Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ποιος θα πληρώσει τα θαλασσοδάνεια; Εμείς.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τα τεστ αντοχής που αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα αυτό το μήνα, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, στη Βουλή. «Κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν και άλλα κεφάλαια για τις τράπεζες», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως αναφέρει το Reuters (16/1). Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι τα 8 δις ευρώ περίπου που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επαρκούν για να καλυφθούν οι όποιες επιπλέον ανάγκες.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα η Κομισιόν έδωσε για μια ακόμη φορά το πράσινο φως στην έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων για τις τράπεζες προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας από το κεντρικό ευρωσύστημα. Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά είναι συμβατά με τις οδηγίες της για τις κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης και έκρινε ότι είναι στοχευμένα, αναλογικά και περιορισμένα σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια και τον στόχο τους. Την παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2014 των μέτρων στήριξης για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που είχαν εγκριθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να εκδίδει δικά του ομόλογα που θα χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα. Η διαφορά με τις κρατικές εγγυήσεις είναι ότι τα ομόλογα αυτά συνιστούν μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και διαγράφονται άμα εξοφληθούν τα ρευστά που δανείστηκαν από την ΕΚΤ οι τράπεζες. Η έκδοση κρατικών ομολόγων για να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες μετατρέπει απευθείας το χρέος των τραπεζών σε δημόσιο χρέος.

Με φόντο το ΤΤ

Κι όλα αυτά ενώ συγκλονίζεται η γνωστή για την ποιότητά της δημοσιογραφία για τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Να θυμίσουμε εδώ ότι εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε άσκηση ποινικής δίωξης σε 23 άτομα με πρώτο τον άλλοτε πρόεδρο του ΤΤ Άγγελο Φιλιππίδη «για απιστία τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.» Εις βάρος του Κυριάκου Γριβέα για «άμεση συνέργεια» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.» Εις Βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τον ίδιο λόγο. Και εις βάρος του Δημητρίου Κοντομηνά πάλι για «άμεση συνέργεια» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.» Η ζημία της τράπεζας υπολογίζεται από το εισαγγελικό πόρισμα σε 346.904.467 ευρώ.

Στο όλο σκάνδαλο φαίνεται αναμεμιγμένη ο όμιλος DEMCO του κ. Κοντομηνά, ο όμιλος Γριβέα και η ALAPIS του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην φυλακή για ανάλογα σκάνδαλα με την Proton Bank. Βέβαια ολόκληρο το θέμα δεν είναι παρά μια παρωνυχίδα του όλου προβλήματος που λέγεται, θαλασσοδάνεια. Για παράδειγμα η εταιρεία ALAPIS του Λαυρεντιάδη βρίσκεται σε αναστολή από τις 2 Απριλίου 2012. Η εταιρεία αυτή με μετοχικό κεφάλαιο λίγο πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ, σύνολο ενεργητικού κοντά στα 105 εκατ. ευρώ, είχε στις 30/9/2012 ενσωματωμένες ζημίες στα ίδια κεφάλαιά της πάνω από 1,1 δις ευρώ. Με τέτοια κατάσταση, ξέρετε πόσα δάνεια έχει πάρει; Κοντά στα 929 εκατ. ευρώ! Και μάλιστα βραχυπρόθεσμα. Ποιος τα έδωσε και ποιος θα λογοδοτήσει γι’ αυτά; Ο κ. Προβόπουλος ποιεί την νύσσα, κοινώς κάνει την πάπια.

Πάντως ξέρουμε ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Θα τα πληρώσει το γνωστό υποζύγιο μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, αλλά και μέσα από την επικείμενη επέλαση πλειστηριασμών κατά της ακίνητης περιουσία μικρών, μεσαίων, ελευθεροεπαγγελματιών και νοικοκυριών.

Ταξική δικαιοσύνη

Πριν προχωρήσουμε να δούμε την λεηλασία των τραπεζών διαμέσου των θαλασσοδανείων, αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε τον αδίστακτα ταξικό χαρακτήρα που έχει το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ενώ οι φυλακές έχουν πήξει με δύστυχους Έλληνες πολίτες που είναι προφυλακισμένοι για χρέη προς το δημόσιο. Ενώ συλλαμβάνονται σωρηδόν συμπατριώτες μας από την αστυνομία γιατί σε κάποιο μπλόκο, ή αλλού έλεγξαν το ΑΦΜ του και βρήκαν ότι χρωστά ο δύσμοιρος στην εφορία πάνω από 5 χιλιάδες ευρώ κι έτσι συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου. Ο κ. Κοντομηνάς δεν κρίθηκε προφυλακιστέος, αφού κατέβαλε εγγύηση 5 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο μαθαίνουμε ότι συνέβη και για τον κ. Μ. Βαρότση.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του που διήρκεσε πέντε ώρες ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ, Μάριος Βαρότσης και εκ των στενότερων συνεργατών του Άγγελου Φιλιππίδη, μαζί με τον οποίο κατηγορούνται ότι χορήγησαν δάνεια στους επιχειρηματίες Δ. Κοντομηνά, Λ. Λαυρεντιάδη και στο ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Ο κ. Βαρότσης σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε πως όλα έγιναν νόμιμα και τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες.

Αν έχεις χρήμα και γνωριμίες, τότε δεν περνάς την δοκιμασία της προφυλάκισης, ούτε σαπίζεις στις φυλακές για ψήλου πήδημα, όπως χιλιάδες άλλοι πολίτες που δεν έχουν τα μέσα και τα κατάλληλα «κονέ». Αφήστε που η υγεία του ερίτιμου κ. Κοντομηνά είναι σαφώς πιο πολύτιμη από των υπολοίπων πληβείων αυτής της χώρας, των οποίων η προσφυγή σε κλινική, ή ακόμη και το αίτημα άμεσης νοσηλείας θα ήταν αδύνατο να αποτρέψει αυτόφωρο, ή προφυλάκιση. Βλέπετε δεν είμαστε όλοι καναλάρχες και διαπλεκόμενοι με την εξουσία.

Για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το σύστημα προφυλάκισης όπως υφίσταται και λειτουργεί στην Ελλάδα συνιστά μια βάρβαρη τακτική που δεν ταιριάζει σε σ’ ένα σύγχρονο και πολιτισμένο σύστημα δικαιοσύνης. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό και βασανισμό όσων κατηγορουμένων δεν έχουν τα μέσα να αντιδράσουν, αλλά και για όσους έχει στοχοποιήσει για τους δικούς της λόγους η εξουσία. Δίνει το δικαίωμα της αυθαιρεσίας των δικαστικών αρχών σε βάρος της ζωής του οποιοδήποτε θεωρείται στην πράξη προκαταβολικά ένοχος και φυλακίζεται για ασήμαντη αφορμή.

Οι ποινές για ξέπλυμα

Ένα ακόμη δείγμα της εξαίρετης δικαιοσύνης που έχουμε είναι το γεγονός που αναφέρει το ίδιο το εισαγγελικό πόρισμα. Η κακουργηματική απιστία και η άμεση συνέργεια σε αυτήν τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών, η δε κακουργηματική απάτη εις βάρος του δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με ισόβια κάθειρξη. Τι γίνεται όμως άμα σε πιάσουν να ξεπλένεις μαύρο χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες; Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ τιμωρείται ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αναφέρει το άρθρο 45, παρ. α του ν. 3691/2008. Ενώ ο υπαίτιος των πράξεων του στοιχείου α' τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και με χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ, αν ασκεί τέτοιου είδους δραστηριότητες κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή είναι υπότροπος ή έδρασε για λογαριασμό, προς όφελος ή εντός των πλαισίων εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή ομάδας, αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, παρ. γ.

Τι θέλουμε να πούμε; Ότι συμφέρει να κάνεις ξέπλυμα χρήματος στην Ελλάδα. Η ποινή φυλάκισης είναι αρκετά ήπια και η χρηματική ποινή αστεία. Ο κ. Κοντομηνάς πχ. διώκεται για ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές ενέργειες και μόνο για εγγύηση έναντι προφυλάκισης κατέθεσε ήδη 5 εκατ. ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Global Financial Integrity, είναι από τις χώρες που το χρηματοπιστωτικό της σύστημα προσφέρεται προνομιακά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και επιπλέον τα πρώτα δυο χρόνια της κρίσης και των μνημονίων 2010-2011 γύρω στα 100 δις ευρώ μαύρου, παράνομου χρήματος εξήχθησαν από την χώρα, τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί ο νόμος είναι τόσο ήπιος με το ξέπλυμα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αν λοιπόν χρωστάς στην εφορία μερικά χιλιάρικα που δεν μπορείς να τα δόσεις γιατί δεν υπάρχει εισόδημα, τότε αντιμετωπίζεις αυτόφωρο, προφυλακίσεις και ενδεχομένως βαριές καταδίκες έως ισόβια, αν τυχόν δικαστές και υπουργείο θελήσουν να σου προσάψουν κατηγορία κακουργηματικής απάτης εις βάρος του δημοσίου. Χώρια το γεγονός ότι θα χάσεις ότι έχεις και δεν έχεις μέχρις τρίτης γενεάς. Αν όμως συλληφθείς για ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τότε θα βγεις με εγγύηση, ίσως – υπογραμμίστε αυτό το ίσως – να καταδικαστείς έως 10 έτη, από τα οποία χάρις στην καλή σου διαγωγή θα εκτίσεις το 1/3 και θα καταβάλεις κάποια αστεία χρηματική ποινή για να κρατήσεις την περιουσία και το μαύρο χρήμα που έχεις καβατζάρει. Ιδίως όταν πρόκειται για μεγαλοπαράγοντες της διαπλεκόμενης οικονομίας και πολιτικής, όπως οι Κοντομηνάς, Γριβέας, Λαυρεντιάδης.

Η επίσημη τοκογλυφία

Βέβαια τα ποσά του σκανδάλου των θαλασσοδανείων από το ΤΤ είναι κυριολεκτικά ψίχουλα μπροστά στο τσουνάμι θαλασσοδανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες στους ολιγάρχες αυτής της χώρας. Αν είσαστε ένας μικρός ή μεσαίος επιχειρηματίας και βρεθήκατε στην ανάγκη να ζητήσετε κάποιας μορφής επιχειρηματικό δάνειο τότε είναι σίγουρο ότι βρεθήκατε στην δυσάρεστη θέση να σας ζητήσουν από την τράπεζα μέχρι και το πουκάμισο που φοράτε να βάλετε υποθήκη προκειμένου να σας δώσει ακόμη και κεφάλαιο κίνησης. Από μόνη της αυτή η πρακτική είναι τοκογλυφική.

Διότι η ορθή τραπεζική πρακτική απαιτεί να συμμερίζεται η τράπεζα το επιχειρηματικό ρίσκο της επιχείρησης που χρηματοδοτεί κι όχι να βασίζεται σε υποθήκες ή προσημειώσεις. Αυτό κάνει την τράπεζα πολύ πιο προσεκτική και δεν οδηγεί τους δανειολήπτες στην απελπισία. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα επωμίζεται άμεσα και πρακτικά μέρος της ευθύνης για το πόσο καλά θα πάει η επιχείρηση που θα χρηματοδοτήσει.

Βέβαια στην Ελλάδα η επίσημη τραπεζική τοκογλυφία είναι νόμος. Η εικόνα του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες τον μήνα Νοέμβριο του 2013 διαμορφώθηκε ως εξής: Το συνολικό υπόλοιπο της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στα 218,5 δις ευρώ. Από αυτά τα 103,7 δις ευρώ τα χρωστούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων μόλις τα 48,3 δις ευρώ αφορούν μικρομεσαίες. Τα 13,8 δις ευρώ αφορούν σε χρηματοδοτήσεις ελευθεροεπαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων.

Τα υπόλοιπα 100,9 δις ευρώ αφορούν σε χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Τα στεγαστικά ανέρχονται σε 71,1 δις ευρώ, εκ των οποίων 69,7 δις ευρώ λήγουν σε πάνω από 5 έτη. Τα καταναλωτικά ανέρχονται σε 28,4 δις ευρώ.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ατομικές και μικρομεσαίες. Ενώ το υπόλοιπο 1% είναι οι μεγάλες και πολύ μεγάλες που έχουν αντλήσει και τα 55,4 δις ευρώ σε χρηματοδοτήσεις. Θυμίζω εδώ ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2013 διαμορφώθηκε μόλις και μετά βίας στα 183 δις ευρώ, τρέχουσες τιμές.  

Για να πάρουμε μια γεύση των χρηματοδοτήσεων που δόθηκαν στις μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες, θα σημειώναμε ότι 25 εταιρείες του χρηματιστηρίου εκτός τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων χρωστούσε τον Σεπτέμβριο του 2013 γύρω στα 10 δις ευρώ. Μόλις 25 εταιρείες!

Πόσα χρωστούν οι… μεγάλοι

Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η ALAPIS του Λαυρεντιάδη που ήδη αναφέραμε, η οποία έχει φεσώσει το τραπεζικό σύστημα με σχεδόν 929 εκατ. ευρώ. Μια ακόμη περίπτωση είναι Μ. Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. η οποία με αρνητικά ίδια κεφάλαια 65,8 εκατ. ευρώ χρωστά και μάλιστα βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις αξίας άνω των 245,6 εκ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας στις 30/9/13 ανέρχεται στα 260,5 δις ευρώ. Ποιος θα πληρώσει τα χρεωστούμενα;

Μια άλλη περίπτωση είναι η LAVIPHARM Α.Ε. η οποία έχει κι αυτή αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονται τουλάχιστον σε 92,3 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας στις 30/9/13 αποτυπώνεται λογιστικά στα 113,4 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική επίσης περίπτωση είναι η EUROMEDICA Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ συμφερόντων Νικόλαου Λιακουνάκου. Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και οι προηγούμενε είναι υπό καθεστώς επιτήρησης που προβλέπεται από το χρηματιστήριο για εκείνες τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Σύνολο τραπεζικού δανεισμού πάνω από 364,5 εκατ. ευρώ.

Ο γνωστός μεγαλοπαράγοντας της οικονομίας και της πολιτικής Σωκράτης Κόκκαλης μόνο μέσω τριών από τις επιχειρήσεις του (HELLAS ONLINE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤOΧΩΝ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.) χρωστά σε τραπεζικά δάνεια πάνω από 1 δις ευρώ.

Ο έτερος μεγαλοπαράγοντας Βαρδής Βαρδινογιάννης, στο περιβάλλον του οποίου φέρεται να υπήρξε και ο Άγγελος Φιλιππίδης κατά την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΤΤ για την οποία τώρα διώκεται, μόνο διαμέσου της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ χρωστά στις τράπεζες 1,14 δις ευρώ.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ εμφανίζεται να χρωστά κι αυτή με την σειρά της στις τράπεζες κοντά στα 776 εκατ. ευρώ.

Η γνωστή ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. των συμφερόντων του εθνικού εργολάβου Γ. Μπόμπολα, έχει πάρει από τις τράπεζες έως τις 30/9/2013 πάνω από 182,4 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ναυαρχίδα του εθνικού εργολάβου που σαρώνει σχεδόν το σύνολο των δημοσίων έργων είναι φορτωμένη με πάνω από 1,2 δις ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια και άλλα 532 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα. Σύνολο τραπεζικού δανεισμού πάνω από 1,77 δις ευρώ.

Η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. (MEGA TV) των συμφερόντων Ψυχάρη, ενώ βρίσκεται υπό επιτήρηση με σύνολο ιδίων κεφαλαίων της τάξης των 38,9 εκατ. ευρώ, έχει δανειστεί από τις τράπεζες 129,3 εακτ. ευρώ έως τις 30/9/2013.

Χώρια απ’ όλα αυτά οι Έλληνες εφοπλιστές έως τις 31/12/2012 χρωστάνε στις εγχώριες τράπεζες και δη στις «συστημικές» που ανακεφαλαιόνται από τον κρατικό κορβανά και το δημόσιο χρέος, πάνω από 12,5 δις ευρώ. Με άλλα λόγια οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν πλοία με θαλασσοδάνεια από εγχώριες τράπεζες. Αυτό δεν εμποδίζει τους ακτοοπλόους εφοπλιστές να εκβιάζουν με διακοπές δρομολογίων, ή αυθαίρετες περικοπές στα δρομολόγια των νησιών.

Η κατάσταση αυτή είναι μόνο ενδεικτική της διαπλοκής που υπάρχει ανάμεσα σε μια χούφτα ολιγάρχες αυτής της χώρας με το τραπεζικό σύστημα, που φροντίζει να τους παρέχει θαλασσοδάνεια χωρίς κανενός είδους εξασφάλιση, των καναλιών και γενικά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και του πολιτικού προσωπικού. Μην ξεχνάμε ότι το 2011 είχε αποκαλυφθεί ότι το ποσό των 235 εκατ. ευρώ χρωστούν σε κρατικές κυρίως τράπεζες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, βάζοντας ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που πρόκειται να λάβουν έως το 2015. 

Το τι θα συμβεί είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς. Το κράτος διαμέσου του ΤΧΣ έχει αποκτήσει το πακέτο του μετοχικού κεφαλαίου των γνωστών 4 συστημικών τραπεζών, οι οποίες επωμίζονται το 95% του συνολικού δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά προς τις επιχειρήσεις. Το πακέτο αυτό δόθηκε ως αντάλλαγμα της χρηματοδότησης διαμέσου του κρατικού προϋπολογισμού κοντά 48 δις ευρώ προς τις τράπεζες. Ποσό που επιβάρυνε το δημόσιο χρέος της χώρας. Οι τραπεζίτες για μια ακόμη φορά διασώθηκαν, αλλά οι τράπεζές τους παραμένουν κουφάρια. Πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και τότε το bail in είναι σχεδόν σίγουρο.

Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Μπορεί να συνεχίσει έτσι; Ναι. Όσο τους παίρνει θα συνεχίζουν το ίδιο βιολί μέχρι να πεθάνει ο λαός και η χώρα. Μέχρις ότου δεν θα έχει απομείνει τίποτε, λίθος επί λίθου.

Εκκαθαριστικός έλεγχος στις τράπεζες από το δημόσιο συνοδεία εισαγγελέων

Ορισμένοι κάτω από το βάρος των σκανδάλων ζητάνε έλεγχο. Όμως έλεγχος στις τράπεζες, αληθινός και σε βάθος έλεγχος, δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Τράπεζα της Ελλάδος – ο βασικός εποπτικός μηχανισμός – είναι ιδιωτική και βρίσκεται σε ξένα χέρια. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος χωρίς να τεθούν οι τράπεζες υπό καθεστώς εκκαθάρισης, όπως έγινε και στο ΤΤ. Όλες οι συστημικές αποκαλούμενες τράπεζες. Εκκαθάριση όχι από εκκαθαριστές του Προβόπουλου, αλλά από το δημόσιο συνοδεία εισαγγελέων και ΣΔΟΕ υπό πλήρη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει έλεγχος των τραπεζών και των θαλασσοδανείων.

Όσο διεξάγεται αυτός ο εκκαθαριστικός έλεγχος, η εξυπηρέτηση των δανείων οφείλει να σταματήσει ώστε να διαγραφούν τα υπόλοιπα δανείων προς μικρομεσαίους, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις. Διαγραφή πρέπει να γίνει και στα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών, δηλαδή των ιδιωτών, ενώ πρέπει να παγώσει η εξυπηρέτηση των στεγαστικών μέχρι να ελεγχθούν όλα τα δάνεια, δάνειο προς δάνειο, για να διαγραφούν τα υπόλοιπα σ’ αυτά που έχουν αποπληρώσει ήδη την υφιστάμενη σήμερα αξία του ακινήτου, όπως και σ’ εκείνα που αντικειμενικά δεν μπορεί να συνεχιστεί η αποπληρωμή λόγω έλλειψης διαθέσιμου εισοδήματος.

Στα υπόλοιπα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι όροι αποπληρωμής με βάση το διαθέσιμο εισόδημα και την τρέχουσα υφιστάμενη εμπορική αξία του ακινήτου, παίρνοντας υπόψη τι έχει καταβληθεί από τον οφειλέτη μέχρι εκείνη την στιγμή.
Μόνο έτσι θα σπάσει το απόστημα και θα γλυτώσει η κοινωνία από την επίσημη τοκογλυφία των τραπεζών, αλλά και την αέναη χρηματοδότηση των θαλασσοδανείων προς την ολιγαρχία αυτής της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 19/1/2014

14 σχόλια:

  1. Γεια σου Δημήτρη

    Ναι η Ελλάδα ήταν η Χώρα του ξεπλύματος του Μαύρου Χρήματος,
    1. έκανες ένα μαγαζάκι, αγόραζες ρούχα, τα πούλαγες με κέρδος 120% και φορολογούσουνα με 12% του τζίρου, χτυπούσες ταμειακή μηχανή και ας μη πούλαγες τίποτε
    2. Άνοιγες ένα καφενείο αγόραζες καφέ + ζάχαρη, τα πούλαγες με κέρδος 1000% και φορολογούσουνα με 8% του τζίρου, χτυπούσες ταμειακή μηχανή και ας μη πούλαγες τίποτε
    3. Αγόραζες ΑΝΩΝΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ και δεν είχε ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
    4. Έπαιρνες μια κρατική παραγγελία κατασκευής στρατιωτικών ειδών (αρβύλα, φόρμες, κάλτες, στολές, ζώνες) και σε τρείς μήνες τα προϊόντα αυτά ήταν άχρηστα
    4. Αναρίθμητα παραδείγματα ξεπλύματος χρήματος.

    Αλλά και οι μεγάλοι με τα θαλασσοδάνεια δεν συντηρούσαν το σύστημα ??? Τόσοι εργαζόμενοι από πού έπαιρναν μισθό ??? από την επιχείρηση. Και η επιχείρηση από τα κέρδη ??? ΟΧΙ από τα Δάνεια.

    Και είδαμε μια εφημερίδα να χάνεται μόλις σταμάτησε η χρηματοδότηση. Αλλά και πως ζουν οι εφημερίδες με τόσα λίγα φύλλα κυκλοφορίας ??? Με υψηλή τιμή ??? με ακριβές διαφιμήσεις ??? με δάνεια ???

    Τώρα κατά την γνώμη μου δεν φταίνε αυτοί που έπαιρναν τα Δάνεια αλλά αυτοί που τους τα έδιναν.

    Αλλά οι Γενικοί Δντές των Τραπεζών ΓΙΑΤΙ δεν είναι φυλακή μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια ??? αλλά και οι Διαχειριστές Δανείων οι γνωστοί antedating που έβαζαν την υπογραφή για την έκδοση των δανείων, οι δικηγόροι των τραπεζών που έλεγχαν υποτίθεται το νόμιμο, αλλά και οι μηχανικοί που έκαναν τις υπερεκτιμήσεις και υπέγραφαν για τις υποθήκες. ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΊ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Και αν θυμάσαι όταν ο Κωστάκης ανέλαβε την ΝΔ, το κόμμα κατά δημοσίευμα χρώσταγε στον ΟΤΕ πάνω από ένα δις για τηλεφωνικές παροχές και μετά ως δια μαγείας εξοφλήθηκαν.

    Άρα και τα κόμματα άμεσα και έμμεσα συμμετείχαν στο ξέπλυμα

    Επί 3μερους κυβέρνησης Μητσοτάκη ψηφήστκε νόμος και απαγόρευε στις τράπεζες να ανακεφαλοποιούν τους τόκους. Αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ούτε οι εποπτικές αρχές να το ελέγχουν, και το πρώτο θύμα ήταν η τοπική Τράπεζα της Λαμίας.

    Αναρωτιέσαι το Που θα πάει αυτή η κατάσταση??? Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι??? Ναι. Ναι συμφωνώ μαζί σου Όσο τους παίρνει θα συνεχίζουν το ίδιο βιολί μέχρι να πεθάνει ο λαός γιατί το κράτος έχει παραδοθεί από το Νταβός, και τώρα πεθάνει και η χώρα. Κάποτε το 2010 εσύ και η Κανέλη δημοσίως είχατε δηλώσει ότι θέλουν 10.00000 νεκρούς ή να φύγουν από την χώρα.

    Και μια και γίνεται λόγος και για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς εκεί πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν θαλασσοδάνεια ?? Έχεις αρκετούς Φίλους Στρατιωτικούς, να βρείς μερικούς μάχιμους για να ξεράσουν τα προβλήματα του υλικού, και μερικούς επιτελείς για το κουκούλωμα και τις προμήθειες.

    Ξεκινά από τον γέρο Καραμανλή με τα Γαλλικά Άρματα ΑΜΧ-30 υδρόψυκτα, άχρηστα και επειδή υπηρέτησα σε αυτά φαντάσου για να πάρει μπροστά ο κινητήρας θέλαμε οινόπνευμα, γιατί ήταν με πετρέλαιο, σε ασκήσεις αν χάλαγε κινητήρας την βάψαμε, ψάχναμε για νερό, γιατί ήταν υδρόψυκτα και όταν έβγαινε το κινητήρας χάνονταν το νερό από τα ψυγεία, θέλαμε και αντιψυκτικό. Και τότε με το ΧΟΡΑ του Ανδρέα να δεις φάση δεν μπορέσαμε να βγούμε από την Πύλη λόγο ακινησίας ενώ ο τότε υφυπουργός Πέτσος έτρεχε στην Γαλλία α διαπραγματευτεί τα ανταλλακτικά και το εργοστάσιο δεν είχε. Και που να δεις την έκθεση ακινησίας του τότε Δκη Κουτ..... Ασε ιστορίες για το πως φτάσαμε εδώ

    Και για να κάνει μια Ιλη Αρμάτων παρέλαση στην Θεσσαλονίκη (1979) επιλέγαμε 17 άρματα μέσα από τα 100 της Ταξιαρχίας. Χώρια οτι από το 1975 το Δόγμα ήταν τρία (3) άρματα ο ουλαμός και εμείς είχαμε και έχουμε πέντε (5), προφανώς για τις αγορές και προμήθειες.

    Και αν αντιδρούσες ????? Η επόμενη μετάθεση ΕΒΡΟΣ ή ΝΗΣΙΑ και αποκλεισμός από τα Σχολεία για περαιτέρω εξέλιξη.

    Τι έγιναν αυτά τα άρματα μάχης ???? Που καταλήξανε ??? Παλιοσίδερα. Έτσι θα καταλήξουν και τα υδρόψυκτα LEO. Ενώ τα Αμερικάνικα ??? Ακόμη υπάρχουν. Άλλες προδιαγραφές, άλλες τεχνολογίες

    Μαυροσκουφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύεις ότι διαφωνώ μ' αυτά που λες; Τα έχω πει και τα έχω αναλύσει δεκάδες φορές. Όμως θα πρέπει να έχουμε αίσθηση μέτρου. Σε κάθε 100 ευρώ που παράγει ο τόπος, τα 50 καρπώνονται οι ολιγάρχες, το πολιτικό και οικονομικό τους προσωπικό που δεν υπερβαίνει το 1-2% του πληθυσμού της χώρας. Τα 36 οι μισθωτοί και εργαζόμενοι γενικά. Και τα υπόλοιπα ελευθεροεπαγγελματίες και ατομικοί παραγωγοί. Κι αυτό συμβαίνει επί δεκαετίες. Μόνο που τώρα η χώρα χάνεται. Καλείται να δώσει τα ρέστα της στους επικυρίαρχους, μετατρέπεται σε οικόπεδο για να αξιοποιηθεί καλύτερα από τα αρπακτικά των αγορών. Όπως πάμε είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υποστούμε με οικονομική χειρουργική επέμβαση εθνικό ακρωτηριασμό και μετά πόλεμο ή πολέμους όπως αυτοί που καταστρέφουν εδώ και χρόνια την Αφρικανική ήπειρο. Γι' αυτό και σήμερα, ο σημερινός Έλληνας έχει να επιλέξει: να κιοτέψει και να λουφάξει ψάχνοντας καταφύγιο σε κάποια από τις πολιτικές συμμορίες που εμφανίζονται υπέρ ή κατά του σημερινού καθεστώτος, ή να ορθώσει το ανάστημά του. Ποτέ ξανά από την εποχή του προσκηνύματος (1827) δεν έχει βρεθεί σε τέτοιον κίνδυνο η πατρίδα. Και τότε μια χούφτα αληθινοί Έλληνες (600 κι ο Κολοκοτρώνης) κατόρθωσαν να φέρουν τούμπα την κατάσταση. Όλοι οι άλλοι είχαν παραδοθεί στην μοίρα, που φαινόταν τελεσίδικη, ή είχαν προσκυνήσει. Αυτό το καθήκον έχει θέσει στον εαυτό του το ΕΠΑΜ.

      Διαγραφή
  2. Γειά σου Δημήτρη
    Ετοιμάζω να εκδώσω το βιβλίο "Πως Κατακτάς Έναν Λαό μόνο με $12" και περιγράφω τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις μαζί με την Προπαγάνδα που εφαρμόζονται για να κατακτήσεις ένα Λαό όπως το διδάχτηκα και τελικά σήμερα χρειάζεσαι και μόνο ένα mondem αξίας $12 αντί πολέμου. (Νόμος Μουρ)

    Σήμερα όμως, το ηλεκτρονικό κοπάδι, (χιλιάδες διαχειριστές μικρών και μεγάλων κεφαλαίων) ελέγχει μεγάλα ποσά χρημάτων, έχει τη δύναμη να επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική περισσότερο από τους πολιτικούς.
    Αν ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα διαχειρίζεται τα οικονομικά της ζητήματα, δεν αρέσει στο ηλεκτρονικό κοπάδι, αυτό με ένα κλίκ, θα μετακινήσει τα χρήματα του αλλού με την ταχύτητα του φωτός.

    Αυτό συνέβη στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, και την Κορέα πριν από λίγα χρόνια. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα αυτοματοποιημένα πλέον και με μεγαλύτερη ταχύτητα, και να αφήνει πίσω ορδές πεινασμένων και αστέγων.

    Έτσι ήρθε και η Βασιλεία ΙΙΙ που ελέγχει παγκοσμίως την κυκλοφορία του χρήματος και αυξάνει το πιστωτικό όριο των πιστωτικών ιδρυμάτων σε 1/18.

    Σήμερα δεν είναι πλέον οι πολιτικοί που έχουν τη δύναμη σήμερα, όπως την είχαν στη Βιομηχανική Εποχή.
    Στην Εποχή των Πληροφοριών, η δύναμη του παγκόσμιου χρήματος είναι που υπαγορεύει συχνά τα ζητήματα μιας χώρας και πάμπλουτοι άνθρωποι συχνά έχουν περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από πολλά μεγάλα κράτη.

    Αυτή η δύναμη έκανε την ισχυρότερη κυβέρνηση στον κόσμο (ΗΠΑ), να πάει τον Γκέιτς στα δικαστήρια για μονοπωλιακή μεταχείριση. «Το τρομακτικό ήταν ότι ο Γκέιτς είχε τα χρήματα για να προσλάβει καλύτερους δικηγόρους από την κυβέρνηση των Η.Π.Α.». Και αυτό επειδή η κυβέρνηση είναι οργανισμός της Βιομηχανικής Εποχής, ενώ ο Γκέιτς είναι άτομο της Εποχής των Πληροφοριών.

    Ο Τζορτζ Σόρος στο βιβλίο «Η Κρίση του Παγκόσμιου Καπιταλισμού» περιγράφει ότι πολλές εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από πολλές χώρες της Δύσης.
    Αυτό σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν εταιρείες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν την οικονομία μιας ολόκληρης χώρας απλώς και μόνο για να επωφεληθούν μερικοί μέτοχοι.

    Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια θα συμβούν πολλές αλλαγές, και καλές και κακές και ο καπιταλισμός θα ξεδιπλωθεί σε πλήρη διάσταση. Παλιές και οι περιττές επιχειρήσεις θα εξαφανιστούν, ο ανταγωνισμός καθώς και η ανάγκη να είσαι συνεργάσιμος θα ενισχυθούν, θα υπάρξουν τεράστιες συγχωνεύσεις και οι νεότερες εταιρείες θα αγοράζουν την παλαιότερη. Αλλά η πείνα και η εξαθλίωση, οι τενεκεδουπόλεις θα έρθουν και σε εμάς.

    Τώρα πλέον σε ηλικία 75 ετών ελπίζω να μην προλάβω να τα δώ και να τα ζήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητρη

    Χθες ακουσα στην εκπομπη του Σαχινη, στο 98.4, την συνεντευξη του καθηγητη Παναγιωτη Ηφαιστου που εκφραζει ομοιες αποψεις με τις δικες σου και ηθελα να σε ρωτησω τη γνωμη εχεις για τον αυτον τον κυριο ;

    http://www.youtube.com/watch?v=Nt6AJE4iSqs

    ''Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι Έλληνες είναι σε πολιορκία επιβίωσης.

    Μετά τον πάτο υπάρχει η άβυσσος ή το δύσκολο εγχείρημα της ανόδου. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν συλλογικά μια ειρηνική επανάσταση να αποκρούσουν προβοκάτορες που ονειρεύονται εμφυλίους και να γίνουν οι πραγματικοί εντολείς της διακυβέρνησης στη χώρα είπε στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο διεθνολόγος και πανεπιστημιακός Παναγιώτης Ήφαιστος.

    Δεν μπορεί τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα να μην προτάσσουν την Εθνική Ανεξαρτησία και την επιβίωση του λαού και να λειτουργών ως εκτελεστές εντολών της τρόικα και των παγκόσμιων αρπακτικών.

    Το κράτος μας οφείλει να πληρώσει μόνο τα πραγματικά του δάνεια. Όσα μας φόρτωσαν για να μας μετατρέψουν σε αποικία χρέους πρέπει να τα στείλουμε στα τσακίδια.''

    Ελπιζω οτι θα μας διαφωτησεις για το ποιον του κ καθηγητη!

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kurie Kazakh vlepete na ginetai kourema katathesewn?Pws,poso kai gia poious pisteuete?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά δεν νομίζω να το κατορθώσουν έως το τέλος.

      Διαγραφή
  5. Έχω την αίσθηση ότι η πρόσκληση Κατσανέβα και Μακρή δεν ταιριάζει σε ένα λαικό κίνημα,που αρνείται τους διαπλεκόμενους επαγγελματίες πολιτικούς και προσπαθεί να θα έπρεπε να αγγίξει τον παλμό του Ελληνικού λαού,παρουσιάζοντας άλλα άφθαρτα πολιτικά πρόσωπα ,που μιλάνε με την ψυχή τους!Αυτός ο τύπος μιλάει για μια δραχμή ,που θα χάσει άμεσα το 50%της αξίας της από την πρώτη μέρα και μετά συνεχώς θα διολισθαίνει.Πώς μπορεί να μην είναι πράκτορας αλλότριων συμφερόντων ενας τύπος,που είχε σχέση με τη γνωστή οικπγένεια,που μας κατέστρεψε,ένας άνθρωπος των σαλονιών!Για την άλλη κυρία ,να μη μιλήσω καλύτερα,την τουλάχιστον πασιφανή ημιμάθεια και την ιδιοτέλειά της ο καθένας μπορεί να τη δει!Ποιος κερδίζει από μια τέτοια πρόσκληση και ποιος επωφελείται,αυτοί ή το ε.παμ;Ας τολμήσουμε επιτέλους να καθαρίσουμε το λαικό μας μέτωπο από τέτοιες "κακές"συναναστροφές",από τις οποίες επωφελούνται αυτά τα ανδρείκελα,που διάλεξαν το δρόμο του βολέματος και του παρασιτισμού και όχι του αγώνα!Ως ΤΏΡΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΊΧΕ ΚΆΠΟΙΟ ΝΌΗΜΑ Η ΑΝΟΧΉ.ΤΏΡΑ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟΙ ΚΙ ΩΡΙΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ,ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ,ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΘΑΡΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ Ή ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΟΝΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρόσκληση δεν είχε το νόημα της παντρειάς. Ούτε της προσχώρησης. Ούτε καν της συνεργασίας. Μιας και για όλα αυτά αποφασίζουν τα μέλη και οι φίλοι του ΕΠΑΜ. Το νόημα της πρόσκλησης ήταν διττό. Αφενός, δεν φοβόμαστε τον αντίλογο, ή την αντιπαράθεση ακόμη και σε μια εκδήλωση παρουσίασης των δικών μας θέσεων. Είναι ένα είδος "επίδειξης δύναμης" και ανωτερότητας. Ιδίως επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τις μεγάλες διαφορές που μας χωρίζουν. Από την άλλη είναι ένα στοίχημα και για εμάς και για αυτούς. Να τοποθετηθούμε όλοι δημόσια και τότε να δούμε ποιος θα πείσει τον κόσμο ότι είναι όντως αντικατοχική, αντιμνημονιακή, ή φιλολαϊκή δύναμη. Εμείς δεν φοβόμαστε να βρεθούμε μπροστά σε κόσμο και να πούμε τα δικά μας. Ξέρουμε ότι θα πείσουμε. Αυτοί απλά εκτίθενται.

      Διαγραφή
  6. Δημήτρη γεία σου

    Καλά τα γράφεις και τα αναλύεις τα θαλασσοδάνεια αλλά για ξεκινα και ψάξε για τα θαλασσοδάνεια της Εκκλησίας, τις επιδοτήσεις αλλά και τις επιχορηγήσεις από τον κρατικο προυπολογισμό και φυσικά με δάνεια κρατικά εκκλησίες και Μοναστήρια και το πανηγύρι των εργολάβων.

    Και να δείς μπετά εκκλησιών και βάσεις λές και ειναι καταφύγια για πόλεμο.

    Και αν πας κατα την Ηγουμενίστα πηγαινε προς Φιλιάτες - Τσαμαντα να δείς πρώην εγκατελημένο μοναστήρι πως κτίστηκε από το μηδέν και έχει μόνο τρείς (3) καλογέρους που είχαν αποβληθεί από το Αγιο Ορος. Να δείς Ασφαλτο δρόμο για να φτάσεις εκεί, και κατασκευή από πέτρα. Πως έγινε ??? Από τον κρατικό προυπόλογιαμό επό ΠΑΣΟΚ και υπουργό τον συντοπίτη.

    Α βρέ έλληνες όλοι ξέρουν και κανείς δεν μιλά.

    Να δείς το πανηγύρι μόλις η Εκκλησία διαχωριστεί από το Κράτος και αρχίσει να κρατά διπλογραφικά λογιστικά βιβλία. Εκεί να δείς το πάρτυ και το μαύρο χρήμα.

    Κάνε ένα site να καταγράφουμε καταγγελίες, πληροφορίες για τα λαμόγια.

    Επιπλέον από το 2010 που ήρθε η Τρόικα μέχρι σήμερα 2014 ακόμη δεν αποκτήσαμε τις προσωπικές ευρωπαικές ταυτότητες, Σκέψου να φύγουμε από την ΕΕ θα θέλουμε βιζα για μετακίνηση.

    Και επειδή ημουν εξωτερικό με την Ελληνική Ταυτότητα ούτε internet στο σπίτι δεν μπορούσα να βάλω ούτε κινητό και αναγκάστηκα να βγάλω κάρτα διαμονής. Ακόμη και οι Αλβανοί και οι Τούρκοι απόκτησαν τέτοια Ταυτότητα, εμείς εδώ ??

    Τέλος σκέψου ότι εχει ψηφιστεί ο Νόμος για την καύση των νεκρών, οι Δήμοι επρεπε να είχαν φτάξει αποτφρωτήρια και ακόμη δεν έγινε τίποτε.

    Αυτή η χώρα πότε θα φτιαχτεί ??? Με την ανάπτυξη του Αντώνη ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί, ποιος είπε τα αντίθετα; Το βασικό είναι να μην χάσουμε τον στόχο. Κι αυτός είναι η απελευθέρωση της χώρας και του λαού απ' όλες τις δουλείες που έχει υποστεί.

      Διαγραφή
  7. Ναι,σωστά όλα αυτά Δημήτρη,αλλά εγώ λέω,πως μια εκδήλωση του ε.πα.μ δε χρειάζεται "επίσημους"προσκεκλημένους!Είναι εκδήλωση με ανθρώπους δικούς του!Εξάλλου εκεί δεν έρχεται ο κόσμος για να χάσει το χρόνο του ακούγοντας τα φερέφωνα της "άλλης"λογικής-πολιτικής,αλλά ΕΜΑΣ.Επιμένω ότι είναι πια αναγκαίο να έχουμε εμπιστοσύνη σε εμάς και να μη συντελούμε στην προσπάθεια σύγχυσης του κόσμου-έστω και συμβολικά-και εμείς!Αυτοί ξέρουμε πολύ καλά ,γιατί ανταποκρίνονται.Για να ενισχύσουν ή να αλλάξουν το προφίλ τους το κάνουν,και μόνο να εκμεταλλεύονται καταστάσεις και ανθρώπους για ίδιο όφελος γνωρίζουν,κι όχι να αγωνίζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΑΛΛΑΣΟΔΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ Τ.Τ.

    ΘΑΛΛΑΣΟΔΑΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΣΤΟ ΚΚΕ ΚΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ .. ΟΠΩΣ Π.Χ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑΑΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ..

    ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΟΡΟΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ..

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝΕ ΗΔΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ .. ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ - ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΟΥΝ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ..

    ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ...

    Υ.Σ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΗ .. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι θλιβερό η ορθότητα τής γνώσης και η επιβολή αυτής, να έχει κομματικό χρώμα σε ένα καμβά συγκεκριμένης πολιτικής ιδεολογίας! παλαιότερα νόμιζα ότι η λύση είναι η συρρίκνωση των κάθε λογής δυνάμεων , κάθε πολίτη ,ώστε η συνιστώσα αυτών να υπογραμμίσει την πορεία, στέφοντας με πέπλα επιτυχίας , τον δρόμο στον σωστό στόχο: Την πατρίδα μας! Ευελπιστώ όμως , παρόλο ότι θα περάσουν πολλά χρονια, στην σύζευξη του κεφαλαίου που έχει καθείς μας ως ύστατο των δεινών στο χρέος απέναντι στα παιδιά μας που σκλαβώσαμε στο μέλλον τους ,χωρίς καθένας μας να θέλει να το παραδεχτεί.Αλλα όσο υπάρχει κόσμος που πιστεύει ακόμα στον σώρα και στην νέμεση ως μεσσίες του τόπου, δεν μου κάνει εντύπωση που θα ασπρίσουν τα μαλλιά μας σε ένα ημερολόγιο ποτισμένο με την αρμύρα τον δακρύων κάποιον εξ ημών.Μετά τιμής Αθανάσιος Τσολιάς- γεωργάκη ολυμπιου- κατερίνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή