Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σκοτωμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης...

Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων συνέβη κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης χρειάστηκε να ξαναπάρει τον λόγο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την αρχική του τοποθέτηση. 

Στην αρχική του παρέμβαση μετέτρεψε το προεκλογικό όχι στο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, σε όχι στο 30% του μνημονίου. Ενώ το 70% του μνημονίου, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, πρέπει να υιοθετηθεί. Την επόμενη ημέρα ανέλαβε να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις. 

Πήρε λοιπόν ξανά τον λόγο για να μας πει ότι καταλάβαμε λάθος. Ξεκίνησε να μας λέει ότι το ποσοστό του μνημονίου που αποδέχεται η κυβέρνηση είναι 0%, αλλά κατόπιν επανέλαβε ότι το 70% των προβλέψεων του μνημονίου είναι αντιμνημονιακό κι επομένως υιοθετήσιμο.

Το περιστατικό αυτό μας έδειξε ολοφάνερα - μαζί με τις ομιλίες Κωνσταντοπούλου και Λαφαζάκη που κινήθηκαν σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση - ότι στην κυβέρνηση διεξάγεται μια αμείλικτη αναμέτρηση ανάμεσα σε ενδοτικούς και συγκρουσιακούς. Ανάμεσα δηλαδή στο οικονομικό επιτελείο πρωτίστως το οποίο είναι απολύτως ενδοτικό. Και σε στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παν. Λαφαζάνης που θέλουν την κατά μέτωπο σύγκρουση με τους δανειστές στη βάση υπεράσπισης των δικαιώματων του λαού και της πατρίδας.

Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε και χθες με την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup. Σύμφωνα με τους σημερινούς Financial Times, αλλά και τα ανάλογα δημοσιεύματα του συνόλου σχεδόν του διεθνούς τύπου, η ελληνική αντιπροσωπεία (Βαρουφάκης-Δραγασάκης) είχε συμφωνήσει και υπογράψει το παρακάτω κοινό ανακοιθέν της συνόδου:

"Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

"Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

"Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

"Αν αυτή είναι επιτυχής θα γεφυρωθεί το χρονικό διάστημα που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουάριος."

Στο ανακοινωθέν που συμφώνησαν Βαρουφάκης και Δραγασάκης και το οποίο στην οποία σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση άνευ όρων της ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές, διαφώνησαν "κυβερνητικά στελέχη" - σύμφωνα πάντα με την FT - από την Αθήνα. Όχι ο Τσίπρας, αλλά κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα τα στελέχη αυτά, απείλησαν με αποχώρηση από την κυβέρνηση και το κόμμα, αν υιοθετηθεί το ανακοινωθέν.

Για να αποφύγει ο Τσίπρας την διάσπαση της κυβέρνησης και του κόμματός του, ζήτησε από Βρουφάκη και Δραγασάκη να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους. Και το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε για τις 16 του μηνός.

Τα γεγονότα επιβεβαίωνουν ότι στην κυβέρνηση και τις κορυφές του κυβερνώντος κόμματος σοβεί μια πολύ βαθιά σύγκρουση, μια αγεφύρωτη διάσπαση. Από την μια εκείνοι που θέλουν να υποταχιούν στη θέληση των δυναστών εξ Ευρώπης (κυρίως το οικονομικό επιτελείο με πρώτο τον Βαρουφάκη) και εκίνους που θέλουν να προχωρήσει μπροστά η χώρα μέσα από την ριζική ανατροπή του καθεστώτος που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα και τον λαό.

Το ποιός, ή καλύτερα ποιά λογική, θα επικρατήσει εξαρτάται πρωτίστως από τον λαϊκό παράγοντα, από την δυνατότητα του απλού κόσμου να μην επιτρέψει την οπισθοδρομηση, να μην επιτρέψει στον ενδοτισμό να επικρατήσει. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι κομβικής σημασίας και θα κρίνει άμεσα τις εξελίξεις. Θα κρίνει, δηλαδή, το αν θα γυρίσουμε στα ίδια και χειρότερα, ή θα σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά.

18 σχόλια:

  1. Έτσι είναι όταν μπαίνει πράκτορας των Αμερικανών ή οποιουδήποτε άλλου ξένου συμφέροντος μέσα σε κόμμα και κυρίως ένα που αυτοπροσδιορίζεται φιλολαϊκό αυτά γίνονται. Να προσέχουν οι κύριοι του Σ..Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α. ποιον χώνουν μέσα γιατί είπαμε συνασπισμός συνασπισμός αλλά και ο συνασπισμός έχει και τα όριά του.Χίλιες φορές καλύτερα να αναλάμβανε αυτή τη θέση ο κύριος Λαπαβίτσας χίλιες φορές καλύτερα θα 'ταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Financial Times γράφουν ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση. Η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει αρχικά σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του. Μόλις αυτή εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά τότε, την τελευταία στιγμή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί και τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.

    Το περιοδικό Spiegel υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη» αναφέρει ότι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά όμως ο κ. Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε στους εταίρους κάτι γραπτώς αλλά μίλησε για πιθανές λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπαρχει και το εξης ενδεχομενο. Ο Τσιπρας να αντικαταστησει οσους αποχωρησουν απο το ΣΥΡΙΖΑ (και τους 13 βουλευτες ΑΝΕΛ) με μια νεα "ευρωπαιστικη" συμμαχικη κυβερνηση με το Ποταμι-Πασοκ (συνολικα 30 βουλευτες) αλλα και την ανοχη της ΝΔ. Γιαυτο αλλωστε δημιουργηθηκε και το Ποταμι....

    Μεση λυση παντως δεν μπορει να υπαρξει. Ειτε ακολουθειται η γραμμη Μπαρουφακη και υπογραφουν τα νεα μετρα για νεα δανεια (με αλλες ονομασιες βεβαια που δεν θα παραπεμπουν σε "μνημονια" και "Τροικες"). Ειτε τα σπανε με την ΕΕ-ΔΝΤ, προχωρουν σε μονομερη διαγραφη χρεους, εθνικο νομισμα, ακομα και αποχωρηση απο την ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατάπτυστο νομικό κείμενο χαρακτήρισε το προσχέδιο της κοινής δήλωσης του Eurogroup (που δεν έγινε ποτέ) ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος http://www.real.gr/audiofiles/392348.mp3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απ' ότι καταλαβαίνω στον Συριζα ακόμη δεν πιστεύουν ή δεν θέλουν να πιστέψουν τον ενδοτισμό Βαρουφακη-Δραγασακη...ο λαός χθες κέρδισε την πρώτη μάχη, εκ του αποτελέσματος, αλλά θα πρέπει να κερδίσει και τις υπόλοιπες για να κερδίσει τον πόλεμο...κερδίσαμε την μάχη αλλά όχι τον πόλεμο..ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέσα στο σύριζα είναι φανερό πως εκπροσωπούνται και εκφράζονται διαφορετικά ταξικά συμφέροντα. Το ποια θα επικρατήσουν έχει να κάνει με τη πίεση και τη κινητοποίηση του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ελλάδα είναι ζωντανή νεκρή λόγω υπογεννητικότητας, και έχει να διαλάξει ανάμεσα στο βέβαιο θάνατο και την όποια ελπίδα μέσα από τη σύγκρουση με το διεθνή τραπεζικό υπόκοσμο. Η Ελλάδα, με μια αδιάφθορη λογική κυβέρνηση έχει τεράστιες δυνατότητες να ξεπεράσει την όποια νομισματική κρίση.
    Κασιμάτης για πρόεδρος της Δημοκρατίας
    ohifront.wordpress.com/2015/02/11/γεωργιοσ-κασιματησ-προεδροσ-τησ-δημο/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Καζάκη είναι εφικτό να ασκηθούν πιέσεις απο το ΕΠΑΜ και γενικά απο το λαό σε στελέχη όπως Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου που όπως λέτε έχουν ριζοσπαστικές θέσεις ωστε να θέσουν θέμα ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου? και γιατι οχι να έρθουν σε ρήξη με τον τσιπρανδρέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Καζάκη υπάρχει περίπτωση να θέσουν θέμα ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου στελέχη όπως λαφαζάνης και κωνσταντοπούλου με άμμεσες πιέσεις απο το λαό? και γιατί όχι να έρθουν σε ρήξη με τον τσιπρανδρέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Έλληνας περιμένει να δει τη ζωή του να βελτιώνεται. Καλή η κατάργηση των ΜΑΤ και της τράπεζας θεμάτων, καλή η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο στις 12.000€, αλλά με αυτά μόνο, δεν βγαίνει από τη μιζέρια και τη φτώχεια ο λαός. Αν δεν πέσει πολύ χρήμα στη χώρα, εισοδήματα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Όταν λοιπόν, φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δύο λύσεις θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ή θα προσφύγει στο λαό ή θα τους πάρει στο κυνήγι ο λαός. Δε βλέπω πως θα ξεγελάσουν τον κόσμο αυτή τη φορά. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δε γυρίζει πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. ανατροπη τωρα!!!

    φιλε & συναγωνιστη δημηττρη γιαννης απο αθηνα εχω τις εξης αποριες 1 ) γιατι συμβαινουν αυτα στην βενεζουελα παρολο που εχει το δικο της νομισμα?

    μηπως παθουμε τα ιδια σε περιπτωση που γυρισουμε στη δραχμη? & 2) πως μια χωρα γλυτωνει μια και καλη απο τους οικους αξιολογησης? αν αναταξουμε την οικονομια μας και μας εχουν χρεοκοπιμενους οι οικοι πως θα ερθουν επενδητες αφου οτι και να γινει συμβουλευονται τους οικους? ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και διαγραφή του χρέους να γίνει, πάλι στα ίδια σκατά θα καταλήξει το κράτος. Διότι και στο 0 να πάει το εξωτερικό χρέος, το Ευρώ ως νόμισμα, είναι τέτοια η φύση του που θα βάλει την χώρα πάλι σε χρέη. Η ουσία, το ζουμί του προβλήματος είναι ότι το ευρώ γεννά χρέος. Το τυπώνει αποκλειστηκά η ΕΚΤ και το πουλά στις πιο κάτω ιδιωτικές τράπεζες. Είναι σαν να παίζουμε monopoly και να δίνω 100$ σε κάθε παίχτη. Υπάρχουν 4 παίκτες, και τους λέω ότι τους δίνω χρήμα 100$ του καθενός, σύνολο 400$, τα οποία πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν στο buy sell τους μεταξύ τους αλλά στο τέλος θα πρέπει να επιστρέψει ο καθένας τα 100$ του με τόκο 5$. Βάσει μαθηματικής λογικής είναι αδύνατος οι 4 παίκτες να επιστρέψουν 420$, δίοτι στην αγορά της monopoly υπάρχουν μόνο 400$. Άρα θα τους αναγκάσω να προσφύγουν σε δανεισμό από εμένα. Έτσι είναι και το Ευρώ. Αναγκάζει τον άλλο να δανείζεται επ άπειρον. Για να δουλέψει η διαγραφή χρέους πρέπει να συνοδευτεί με έξοδο από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Μην σας φανεί παράξενο, η Γερμανία να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα κάνει έξοδο. Διότι σε κάποια φάση θα αρχίσει να καίγεται και η γερμανική οικονομία. Απλώς ακόμη να φτάσει σε αυτό το σημείο διότι απορροφά τον πλούτο άλλων οικονομιών. Αυτή η σαθρή δομή του νομίσματος πρέπει να τελειώνει. Με τέτοια δομή το δολλάριο ακολουθά συνέχεια πτώση της αξίας του με ότι τροματικό και απαίσιο συνεπάγεται για την οικονομία στις ΗΠΑ. Πρώτα και πριν από ολα, έξοδο από το ευρώ, για να αποφεχθούν άλλες παγίδες που θα εμφανιστούν στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρεπει να φυγουμε και απο την ΕΕ, οχι μονο απο την ευρωζωνη. Διοτι οσο παραμενουμε εντος ΕΕ μας δεσμευουν υποχρεωτικες συνθηκες (Μααστριχ κλπ), οδηγιες και κανονισμοι που μειωνουν την εθνικη κυριαρχια. Οπως το Μααστριχ που επιβαλλει τις 4 "ελευθεριες" ...

      Διαγραφή
  13. Η Βενεζουέλα έχει δικό της νόμισμα, αλλά έχει παραδώσει την εκτύπωση και την κυκλοφορία του στους ιδιώτες τραπεζίτες. Ο Τσάβεζ νόμιζε πως εγκαθιστώντας τη δημοκρατία στη χώρα, θα λυνόντουσαν όλα τα προβλήματα από μόνα τους. Φυσικά έκανε λάθος και για αυτό την πάτησε.
    Οι οίκοι αξιολόγησης βγάζουν αξιολογήσεις που ενδιαφέρουν μόνο τα κοράκια, δηλαδή το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που επενδύει σε ομόλογα κρατικά και τραπεζικά. Αυτοί παίζουν αυτά τα παιχνίδια. Το τι λένε αυτοί οι οίκοι, δεν ενδιαφέρει κανέναν που θέλει να φτιάξει ένα εργοστάσιο ή να κάνει μια παραγωγική επένδυση γενικότερα. Αυτός κοιτάει άλλα πράγματα και όχι τις αναξιόπιστες μπούρδες των οίκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Cosmas, ποιες είναι οι παγίδες στις οποίες αναφέρεσαι στην τελευταία φράση του σχολίου σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοώ ότι ακόμη και εάν γίνει μείωση χρέους ή και πλήρης διαγραφής του εντός της ευρωζωνης, τότε θα ξανά εμφανιστεί λόγω της δομής που έχει το ευρώ ως νόμισμα, να παράγει χρέος.

