερνητικός βουλευτής και υπουργός) . Και ήταν φανατικός υποστηρικτής του από ανέκαθεν δοσίλογου και επικίνδυνου Σαμαρά όσο ο πιτσαδορος υποκρινοταν τον "αντιμνημονιακο"...

    Απλώς με τη δημιουργία των ΑΝΕΛ βρήκε ευκαιρία να ανανεωσει τη πολιτική του καριέρα προσφέροντας ενα λαϊκίστικο λόγο χωρίς να προτείνει κάτι ουσιαστικό αφού δεν έχει κανένα πρόγραμμα, έχει στις τάξεις τους μεγάλο αριθμό στελεχών της ΝΔ που μια έρχονται και μια φεύγουν και συνεχως κάνει κωλοτούμπες.
    Θυμίζει κάπως το ΛΑΟΣ του Καρατζαφύρερ που πούλαγε "πατριωτισμό" για χρόνια κσι στη κρίσιμη στιγμή υπέγραψε μνημόνια και στήριξε το Παπαδημο και μετά τα προβεβλημένα στελέχη του την έκαναν κατευθείαν για ΝΔ (γλυφωντας εκει που εφτυναν)

    Ο Καμμένος λοιπόν ναι μεν λέει οτι αντιτίθεται στα μνημόνια αλλα στα πραγματικά ουσιώδη ζητήματα ( ευρώ, ΕΕ κλπ) δηλώνει "ευρωπαιστης" άρα στην ουσία είναι ακινδυνος. Απλά γαβγίζει μπας και βγει στη βουλή οπότε θα συνεχιστεί η παροχή των βουλευτικών προνομίων που εξασφαλίζουν μια άνετη ζωή ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Καμμένος είναι ο νεος Ρ. Κορεα της Ελλάδας.
      Και αφήστε τα σάπια.....

      Διαγραφή