Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ενισχύεται ο κίνδυνος για bail-in εντός του 2015, εκτιμά η Moody's

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτες το 2015, λόγω των αδύναμων μακροοικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. "Οι Αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα το 2015 και η χαμηλή συνολική κερδοφορία των τραπεζών συνεπάγεται ότι τραπεζικός τομέας της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι δομικά ευάλωτος," δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moody's Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής την Δεύτερα 8/12.

Οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης δήλωσαν ότι οι κινήσεις για τη μείωση της σιωπηρής υποστήριξης από τις κυβερνήσεις της ευρωζώης του τραπεζικού τομέα θα αναγκάσει τους δανειστές της τράπεζας (με πρώτους τους καταθέτες) να συμμετάσχουν στην ενίσχυση. Πράγμα που θα θέσει επίσης καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις των τραπεζών τράπεζα.

Για την Moody's, αλλά και την S&P το εργαλείο των bail-in για τη διάσωση των τραπεζών, είναι ήδη στην πρώτη γραμμή καθώς πολλές από τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν επαρκούν πια για τη διάσωση των τραπεζών, το 2015 - εκτιμούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης - θα είναι η χρονιά εφαρμογής σε ευρεία κλίματα σχεδίων bail-in.

Θυμίζουμε ότι δυο από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του bail-in είναι το φόρτωμα των ζημιών και των επισφαλειών της τράπεζας στους βασικούς μετόχους και τους καταθέτες. Κάτι που έχει γίνει ήδη στην Κύπρο. Οι χώρες που σύμφωνα με τους οίκους έχουν την προτεραιότητα για εφαρμογή σχεδίων bail-in είναι πρώτη η Ελλάδα, δεύτερη η Πορτογαλία, τρίτη η Ισπανία, τέταρτη η Ιταλία, πέμπτη η Γαλλία, έκτη η Ιρλανδία.

Είναι μάλλον σίγουρο ότι το ενδεχόμενο bail-in είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το Eurogroup έδωσε την άδειά του για την διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ώστε μια νέα κυβέρνηση με ανανεωμένη εντολή να φέρει στην Ελλάδα το νέο σχέδιο "διάσωσης" πού έχουν ήδη ετοιμάσει οι δανειστές.

7 σχόλια:

  1. Που στο διάολο να πάμε τις λιγοστές οικονομίες μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ έβγαλε ένα άρθρο σχετικά με την τελευταία συνοπτική λογιστική κατάσταση της ΤτΕ για τον Νοέμβριο. Το άρθρο λέει:

    "Αύξηση σημείωσε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο.

    Όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η συνολική ρευστότητα που είχαν αντλήσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 44,9 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου από 43,9 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

    Ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (ELA) παραμένει ανενεργός τους τελευταίους μήνες."

    Το ερώτημά μου είναι το εξής: Σε ποιο σημείο η έκθεση αναφέρει τα ποσά που έχουν δανειστεί προς τις τράπεζες μέσω ELA, οπότε και ο αρθρογράφος βγάζει το συμπέρασμα ότι αυτός ο μηχανισμός παραμένει ανενεργός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρη καλημέρα και μπράβο ξανά για την ακεραιότητά σου, τις δεδομένες καλές προθέσεις, την οξυδέρκεια και το θάρρος σου.
    Δύο ερωτήσεις:
    1) Δεν είναι οι τράπεζες κεφαλαιοποιημένες (π.χ. Eurobank αυξήσεις κεφαλαίου;)
    2) Θα μπορούσες να μας πεις την άποψή σου/θέση του ΕΑΜ για το περιουσιολόγιο (κινητής και ακίνητης περιουσίας);
    Ευχαριστώ, Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει κάνει φτερά από το περασμένο Ιούνιο όταν οι ξένοι κερδοσκόποι έπαιξαν άγρια τα warrants.

      2. Δεν μπορεί να υπάρξει περιουσιολόγιο πριν αποκαθαρθεί το φορολογικό σύστημα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που πρέπει να φορολογείται είναι αποκλειστικά το πραγματικό εισόδημα από όλες τις πηγές. Δεν πιστεύουμε στη φορολογία με αντικειμενικά τεκμήρια και στα ακίνητα που δεν δημιουργούν εισόδημα.

      Διαγραφή
  4. Κ.Καζάκη για ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο γιατί τα λένε λίγο διαφορετικά τα πράγματα.

    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231370509

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να γλυτώσουμε τις οικονομίες μας πλην του να τις έχουμε κάτω απο τα στρώματά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή