Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ένα βήμα πιο κοντά σε πολεμική αναμέτρηση Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Παρασκευή ένα νέο στρατιωτικό δόγμα που τα ονομάζει τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της χώρας, στην Ανατολική Ευρώπη, ως κορυφαία εξωτερική απειλή της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το νέο αμυντικό δόγμα της Ρωσίας αποτελεί απάντηση, αφενός, στο νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ περί ολοκληρωτικού πολέμου που παρουσιάστηκε στις αρχές του φετινού φθινοπώρου και, αφετέρου, της στρατιωτικής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στις χώρες γύρω από την Ρωσία.


Το δόγμα, το οποίο υπέγραψε ο Πούτιν, διατηρεί πολλές από τις διατάξεις που έχουν θεσπιστεί στην προηγούμενη έκδοση του, η οποία υπεγράφη το 2010. Μεταξύ αυτών είναι η δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων σε αντίποινα για άλλες χώρες που στοχεύουν τη Ρωσία, ή τους συμμάχους της, με τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αν και το δόγμα δέχεται ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο.

Μια νέα διάταξη, ωστόσο, προσθέτει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα ακριβείας "ως μέρος της στρατηγικής αποτρεπτικών μέτρων", χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το πώς και πότε θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα.

"Παρά τη μειωμένη πιθανότητα ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας εναντίον της Ρωσίας, ορισμένες απειλές για την ασφάλεια συνεχίζουν να αυξάνονται," αναφέρει το δόγμα.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι συνιστά απειλή για τη Ρωσία. Αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για υπονόμευση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Οάνα Lungescu, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ "δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ή για οποιοδήποτε έθνος."

«Κάθε μέτρο που λαμβάνεται από το ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει την ασφάλεια των μελών του είναι σαφώς αμυντικής φύσης, αναλογικού χαρακτήρα και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», είπε. Προσωπικά δεν γνωρίζω πώς συγκράτησαν τα γέλια τους οι παρόντες δημοσιογράφοι από μια τέτοια δήλωση, αλλά η εν λόγω κυρία συνέχισε ακάθεκτη: "Στην πραγματικότητα, είναι οι ενέργειες της Ρωσίας, όπως στην Ουκρανία σήμερα, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια."

Θυμίζουμε απλά ότι η χρήση στρατού εναντίον άμαχου πληθυσμού, όπως κάνει η κυβέρνηση του Κιέβου και ιδίως μισθοφόρων, συνίστα κατάφωρο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Απ' αυτά που οδήγησαν στην κρεμάλα τους ηγέτες των Γερμανών ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945-46.

Τον Οκτώβριο φέτος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία θα μπορούσε να αναπτύξει τα στρατεύματά της "όπου θέλουμε" στην Ανατολική Ευρώπη. Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει δυνάμες "ταχείας αντίδρασης" για την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Σ' αυτές ανήκει πια και η αερομεταφερόμενη ελληνική μεραρχία, που μόνο τυπικά τελεί υπό ελληνική διοίκηση, ενώ ασκείται διαρκώς με τη συμμετοχή αμερικανικών μέσων αερομεταφοράς για ταχεία ανάπτυξη εναντίον της Ρωσίας.

«Υπάρχουν ήδη αυτές οι δυνατότητες," είπε ο Στόλτενμπεργκ στην πολωνική κρατική τηλεόραση TVP. «Τις έχουμε, και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε μεμονωμένες περιοχές. Και αυτό είναι μόνο ένα ακόμη πρόσθετο μέσο σε ότι διαθέτει ήδη η συμμαχία." Με τον τρόπο αυτό το ΝΑΤΟ ελπίζει να παγιδεύσει τη Ρωσία σ' έναν περιφερειακό πόλεμο, όπου θα ματώνει διαρκώς η ίδια, ενώ το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιεί τις δυνάμεις των συμμάχων.

Βέβαια, η πολύχρονη στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής και η πρόσφατη παρουσία του στα ρωσικά σύνορα φαίνεται να αψηφούν την Ιδρυτική Πράξη του 1997 ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, στην οποία η συμμαχία συμφώνησε να αποφευχθεί η «μόνιμη στάθμευση σημαντικών δυνάμεων μάχης" στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Η νεοναζιστική Ουκρανία και η Δύση έχουν επίσης κατηγορήσει τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί την αυτονομιστική εξέγερση στο Ντόνετσκ και σε άλλες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας στρατεύματα και όπλα στους φιλορώσους αντάρτες, αλλά το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες. Τον Νοέμβριο, ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού στρατού Αντρέι Lysenko κατηγόρησε τη Ρωσία για αποστολή αρμάτων μάχης και πυροβολικού από τα σύνορα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν παρουσίασε «κανένα στοιχείο ή χρονοδιάγραμμα» για την πληροφορία.

Το δόγμα έρχεται τη στιγμή που η επίσημη Ουκρανία έλαβε περαιτέρω μέτρα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ψηφίζοντας να εγκαταλείψει το καθεστώς "αδέσμευτης" χώρας. Μια κίνηση που η Ρωσία είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της. Μετά την ψηφοφορία την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν "αντιπαραγωγική" και ότι θα εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Πριν από την δημοσιοποίηση του δόγματος, η ρωσική κυβέρνηση δληλωσε ότι το ΝΑΤΟ μετατρέπει την Ουκρανία σε «πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης». Το Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης ένα tweet την Τετάρτη προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία με την "ένταξη στην συμμαχία θα φέρει τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ σε πλήρη κατάρρευση." Ίσως αυτό επιθυμούν να πετύχουν οι νεοναζοί που κυβερνούν στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να πάρουν την ρεβάνς για την ήττα τους κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

13 σχόλια:

  1. Χρίστος Γρηγορόπουλος, Κάλυμνος27 Δεκεμβρίου 2014 στις 10:21 π.μ.

    Επιτέλους, υπάρχει συνωμοσία ή όχι;!
    - Υπάρχει μια ' ράτσα ' τραπεζιτών που χρηματοδοτεί τους πάντες στη Δύση τα τελευταία 200 χρόνια, υποκινεί ότι ξέρουμε ως παγκόσμια ιστορία και στοχεύει σε μια παγκόσμια τυραννία τρομακτικού ελέγχου κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής;
    - Γιατί εμφανίζεται το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. ξεκάθαρα ως μια συμμαχία να επιτίθεται στην Ευρασία που δεν τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό της με κεντρική τράπεζα όργανό της;
    - Mπορούμε ν' απεμπλακούμε ως έθνος απο αυτήν τη συμμαχία δίχως να μας φέρουν τον όλεθρο;
    Φιλικά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου έτσι, υπάρχουν θύτες και υπάρχουν και θύματα. 'Ολο αυτό γίνεται όχι επειδή κάποιοι είναι πιό ισχυροί από κάποιους άλλους, αλλά επειδή κάποιοι έχουν επιλέξει να είναι θύτες και κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει να είναι θύματα, με την συμμετοχή και των δύο γίνεται αυτό.
      Αν ψάξεις λιγάκι τα κίνητρα θα δείς ότι και στους μεν και στους δε, σε όλους, είναι ψυχολογικά, φόβοι, ενοχές, περηφάνεια, συνήθειες, πιστεύω κ.λ.π. Τα ψυχολογικά είναι στοιχεία του προτύπου πάνω στό οποίο υφαίνεται ο εκδηλωμένος κόσμος στον οποίο έχουμε επιλέξει να ζούμε.
      για να κατανοήσουμε καλύτερα όλα αυτά βοηθάει πολύ η αυτοεξερεύνηση (του ίδιου μας του εαυτού), κάτι στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι.
      Λοιπόν, εγώ μιλάω στο άτομο, και ακόμα ισχύει ότι δεν υπάρχει συλλογικότητα δίχως άτομα. Προτείνω να επιδιώκεις το ιδανικό αντί να αναρωτιέσαι αν είναι εφικτό.
      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  2. H Ρωσια δεν εχει προλαβει να ολοκληρωσει ακομα το προγραμμα ανανεωσης του στρατιωτικου της εξοπλισμου που θα τελειωσει το 2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν γνωρίζω ποιοι ειναι οι ακριβείς συσχετισμοί δύναμης εντός της ρωσικής ελίτ μεταξύ νεοφιλελεύθερων και πατριωτών , αλλα εαν η Ρωσική οικονομία δεν άρχισει να αποσυνδεεται από τους θεσμούς της οικονομικής Παγκοσμιοποίησης τοτε η Ρωσία αργά η γρήγορα θα αναγκαστεί να υποταχτει .

    Δυστυχώς η λεηλασία της εποχής Γιέλτσιν έχει αφήσει μεγάλη καταστροφή ακόμα και σήμερα. Εαν η Ρωσία θέλει να επιβιώσει ως σχετικά κυρίαρχο κράτος, πρέπει να αρχίσει λοιπον μια διαδικασία εθνικοποιησεων στρατηγικών επιχειρήσεων, ανάπτυξης και προστατευτισμου της τοπικης παραγωγής ( βιομηχανία, γεωργία κλπ )και απεμπλοκης από θεσμούς που μειώνουν τη Ρωσική κυριαρχία όπως ο ΠΟΕ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εδω φαινονται και τα κολοσσιαια λαθη της Ρωσιας αναφορικα με την κριση στην ουκρανια...Αντι να επεμβη ακαριαια με μια επεμβαση αναλογη της νοτιας οσετιας και να τελειωνει που τους πρακτορες που ανετρεψαν τον Γιανουκοβιτς αναλωθηκε σε αγωνα νομιμοφροσυνης αδιαφοροντας για τον Ρωσικο πληθυσμο που βαλλεται αμεσα..Και τωρα κινδυνευει να χασει ολοκληρωτικα ενα παραδοσιακα δικο της εδαφος και να μπει ταυτοχρονα σε δινη μακροχρονιων και κοστοβορων συρραξεων

    ΕΓΚΛΗΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να χασει απο ποιον φιλε ; Απο τους ανυπαρκτους ; Η φιλοσοφια Πουτιν ηταν η ενδεδειγμενη διοτι ολος ο πλανητης τον περιμενε . . να κανει το λαθος. Αυτος ομως ειχε υπομονη. Δεν σου εκανε εντυπωση οτι η Κριμαια χωρις μια σφαιρα εγινε παλι Ρωσικη ?

      Διαγραφή
    2. οχι και χωρις σφαιρα..Και το θεμα δεν ειναι μονο η ΚριμαιαΕιναι πρωτον ο ρωσικος πληθυσμος που πρεπει να εσωματωθει στη μητερα πατριδα και δευτερον να επεκτεινει την αμυνα της ωστε το ΝΑΤΟ να το προωθησει οσο γινεται πιο μακρια περιξ της Ρωσιας

      Διαγραφή
  5. Η Ρωσία μπορεί να καταστεί αυτάρκης σύντομα. Αφού έχει τζάμπα το πετρέλαιο αλλά και την πυρηνική ενέργεια, μπορεί να αναπτύξει ολους τους τομείς. Καλυτερα τώρα να μην εξάγει πετρέλαιο αλλά να το διαθετει για την δική της αναπτυξη. Εαν τα βρουν Ρωσία-Κίνα-Ινδία κλπ, μπορούν να κυριαρχήσουν αφού ο πληθυσμος τους είναι το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Τεράστιες αγορες απο μόνες τους. Φτανει να επενδύσουν σε πραγματικούς/παραγωγικούς τομείς της οικονομίας τους.
    Η Ελλάδα, με πατριωτική/δημοκρατική/ανεξάρτητη διακυβέρνηση μπορεί να έχει ισότιμες σχέσεις με αυτές τις χώρες εκμεταλλευόμενη τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα.
    Δουλειά μας στο Ε.Πα.Μ. ειναι η καλλιέργεια και ενδυναμωση της γεωστρατηγικής συνειδησης των συμπολιτών μας κάτι που θα τους δώσει κουράγιο και την προοπτική των μεγάλων ανατροπων που πρέπει να γίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τετιες μερες λενε χρονια πολα αλλα ολοι ξερουμε οτι η ιστορια καπου εδω τελειωνει,
    οποτε τι να πει κανεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ρωσία έχει μερικά πλεονεκτήματα που την ευνοούν να αντέξει την πίεση.
    Στοιχειωδώς πατριωτική πολιτικη ηγεσία.
    Έχει υπομονετικό και υπάκουο λαο ως αποτέλεσμα του πρόσφατου παρελθόντος της.
    Οι αντίπαλοι της έχουν κι αυτοι τεράστια δομικά προβλήματα στην οικονομία τους.
    Έχει τεράστιους φυσικούς πόρους, θάλασσες, ποταμια, λιμνες στρατηγικά υλικά, πετρέλαιο χρυσό κλπ.
    Διαθετει υψηλη τεχνολογία που μπορεί να αναπτύξει περισσότερο.
    Έχει ισχυρες ΕΔ με αρκετά καλό εξοπλισμο που αποτελεί αποτροπή.
    Θα πρεπει να το σκεφτούν πολυ καλά όσοι σκέφτονται οτι αποτελει εύκολη λεία.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο χρονος ειναι υπερ της Ρωσιας και της Κινας.
    Στο σκακι δε χρειαζεται να κανεις παντα κινηση,αμεσως αφου ο αντιπαλος κινησει ενα δικο του πιονι.Αστον να περιμενει και να αγωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε. Οι Ρωσία και Κίνα ανταλλάσουν εμπορεύματα με τα δικά τους νομίσματα πλέον. Ηγούνται των BRICS που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την παγκοσμιοποίηση όπως επιβάλλεται σήμερα. Το δολάριο και το ευρώ είναι ετοιμοθάνατα. Σαφώς ο χρόνος είναι υπέρ τους.

      Διαγραφή