Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πώς φτάσαμε στο ξεπούλημα; Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου... της ελπίδας.

[Σημείωση: Το άρθρο αυτό ζητήθηκε από την εφημερίδα Το Χωνί και παραδόθηκε προς δημοσίευση για το φύλλο της 15ης Φεβρουαρίου. Οι εκδότες της εφημερίδας με ενημέρωσαν ότι επειδή δεν διέθεταν τον απαραίτητο χώρο στο συγκεκριμένο φύλλο, θα το δημοσίευαν αυτούσιο στο ερχόμενο φύλλο της 22ας Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, κι έτσι το αναρτώ ως έχει.]

Καλά τα επινίκια. Καλές οι χαρές και τα πανηγύρια, αλλά αναρωτιέμαι. Αν πιστέψουμε τον Τσίπρα και τους ζητωκραγαύζοντες δικούς του, στην Ελλάδα ήδη από την Δευτέρα 26/1 ήρθε η δημοκρατία, ίσως και η λαοκρατία για την οποία αγωνιζόταν το ΕΑΜ. Αν βέβαια πάρουμε στα σοβαρά τα συνθήματα που συνόδευαν την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των εκτελεσμένων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Με τη λιγούρα για εξούσια στο μάτι

Το κλίμα αυτό αποτύπωναν σε δηλώσεις σαν αυτή του Γ. Κιμούλη: "Η γενιά μου που κατηγορήθηκε ότι πολλά έχει προδώσει, κάνει πραγματικότητα το όραμα της γενιάς από την οποία γεννήθηκε και δεν πρόλαβε να το δει," Κόκκινο, 27/1. Τέτοια αμετροέπεια, τέτοια αλαζονεία, συνάδει μόνο με την λαχτάρα να βρεθείς στην κυβέρνηση, με τη λιγούρα του πεινασμένου για νομή της εξουσίας. Κι οφείλουμε να πούμε ότι η αριστερά της γενιάς του κ. Κιμούλη δεν έδειξε ποτέ τίποτε το διαφορετικό, εκτός από την γοητεία που ασκούσε πάντα πάνω της η νομή της δεδομένης εξουσίας.

Καμία σχέση με τα οράματα της γενιάς της αντίστασης και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για λαοκρατία, για εθνική ανεξαρτησία και λαική κυριαρχία, για κοινωνική απελευθέρωση. Μόνο καπηλεία υπήρξε και υπάρχει. Καπηλεία των νεκρών. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καπηλευθεί τους εκτελεσμένους της Καισαριανής, ως αρχικομματάρχης της αριστεράς. Δεν τους τίμησε για τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν, αλλά ως αριστερούς, κομμουνιστές.

Μόνο που δεν ήταν όλοι κομμουνιστές, αλλά και εκείνοι που ήταν έπεσαν υπέρ πατρίδος κι όχι υπέρ ιδεολογίας. Ήταν κομμουνιστές, γιατί ήταν πρώτα και κύρια πατριώτες, γιατί έδιναν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Ελλάδα, για έναν κυρίαρχο λαό. Και ο θάνατός τους συμβόλιζε και εξακολουθεί να συμβολίζει τον αδιαπραγμάτευτο αγώνα μέχρις εσχάτων για τα αναπαλοτρίωτα δικαιώματα του λαού και της πατρίδας. Επαναλαμβάνω, τον αδιαπραγμάτευτο αγώνα.

Ανάμεσά τους κείτεται νεκρός από τις σφαίρες των ναζί εκτελεστών του ο νεαρός Ναπολέων Σουκατζίδης, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα στο Χαϊδάρι, όπου ήταν κρατούμενος. Όταν ο ίδιος εκφώνησε από τη λίστα που του έδωσαν το ονομά του ανάμεσα σ' εκείνους που επρόκειτο να γράψουν ιστορία με την εκτέλεσή τους στη Καισαριανή, ο ναζί διοικητής διέταξε να εξαιρεθεί. Ο Ναπολέων δεν δέχθηκε επουδενί την εξαίρεση, μιας και κάποιος άλλος θα έπαιρνε τη θέση του. Δεν διαπραγματεύθηκε ούτε καν για τη ζωή του.

Μια "αμοιβαία επωφελής συμφωνία"...

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να καπηλεύεται κάποιος σαν τον κ. Τσίπρα την θυσία του, που απέναντι στους σημερινούς δυνάστες και κατακτητές της πατρίδας του Σουκατζίδη και των άλλων ηρώων, επιζητά απλά και μόνο τη διαπραγμάτευση; Και μάλιστα όπως λέει ο ίδιος, απλά μια "αμοιβαία επωφελή συμφωνία";

Ειλικρινά, προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Επί 5 χρόνια ζούμε κυριολεκτικά έναν πόλεμο με άλλα μέσα. Έχουμε χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες κατεστραμμένες. Βρισκόμαστε στη χειρότερη και πιο καταστροφική κρίση, που μας προκάλεσαν οι πολιτικές και προγράμματα προσαρμογής που διέταξαν οι δανειστές. Κατελύθη κάθε έννοια δικαίου και δικαιώματος στην πατρίδα μας με όπλο ένα χρέος που είναι καθ' όλα παράνομο, καταχρηστικό και προϊόν κατάκτησης της χώρας μας χωρίς θερμό πόλεμο. Πράγμα που έχουν ομολογήσει πια σχεδόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Μπορεί λοιπόν να μου εξηγήσει κανείς τι σημαίνει "αμοιβαία επωφελής συμφωνία" ανάμεσα στο θύμα και το θύτη; Ανάμεσα στον καταπιεσμένο και τον καταπιεστή; Ανάμεσα στον υπόδουλο και τον δυνάστη;

Μάλλον πρόκειται για deja vu. Με την ίδια αμετροέπεια μας είπε κι ο παλιός Καραμανλής όταν έφερε την μεταπολίτευση ότι στο πρόσωπό του "αποκαταστάθηκε" η δημοκρατία, που ποτέ δεν υπήρξε στη χώρα μας. Και μας οδήγησε στην πιο διεφθαρμένη κυβερνητική απολυταρχία στην ιστορία του τόπου, η οποία σήμερα έχει παντελώς χρεοκοπήσει και πνέει τα λοίσθια απειλώντας να συμπαρασύρει στα τάρταρα της ιστορίας πατρίδα και λαό.

Οι παλιότεροι θυμούνται επίσης το γνωστό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, στις 19 σοσιαλισμός! Κι όντως ο σοσιαλισμός ήρθε στην Ελλάδα. Ο σοσιαλισμός των λαμόγιων και της κλεπτοκρατίας. Ο σοσιαλισμός της γενικευμένης αρπαγής και της λεηλασίας. Ο σοσιαλισμός της πιο απόλυτης εξαγοράς σ' όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Κι οφείλουμε να πούμε ότι ο κ. Τσίπρας τίμησε ιδιαίτερα τη γενιά του σοσιαλισμού της κλεπτοκρατίας. Παντού στη κυβέρνησή του θα βρούμε παλιότερα στελέχη με διαδρομή στην κλεπτοκρατία του ΠΑΣΟΚ κυρίως επί Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Πρώην προσωπικοί σύμβουλοι του ίδιου του ΓΑΠ είναι σήμερα υπουργοί (πχ. Βαρουφάκης, Κοτζιάς), ενώ στη θέση του Μπαλτάκου, ο κ. Σαγιάς με πολύ σκοτεινή ανάμιξη στα κυκλώματα ιδιωτικοποιήσεων κι όχι μόνο, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η προϋπηρεσία σε θέση κυβερνητική, ή συμβούλου του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη ή ΓΑΠ, φαίνεται να αποτελεί το εισητήριο για την "Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας", όπως ονομάστηκε από τον κ. Τσίπρα.

Με ανύπαρκτες "κόκκινες γραμμές"

Η όλη ιστορία των 15 ημερών που μας οδήγησαν στις Προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ξεκίνησε με την συμφωνία για συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Η συγκυβέρνηση από μόνη της δεν ήταν μια κακή εξέλιξη. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ο τρόπος. Πουθενά δεν υπήρξε μια ξεκάθαρη πολιτική συμφωνία με βάση την οποία έγινε δυνατή η συγκυβέρνηση. Πουθενά δεν διατυπώθηκαν "κόκκινες γραμμές". Το μόνο που φάνηκε να ενδιαφέρει τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Καμμένο, ήταν η νομή των θώκων της εξουσίας. Τα υπόλοιπα γι' αυτούς είναι λεπτομέρειες.

Κι έτσι πρωτοτύπησαν ακόμη και σε σχέση με την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η οποία συγκροτήθηκε πάνω σε μια δημόσια Πολιτική Συμφωνία στις 23/6/2012. Μια πολιτική συμφωνία που ο καθένας θα μπορούσε να κρίνει και πρωτίστως να κρίνει την εγαρμογή της. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν θέλησαν να δημοσιοποιήσουν καμιά πολιτική συμφωνία, ώστε να μην κριθούν. Ο λόγος φάνηκε κατόπιν όταν μέρα, τη μέρα άλλαζαν θέσεις και υποσχέσεις σαν τα πουκάμισα.

Η πρόστυχη καπηλεία των νεκρών

Ο κ. Καμμένος παρέδωσε το κόμμα του και τις προεκλογικές του υποσχέσεις περί "κόκκινων γραμμών" στα εθνικά θέματα, με αντάλλαγμα υπουργικούς θώκους. Αυτός φαίνεται ήταν εξαρχής ο σκοπός του, ο αυτοσκοπός της συμμετοχής σε μια συγκυβέρνηση. Για να κάνει τι; Μα για να καπηλευθεί κι αυτός το συναίσθημα και τους νεκρούς αυτού του λαού.

Δεν έφτανε η καπηλεία των νεκρών στη Καισαριανή για μικροκομματικούς λόγους από τον κ. Τσίπρα, είχαμε αντίστοιχη καπηλεία από τον κ. Καμμένο των νεκρών των Ιμίων. Πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το θαλάσσιο χώρο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο των Π. Βλαχάκου, Χ. Καραθανάση, Έ. Γιαλοψού για να ρίξει όπως-όπως ένα στεφάνι και να εξαφανιστεί κατόπιν σαν κλέφτης. Ο νέος υπουργός άμυνας της Ελλάδας, ποδοπατώντας καθε εθιμοτυπία στην αποδόση τιμής σε νεκρούς κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, πήγε σαν κλέφτης στην περιοχή των Ιμίων και εξαφανίστηκε κάτω από το φόβο της τουρκικής αεροπορίας.

Δεν είχε το σθένος να πατήσει πάνω στα Ίμια και να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση, όπως αρμόζει και προβλέπεται για τους ηρωικώς πεσόντες. Κι έτσι μ' αυτή του την κίνηση να θέσει τέρμα στο μορατόριουμ κυριαρχικών δικαιωμάτων που ισχύει για τη χώρα μας και προς όφελος της Τουρκίας σ' εκείνη την περιοχή από το 1996. Δεν τόλμησε ούτε καν να πάει με φρεγάτα στο θαλάσσιο χώρο ώστε να τιμηθούν οι νεκροί του πολεμικού ναυτικού όπως ακριβώς προβλέπεται από τις παραδόσεις του. Τέτοια ξεφτίλα και καπηλεία.

Θα πληρώσουμε τους πιστωτές μας...

Δεν χρειάστηκε παρά λιγότερο από μια εβδομάδα για να βγει ο νέος πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και να δηλώσει ευθαρσώς ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τους πιστωτές της. Το αίτημα για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους πήγε περίπατο. Ο Τσίπρας βγήκε στο Bloomberg το Σάββατο 31/1 και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος ακόμη και χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ότι θα υπάρξει συμφωνία για "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα", όπως ονομάζεται η εφαρμοστική πολιτική των μνημονίων από το καλοκαίρι του 2011 μέχρι σήμερα. Ο τίτλος του Bloomberg που συνοδεύει τις δηλώσεις Τσίπρα είναι χαρακτηριστικός:  "Η Ελλάδα θα αποπληρώσει ΕΚΤ, ΔΝΤ και θα πετύχει συμφωνία με την ΕΕ, λέει ο Τσίπρας".

Απλά διεκδικεί λιγότερη λιτότητα. Βέβαια, πώς θα το πετύχει κυνηγώντας "πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς" σε τέτοια ύφεση και αποπληθωρισμό σαν αυτόν που τσακίζει την ελληνική οικονομία, αυτό μέλλει να το μάθουμε καταμετρώντας τα θύματα της νεοφιλελεύθερης αυτής σχιζοφρενικής ουτοπίας, που υιοθετεί κι ο Τσίπρας.

Κι επειδή δεν κάνει κουβέντα για τα μεγάλα συμφέροντα, εκτός από το να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και μήκοι κύματος ότι αυτός και η κυβέρνησή του δεν θέλει την σύγκρουση με κανέναν ισχυρό, καταφεύγει στη γνωστή από παλιά ρετσέτα. Θα φροντίσει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις. Αλήθεια, βρείτε μου μια κυβέρνηση απ' αυτές που μας οδήγησαν στη σημερινή καταστροφή που να μην έλεγε τα ίδια; Όλες τα ίδια έλεγαν, ακόμη και με την ίδια ρητορική.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γιούνκερ από τις δηλώσεις αυτές του Τσίπρα, που έγιναν - όχι τυχαία - μια μέρα μετά το "ουάου" του κ. Βαρουφάκη στον κ. Ντάιζελμπλουμ που σκαιώς απεχώρησε, όταν ο νέος υπουργός οικονομικών είπε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στην αποδοχή της τρόικας και τις αξιολογήσεις της. Το γεγονός αυτό φάνηκε σαν ένα περήφανο όχι της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές και ενθουσίασε το μεγαλύτερο μέρος του λαού. Φανταστείτε πόσο χαμηλά στην αυτοεκτίμησή του έχει πέσει ο λαός μας, που μια θεατρινίστικη, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο κίνηση, να φαντάζει στα μάτια του σαν ηρωικό όχι.

Η Lazard ξανά τοποτηρητής των ΗΠΑ

Από την επομένη άρχισαν οι κωλοτούμπες. Η νέα κυβέρνηση με τις δηλώσεις του Τσίπρα στο Bloomberg ξεχνά οριστικά το αίτημα για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Την ίδια ημέρα ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Βαρουφάκης ανακοινώνει την πρόσλήψη της εταιρείας Lazard, που είχε προσλάβει κι ο Παπακωνσταντίνου επί ΓΑΠ για να μεθοδεύσει την υλοποίηση των μνημονίων.

Η πρακτική αυτή να προσλαμβάνονται ιδιώτες σύμβουλοι από μια κυβέρνηση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα κομματισμού, διαπλοκής και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Οι κυβερνήσεις δεν είναι καθόλου πρόθυμες να χρησιμοποιοήσουν το εξειδικευμένο δυναμικό του δημοσίου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρά το γεγονός ότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους τα προβλήματα της διαχείρησης, αλλά και πώς να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.

Οι ιδιώτες σύμβουλοι που προσλαμβάνει μια κυβέρνηση, δεν δεσμεύονται από το δημόσιο συμφέρον, αλλά από τον εργοδότη τους. Υπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ιδιοτελείς επιδιώξεις των υπουργών και του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η μοναδική χρησιμότητά τους. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για ανόητους, ή για αφελείς.

Αν μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει ζητήματα τεχνογνωσίας που δεν μπορεί να καλύψει το δυναμικό του δημοσίου, τότε τι κάνει; Τότε απευθύνεται στο επιστημονικό δυναμικό και τους φορείς της κοινωνίας. Και το κάνει ανοιχτά και δημόσια μέσα από μια ειδική επιτροπή της Βουλής διακομματικού χαρακτήρα. Φυσικά μόνο αν δεν έχει ύποπτους και σκοτεινούς σκοπούς.

Αν και πάλι δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση, τότε απευθύνεται στο εξωτερικό με δημόσια πρόσκληση σε όποιον προσφέρει την καλύτερη λύση στο τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Φυσικά πάλι υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και δημοσιότητας, ώστε οι ενέργειες και οι επιλογές της κυβέρνησης να κρίνονται απ' όλους τους πολίτες.

Ξαναλέμε ότι αυτές τις ενέργειες οφείλουν να γίνουν από μια κυβέρνηση που πιστεύει στη δημοκρατία, στη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο και φυσικά δεν έχει τίποτε να κρύψει από τους πολίτες. Έγινε τίποτε απ' όλα αυτά στην περίπτωση της Lazard; Αντίθετα ακολουθήθηκε η πεπατημένη των προηγούμενων διεφθαρμένων, δοσιλογικών και διαπλεκόμενων κυβερνήσεων. Και ως δια μαγείας επελέγη - άγνωστο πώς, με ποια κριτήρια κι έναντι ποίου ανταγωνισμού - η ίδια διεθνής εταιρεία, που ήταν φορέας διαπλοκής των προηγούμενων κυβερνήσεων με ισχυρά και μεγάλα συμφέροντα.

Αντί λοιπόν η Lazard κανονικά να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ελληνικής δικαιοσύνης και της ανακριτικής έρευνας για το ρόλο της στην εθνική μας τραγωδία, προσλαμβάνεται ξανά για να "συμβουλεύσει" τη νέα κυβέρνηση. Σε τι; Στο πώς να συγκαλύπτει τις μίζες και τα δοσίματα; Γιατί αυτό έκανε ως σύμβουλος των μνημονιακών κυβερνήσεων και επίσης λειτουργούσε ως τοποτηρητής των αμερικανικών συμφερόντων.

Την πρόσληψη της Lazard ακολούθησε την επόμενη ακριβώς ημέρα, δήλωση υποστήριξης στη νέα κυβέρνηση από τον ίδιο τον Ομπάμα. Τυχαίο; Καθόλου. Την μεθεπόμενη ανακοινώνεται ότι έρχεται εκτάκτως ομάδα του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ με επικεφαλής υφυπουργό. Την ίδια ώρα δεχθήκαμε ολόκληρο καταιγισμό ότι η διαγραφή του χρέους είναι το ίδιο με την επιμήκυνσή του. Η προσβολή αυτή στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού έγινε δυνατή χάρις στο γεγονός ότι ποτέ άλλοτε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε τόσο κυβερνητικός ο τύπος, ηλεκτρονικός και μη. Μόνο στη χούντα υπήρχε τόσο ενιαία γραμμή στον τύπο υπέρ του καθεστώτο, όπως σήμερα. Ο πολιτικός διάλογος εξαφανείστηκε παντελώς, ώστε να μην υπάρξει κανένας σοβαρός αντίλογος. Να μην υπάρξει κανένας που να θυμίζει έστω τα αιτήματα της διαγραφής του χρέους, της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας υπέρ των δανειστών, τον σφετερισμό και την εσχάτη όσων υπέγραψαν τις δανειακές και τα μνημόνια.

Προγραμματικές δηλώσεις μεγάλης κωλοτούμπας

Και μ' αυτή την πρωτοφανή φιλοκυβερνητική δικτατορία στα ΜΜΕ συνεχίσαμε έως την ημέρα των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής 8/2 έλαβε τον λόγο για να εκφωνήσει μια από τις πιο συνθηματολογικές Προγραμματικές Δηλώσεις που υπήρξαν ποτέ. Καμμιά σαφής δέσμευση υπέρ του λαού και της πατρίδας. Ούτε καν για τα ελάχιστα των υποσχέσεων του προγράμματος της ΔΕΘ.

Αντίθετα, μάθαμε από τον κ. Τσίπρα τα εξής:

Η ομιλία του ξεκίνησε λέγοντας ότι "η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού μας, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της πατρίδας μας αποτελούν τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε μετά την κυρίαρχη επιλογή του λαού μας στις 25 Ιανουαρίου."

Μετά από μια τέτοια εισαγωγική τοποθέτηση θα περίμενε κανείς να θέσει θέμα δανειακής σύμβασης. Κι αυτό γιατί η επιβολή αυτής της καθ' όλα αποικιοκρατικής σύμβασης, όπου η Ελλάδα χάνει και μάλιστα άνευ όρων και αμετάκλητα, κάθε υφιστάμενη και μελλοντική ασυλία της για τα περιουσιακά της στοιχεία, όπου κυριαρχεί το αγγλικό δίκαιο και οι τυχόν διαφορές τελεσιδικούν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, έχουν υποβιβάσει το ελληνικό κράτος σε υπό εκκαθάριση νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι μια εταιρεία.

Το πρόγραμμα-γέφυρα

Στις προγραμματικές δεν υπάρχει ούτε καν αναφορά στη δανειακή σύμβαση. Τότε τι θέλει να διαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση; Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ένα "πρόγραμμα-γέφυρα" μέχρι τον Ιούνιο που υποτίθεται ότι θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Τι είναι αυτό το "πρόγραμμα-γέφυρα"; Ένα νέο δάνειο, ώστε η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος. Σε τι διαφέρει από αυτό που ζητούσε η κυβέρνηση Σαμαρά; Μόνο στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπο να δανειστεί χωρίς να φανεί ότι καταφεύγει στην "πιστωτική γραμμή" του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος με κάθε δανεισμό απαιτεί και υπογραφή νέου μνημονίου.

Προκειμένου οι Ευρωπαίοι να δεχθούν αυτό το "πρόγραμμα-γέφυρα", δηλαδή το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση αποδέχεται να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Κι έτσι όλες οι πενιχρές υποσχέσεις που έγιναν προεκλογικά για αφορολόγητο 12 χιλιάδων, βασικός στα 751 και 13η σύνταξη για συνταξιούχους έως 700 ευρώ παραπέμφθηκαν στις καλένδες του επόμενου έτους.

"Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της."

Ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση στις προγραμματικές του δηλώσεις: "Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους: Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι μας, καλούνται να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, να αποφασίσουμε από κοινού τον τρόπο και τις τεχνικές που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Η εικόνα ενός χρέους που χθες ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ δεν επιτρέπει την εξυπηρέτησή του. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης. Δεν είναι ζήτημα τεχνικής υλοποίησης δεδομένων αποφάσεων. Είναι πρόβλημα πολιτικής φύσης και πολιτικών επιλογών."

Με άλλα λόγια αυτό που διαπραγματεύεται είναι ο τρόπος εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ το αναγνωρίζει ως οφειλή παρά τον κατάφωρα παράνομο και καταχρηστικό του χαρακτήρα, παρά το αίμα που στοιχίζει στον ελληνικό λαό.

Το μέγα ψέμα του Τσίπρα

Τι επιδιώκει ο κ. Τσίπρας: "Η νέα Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας επιθυμεί, επιδιώκει και εργάζεται, ώστε να συνδυάσει τις θεσμικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη με τον απόλυτο σεβασμό στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί πράγματι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Η λιτότητα, όμως, όχι. «Αλληλεγγύη και ισότιμη συνεργασία των κρατών-μελών» γράφουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνθήκες δεν γράφουν λιτότητα και μνημόνια. Θεμελιώδη αρχή της Ενωμένης Ευρώπης αποτελεί ο σεβασμός στη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών της."

Εδώ ο κ. Τσίπρας ψεύδεται και μάλιστα ασύστολα. Είναι καθαρό ψέμμα αυτό που λέει ότι οι συνθήκες της ευρωζώνης και της ΕΕ δεν προβλέπουν λιτότητες. Από την εποχή της συνθήκης του Μάαστριχτ που επινοήθηκαν εντελώς αυθαίρετα τα περίφημα κριτήρια για το δημοσιονομικό έλλειμα και το χρέος, προβλέπεται άγρια λιτότητα και οριζόντιες περιοκοπές για κάθε χώρα που τα υπερβαίνει. Το ίδιο και το υφιστάμενο δημοσιονομικό σύμφωνο, όπως και το αποκαλούμενο "two pack agreement", που επικυρώθηκε στις 12-03-13 και το οποίο προβλέπει: (I) κανονισμό για ενισχυμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση προσχεδίων προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, ειδικά για χώρες που βρίσκονται κάτω από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, και (II) κανονισμό για ενισχυμένη παρακολούθηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή έχουν υποβάλει αίτημα για οικονομική στήριξη. Με απλά λόγια ο Προϋπολογισμός του Κράτους παύει να είναι υπόθεση του κράτους-μέλους και του εθνικού κοινοβουλίου.

Τέτοιος είναι ο προϋπολογισμός του 2015 που τυπικά ψήφισε το κοινοβούλιο της Ελλάδας, αλλά συντάχθηκε υπό την αμεση εποπτεία και έγκριση της Ευρωπαικής Επιτροπής, η οποία φροντισε να ενσωματώσει σ' αυτόν όλες τις μνημονιακές πολιτικές. Να γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν τολμά να τον αμφισβητήσει και να τον αναθεωρήσει εκ βάθρων. Δεν τολμά να αμφισβητήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο και το two pack agreement με βάση τα οποία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός Σαμαρά-Χαρδούβελη.

Φρούδες υποσχέσεις για αφελείς

Πώς λοιπόν τολμά ο κ. Τσίπρας να ισχυρίζεται ότι με δεδομένο αυτό το καθεστώς θα προασπιστεί την λαική κυριαρχία; Πώς τολμά να ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ δεν συνδέονται οργανικά με την εφαρμογή περιοστικών πολιτικών λιτότητας, σαν αυτές που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και πρωτίστως σ' αυτές που έχουν τεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως η Ελλάδα; Μα καλά σε ποιούς απευθύνεται ο κ. Τσίπρας; Σε κομματόσκυλα;

Και μπορεί να μας διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το χρέος: "Η ελληνική Κυβέρνηση έχει σχέδιο έτοιμο -δεν το φτιάχνει τώρα- έχει προτάσεις -δεν τις φτιάχνει τώρα- είναι ρεαλιστικές και είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτό." Αλλά φρόντισε να μην τις κοινοποιήσει. Φαίνεται πώς η δημοκρατία του κ. Τσίπρα δεν έχει καμιά σχέση με τη διαφάνεια, τη δημοσιότητα, την ενημέρωση του λαού. Οι έτοιμες υποτίθεται προτάσεις είναι μόνο για τους δανειστές και τα κογκλάβιά τους πίσω από κλειστές πόρτες. Εμείς οι υπόλοιποι, η πλέμπα, θα τις μάθουμε όταν θα μας έρθει ο λογαριασμός.

Τι έγινε η απλή αναλογική και ο βασικός μέτοχος;

Μια και μιλάμε για δημοκρατία. Αλήθεια, γιατί οι Προγραμματικές Δηλώσεις δεν αναφέρουν πουθενά την ανάγκη υιοθέτησης της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος; Τιμά τη νέα κυβέρνηση το γεγονός ότι είναι προϊόν ενός τρισάθλιου καλπονοθευτικού συστήματος; Γιατί δεν το εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας; Ήταν άλλωστε παραδοσιακό δημοκρατικό αίτημα όχι μόνο της αριστεράς, αλλά όλων όσοι πολεμούσαν τη διεφθαρμένη απολυταρχική διακυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Γιατί την ξέχασε;

Το ίδιο ισχύει και με το περίφημο άρθρο του συντάγματος περί βασικού μετόχου στα ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας στις προγραμματικές ανακοίνωσε ότι θα γίνει διαγωνισμός για τις αδειοδοτήσεις ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Όμως ανάλογες ανακοινώσεις κάνουν πάντα οι νέες κυβερνήσεις ως μοχλό πίεσης προς τους βαρώνους της ενημέρωσης, προκειμένου να τα βρουν μαζί τους. Η νέα κυβέρνηση θα ξεχώριζε αν δεσμευόταν ότι θα εφαρμόσει το οικείο άρθρο του συντάγματος. Δεν το έπραξε. Και γι' αυτό οι καναλάρχες την στηρίζουν επιβάλλοντας την απόλυτη σιωπή σε κάθε ουσιαστική κριτική.

Διατηρείται ο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε: "Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας." Όμως και ο ΤΑΙΠΕΔ διατηρείται - γιατί άραγε, αν δεν πρόκειται να συνεχισθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας - και το ΤΧΣ - με πρόεδρο τον κ. Ρουμελιώτη, άνθρωπο του Σημιτικού παρακράτους και του ΔΝΤ - και η Τράπεζα της Ελλάδας ως ιδιωτική εταιρεία και αποικιοκρατικό ίδρυμα εξ ιδρύσεώς της.

"Προχωράμε, επίσης, σε μία υπόσχεση που την έδωσαν και άλλοι, αλλά ποτέ δεν την υλοποίησαν, στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε ως εδώ, εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές." Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ποτέ και σχεδόν καμία εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν έφερε αποτέλεσμα. Είναι και το γεγονός ότι δεν έχει ούτε καν αντικείμενο, από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζει τη νομιμότητα των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, που θέλει απλά να διαπραγματευθεί κι όχι να καταγγείλει ως εντελώς παράνομα. Επομένως η εξεταστική επιτροπή δεν είχε παρά να συντηρήσει την μικροκομματική διαμάχη.

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, αλλά πληρώστε τον!

"Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και το αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θέλω, όμως, εδώ να είμαι ξεκάθαρος. Καλώ όλους τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα, να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014." Δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Κι αυτή είναι μια από τις πιο προκλητικές του δηλώσεις, που αποδεικνύει, αφενός, ότι δεν τα εννοεί αυτά που υπόσχεται και, αφετέρου, δεν τον απασχολεί καν το που θα βρει να πληρώσει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Πουθενά στις προγραμματικές δηλώσεις δεν υπάρχει ούτε καν η αναφορά σε αύξηση του μεροκάματου, ή των λαικών εισοδημάτων. Ακόμη κι αυτή η πενιχρή υπόσχεση για βασικό στα 751 παραπέμφθηκε στις καλένδες του 2016. Επομένως, το 2015 προδικάζεται η περεταίρω μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Πώς λοιπόν καλείται να πληρώσει ο κόσμος και μάλιστα δημευτικούς φόρους, που έχουν σχεδιαστεί πρωτίστως να του φορτώσουν χρέη ώστε να βγει στο σφυρί η περιουσία του;

Αν συνδυάσει κανείς το γεγονός αυτό με το άλλο γεγονός ότι δεν υπήρξε πουθενά ούτε καν η αναφορά για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας, καταλαβαίνει κανείς που πάμε. Μόνο τα γνωστά κονδύλια του υπουργείου εργασίας αναφέρθηκαν της επιδοτούμενης απασχόλησης, τα οποία απλά εξαφανίζουν τους ανέργους απο τις στατιστικές και τους μετατρέπουν σε ανασφάλιστους απασχολήσιμους περιορισμένου χρόνου. Κουβέντα για την προστασία των ανέργων και την κάλυψή τους με αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας.

Όσο για την περίφημη παραγωγική ανασυγκρότηση, παραπέμφθηκε κι αυτή στις καλένδες του επόμενου έτους. Τα δεδομένα αυτά μας πείθουν ότι η πορεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας θα παραμείνει καθοδική και συρρικνούμενη καθ' όλο το 2015. Η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι θα μπορεί να διαφοροποιηθεί ούτε καν στο ελάχιστο από ότι εκαναν οι δοσιλογικές κυβερνήσεις πριν. Με χρέος και ευρώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η καταστροφική πορεία της χώρας.

Δεν υφίσταται ζήτημα Τουρκίας για τον Τσίπρα

Εκτός όλων αυτών, αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ίσως για πρώτη σε προγραμματικές δηλώσεις νέας κυβέρνησης έλειπαν παντελώς οι αναφορές στο μεγάλο πρόβλημα των προκλήσεων της Τουρκίας και των παράνομων διεκδικήσεών της. Ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είναι ίσως ο πρώτος της μεταπολίτευσης που ούτε καν ανέφερε την Τουρκία. Λες και δεν υφίσταται απειλή της Τουρκίας και διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κουβέντα για την Θράκη και φυσικά κουβέντα για το Αιγαίο, για τις γκρίζες ζώνες, για τις συστηματικές πολεμικές παραβιάσεις και απειλές της Τουρκίας.

Μήπως ξέρει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε; Μήπως ολόκληρο το ζήτημα του Αιγαίου, της υφαλοκριπίδας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας που αμφισβητεί η Τουρκία αποπέμφθηκε από τη νέα κυβέρνηση; Θα το μάθουμε πολύ σύντομα.

Επαναφορά του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο

Εντύπωση όμως κάνει η θέση που πήρε ο κ. Τσίπρας για την Κύπρο και προϊδεάζει για τον τρόπο αντιμετώπισης των τετελεσμένων που ετοιμάζει η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας: "Ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο αυτό είναι και η προσήλωση της Κυβέρνησης στην υποστήριξη δικοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματας στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μίας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα."

Η εισβολή και κατοχή από την Τουρκία ούτε αναφέρεται. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι κατεξοχήν ζήτημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, αλλά δικοινοτικών συνομιλιών. Ήδη με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει το σχέδιο Ανάν, ή κάτι παρεμφερές για την Κύπρο και υποβαβιβάζει την Δημοκρατία της Κύπρου από κυρίαρχο, ανεξάρτητο μέλος του ΟΗΕ, σε απλή κοινότητα. Ενώ την ίδια ώρα βαφτίζει τα κατεχόμενα σε κοινότητα και τον εκπρόσωπο της τουρκικής κατοχής στο νησί σε εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Από κει και πέρα η δήθεν επανένωση της Κύπρου "υπό τη μορφή μίας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα," θα είναι μια επανάλειψη επί το χείριστον των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου με νομιμοποιήμένη την τουρκική κατοχή. Το μόνο που μπορούν να περιμένουν οι Κύπριοι από τον κ. Τσίπρα είναι ίσως το χειρότερο ξεπούλημα από την εποχή του σχεδίου Ανάν.

Αναγνώριση των Σκοπίων με συνθετικό της Μακεδονίας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η θέση του κ. Τσίπρα περί Σκοπίων. "Σημαντική είναι, επίσης, η εξεύρεση, στο πλαίσιο συνομιλιών υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για όνομα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις." Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας υποχωρεί ακόμη και στο επίπεδο του ονόματος. Αποδέχεται το Μακεδονία ως γεωγραφικό προσδιορισμό ώστε να αναγνωρίσει ένα ακόμη τετελεσμένο μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης και διάλυσης κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, της Γιουγκοσλαβίας.

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά εξήγγειλε την πιο ενδοτική πολιτική  στα εθνικά θέματα, που ακολουθήθηκε ποτέ τόσο ανοιχτά από την εποχή των Ιμίων. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις προγραμματικές του δεν τον απασχόλησε καν το ζήτημα της πολιτικής εθνικής άμυνας, πολύ φοβόμαστε ότι ίσως ζήσουμε μια από τις πιο κρίσιμες και επικίνδυνες περιόδους για τα εθνικά μας ζητήματα.

Το "τρίγωνο των βερμούδων" του κ. Κοτζιά

Έμεινε μόνο να παπαγαλίζει τη θεωρία του υπουργού εξωτερικών κ. Κοτζιά περί τριγώνου αστάθειας όπου στο κέντρο βρίσκεται η Ελλάδα. Με τη θεωρία αυτή ξαναγυρίζει η εξωτερική πολιτική της χώρας στις δοξασίες που μας οδήγησαν στον εθνικό διχασμό το 1916 και στην εθνική τραγωδία του 1922. Με την ίδια ακριβώς λογική, οι κυβερνήσεις εκείνης της εποχής επέτρεψαν να μετατραπεί η Ελλάδα σε όργανο επέμβασης για τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, στο όνομα της σταθερότητας στην περιοχή.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο νέος υπουργός εξωτερικών αποτέλεσε εις εξ των απορήτων συμβούλων του Πάγκαλου ως υπουργού εξωτερικών την εποχή της ατιμωτικής παράδοσης Οτσαλάν, αλλά και την εποχή των Ιμίων. Όπως επίσης και προσωπικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, τότε οφείλουμε να ανησυχούμε σφόδρα. Ιδιαιτέρως όταν θυμόμαστε ότι ο κ. Κοτζιάς υπήρξε και παραμένει ένας από τους πιο υστερικούς οπαδούς του σχεδίου Ανάν κι έχει καταφερθεί με πολύ απαξιωτικούς όρους για τους Κυπρίους αδελφούς, επειδή στην πελιοψηφία τους θέλουν ένα ενιαίο νησί.

Μια από τα ίδια της παλιάς συγκυβέρνησης

Στην πράξη οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα δεν διέφεραν ουσιαστικά από τις υποσχέσεις που περιλάμβανε η γνωστή Πολιτική Συμφωνία της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ - και μάλιστα σε ορισμένα είναι πολύ πιο πίσω ο κ. Τσίπρας - όπως και των προγραμματικών δηλώσεων του Σαμαρά το 2012. Όποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει σ' αυτές θα το διαπιστώσει ιδίοις όμασι. Τι συμβαίνει; Είτε οι προηγούμενοι δεν τις εννοούσαν κι έτσι δεν τις εφάρμοσαν, είτε δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν υπό καθεστώς εξυπηρέτησης του χρέους και με ευρώ. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε στο πετσί μας για μια ακόμη φορά ότι το δεύτερο ισχύει περισσότερο από το πρώτο.

Το πρόβλημα με τον κ. Βαρουφάκη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων συνέβη κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης χρειάστηκε να ξαναπάρει τον λόγο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την αρχική του τοποθέτηση. 

Στην αρχική του παρέμβαση μετέτρεψε το προεκλογικό όχι στο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, σε όχι στο 30% του μνημονίου. Ενώ το 70% του μνημονίου, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, πρέπει να υιοθετηθεί. Την επόμενη ημέρα ανέλαβε να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις.

Πήρε λοιπόν ξανά τον λόγο για να μας πει ότι καταλάβαμε λάθος. Ξεκίνησε να μας λέει ότι το ποσοστό του μνημονίου που αποδέχεται η κυβέρνηση είναι 0%, αλλά κατόπιν επανέλαβε ότι το 70% των προβλέψεων του μνημονίου είναι αντιμνημονιακό κι επομένως υιοθετήσιμο.

Το περιστατικό αυτό μας έδειξε ολοφάνερα - μαζί με τις ομιλίες Κωνσταντοπούλου και Λαφαζάκη που κινήθηκαν σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση - ότι στην κυβέρνηση διεξάγεται μια αμείλικτη αναμέτρηση ανάμεσα σε ενδοτικούς και συγκρουσιακούς. Ανάμεσα δηλαδή στο οικονομικό επιτελείο πρωτίστως το οποίο είναι απολύτως ενδοτικό. Και σε στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παν. Λαφαζάνης που θέλουν την κατά μέτωπο σύγκρουση με τους δανειστές στη βάση υπεράσπισης των δικαιώματων του λαού και της πατρίδας.

Είχαν υπογράψει, αλλά απέσυραν την υπογραφή


Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε και χθες με την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup. Σύμφωνα με τους Financial Times (12/2), η ελληνική αντιπροσωπεία (Βαρουφάκης-Δραγασάκης) είχε συμφωνήσει και υπογράψει το παρακάτω κοινό ανακοιθέν της συνόδου:

"Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

"Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

"Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

"Αν αυτή είναι επιτυχής θα γεφυρωθεί το χρονικό διάστημα που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουάριος."

Στο ανακοινωθέν που συμφώνησαν Βαρουφάκης και Δραγασάκης και σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση άνευ όρων της ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές, διαφώνησαν "κυβερνητικά στελέχη" - σύμφωνα πάντα με την FT - από την Αθήνα. Όχι ο Τσίπρας, αλλά κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα τα στελέχη αυτά, απείλησαν με αποχώρηση από την κυβέρνηση και το κόμμα, αν υιοθετηθεί το ανακοινωθέν.

Για να αποφύγει ο Τσίπρας την διάσπαση της κυβέρνησης και του κόμματός του, ζήτησε από Βρουφάκη και Δραγασάκη να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους. Και το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε για τις 16 του μηνός.

Τα γεγονότα επιβεβαίωνουν ότι στην κυβέρνηση και τις κορυφές του κυβερνώντος κόμματος σοβεί μια πολύ βαθιά σύγκρουση, μια αγεφύρωτη διάσπαση. Από την μια εκείνοι που θέλουν να υποταχτούν στη θέληση των δυναστών εξ Ευρώπης (κυρίως το οικονομικό επιτελείο με πρώτο τον Βαρουφάκη) έναντι έστω πινακίου φακής και εκείνους που θέλουν να προχωρήσει μπροστά η χώρα μέσα από την ριζική ανατροπή του καθεστώτος που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα και τον λαό.

Το ποιός, ή καλύτερα ποιά λογική, θα επικρατήσει εξαρτάται πρωτίστως από τον λαϊκό παράγοντα, από την δυνατότητα του απλού κόσμου να μην επιτρέψει την οπισθοδρομηση, να μην επιτρέψει στον ενδοτισμό να επικρατήσει. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι κομβικής σημασίας και θα κρίνει άμεσα τις εξελίξεις. Θα κρίνει, δηλαδή, το αν θα γυρίσουμε στα ίδια και χειρότερα, ή θα σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά.

18 σχόλια:

  1. Αδιανόητο... οτι θα καταφερνε ο Συριζα να με φερει στο σημείο να "συμφωνω" με την κριτικη που του ασκει η ΝΔ μιλωντας για ουσιαστικη παράταση του Μνημονιου, δεν το ειχα φανταστει στα πιο τρελλα σεναρια επιστημονικης φαντασιας... οτι ημουν προεκλογικα απολυτα βεβαιος για την μεγαλειωδη κωλοτουμπα που θα συντελεστεί, ήμουν δεν το κρυβω, την περιμενα πολυ αργότερα όμως....
    προειδοποιουσα τους ευπιστους φιλους και ελεγα πως δεν θα απογοητευτω γιατι περιμενω το αναμενομενο.... εγραφα τοτε σε ενα φιλο: "Σκοτώνει όμως και η πίστη σε συστημικα μεσα εκτονωσης πιεσεων. τετοια ειναι τα κομματα. ΟΛΑ. Αλλα περισσοτερο αλλα λιγοτερο... αλλα ειναι φθαρμενα αλλα οχι... το ολο συστημα λειτουργει με αυτον τον τροπο, οπως λειτουργει και σκοτεινα , με αποφασεις προαποφασμενες για εμας χωρις εμας...περα απο καθε θεωρια συνωμοσιας καλων και κακων, σιωνιστων ή μασονων το συστημα εχει εξασφαλισει την μακροημερευση του στο διηνεκες... μονο προσωπα αλλαζουν... μια στο καρφι και μια στο πεταλο... και το συστημα εχει ονοματεπωνυμο... Δυστυχως το παιχνιδι ειναι στημενο και οποιος εθελοτυφλει θα απογοητευτει... Και οχι δεν ειμαι πεσιμιστης , πραγματιστης ειμαι... Φυσικα και το θυμικο μας λεει οτι ειμαστε στο πλευρο της νεας κυβερνησης οταν απαιτει πραγματα προς συμφερον του λαου... φυσικα και στηριζουμε αλλα δεν κλεινουμε τα ματια... το εργο ειναι χιλιοπαιγμενο σε πολλες ιστορικες φασεις αλλα με διαφορετικους πρωταγωνιστες και σε διαφορετικους τοπους... ελπιζω οι μαριονετες του σημερα να ειναι καλυτερης ποιοτητας και να μην διαλυθουν στον πρωτο χειρισμο..."

    οπως και να το κανεις παντως αρχικα καλλιεργησαν την ελπιδα οτι θα προταξουν τον πατριωτισμο εναντι στην υποταγη στους διεθνεις τοκογλυφους και αναθαρισε η ΕΛΠΙΔΑ μεσα μας... και επειτα.... Συμβιβαστηκαν... Οι αγωνες κερδιζονται με ριξεις και οχι με συμβιβαστικες συναινεσεις με το διαβολο... οπως και να βαφτισετε την επιτηρηση, η Υπατη Αρμοστια θα συνεχισει να κανει κουμαντο στην Ελλαδα...οπως κανει απο ιδρυσεως του Ελληνικου κρατους υφαρπαζοντας τον πλουτο της Ελλαδας μεσω του δανεισμου.... στο σημερα εξαθλιωνοντας και καθιστωντας μας σερβιτορους της Ευρωπης , στο χτες επιβαλλοντας χουντες και δοκιμαζοντας ναπαλμ, στο προχτες σερνωντας μας σε Μικρασιατικες καταστροφες, επιβάλλοντας μοναρχες... Μια χωρα, μια ιστορια ταλαιπωρη, νεοραγιαδες και οχι Ελληνες... Μια Ελλαδα αποθηκη ψυχων μεσω μεταναστευτικου και μια Ελλαδα στα ορια της φτωχειας και της εξαθλιωσης ....Αυτη την Ευρωπη δεν τη θελουμε....Αυτη η Ευρωπη δεν κανει για μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κοσμακης με την ψηφο του δεν θελησε να αλλαξει απλα διαχειριστες , ουτε ελεημοσυνη ζητησε ο φτωχοποιημενος Ελληνικος λαος.... να ορθωσει αναστημα θελησε και να κερδισει την ΕΘΝΙΚΗ του ΑΝΕΞΑΡΗΣΙΑ...Την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του σας ζητησε να υπερασπιστειτε και αυτο περιελαμβανε οτι η κυβερνηση αδιαπραγματευτα εκλεχτηκε για να απαιτησει την διαγραφη μεγαλου μερους του χρεους σκιζοντας τα μνημονια οπως ελεγαν....Μνημονιο = δανειακη συμβαση και αφηστε τις περικοκλαδες για τους αδαεις.... πως γινετε να μπορειτε να συνδιαλέγεστε με ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ..... που πηγαν οι ποινικες ευθυνες και οι δοσιλογοι; Εσεις κυριε Καμμενε τι εχετε να πειτε για αυτα ως ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ; Σταματηστε το δουλεμα...δηλαδή για να καταλάβω τώρα, ο Συριζα αναγνωρίζει το χρέος; να γελασω η να κλαψω για την υποτιθεμενη διαπραγματευση; να ακουω απο Συριζαιους να χρησιμοποιουν ως επιχειρημα μας στηριζει ο Ομπαμα και να πεφτω τάβλα... να αναγνωριζουν τον Ντραγκι της Goldman (sUcks) ως ενδεχομενο συμμαχο και να με πιανουν εγκεφαλικα...

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ...ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΛΑΟ... Η κοινωνια ειναι ετοιμη για ΡΙΞΕΙΣ... Τον καρκινοπαθη δεν τον σωζεις με ασπιρινες.... Εαν δεν υψωσετε αναστημα εχουμε καθε δικαιωμα να θεωρουμε πως συντομα θα δουμε πως οτι δεν καταφερε να εφαρμοσει ο Σαμαρας θα γινει πραξη απο εσας... ερχετε πληρες ηλεκτρονικο φακελωμα με το προσχημα της φοροδιαφυγης ενω οι εχοντες και κατεχοντες φυσικα και θα παραμεινουν στο απειροβλητο οπως και τοσα χρονια γιατι απλα η ΕΛΙΤ εχει τον τροπο της....ξυπνα λαε και μην δινεις λευκες επιταγες, μην αφηνεις να σε κατευθυνουν ....ο λαος σας ψηφισε για αποδωθει δικαιοσυνη με την καταδικη των ενοχων προηγουμενων κυβερνησεων του ξεπουληματος αλλα και για την ακυρωση των αντισυνταγματικων δεσμευσεων με τις μεταμεσονυχτιες τροπολογιες και τις εξευτελιστικες πραξεις νομοθετικου περιεχομενου, για τα μνημονια που ποτε δεν κυρωθηκαν ορθως απο την βουλή...
    Δεν εχω μαντικες ικανοτητες αλλα θα σας πω το εξης και κρατηστε το...Αν και εσεις εξαπατησετε το λαο και δεν τηρησετε τις προεκλογικες δεμευσεις σας που εμπεριεχουν τη μη υποταγη και τη διαγραφη του μεγαλυτερου μερους του επονείδιστου χρεους στις επομενες εκλογες η Χ.Α θα παρει 30%...και μετα βαφτιστε φασιστες το 1/3 του Ελληνικού λαού....Οταν επιτελους καταλαβετε οτι για να διοικησετε την πατριδα ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ και ελεγχος της Κεντρικης μας Τραπεζας διωχνοντας τους νταβατζηδες τοκογλυφους που την ελεγχουν τοτε θα υπαρχει πραγματικα ελπιδα για να μεγαλουργησει αυτο το Εθνος... απο πλουτο αυτη η χωρα σε ολα τα επιπεδα υπερτερει αλλα φροντιζουν αυτοι που διοικουν να μην υπαρχει αναπτυξη και ευκαιριες αναπτυξης δομωντας ενα σαθρο καθεστως γραφειοκρατειας στην Δημοσια Διοικηση ευνοώντας τους υμετερους και μπλοκαρωντας καθε τι δημιουργικο ... φυσικο αεριο, μεταλλευματα, τουρισμος, υψηλης ποιοτητας αγροτικα προιοντα, πρασινες μορφες ενεργειας.........συνεργασια με Ρωσια και Κινα.... υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες.... Προλαβαινετε να συνελθετε και να υψωσετε ΑΝΑΣΤΗΜΑ προτου χασετε το λαικο ερισμα.... Προχωρηστε σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ περι εξοδου απο το ευρω και υπερασπιστειτε οσα ως αντιπολιτευση εκπροσωπουσατε...Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του λαου να αποφασιζει για τα σημαντικα ζητηματα που τον αφορουν...Μην δωσετε την χαριστικη βολη στην πατριδα μας....

    wishmaster

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απ' ότι καταλαβαίνω δεν γράφετε πια για Το Χωνί παρά το ότι το όνομά σας αναγράφεται στους αρθρογράφους (έχω καιρό να δω άρθρο σας και αυτό δεν δημοσιεύτηκε), η δε εφημερίδα έχει μάλλον κυβερνητική κλίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εφημερίδα «το Χωνί (της αντίστασης)» φαίνεται πως έγινε καταβόθρα που καταπίνει τις αλήθειες σαν αυτές που περιγράφει ο Δημήτρης στα άρθρα του για να μην ακουστούν, να μην γίνουν γνωστές. Φοβάμαι ότι, σε λίγο καιρό θα είναι «το Χωνί της κυβερνητικής αντίστασης» κατά του λαού και θα χρησιμοποιεί απροκάλυπτα τις γνωστές γκεμπελίστικες μεθόδους παραπληροφόρησης. Κρίμα…

      Διαγραφή
  4. Το ΧΩΝΙ το 'χει ξεφτιλίσει το πράγμα μέχρι εκεί που δεν πάει. Και οι άλλοι είχαν φιλοκυβερνητικές φυλλάδες, αλλά ήξεραν και να το κάνουν καλά. Οι φίλοι μας από το ΧΩΝΙ είναι ερασιτέχνες στη στήριξη προδοτικών κυβερνήσεων και φαίνονται σαν καραγκιόζηδες στα μάτια του κόσμου που παλαιότερα αγόραζε ανελλιπώς την εφημερίδα.
    Αντί να βγούν και να φωνάξουν πως η κυβέρνηση τα έχει πουλήσει όλα και να καλέσουν τον κόσμο να κινητοποιηθεί, επιλέγουν να το παίξουν Γεωργαλάδες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να καλούν τον κόσμο να στηρίξει τον αμερικανοτσολιά Γιάννννη (εγώ γουστάρω με 4 ν). Ας πρόσεχαν, θα έχουν αυτό που πρέπει.

    Καζάκη, στο άρθρο μιλάς για βαθιά σύγκρουση που σοβεί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν περάσει πάνω από δέκα ημέρες από την ημέρα που το έγραψες. Επιμένεις ακόμα σε αυτή την άποψη ή έχουν διαφοροποιηθεί τα πράγματα εκεί μέσα; Υπάρχει ακόμα αυτός ο πόλεμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απάντηση εφημερίδας Το ΧΩΝΙ προς τον Δημήτρη Καζάκη

    Ο Δημήτρης Καζάκης, τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της πολιτικής θέσης της εφημερίδας μας, που -κατά την κρίση μας- συμμερίζεται την ελπίδα που γεννήθηκε στις καρδιές της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, επιμένει να μας «φωτογραφίζει» και να μας βρίζει χυδαία ως εφημερίδα και ως πρόσωπα. Τελευταία, μας κατήγγειλε δημόσια και για λογοκρισία.
    Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση να δώσουμε στον Δημήτρη Καζάκη αλλά δεν θα το κάνουμε, τουλάχιστον όχι δημόσια. Δεν θα κάνουμε αυτό το μοιραίο λάθος. Άσχετα με το τι νιώθει εκείνος, εμείς συνεχίζουμε να τον αγαπάμε και να τον σεβόμαστε. Ξέρουμε τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος για εμάς -σε προσωπικό επίπεδο- και είναι πολύ περισσότερα από μια πολιτική διαφωνία. Δεν πρόκειται να τα διαγράψουμε ΟΛΑ ΑΥΤΑ επειδή τώρα εκείνος ερμηνεύει διαφορετικά τα πράγματα. Ας τα ερμηνεύει όπως θέλει. Και ας μας προκαλεί δημόσια. Μόνος του θα το κάνει αυτό. Εμείς έχουμε επιλέξει ως αντίπαλο το (πρώην) καθεστώς Σαμαρά. Και αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις εκεί. Και πουθενά αλλού.
    Μόνο για το τελευταίο της «φίμωσης», που μας πλήγωσε ιδιαίτερα, και όχι ως απάντηση προς τον Δημήτρη Καζάκη αλλά προς τους αναγνώστες μας, έχουμε να παρατηρήσουμε το εξής:
    Την ίδια Κυριακή, παρότι δεν δημοσιεύθηκε το τεράστιο άρθρο του Δημήτρη Καζάκη, ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ, δημοσιεύθηκε το άρθρο του συντονιστή του ΕΠΑΜ, Θέμη Συμβουλόπουλου, με το σαφέστατο τίτλο: «Διαψεύδονται οι προσδοκίες». Γιατί δεν κόπηκε και αυτό «για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας»; Σε πόσες άλλες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας δημοσιεύθηκε άρθρο του ΕΠΑΜ εκείνη την Κυριακή, ΠΟΥ ΕΣΤΕΛΝΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ του μετώπου; Άρα, υπάρχει φίμωση ακόμη και όταν δημοσιεύεις την άποψη του άλλου, με την οποία διαφωνείς;
    Για εμάς, «υπάρχουν φίλοι» και δεν συμμεριζόμαστε τις περί του αντιθέτου ραδιοφωνικές αναλύσεις. Και στους φίλους μας δεν απαντάμε δημόσια, ακόμη και όταν μας προκαλούν. Τους αγαπάμε, έστω και μονομερώς. Και ας μας πληγώνουν καμιά φορά. Δεν βαριέσαι…

    Το ΧΩΝΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ξεφτίλα που σας χαρακτηρίζει είναι πέρα από κάθε όριο. Κόβεται εν ψυχρώ άρθρο μου, για τις δικές σας πολιτικές σκοπιμότητες και από πάνω ζητάτε και τα ρέστα; Δεν ντρέπεστε; Μήπως θα πρέπει να σας ευγνωμονούμε επειδή δημοσιεύσατε άρθρα του ΕΠΑΜ; Και μόνο αυτή η αναφορά αποδεικνύει ότι χρησιμοποιείται το ΕΠΑΜ ως άλλοθι της πολιτικής εξαπάτησης που ακολουθείται ως φερέφωνο της μνημονιακής εξουσίας. Όμως με μένα δεν μπορείτε κι έτσι κόψατε το άρθρο. Πώς θα μπορούσατε να βάλετε το δικό μου και την ίδια ώρα να εξαπατάτε τον κόσμο με το "τους πήραμε τα σώβρακα"; Δεν είχατε καν την τσίπα να επικοινωνήσετε μαζί μου μια κάποια γελοία δικαιολογία για το κόψιμο του άρθρου. Ναι κύριοι υπήρξε ξεβράκωμα, αλλά δικό σας. Και μια τελευταία παρατήρηση: Με πουλημένα τομάρια και δοσίλογους δεν είχα ποτέ σχέσεις κι ούτε θα έχω τώρα. Συνεχίστε να εξαπατάτε τον κοινό σας και να ελπίζετε από τη νομή της εξουσίας. Εγώ συνεχίζω όπως άρχισα.

      Διαγραφή
    2. Η πρόταση ''έχουμε επιλέξει ως αντίπαλο το καθεστώς Σαμαρά'' και αναλώνουμε όλες τις δυνάμεις μας εκεί και πουθενά αλλού'' και μόνο αυτή δείχνει το μέγεθος της κωλοτούμπας σας ως αντιμνημονιακή εφημερίδα γιατί το μνημόνιο προφανώς και συνεχίζεται κανονικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης που ζήτησε η νέα Κυβέρνηση και δεν χρειάζεται να περιμένουμε άλλο για να το διαπιστώσουμε. Και φυσικά σε αυτό το πλαίσιο η σταδιακή απομάκρυνση από τις απόψεις του ΕΠΑΜ (και μέχρι πρότινος και απόψεις της εφημερίδας σας) με τη δημοσίευση του κειμένου του Θ. Συμβουλόπουλου για ξεκάρφωμα επειδή τάχα του Καζάκη ήταν μεγάλο ήταν αναμενόμενη. Ως πρώην αναγνώστης σας λοιπόν σας εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο σας ''προσανατολισμό'' και εις ανώτερα......

      Διαγραφή
    3. Δεν αγοράζω πια το ΧΩΝΙ, εδώ και κάτι εβδομάδες. Είμαι σίγουρος όμως, πως αν δεν έχουν ήδη, σύντομα θα έχουν διαφήμιση από ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Υπουργείο Πολιτισμού, ΔΕΗ, COSMOTE, ΕΛΣΤΑΤ, Εθνική Τράπεζα και άλλα ευαγή ιδρύματα του δημοσίου. Του δημοσίου αμέσως ή εμμέσως, αλλά πάντα του δημοσίου. Σε καλή μεριά παιδιά και να προσεύχεστε στο Θεό που πιστεύετε (μάλλον το τάλαρο είναι αυτός) να μη γίνει ποτέ και ξυπνήσει αυτός ο λαός. Δεν θα περάσετε καλά τότε.

      ΥΓ. Ρε Μάνο, για να πω την αλήθεια, ακόμα δε μπορώ να πιστέψω πως εσύ κάνεις αυτά τα πράγματα. Είχες τον ίδιο δάσκαλο με εμάς και μπορείς από μόνος σου να κρίνεις καταστάσεις άρα ξέρεις τι κάνεις. Κρίμα.

      Διαγραφή
    4. Κρίμα για το Χωνί, ξεκίνησε πολύ πολύ δυνατά, με μεγάλο όπλο τον Καζάκη να τα λέμε, αλλά δυστυχώς αυτό που αρνήθηκε ο Δημήτρης το δέχθηκε ο Γιώργος. Και εννοώ την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του στρουμπουλού πολεμιστή αέρος-αέρος. Δεν γίνεται ρε παιδιά ο Σόιμπλε να γελάει με την κωλοτούμπα και εσείς να γράφετε τους πήραμε τα σώβρακα.... Έλεος...

      Διαγραφή
    5. Σε λίγο το «Χωνί» θα αφαιρέσει απτό πρωτοσέλιδο το: “ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΗΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» λογω έλλειψης χώρου, όταν μάλιστα θα ολοκληρωθεί και το τρίτο και τελικό σκέλος συνεργασίας Καραμανλικών-ΣΥΡΙΖΑ, και θα αποτελεί παρελθόν πλέον το παλιό προδοτικό Σαμαρικό καθεστώς, ποιος ο λόγος να ασχολούμαστε με τιποτένιες λεπτομέρειες;
      «Εμείς έχουμε επιλέξει ως αντίπαλο το (πρώην) καθεστώς Σαμαρά. Και αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις εκεί. Και πουθενά αλλού.»

      Διαγραφή
    6. “Εμείς έχουμε επιλέξει ως αντίπαλο το (πρώην) καθεστώς Σαμαρά. Και αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις εκεί. Και πουθενά αλλού.” Μέσα σε μια φράση αναιρέσατε όλα όσα εσείς εμφανίζετε ως τον λόγο δημιουργίας της εφημερίδας σας. Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο με τίτλο «Βρισκόμαστε ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ»:

      http://www.toxwni.gr/upo-katoxh

      Λέτε (πολύ σωστά) «Η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή». Επομένως, αντίπαλος οφείλει να είναι το κάθε καθεστώς κατοχής και όποιος συνεργάζεται μαζί του. Μήπως έπαψε να υπάρχει καθεστώς κατοχής επειδή έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

      Τι πάει να πει «Εμείς έχουμε επιλέξει;». Το να τα βάζεις με το κατεστημένο και όσους το υποστηρίζουν είναι θέμα επιλογής ή ηθικής και πατριωτικής υποχρέωσης;

      Λέτε (πολύ σωστά) ότι «τα ΜΜΕ της χώρας ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία». Μα με τη δήλωση «“Εμείς έχουμε επιλέξει» παραδέχεστε ότι τώρα κάνετε και εσείς ακριβώς το ίδιο: βρίσκεστε σε διατεταγμένη υπηρεσία κατά του πρώην καθεστώτος ΣΑΜΑΡΑ. Δηλαδή μας λέτε ότι η «ενημέρωση» (λέμε τώρα) έχει στόχευση με συγκεκριμένο σκοπό και αποτέλεσμα; Και ακόμα μας λέτε ότι «αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις εκεί. Και πουθενά αλλού». Με άλλα λόγια μας λέτε πως, ότι στραβό κι ανάποδο αν κάνει το νέο καθεστώς ΤΣΙΠΡΑ θα περνάει στο ντούκου; Όλα αυτά είναι παραπληροφόρηση και γκεμπελισμός αίσχιστου είδους.

      ΥΓ1. Τη λεζάντα «ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ εφημερίδα» θα συνεχίσετε να την εμφανίζετε στο πάνω μέρος της εφημερίδας; Γιατί, αν δεν καταλάβατε καλά, το νέο καθεστώς που υποστηρίζετε συμφώνησε σε παράταση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

      ΥΓ2. Τη λεζάντα «ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» θα συνεχίσετε να την εμφανίζετε στο κάτω μέρος της εφημερίδας; Γιατί το νέο καθεστώς που υποστηρίζετε συμφώνησε σε παράταση της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ.

      Διαγραφή
    7. αγαπητε δημητρη ονομαζομαι γιαννης απο αθηνα επαμιτης. ερωτηση καλοπροαιρετη
      μηπως δεν επρεπε να κανετε κριτικη στον καμενο για τα ιμμια? γιατι αν πατουσε πανω πολυ πιθανον να γινοταν θερμο επεισοδιο και σε αυτη την κατασταση που βρισκεται η χωρα θα μας σκιζανε λεφτα ισα ισα για αναχετησεις εχουμε συμφωνω μαζι σας ως το πατριωτικο καθηκον αλλα αλλη στηγμη. τα λιγα καλα μεμονομενα να τα λεμε απο τοτε που εγιναν τα ιμια γκριζα ζωνη δεν εχω δει αλλον υπουργο αμυνης να κανει αυτη την ενεργεια . και κατι ακομααν γυρισουμε στην δραχμη και μας την πεσουνε οι γειτονες μας πριν ανατχθει η χωρα και η οικονομια τι κιανουμε?

      Διαγραφή
  6. Αντικειμενικα,ισως εισαι η πιο ΣΥΝΕΠΗΣ φωνη οικονομολογου και δημοσιου προσωπου εδω και καιρο,που παραμενεις προσηλωμενος στις αρχες σου,ασχετα αν δεν συμφωνω σε ολα.Αυτο δεν εχει καμια σημασια διοτι η αξια του ανδρος,ειναι να τηρει το λογο του,"να φοραει παντελονια" και να τα τιμα,γιατι χορτασαμε με τις συνεχομενες κωλοτουμπες εδω και 5 χρονια....και κουραστηκαμε συναμα....να μας υποτιμουν το iq μας,τη στιγμη που ο μεσος ορος των νεων ελληνων κατεχουν ανωτερη και ανωτατη μορφωση.Και μυαλο εχουμε και ξερουμε ποια ειναι η αληθεια.Το αυτογκολ εμας των νεων,ειναι η αδιαφορια για τα κοινα πραγμα που αποτειπωνεται με την αποχη μας που δυστυχως καθοριζει αποτελεσμα.Και η αδιαφορια αυτη πολλες φορες εχει σαν ριζα την απογοητευση,οτι τιποτε δεν αλλαζει,ολα ειναι σχεδιασμενα να γινουν ετσι,οποτε το συστημα τους εχει δεδομενους,"ευκολακια" που λεμε.Αν ομως μετατρεψουν τον φοβο σε οργη ειναι αυτο που φοβαται το συστημα μετα την συσπειρωση,την ενοτητα και την εναντιωση-διαμαρτυρια των κεκτημενων μας ως ελληνες και ως νεοι ανθρωποι που δικαιουμαστε κατι καλυτερο και εμεις,περα απο ανεργια και μισθους-χαρτζιλικι.
    Αν ολα αυτα τα συνειδητοποιησουμε εχουμε πολυ μεγαλη δυναμη να τα αλλαξουμε ολα.Απλα θελει αντισταση,καθαρο μυαλο και πνευματικους ηγετες οπως,τον κο Καζακη να σε εμπνεει και να σου δινει βαση σε καθε δραση,με λιγα λογια οτι ο αγωνας σου ειναι ΔΙΚΑΙΟΣ!
    Περιμενουμε νεο καλεσμα,θα μαστε εκει μαζι σου οποτε το ζητησεις.Ειναι πιο πολλα αυτα που μας ενωνουν παρα αυτα που μας χωριζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mπραβο ρε δημητρη μπραβο και παλι μπραβο εισαι η οαση μεσα σε αυτο το καθεστως παραπληροφορησης βαστα γερα στο δυσκολο δρομο που συνεχιζεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι κρίμα. Όπως είπατε... δεν υπάρχει πια αντιμνημονιακή εφημερίδα στην Ελλάδα. Και περίμενα την Κυριακή να αγοράσω Το Χωνί με τόση ανυπομονησία. Πάει κι αυτό. Καλά, ο ΑΝΕΛίτης, άντε να το χωνέψω. Αλλά ο Μάνος; Που έκανε τόσο ωραίες και αποκαλυπτικές εκπομπές να υποστηρίζει το νέο "μνημόνιο"; Και με τόσο φυλάδα τρόπο; Τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το εξωτερικό είναι συμβολική αντανάκλαση του εσωτερικού. Ο αληθινός εχθρός πού πολεμάς βρίσκεται μέσα σου. Ένα σωρό ενδείξεις για το παραπάνω, όπως οι λεγόμενες κωλοτούμπες.
    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ολα ηταν προαποφασισμενα εδω και καιρο και η ηγετικη ομαδα του ΣΥΡΙΖΑ ειναι πληρως εξαγορασμενη. Ετσι εξηγουνται και τα ταξιδακια του αγγλομαθη Τσιπου(ρα) στο Αμερικα και οι επισκεψεις στο Brookings και το Levy. Αμερικανοτσολιαδες με αριστερο περιτυλιγμα. Τα εχουν ολα κανονισει εκει με τις αμερικανικες υπηρεσιες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργει ως η μαριονετα των αμερικανων στην ευρωζωνη και δεν υπηρχε καμια περιπτωση να κανει κατι το δραστικο.

    Αφου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σαπισαν, επρεπε να χρησιμοποιηθει το "αριστερο" χαρτι του συστηματος που στη δυσκολη στιγμη θα κρατηθει απο το δημιουργημα των ξενων μυστικων υπηρεσιων και ντοπιων καναλαρχων, το "Ποταμι" που εχει συσσωρευσει ολα τα μολυσμενα "αποβλητα" μεσα του.

    Ο λαος λοιπον μπορει να νομιζε οτι ψηφισε κατα του μνημονιου, αλλα η "αντιμνημονιακη" κυβερνηση που προεκυψε θα ειναι πολυ χειροτερη ακομα και απο τα εκτρωματα Σαμαρα- Τουρκογλου.

    Ολα τα ΜΜΕ υποστηριζουν πληρως το νεο καθεστως και δεν αποκλειεται να υπαρξει και σκληρη καταστολη κατα οσων διαμαρτυρηθουν με την "Αριστερη" κυβερνηση να κατηγορει ως ακροδεξιους οσους δεν πανε με τα νερα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή