Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις προς όφελος των τραπεζών.

Οι ελλείψεις του τραπεζικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη συνολικού ύψους σχεδόν € 25 δισεκατομμυρίων, όπως προσδιορίστηκαν από τα τεστ αντοχής της ΕΕ, είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε την Τετάρτη o Ignazio Angeloni, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Μιλώντας στη Ρώμη, o Angeloni δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει σύντομα εκτιμήσεις για τη συνολική κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο ένας μετά τον άλλο παραδέχονται ότι η κατάσταση των συστημικών τραπεζών στην ευρωζώνη είναι σε άθλια χάλια. Με πρώτες βεβαίως εκείνες της Ελλάδας. Ξέρετε εκεινες που επισήμως οι Σαμαροβειζέλοι και ο Τσίπρας μας διαβεβαιώνουν ότι "πέρασαν" τα τεστ αντοχής, αλλά η αλήθεια είναι ότι απέτυχαν 3 από τις 4.


Η δραματική επιδείνωση της ευρωπαικής οικονομίας, αλλά και της δημοσιοομικής κατάστασης του ευρώ, κάνει την εκ νέου διάσωση των τραπεζών με απευθείας κρατικό χρήμα δύσκολη υπόθεση. Έτσι τα επιτελεία της ευρωζώνης οργανώνουν το σύστημα επιβολής σχεδίων Bail-in εκεί όπου απαιτείται μέσα στο 2015.

Σ' αυτά τα πλαίσια το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε σήμερα την ΕΜΣ ένα μέσο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ. Η απόφαση σηματοδοτεί το τελικό στάδιο της διαδικασίας κύρωσης και το όργανο είναι πλέον σε λειτουργία. Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ζώνης των 18.

Το νέο μέσο επιτρέπει στον ΕΜΣ την ανακεφαλαιοποίηση μιας συστημικής τράπεζας για τη ζώνη του ευρώ απ 'ευθείας κάτω από ειδικές περιστάσεις, ως ύστατο μέτρο. Ο ΕΜΣ μπορεί να ανακεφαλαιοποίησει την τράπεζα απευθείας μόνο αν οι ιδιώτες επενδυτές της (δανειστές, μέτοχοι και καταθέτες) έχουν ενταχθεί σε σχέδιο bail-in, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (EU Bank Recovery and Resolution Directive).

Επιπλέον, τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης ή,από το 2016 και μετά, το ενιαίο Ταμείο ενιαίο εξυγίανσης, πρέπει να συμβάλουν. Προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και η δανειοδοτική ικανότητα του ΕΜΣ για άλλα μέσα, το συνολικό ποσό των πόρων του ΕΜΣ που διατίθενται για το νέο μέσο περιορίζεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώ με "κούρεμα" και δέσμευση καταθέσεων δεν αφορά πια ούτε καν τυπικά την κυβέρνηση του κράτους μέλους. Ο ΕΜΣ αποφασίζει και προχωρά αυτόνομα, επιβάλλοντας πρώτα ένα bail-in σαν αυτό της Κύπρου και φυσικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης θα το φορτώνεται ο λαός. Είτε διαμέσου του βασικού μετόχου της συστημικής τράπεζας, που είναι το κράτος, είτε μέσω εγγυήσεων και έκδοσης ειδικών ομολόγων από το κράτος.

Να δείτε που θα είμαστε οι πρώτοι που θα το υποστούμε. Στα πλαίσια βέβαια του νέου καθεστώτος μνημονίου που ετοιμάζεται για μετά τις εκλογές και το οποίο θα είναι πολύ σκληρότερο και φρικαλέο από όλα όσα έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στη χώρα.

Να γιατί πάμε το ταχύτερο δυνατό σε εκλογές. Οι Σαμαροβενιζέλοι με εντολή των ευρωπαίων αποχωρούν για να παραδώσουν την οπλισμένη νάρκη στην επόμενη "αντιμνημονιακή" κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους έχετε ικανούς αυτούς στην Κουμουνδούρου να αφοπλίσουν την νάρκη και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση υπέρ του λαού; Ή θα επαναλάβουν αυτό που έκανε ο ΓΑΠ μετά τις εκλογές του 2009 και ο Σαμαράς μετά τις εκλογές του 2012; 

12 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη έχω την αίσθηση ο,τι δεν θα επιβληθεί κουρεματάκι.

    Νομίζω ο,τι κάποια στιγμή θα γίνει το switch off στην οικονομία.
    Τι εννοώ με τον όρο switch off;
    Θα δημεύσουν την περιουσία των τραπεζών και όλων
    των κρατικών φορέων και θα την κοπανίσουν.
    Αυτό το switch off θα οδηγήσει σε χαοτικές καταστάσεις και
    έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για εμφύλια διαμάχη και στην συνέχεια για εθνικό ακρωτηριασμό

    4 χρόνια κατοχής,στα χαρτιά έχουν ξεπουληθεί τα πάντα αλλά στην πράξη το ξεπούλημα έχει κολλήσει.
    Έχουν πέσει οι υπογραφές,αλλά η ιδιοκτησία δεν έχει αλλάξει χέρια ακόμη.

    Δεν νομίζω ο,τι οι κατακτητές έχουν υπομονή μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος Έλληνας και μετά να πάρουν την χώρα.

    ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ.


    Υ.Γ.:Σαν να είσαι στην μονάδα εντατικής θεραπείας,να είσαι με μηχανική υποστήριξη στην ζωή
    η γυναίκα σου να τα έχει φτιάξει με τον γιατρό,να έχει συμφωνήσει για την μοιρασιά της περιουσίας αλλά επειδή είσαι ακόμη εν ζωή να έχει κολλήσει το θέμα.

    Τι γίνεται τότε;
    Θα περιμένει ο γιατρός και η γυναίκα σου πότε έσυ θα τα τινάξεις;
    Τσου,τσου.

    Σου τραβάνε την πρίζα και αντε γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τι θα γίνει. Είναι όλα προγραμματισμένα.
    http://anargyros61.blogspot.gr/2014/11/blog-post_40.html
    http://anargyros61.blogspot.gr/2014/12/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά το 2ο ούτε σενάριο στο hollywood τέτοια φαντασία!!!

      Μου βγήκαν και τα μάτια με τα κεφαλαία έλεος.

      Διαγραφή
  3. Κύριε Καζάκη,

    θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση και δύο ερωτήσεις. Η παρατήρηση είναι η εξής :

    Στο FAQ του DRI αναφέρεται οτι ο ESM θα προχωρά σε ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας μετά από αίτηση του κράτους στο οποίο ανήκει η τράπεζα, και όχι με δική του πρωτοβουλία παρακάμπτοντας τις εθνικές αρχές. Ο όρος direct recapitalisation αναφέρεται στο οτι, εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση, τα κεφάλαια θα δίνονται στην τράπεζα απ’ευθείας, και όχι μέσω του κράτους (όπως γινόταν μέχρι τώρα), ώστε να μην προστίθεται το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στο δημόσιο χρέος. Τουλάχιστον έτσι διαβάζω εγώ (δεν είμαι ειδικος!) την πρώτη και έβδομη παράγραφο του FAQ - πείτε μου αν κάνω λάθος.

    Η πρώτη ερώτησή μου είναι, αφού το δάνειο της ανακεφαλαιοποίησης δεν περνάει πια από το κράτος, ποιός αναλαμβάνει να το αποπληρώσει, η ίδια η τράπεζα; Αν η τράπεζα είναι σε τόσο άθλια κατάσταση που δεν της φτάνει η ανακεφαλαιοποίηση με τα χρήματα των καταθετών και επενδυτών (bail in) αλλά χρειάζεται και επιπλέον κεφάλαια από τον ESM (bail out) για να επιβιώσει, θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο δάνειο; Αν όχι, τί προβλεπεται;

    Η άλλη ερώτηση είναι, αφού - όπως αναφέρεται στην παρ.10 - απαιτείται και η συμμετοχή του κράτους (και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό του κεφαλαίου) στο bail out, αυτό δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος; Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με το σκοπό δημιουργίας του DRI, δηλαδή τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των χωρών στις οποίες ανήκουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως συνήθως το έχουν μπερδέψει αρκετά για διάφορους λόγους, ο κύριος λόγος τώρα είναι ότι το DRI το έφτιαξαν για να δώσουν στους τζογαδόρους επενδυτές άλλες ευκαιρίες για να κερδοσκοπήσουν με τις τράπεζες, (και όχι μόνο), οι οποίες θα περάσουν από στάδια, bail in και κατόπιν από την προσμονή για ένταξη ή όχι στο DRI, πετυχαίνοντας παράλληλα να δημιουργήσουν μια αίσθηση ότι ελέγχουν το ευρώ, ώστε να αποφευχθεί ή να καθυστερήσουν την διάλυσή του όσο το δυνατόν.
      Σημείωσε επίσης ότι με το DRI η τράπεζα ελέγχεται από το ESM και ότι ζητάει προυποθέσεις και από το κράτος μέλος.

      Υπενθύμιση σ' αυτούς που νομίζουν ότι είναι καταθέτες ότι το bail in πρακτικά σημαίνει ότι του ληστεύουν τις καταθέσεις.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  4. Είναι η πέμπτη ή έκτη φορά μέσα στο 14 που προβλέπετε κούρεμα καταθέσεων. Είναι η αγαπημένη σας πρόβλεψη, με διαφορά από τη δεύτερη που είναι το ξέσπασμα πολέμου στην Ελλάδα, το οποίο έχετε προβλέψει τέσσερις φορές από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειπα κι εγω, δεν θα πεταχτει κανενας Αινσταιν, να του πει, οτι ειναι αποτυχημενος προφητης;
      Οταν λεει, θα γινει κουρεμα καταθεσεων, δεν λεει οτι θα γινει αυριο, αλλα περιγραφει τις προυποθεσεις που φερνουν το κουρεμα ολο και κοντυτερα χρονικα.

      Ενεκρινε τις προαλλες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ένα μέσο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ, ναι ή οχι;

      Ναι, αρα ειμαστε ενα βημα ακομα κοντυτερα στο bail in.

      Δηλαδη να μην μας πληροφορησει;
      Να μας αφησει στα μαυρα σκοταδια;

      Εσυ αμα θες καφετζου, να πας στο καφενειο της γειτονειας σου, να σου πει για τερμινα.

      Α, και που σαι, δεν μιλαει για ξεσπασμα πολεμου, αλλα για θερμο επεισοδιο, καθοτι υποστηριζει, η Τουρκια δεν ειναι σε θεση να κανει κανονικο πολεμο.

      Να καταλαβαινουμε και λιγο τι διαβαζουμε.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχουν πιά καταθέσεις και καταθέτες μόνο επενδυτές.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
    3. Aνωνυμε 3:04 μμ

      και ο Μουντυς μιλα για πιθανο μπειλ ιν το 15.
      Να πας κι εκει να τους ψεξεις.

      Διαγραφή
  5. ασχετος ο τυπος καλα ρε Καζακ 500 φορες το εχεις γραψει αυτό ..

    μιλαμε εισαι για ντοματες κι ραπανάκια ..

    δηλ όταν γινει θα ρθει κι θα μας πει σας τα λεγα ..

    όταν τα ιδια λεει εδώ και τουλάχιστον 2 χρονια κι παντα πεφτει εξω ..

    χαχχαχαχαχαχαχα

    μαντης ο τυπος χαχαχαχαχαχα μεγαλος οικονομολόγος .. αντι να πει υπαρχει κίνδυνος θα γινει λεει .. χαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εχει πει, οτι θα γινει αυριο;
      Ειστε και σπιρτα μιλαμε, οινοπνευμα σκετο να σας αναψουμε.

      Διαγραφή
    2. Κι εσυ ηλιθιε ανωνυμε 11.18 οταν συμβει δεν θ ασχοληθεις με το γεγονος κ μ αυτους που κλεβουν αλλα παλι θα ειρωνευτεις επειδη σε προειδοποιουσε επανειλημμενα κι ουτε θα καταφυγεις στα απο το 2010 αρθρα του αλλα θα συνεχιζεις να...ηδονιζεσαι με τις εγκυρες προβλεψεις της ΑΛΦΑ Τραπεζας κ των αλλων ξεπουλημενων πανεπιστημιακων που σε δουλευουν μπροστα στα μουτρα σου.

      Διαγραφή