      Διαγραφή
  15. και γιατι δεν το διορθωνει η εκτυπωση να γινεται απο το κρατος? ο τσαβεζ που πηγαινε καλα η χωρα το εκτυπωνε απο κρατικη τραπεζα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητοί φίλοι, κανέναν ενδοιασμό ας μην έχουμε γα την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που δεν θα χρειάζεται να το δανειζόμαστε και να το επιστρέφουμε με τόκο μικρό ή μεγάλο. Ξέρουμε όλοι ότι το κεφάλαιο που δανειζόμαστε πέφτει στη μαύρη τρύπα των χρεών για τα οποία τη μέγιστη ευθύνη έχουν κυρίως οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας . Το χρέος αυτό θα γεννά χρέος. Καλά κάνουν και σκοτώνονται μέσα στο Συριζα. Φοβάμαι όμως μήπως επικρατήσουν αυτοί που θέλουν το συμβιβασμό με στρογγύλεμα συμψηφισμούς και αλλαγή ονόματος. Πλειοψηφούν , όπως ξέρουμε. Επίσης, πιστεύω ότι ο Τσίπρας στο αδιέξοδο αυτό θα ακούσει την κοινή γνώμη, που μάλλον δεν είναι υπέρ της ρήξης με Ε.Ε. Και τα μέσα ενημέρωσης σε αυτήν τη γραμμή κινούνται και γλείφουν , γιατί η επιβεβαίωση ότι και ο Τσίπρας δεν πέτυχε ό, τι υποσχέθηκε, θα δικαιώσει όσους πολιτικούς αναλυτές μέχρι πριν την 25η Ιανουαρίου κρυφά η φανερά υποστήριζαν τους Σαμαροβενιζέλους και το Ποτάμι, και τους ήταν δύσκολη η κωλοτούμπα. Αν αποχωρήσει η αριστερή πλατφόρμα - πράγμα που δεν πιστεύω-, θα βρεθούν σύμμαχοι και συμπαραστάτες από Ποτάμι , Πασόκ και ΝΔ. Τους έχω ικανούς να κάνουν όλοι αυτοί μαζί ακόμα και συγκυβέρνηση με τους εναπομείναντες στο Συριζα. Έτσι θα αποενοχοποιηθούν για τα εγκλήματά τους οι δοσίλογοι και εμείς θα φάμε όλα τα ληγμένα δακρυγόνα που ήδη είναι αγορασμένα.
    Η Ευρώπη που ήλπισε στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας (δεν εννοώ τούς πουλημένους ηγέτες, αλλά τους λαούς και τα κινήματα), θα ηττηθεί μαζί με το Συριζα . Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από πριν , γιατί θα πεθάνει και η ελπίδα που αναπτέρωσε για λίγο το ηθικό μας . Την ήττα αυτή δεν θα τη χρεωθεί ο Συριζα , που ξέρουμε ποιοι τον στηρίζουν , αλλά η αριστερά στο σύνολό της. Θα μπορέσει να καταλάβει η ηγεσία του Σύριζα το μέγεθος της ήττας, αν υποκύψει στους διεθνείς τοκογλύφους "γα ένα πουκάμισο αδειανό"; Όσοι το καταλάβουμε αυτό , πρέπει να απαντήσουμε με ένα άλλο κίνημα αποφασισμένων πολιτών για ρήξη οριστική και αμετάκλητη. Με επίθεση στην "κοινή γνώμη". Η κοινή γνώμη είναι "μια κοινή, μια πόρνη", που λέει και ο Τζίμης Πανούσης. Τις ζωές μας μας έφαγε , ας μην κατασπαράξει και τα παιδιά μας. Η τρομοκρατία περί συντέλειας του κόσμου για το ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα να μην περάσει. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο τώρα ,αλλά άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Με τη δραχμή σπουδάσαμε και φτιάξαμε τα νοικοκυριά μας . Με το ευρώ χάνουμε τα σπίτια , τα χωράφια μας, τα παιδιά μας , τις ζωές μας. Θέλουμε ευημερία ! Την ευμάρεια να τους την επιστρέψουμε . Και πλαστή ήταν και δεν μας ταίριαζε. Στα τσακίδια οι ευρωλιγούρηδες μαζί με το ευρώ τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή