Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Θα κατατεθεί στην Βουλή αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του 2015;

Αν έχετε προσέξει στις επίσημες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης απουσιάζει παντελώς η αναφορά σε αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Αύριο αρχίζει η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις με στόχο την ψήφο εμπιστοσύνης. Κατόπιν η Βουλή θα ξεκινήσει διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά τι; Μέχρι στιγμής πουθενά δεν αναφέρεται η κατάθεση αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2015.

Βεβαίως, η κυβέρνηση αφήνει να διοχετευθεί στον προσκείμενο τύπο ότι "βρέθηκαν λιγότερα χρήματα στα ταμεία από όσα έλεγε η κυβέρνηση Σαμαρά" (ΕΦ.ΣΥΝ, 7-8/2). Έτσι θέλει να δικαιολογήσει το "κούρεμα" όχι του χρέους, αλλά των δικών της προεκλογικών δεσμεύσεων, αυτών των πραγματικά ελάχιστων και ανεπαρκέστατων μέτρων που εξαγγέλθηκαν για πρώτη φορά φέτος στη ΔΕΘ.


Η ίδια κυβερνητική εφημερίδα μας σκάει το παραμύθι ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης θα τρέξει στο έκτακτο Eurogroup στις 11/2 για να καταθέσει το πρόγραμμα παροχών, το οποίο θα έχει "κουρευτεί" κατά 2 δις ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΔΕΘ. Τα ερωτήματα πολλά.

Πρώτο: Γιατί το πρόγραμμα αυτό κατατίθεται στο Eurogroup; Προφανώς για να πάρει έγκριση από τους δανειστές. Δηλαδή η νέα κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως την αποικιακή κηδεμονία του Eurogroup. Με τους υπαλλήλους στην τρόικα έχει μόνο πρόβλημα. Με άλλα λόγια η Ελλάδα και με την κυβερνώσα αριστερά θα παραμείνει υπό την αποικιακή κατοχή των δανειστών. Τρομερή αλλαγή από τους προηγούμενους.

Δεύτερο: Από πού κι ως πού πρόγραμμα παροχών; Παροχές είναι η αποκατάσταση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ελλήνων πολιτών στα εργασιακά, τις αμοιβές, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, κοκ; Ή μήπως πρόκειται όντως για παροχές, δηλαδή για ελεημοσύνες, αντί για αποκατάσταση των καταλυθέντων θεμελιωδών δικαιωμάτων;

Τρίτο: Πώς γίνεται για τα ψίχουλα ελεημοσύνης και παροχών που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες - πάντα μετά την έγκριση του Eurogroup - να μην υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ταμεία, αλλά για την εξυπηρέτηση του τρέχοντος χρέους δεν τίθεται ούτε καν ζήτημα; Τα ίδια δεν έλεγαν και οι προηγούμενοι; Γιατί η εξυπηρέτηση του χρέους προηγείται της εξυπηρέτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού;

Όπως και να 'χει, εμείς περιμένουμε να δούμε αν θα κατατεθεί ολοκληρωμένος αναθεωρημένος Προϋπολογισμός για το 2015 από τη νέα κυβέρνηση. Αν δεν κατατεθεί, σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη του Προϋπολογισμού Σαμαρά-Χαρδούβελη με μόνο οριακές - και ύστερα από έξωθεν έγκριση - μεταβολές. Ζήτω που καήκαμε!


Μόνο αν κατατεθεί αναθεωρημένος Προϋπολογισμός θα μπορούμε να αποτιμήσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αληθινές πολιτικές διαθέσεις της νέας κυβέρνησης. Αν όντως θα αλλάξει κάτι και προς τα πού. Κι επειδή στον Προϋπολογισμό μιλάνε οι αριθμοί, η κατάθεση αναθεωρημένου σχεδίου είναι πολύ πιο σημαντική, πολύ πιο σπουδαία από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Για να δούμε.

12 σχόλια:

  1. Η νεα κυβερνηση εχει υποταχτει στην ΕΕ και στους δανειστες. Απλως ολα αυτα τα θεατρινιστικα με το Μπαρουφακη ηταν για αποπροσανατολισμο ωστε να δειξουν στο κοσμο οτι κατι αλλαζει και οτι υπαρχει "αντισταση". Αυτο φυσικα αυξησε τη δημοτικοτητα ΣΥΡΙΖΑ ενω ο Μπαρουφακης εγινε μια νεα σουπερ σταρ επιπεδου Βουγιουκλακης.

    Ωστοσο, απο ουσια δεν θα αλλαξει τιποτα. Μονο με μονομερεις ενεργειες μπορει να αλλαξει κατι υπερ του λαου. Αλλα δεν εχουν καμια προθεση. Θα υπαγραψουν νεες συμφωνιες για νεα δανεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ το 'χει γυρίσει κανονικά και με το νόμο. Το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (70% μας έλεγαν) έχει γίνει πρόγραμμα-γέφυρα και perpetual bond. Δεν μπορώ να καταλάβω την ανοχή του λαού μας σε αυτή την τεράστια προδοσία. Από κούρεμα που περιμέναμε, πάμε σε αιώνιο χρέος...

    Αν οι γερμανοί επιμείνουν μέχρι τέλους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έλθει να πει "χάσαμε στη διαπραγμάτευση", τότε θεωρώ πως δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η προσφυγή στο λαό. Έχοντας σαν δεδομένο το γκάλοπ της GALLUP, μήπως έχουμε απρόσμενες εξελίξεις; Να προετοιμαζόμαστε για αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει δίκιο ο φίλος [11:00 π.μ.] ότι οι θεατρινισμοί έχουν στόχο την αύξηση της δημοτικότητας του Τσίπριζα. Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα (7/2) στα Parapolitika.FM ο Δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάνννης το σχέδιο περιλαμβάνει νέες εκλογές κατά τον Απρίλιο-Μάιο (δεδομένης της πολιτικής κατάρρευσης της ΝΔ) με σκοπό την αυτοδυναμία. Η περίπτωση προσφυγής στο λαό με την έννοια του δημοψηφίσματος, όπως αφήνει να εννοηθεί ο φίλος [11:23 π.μ.], αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο λαός μπορεί όντως να επιλέξει την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Μια τέτοια απόφαση του λαού είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην νέα Κυβέρνηση επειδή θα οδηγήσει (ή οφείλει να οδηγήσει) σε πραγματικές συγκρούσεις με συμφέροντα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, απαιτεί στοιχειώδες τεχνικό σχέδιο εισαγωγής του νέου νομίσματος με εφαρμογή συγκεκριμένων συνοδευτικών πολιτικών (που έχει αναλύσει με μεγάλη ακρίβεια ο Δημήτρης) και το κυριότερο θα απογυμνώσει τελείως την πολιτική διορατικότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ συνεχίζουν να ασκούν ρητορική υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη δεν μπορούν να αφουγκραστούν τον πόθο του λαού για αποδέσμευση από το ζουρλομανδύα του κοινού νομίσματος. Εάν όμως υλοποιηθεί το σχέδιο της αυτοδυναμίας ποιος θα εμποδίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (όχι τη βάση του κόμματος) να κάνει τη μεγάλη κολωτούμπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό εννοούσα, δηλαδή δημοψήφισμα για ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Συμφωνώ απολύτως πως είναι τεράστιο ρίσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέω όμως, πως δεν θα το κάνει συνειδητά, αλλά ίσως να είναι η μόνη δυνατή διαφυγή του από το αδιέξοδο που θα βρεθεί σύντομα. Μακάρι να γίνει έτσι, φαντάζομαι θα συμφωνείς και εσύ.
      Το ενδεχόμενο των εκλογών το Μάιο, είναι βεβαίως πιθανό. Σκέψου όμως, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 50% (παίζει δυνατά..) και μετά σαν αυτοδύναμη κυβέρνηση, βγει και κάνει την τεράστια κωλοτούμπα, τι θα επακολουθήσει; Ο λαός έχει αρχίσει και αποκτά υπερηφάνεια επιτέλους, έχει αρχίσει να αποκτά "τσαμπουκά" και δείχνει σαφή δείγματα τέλους του ραγιαδισμού. Περισσότερο με το θυμικό, οκ, αλλά είναι πραγματικότητα. Θα σταθεί η αυτοδύναμη κυβέρνηση μια μέρα ή θα πέσει άμεσα;

      Διαγραφή
    2. Κατά την άποψη μου, αν πάει πρώτα σε δημοψήφισμα θα το κάνει με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκής χρόνος μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και οι «διαπραγματεύσεις» θα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Αυτή όμως, είναι λύση Πόντιου Πιλάτου, διότι, θα βάλει τον κόσμο να αποφασίσει για ένα θέμα που ελάχιστα γνωρίζει και έχει ήδη δεχτεί «τόνους» παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποστασιοποιηθεί, δηλαδή, να αφήσει τον κόσμο να επιλέξει μόνος του και στη συνέχεια να ρίξει όλο το φταίξιμο σε αυτόν (όταν τα πράγματα θα είναι δύσκολα) για την επιλογή του. Αν όμως πάει σε εκλογές (με σκοπό την αυτοδυναμία), εννοείται ότι, αυτές θα πρέπει να εμπεριέχουν και το δίλημμα του δημοψηφίσματος (ευρώ – εθνικό νόμισμα) διότι, διαφορετικά, θα έχουν ως στόχο την εξαπάτηση του λαού. Στην περίπτωση όμως αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει επισήμως θέση για την επιλογή που ο ίδιος υποστηρίζει. Αυτό, θα είναι ένα ακόμα ρίσκο για τον Τσίπρα επειδή οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμποτιστεί μέχρι τώρα με την ιδέα ότι στο ευρώ είμαστε «συνιδιοκτήτες», δεν μπορεί κανένας να μας πετάξει έξω από την Ευρωζώνη, αφού δεν υπάρχει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο και άλλα τέτοια σαθρά επιχειρήματα που διατυμπανίζουν από δω και από κει. Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει είναι όντως ένα μεγάλο πολιτικό ερώτημα…

      Διαγραφή
  5. Κε Καζάκη, μόλις έμαθα πως πάει στις ελληνικές καλένδες το 751 € κατώτατος μισθός και το 12.000 € αφορολόγητο. Αν είναι έτσι, οι τύποι είναι κοινοί απατεώνες, σε λίγους μήνες θα τρέχουν μην τους πιάσει ο κόσμος. Ας ετοιμαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη μια ερώτηση αν γνωρίζεις σε παρακαλώ γιατί πραγματικά θα μας τρελλάνουν στις ανοησίες..Μιλάνε όλοι για το χρέος λες και ειναι ειδήμονες...Ελεος δηλαδή...Ακομα και στην περίπτωση που επανέλθουμε στην λογική να διαγραφεί μέρος του χρέους κατα τους Συριζαίους-λέμε τωρα - ποιό τμήμα χρέους μπορεί να διαγραφεί?
    Τα δανεια του EFSF/ΕSM-140 δις δεν υπόκεινται σε κούρεμα βασει καταστατικού..Για τον ESM ξέρουμε σίγουρα ...Νομιζω ουτε του EFSF κουρευονται...Τα 53 δις του πρωτου μνημονίου πρέπει να περάσουν απο όλα τα κοινοβούλια και να εγκριθεί τυχόν απομείωση...Οπότε ούτε για αστείο...
    ΕΚΤ και ΔΝΤ το χουν απορίψει ασυζητητί για τα δικά τους δάνεια...Αν εξαιρέσουμε τα έντοκα που ανακυκλώνονται με την λήξη τους, μένουν μονο οσα ομόλογα δεν μπήκαν στο PSI και έχουν διεθνείς τράπεζες όπως επίσης και τα ήδη κουρεμένα του PSI ...Απο αυτά επιδιώκουν διαγραφή οι Συριζαίοι? Και πόσα ειναι αυτα τα ομόλογα σύνολο? Αυτο ηθελα να ρωτησω....Δηλ ακόμα και κουρευτουν 100% (που αποκλείεται!!!) απο 320 δις πόσο θα πάει το χρέος ? 280 δις? Και τι δηλ? 280 είναι βιώσιμο? Ποιόν κοροιδέυουν ?? Ειναι δυνατόν??Αν θέλεις δώσε μας κάποια στοιχεία γιατί μιλάμε για απίστευτη υποκρισία...
    1000 Μπράβο στον Λαπαβίτσα που διαφοροποίησε την θέση του!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη επειδή είμαι άσχετος από οικονομικά τι εννοείς «αναθεωρημένος Προϋπολογισμός»
    Ευχαριστώ για την κατανόηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σύνολο των δαπανών και εσόδων του κράτους καταγράφονται στον Προϋπολογισμό, τον οποίο ψηφίζει η Βουλή. Εκεί υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πόσοι φόροι πρέπει να εισπραχθούν, τι δαπάνες, πόσα ελλείμματα ή πρωτογενοί πλεονάσματα.
      Έχει ήδη ψηφιστεί Προϋπολογισμός 2015 από τον Σαμαρά και Χαρδούβελη, που ενσωματώνει όλες τις δεσμεύσεις προς την τρόικα και τους δανειστές. Αν η νέα κυβέρνηση θελήσει να ανατρέψει αυτές τις δεσμεύσεις θα πρέπει να καταθέσει νέο Προϋπολογισμό 2015. Αυτός λέγεται αναθεωρημένος Προϋπολογισμός.

      Διαγραφή
  8. Κύριε Καζάκη,
    Έχω μια δυο απορίες που θα ήθελα την γνώμη σας.
    1)Αν ένα κράτος που χρωστά στον efsm φύγει το ratting του EFSM δεν θα πάει στα τάρταρα ? Συνεπώς και άλλες χώρες δεν θα έχουν πρόβλημα ?
    2)Τα tax-bonds του Mosler θα ήταν μια καλή ιδέα ?
    3)Αν κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης -πχ λόγο οικονομικών προβληματων- μπορεί το κράτος να δεσμεύσει την εξαγωγή ευρώ από εταιρίες πχ τον ΟΤΕ ή να τις εθνικοποιήσει για ένα μικρό διάστημα >

    Ευχαριστώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Ναι. Αν αρνηθεί να πληρώσει η Ελλάδα και φύγει από τον ESM (ο EFSF δεν λειτουργεί πια) η πιστολληπτική ικανότητα του μηχανισμού θα καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει ότι και η Ισπανία και η Κύπρος που έχουν δανειστεί θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τα χρέη, μιας και ο μηχανισμός θα διαλυθεί. Σίγουρα θα υπάρξουν άνοδοι επιτοκίων στις χώρες της ευρωζώνης, αλλά όχι για πολύ κι ούτε ιδιαίτερα, μιας και κανείς από τις αγορές δεν θα ρισκάρει μια αθέτηση πληρωμών από μια Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ή Γερμανία, που αρθροιστικά έχουν πάνω από 5 τρις ευρώ δημόσιο χρέος.
      2. Το ερώτημα δεν είναι τεχνικό. Είναι πολιτικό και οικονομικό. Δείξε μου πόσο διαθέσιμο εισόδημα υπάρχει στην ελληνική οικονομία που μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος, ή μέρος του και κατόπιν θα βρούμε την καλύτερη τεχνική λύση.
      3. Για την εθνικοποίηση ΟΤΕ και άλλων εταιρειών δεν χρειάζεται καν να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει πρόβλεψη στο σύνταγμα για το δημόσιο συμφέρον που επιτρέπει τις εθνικοποιήσεις.

      Διαγραφή