Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το μεγάλο παραμύθι του πρωτογενούς πλεονάσματος

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα που υποτίθεται ότι πέτυχε το 2013. Υποτίθεται πάλι ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύεται από τους ισχυρισμούς της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού για το 2014. Βέβαια, όποιος ξέρει να διαβάζει τέτοιες εκθέσεις και είναι εξοικειωμένος με τους αριθμούς, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται ίσως για τον πιο «μαγειρεμένο» κρατικό προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στα ελληνικά χρονικά.


Κάποιος θα αρκούσε να παραθέσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 9.079 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6.775 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Με άλλα λόγια είναι υψηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 34%. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 37.993 εκατ. ευρώ, από 39.080 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 5.287 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 47.909 εκατ. ευρώ, από 44.521 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012. 

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (-3.422 εκατ. ευρώ) διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 3.365 εκατ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 5.287 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό είναι το κόλπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να μετατρέψει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού σε πρωτογενές πλεόνασμα. Μόνο που, αφενός, τα 1,5 δις ευρώ από την μεταφορά των αποδόσεων δεν εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά παρακρατούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος για να βελτιωθεί η λογιστική της θέση. Και αφετέρου η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί τακτική δαπάνη του προϋπολογισμού.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κάτι πολύ απλό. Πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να βγάλει φέτος η κυβέρνηση μόνο αν προσθέσει τα έσοδα που προορίζονται για άλλον (την Τράπεζα της Ελλάδος) και αν αφαιρέσει δαπάνες που οφείλει να καταβάλει. Είναι σαν να λέει ένα νοικοκυριό ότι αν προσθέσω τα έσοδα του γείτονα στα δικά μου και αφαιρέσω τις δικές μου δαπάνες, τότε είναι σίγουρο ότι θα έχω πρωτογενές πλεόνασμα. Οφείλουμε να πούμε ότι πρόκειται όντως για πολύ μεγάλη επιτυχία!
Η ίδια η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2014 ανεβάζει το συνολικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε -23,06 δις ευρώ ή 12,6% επί του ΑΕΠ για το 2013. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια ήταν -36,16 δις ευρώ ή 15,7% επί του ΑΕΠ. Το 2010 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε στα 23,71 δις ευρώ ή στο 10,7% του ΑΕΠ. Το 2011 διαμορφώθηκε στα 19,87 δις ευρώ ή στο 9,5% του ΑΕΠ. Ενώ το 2012 διαμορφώθηκε στα 17,41 δις ευρώ ή στο 9,0% του ΑΕΠ.

Που οφείλεται η εκτίναξη του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης για το 2013; Μα φυσικά στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha μαζί με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν για την Proton Bank. Μάλιστα η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2014 αναφέρει για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι «η αύξηση του ελλείμματος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία (μετοχές), η μεταπώληση των οποίων θα αποφέρει στο μέλλον μείωση του δημοσίου χρέους» (σ. 80). Πουθενά όμως δεν θα βρει κανείς στην εν λόγω Έκθεση κάποια αναλυτική αναφορά των μετοχών που δόθηκαν στο δημόσιο και πώς έχουν μοιραστεί τα κονδύλια, αλλά και οι εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες. Αυτό που επίσης δεν λέει η Έκθεση είναι ότι από την στιγμή που το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και πήρε μετοχές τους ως αντίκρισμα, τότε οι ζημιές τους βαραίνουν τον κρατικό κορβανά.

Ένα κυνήγι που οδηγεί στην καταστροφή

Γιατί όμως το κυνηγητό του πρωτογενούς πλεονάσματος με όρους βαθύτερης ύφεσης και εκτίναξης του χρέους είναι θετική εξέλιξη; Το να μειώσεις το έλλειμμα συρρικνώνοντας την οικονομία και μάλιστα με ρυθμούς διπλάσιους, είναι σαν να οδηγείς σκόπιμα στη λιμοκτονία κάποιον προκειμένου να εμφανίσεις μειωμένα τα έξοδα σίτισης. Άμα δεν πληρώνει το «δημόσιο» – με «» γιατί το εγχώριο κράτος δεν είναι πλέον ούτε τυπικά ελληνικό, ενώ έχει βαλθεί να εξοντώσει τον ελληνικό λαό με εντολές έξωθεν – με αποτέλεσμα την καταστροφική απαξίωση των υπηρεσιών και των υποδομών που χωρίς αυτές ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί, τότε πώς μπορούν να μιλάνε για θετική εξέλιξη; Άμα το «δημόσιο» λεηλατεί όχι μόνο τη δημόσια περιουσία, αλλά και την ιδιωτική μαζί με το λαϊκό εισόδημα, αφαιρώντας διαρκώς πόρους από την πραγματική οικονομία κι έτσι πετυχαίνει μείωση του ελλείμματός του, τότε γιατί μια τέτοια εξέλιξη είναι θετική;

Η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος όλα αυτά τα χρόνια είναι αποτέλεσμα της ακόμη μεγαλύτερης δραστικής συρρίκνωσης και λιμοκτονίας της οικονομίας. Γι’ αυτό και η τεράστια ανεργία, η μαζική εξαθλίωση, η τραγική απόλυτη μείωση του πληθυσμού και το τεράστιο κύμα μετανάστευσης. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην πρωτοφανή ιστορικά πτώση των επενδύσεων στην Ελλάδα που το 2012 έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 20ου αιώνα, στο 13,6% του ΑΕΠ.
Επομένως ακόμη και πρωτογενές πλεόνασμα να δημιουργηθεί αυτό θα είναι εφήμερο και χωρίς αντίκρισμα στην οικονομία και στη ζωή της κοινωνίας. Αυτό το ομολογούν και οι Στούρνοι της οικονομίας και της δημοσιογραφίας, μιας και λένε ότι το πλεόνασμα θα πηγαίνει στη «μείωση του δημοσίου χρέους». Με άλλα λόγια η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και να συνθλίβεται υπέρ ενός εικονικού πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πηγαίνει στην πληρωμή του χρέους.

Θαυμάσια! Και μετά σου λένε ότι θα υπάρξει άνοδος του ΑΕΠ και ανάκαμψη. Πώς;
Μήπως τελικά υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013; Ελπίζω ειλικρινά να μην υπάρξει. Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο θα γίνει πατώντας πάνω στο θάνατο της ιδιωτικής μικρής και μεσαίας περιουσίας, αλλά και για έναν ακόμη πιο σοβαρό λόγο: η συντήρηση αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποδειχτεί ακόμη πιο καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία από την μέχρι σήμερα μείωση του ελλείμματος.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Αν όντως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πραγματικό, τότε γιατί η κυβέρνηση προχώρησε μέσα στο κατακαλόκαιρο σε δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, 26 εβδομάδων αξίας πάνω από 2,6 δις ευρώ (9/7 για 1.625 εκατ. ευρώ, 6/8 για 812,5 εκατ. ευρώ, 3/9 για 1.137,5 εκατ. ευρώ) και 13 εβδομάδων συνολικής αξίας σχεδόν 3 δις ευρώ (16/7 για 1.625 εκατ. ευρώ και 13/8 για 1.300 εκατ. ευρώ); Με δεδομένη μάλιστα την εκταμίευση και των 4,5 δις ευρώ από EFSF και ΔΝΤ στις 29-30 Ιουλίου. Με άλλα λόγια μέσα στο κατακαλόκαιρο και παρά τη δόση, η ελληνική κυβέρνηση έτρεξε να δανειστεί επιπλέον άλλα 5,6 δις ευρώ μέχρι σήμερα. Σύνολο δανεισμού μέσα στο τελευταίο δίμηνο 10,1 δις ευρώ. Οι εκδόσεις αυτές των εντόκων συνεχίζονται ασταμάτητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τρομακτικό πρόβλημα ρευστότητας που στοιχειώνει το δημόσιο.

Έτσι στις 12 Νοεμβρίου εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων αξίας 1,3 δις ευρώ, όταν μόλις τον προηγούμενο μήνα (15 Οκτωβρίου) είχαν εκδοθεί άλλα έντοκα ίδιας διάρκειας και αξίας 1,625 δις ευρώ. Λίγο νωρίτερα, δηλαδή στις 5 Νοεμβρίου είχαν εκδοθεί έντοκα αξίας 1,3 δις ευρώ και διάρκειας 26 εβδομάδων, ενώ σχεδόν ένα μήνα πιο πριν (8 Οκτωβρίου) είχε διεξαχθεί μια ακόμη δημοπρασία εντόκων διάρκειας 26 εβδομάδων αξίας πάλι 1,3 δις ευρώ.

Τέτοιες κινήσεις δεν γίνονται από κυβερνήσεις με πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά από κυβερνήσεις που καίγονται για ρευστό και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν έχουν ιδιαίτερες υποχρεώσεις σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Να θυμίσουμε εδώ ότι τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα του ελληνικού χρέους στο 2ο εξάμηνο του 2013 ανέρχονται σε 4,8 δις ευρώ. Ποσό που εν πολλοίς καλύπτεται από τις δόσεις του μηχανισμού. Επομένως η εναγώνια προσπάθεια δανεισμού μέσω εντόκων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας αφορούν κυρίως στην κάλυψη των τρεχουσών πρωτογενών ελλειμμάτων της κυβέρνησης. Όπως επίσης και στην ανακύκλωση του βραχυπρόθεσμου χρέους των εντόκων που θα κοστίσει συνολικά στο 2οεξάμηνο του 2013 σχεδόν 15 δις ευρώ. Ο δανεισμός σε έντοκα γραμμάτια το επόμενο διάστημα και έως το τέλος του χρόνου θα μας δείξει το πραγματικό πρωτογενές έλλειμμα της κυβέρνησης για το 2013.

Ανεξέλεγκτο το χρέος

Αν προσθέσουμε σ’ όλα αυτά και το χρέος που καλπάζει ανεξέλεγκτο, τότε καταλαβαίνουμε ότι η ύφεση, ή μάλλον η ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας προχωρά ακάθεκτη. Να θυμίσουμε εδώ ότι το 2014 πρέπει να βρούμε να πληρώσουμε 8,7 δις ευρώ σε τόκους και 24,9 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Σύνολο 33,6 δις ευρώ. Αν αφαιρέσουμε απ’ αυτά τα 10,9 δις ευρώ του προγράμματος χρηματοδότησης, τότε υπολείπονται 22,7 δις ευρώ. Πόθεν;

Κι αν ήταν μόνο αυτά, θα ήταν καλά. Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2014 ο συνολικός δανεισμός για την επόμενη χρονιά προβλέπεται να ανέλθει σε 63,5 δις ευρώ. Κι επειδή δεν μπορούν να βρεθούν αυτά τα ποσά οι Εισηγητική Έκθεση προβλέπει 40 δις ευρώ δανεισμό με έντοκα γραμμάτια. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Η τρόικα απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 της τάξης των 2,8 δις ευρώ, που θα επιτευχθεί με νέα ακόμη χειρότερα χαράτσια και ολοκληρωτική διάλυση της υγείας, της παιδείας, κοκ. Ακόμη κι αν επιτευχθεί θα πάει υπέρ του χρέους κι έτσι θα πρέπει το ελληνικό κράτος να βρει εντός του 2014 άλλα 20 δις ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση. Να το χρηματοδοτικό κενό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση σήμερα με την τρόικα.

Το 2015 θα πρέπει να πληρώσουμε 9,7 δις ευρώ σε τόκους και άλλα 16,1 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Σύνολο 25,8 δις ευρώ για το χρέος. Η τρόικα απαιτεί να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 5,7 δις ευρώ, το οποίο, αν επιτευχθεί, θα πάει κι αυτό υπέρ τοκογλύφων και δανειστών. Ακόμη κι έτσι μένουν άλλα 20 περίπου δις ευρώ που θα πρέπει το ελληνικό κράτος να βρει για να πληρώσει τοκοχρεολύσια. Το συνολικό χρηματοδοτικό κενό λόγω χρέους για το 2014-15 ανέρχεται σε 40 δις ευρώ. Πόθεν; Έλα ντε!

Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι έχουν επιτευχθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί η τρόικα. Κι αν προσπαθείτε να βρείτε από πού θα βρεθούν αυτά τα 40 δις ευρώ σε μια οικονομία όπου ο μισθός και η σύνταξη θα έχει πέσει στα 360 ευρώ μηνιάτικο, όπως προβλέπεται από το ήδη υφιστάμενο μνημόνιο και η οποία ήδη βρίσκεται σε μια δίνη «αποπληθωρισμού» όπου η καταστροφή, το λουκέτο και η χρεοκοπία θα είναι στην ημερήσια διάταξη μαζί την ανεργία και την εξαθλίωση που σαρώνει την κοινωνία, τότε ακούστε κι αυτό.

Το 2016 θα πρέπει να πληρώσει το ελληνικό κράτος 10,4 δις ευρώ σε τόκους και 7,1 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Σύνολο 17,5 δις ευρώ για το χρέος. Η απαίτηση της τρόικας για το 2016 είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 9 δις ευρώ, το οποίο θα πάει κι αυτό υπέρ των τοκογλύφων και των δανειστών. Τα υπόλοιπα 8,5 δις ευρώ που θα βρεθούν;

Το 2017 το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει 10,7 δις ευρώ σε τόκους και 7,5 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Σύνολο 18,2 δις ευρώ για το χρέος. Η τρόικα απαιτεί για το ίδιο έτος πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 9,4 δις ευρώ που κι αυτό θα πάει στην κάλυψη του χρέους. Όμως και πάλι υπολείπονται 8,8 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Πόθεν;

Το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται για την περίοδο 2016-17, αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, είναι της τάξης των 17,3 δις ευρώ. Ενώ το συνολικό χρηματοδοτικό κενό λόγω της εξυπηρέτησης του χρέους για την περίοδο 2014-2017 ανέρχεται σε 57,3 δις ευρώ. Που θα τα βρει η Ελλάδα αυτά τα ποσά;
Αναγκαστικά με δανεισμό. Από πού; Από τις αγορές; Καήκαμε. Τα επιτόκια θα κυμαίνονται για τα δεκαετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από 6% το λιγότερο και πάνω. Η εκτίναξη του χρέους θα είναι εκκωφαντική σε μια χώρα που θα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και μάλιστα σε δίνη «αποπληθωρισμού», γιατί ότι και να λένε οι «αναλυτές» της τρόικας, είναι πιο εύκολο και εφικτό να δούμε χωράφια με δημητριακά στο φεγγάρι μέχρι το 2017, παρά οικονομική άνοδο στην Ελλάδα υπό καθεστώς συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης.

Κι όλα αυτά αν και εφόσον υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Αναρωτηθείτε μόνο που θα πρέπει να πάει η ανεργία, που θα πρέπει να βυθιστεί το μεροκάματο, πόσα λουκέτα θα πρέπει να μπουν σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες, πόσοι θα πρέπει να μεταναστεύσουν, πόσοι θα πρέπει να πεθάνουν από «φυσικά αίτια» χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή πρόσβαση σε νοσοκομείο, πόσοι θα πρέπει να μείνουν ανασφάλιστοι σε δουλειές χωρίς μέλλον για να πετύχει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα. Κι ύστερα πόσοι και πόσοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πεθαίνουν, να μένουν άνεργοι, να λιμοκτονούν και να εξαθλιώνονται προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το παρά φύση πρωτογενές πλεόνασμα.

Επομένως, η κυβερνώσα παράταξη αν επιθυμεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και να επιτελέσει το έργο που της έχει ανατεθεί από τους δανειστές και τα επιτελεία του ευρώ, τότε δεν αρκεί το παραμύθι της «επερχόμενης ανάκαμψης». Άλλωστε η περίοδος που μπορούσε να ξεγελά και να τρομοκρατεί τον λαό η μηχανή μαύρης προπαγάνδας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η καθημερινότητα στην οποία καλείται να επιβιώσει όπως-όπως το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, είναι τόσο σκληρή, τρομακτική και εξωφρενικά παράλογη που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στα παπαγαλάκια της διατεταγμένη ενημέρωσης (βλέπε μαύρης προπαγάνδας) να ξεγελάσουν το υγιές κομμάτι της κοινωνίας. Και συσσωρεύεται τέτοια οργή και μίσος για όλους τους συντελεστές αυτής της τραγωδίας που μόλις και μετά βίας η κοινωνία και ο λαός κρατιέται στα συγκαλά του.

Η αλήθεια είναι ότι κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς και με πρωτογενές έλλειμμα να μην ξεπερνά το 1 δις ευρώ ανά έτος, το χρηματοδοτικό κενό θα υπερβεί τα 55 δις ευρώ το 2014-2015. Τα υπόλοιπα είναι ηλιθιότητες που συντηρούνται από ένα άθλιο και τιποτένιο σύστημα ενημέρωσης. Βέβαια ο φερόμενος ως πρωθυπουργός κ. Σαμαράς μπορεί άνετα να συνεχίζει την τακτική της σχιζοφρένειας με δηλώσεις για «ανάκαμψη την επόμενη χρονιά». Στον ιδιαίτερο κόσμο όπου ο ίδιος κατοικοεδρεύει με την βοήθεια και της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, όλα είναι πιθανά.

Η αλήθεια όμως είναι σκληρή. Το χρηματοδοτικό κενό μόνο από το χρέος, ακόμη κι αν επιτευχθούν οι στόχοι της τρόικας, είναι τεράστιο και αδύνατο να καλυφθεί. Ακόμη κι αν η χώρα βγει με την εγγύηση και το μαγείρεμα των ευρωκαρτέλ στις αγορές, θα πρέπει να ετοιμαστεί για επιτόκια που ξεπερνούν το 10% στα δεκαετή ομόλογα. Αυτό σημαίνει μια εκτίναξη του δημόσιου χρέους χωρίς προηγούμενο.

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα θα οδεύσει σ’ ένα νέο δανειακό πακέτο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αυτή τη φορά, που το αργότερο θα πρέπει να έχει κλείσει αρκετά πριν εκπνεύσει το 1ο εξάμηνο του 2014. Και τότε ότι έχει απομείνει από την δημόσια και ιδιωτική περιουσία θα μεταβιβαστεί αισίως στην κυριότητα του ΕΜΣ για να μας σώσει. Μόνο που κι αυτό δεν θα είναι αρκετό και μέσα έως το τέλος της διετίας θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με την ανακάλυψη νέου μεγάλου χρηματοδοτικού κενού. Κι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να μην μείνει λίθος επί λίθου σ’ αυτή τη χώρα, που μέχρι να τελειώσουν μαζί της δανειστές, τραπεζίτες, ευρωκράτες και δοσίλογοι θα μοιάζει με κάποια από τις αφρικανικές χώρες που έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες.

Η καθίζηση της εσωτερικής αγοράς

Τον Οκτώβριο φέτος για 8o συνεχόμενο μήνα η ελληνική οικονομία βρίσκεται με αρνητικό τιμάριθμο σε ετήσια βάση. Έφτασε στο σημείο να εμφανίζει -2,0% τιμάριθμο για τον μήνα Οκτώβριο. Με όλες τις σοβαρές επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς για τους δείκτες που παρουσιάζει μια «ανεξάρτητη αρχή» στα χέρια ενός Γεωργίου, οφείλουμε να αναρωτηθούμε. Είναι θετική εξέλιξη αυτός ο αρνητικός τιμάριθμος;

Τον βασικό λόγο της φαινομενικής πτώσης των τιμών μπορεί να τον αντιληφθεί κανείς αν δει την εντυπωσιακή πτώση κατά 9,5% που σημείωσε τον Αύγουστο του 2013 ο δείκτης λιανικών πωλήσεων σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012. Η εξέλιξη του ∆είκτη Κύκλου Εργασιών (σε τρέχουσες τιµές) και του ∆είκτη Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο Λιανικό Εµπόριο, µε έτος βάσης 2005=100,0 για το µήνα Αύγουστο 2013, σύµφωνα µε προσωρινά και διορθωµένα, ως προς τον τυπικό µήνα, στοιχεία, έχει ως εξής:

Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιµα κατά το µήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2012, σηµείωσε µείωση 9,5%, έναντι µείωσης 8,1%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη  σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, µε τα καύσιµα, κατά το µήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2012, σηµείωσε µείωση 8,9%, έναντι µείωσης 7,3%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο ∆είκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιµα, κατά το µήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2012, σηµείωσε µείωση 9,1%, έναντι µείωσης 8,8%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011. 

Ο ∆είκτης Όγκου, µε τα καύσιµα, κατά το µήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2012, σηµείωσε µείωση 7,8%, έναντι µείωσης 9,3%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Με άλλα λόγια η φαινομενική πτώση του τιμάριθμου είναι προϊόν της τρομακτικής καθίζησης που έχει υποστεί η εσωτερική αγορά, η οποία από κάθε άποψη πνέει τα λοίσθια. Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές για την ελληνική οικονομία από το 1959 έως σήμερα. Κι αυτό κανέναν δεν ενδιαφέρει. Κανένας δεν ασχολείται να το εξηγήσει, να το αναλύσει, να δει τέλος πάντων τι σημαίνει για την κατάντια μιας οικονομίας σαν της Ελλάδας.

Έστω κι αν η πτώση αυτή των τιμών σε συνθήκες συνεχιζόμενης ύφεσης αποτελεί τυπικό παράδειγμα «αποπληθωρισμού» (deflation). Ενός αποπληθωρισμού στον οποίο σκόπιμα οδηγήθηκε η ελληνική οικονομία από την τρόικα προκειμένου να πέσει σε μια δίνη αποπληθωρισμού (deflation spiral) με κύριο σκοπό να υποτιμηθεί η αξία όλων των παγίων στοιχείων της (μέσα παραγωγής, υποδομές, ακίνητη περιουσία, φυσικός πλούτος και περιβάλλον).

Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά είναι απλή: απαξιώνω σκόπιμα τα πάγια στοιχεία μιας οικονομίας με σκοπό να προσελκύσω το ενδιαφέρον αγοραστών από το εξωτερικό. Η τρόικα, με την αμέριστη βοήθεια των πιο δοσίλογων κυβερνήσεων της ελληνικής ιστορίας, εφάρμοσε μια πολιτική απαξίωσης όχι μόνο της ζωντανής εργασίας, αλλά ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να την μετατρέψει επίσημα σε μια μάντρα σκραπ για κερδοσκόπους από το εξωτερικό.

Τι κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια;

Με το πρώτο μνημόνιο έβαλαν στο στόχαστρο το λαϊκό εισόδημα. Πρώτα και κύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το αποτέλεσμα ήταν από 40,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παρήγαγε η ελληνική οικονομία ως σύνολο και αντιστοιχούσε στην εξαρτημένη εργασία το 2ο τρίμηνο του 2010 (έναντι του 60,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που αντιστοιχούσε την ίδια περίοδο στα ιδιωτικά κέρδη) να βρίσκεται στο 2ο τρίμηνο του 2013 στο 34,9% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, ενώ τα ιδιωτικά κέρδη στα 65,6%.

Για να πάρουμε μια ιδέα ο μέσος όρος στις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν αντίστοιχα για το 2ο τρίμηνο του 2010 για τα ιδιωτικά κέρδη ως μερίδιο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας μόλις στο 37,3% για να καταλήξει στο 36,9% στο 2ο τρίμηνο του 2013. Αντίστοιχα ο μέσος όρος των χωρών μελών της ευρωζώνης ήταν για το μερίδιο των ιδιωτικών κερδών στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στο 38,1% για το 2ο τρίμηνο του 2010, ενώ το 2ο τρίμηνο του 2013 κατέληξε 37,5%.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι καμιά χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν διαθέτει ποσοστά κέρδους στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μεγαλύτερα από την Ελλάδα. Για παράδειγμα η Ιρλανδία έχει 54,9% το 2ο τρίμηνο του 2013 από 52,2% το 20 τρίμηνο του 2010. Η Πορτογαλία έχει 38.0% μερίδιο κερδών στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2ο τρίμηνο του 2013, όταν το 2ο τρίμηνο του 2010 ήταν 36,1%. Η Ισπανία είχε το 2ο τρίμηνο του 2013 μερίδιο κερδών της τάξης του 42,3%, όταν το 2ο τρίμηνο του 2010 είχε 36,6%.

Ενώ στην Ιταλία έπεσε από 41,0% το 2ο τρίμηνο του 2010 στο 38,7% το 2ο τρίμηνο του 2013. Όπως ακριβώς συνέβη και στην Γαλλία και στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η τρόικα μαζί με τα επιτελεία της ευρωζώνης επιβάλλουν πολιτικές συμπίεσης εργατικού κόστους και οριζόντιων περικοπών με σκοπό την ενίσχυση του μεριδίου των ιδιωτικών κερδών στο συνολικό προϊόν που παράγει η οικονομία.

Η Ελλάδα εκτός από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της όλα τα προηγούμενα χρόνια την μετέτρεψαν σε μια οικονομία όπου το μερίδιο των ιδιωτικών κερδών ήταν σε πρωτοφανή επίπεδα σε σύγκριση με το μερίδιο της εξαρτημένης εργασίας, οι πολιτικές της τρόικας συρρίκνωσαν ακόμη περισσότερο το εισόδημα της ζωντανής εργασίας. Κι έτσι βύθισαν την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης όπου η συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης, λόγω της κατεδάφισης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, επέφερε μια τραγική κατεδάφιση και της επενδυτικής δαπάνης. Το επίπεδο των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) στην ελληνική οικονομία το 2ο τρίμηνο του 2013 έπεσε στο 12,2% επί της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, όταν το 2ο τρίμηνο του 2010 ήταν στο 18,3%.

Καταντήσαμε λοιπόν να έχουμε τον υψηλότερο δείκτη κερδών στην ευρωζώνη κι όχι μόνο και ταυτόχρονα τον χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων. Μάλιστα η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείχτες επενδύσεων στον κόσμο, ακόμη και σε σχέση με τις χώρες εκείνες που βρίσκονται σε συνθήκες πολέμου ή εμφύλιου σπαραγμού.

Κερδισμένοι μόνο οι κερδοσκόποι

Τότε ποιος κερδίζει σε μια οικονομία που ενώ το μερίδιο των κερδών αυξάνει, συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη και καταβαραθρώνονται οι επενδύσεις; Πάντως όχι οι οργανωμένες επιχειρήσεις. Ανεξαρτήτως μεγέθους. Αυτές αντιμετωπίζουν τρομακτικό πρόβλημα επιβίωσης και γι’ αυτό προχωρούν σε λουκέτο, μπαίνουν σε εκκαθάριση, ή σηκώνονται και φεύγουν. Σε συνθήκες αποπληθωρισμού δεν μπορεί να επιβιώσει καμιά επιχείρηση που βασίζεται στην εσωτερική αγορά, όσο μεγάλη κι να είναι.

Τι μένει λοιπόν; Η απόλυτη κερδοσκοπία. Πώς; Με τις ιδιωτικοποιήσεις και το γενικό ξεπούλημα. Με το ξέπλυμα χρήματος διαμέσου του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Είναι τυχαίο που το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει μια τρελή κούρσα ανόδου τιμών; Από τις 5 Ιουνίου 2012 έως τις 31 Οκτωβρίου 2013 ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου ανέβηκε κατά 146% σε ύψος που ξεπέρασε τα 94 μεγαλύτερα χρηματιστήρια παγκόσμια την ίδια περίοδο. Το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σε συναλλαγές που υπερβαίνουν κατά 32 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών του, σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο 11 φορές και 14,9 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το δείκτη Stoxx Europe 600 Index, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Μιλάμε για φούσκα πρώτου μεγέθους.

Μιλάμε για μια πρωτοφανή κερδοσκοπική φούσκα με μετοχές τραπεζών και επιχειρήσεων, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά όταν η MSCΙ υποβίβασε την Ελλάδα σε αναπτυσσόμενη αγορά κι έτσι έγινε ποιο εύκολη η προσέλκυση επενδυτών πολύ υψηλού ρίσκου. Ποιος ηγείται αυτής της κερδοσκοπικής κούρσας;

Η Paulson & Co και η JP Morgan Chase & Co ήταν από τις πρώτες που βούτηξαν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές των μετοχών. Από κοντά και τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου Renaissance Capital Holdings Ltd. και Templeton Emerging Markets Group.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων της JPMorgan, Φρανσέσκο Κόντε, πρωταγωνιστεί στην κούρσα του χρηματιστηρίου Αθηνών αγοράζοντας μετοχές της Jumbo και της Follie Folie. «Οι προοπτικές για την χώρα έχουν αλλάξει εντελώς,» λέει ο Κόντε, που διαχειρίζεται περίπου $ 2,8 δισεκατομμύρια στο Λονδίνο, από το τηλέφωνο στις 24 Οκτωβρίου. «Είμαι πολύ θετικός για την Ελλάδα διότι θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ, μα πολύ καλές ευκαιρίες, πολύ καλές επιχειρήσεις και πολύ φθηνές αποτιμήσεις. Η Ελλάδα μόλις εξέρχεται από την κρίση. Επειδή έχουν κόψει τις βάσεις κόστους τους τόσο χαμηλά, η αύξηση της κερδοφορίας θα είναι τεράστια αν έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.»   

Καταλάβατε τώρα γιατί οι επιμένουν τα επιτελεία των δανειστών και της τρόικας σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης για το 2014; Θέλουν πάση θυσία να ενισχύσουν αυτή την κερδοσκοπική κούρσα. Πρόκειται βέβαια για κλασσική τακτική δημιουργίας τεχνητών προσδοκιών. Με την τακτική αυτή όχι μόνο αλλάζουν χέρια τα πακέτα μετοχών του εισηγμένων εταιρειών, αλλά μετατρέπονται σε έρμαια της κερδοσκοπικής μανίας των συγκεκριμένων επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αφενός η φτήνια των μετοχών σε σχέση τα πάγια περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που αγοράζουν κι επομένως το δυνητικό κέρδος από ένα γενικό ξεπούλημα, όπως και η δημιουργία προσδοκιών που θα ανατιμήσει τις μετοχές για να κερδίσουν από την υπεραξία.

Όπως και να έχει είναι μια φούσκα που θα οδηγήσει τις τελευταίες εταιρείες σε χέρια κερδοσκόπων που ειδικεύονται στην επιχειρηματική της λεηλασίας και της αρπαχτής χωρίς προοπτική. Μόλις καταρρεύσει η αγορά των μετοχών, οι εταιρείες αυτές θα απομείνουν ερείπια και θα πουληθούν για σκραπ σε μια οικονομία που χειμάζει χωρίς επενδύσεις.

Τα κοράκια όμως δεν έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους μόνο στις υποτιμημένες επιχειρήσεις. ΗPaulson & Co ήδη αγόρασε δικαιώματα μετοχών της Alpha Bank, δηλαδή warrants για 7,41 πρόσθετες μετοχές για κάθε κοινή μετοχή της τράπεζας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Paulson & Coήταν από μια από τους πρωταγωνιστές στην φούσκα των ακινήτων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε κερδοσκοπία με ακίνητα.

Επίσης η Third Point ανακοίνωσε από τον περασμένο Απρίλιο ότι θα δημιουργήσει ένα εξειδικευμένοHedge Fund ειδικά για την Ελλάδα, ενώ η Fairfax Financial Holdings Ltd, ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με επενδύσεις από ζωοτροφές στον Καναδά έως ιρλανδικές τράπεζες, αγόρασε μετοχές σε δύο ελληνικές εταιρείες το τρέχον έτος. Θα πληρώσει περίπου € 164 εκατομμύρια ($ 226 εκατομμύρια) για να αυξήσει το μερίδιό της στην Eurobank Properties Real Estate Investment Co(EUPRO) έως 42% από το 19%. Επίσης, αύξησε τη συμμετοχή του στην Μυτιληναίος Α.Ε. (ΜΥΤΙΛ) στο 5,2%.

Οι τοποθετήσεις αυτές προϊδεάζουν για το μακελειό που έχει να γίνει στα ακίνητα στην Ελλάδα σε βάρος φυσικά της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας των ελλήνων πολιτών, αλλά και σε υποδομές στρατηγικής σημασίας όπως της ενέργειας.

Οι ζωτικοί δείκτες σε ελεύθερη πτώση

Η πτώση των τιμών θα ήταν θετικό γεγονός αν συνοδευόταν, ή ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της παραγωγής και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντίθετα η παραγωγική βάση της οικονομίας συνθλίβεται. Η τελική καταναλωτική δαπάνη (νοικοκυριών και γενικής κυβέρνησης) ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους μειώθηκε κατά το 2οτρίμηνο του 2013 κατά 6,3%. Ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου – δηλαδή το σύνολο των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία – έπεσε κατά 15,2%.

Επομένως η πτωτική τάση του τιμάριθμού σε συνθήκες συνεχιζόμενης πτώσης του εισοδήματος, της καταναλωτικής και επενδυτικής δαπάνης, αλλά και του λιανικού τζίρου στην αγορά, υποδηλώνει μια άγρια κρίση «αποπληθωρισμού». Η αναγκαστική πτώση των τιμών συμπιέζει τα επιχειρηματικά κέρδη και οδηγεί στο μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων, ακόμη και των μεγαλύτερων. Κι επομένως το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε να γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο το κύμα λουκέτων και χρεοκοπιών όχι μόνο στις μικρές και μεσαίες, αλλά και στις μεγάλες, όπως και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Με τον τρόπο αυτό ο «αποπληθωρισμός» δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο κατάρρευσης για την οικονομία. Η απασχόληση ως συνέπεια της διόγκωσης των χρεοκοπιών και των λουκέτων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, ενώ το καθεστώς πλήρους ασυδοσίας της εργοδοσίας θα διογκώσει ακόμη περισσότερο την στρατιά των εργαζομένων χωρίς καταβολή δεδουλευμένων, αλλά θα φορτώσει περισσότερα χρέη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, που θα κληθούν να καλύψουν τα νοικοκυριά με νέα χαράτσια.

Η ανεργία στην Ελλάδα έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2008, όταν η χώρα εισήλθε σε ύφεση με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά το ένα πέμπτο στο ίδιο διάστημα. Μόνο που αυτό δεν είναι φυσιολογικό, ούτε αποτέλεσμα γενικά της ύφεσης. Τόσο η συνεχιζόμενη ύφεση, όσο και η εκτόξευση της ανεργίας οφείλονται πρωτίστως στις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και επιβάλλονται από την τρόικα.
Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι φυσιολογικές συνέπειες μιας αόριστης και απροσδιόριστης ύφεσης. Ούτε η ανεργία είναι μια δυστυχής σύμπτωση.

Για να καταλάβουμε την κατακόρυφη πτώση της οικονομίας και το γιατί δεν πρόκειται να ανακάμψει η ανεργία, ούτε η οικονομία πρέπει να δούμε τα στοιχεία για τις επενδύσεις. Μιλάμε για ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, δηλαδή πραγματικές επενδύσεις κι όχι εικονικές με αγορές μετοχών, ή άλλων τίτλων. Οι επενδύσεις ως % του ΑΕΠ στην Ελλάδα για το έτος 2013 προβλέπονταν να είναι 13.198% επί του ΑΕΠ. Αυτό θα καθιστούσε την Ελλάδα Νο 164 στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με το επίπεδο των επενδύσεων ως % του ΑΕΠ για το έτος 2013. Μέσος όρος των επενδύσεων στον κόσμο ως % του ΑΕΠ είναι 22,20%. Η Ελλάδα είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τον μέσο όρο. Τελικά απ’ ότι φαίνεται η χώρα θα βρεθεί με επίπεδο επενδύσεων γύρω στο 12% του ΑΕΠ για το 2013. Δηλαδή πολύ χειρότερα απ’ ότι προβλεπόταν.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πρώτο: Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο χαμηλό επίπεδο επενδύσεων. Το 1980 ήταν 25,1% επί του ΑΕΠ. Το 1990 ήταν 22,3% του ΑΕΠ. Ενώ το 2000 ήταν 23,3% του ΑΕΠ. Σε ολόκληρη αυτήν την περίοδο το μέσο επίπεδο επενδύσεων παγκόσμια ως % του ΑΕΠ κυμάνθηκε γύρω στο 24%.

Δεύτερο: Η κατακόρυφη άνοδος της ανεργίας που δεν έχει σχέση με κανένα κύκλο όπως διαπιστώνει κανείς από τα στοιχεία. Αντίθετα έχει δυο βασικές αφετηρίες. Πρώτο, την συστηματική ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 κυρίως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κλιμακώθηκε με τις κυβερνήσεις Σημίτη και εκτόξευσαν για πρώτη φορά σε ιστορικό υψηλό την ανεργία γύρω στο 9%. Δεύτερο, το άνοιγμα της οικονομίας με όρους εξωστρέφειας και κατάργησης της προστασίας της εσωτερικής παραγωγής με αποτέλεσμα τη δημιουργία μια αγοράς εργασίας με εφήμερη απασχόληση και προσωρινή εργασία. Αυτός είναι κύρια ο λόγος, μαζί με την παρασιτικοποίηση της οικονομίας που κορυφώθηκε στα χρόνια του ευρώ, που η ανεργία εκτινάχθηκε σε νέα ύψη.

Τρίτο: Με την επιβολή του καθεστώτος της τρόικας και των πολιτικών της η αγορά εργασίας κυριολεκτικά συντρίφτηκε και έτσι η ανεργία άρχισε να καλπάζει σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα. Για να επανέλθει στο επίπεδο του 10% θα πρέπει για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες οι επενδύσεις να φτάσουν στο μέσο όρο των προηγούμενων τριών δεκαετιών, γύρω στο 23%. Να ανέβει δηλαδή κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο του 2013 και να κρατηθεί εκεί για τρεις δεκαετίες ώστε να απορροφήσει όλους τους επιπλέον ανέργους.

Αυτά βέβαια θεωρητικά. Γιατί δεν αρκεί το επίπεδο των επενδύσεων. Χρειάζονται ευρύτατες επενδύσεις στην παραγωγή. Και για να υπάρξει παραγωγή με δυναμική αυτοτελούς ανάπτυξης, απαιτείται ενεργό καθεστώς προστασίας της. Διαφορετικά θα συνεχίζεται η παρασητικοποίηση της οικονομίας, ακόμη κι αν επανέλθει κάπως το επίπεδο επενδύσεων. Πράγμα φυσικά αδύνατο.

Άντε λοιπόν και πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Στραγγίξαμε μέχρι θανάτου το ελληνικό νοικοκυριό, τον ελευθεροεπαγγελματία και τις επιχειρήσεις κι έτσι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και λοιπόν; Πρωτογενή πλεονάσματα πέτυχε ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας από το 1994 έως το 2002. Κυμάνθηκαν από 2,0% έως 4,5% επί του ετήσιου ΑΕΠ. Και λοιπόν; Αναχαιτίστηκε μήπως η δυναμική του χρέους; Ελάχιστα και για λίγο. Μόλις για δυο-τρία χρόνια. Κι έπειτα ξανά προς τη δόξα τραβά.

Να θυμηθούμε εδώ ότι αυτά τα εφήμερα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργήθηκαν αφενός εκτός ευρώ, δηλαδή με τη δραχμή και αφετέρου σε συνθήκες οικονομικής ανόδου. Έχει μεγάλη σημασία να το τονίσουμε. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αύξηση του μεριδίου που καρπούται το κράτος από την πίτα εισοδημάτων που παράγει η οικονομία. Την εποχή εκείνη το κράτος πέτυχε έστω και προσωρινά πρωτογενή πλεονάσματα αρπάζοντας με τους γνωστούς αντικοινωνικούς τρόπους του μεγαλύτερο μερίδιο από μια πίτα που συνολικά αύξαινε. Όταν η αύξηση του μεριδίου του κράτους ξεπέρασε την αύξηση των εισοδημάτων που παρήγαγε η οικονομία, τότε άρχισε η βουτιά στην οικονομία που για να αποτραπεί το κράτος άρχισε πάλι να αυξάνει τις δαπάνες του πάνω από τα έσοδά του.

Σήμερα το κράτος και τα αφεντικά του επιχειρούν να αρπάξουν ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από μια πίτα που όλο και συρρικνώνεται. Κι όσο μεγαλύτερο μερίδιο προσπαθούν να αρπάξουν για να πληρώσουν τους τοκογλύφους, τώρα περισσότερο μειώνεται η πίττα που παράγει η οικονομία γιατί δεν απομένουν ικανά εισοδήματα για να ανακυκλωθούν σ’ αυτήν. Είναι απλή λογική όσο και η αριθμητική πράξη 1+1=2.

Χωρίς ταχύρρυθμη άνοδο της παραγωγής και μαζικότατες επενδύσεις σ’ αυτήν (με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον δευτερογενή) δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη και αναχαίτιση της ανεργίας. Χωρίς εθνικό νόμισμα και καθεστώς προστασίας της εγχώριας παραγωγής, είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν – ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες – οι επενδύσεις που χρειάζονται στην παραγωγή και να αποδώσουν με όρους νέων θέσεων σταθερής απασχόλησης. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για ιστορίες για αγρίους που ο λαός και η χώρα πληρώνει ήδη πολύ ακριβά.

Δημοσιεύτηκε στο Crash του Δεκεμβρίου 2013.


48 σχόλια:

 1. Κύριε Καζάκη
  καντε ένα σχόλιο για τις δηλώσεις Γλέζου σχετικά με τη συνεργασία με τη ΝΔ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αποστροφή της ομιλίας του Γλέζου είναι η εξής: «Η ΝΔ αποδέχεται ότι έχει χάσει τη δύναμή της και γι’ αυτό ζητά συγκυβέρνηση, δηλαδή να συγκυβερνήσει το Ναδίρ με το Ζενίθ. Θα εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολιτική του δανεισμού; Θα σταματήσει να αρπάζει από το λαό και να σώζει τις τράπεζες; Αν το κάνει αυτό δεν πιστεύω οι συνάδερφοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε αντίρρηση».
   Δεν νομίζω ότι είναι δήλωση συνεργασίας. Απλά πρόκειται για αποστροφή του λόγου - ατυχέστατη, κατά τη γνώμη μου. Και είναι ατυχής γιατί τόσο ο κ. Γλέζος, όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αντιπολιτεύονται την ΝΔ μόνο και απλά σε επίπεδο εφαρμόζομενης πολιτικής. Ξεχνούν το καθεστώς δεσμεύσεων που έχει επιβληθεί με 420 και πλέον μνημονιακούς νόμους που συνθέτουν ένα πλέγμα αποικιοκρατικής κατοχής της χώρας. Κι ο λόγος είναι απλός. Φιλοδοξούν να γίνουν το πολιτικό "πλυντήριο" του καθεστώτος κι όχι ο μοχλός ανατροπής του.

   Διαγραφή
 2. Ανάλυση όχι αστεία και δε το λέω λόγω μεγεθους του κειμένου. Καλά δεν υπάρχουν άλλοι να τα λενε αυτά; Αμορφωσιά; Δειλία; Αδιαφορία; Σε ολόκληρη χώρα μόνο ένας άνθρωπος συνδυάζει την επιστημονική επάρκεια με την ταξική συνείδηση και γράφει αυτά τα πράγματα; Ένας;;
  Κύριε Καζάκη μη το πάρετε στραβά αλλά απελπίζομαι καμια φορά που μόνο εσείς βγαίνετε και τα γράφετε/λέτε αυτά. Τόσοι καθηγητάδες απο την εσπερία, τόσα πτυχία, τόσοι καρδινάλιοι της οικονομίας και της επιστήμης, τόσες φανφαρες για τον καπιταλισμο ενθεν και ενθεν και το καλύτερο που χει να δειξει αυτη η χωρα ειναι ο Βαρουφάκης ο Κύρτσος και οι λοιποί ελεεινοί ή/και αστοιχείωτοι; Και εντάξει, εγω ας πούμε δε σκαμπάζω οικονομικά, προσπαθώ όσο μπορώ να μαθω τα απολύτως βασικά στον ελεύθερο χρόνο μου οπότε μπορεί και να με ξεγελάτε θα πει καποιος. Τοτε γιατί κανεις δε βγαίνει να σε αντικρούσεi;;

  Αντωνία Αρσόγλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, καταπληκτικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Kazaki teleios.Proxora kapote tha ksypnisoun.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΚΙ 500 ΔΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΝΑ ΒΓΑΛΛΟΥΝ !

  ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !

  ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΚΙ ΕΥΡΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΦΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ !

  ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΟΡΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ! ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ..

  ΩΠΟΥ ΑΦΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ , ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ .. ΚΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΟΥ .. ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ... ΚΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ..

  ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ .. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ .. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ...

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΟΝΟ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΠΕ ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ...

  ΑΠΛΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΩΣ , ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΙ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ .. ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ .. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΗ ΕΝΟΧΟΣ ΚΙ ΝΑ ΕΔΙΝΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ 800 ΕΥΡΟ ΠΑΓΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ !

  Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΙΣΘΟΥ ΣΕ 300 000 ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΑΓΓΙΖΕ ΚΙ ΑΓΓΙΖΕΙ ΑΚΟΜΗ .. ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 4 000 Τ0 ΜΗΝΑ ... ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΞΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ..

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΔΙΝΑΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 700 000 ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ 800 ΕΥΡΟ ΓΙΑ 2.5 ΧΡΟΝΙΑ ..

  ΘΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΑΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ..

  ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ .. ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΩΝ .. ΘΑ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΚΕ ΚΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΜΠΙΠ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΕ 3 - 4 ΧΗΝΕΣ ΕΠΙ 30 ΕΤΩΝ .. ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΑ 800 ΕΥΡΟ ΓΙΑ 2 , 4 ΧΡΟΝΙΑ ..

  ΑΝΤΑΥΤΟΥ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ''ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΟΝΟ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΠΕ ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ'', τι μας λες; Γι αυτο ψηφιζε υπερ των εφοπλοιστων, επειδη χρηματιζεται απο κει, και κατα των αγροτων στην επιτροπη για την ΑΤΕ;;; Περιμενεις σωτηρια απο το τσιρακι της ΝΔ;;;

   Το χρεος ειναι ολο παρανομο, και το εχουμε χιλιοπληρωσει πολλες φορες. Εσυ γιατι θελεις να το πληρωσουμε;;; Οποιος αναγνωριζει το χρεος ειναι προδοτης. Ακους προδοτη;;;

   Διαγραφή
  2. ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ! ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΠΛΗΣΤΕΣ ? ...

   ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΗΣΤΕΣ ΤΟ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΕΙΣΑΙ ΛΑΘΟΣ .. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΑ .. ΔΕ ΘΕΩΡΩ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΗΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ .. ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΕΥΝΟΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ ΣΗΜΑΙΑ .. αναφερομαι τουλαχιστον στην πλειοψηφεια αυτων ..

   Διαγραφή
  3. Aπο την απαντηση που εδωσες, φανηκε η ασχετιλα σου, στη κυριολεξια. Αλλα τι περιμενεις καποιον που συμπαθει το δεκανικι και τσιρακι της ΝΔ και αναγνωριζει το χρεος ως προδοτης.

   Διαγραφή
  4. Σοβαρέψου Ανώνυμε των 6:50... Ο κλώνος του Άδωνη είσαι? Τι ανοησίες είναι αυτές που γράφεις? Μήπως θέλεις να σκοτώσουμε καλύτερα και τους 700.000 ΔΥ, να ησυχάσεις εσύ και το σηνάφι σου? Και πια, έχει καταντήσει αηδία η ταύτιση του ΔΥ με τα κομματόσκυλα, τα τεμπελόσκυλα και ό,τι πια παρασιτικό μπορεί να βγάλει η κοινωνία. Άνθρωποι με μόρφωση, με έργο, με επαγγελματισμό που διορίστηκαν αξιοκρατικά με γραπτούς διαγωνισμούς κλπ, δεν μπορούν να ανέχονται τον κάθε τυχάρπαστο να υβρίζει κατά αυτόν τον τρόπο...

   Από την άλλη όσο η Διοίκηση είναι έρμαιο της κομματοκρατίας, τότε απλά ΠΟΤΕ δε θα αλλάξει ούτε πρόσωπο ούτε λειτουργία. Μια ζωή μπάχαλο θα είναι... Τώρα δε, είναι ακόμα πιο μπάχαλο και για τον πολύπαθο πολίτη και για τον ίδιο τον ΔΥ... Και έρχονται κάτι πειραγμένοι σαν εσένα να τροφοδοτήσουν μια ψεύτικη κόντρα... Ξεκόλλα πια...


   Δημήτρη, πολύ καλή η ανάλυσή σου, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε...

   Διαγραφή
 6. Kazaki fainetai pos to lathos tou mnimoniou kata thn troika paragei protegeni pleonasmata kata tin kibernisi.mas douleuoun psilo gazi.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εφόσον έχουμε "πόλεμο" και βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του υποστράτηγου Smedley Butler USMC, έτσι όπως τις παρουσίασε στην ομιλία του με τίτλο: "WAR is a racket"
  Σε κάποιο σημείο αναφέρει, αυτό που πρέπει να βρούμε: Ποιος κερδίζει από αυτόν τον πόλεμο; Οι τράπεζες, διάφορου είδους επενδυτές και φυσικά όποιος άλλος που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θησαυρίζει στην πλάτη μας ("αγοράζω χρυσό")...
  Ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Στο πόλεμο ο στρατιώτης, στη συγκεκριμένη περίπτωση όλοι μας. Το πιο ενδιαφέρον όμως κεφάλαιο είναι πως θα χτυπήσουμε αυτό το σύστημα: HOW TO SMASH THIS RACKET!
  Δηλαδή πως όσο το δυνατόν λιγότερα θα βγάζουν αυτοί που επωφελούνται από αυτόν τον "πόλεμο"...
  Καταρχάς όλοι να παίρνουν το βασικό μισθό. Ο κύριος πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι διευθυντές, όλοι το βασικό μισθό, μέχρι να "βγούμε" από το μνημόνιο.
  Αυτά και περισσότερα εδώ http://www.youtube.com/watch?v=oMEI8bnbw1o
  Όπως λέει και ο ίδιος ήξερε αρκετά κόλπα για γκάγκστερ, που θα μπορούσε να μάθει από αυτόν ακόμα και ο Αλ Καπόνε. Εξάλλου αυτός ασχολιόταν σε 3 ηπείρους σε σχέση με τις 3 περιοχές μιας χώρας του Αλ. Θα μπορούσαμε και εμείς να μάθουμε και πολλά από αυτόν. Δηλ.:
  Εφόσον προτείνουν την άρση του κατώτατου μισθού, άρση λοιπόν κατώτατου μισθού για όλους. Κατώτατο μισθό για τον κ.Σαμαρά, τον κ.Προβόπουλο, τον κ.Γεωργιάδη, σε ντόπιους και ξένους "σωτήρες".... Ας μη ξεχάσουμε και τους ντόπιους εργοδότες-πατριώτες που ευχαρίστως θα σε προσλάμβαναν να δουλέψεις τσάμπα για κάνα δυο μήνες μέχρι να σου πουν ότι δε τους κάνεις.
  Κύριε Προβόπουλε (και όχι μόνο εσύ αλλά όλοι εσείς που αποφασίζεται για εμάς χωρίς εμάς) το μόνο κουστούμι που μπορείς να πάρεις με αυτό το μισθό, είναι αυτό που φόραγαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ξέρεις αυτό με τις κάθετες ρίγες από πεπιεσμένο χαρτί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητέ,Δημήτρη,χίλια συγχαρηρήρια για όλα όσα κάνεις-και το υπεροχο άρθρο!Συγχώρεσέ με για το "θράσος" μου να κάνω "σύσταση"σε σένα,που οι γνώσεις σου κι ο λόγος σου με ξεπερνούν κατά πολύ!Απλά ήθελα να πω πως όταν μιλάς με το θυμικό σου κι αναφέρεσαι σε εθνικά θέματα ή προσπαθείς να ξυπνήσεις το θυμικό του Έλληνα,είσαι ακαταμάχητος!Γίνε λοιπόν λίγο "λαικιστής"-συγχώρεσέ με ,δεν το λέω με την κακή έννοια,για να σε νιώσει αυτός ο κόσμος,ο τόσο κακοποιημένος και θυματοποιημένος,κι επικεντρώσου σε λόγο ανάτασης κι ανάστασης του ηθικού του,όσο μπορείς!Κουράστηκε να ακούει αριθμούς,νιώθει πλέον την κοροιδία,αλλά πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του και να κερδίσει τον αυτοσεβασμό του,που καταρακώθηκε και την αξιοπρέπειά του...πάντως οι πιο ωραίες "στιγμές"σου είναι όταν εκφέρεις τον ακαταμάχητο πατριωτικό σου λόγο!Τώρα πιο πολύ από ποτέ νομίζω τον έχουμε ανάγκη,για να "δέσει"η ελπίδα και να αναστηθεί η Ελληνική ψυχή,που θα μας οδηγήσει στο φως!Ευχαριστούμε για όλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Με άλλα λόγια θέλουν να υπάρχει συνέχεια του κράτους ανομίας και των δεσμεύσεων κατοχής της χώρας,γιατί το ξέρουν καλά ότι διαφορετικά θα έρθει το τέλος τους,με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Τα κομματικά ταμεία τους είναι πλήρως εξαρτημένα από τις τράπεζες,η συμμετοχή όλων στο πάρτυ της διαπλοκής πασιφανής και η μπόχα που θα βγει,θα αγγίξει και παλιούς "μύθους"της τέχνης,των "γραμμάτων",της ψευτοκουλτούρας κι όλων των ημιμαθών,κομπλεξικών ανδρείκελων της κατοχής μας,που κρατάει από πολύ παλιά!Αυτοί όλοι θα πολεμήσουν με κάθε μέσο και τρόπο ό,τι ριζοσπαστικό,καθαρό και πατριωτικό μπορεί να φέρει την ανατροπή τους,σαν το ε.πα.μ,γιατί διαφορετικά απλά από "πρώτοι"θα γίνουν "έσχατοι"σε μια Ελλάδα,όπου δε θα χωρά η ψευτιά και το "δήθεν",που χρόνια ευτέλιζε ό,τι ωραίο κι αληθινό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εγώ πρέπει να θυμίζω και την ποιοτική ζωή κάτι που στις οικονομικές σπουδές και στις πολιτικές σπουδές είναι σπάνιο να εμβαθύνουν. Αλλά ξέρουμε πιό είναι το επίπεδο και οι προτεραιότητες των κατεστημένων επιστημών γενικότερα.
  Αν επιθυμούμε πραγματικά να αλλάξουμε πρέπει να μην είμαστε εύπιστοι ούτε με την ιατρική. Πρέπει να ερευνούμε, ούτε η ευπιστία ούτε η δυσπιστία βοηθούν στην έρευνα.
  Ένα παράδειγμα πληροφοριών από αυτούς που συνεχίζουν να ερευνούν, παρακάτω,
  Beta-Blockers Killed 800,000 in 5 Years—“Good Medicine” or Mass Murder?
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/01/29/beta-blockers-death.aspx

  Medicine Or Mass Murder? Guideline Based on Discredited Research May Have Caused 800,000 Deaths In Europe Over The Last 5 Years
  http://www.forbes.com/sites/larryhusten/2014/01/15/medicine-or-mass-murder-guideline-based-on-discredited-research-may-have-caused-800000-deaths-in-europe-over-the-last-5-years/

  Ηλίας Α. Λυμπέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. κύριε καζάκη το άρθρο σας απλά καταπληκτικό!
  Έχω μια ερώτηση,πως θα πάνε την σύνταξη των 820€ του πατέρα μου και τα 680€ του δικού μου μισθού στα 360€ που αναφέρεστε στο κείμενό σας?
  Ευχαριστώ εκ προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αποτελεί δέσμευση του 2ου μνημονίου που έχουν υπογράψει και νομοθετήσει. Από την 1-1-2015 θα καταβάλλονται τα 360 ευρώ και τα υπόλοιπα εάν και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

   Διαγραφή
 12. Περιμενω με μεγαλο ενδιαφερον αυτο που υποψιαζομαι οτι αρχιζει να γινεται στην κινα, το σκασιμο της φουσκας ακινητων δηλαδη και τι επιπτωσεις θα χει αυτο στην Αμερικη. Αν κρινω απο την αναταραχη τις τελευταιες μερες στα χρηματιστηρια , μαλλον κατι θα ακουσουμε κι απο κει συντομα. Βαλε στη μεση και τις αναδυομενες που με το σταματημα κοψιματος χρηματος στην αμερικη καταβαραθρωθηκαν, θα χει πολυ ενδιαφερον το πραγμα στους επομενους μηνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. κυριε Καζάκη
  θα μπορούσατε παρακαλώ να μας πείτε γιατι η ΕΚΤ και η Eurostat μετράνε διαφορετικά το έλλειμμα / πλεόνασμα του 3ου τριμ 2013;
  γιατι να μην ''σπρώξουν'' και οι δυο τη συγκυβέρνηση της συμφοράς ;
  καλή δύναμη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν το μετράνε διαφορετικά. Απλά το μετράνε με τον ίδιο τρόπο που μέτρησαν και το έλλειμμα το 2009. Τώρα γιατί δεν σιγοντάρουν το παραμύθι της κυβέρνησης, είναι άλλο θέμα. Προφανώς ετοιμάζουν την "επαύριο" των ευρωεκλογών και την ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης που θα συνεχίσει τα ίδια. Τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Eurostat πρέπει να κρατήσουν ένα επίπεδο "σοβαρότητας" και να μην γίνουν παντελώς σούργελα.

   Διαγραφή
 14. δεν υπάρχει αμφιβολία οτι πρόκειται για ''μαγείρεμα''και στις δυο περιπτώσεις ,

  οταν παρουσιάζουν τέτοιες αποκλίσεις στις εκθέσεις τους δε γίνονται σούργελα ;

  θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει οτι κατι δε παει καλα στις μεταξύ τους σχέσεις
  η οτι εχουν βαλθεί να μας τρελάνουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το ΑΕΠ είναι οι δείκτες που πιο εύκολα μπορούν να "μαγειρευτούν" στατιστικά. Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη ούτε στην Eurostat, ούτε στην ΕΚΤ, ούτε βέβαια στην ΕΛΣΤΑΤ. Τώρα τι παιχνίδια παίζουν μπορεί να το δει κανείς κατόπιν εορτής.

   Διαγραφή
 15. Φανταστική ανάλυση! Μράβο κ.Καζάκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΘΕΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Πάρτε ένα χάρτη της Ευρώπης και ένα διαβήτη.

  2. Τοποθετήστε τη μύτη του διαβήτη στην Αθήνα και κάντε ένα κύκλο με απόσταση 1000 χιλιομέτρων.
  Θα καλύψετε έναν πληθυσμό 25-30 εκ. με συνολικό ΑΕΠ περίπου 500 δις δολάρια που θέλεις βίζες, μακρινές αποστάσεις, κλπ εμπόδια να τον πλησιάσεις.

  3. Πάρε μετά το διαβήτη και βάλε τη μύτη του στις Βρυξέλλες ή στο Ρότερνταμ ή στη Πράγα ή στη Κοπεγχάγη και κάνε το ίδιο. Θα καλύψεις ένα πληθυσμό 100-150 εκ. με ΑΕΠ άνω των 5 τρις δολ.

  4. Τώρα καταλάβετε φίλοι μου γιατί περιοχές σαν την Ελλάδα, την Νότιο Ιταλία, τη Νότιο Ισπανία, τη Πορτογαλία δεν μπορούν να αναπτύξουν ανταγωνιστική βιομηχανία;

  5. Αν θέλεις να τον πλησιάσεις μόνο ένας τρόπος υπάρχει το internet!!! Αλλά οι Έλληνες είναι γεωργοί (οχι αγρότες), νοσοκόμοι, φιλόλογοι, θεολόγοι κλπ. Γεμίσαμε με κατόχους ΜΒΑ και όχι με Manager.
  Λείπουν τα Στελέχη της Αγοράς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι απόλυτο. Αν βάλουμε δηλαδή το διαβήτη με κέντρο στο Τόκιο ή το Πεκίνο ή κάπου στην Αυστραλία θα συμπεράνουμε πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστική βιομηχανία.
   Πρέπει να πιστέψεις πως δεν είσαι ανταγωνιστικός για να σου πουλήσουν οι Γερμανοί πχ τη σκαρταδούρα τους λαδώνοντας "άξια" τέκνα της πατρίδας μας.
   Ανταγωνιστική βιομηχανία σημαίνει πολλά πράγματα, καλά και "κακά". Μεταξύ εταιριών και κρατών και διάφοροι συνδυασμοί τους: http://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_espionage

   Διαγραφή
  2. Κατάλαβε αυτο που είχε πει ο Καζάκης 10.000.000 κατοικοι σε αυτον τον χώρο ειναι παρίσακτοι και πρεπει να τελειώνουν

   Διαγραφή
 17. κ. Καζάκη γιατί αναφέρεστε σε στοιχεία Οκτωβρίου 2013? η ΤτΕ ανακοίνωσε Ταμειακό Πρωτογενές Ελλειμα 6,7 δις για ολόκληρο το 2013 , εσείς αναφέρετε το μισό περίπου ποσό αναφερόμενος στο εννιάμηνο ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα ή κάνω κάπου λάθος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε στα τέλη Νοεμβρίου για το Crash Δεκεμβρίου 2013. Τότε υπήρχαν ως διαθέσιμα στοιχεία μόνο αυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο κείμενο. Είναι σίγουρο από τότε επιδεινώθηκε η κατάσταση και είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι μέχρι τον Απρίλιο που υποτίθεται θα βγάλει η ΕΛΣΤΑΤ τα τελικά στοιχεία, θα έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

   Διαγραφή
 18. Κύριε Καζάκη αληθεύει πως το Ε.ΠΑ.Μ συζητάει την κάθοδό του στις ευρωεκλογές;Είμαι ένας απ΄τους ανθρώπους που συμφωνεί απολύτως με την άποψή σας περί αποχωρήσεως των ''αντιπολιτευώμενων' κομμάτων απ΄την Βουλή, καθώς η ίδια νομιμοποιεί απλώς ένα αδίστακτο τραπεζικό σύστημα στο να αρπάζει την χώρα με νομιμοφάνεια και πιστεύω ακράδαντα πως το ίδιο ισχύει και με την ευρωβουλή και τις χώρες-θύματα που ''εκπροσωπούντε'' μέσω αυτής,γι'αυτό θα ήθελα να μου το διευκρινήσεται σας παρακαλώ.Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι οι πυρήνες του ΕΠΑΜ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου καλούνται να αποφασίσουν το αν θα κατέβει το Μέτωπο στις ευρωεκλογές. Η εισήγηση των οργάνων του είναι να κατέβει με σκοπό να δώσει την πολιτική μάχη και να καταγραφεί η δυναμική των προταγμάτων του. Σ' αυτές τις ευρωεκλογές - που είναι και οι τελευταίες αυτής της ΕΕ - το ΕΠΑΜ είναι η μόνη δύναμη που κατεβαίνει προτάσσοντας την ανάγκη για εθνική ανεξαρτησία απέναντι στο ευρώ και στην ΕΕ. Έχει μεγάλη σημασία για τις πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ να καταγραφούν στα αποτελέσματα δυνάμεις που προτάσσουν την εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία ενάντια στην "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" κι έτσι να σπάσει το στημένο δίπολο ανάμεσα στους ευρωπαϊστές από την μια και από την άλλη τον φασιστικό εθνικισμό.

   Διαγραφή
 19. Το υπουργείο όμως στην ουσία λέει ότι οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του αντιλογίζονται με τις προβλέψεις στον προυπολογισμό..
  "Συνεπώς, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακή βάση, που επηρεάζεται από τις εξοφλήσεις ή μη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, διορθώνεται από τις αντίστοιχες μεταβολές του αποθέματος (stock) των απλήρωτων υποχρεώσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση.
  Σημειώνεται, για μια ακόμα φορά, ότι το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ουδέτερο, από δημοσιονομική άποψη, και δεν επηρεάζει το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομική βάση (το επηρεάζει όμως σε ταμειακή βάση)."

  Δεν έχει λογική κάτι τέτοιο? Εκτός κι αν δεν ακολουθούσαν τους ίδιους κανόνες τις προηγούμενες χρονιές (εφόσον οι πληρωμές αυτές αφορούν ληξιπρόθεσμα προηγουμένων ετών)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό δηλαδή που λέει είναι ότι υπάρχουν δυο προϋπολογισμοί που έχουν ο ένας καταγράφει τακτικές δαπάνες και έσοδα κι ένας άλλος που αποτελείται από stock απλήρωτων υποχρεώσεων προς και από το δημόσιο. Δηλαδή το ελληνικό κράτος κρατά διπλά βιβλία. Το ερώτημα είναι γιατί καταγράφει κανονικά στις τακτικές δαπάνες όσα εισπράττει από το stock απλήρωτων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, αλλά δεν κάνει το ίδιο με τις δαπάνες για την μείωση του stock απλήρωτων υποχρεώσεων από το δημόσιο; Απλή κοπτοραπτική για να εμφανιστεί πάση θυσία "πρωτογενές πλεόνασμα".

   Διαγραφή
 20. Επίσης, τη γνώμη σας πάνω σε αυτό που αν ισχύει παράλληλα με τα πιο πάνω, είμαστε για να μας κλαίνε οι ρέγγες
  "Με τη μέθοδο αυτή τα ουσιαστικά χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίστηκαν, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2013, να έχουν τεράστιο πλεόνασμα εξαιτίας των χρημάτων που τους δόθηκαν από τον μηχανισμό στήριξης. Η διαχείρισή τους δεν βελτιώθηκε, τα ελλείμματά τους παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αλλά κατέγραψαν μία «άσπρη τρύπα» που βοήθησε στη μετατροπή του πρωτογενούς ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα.

  Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τους κανόνες που συμφωνήθηκαν ήταν αρνητικό κατά 2,2 δισ. το 2012 και μετατράπηκε σε θετικό κατά 5,9 δισ. το 2013. Αυτή η εντυπωσιακή διαφορά, της τάξης των 8 δισ. ευρώ, που δεν έχει καμία σχέση με τη διαχειριστική πραγματικότητα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά απεικονίζει την επιδότησή τους από το Ταμείο Στήριξης προκειμένου να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, αποτελεί το μεγάλο «μυστικό» του ουσιαστικά ανύπαρκτου πρωτογενούς πλεονάσματος. Χωρίς την κατασκευή «άσπρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 5,9 δισ. για το 2013 ο προϋπολογισμός θα εμφάνιζε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

  Με την πολιτική συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, η οποία πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς, όσο περισσότερα χρήματα δίνονται από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές για να στηριχθεί το ετοιμόρροπο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας και όσο περισσότερο ανεβαίνει το δημόσιο χρέος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αυτά τα ποσά, τόσο μεγαλύτερη είναι η «άσπρη τρύπα» των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και τόσο μεγαλύτερο το πρωτογενές πλεόνασμα.
  http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2014/01/blog-post_395.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ισχύει. Μόνο που το εμφανιζόμενο αποθεματικό δεν ανήκει στα ασφαλιστικά ταμεία, αν και εμφανίστηκε ως τέτοιο. Χρησιμοποιήθηκε για την στήριξη των τραπεζών. Δεν πήγε καν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων. Γι' αυτό και αναμένουμε εντός του 2014 ασφαλιστικό κανόνι.

   Διαγραφή
 21. http://www.dailymotion.com/video/x1at356_%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%AE%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE_news#from=embediframe

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. κύριε Καζακη, το πρώτο θέμα σήμερα 2 Φεβ στην ηλεκτρονική έκδοση έχει θέμα παραποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων για να μπούμε στην Ε.Ε και να δανειστούμε με επιτόκια κοντά στα Γερμανικά! ?!

  Δεν μπορούμε να ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ σαν επιχείρημα οτι ΟΛΟ το χρέος είναι ΠΡΟΪΌΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ, και να ζητήσουμε Μη αναγνώριση του με ταυτόχρονη προφυλάκιση μέχρι την τελικη δίκη για εσχατη προδοσία όλων των υπευθύνων? ??
  Μάλιστα σαν επισυναπτω δηλώσεις ΓΕΡΜΑΝΩΜ ΑΞΙΟΜΑΤΟΥΧΩΝ της κυβέρνησης που το παραδέχονται δημόσια και κατα κάποιο τροπο μας βοηθουν σε διειμη δικαστήρια. ...

  Γιατί δεν αρχίζετε ΚΑΘΕ ομιλία σας με τα πέντε προτάγματα του ΕΠΑΜ , ώστε ο κόσμος να τα συνειδητοποιεί καλύτερα? /? 5 Λεπτά θα σας πάρει συνολικά αυτη η εισαγωγη,.,..


  επισυνάπτω Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, που διαδέχθηκε τον Φίλιπ Ρέσλερ, υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι μια περίπτωση «περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα, παρά για το ΔΝΤ, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές»
  Ως «θέμα περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα, παρά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», περιέγραψε την Ελλάδα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, κ. Ζίγμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.

  Υποστήριξε μάλιστα ότι η χώρα πέτυχε την ένταξή της στην ευρωζώνη, «μόνο με παραποίηση όλων των στοιχείων».

  Μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Πότσνταμ, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής υποψήφιος του SPD για τις ευρωεκλογές, Μάρτιν Σουλτς και ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο κ. Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης από το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές «δεν είναι επί της αρχής εναντίον» μιας συντονισμένης πανευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ποια ηλεκτρονική έκδοση αναφέρεστε;

   Διαγραφή
  2. Για παράδειγμα η δήλωση υπάρχει ΚΑΙ στην Ημερησία δείτε εδώ. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113213309

   μπορείτε να το σχολιάσετε? ? Υπάρχουν συνταγματολογοι, δικηγόροι, ώστε να κινηθούμε νομικά? ξερω η κατάσταση δεν ανατρέπεται χωρίς λαικη κινητοποίηση διοτι είμαστε υπό κατοχή χωρίς Εθνική κυριαρχία, αλλα έστω να υπάρχει ενα τετοιο θέμα ανοικτό. Δείτε και αυτη την είδηση που εχει ενδιαφέρον.

   http://www.iefimerida.gr/news/141618/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%BD-140-%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB
   και

   http://www.iefimerida.gr/news/141633/handelsblatt-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%86%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

   Διαγραφή
 23. Kύριε Καζάκη, μόλις σας άκουσα σε μια συνέντευξη να λέτε πως το ΕΠΑΜ θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Γιατί δεν επιδιώχθηκε μια συνεργασία με το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ή με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που δεν εντάσσονται στο υπάρχον πολιτικό κατεστημένο; Δεν υπήρχαν ανάλογες διεκδικήσεις κ στόχοι;
  Φοβάμαι πως ο κατακερματισμός των δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι η καλύτερη εγγύηση για τη διαιώνιση της σημερινής, φασιστικής κ δωσιλογικής πολιτικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. H συνεργασία απαιτεί διαθεσιμότητα απ' όλες τις πλευρές. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες του ΕΠΑΜ δεν κατέστη δυνατή η συνεργασία με κανέναν. Τα καλέσματά μας ήταν συνεχή, αλλά όχι ικανά να συγκινήσουν τις άλλες δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν την δική τους πολιτική καταγραφή. Κανένα πρόβλημα. Δείξτε κάποια άλλη δύναμη που έκανε εκκλήσεις συνεργασίας και δεν ανταποκρίθηκε το ΕΠΑΜ. Μόνο το ΕΠΑΜ για να εισπράξει σκωπτικές απαντήσεις, έως ύβρεις όπως με την περίπτωση Αλαβάνου. Συγνώμη, αλλά δεν θα περιμένουμε πότε θα βάλουν μυαλό. Ούτε θα περιμένουμε να μας πουν στο τέλος και μαλ..., όπως λέει κι ο Μιλιώκας. Παρ' όλα αυτά θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά το ψηφοδέλτιο του ΕΠΑΜ να είναι όσο πιο ανοιχτό γίνεται.

   Διαγραφή
  2. Eυχαριστώ για την απάντηση. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό όσων αντιστέκονται στη συστράτευση για την ανατροπή του καθεστώτος. Η πολιτική εξουσία εμφανίζει ένα αρραγές μέτωπο, στηρίζεται σε ξένα συμφέροντα, έχει κρυφή ατζέντα κ εναλλακτικά σχέδια. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές του λαού τι έχουν; Ο καθένας τις ιδεοληψίες του...

   Διαγραφή
 24. Με όλα αυτά που γίνονται ηρθε η ώρα η κάθε περιοχή να δεί το μέλλον της και να αποσπασθεί από το ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  Και αν δεν μπορούμε μόνοι τους να επιβιώσουν ας ζητήσουν προστασία από άλλες χώρες.

  Με τέτοιους φόρους και αυξηση διοδίων και πανάκριβα καυσιμα και ρεύμα ποιό ξενοδοχείο θα επιβιώσει για τον τουρισμό ???

  Πάλι ξερίζωμα, και αυτο θα κρατήσει εκτιμώ 5ετία και θα έχουμε στην χώρα μονο την γενια των boby boomers.

  Βοηθειά μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Κυριε Καζακη θα ηθελα να επισημανω πως, στην αναλυση σας δεν αναφερετε πως η προ μνημονιου οικονομικη αναπτυξη οφειλοταν στο ευκολο δανεικο χρημα (διακοποδανεια, εορτοδανεια κλπ), στις συνεχεις προσληψεις στο δημοσιο απο τη δεκαετια του 80 (ποιος δεν θα ξεχασει τις προσληψεις πριν τις εκλογες του 89 επι Ανδρεα και του 93 επι Μητσοτακη) αλλα και τη γενικοτερη απαξιωση της επιχειρηματικοτητας με αιχμη του δορατος τους συνδικαλισταραδες πουεδιωξαν απο την Ελλαδα την Pirelli και αλλες εταιρειες.
  Βεβαια, για να ειμαστε δικαιοι, λιγο αργα θυμηθηκαν το "συμμαζεμα" που επρεπε να γινει, και οτι αυτο επρεπε να ξεκινησει απο τις διαφορες λιστες τυπου Λαγκαρντ κλπ, για συμβολικους αλλα και ουσιαστικους λογους.

  Ποια η γνωμη σας;

  Ευχαριστω

  Γιαννης Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Επανέρχομαι, και ρωτώ γιατί η κυβέρνηση παρουσιάζει μια αληθοφανή (ξέρω ότι δε θα είναι αλήθεια) εξήγηση, λέγοντας ότι οι δαπάνες που πληρώθηκαν αφορούν προηγούμενα έτη, και για τα οποία έτη οι δαπάνες αυτές έχουν ήδη προσμετρηθεί στο έλλειμμα. Από την άλλη παρατηρώ ότι η τροποποιημένη τσμειακή βάση εφαρμόζεται από 1-1-2011 που σημαίνει ότι παίζει το ενδεχόμενο από το 2011 και μετά να μεταθέτουν δαπάνες στο μέλλον, το δε 2011 οι δαπάνες του ίδιου έτους να πήγαν ένα έτος πιο κάτω κ.ο.κ. Τα φώτα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κυβέρνηση λέει ψέματα. Οι δαπάνες που δεν εκτελούνται μεταφέρονται στο επόμενο οικονομικό έτος και καταγράφονται στο αποτέλεσμα τους έτους που τελικά εκτελούνται. Αν ήταν αυτό αλήθεια θα έπρεπε το πρωτογενές έλλειμμα της κυβέρνησης το 2012 να ήταν αυξημένο κατά 10 δις ευρώ. Όσο περίπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τρίτους. Όμως γι' αυτό το δημόσιο τραβά πίσω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Για να μην καταγράφονται στο πρωτογενές έλλειμμα. Επίσης, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περασμένων ετών προς το δημόσιο καταγράφονται στα τακτικά έσοδα το έτος που εισπράττονται; Το 2013 κοντά 3 δις ευρώ τακτικά έσοδα προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο περασμένων ετών, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να τα αφαιρέσει από τα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, η Eurostat, με βάση τον κανονισμό της οποίας κάνει την μέτρηση η κυβέρνηση, εμφανίζει στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2013 πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 17 δις ευρώ. Δηλαδή τι συνέβη με το τρίτο τρίμηνο; Η κυβέρνηση βρήκε αυτά τα 17 δις ευρώ, άλλα 10 περίπου για τις τακτικές δαπάνες του τελευταίου τριμήνου, συν 4 δις ευρώ και βγήκε τελικά σε ετήσια βάση με πρωτογενές πλεόνασμα 4 δις ευρώ; Είναι ποτέ δυνατόν να βρήκε μέσα σ' ένα τρίμηνο 31 δις ευρώ οργανικά έσοδα για να δημιουργήσει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που ισχυρίζεται;

   Διαγραφή
 27. Και πως πιστεύετε ότι θα τα μαγειρέψει η EUROSTAT ώστε να εμφανιστεί ένα έστω και πολύ μικρό πρωτογενές πλεόνασμα για να σώσει την παρτίδα (υποθέτω στα 17 δις περιλαμβάνονται δαπάνες ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών), δεδομένου ότι μέχρι και το τρίτο τρίμηνο το (αθροιστικό) πρωτογενές έλλειμμα της χρονιάς ήταν 17 δις. Γιατί το να βγει και να πει η EUROSTAT ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2013 ήταν 12, 13 ή 17 δις καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Συνεχίζοντας, και δεδομένου ότι αν δεν κάνω λάθος ήταν 19 δις οι δαπάνες στήριξης των συστημικών τραπεζών το 2013, άρα χωρίς αυτές το τρίτο τρίμηνο υπήρχε πλεόνσαμα 2 δις?) συμπεραίνω (διορθώστε με αν κάνω λάθος) ότι πέραν του μη υπολογισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των περίπου 6.6 δις που πληρώθηκαν, η άλλη μεγάλη αλχημεία έχει να κάνει με τη δημοουργία άσπρης τρύπας στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αναφέρεται εδώ (και νομίζω αυτό είναι Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ):
  "Η μέθοδος υπολογισμού της «άσπρης τρύπας» των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας το περασμένο καλοκαίρι και περιλαμβάνεται σε ειδικό «τεχνικό μνημόνιο».

  Όπως επισημαίνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» (20 Ιανουαρίου 2014) το «τεχνικό μνημόνιο» δεν προσδιορίζει το οικονομικό αποτέλεσμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης στη βάση των εσόδων και των δαπανών τους, αλλά από τις καταθέσεις και τις επενδύσεις τους από τις οποίες αφαιρείται ο τραπεζικός δανεισμός τους.

  Δημιουργική λογιστική:

  Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν το 2013 από τον μηχανισμό στήριξης για να εξοφληθούν ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της Υγείας, μετατράπηκαν σε «πλεόνασμα». Τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν αύξησαν το ύψος των καταθέσεων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και μείωσαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το δανεισμό τους εφόσον πέρασαν απευθείας στο χρέος του ελληνικού Δημοσίου.

  Με τη μέθοδο αυτή τα ουσιαστικά χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίστηκαν, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2013, να έχουν τεράστιο πλεόνασμα εξαιτίας των χρημάτων που τους δόθηκαν από τον μηχανισμό στήριξης. Η διαχείρισή τους δεν βελτιώθηκε, τα ελλείμματά τους παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αλλά κατέγραψαν μία «άσπρη τρύπα» που βοήθησε στη μετατροπή του πρωτογενούς ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα.

  Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τους κανόνες που συμφωνήθηκαν ήταν αρνητικό κατά 2,2 δισ. το 2012 και μετατράπηκε σε θετικό κατά 5,9 δισ. το 2013. Αυτή η εντυπωσιακή διαφορά, της τάξης των 8 δισ. ευρώ, που δεν έχει καμία σχέση με τη διαχειριστική πραγματικότητα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά απεικονίζει την επιδότησή τους από το Ταμείο Στήριξης προκειμένου να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, αποτελεί το μεγάλο «μυστικό» του ουσιαστικά ανύπαρκτου πρωτογενούς πλεονάσματος. Χωρίς την κατασκευή «άσπρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 5,9 δισ. για το 2013 ο προϋπολογισμός θα εμφάνιζε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 5 δισ. ευρώ."
  http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2014/01/blog-post_395.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή