Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο «άλλος» στρατός κατοχής στο Ιράκ





Οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα συμβόλαια στο Ιράκ

Εταιρεία

Αξία ($ δις)
Αποστολή
Κέλογκ Μπράουν & Ρουτ (Χαλλιμπάρτον)
3,97
Προστασία και ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Ιράκ
Όμιλος Μπέχτελ
2,83
Ανακατασκευή ενεργειακών διχτύων, υπηρεσιών υγιεινής, αεροδρομίων, οδικών και σιδηροδρομικών διχτύων. Παροχή προστασίας μέσω της Ολιβ Σεκιούριτυ, μια εταιρεία μισθοφόρων από πρώην αξιωματικούς των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.
Πάρσονς
0,88
Καταστροφή εχθρικών όπλων στο Ιράκ και ανακατασκευή της πετρελαϊκής υποδομής στο βόρειο Ιράκ
Ιντερνάσιοναλ αμέρικαν πρόντακτς
0,53
Ανακατασκευή του ηλεκτρικού διχτύου του Ιράκ και εκπαίδευση του προσωπικού στο Υπουργείο Ηλεκτρισμού της χώρας.
Περίνι
0,53
Παροχή υλικών και υπηρεσιών στην κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ στο Ιράκ και επιδιόρθωση του ενεργειακού διχτύου στο βόρειο τμήμα της χώρας
Πηγή: BusinessWeek, 31/5/2004

Όταν τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκαν στη Φαλούτζα τα πτώματα τεσσάρων μισθοφόρων της ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτυ Μπλάκγουότερ ΗΠΑ, με αποστολή των προστασία του ανεφοδιασμού των μονάδων του στρατού κατοχής στο Ιράκ, οι πεζοναύτες των ΗΠΑ πολιόρκησαν την πόλη και την βομβάρδισαν ανελέητα με εκατοντάδες θύματα, πυροδοτώντας έτσι ένα μεγάλο κύμα ένοπλης αντίστασης που συνεχίζεται έως σήμερα.
Όταν στα τέλη Απριλίου ήρθε στο φως μια άκρως εμπιστευτική έκθεση του Πενταγώνου που μιλούσε για σωρεία βασανιστηρίων και για άλλες απάνθρωπες μεθόδους μεταχείρισης των κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Χραίντ, η ιδιωτική εταιρεία που την έχει αναλάβει απάντησε ότι «αμείβεται βάσει αποτελεσμάτων» και όχι «βάσει των μεθόδων που ακολουθεί για να αποσπάσει πληροφορίες». Τα γεγονότα αυτά και πλήθος άλλα, ανάγκασαν τόσο την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και την κατοχική διοίκηση στο Ιράκ να ψελλίζει κάτι περί ανάγκης «κανόνων», που θα κάνουν τόσο τις ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων, όσο και τις άλλες που έχουν αναλάβει την ανασυγκρότηση της χώρας, περισσότερο «ελεγχόμενες». Πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς σημαίνει ότι οι ιδιωτικές συμμορίες που ακολούθησαν και συνεπικουρούν τον αμερικανικό στρατό στην κατοχή του Ιράκ, απολαμβάνουν καθεστώς πλήρους ασυδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμερικανικός τύπος μιλά του για καθεστώς «άγριας δύσης», που διέπει τις συνθήκες δράσης των ιδιωτικών εταιρειών στο Ιράκ.
Η βιομηχανία παροχής υπηρεσιών στο στρατό των ΗΠΑ, από σεκιούριτυ, τροφοδοσία, έως και υπηρεσίες υποστήριξης μάχιμων μονάδων, δεν είναι μια μικρή ιστορία. Αποτελεί ήδη μια άκρως δυναμική δραστηριότητα με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά ήδη τα 100 δις δολ., ενώ μέχρι το 2010 αναμένεται να ξεπερνά τα 180 δις δολ. Σ’ αυτή απασχολούνται ήδη μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε πάνω από 100 χώρες με συμβόλαια των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Για να κατανοήσει κάποιος πόσο εξαρτημένη είναι η δράση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την υποστήριξη αυτών των ιδιωτών εργολάβων, είναι αρκετό να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου οι ιδιώτες είχαν αναλάβει μόλις το 1% του συνόλου των επιχειρησιακών δράσεων του στρατού των ΗΠΑ, ενώ σήμερα στο Ιράκ το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 30%.
Στις 4 Μαίου με επιστολή του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ντόναλντ Ράμσφλεντ παραδέχτηκε ότι περίπου 20.000 ιδιώτες «φύλακες» κι άλλο προσωπικό σεκιούριτι απασχολείται στο Ιράκ. Ο ιδιωτικός αυτός στρατός μισθοφόρων έχει αναλάβει από αποστολές συνοδείας εφοδιοπομπών του αμερικανικού στρατού, φύλαξης κρατουμένων, επιτήρησης περιοχών «υψηλού ρίσκου» σε πόλεις όπως η Βαγδάτη, κ.ά., έως και προστασίας του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι εταιρείες σεκιούριτι που έχουν αναλάβει τα αντίστοιχα συμβόλαια είναι κυρίως αμερικάνικες, οι μισθοφόροι τους κατά πλειοψηφία δεν είναι. Η στρατολόγηση τους γίνεται με τις τυπικές μεθόδους πρόσληψης επαγγελματιών με εμπειρία. Έτσι π.χ. η Μπλάκγουωτερ που αναφέραμε απασχολεί στο Ιράκ πρώην βασανιστές και κομμάντος που έδρασαν στη Χιλή του Πινοσέτ. Μια άλλη εταιρεία, η βρετανική Αρμορ Γκρουπ Ιντερνάσιοναλ, που απασχολεί 900 μισθοφόρους στο Ιράκ, έχει προσλάβει κυρίως πρώην κομμάντος και πράκτορες με «λαμπρό μητρώο» επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης σε χώρες της Αφρικής, Λατ. Αμερικής, Ασίας και Ανατολική Ευρώπη. Σ’ αυτό τον ιδιωτικό στρατό κατοχής στο Ιράκ, εύκολα κανείς θα βρεί πρώην «μαχητές της ελευθερίας» που έδρασαν στην Νικαράγουα εναντίον των Σαντινίστας, στο Αφγανιστάν εναντίον των Σοβιετικών, στη Βοσνία και το Κόσοβο εναντίον των Σέρβων, στη Τσετσενία εναντίον των Ρώσων, κοκ.
Ταυτόχρονα για πολλούς «στρατηγικούς αναλυτές» του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών, το Ιράκ σήμερα προσφέρεται για ένα «ταχύρυθμο πρόγραμμα ρεαλιστικής εκπαίδευσης» για επίδοξους βασανιστές, δολοφόνους, πράκτορες αποσταθεροποίησης, ειδικούς κομμάντος για χρήση ανά τον κόσμο, όπου υπάρχει ζήτηση από την ιμπεριαλιστική πολιτική. Η ζωή των ιρακινών ασήμαντη, νόμοι και νομιμότητα ανύπαρκτα, το καθεστώς κατοχής στο απόγειό του, που θα βρεθούν καλύτερες συνθήκες για μια τέτοια εκπαίδευση;  

Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου