Η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο το φορολογικό και ασφαλιστικό για να πάει τη Δευτέρα στο Eurogroup. Γιατί βιάζεται; Το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι θέλει να εμφανίσει την ψήφιση αυτή στο Eurogroup, ως ένδειξη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
Όμως, τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δεν έχουν τύχει της έγκρισης των δανειστών. Κι αυτό ίσως να θεωρηθεί από το Eurogroup ως "μονομερής ενέργεια" και να ζητηθεί είτε να παρθούν πίσω, είτε να τροποποιηθούν επί το χείριστο. Βλέπετε, η κυβέρνηση και το σύνολο των μνημονιακών δυνάμεων από τις 20 Φεβρουαρίου 2015, αλλά και με νόμο τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, που ψηφίστηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση του μνημονίου, έχουν δεσμευτεί να μην προχωρούν σε καμιά απόφαση πολιτικής πριν λάβουν την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι διαπραγματεύεται. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά που ζητούν οι "θεσμοί" είναι κατά πολύ χειρότερα απ' ότι η ίδια εισάγει με το πολυνομοσχέδιο που θέλει εσπευσμένα να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή. Κι έτσι θέλει να πάει στο Eurogroup τη Δευτέρα για να νίψει τας χείρας της, όπως ο Πόντιος Πιλάτος. Αν αποδεχθεί το Eurogroup τα ψηφισθέντα, η κυβέρνηση θα βγει και ζητωκραυγάζει νενικήκαμεν. Γλυτώσαμε τα χειρότερα!
Αν, όμως, οι "θεσμοί" θεωρήσουν τα ψηφισθέντα "μονομερή ενέργεια" και απαιτήσουν είτε να παρθούν πίσω, είτε να τροποποιηθούν επί το χείριστο, τότε η κυβέρνηση θα βγει και θα πει: βλέπετε, εμείς διαπραγματευόμαστε για το καλύτερο δυνατό, αλλά δυστυχώς οι "θεσμοί" δεν ανταποκρίνονται! Με τον τρόπο αυτό η κυβερνητική συμμορία ελπίζει να εξασφαλίσει πολιτικό κεφάλαιο για ενδεχόμενες αιφνιδιαστικές εκλογές. Αν φυσικά της το επιτρέψουν οι δανειστές.
Τόσο η συμπολίτευση, όσο και η αντιπολίτευση των μνημονίων γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που έρχεται. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα 5 έως 9 δις ευρώ επιπρόσθετα μέτρα οριζόντιων περικοπών και φορολογικής λαίλαπας ισοδυναμούν με απευθείας πρόσθετη επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού στην Ελλάδα από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Κι αυτό από μόνο του θα αφαιρέσει πάνω από το 5% του Εθνικού Εισοδήματος σε ετήσια βάση.
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, δηλαδή ο τζίρος της εγχώριας αγοράς, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, σημείωσε μείωση κατά 7,3%, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016 σημείωσε μείωση κατά 4,8%. Aπό το 2010, που άρχισαν τα μνημόνια, η συνολική καθίζηση του τζίρου λιανικής έφτασε το μήνα Φεβρουάριο 2016 να ξεπερνά το 36,5%. Ενώ το ύψος των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία την ίδια ακριβώς περίοδο έχει υποχωρήσει πάνω από 48%. Κι ας εμφανίζεται την ίδια περίοδο το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές να έχει υποχωρήσει μόνο κατά 23%.
Ο τζίρος λιανικής αλλά κυρίως το επίπεδο επενδύσεων - το οποίο έπεσε κάτω από το 10% του ΑΕΠ το 2015 - κατατάσσει την Ελλάδα στον πάτο της παγκόσμιας οικονομίας. Βρίσκεται αισίως στα επίπεδα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, του Νότιου Σουδάν, της Υεμένης, της Ουκρανίας, της Εριθρέας, της Γουινέας Μπισάου. Με μια διαφορά. Σ' όλες αυτές τις χώρες μαίνεται ο πόλεμος.
Στο ίδιο περίπου επίπεδο βρίσκεται πια και η Κύπρος.
Με τα καινούργια μέτρα καλείται ο μέσος εργαζόμενος - και κυρίως ο επαγγελματίας - να φορτωθεί επιπλέον βάρη εισφορών. Το 2010 ο μέσος εργαζόμενος πλήρωνε σε εισφορές ετήσια γύρω στα 2.700 ευρώ ετήσια. Το 2015 έφτασε να πληρώνει 3.200 ευρώ. Με τα προβλεπόμενα η επιβάρυνση θα φτάσει τα 4.000 ευρώ ετήσια. Αν σκεφτεί κανείς ότι ειδικά οι ελευθεροεπαγγελματίες έχουν επιβαρυνθεί ήδη μ' ένα χρέος στο ταμείο τους που υπερβαίνει τα 15 δις ευρώ - ήτοι περίπου 14.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο - καταλαβαίνει κανείς την πανωλεθρία που ήδη έχει ξεκινήσει.
Το καινούργιο ασφαλιστικό διχοτομεί τη σύνταξη σε "εθνική" που καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή συνιστά πλέον τακτική δαπάνη του κράτους και την ανταποδοτική. Η αποκαλούμενη "εθνική σύνταξη" υποτίθεται ότι θα βρίσκεται στα 384 ευρώ και θα μεταβάλλεται με βάση το 50% του τιμάριθμου και το 50% του ΑΕΠ. Αν αυτό ίσχυε για το 2015, αυτόματα η "εθνική σύνταξη" θα μειωνόταν σχεδόν κατά 2% με βάση τη μείωση του τιμάριθμου κατά 1,7% και 2,4% του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές προηγούμενου έτους.
Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι αυτό. Η "εθνική σύνταξη" πλέον δεν συνιστά κοινωνικό δικαίωμα του ασφαλισμένου, αλλά παροχή του κράτους με βάση τις δημοσιονομικές του δυνατότητες, δεσμεύσεις και περιορισμούς. Έτσι η εκάστοτε κυβέρνηση θα ρυθμίζει αυθαίρετα την "εθνική σύνταξη" με βάση τις ετήσιες δημοσιονομικές υποχρεώσεις της.
Το ίδιο ισχύει και με την ανταποδοτική, η οποία εξαρτάται πια από την ροή εισφορών στα ταμεία. Είναι το πρώτο βήμα για να εφαρμοστεί η ρήτρα του "μηδενικού ελλείμματος", που απαιτούν οι δανειστές. Εισπράττουν τα ταμεία; Τότε έχουν να δώσουν συντάξεις. Δεν εισπράττουν; Τότε δεν αποδίδουν, ή περικόπτουν τις συντάξεις ανάλογα.
Ο σκληρός πυρήνας της κοινωνικής ασφάλισης ως κοινωνικό δικαίωμα καταργείται πλέον οριστικά. Έχω; Σου δίνω. Δεν έχω; Δεν σου δίνω.
Και δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σ' ένα εξάμηνο το πολύ θα χρειαστούν νέες αυξήσεις στις εισφορές και νέες περικοπές στις συντάξεις. Όπως είναι επίσης μαθηματικά βέβαιο ότι θα χρειαστούν πρόσθετα φορολογικά και άλλα μέτρα οριζόντιων περικοπών. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά με τον δρόμο που ακολουθούμε υπό καθεστώς κατοχής των δανειστών εντός ευρωζώνης και ΕΕ.
Κι εμείς; Τι περιμένουμε εμείς; Τον Κυριακούλη, ο οποίος προσφάτως χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους ευρωπαίους πολιτικούς που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη; Σαν τον Χίτλερ ένα πράγμα. Ή μήπως περιμένουμε τον Αλέξη να κάνει το θαύμα του;
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι εκτός από τα ασφαλιστικά, τα φορολογικά και τα εργασιακά, η χώρα απειλείται ήδη με εθνικό ακρωτηριασμό. Τι ακριβώς περιμένουμε;
Απ' την άλλη, η Ζωή ετοιμάζεται να παίξει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ σε επανάληψη. Οι ίδιοι σουρταφερτζήδες που μας υπόσχονταν ότι ο Αλέξης θα μας σώσει, τώρα μαζεύτηκαν στην Πλεύση Ελευθερίας με τα ίδια παλιά συνθήματα, τις ίδιες υποσχέσεις, τις ίδιες επιδιώξεις. Έλεος πια με την "επιτήδεια τέχνη της ξεπούλας", όπως ονόμαζε ο δάσκαλος Σκαρίμπας την τέχνη της πολιτικής που λέει πολλά, χωρίς να λέει απολύτως τίποτε για το δια ταύτα. Πώς αλλιώς μπορεί να ξεπουλήσει κατόπιν υποσχέσεις και συνθήματα;
Για την ταμπακέρα τσιμουδιά. Μπορούμε να αποτινάξουμε το χρέος και να ανακάμψει η χώρα με το ευρώ και εντός ΕΕ; Πόσες φορές πρέπει να την πατήσουμε για να βάλουμε μυαλό. Πώς πρέπει να δούμε τον εαυτό μας και τη χώρα μας για να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν αντιμνημονιακές δυνάμεις γενικά, αλλά μόνο δυνάμεις που αγωνίζονται για την απελευθέρωση της χώρας και του λαού από τους σύγχρονους δυνάστες της Ενωμένης Ευρώπης και τους εγχώριους εντολοδόχους τους.
Οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη χώρα μας. Πριν να είναι πολύ αργά. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μ' έναν τρόπο. Να μαζευτούμε όλοι μας στο Σύνταγμα στις 14-15 Μάη και να μείνουμε εκεί μέχρι να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω.
Δείτε τις ολονυχτίες στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας. Δείτε τον ξεσηκωμό των απλών Βρετανών, που μόνο με χειραγώγηση θα μπορέσουν - αν μπορέσουν - να τους υφαρπάξουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εναντίον της ΕΕ. Εμείς τι διάολο περιμένουμε;
14-15 Μαίου δεν είναι πολύ αργά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αργά γιατί; Το ζητούμενο δεν είναι ούτε το ασφαλιστικό, ούτε το φορολογικό, ούτε τα εργασιακά, αλλά η ανατροπή του καθεστώτος κατοχής και μνημονίων. Αυτό οφείλουμε να προτάξουμε στην κινητοποίηση της 14-15ης Μαίου.
ΔιαγραφήΓειά σας, είμαι φίλη του ΕΠΑΜ από το 2014. Αν βρείτε λίγο χρόνο σας παρακαλώ παρακολουθείστε αυτή την ομιλία: https://www.youtube.com/watch?v=MCwAcJ78a8A Θεωρώ ότι θα την βρείτε πολύ ενδιαφέρουσα και ίσως αναγνωρίσετε πολλά στοιχεία που ήδη γνωρίζετε.
Διαγραφήhttp://www.voltairenet.org/article191181.html τι γνώμη έχετε για αυτόν τον συγγραφέα και τη γνώμη του για το ύποπτο παρελθόν της οργάνωσης "nuit debout"?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον συγκεκριμένο συγγραφέα τον παρακολουθώ, τα στοιχεία που δίνει συνήθως είναι ακριβή, αν και με τα συμπεράσματά δεν συμφωνώ πάντα. Όσο για την "nuit debout" δεν αποκλείω να είναι έτσι όπως τα λέει το συγκεκριμένο άρθρο. Αν και οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία δεν μπορούν - κατά τη γνώμη μου - με τόση μεγάλη ευκολία να καταχθούν στην κατηγορία των πορτοκαλί επαναστάσεων. Όχι πώς δεν λειτουργούν δυνάμεις για να ελέγξουν και να τις ποδηγετήσουν προς μια τέτοια κατέυθνση (αυτό υποδηλώνει και η παρουσία Βαρουφάκη σ' αυτές), αλλά νομίζω ότι το ζήτημα δεν έχει ακόμη κριθεί.
Διαγραφήκ. Καζάκη, αυτό έχει δοκιμαστεί καί έχει αποτύχει. Όσοι μαζευτούν θα μείνουν λίγες ώρες και θα διαλυθούν, ως συνήθως. Κατι άλλο θα ήταν να μην υποβάλλει κανείς φορολογική δήλωση. Ακόμη στίς επόμενες εκλογες, όποτε γίνουν, να στραφούμε στα μικρά κόμματα, με το σύνθημα , κανένα κόμμα πάνω απο 10%, ώστε με τη στατιστική διασπορά των ψήφων να φέρουμε στη εξουσία πολυκομματική κυβέρνηση αποτίναξης του ζυγού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχετε τη καλοσύνη κ. Καζάκη, απαντήστε μου και στο παρακάτω σχόλιο που ήδη σας έχω στείλει. Ευχαριστώ..: κ. Καζάκη, σπάνια Έλληνας πολιτικός στην ιστορία του Τόπου, αρθρώνει τόσο τεκμηριωμένο και αληθινό πολιτικό λόγο, όπως εσείς. Μακάρι να έλθετε στην εξουσία κα να εφαρμόσετε αυτά τα υπέροχα πού με τόση ακρίβεια αναπτύσσετε. Όμως τίποτα δεν προοιωνίζει ότι αυτό θα συμβεί, αλλά και άν έλθετε στη εξουσία ,ως μονοκομματική κυβέρνηση τίποτα δέν εγγυάται ότι αυτά θα εφαρμόστουν. Άρα πρέπει να προσανατολιστείτε πρός την ιδέα μιάς ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής, χωρίς βέβαια τη μνημονιακή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΒΟΥΡΑ, η οποία θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις πού θα στοχεύουν στην ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής αξιοπρέπειας και κυριαρχίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγχωρείτε αλλά κάνετε ένα θεμελιώδες λάθος. Το ζήτημα δεν είναι το ένα ή τα πολλά κόμματα, αλλά η διακυβέρνηση της χώρας από τους πολίτες της με όρους αληθινής δημοκρατίας. Κι αυτό απαιτεί ανατροπή του καθεστώτος κατοχής με έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Απαιτεί νέο αληθινά δημοκρατικό Σύνταγμα. Απαιτεί τιμωρία των ενόχων για εσχάτη προδοσία. Πόσα από τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα ή δυνάμεις ξέρετε να τα υποστηρίζουν όλα αυτά;
Διαγραφήκ. Καζάκη να μου επιτρέψετε να σας πώ ότι τρέφετε φρούδες ελπίδες για ένα λαό ευροφιλόφιλων νεοραγιάδων πού θα τού παρει ίσως πολύ χρόνο ακόμη για να ξυπνήσει, όπως άλλωστε και όλοι οι προβατοποιημένοι ευρωπαϊκοί λαοί. Και γω πολιτικός μηχανικός είμαι, όπως ο γιός σου και έχω πέντε παιδιά απο 33 έως 9 ετών και ζορίζομαι, αλλά και οι νέοι τελείως απολιτικοποιμένοι είναι. Δέν είμαι απαισιόδοξος, αλλά πολύ αγανακτισμένος και θυμωμένος σε σημείο που έπαθε η χολή μου πρίν δύο χρόνια και το ξεπέρασα με νηστεία και φρουτοδιαιτα. Θα τη πάμε πέρα τη δουλειά, αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη, ο δρόμος είναι μακρύς
ΔιαγραφήΚ.Καζακη μονο με συμπραξη δικη σας,Ζωης,Ανταρσυα θα μπορεσετε ν ακυστειτε και να μπειτε στη Βουλη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεος καταλαβετε το ολοι πια.Ενωθειτε να σωθουμε....
Το ζήτημα δεν είναι να μπούμε στη Βουλή, αλλά τι ζητάμε να γίνει, τι πρεσβεύουμε ως λύση για τη χώρα και το λαό. Μόνο πάνω σ' αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Και με την κ. Κωνσταντοπούλου μας χωρίζει ότι μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015.
ΔιαγραφήΌποιος νομίζει οτι τόσο εύκολα νικιέται ένα καθεστώς χωρίς δουλειά κι ιδρώτα με μιά ιδέα είτε συγκέντρωσης είτε στάσης χωρίς καμμία σοβαρή προεργασία και οργάνωση είναι τουλάχιστον αφελής. Οχι !14 -15Μάη είναι πολύ νωρίς γιατί δεν υπάρχει τίποτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Και οργάνωση υπάρχει και προετοιμασία. Κι αυτή λέγεται ΕΠΑΜ. Η πράξη θα το αποδείξει.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το κείμενο και ελπίζω να γίνει κάτι αυτήν την φορά. Πάντως υπάρχει κάτι σημαντικό. Πολύ θα θέλαμε να ενημερωθούμε πιο αναλυτικά για το σχέδιο του ΕΠΑΜ. Είχατε προαναγγείλει ένα βιβλίο γι' αυτό. Γνωρίζετε ποτέ θα είναι διαθέσιμο;
Επίσης, μία ακόμη ερώτηση. Πώς εξηγείτε εσείς τις αποχωρήσεις σημαινόντων στελεχών τελευταία; Οι κατηγορίες τους θα μπορούσαν να έχουν βάση, αλλά πώς το εξηγείτε;
Ευχαριστώ πολύ
Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα σύντομο εγχειρήδιο, που θα περιγράφει βήμα το βήμα την πρόταση του ΕΠΑΜ, αλλά και ένα δικό μου βιβλίο που θα αναλύει πιο επιστημονικά την πρόταση.
ΔιαγραφήΌσο για τους αποχωρήσαντες, θεωρώ ότι είναι δικαίωμά τους να κάνουν τις επιλογές τους. Εντός του ΕΠΑΜ υποστήριζαν την πολιτική αναμονής στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τους αποκαλούσαμε "περιμενάκηδες". Το 4ο Συνέδριο απέρριψε τις λογικές και τις πρακτικές τους και φυσικά τους απομάκρυνε από τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν γιατί ήταν εντελώς αναποτελεσματικοί. Μετά την πολιτική τους ήττα στο Συνέδριο, οργάνωσαν εσωτερική φράξια αντιπολίτευσης με σκοπό να μετατρέψουν το ΕΠΑΜ από πολιτικό σχηματισμό σε "συλλογικότητα" που ασχολείται με κοινωνικά μαγειρεία, κοινωνικά φροντηστήρια και "κινηματικές δράσεις". Παρά το γεγονός ότι έδρασαν οργανωμένα εναντίον του ΕΠΑΜ στο εσωτερικό του με σκοπό τη διάλυσή του, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε εναντίον τους, κανένας αποκλεισμός. Στο ΕΠΑΜ πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι το ξεκαθάρισμα των πολιτικών λογικών και πρακτικών γίνεται με ανοιχτές ζυμώσεις μέσα στις οργανώσεις του Μετώπου κι όχι με διοικητικά μέτρα διαγραφών και τα συναφή. Η συγκεκριμένη φράξια είδε ότι δεν μπορεί μέσα από τις διαδικασίες του ΕΠΑΜ να επιβάλλει τη διάλυση του Μετώπου προς όφελος των άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων και αποχώρησε συντεταγμένα κάνοντας φασαρία με ανοιχτές επιστολές στο διαδίκτιο. Κι επειδή δεν τολμά να μιλήσει για την ταμπακέρα, δηλαδή για τις ριζικές πολιτικές διαφωνείες, επικαλείται παραμύθια. Δικαίωμά της. Όπως δικαίωμά της ήταν και είναι να θέλει να διαλύσει το ΕΠΑΜ. Το ίδιο όμως και δικό μας δικαίωμα είναι να θεωρούμε ότι το ΕΠΑΜ οφείλει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να δυναμώσει μπροστά στις απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας κ. Καζάκη.
ΔιαγραφήΜία ακόμη απορία. Το ΕΠΑΜ, τελικά, είναι κόμμα ή Μέτωπο. Μπορεί να ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου, αλλά έχω ακούω και κάποιες αναφορές σε αυτό ως κόμμα. Με προβλημάτισε, γι' αυτό ρωτώ.
Ευχαριστώ πολύ και καλή Λευτεριά!
Το ΕΠΑΜ έχει νομική μορφή κόμματος, γιατι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ωστόσο η συγκρότησή του είναι Μετωπική γιατί στις γραμμές του ανήκουν όσοι θέτουν ως κοινή αποστολή τους την απελευθέρωση της πατρίδας. Κι επομένως πώς μπορεί να είαι κόμμα με την παραδοσιακή έννοια του κόμματος από τη στιγμή που αγκαλιάζει αγωνιστές με διαφορετικές ιδεολογίες και κοσμοθεωρητικές αφετηρίες;
ΔιαγραφήΟ ΗΛΙΘΙΟΣ, Ο ΠΑΝ-ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη επισημη επιστολη του(*) προς τοeurogroup failed state Η ΟΥΣΙΑ ο Τσακαλωτος παρακαλεί να του δώσουν την αξιόλογηση για να μην γίνει η Ελλάδα "ένα ακόμα αποτυχημένο κράτος" (failed state) ΔΗΛΑΔΗ τους λέει, και μας λέει, ότι είμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε Συρία, Σομαλια η Λιβυη. Εμείς είμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε failed state για τον ικέτη Τσακαλώτο, κι όλα αυτά για να παραμείνουμε στο Ευρώ, για το προνόμιο να ειμαςτε αποικία χρέους για δυο αιώνες ακόμα , και για να παραδώσουμε στην κυριολεξία γη και ύδωρ στους νέο αποικιοκράτες, ακόμα και τα σπίτια μας. Επειδη δεν πρόκειται να του δώσουν τίποτα που να αλλάξει την κατάσταση μας, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αρχίζουμε να ετοιμαζομαςτε για τον (εμφύλιο;) πόλεμο που ειναι στο κατώφλι μας;
Ως γνωστον, εαν χαρακτηριστείς απο άλλα κράτη, ή την αυτο-αποκαλούμενη διεθνή κοινότητα ("international community") - δηλαδή τις ΗΠΑ και φιλους της - failed state** τοτε ανοιγει ο δρόμος για ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ επεμβαση με δικαιολογια την υπερασπιση των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ δικαιωμάτων, και αυτο εγινε σε περιπτωσεις οπως της Βοσνιας, Ιρακ, Σομαλιας. Ηδη η Μερκελ, σε ανυποπτο χρόνο, τόνισε τον "κινδυνο" να μετεξελιχθει η Ελλάδα σε failed state. Αυτο που θα απαιτηθει ειναι μια οσμή εμφυλιου πολεμου ή κοινωνικης κρίσης, πχ. ανεξελεγκτες συγκρουσεις μεταξύ πολιτών, συγκρουσεις με προσφυγες κλπ Βεβαια ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟΣ και απο μόνος σου σε ΕΠΙΣΗΜΗ επιστολή κινδυνολογείς οτι εαν δεν σου δωσουν μερικα δισ Ευρω θα γινεις failed state τότε βγαζεις απο μόνο σου τα ματια σου και τους δινεις την δικαιολογια στο πιάτο. Αλλα τότε μάλλον λεγεσαι Τσακαλώτος.
(*)http://tvxs.gr/news/ellada/epistoli-tsakalotoy-pros-eurogroup-den-yparxei-periptosi-na-perasoyn-ta-proliptika-metra
(**) Ενα απο τα γνωστα αρθρα για το θέμα ειναι
The "failed State" and international law
31-12-1999 Article, International Review of the Red Cross, No. 836, by Daniel Thürer
https://www.icrc.org/eng/resources/documents/misc/57jq6u.htm
δες και το βιβλιο του Mario Silva (2014) State Legitimacy and Failure in International Law καιτο αρθρο στο Columbia International Affairs Online του Mohamed Omar Hashi (2015) The Failed-State Paradigm and Implications for Politics and Practices of International Security
https://www.ciaonet.org/attachments/27684/uploads
Θα ήθελα εδώ να θέσω και κάποια επιπλέον ερωτήματα, επί τη ευκαιρία της τοποθέτησης του φίλου.
Διαγραφή1. Με την Αλβανία βρισκόμαστε de jure σε εμπόλεμη κατάσταση. Τί θα γίνει με αυτό; Όπως και με τους Βορειοηπειρώτες και με τους Τσάμηδες. Είναι θέματα, τα οποία οφείλουν να κλείσουν.
2. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, με τις δήθεν "διαπραγματεύσεις". Η ΔΔΟ είναι καταστροφή για την Κύπρο. Σε περίπτωση πλήρους ρήξης με την Τουρκία, θα συμφωνούσατε, πάντα με την συναίνεση των Ελλήνων Κυπρίων, σε μία Ένωση με την Ελλάδα, ώστε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού και να αναγκάσουμε την Τουρκία να αποδεχτεί λύση;
3. Με το Αιγαίο τί μπορεί να γίνει; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους και την επιθετικότητά τους; Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια; Δεν έχω καταλάβει τον χαρακτηρισμό λιμνοθάλασσας, που υποστηρίζετε. Θα το εξηγήσετε λίγο;
4. Θα υπάρξει διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το καθεστώς της Τουρκίας;
5. Έχετε χαρακτηρίσει τα Σκοπιά ως κρατίδιο. Τί σημαίνει αυτό; Μιλάτε για πόλεμο με σκοπό τον διαμελισμό ή την απορρόφησή του από κάποια ή κάποιες χώρες; Υπάρχουν στοιχεία για την Ελληνική Μειονότητα εκεί, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν και για ύπαρξη 100.000 Ελλήνων εκεί!
6. Σχετικά με τον απόδημο Ελληνισμό. Πώς θα απαντούσατε σε κάποια πρόταση να δοθούν κίνητρα στους ομογενείς να αποκτήσουν την Ελληνική υπηκοότητα, για πολίτες δηλαδή δεύτερης και τρίτης γενιάς που πιθανώς να το επιθυμούσαν, αλλά δεν το τολμούν λόγω γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν όλες οι διαδικασίες να γίνονται στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία. Αυτό δεν το αναφέρω τυχαία. Εσείς ο ίδιος έχετε αναφέρει πως σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου του ΕΠΑΜ, θα υπάρξει μέσα με μερικά χρόνια, έλλειψη θέσεων εργασίας. Άρα θα αποτελούσαν ένα εν δυνάμει εργατικό δυναμικό, που θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο τον πληθυσμό της. Επίσης, θα μπορούσε να δοθεί υπηκοότητα σε μειονότητες, όπως οι Βορειοηπειρώτες, με σκοπό την προστασία τους.
Ευχαριστώ πολύ
Κ. Καζακη, πως θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να λειτουργεί το συνταξιοδοτικο; Δεν είναι καλή ιδέα να υπάρχει μια εθνική σύνταξη και μια ανταποδοτικη βάσει του ότι δίνεις παίρνεις; Επίσης πώς θα ήταν αν ο καθένας μπορούσε να διαλεξει αν θέλει να πληρώνει για ανταποδοτικη ή να κανονιζει μόνος του την τύχη του; Εγώ π.χ μπορεί να θέλω να επενδυσω τις εισφορές είτε σε μετοχές είτε σε ακίνητα κλπ. Δεν αναφέρομαι δε περιπτώσεις αναπηρίας και άλλων προβλημάτων. Εκεί θα ήταν καλό να επεμβαινει το κράτος πιστεύω. Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύνταξη οφείλει να αποδίδεται από ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο οφείλει να λειτουργεί με βάση την αναδιανεμητική λογική pay as you go. Δηλαδή κάθε γενιά εργαζομένων να συντηρεί την τρέχουσα γενιά συνταξιούχων. Ο γιός με τις εισφορές του να συντηρεί τη σύνταξη του πατέρα. Μόνο έτσι μπορει να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη γενεών. Η σύνταξη είναι και οφείλει να είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι ατομική υπόθεση. Ούτε παροχή του κράτους. Και εξαρτάται από το επίπεδο απασχόλησης και αμοιβών συνολικά των εργαζομένων. Η εξατομίκευση της ασφάλισης οδηγεί στα σύστημα των ΗΠΑ όπου η ανασφάλιστη φτηνή εργασία κυριαρχεί.
ΔιαγραφήΔηλαδή, λέτε ότι εγώ θα πληρώνω τις συντάξεις των γονιών μου; Μα, γιατί; Μήπως αυτό το σύστημα είναι ασταθές, π.χ. σε περίπτωση πολέμου, όπου θα μειωθεί δραστικά το εργατικό δυναμικό, είτε λόγω θανάτου, είτε λόγω στράτευσης; Για ποιον λόγο δεν θα πρέπει να κρατώ κάτι στην άκρη για τα στερνά μου;
ΔιαγραφήΥπάρχει και η πρόταση ενός κεφαλαιποιητικού ασφαλιστικού συστήματος, με σύνταξη εντελώς αναλογική βάσει των χρόνων ασφάλισης, της ηλικίας συνταξιοδότησης και του προσδοκίμου ζωής. Ταυτόχρονα, να συμπληρώνεται με μία Εθνική κρατική σύνταξη, ανάλογα με την αναλογική σύνταξη, ώστε να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πού είναι εδώ το μεμπτό; Δεν καταλαβαίνω την λογική σας.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι διαφωνώ γενικά μαζί τους, η Δημιουργία Ξανά έχε ένα ωραίο σχέδιο πάνω στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Βεβαίως και δεν συμφωνώ πλήρως, καθώς αναφέρεται σε ιδιωτικοποίηση του, πέραν των Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία είναι υπόθεση των εργαζομένων.
http://www.dimiourgiaxana.gr/el/θεσεις/συνταξιοδοτικο?showall=&limitstart=
Σίγουρα η σύνταξη είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά νομίζω δεν υπάρχει κάτι που να μας χαριζεται σε αυτή τη ζωή. Κοινωνικό αγαθό σημαίνει χρήματα από το κράτος που και αυτό σημαίνει χρήματα από τους πολίτες. Και τι γίνεται όταν το κράτος κάνει κακοδιαχειριση; Όταν απλά ενψυχρω αποφασίζει να μειώσει τις συντάξεις λόγω ανωτερας βίας; Επίσης τι γίνεται αν οι μισθοί μειώνονται σε περιόδους ύφεσης; Πώς θα συντηρησω την σύνταξη του πατέρα μου; Όσο για το αν το Α ή το Β μοντέλο εφαρμόζεται στην Αμερική αυτό δεν λέει απαραίτητα κάτι. Μπορεί στην Αμερική να πεθαίνεις για ένα ποτήρι νερό αλλά κάποια μοντέλα ή συστήματα μπορεί να είναι αντικειμενικα καλά ή πιο αποδοτικά.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τον χρόνο σας.
Γιατι πρεπει να κανουμε περικοπες 5-9 δις και συνεχεια υπαρχει αυτη η αναγκη ? Και αυτα τα λεφτα που περικοπτονται που πανε ? ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι οι δανειστές θεωρούν ότι πρέπει ο προϋπολογισμός πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα (τακτικά έσοδα μείον τακτικές δαπάνες) ώστε να πληρώνεται ένα μέρος τουλάχιστον των τόκων από τα δάνεια. Γαι να γίνει αυτό θα πρέπει κατ' ελάχιστο η εκάστοτε κυβέρνηση να κρατά αυξημένα τα έσοδα (κυρίως φόρους), ενώ τις δαπάνες όλο και πιο χαμηλά από τα έσοδα. Αυτό σε μια οικονομία όπου το παραγώμενο εισόδημα συρρικνώνεται είναι πρακτικά αδύνατο. 'Η μάλλον πιο σωστά κάθε επιχείρηση να επιτευχθεί έστω κι ένα ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό με περισσότερους φόρους και μεγαλύτερες οριζόντιες περικοπές οδηγεί σε μεγαλύτερη συρρίκνωση του εισοδήματος που παράγει η οικονομία κι έτσι ξανά μανά ο ίδιος φαύλος κύκλος. Οι δανειστές ζητάνε νέους φόρους και νέες περικοπές προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τα μέτρα φαίρνουν νέα καθίζηση στα εισοδήματα κι αυτό με τη σειρά του δεν φαίρνει τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος.
ΔιαγραφήΧαίρεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνιστώ να κάνετε άρθρο και με διασταυρωμένες ακαδημαϊκές πηγές που να παρουσιάζεται σε μορφή λίστας/καταλόγου όλες τις νομισματικές ενώσεις που υπήρχαν πριν την Ευρωζώνη και το άδοξο τέλος τους. Έτσι για χάρην ιστορικών αναλογιών και βαρβάτης τόνωσης της ιστορικής συνείδησης. Είναι ακόμη μία βόμβα κατά της προπαγάνδας υπέρ του Ευρώ και ένα πολύ δυνατός τρόπος να επικοινωνήσεις καλύτερα το μήνυμα της Ευρωζώνης που σκοτώνει τους λαούς.
Ευχαριστώ