Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Γιατί μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της τουρκικής λίρας;

Άλλη μια μέρα υποτιμητικής κερδοσκοπίας του δολαρίου εναντίον της τουρκικής λίρας. Σε ετήσια βάση η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου σχεδόν 75% με αντίστοιχη εκτόξευση του κόστους χρήματος από το εξωτερικό για την Τουρκία. Κι έπεται συνέχεια.
Γιατί γίνονται όλα αυτά; Πρόκειται για παραξενιά του Τραμπ επειδή του πήγε κόντρα ο Ερντογάν, όπως μας λένε οι γεωπολιτικοί της πλάκας; Ή πρόκειται για βαθύτερες ανησυχίες των κεφαλαιαγορών σχετικά με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, όπως μας λένε οι πιο ανόητοι εκ των δημοφιλών αναλυτών των ΜΜΕ;
Τίποτε απ’ όλα αυτά. Η επίθεση εναντίον της τουρκικής λίρας εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική του «βαθέως κράτους» των ΗΠΑ προκειμένου να επιβεβαιώσουν την υπεροχή και την ηγεμονία του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές. Έρχεται ως απάντηση στις κινήσεις απεξάρτησης των διεθνών συναλλαγών από το δολάριο, στις οποίες πρωτοστατούν χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, κοκ, αλλά καλοβλέπουν ακόμη και οι Γερμανοί προκειμένου να πλασάρουν το ευρώ ως εναλλακτικό διεθνές νόμισμα.
Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τόσα ανοιχτά μέτωπα πολέμου και επέμβασης ανά την υφήλιο πρώτα και κύρια χάρις στην παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου. Το κύριο όφελος της αναγωγής του δολαρίου σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα «είναι οι πραγματικοί πόροι που παρέχουν άλλες χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να λάβουν τα δολάρια μας. Χρειάζονται μόνο λίγα σεντς για το Γραφείο Χαρακτικής και Εκτύπωσης προκειμένου να παράγει ένα χαρτονόμισμα αξίας 100 δολαρίων, αλλά άλλες χώρες πρέπει να εξασφαλίσουν τα πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες αξίας 100 δολαρίων για να αποκτήσουν ένα τέτοιο χαρτονόμισμα… Περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικού νομίσματος κυκλοφορούν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα οποία οι αλλοδαποί πρέπει να παράσχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες 500 δισεκατομμύρια δολάρια πραγματικών αγαθών και υπηρεσιών.» (Barry Eichengreen, Exorbitant privilege: The Rise and Fall of the Dollar and the Future of the International Monetary System. New York: Oxford University Press Inc., 2011, σ. 3-4.)
Χωρίς την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου οι ΗΠΑ θα είχαν χρεοκοπήσει προ πολλού κάτω από το βάρος των εξωτερικών ελλειμμάτων και των χρεών τους. Χωρίς την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου θα ήταν αδύνατο να διατηρήσουν τη μόνιμη στρατιωτική τους παρουσία σε πάνω από 60 χώρες του πλανήτη, θα ήταν αδύνατο να χρηματοδοτήσουν τόσους και τόσους πολέμους, αλλά και επεμβάσεις.
Χωρίς την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου οι ΗΠΑ θα είναι σαν να έχουν χάσει και στους δυο παγκόσμιους πολέμους. Κι αυτό όπως είναι φυσικό δεν πρόκειται να το επιτρέψουν εύκολα.
Με την ανατιμητική πολιτική του δολαρίου έναντι όλων των κύριων ανταγωνιστών του, η Ουάσιγκτον κάνει πιο ελκυστικό το νόμισμά της για τους κερδοσκόπου νομίσματος και κεφαλαίων διεθνώς. Κι όσο πιο ελκυστικό γίνεται το δολάριο, τόσο περισσότερα κεφάλαια προσελκύει. Έστω κι αν κάτι τέτοιο οδηγήσει σε μαζική αποσταθεροποίηση τα άλλα εναλλακτικά ως προς το δολάριο νομίσματα και προκαλέσει έτσι κραχ στις διεθνείς χρηματαγορές.
Η παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου είναι πολύ πιο σημαντική για το «βαθύ κράτος» της Ουάσιγκτον, από την φευγαλέα και εικονική σταθερότητα των παγκόσμιων χρηματαγορών. Κι επομένως ο νομισματικός πόλεμος του δολαρίου προς επιβεβαίωση της παγκόσμιας ηγεμονίας του θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Παρά τους κινδύνους για νέο κραχ.
Από την άλλη, η επίθεση στην τουρκική λίρα έχει κι έναν ακόμη επίσης σημαντικό λόγο. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν. Ούτε την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. Επιδιώκουν απλά να θέσουν την Τουρκία υπό διεθνή έλεγχο, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απόλυτη πειθαρχία του Ερντογάν στις δικές τους εντολές. Και το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος βραχίονας για κάτι τέτοιο.
Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν βαθύτατες γεωστρατηγικές αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ξεκινώντας από το Αιγαίο, τη Θράκη, τη Μακεδονία. Και θέλουν την Τουρκία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές. Πάντα υπό την άμεση δική τους καθοδήγηση.
Θέλουν λοιπόν να εξασφαλίσουν ότι ο Ερντογάν θα ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές των ΗΠΑ. Κι επομένως δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με τους Ρώσους. Ούτε να ακολουθεί πολιτική και με τον αστυφύλαξ και μα τον χωροφύλαξ. Η Τουρκία οφείλει να αποτελέσει στήριγμα του στρατιωτικοπολιτικού ελέγχου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, της Θράκης και της Μακεδονίας.
Οι ΗΠΑ μετασχηματίζουν βήμα το βήμα τα Βαλκάνια σε χώρο πολυπολιτισμικών διαπλοκών χωρίς εθνικά συγκροτημένα κράτη. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πόλεμο. Αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει πόλεμος εναντίον της Σερβίας όχι με τους όρους της Νατοϊκής επέμβασης του 1998, αλλά ενός εσωτερικού δήθεν εμφυλίου σαν εκείνο της Συρίας. Με αιχμή του δόρατος αυτή τη φορά τη «Μεγάλη Αλβανία».
Σ΄ αυτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να έχουν μια Τουρκία που θέλει να παίζει σ’ όλα τα ταμπλό. Θέλουν έναν απόλυτα πειθήνιο Ερντογάν προκειμένου να διεξάγουν έναν νέο ασύμμετρο πόλεμο τύπου Συρίας στην καρδιά των Βαλκανίων. Και προπαντός χωρίς εκπλήξεις από τους Ρώσους.

5 σχόλια:

  1. Αν η Ελλάδα ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική θέλοντας να τα έχει με όλους καλά, αλλά με συμφωνίες ως κυρίαρχο κράτος, με άρνηση πληρωμών, με εθνικό νόμισμα, δε θα αντιμετωπίσει ανάλογες απειλές; Οχι αμέσως, αφού μπορεί αρχικά να μήν διαθέτει το νόμισμά της στις χρηματαγορές, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα της, μέχρι να πάρει μπρός η οικονομία της και να αρχίσει να ανεβαίνει, αλλά λίγα χρόνια μετά, αφού πλέον το νόμισμά της αργά η γρήγορα θα είναι διαθέσιμο στις χρηματαγορές.

    Τότε δε θα μπορεί πλέον να πιεστεί με υποτιμητική κερδοσκοπία; Ποιά θα είναι τότε η ενδεδειγμένη κίνηση της χώρας; Ας υποθέσουμε ότι συναλλάσσεται με διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες ήδη, ότι έχει ισορροπημένο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Μπορεί να πιεστεί τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Γιώργος
      Τό παράδειγμα της ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ δέν σου κάνει;;
      Οι Ισλανδοί εκτός από Γεωθερμικά αυτόνομοι έχουν καί πολύ μπακαλιάρο.
      Αλλο τίποτα μπορείς να δείς στό διαδίκτυο Τουρισμό, Ιντερνετ Υπηρεσίες καί μερικά άλλα.
      Σουγδός μού ανέφερε ότι σταίς αρχές τών δικών τους προβλημμάτως πήγαν πολλοί Ισλανδοί για δουλειά εκεί.
      Καλή ώρα όπως οι δικοί μας εδω στό Λονδίνο.
      Επίσης θα είμαι από τούς πρώτους που θα πάω Περσία για Εμπορικές συμφωνίες. Θέλουν ιδιαίτερα τρόφιμα.
      Αλήθεια ξέρεις πόσο τούς αρέσει η Ελληνική Φέτα;;
      Καί θέλουν πολύ ελαιόλαδο. Μπορεί να λείψει στην Γερμανία τό ελαιόλαδο, αλλά αυτοί μπορούν να πάρουν Βαλβολίνη Εξαιρετική από την Σαουδαραβία.

      Διαγραφή
    2. Αν θέλουμε γερότερα θεμέλια πρέπει να βασιστούμε σε οικονομία χωρίς χρήμα, καί ο τρόπος ζωής μας να είναι παράδειγμα αρμονίας, ισορροπίας καί ατομικής αξιοπρέπειας.

      Διαγραφή
  2. Ένα πολύ σχετικό κείμενο:
    https://m.journal-neo.org/2018/08/20/washington-s-silent-weapon-for-not-so-quiet-wars/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να αλλάξει γεωπολιτικό στρατόπεδο και να κάνει την οριστική ρήξη με τις Η.Π.Α ...πιστεύω ότι ακόμα αμφιταλαντεύεται!...οι εξαρτήσεις της χώρας του από τη Δύση και το δολάριο είναι τόσο ισχυρές που απλά για την ώρα αγοράζει χρόνο παίρνοντας π.χ δάνειο 15δις από το Κατάρ, μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Τουρκικός λαός είναι διχασμένος ως προς τα φιλοδυτικά του αισθήματα όπως φάνηκε και από δημοψήφισμα για το χαρακτήρα του πολιτεύματος στη Τουρκία..ένας λόγος που κάνει τον Ερντογάν να είναι τόσο επίμονα εχθρικός με τις Η.Π.Α είναι γιατί πιστεύει οτι το πραξικόπημα εναντίον του ήταν έργο των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής...όταν η κατάσταση στη τουρκική οικονομία φτάσει στο απροχώρητο θα αναγκαστεί τότε να επιλέξει,είτε θα υποκύψει στις Η.Π.Α είτε θα τους φεσώσει όλους και θα προχωρήσει σε οριστική απομάκρυνση τη χώρας του από το ΝΑΤΟ και τα δυτικά συμφέροντα...τρίτος δρόμος με την έννοια να πατάει σε δύο βάρκες και σε δυο διαφορετικά γεωπολιτικά στρατόπεδα δεν πρόκειται να υπάρξει γιατί ήδη αυτή η κατάσταση υπήρχε μέχρι πρόσφατα και είναι μη αποδεκτή από τις Η.Π.Α....είναι αλήθεια οτι οι Η.Π.Α εκτός από τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα θέλουν να εξασφαλίσουν το νόμισμα τους και καθόλου δεν τους άρεσε το γεγονός ότι η κεντρική τουρκική τράπεζα δεν είναι πλέον ανεξάρτητη αλλά ελέγχεται από το τουρκικό κράτος δίνοντας το κακό παράδειγμα για άλλα κράτη που θέλουν να ξεφύγουν από τα δεσμά των αγορών και του δολαρίου...είναι δεδομένο ότι όσο αυξάνεται η οικονομική δύναμη της Κίνας και των άλλων δυνατών παιχτών που θέλουν να απεξαρτηθούν από το δολάριο τόσο οι Η.Π.Α θα εντείνουν τον οικονομικό πόλεμο που έχουν ήδη αρχίσει γιατί ξέρουν ότι αν χάσουν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα η αυτοκρατορία τους θα καταρρεύσει μέσα στα χρέη....στην προοπτική αυτή οι Αμερικάνοι παθαίνουν πανικό γιατί ξέρουν από τι ακριβώς κινδυνεύουν...το πρόβλημα γιαυτούς είναι ότι και οι υπόλοιποι παίχτες από το άλλο στρατόπεδο ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να απαλλαγούν από το δολάριο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή