Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Για τους αμφιβάλοντες περί των τεστ αντοχής...


Καταλαβαίνω ότι σ' έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι όλοι, μα όλοι τον δουλεύουν ψιλό γαζί. Του φαίνεται απίθανο συμπολίτευση, αντιπολίτευση, ΜΜΕ, Στουρνάρας και κάθε λογής απατεώνας δημοσιογράφος του λένε ένα τόσο μεγάλο ψέμα, ότι οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής.

Επειδή λοιπόν ρωτούν πολλοί που μπορούν να βρουν τα νούμερα από την ίδια την ΕΚΤ, τους απαντάμε: Θα μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΚΤ: https://www.ecb.europa.eu/ssm/assessment/html/index.en.html
Στη διεύθυνση αυτή θα πάτε στο COUNTRY BY COUNTRY RESULTS. Εκεί θα σας ανοίξει ένα Excel όπου θα βρείτε τις ελληνικές τράπεζες.

Θα κοιτάξετε τη στήλη που λέει Capital Shortfall (έλλειμμα κεφαλαίου) όπου υπάρχουν τα διάφορα σενάρια των τεστ αντοχής. Στην υποστήλη AD θα βρείτε τη συνολική εκτίμηση έλλειψης κεφαλαίου όπου για την Alpha είναι 0, για την Eurobank 4,628 δις ευρώ, την Εθνική 3,433 δις ευρώ και για την Πειραιώς 660 εκατ. ευρώ. Το σύνολο κεφαλαιακού ελλείμματος για τις 3 τράπεζες είναι 8,721 δις ευρώ.

Αντίστοιχα για τις 3 τράπεζες της Κύπρου που απέτυχαν στα τεστ αντοχής έχουμε: Bank of Cyprus Public Company Ltd έλλειμμα κεφαλαίου 919 εκατ. ευρώ. Co-operative Central Bank Ltd, έλλειμμα κεφαλαίου 1,169 δις ευρώ. Hellenic Bank Public Company Ltd έλλειμμα κεφαλαίου 277 εκατ. ευρώ. Σύνολο κεφαλαιακού ελλείμματος των τριών τραπεζών 2,365 δις ευρώ. Ενώ η τέταρτη τράπεζα της Κύπρου RCB Bank Ltd, παρουσίασε έλλειμμα κεφαλαίου 0.

Αυτή είναι η αλήθεια που δεν θέλει κανένας να μάθετε.

20 σχόλια:

  1. Καμιά αλήθεια δεν θέλουν να μάθουμε...Ακόμα κι ο Δελαστίκ με άρθρο του μας βεβαιώνει για του λόγου το αναληθές.Τι να πιστέψουν οι αδαείς επί των οικονομικών Έλληνες;Τόσος συρφετός πρακτόρων του ψέματος δεν έχει ξαναυπάρξει στην ιστορία!Κι ο κόσμος κοιτάει πώς θα επιβιώσει,μη τολμώντας να αμφισβητήσει το matrix,όπου μας έχουν εγκλωβίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Καζάκη,
    στην σελ. 11 της "ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ
    ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ" στον σύνδεσμο https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/aggregatereportonthecomprehensiveassessmentexsum201410.el.pdf αναφέρονται επί λέξει τα εξής:
    "Μετά την αντιστάθμιση των υστερήσεων που διαπιστώθηκαν με τα συνολικά κεφάλαια που έχουν ήδη αντληθεί (αφού έχει ληφθεί υπόψη η επαναγορά κεφαλαιακών μέσων), θα πρέπει ακόμη να καλυφθεί υπόλοιπο 9,5 δισεκ. ευρώ12 που αφορά 13 τράπεζες. Επειδή η υστέρηση κεφαλαίων δύο εξ αυτών των τραπεζών υπολογίστηκε βάσει προβολής στατικού ισολογισμού, προκειμένου οι μεικτές εποπτικές ομάδες να προσδιορίσουν τις τελικές κεφαλαιακές απαιτήσεις
    θα λάβουν υπόψη τις προβολές δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες διενεργήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει στατικού ισολογισμού καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την 1η Ιανουαρίου 2014). Σύμφωνα με την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα δεν παρουσιάζει καμία υστέρηση και ακόμη μία στην ουσία δεν παρουσιάζει υστέρηση".
    Στην υποσημείωση 13 της ίδιας σελ. λέει "Η Eurobank στην ουσία δεν παρουσιάζει υστέρηση και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρουσιάζει καμία υστέρηση".

    Αν καταλαβαίνω καλά, το παραπάνω απόσπασμα λέει ότι μετά την άντληση κεφαλαίων το 2014, οι δύο "ελληνικές" τράπεζες δεν έχουν παρά μικρή υστέρηση κεφαλαίων (βλ. και σελ. 12 του ίδιου εγγράφου, τελευταία στήλη, όπου φαίνεται ότι eurobank και εθνική θα πρέπει να βρουν 1,76 + 0,93 δισ ευρώ).
    Επίσης, θέλω να μας εξηγήσετε τί σημαίνει δυναμικός και στατικός ισολογισμός.

    Με εκτίμηση,
    Σίμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέει ότι εφόσον δει κανείς στατικά τον ισολογισμό των τραπεζών αυτών, δεν υπάρχει υστέρηση. Ναι, μόνο που τα τεστ αντοχής δεν εξετάζουν την στατική εικόνα, αλλά τη δυναμική. Και παίρνουν υπόψη τους μόνο την ανακεφαλαιοποίηση του 2013. Όμως το 2014 υπεστη καθίζηση η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών γύρω στα 8 δις ευρώ, λόγω χρηματιαστηρίου. Βάλε λοιπόν την καθίζηση αυτή, αλλά και την υστέρηση από τα σενάρια των τεστ και τότε θα βγάλεις ένα εντυπωσιακό νούμερο με βάση το οποίο θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και πάλι οι τράπεζες.

      Διαγραφή
    2. Στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της οποίας έδωσε το σύνδεσμο ο Σίμος, οι κεντρικοί τραπεζίτες ισχυρίζονται, στην σελίδα 13, ότι οι προβολές δυναμικού ισολογισμού έχουν διενεργηθεί παράλληλα με την αξιολόγηση βασει στατικού ισολογισμού. Σύμφωνα με την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού ισχυρίζονται λοιπόν ότι: "Η Eurobank στην ουσία δεν παρουσιάζει υστέρηση και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρουσιάζει καμία υστέρηση."
      Από τους κεντρικούς τραπεζίτες προέρχεται λοιπόν το θόλωμα του τοπίου, δια των πολιτικών της Ελλάδος κάνουν άλλο ένα βήμα και το τοποθετούν ως εξής: ότι οι τράπεζες πέρασαν το τεστ.

      Λένε επίσης ότι ξεκινάνε τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών στις 4 Νοεμβρίου 2014.
      Σίγουρα, όπως μας υπενθυμίζει επίσης ο Καζάκης το χρηματιστήριο είχε πάρα πολύ μεγάλη πτώση τους τελευταίους μήνες. Γιά άλλες λεπτομέρειες των κεφαλαιοποιήσεων ίσως να μας πληροφορήσει ο Καζάκης, αλλά χρειαζόμαστε πραγματικά τις υπεραναλύσεις για να καταλάβουμε ποιός κερδίζει και ποιός χάνει από ένα νόμισμα σαν το ευρώ μαζί με τις τράπεζές του. Τι όφελος έχεις εσύ;

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  3. Die Welt: η διάλυση του ευρω.

    «Ο σκεπτικισμός για την συνοχή της ευρωζώνης αντικατοπτρίζεται και στον επονομαζόμενο δείκτη Euro Break-Up (EBI), τον οποίο δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο οίκος Sentix. Ο δείκτης EBI εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο κατά 53%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2013, οπότε απειλήθηκε με κατάρρευση και έξοδο από την ευρωζώνη η Κύπρος, υπό το βάρος των τραπεζών της», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα παραπέμποντας στο γεγονός ότι «περίπου το 12% των επενδυτών αναμένει τους ερχόμενους 12 μήνες την έξοδο από την ευρωζώνη τουλάχιστον μίας χώρας». Όπως επισημαίνεται, το προηγούμενο διάστημα το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο του 8%.

    «Για τη Γαλλία έχει τριπλασιαστεί η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη. Με 2% έχει φθάσει στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ενώ για την Ιταλία υπογραμμίζεται πως μετά τα ολέθρια αποτελέσματα των στρες τεστ, ο δείκτης EBI έχει φθάσει το 3%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2013.

    «Ο ειδικός σε συναλλαγματικά θέματα αναλυτής της Deutsche Bank, Τζορτζ Σαραβέλος, αναμένει μια δραματική επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων», η οποία θα υπερβεί τις κεφαλαιακές εισροές από τις εξαγωγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H διάλυση του ευρώ συνέχεια..

    Στην έκθεσή της «Doing Business» η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει τις δικές της συμβουλές και εκτιμήσεις στους επενδυτές που θέλουν πάρουν το ρίσκο και να ρίξουν χρήματα σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

    Θλιβερό συμπέρασμα είναι η πρωτιά της Ελλάδας στη λίστα «Πού να μην κάνετε επενδύσεις!» στο διάγραμμα που δημοσιεύει ο Economist.
    Στη «μαύρη» λίστα των προς επένδυση χωρών ακολουθούν
    η Σλοβενία,
    η Ιταλία !!!!!!!!!! και η Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια, πιστεύετε ότι οι απάτες και οι δολοπλοκίες συμβαίνουν τόσο εμφανώς; Πιστεύετε δηλαδή ότι όταν οι πολιτικοί εξαπατούν, αυτό γίνεται μέσω αναδημοσίευσης λανθασμένων στοιχείων; Πιστεύετε ότι η τράπεζα θα ρισκάρει να δημοσιεύσει νούμερα που δεν ισχύουν; Εγώ τους εχω για πολύ πονηρότερους και άρα πιο επικίνδυνους. Μάλλον τους υποτιμάτε.

    Δεν πρόκειται για λαβράκι που ανακαλύψατε και που σκόπιμα τα σκοτεινά συμφέροντα αποκρύπτουν. Έχει ήδη ανακοινωθέι και σχολιαστεί. Συγκεκριμένα για την Πειραιώς πχ το νούμερο στη στήλη AD που με περηφάνια διατυμπανίζετε (το υστέρημα δηλαδή, capital shortfall) έχει εκτιμηθεί βάσει του στατικού ισολογισμού της 31 Δεκ 2013 και έχει υπερκαλυφθεί από την άντληση του 1.75δις που έγινε την Άνοιξη που μας πέρασε. Προς τι η δημιουργία δήθεν  πανικού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ασχολείστε να κάνετε κριτική, φροντίστε να ξέρετε γιατί μιλάτε. Η εκτίμηση του κεφαλαιακού ελλείμματος έγινε με βάση τα τρία σενάρια των τεστ αντοχής. Τα συγκεκριμένα τεστ υπερηφανεύεται η ΕΚΤ ότι έγιναν παρακολουθώντας τα στοιχεία υποχρεώσεων και απαιτήσεων των τραπεζών από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το Σεπτέμβριο του 2014. Δηλαδή περιλαμβάνουν τις περίφημες αντλήσεις κεφαλαίου από το χρηματιστήριο. Άσε που από την άντληση κεφαλαίου δεν έχει απομείνει τίποτε λόγω καθίζησης της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο χρηματιστήριο. Άσε επίσης που όλα τα μέσα πληροφόρησης διεθνώς τυχαίνει να αναμεταδίδουν ακριβώς την ίδια είδηση, ότι δηλαδή απέτυχαν οι 3 από τις 4 τράπεζες στα τεστ αντοχής. Από το Bloomberg έως το Reuters και το ΒΒC αναμετάδωσαν την ίδια ακριβώς είδηση. Προφανώς για να προκαλέσουν πανικό στην Ελλάδα. Τι να πω; Απ' ότι φαίνεται ανίατη η νόσος της πνευματικής μαλθακότητας (μαλακία κατά Θουκιδίδη). Όσο για τις εγχώριες τράπεζες, η κατάστασή τους είναι πολύ χειρότερη από ότι λένε τα τεστ αντοχής. Και θα μου δωθεί η ευκαιρία να το αναλύσω.

      Διαγραφή
    2. E, ναι, μωρε 2:31, και αφου επισης υπαρχουν τα κεφαλαια, που υπολειπονται, καπου να τα δανειστουμε και να τα πληρωσουν τα κοροιδα, περνανε οι τρεπεζες τα τεστ. ΑΠΛΟ.
      Αχαχαχαχ, η λογικη του λαμογιονε.

      Διαγραφή
    3. Αναφέρεστε συνέχεια στην καθίζηση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών σαν να ποντάρετε πολλά εκεί ώστε να επιβεβαιωθείτε. Εάν ας πούμε μέχρι το Φεβρουάριο 2015 αυξηθούν οι τιμές των μετοχών τους, τότε θα ισχύουν δηλαδή οι υποσημειώσεις της Κεντρικής Τράπεζας? Θα ήταν περισσότερο αξιόπιστο να χρησιμοποιείτε, κ. Καζάκη, σαν επιχείρημα την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών (AQR) αν θέλετε να τους κράξετε παρά να παίζουμε με νούμερα τα οποία εύκολα αλλάζουν. Και θα συμφωνήσω με κάποιον πιο πάνω ότι δεν είναι τόσο αφελής ώστε να κάνουν τις λαμογιές τους φανερά. Εξακολουθώ όμως να μην μπορώ να πιστώ αν όντως ενδιαφέρεστε για το καλό των πολιτών ή αν απλά θέλετε να ανατραπεί η σημερινή εξουσία.

      Διαγραφή
    4. Γιατί ασχολείστε με πράγματα που αρνείστε να καταλάβετε; Η κυβέρνηση μαζί με την τράπεζα της Ελλάδας δεν ζητωκραύγαζε επειδή οι τράπεζες άντλησαν κεφάλαια από το χρηματιστήριο; Όταν πέφτει η κεφαλαιοποίηση πώς είναι δυνατό να αντλήσουν κεφάλαια; Και γιατί να κρατήσουν μετοχές και warrants οι επενδυτές; Να γιατί τα ξεφορτώνονται μαζικά προκαλώντας καθίζηση στο χρηματιστήριο. Ο λόγος είναι απλός. Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών δείχνει πόσο κουφάρια είναι. Τόσο απλό είναι. Όσο για τα υπόλοιπα που λέτε ισχύει το γνωστό περί μαλθακότητας του πνεύματος (μαλακία κατά Θουκιδίδη).

      Διαγραφή
    5. Η μαλθακοτητα του πνεύματος ταιριάζει στο κοινό σας, του οποίου τα αυτιά αρεσκεστε να χαϊδεύετε σαν παραδοσιακός πολιτικός, ενώ το ύφος σας ταιριάζει στο 1, κάτι που αποκομισατε από τις εκλογές. Ποντάρετε στην καταστροφή, μας λέγατε πέρυσι ότι μέχρι φέτος το καλοκαίρι θα μας έχουν δεσμεύσει τις καταθέσεις και άλλες αρλούμπες που σαν μεντουμ μελλοντολογος συνεχίζετε να διατυμπανιζετε. Έχετε χάσει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία σας. Συνεχίστε, έχουν μείνει ακόμα και λίγοι που ελπίζουν να επαληθευτειτε

      Διαγραφή
    6. FT: Τα stress tests των τραπεζών είναι παραμύθια -Καλή τύχη στην Ευρωζώνη, αλλά...

      31.10.2014 Εφημερίδα Ημερησία.

      Ο Willem Buiter, ανώτατος οικονομολόγος της Citigroup, δεν τρέφει αυταπάτες: τα περβόητα stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από παραμύθια σε μια Ευρωζώνη που τρέφεται από τα... φετίχ της.
      Με καυστικό άρθρο του στους Financial Times σημειώνει πως τα τεστ που διενήργησε η European Banking Authority έδειξαν πως 24 τράπεζες (από τις 123) δεν τα κατάφεραν, παρουσιάζοντας ελλείμματα.
      Στις 27 Οκτωβρίου, οι καθηγητές Viral Acharya και Sascha Steffen εξέδωσαν μια εναλλακτική εκτίμηση, χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία, για 39 εισηγμένες τράπεζες της ευρωζώνης με συνολικό ισολογισμό 12,5 τρισ. Ευρώ. Όπως σημειώνει ο Buiter αυτή η εκτίμηση είναι καλύτερη από την επίσημη.
      Η ΕΒΑ έχει «κακό παρελθόν» με τα stress test που υποβαθμίζουν χονδροειδώς τις κεφαλαιακές «τρύπες» των τραπεζών της Ε.Ε. Τόσο τα AQR όσο και τα stress test βασίζονται πολύ στις εθνικές ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές –τις ίδιες αρχές υπό τις οποίες αφέθηκαν να κακοφορμίσουν και να συσσωρευθούν οι υπερβολές που οδήγησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση.
      Εκείνες ήταν υπεύθυνες για την ρυθμιστική χαλαρότητα που επέτρεψε στις τράπεζες της δικαιοδοσίας τους να δείξουν υπερβολική ανοχή (επέκταση το χρόνου αποπληρωμής) και να υπερβάλλουν όσον αφορά την πραγματική αξία των ενεργητικών τους. Το δυσμενές σενάριο εξάλλου, δεν ήταν ιδιαίτερα δυσμενές –για παράδειγμα δεν προέβλεπε αποπληθωρισμό.
      Εκτος από τις, κρυμμένες ακόμη, ζημιές που κληροδότησε η κρίση, θα συσσωρευθούν και νέες ζημίες ως αποτέλεσμα της μίζερης οικονομικής πορείας της ευρωζώνης τα 5-6 τελευταία χρόνια.
      Μετάλλαξη σε ζόμπι
      Και συνεχίζει την κριτική του o Buiter: «Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης σε ζόμπι, συνεχίζεται. Ακόμη κι αν αναθερμανθεί η εγχώρια ζήτηση, είτε αυθορμήτως είτε μέσω εξωτερικών σοκ, είτε με νομισματική και δημοσιονομική επεκτατική πολιτική και μεταρρυθμίσεις υπέρ της προσφοράς, ο τραπεζικός κλάδος δεν θα μπορέσει να στηρίξει καθόλου την αύξηση της ζήτησης. Η «ιαπωνοποίηση» της ευρωζώνης θα έχει ως αποτέλεσμα μια χαμένη δεκαετία, μετά την χαμένη μισή δεκαετία που ήδη βιώνει».
      Ο ίδιος προτείνει άμεσες συγχωνεύσεις τραπεζών για να επιτευχθεί υψηλότερη κερδοφορία και αποδοτικότητα. Παράλληλα, για να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους των κρατών της ευρωζώνης, απαιτούνται δραστικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ζήτησης, που θα τονώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγής στο τουλάχιστον 1,5% για την Ιταλία, την Πορτογαλία και άλλες αρτηριοκληρωτικές χώρες.
      Για να καταλήξει στο άρθρο του: «Το φετίχ της ευρωζώνης ''απαγορεύεται η νομισματική χρηματοδότηση των κρατικών χρεών'', παραλύει την ΕΚΤ. Ο ενστικτώδης αντι-κεϊνσιανισμός του τευτονικού περιθωρίου, ευνουχίζει την δημοσιονομική πολιτική. Η εγχώρια πολιτική παράλυση αναστέλλει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα AQR - stress test ήταν παραμυθία. Καλή τύχη, ευρωζώνη».

      Διαγραφή
  6. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η "κεφαλαιοποίηση", δηλαδή η τρέχουσα αγοραία αξία των μετοχών μιας επιχείρησης (τράπεζας εν προκειμένω) επηρεάζει την πραγματική οικονομική κατάστασή της, ειδικά σε ένα χρηματιστήριο όπως το ελληνικό όπου η "κερδοσκοπία" μέσω αγοραπωλησιών πάει σύννεφο. Εάν π.χ.η συνολική αγοραία αξία των μετοχών της Τράπεζας Χ είναι σήμερα 50% κάτω σε σχέση με την αρχή του χρόνου, πώς επηρεάζονται τα πραγματικά διαθέσιμα ή γενικά τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της Τράπεζας αυτής? Έχω την εντύπωση ότι η εικόνα του ισολογισμού (ενεργητικό + παθητικό) αποτυπώνει την ονομαστική αξία των μετοχών που έχουν εκδοθεί και "κυκλοφορούν" και όχι την αγοραία-χρηματιστηριακή, η οποία σήμερα είναι πάνω και αύριο κάτω και αντίστροφα.
    Παρακαλώ για κάποια διευκρίνιση..

    Ευχαριστώ,
    Σίμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρηματιστήριο χρησιμοποιείται για άντληση κεφαλαίου. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει οι τιμές των μετοχών να είναι ελκυστικές. Για να γίνουν ελκυστικές θα πρέπει οι τράπεζες να επαναγοράζουν τακτικά τις ίδιες τις μετοχές τους με σκοπό να κρατάνε την τιμή σε υποφερτά επίπεδα. Με τι τις αγοράζουν; Με φούσκες; Με παπαρούνες; Όχι. Με ρευστά διαθέσιμα. Όταν η κεφαλαιοποίηση έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξίας της σημαίνει ότι οι μετοχές δεν είναι ελκυστικές για επενδυτές, οι οποίοι στην πρώτη ευκαιρία αναζητούν να τις ξεφορτωθούν, κι ότι το κράτος που έχει λάβει χαρτιά έναντι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που έκανε με χρέος, έχει χάσει τα λεφτά του. Κατανοητό;

      Διαγραφή
  7. Δηλαδή τα 9 δισ που λέτε,τα έχασαν επαναγοράζοντας δικές τους μετοχές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαπιστώνω πως μερικοί σχολιαστές όπως ο 2:31 το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως να συκοφαντήσουν τον κύριο Καζάκη . Κάνουν τα πάντα και σχολιάζουν σε κάθε άρθρο του Καζάκη προσπαθώντας να τον βγάλουν λάθος .Ότι και να γράψει ο Καζάκης …γι άυτους είναι λάθος .Δημήτρη μην απαντάς σε τέτοια σχόλια σε παρακαλώ.
    Έξαλλου απορώ γιατί σε διαβάζουν??? Νοιάζονται μήπως για μας του λίγους απομείναντες που σε διαβάζουμε να μας ανοίξουν τα μάτια ?? μάλλον όχι ….. Δεν βαρεθήκατε ακόμα???
    Τους έχω καλύτερη πρόταση …ας διαβάσουν τον κύριο ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟ CAPITAL …
    Μακριά από το blog του Καζακη …..αφήσετε το για μας τους ηλίθιους …εσείς οι έξυπνοι αλλού …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η έννοια της κατάθεσης δεν υπάρχει πιά, όχι μόνο στην ελλάδα αλλά και στην ευρωπαική ένωση γενικότερα, όχι μόνο στην ευρωπαική ένωση αλλά και στις ηνωμένες πολιτείες, στό ηνωμένο βασίλειο, στον καναδά, στην ιαπωνία, στην αυστραλία και στην νέα ζηλανδία. Γι' αυτές τις χώρες έχουν ήδη υπογραφή σχέδια εφαρμογής bail in.
    Όταν "καταθέτεις" στις τράπεζες αυτών των χωρών, χωρίς να σε παροτρύνω ότι οι καταθέσεις σε άλλες χώρες είναι απαραίτητα ασφαλείς, παίρνεις μεγάλο ρίσκο να χάσεις μεγάλο μέρος των χρημάτων σου μέχρι σχεδόν όλα. Το ίδιο ρίσκο παίρνεις όταν έχεις επενδύσει σε ομόλογα αυτών των τραπεζών.
    Μια ωραία πρωία μπορεί να χάσεις τα λεφτά σου επειδή έκαναν bail in για να σώσουν την τράπεζά τους, φυσικά χωρίς να σε ρωτήσουν και χωρίς να σε προειδοποιήσουν.
    Κάνε τις επενδύσεις σου λοιπόν όπως επιθυμείς. Μερικοί από εμάς θέλουν να επιλέγουν πιό ξεκάθαρα τα πιθανά ρίσκα τους και τα πιθανά κέρδη τους. Μερικοί επίσης θέλουν να εκτιμούν και άλλες επενδύσεις πέρα από το χρήμα, για τους οποίους το χρήμα μπορεί να αποτελέσει μέσο για να ζήσουν αλλά όχι ο σκοπός της ζωής τους.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω σας έχει διαφύγει το σημαντικότερο, ότι το λεγόμενο stress test ήταν τόσο ελάχιστα πιεστικό που το worst case scenario δεν περιλάμβανε καν την πιθανότητα ύφεσης στην NA Ευρώπη. Περισσότερα στο http://www.zerohedge.com/news/2014-10-26/chart-crushes-all-credibility-ecbs-latest-stress-test
    Γ.Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς παρεξήγηση φίλε μου, αυτό το έχω επισημάνει από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης των test αντοχής και γραπτά και ραδιοφωνικά (e-roi.gr)

      Διαγραφή