Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Παίζουν με τη νοημοσύνη μας και το θέμα είναι ποιός και για πόσο.

Μετά του θεατρινισμούς Βαρουφάκη-Ντάιζεμπλουμ, επιπέδου νηπιαγωγείου και με σκοπό την εγχώρια κατανάλωση του φιλοθεάμονος κοινού, οι Ευρωπαίοι δανειστές φάνηκαν για μια ακόμη φορά αδιάλλακτοι. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει οι προϋγούμενες κυβερνήσεις και ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

"Δεν αλλάζουμε πολιτικές σύμφωνα με τις εκλογές"

"Δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης του ελληνικού χρέους. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα το δεχτούν αυτό", δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (29 Ιανουαρίου) στην εφημερίδα Le Figaro.


Ο Γιούνκερ είχε μια τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου διεμυνήθησαν τα εξής: "Μου είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ένα κίνδυνο, αλλά μια πρόκληση για την Ευρώπη. Και μου απάντησε ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα, αλλά και μια πρόκληση," δήλωσε ο Γιούνκερ στην εφημερίδα Le Figaro.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής ΕΕ είπε: "ρυθμίσεις είναι δυνατές", αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αναμένουμε μια θεμελιώδη αλλαγή των όρων διάσωσης. "Σεβόμαστε τις δημοκρατικές εκλογές στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει επίσης να σέβεται τους άλλους, την κοινή γνώμη και τους βουλευτές από την υπόλοιπη Ευρώπη," δήλωσε ο Γιούνκερ.

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα μεταφέρεται την Τετάρτη από τον αναπληρωτή του Γιούνκερ, Jyrki Katainen, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι όλοι οι επίτροποι ήταν ομόφωνοι στην άποψη ότι η Ελλάδα αναμένεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

"Η πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει μετά τις εκλογές. Η κατάσταση παραμένει η ίδια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις κυβερνήσεις ομοίως. Εμείς δεν αλλάζουμε την πολιτική μας σύμφωνα με τις εκλογές", δήλωσε ο Katainen ως άλλος Λουδοβίκος όταν είχε πει στους υπηκόους του, l'état, c'est moi.

Ο Γιούνκερ είπε ότι έχει καλέσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, αλλά οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε πολύ σύντομα, ο χρόνος εξαντλείται. Πρέπει να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει και να πάρουμε τη διαβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε να κάνει. Αυτό δεν είναι ένα θέμα θεσμικών οργάνων, αυτό σχετίζεται με την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι του άλλου», δήλωσε ο Katainen, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας ο οποίος απαίτησε και πήρε επιπλέον εξασφαλίσεις για την ελληνική διάσωση.

Το κλειδί λοιπόν της διαπραγμάτευσης δεν είναι η τρόικα, όπως θέλει να μας πείσει ο Βαρουφάκης, αλλά αυτές καθαυτές οι δεσμεύσεις των δανειακών συμβάσεων και μνημονίων. Οι Ευρωπαίοι δανειστές τις θεωρούν απόλυτα νόμιμες και επομένως ζητούν από την Ελλάδα να τις τηρήσει. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι δεσμεύσεις αυτές κατέλυσαν κάθε έννοια δικαίου, τόσο σε επίπεδο συνταγματικών προβλέψεων, όσο και ανθρώπινων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της συνταγματική τάξης της χώρας, του διεθνούς ανθρωπιστικού και δημόσιου δικαίου, αλλά ακόμη και του πρωτογενούς δικαίου της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα

Πώς απαντά η κυβέρνηση; Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση με τις Βρυξέλλες.

Ο τίτλος του Bloomberg (31/1) που συνοδεύει τις δηλώσεις Τσίπρα είναι χαρακτηριστικός:  "Η Ελλάδα θα αποπληρώσει ΕΚΤ, ΔΝΤ και θα πετύχει συμφωνία με την ΕΕ, λέει ο Τσίπρας"

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός».

Και πρόσθεσε:

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

» Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Ο Τσίπρας με τις δηλώσεις του αυτές στην ουσία παρουσιάζεται γυμνός απέναντι στους δανειστές. Δεν θέλει τη σύγκρουση κι έχει εγκαταλείψει παντελώς ακόμη κι εκείνο το μίζερο προεκλογικό αίτημα της διαγραφής με συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Ελλάδας. Το μόνο που παρακαλά είναι για τη μη συνέχιση της λιτότητας. Την ίδια ώρα που αποδέχεται την αναγκαιότητα ενός νέου μνημονίου, που αποκαλεί "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης". Όπως ακριβώς ονομάζονταν και τα προηγούμεν τρία μεσοπρόθεσμα που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατ' επιταγή των δανειστών.

Τώρα, πώς γίνεται να μην επιβληθεί λιτότητα όταν ο Τσίπρας αποδέχεται τη λογική των "πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών", οι οποίοι σε τέτοια ύφεση είναι δεδομένο ότι προϋποθέτουν διαρκώς οριζόντιες περικοπές. Επίσης τις ριζικές μεταρρυθμίσεις τις αντιλαμβάνεται αποκλειστικά στο επίπεδο της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Κουβέντα για την αναγκαία ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Για τη φτωχολογιά προβλέπονται μόνο συσσίτια και ελεημοσύνες.

Η αμαρτωλή Lazard αναλαμβάνει ξανά "σύμβουλος"

Για να αντιληφθούμε πώς εννοεί η κυβέρνηση του Τσίπρα την διαπραγμάτευση, αλλά και το που μας οδηγεί αναπόφευκτα αυτή, φαίνεται κι από το γεγονός ότι σήμερα Σάββατο (31/1) ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη του χρηματιστικού οίκου Lazard.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνει την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου. Θυμάστε ποια είναι η εν λόγω εταιρεία; Πρόκειται για την ίδια που προσέλαβε το 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός οικονομικών, αντί αμοιβής 31 εκατ. ευρώ για να εποπτεύει την εφαρμογή του Μνημονίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει εμπλοκή με το σκάνδαλο των CDS όπου φέρεται εμπλεκόμενος και ο Αντρίκος Παπανδρέου και για το οποίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Π. Καμμένο. Επίσης η Lazard φέρεται να κέρδισε τον διορισμό της από την κυβέρνηση Παπανδρέου χάρις στον Στρο Καν, ο οποίος υπήρξε στενός της συνεργάτης επί χρόνια. Η συγκεκριμένη εταιρεία συμβούλων αναμίχθηκε σε όλα τα σκάνδαλα εκποίησης και εφαρμογής του μνημονίου με αποστολή να καλύπτει τα ίχνη της μεγάλης κομπίνας σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού.

Σημειωτέον ότι κλιμάκια της Lazard, με επικεφαλής τον τραπεζίτη Μπερνάρ Πικάρ , βρίσκονταν πολύ συχνά στην Αθήνα, διαβουλεύονταν με τους υπουργούς στα γραφεία τους, αξιοποιούσαν το Παρίσι και το ΔΝΤ ως «μεσολάβηση» στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθόριζαν την οικονομική ατζέντα της Ελλάδος και ασχολούνταν με την τεχνική βοήθεια σε θέματα προπαγάνδας και επιρροής στους έλληνες δημοσιογράφους. Η στρατηγική των διλημμάτων για παράδειγμα, τα γνωστά χρεοκοπία ή μνημόνιο, έκτακτα μέτρα ή παύση πληρωμών, εντός ή εκτός ευρώ είναι γαλλική σχολή επιρροής και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Η παρέα του Πικάρ με έλληνες υπουργούς του οικονομικού κύκλου, άτομα της οικογένειας Παπανδρέου, ή την παρουσία του εξ απορρήτων τότε του πρωθυπουργού, υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, πολύ συχνά δειπνούσαν σε σικ εστιατόρια του Κολωνακίου, ειδικά το «Αμπρεβουάρ» ή κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες δημοσιογράφους να καταγράφουν αυτές τις εξόδους ή να συλλέγουν πληροφορίες για τις συζητήσεις και την διάθεση που επικρατούσε. Όταν η δημοσιότητα κορυφώθηκε η Lazard και ο Πικάρ επέλεξαν πιο χαμηλούς τόνους και πιο διακριτική παρουσία.

Η παρέμβαση της Lazard υπήρξε τόσο ισχυρή ώστε όχι μόνον επενέβη στην συγκρότηση του καταλόγου των αποκρατικοποιήσεων ή των μεγάλων επενδύσεων στη βάση του fast trαck, αλλά επελέγησαν κατά κύριο λόγο γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ως συμβούλοι αποκρατικοποίησης, ώστε να ελεχθούν αυτές ως προς την τελική κατάληξη τους.

Η επιρροή της γαλλικής τράπεζας, δεν αλλοιώθηκε ή περιορίστηκε ούτε όταν ο Στρός Καν κατέληξε «καμμένο χαρτί» και ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηματισμό με αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο που ανέλαβε ο Ευ . Βενιζέλος, αφού οι σχέσεις της οικογένειας Παπανδρέου με τον Μπ. Πικάρ, αλλά και οι σχέσεις συνεργασίας, ήταν τέτοιες, που δεν επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμβουλευτική εταιρεία Lazard ήταν εκείνη για την οποία ο Σαμαράς επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου εξαπέλυε μύδρους. Μάλιστα είχε θέσει το ερώτημα στον τέως πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση είχε αναθέσει ως σύμβουλο την εταιρεία αυτή για την αναδιάρθωση του χρέους. «Και επειδή ρωτάτε ποιος το είπε αυτό; Εάν πείτε τη λέξη «Lazard» στις διεθνείς αγορές, μόνο τη λέξη αυτή να πείτε, είναι σαν να θέλετε να με πείσετε ότι είπατε καρδιολόγο και ζητάτε μικροβιολόγο» (7/5/2010) τόνιζε συγκεκριμένα τότε.

H Lazard ως εταιρεία συμβούλων ήταν μια από τις πέτρες του σκανδάλου στην πώληση των Airbus της ΟΑ στο 5% της τρέχουσας αξίας τους. Ήταν εκείνη που γνωμοδότησε επίσης υπέρ ενός ακόμη σκανδάλου, εκείνου των Γερμανικών υποβρυχίων με την παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην AbuDhabiMar. Να τι έλεγε ο Βενιζέλος στην Βουλή (18/12/2013): "Γιατί, λοιπόν, έγινε η επιλογή της «AbuDhabiMar»; Γιατί αυτήν έφεραν οι Γερµανοί. Ποιος την έκρινε ως αξιόπιστη; Ένας επενδυτικός οίκος διεθνούς φήµης που είναι η «LAZARD». Υπάρχει στρατηγική συνεργασία µε τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα; Υπάρχει." Έτσι σκέπασε ένα κορυφαίο σκάνδαλο αξίας άνω των 4 δις σε βάρος του δημοσίου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή (6/12/2011) είχε καταγγείλει την πρόσληψη της συγκεκριμένης εταιρείας: "Έχω την αίσθηση ότι µάλλον δεν είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης η οικονοµία. Διότι αν ήταν, δεν θα δίνατε 30 εκατοµµύρια στη «LAZARD», χρηµατοπιστωτικοί σύµβουλοι, για να συµβουλεύσει το κράτος για το κούρεµα της 26ης Οκτωβρίου, που ούτως ή άλλως δεν ξέρουµε και αν θα προχωρήσει. Δεν έχετε εσείς ευθύνη γι’ αυτό, κύριε Παπαδήµο. Ήταν τις µέρες που αναζητούσε το πολιτικό σύστηµα Πρωθυπουργό. Εκεί δεν κάνουν οικονοµία."

Η Lazard βέβαια διετέλεσε και σύμβουλος αναδιάρθρωσης του χρέους με PSI, το οποίο μας την λεηλασία ασφαλιστικών ταμείων και κάθε άλλου ΝΠΔΔ. Πράγμα στο οποίο ειδικεύεται. Αυτό που είναι γνωστό στις αγορές για την εν λόγω εταιρεία είναι ότι ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις χρέους και κυρίως στο "ξέπλυμα" πολιτικού χρήματος διαμέσου των αγορών κεφαλαίου. Και μόνο το γεγονός της εμπλοκής της με τα μεγάλα σκάνδαλα του ξεπουλήματος της χώρας, δείχνει το ρόλο της.
Αυτήν λοιπόν προτίμησε ο Βαρουφάκης. Αντί να υπάρξει μια εισαγγελική και λογιστική έρευνα αστραπή για τα δημοσιονομικά του κράτους ώστε να διαπιστώσουμε το ακριβές μέγεθος της ληστείας με το δημόσιο χρήμα, να καταμεριστούν ευθύνες ποινικές, να δημευθούν περιουσίες, κοκ, τι κάνουν; Προσλαμβάνεται ξανά μια από τις εταιρείες συμβούλων που αποδεδειγμένα διευκόλυνε και συγκάλυψε τη λεηλασία.


Φαντάζομαι ότι το επόμενο βήμα είναι να φέρουν τον Χριστοφοράκο να αναλάβει ως σύμβουλος παραγωγικής ανασυγκρότησης.

4 σχόλια:

  1. Η κατάσταση δείχνει στημένη αλλά και το εύρος του ασφυκτικού πλαισίου. Μάλλον δεν σε βλέπω να μακροημερέυεις Δημήτρη στον "ρόλο" του εχθρού του λαού. Προβλέπω επιστροφή στον ρόλο που σε ανέδειξε σε μεγάλη μερίδα του απλού κόσμου από την εποχή του Ποντικιού. Δεν είναι άλλος από του (π.Χ.) Προφήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "αριστερη" κυβερνηση εχει κατεβασει τα σωβρακα αλλα πουλανε φουμαρα για μεταξωτες κορδελες και ο κοσμος νιωθει "αισιοδοξος" οτι θα τον "σωσουν" οι Μπαρουφακηδες και οι Τσιπραιοι.

    Την ελληνικη υπογραφη για επεκταση των κυρωσεων προς τη Ρωσια τη παρουσιαζουν ως "βετο". Τις τζαμπα μαγκιες και καραγκιοζιλικια του Μπαρουφακη τις παρουσιαζουν ως "αντισταση".

    Τα ΜΜΕ των ολιγαρχων τωρα τους γλειφουν και ολη μερα στα καναλια λενε για τη γκλαμουρατη ζωη του σελεμπριτι οικονομολογου Γιανη Μπαρουφακη και τη σκληρα εργαζομενη (αφισσοκολλητρια) Περιστερα.

    Στη πραξη δεν εχουν καμια προθεση συγκρουσης με την ΕΕ-ευρωζωνη. Το πολυ να επιτυχουν καμια μικρη μειωση του χρεους (με ανταλλαγματα βεβαια ιδιωτικοποιησεις και "μεταρρυθμισεις") με την οικονομια και κοινωνια να συνεχιζουν στη παρακμη....

    Ο Μπαρουφακης εχει πει πολλες φορες οτι ηταν λαθος να μπουμε στην ΟΝΕ αλλα οτι δεν γινεται να βγουμε αφου η "ευρωπαικη ολοκληρωση" ειναι μη-αναστρεψιμη !. Εαν μπεις δεν βγαινεις ! Τετοιες αποψεις θυμιζουν παραθρησκευτικη οργανωση και ειναι πολυ επικινδυνες. Οι συριζαιοι ειναι δογματικοι, ισως τους εχει μεινει καταλοιπο απο την εποχη που ηταν στη ΚΝΕ. Εχουν αντιστοιχο δογματισμο με αυτο που υπηρχε επι υπαρκτου σοσιαλισμου αλλα αντικατεστησαν τον "σοσιαλισμο" με τον "ευρωπαισμο", τη Μοσχα με τις Βρυξελλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχετε γίνει σαν ΤΟ ΚΚΕ. ΌΛΑ ΆΚΥΡΑ δηλ.μόνο οι ιλουμινατοι τα ξέρετε όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή