Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αγορές το έχουν προεξοφλήσει: Η Ελλάδα υπό καθεστώς κηδεμονίας εσαεί!

Η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο βαθιά σε δύνη αποπληθωρισμού και οι εντολοδόχοι των δανειστών, αλλά και της Μέρκελ, που έχουν κατσικωθεί στην κυβέρνηση συνεχίζουν την αποστολή εκποίησης ολόκληρης της χώρας και του λαού. Ο Σαμαράς μάλιστα μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και την πολιτική στήριξη που νομίζει ότι απέσπασε από την σιδηρά καγγελάριο, προέβει σε απίστευτες δηλώσεις.

"Πετύχαμε να βγούμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από ότι έλεγε το πρόγραμμα, τον Απρίλιο του 2014 αντί του 2016.Και σήμερα οφείλω να σας πω ότι τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλά. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων τον Απρίλιο όταν βγήκαμε στις αγορές ήταν 4,95. Σήμερα έχουν σταθεροποιηθεί στο 4,20 με τάση να κατέβουν και άλλο. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας." Είπε ο δοσίλογος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το μεγάλο αφεντικό, την Μέρκελ.


Η απάντηση των αγορών

Αρκούσε αυτή η δήλωση για να οδηγήσει τις αγορές να υποβαθμίσουν τα κρατικά ομόλογα στην Ελλάδα, στέλνοντας τις αποδόσεις σε υψηλό πέντε εβδομάδων," εν μέσω ανησυχιών", όπως αναφέρει το Bloomberg, "για τον τερματισμό της οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία θα επιτρέψουν στη χώρα να υποχωρήσει ο έλεγχος του προϋπολογισμού."

"Πρέπει να είναι μια ανησυχητική προοπτική να έχει κανείς εκ νέου την Ελλάδα μόνη της και ο κ Σαμαράς να προσπαθεί να μας πείσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τα σημερινά επίπεδα απόδοσης," είπε ο Marius Daheim, ένας ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Bayerische Landesbank στο Μόναχο. «Η αγορά θα είναι πιο ήρεμη, αν γνώριζε ότι η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής με εξωτερικό έλεγχο επί της οικονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πειθαρχίας."

Τα κρατικά ομόλογα στην Ελλάδα υποχώρησαν τελικά και για τρίτη ημέρα, ωθώντας τις αποδόσεις των 10ετών στο υψηλότερο επίπεδο έξι εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα επιδιώκει να μπει σε διαδικασία αυτο-χρηματοδότησης και έτσι - όπως αναφέρουν οι αναλυτές των αγορών - έθεσε σε κίνδυνο τον υπό έλεγχο προϋπολογισμό της. Φανταστείτε επιτυχία του Σαμαρά. Μέσα σε τρεις ημέρες από τότε που έκανε τις δηλώσεις ότι δήθεν οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα εκτίναξε τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αρκετά πάνω από το 6% επιτόκιο.

Να θυμίσουμε εδώ ότι το ιστορικό μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού με κρατικά ομόλογα την περίοδο του ευρώ έως το ξέσπασμα της χρεοκοπίας, κυμάνθηκε για την Ελλάδα γύρω στο 4,04%. Ο Σαμαράς τόλμησε να πει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές για αναχρηματοδότηση του χρέους της με 4,20% και οι αγορές αντέδρασαν ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 6,23%.

"Υπάρχει ανησυχία για το αν θα συνεχίσουν να τηρούν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και να προχωρήσουν με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις" έξω από ένα επίσημο πρόγραμμα, δήλωσε ο Alessandro Giansanti, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING Groep NV στο Άμστερνταμ. Η διαφορά στην απόδοση, ή spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 21 μονάδες βάσης σε 526 μονάδες βάσης, το πιο υψηλό επίπεδο από τις 11 Αυγούστου, με βάση τις τιμές κλεισίματος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν με πολύ απλά λόγια ότι οι αγορές απαιτούν η Ελλάδα να βρίσκεται υπό έλεγχο, ή κηδεμονία εσαεί προκειμένου να διαπραγματεύονται τα ομόλογά της. Τα υπόλοιπα είναι προεκλογικού χαρακτήρα ανοησίες των κυβερνώντων για αφελείς και πολύ ανόητους.

Προς νέο πρόγραμμα "διάσωσης"...

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα θα είναι ένα θέμα συζήτησης στις επόμενες εβδομάδες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Ενώ η υποστήριξη της ζώνης του ευρώ για την Ελλάδα λήγει φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει την εκταμίευση κονδυλίων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ωστόσο, το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται λόγω πρωτίστως της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους παραμένει σημαντικό. Το 2015 θα πρέπει να πληρωθούν από το δημόσιο ταμείο πάνω από 16 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα και πάνω από 9 δις ευρώ σε τόκους. Σύνολο 25 δις ευρώ υποχρεώσεις. Αν θεωρήσουμε ότι το "μαξιλάρι" του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σύμφωνα με τους κυβερνώντες είναι γύρω στα 11 δις ευρώ, δεν χρησιμοιείται για τις τράπεζες, αλλά πάνε στο δημόσιο χρέος, τότε οι υποχρεώσεις μειώνονται στα 14 δις ευρώ.

Το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει για την Ελλάδα το 2015 λίγω πάνω από 7 δις ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις μειώνονται σε 7 δις ευρώ. Ο δημοσιονομικός στόχος της τρόικας για την Ελλάδα το 2015 είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης άνω των 4 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι - με την προϋπόθεση ότι όλα πάνε σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί - το δημοσιονομικό κενό από την αναχρηματοδότηση του χρέους είναι γύρω στα 3 δις ευρώ για το 2015.

Το ποσό αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσουν να το πάρει η Ελλάδα με έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγων. Έτσι, η χώρα θα εμφανιστεί ότι βγαίνει από τα μνημόνια και ότι δεν χρειάζεται εξωτερική ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Φυσικά, η λιτότητα και οι οριζόντιες περικοπές θα συνεχίσουν να συνθλίβουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία στο κηνύγι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ενώ η κηδεμονία θα συνεχίζεται υπό καθεστώς Ράιχενμπαχ, δηλαδή Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Ο κίνδυνος είναι πράγματι ο εφησυχασμός - οι εθνικές κυβερνήσεις νομίζουν ότι οι τιμές των ομολόγων τους βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των επιτευγμάτων τους στην ημερήσια διάταξη των μεταρρυθμίσεων, ενώ στην πραγματικότητα τα περισσότερα από αυτά είναι λόγω της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής," δήλωσε ο S & P Kraemer στην τηλεόραση του Bloomberg. "Έτσι, ο κίνδυνος εφησυχασμού είναι κάτι που έχουμε επιισημάνει για πάνω από ένα χρόνο τώρα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ υπήρξε."

Η ευρωζώνη δεν σώζεται...

Με άλλα λόγια ζούμε μια επίπλαστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επεκτατική νομισματική πολιτική του Ντράγκι και τα χαμηλά επιτόκια. Η ΕΚΤ διοχετεύει άφθονο και φθηνό χρήμα που οι τράπεζες, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια, μετατρέπουν σε ομόλογα. Κι όχι μόνο. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη νιώθουν ανακούφισει γιατί μπορούν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια. Οι αγορές νιώθουν επίσης σίγουρες γιατί ο Ντράγκι τους έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους. Με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι σίγουροι για ότι κι αν συμβεί με τις χώρες της ευρωζώνης, πληρώνει τελικά ο Ντράγκι, έχουν βαλθεί να αγοράζουν. Κι έτσι όλοι είναι μια χαρούμενη παρέα. Ο ένας φροντίζει για τον άλλο, όπως στην κόζα νόστρα.

Ταυτόχρονα, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι οδηγίες που έχουν ονομαστεί χαρακτηριστικά "two pack agreement", επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο να επιβάλλει κατά το δοκούν πολιτικές μνημονιακού χαρακτήρα στα κράτη μέλη, αλλά της έχουν δώσει το δικαίωμα να εποπτεύει άμεσα τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Γιατί λοιπόν να ανησυχούν οι αγορές; Όσο η κηδεμονία σφίγγει τα λουριά και ελέγχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη, δεν έχουν να φοβούνται τίποτε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο Ντράγκι να ανοίγει διαρκώς όλο και περισσότερο την στρόφιγγα για άφθονο και φθηνό χρήμα. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι τράπεζες της ζώνης ζήτησαν και πήραν € 83 δισεκατομμύρια σε στοχευμένα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ποσό αυτό ήταν κάτω από όλες τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Κάτι που υποδηλώνει ότι ακόμη και οι τράπεζες έχουν "στομώσει" από την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην ευρωζώνη.

Το γεγονός αυτό τροφοδότησε τις εικασίες ότι η ενίσχυση που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, θα πρέπει να συμπληρωθεί με μια ποσοτική-χαλάρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ώστε να αποτρέψει τη ζώνη του ευρώ να διολισθήσει σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ. Έστω κι αν η όλη επιχείρηση είναι παντελώς αδιέξοδη. Το χρήμα που παρέχει η ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο μετατρέπεται σε ομόλογα πρωτίστως, αλλά και σε παράγωγα, είτε μετοχές στις χρηματαγορές. Αντί για δάνεια προς επιχειρήσεις για επενδύσεις, όπως θέλει το θρησκευτικό δόγμα που ακολουθεί κατά γράμμα ο Ντράγκι και η ευρωζώνη.

Οι εκθέσεις για τη βιομηχανία της ευρωζώνης "ενισχύουν την υπόθεση πώς τα μέτρα της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Michael Leister, ένας ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Commerzbank AG στην Φρανφούρτη. "Η αγορά φαίνεται να περιμένει περισσότερα, πολλά περισσότερα και μεγαλύτερη χαλάρωση από την ΕΚΤ."

Πότε όμως η ποσοτική χαλάρωση και το περισσότερο χρήμα στις τράπεζες έφερε αποτέλεσμα; Ο Ντράγκι θα αναγκαστεί να φορτώσει ακόμη περισσότερο την ΕΚΤ αυξάνωντας το ενεργητικό της τράπεζας πάνω από τα 3 τρις ευρώ, που είναι ο στόχος του σήμερα. Θα αναγκαστεί να μηδενίσει κυριολεκτικά το διατραπεζικό επιτόκιο και πάλι δεν θα πετύχει τίποτε. Οι τράπεζες είναι και παραμένουν καταβόθρες χρήματος. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με την πτώχευση των τραπεζών και τη διαγραφή δημόσιων και ιδιωτικών χρεών. Κι επειδή αυτό είναι ανήκουστο για το πολιτικό και χρηματιστικό καρτέλ που διευθύνει την ευρωζώνη, η κατιούσα θα συνεχίζεται μέχρι να βυθιστούν όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό.

Συζητάνε το διπλό νόμισμα

Και τότε θα τεθεί ζήτημα κοπής νομίσματος. Ήδη τίθεται από πολλές πλευρές υποδεικνύωντας ως παράδειγμα την κοπή νομίσματος από την αμερικανική Fed. Όμως κοπή νομίσματος στην ευρωζώνη να το ξέρετε όλοι καλά, σημαίνει διπλό νόμισμα. Δηλαδή σημαίνει εισαγωγή στις πιο καταπονημένες οικονομίες, όπως της Ελλάδας, ενός εναλλακτικού νομίσματος, άμεσα υποτιμήσιμου για τις εσωτερικές συναλλαγές.

Έτσι, οι εσωτερικές συναλλαγές, οι αμοιβές και οι καταθέσεις, από ένα σημείο και μετά στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα χρησιμοποιούν το εσωτερικό ευρώ, ενώ η πληρωμή των χρεών, αλλά και οι εξωτερικές δοσοληψίες της οικονομίας θα χρησιμοποιούν το σκληρό ευρώ. Η Κύπρος είναι ήδη έτοιμη για την εισαγωγή ενός τέτοιου νομίσματος. Έχει ήδη επιβάλλει δεσμεύσεις στις καταθέσεις και περιορισμούς στην κίνηση του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια έχει όλα τα προσόντα ήδη για να της επιβάλλουν διπλό κατοχικό νόμισμα.

Ταυτόχρονα θα προχωρήσει και η αποκαλούμενη "τραπεζική ένωση" με βάση την οποία η εποπτεία των λεγόμενων "συστημικών" τραπεζών περνά στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Τι σημαίνει πρακτικά "τραπεζική ένωση"; Σημαίνει ότι οι "συστημικές" τράπεζες δεν θα εντάσσονται πλέον στην δικαιοδοσία του κράτους μέλους και των εθνικών αρχών δικαιοσύνης.

Έτσι, το μόνο που θα είναι υποχρεωμένο κάθε κράτος μέλος είναι να καταβάλει το αντίτιμο κάθε φορά για τη "διάσωσή" των τραπεζών που θα αποφασίζει η ΕΚΤ. Ενώ οι πολίτες θα είναι έρμαια της "βιωσιμότητας" των τραπεζών, η οποία θα υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος ή νόμου. Με άλλα λόγια ο πολίτης ως δανειολήπτης, είτε ως καταθέτης δεν θα μπορεί να ασκήσει τα έννομα δικαιώματά του έναντι των "συστημικών" τραπεζών, προκειμένου να μην τρωθεί η "βιωσιμότητα" των τραπεζών. Έτσι δικαστικές αποφάσεις προστασίας των δανειοληπτών και των καταθετών από τις τράπεζες, δεν θα έχουν κανένα νόημα.

Η αυθαιρεσία στην υπηρεσία των τραπεζών

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγορές των "συστημικών" τραπεζών στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναβολή των φόρων που χρωστούν αυτές. Με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε, την Τετάρτη το απόγευμα εκπροθέσμως, από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. 

Ειδικότερα, η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας (και μάλιστα μετά την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο επισυναπτόταν) προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπήρξε δε και η αφορμή για την μη υπερψήφισή της από την ΔΗΜΑΡ. Φυσικά εκτός από διαμαρτυρίες μην περιμένετε τίποτε άλλο. Το να αποχωρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με τους υπόλοιπους που το παίζουν εκ του ασφαλούς αντιμνημονιακοί εντός κοινοβουλίου, είναι από τα αδιανόητα. Κι έτσι οι κυβερνώντες είναι εξασφαλισμένοι. Όσο αυθαίρετοι και σκανδαλώδεις κι αν είναι σ' ότι κάνουν εντός και εκτός κοινοβουλίου, έχουν μια αντιπολίτευση που απλά καταγγέλει και ύστερα κάθεται στ' αυγά προκειμένου να νομιμοποιήσει τις σκανδαλώδεις αυθαιρεσίες και απανωτά πραξικοπήματα.

Ειλικρινά είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τόσο νομοταγής αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο. Σε μια εποχή όπου έχουν συντελεστεί πραξικοπήματα, έχει καταλυθεί το σύνταγμα και οι κυβερνώντες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με προκλητική αυθαιρεσία.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το συνάδελφό του επί των Οικονομικών, δηλώνοντας πως «εγώ, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"». Προσέξτε λογική. Χαρίζουν τους φόρους στις τράπεζες στο όνομα της αντιμετώπισης των "κόκκινων δανείων".

Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενόψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Με άλλα λόγια για τα επόμενα 30 χρόνια ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει τους φόρους που κανονικά θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες.

Κι όλα αυτά προκειμένου να περάσουν τα stress test οι τράπεζες. Υπάρχει τίποτε πιο εικονικό από αυτά τα stress test; Αν τώρα χαρίζουν στις τράπεζες τους φόρους, σε έξη μήνες τι θα τους χαρίσουν για τα νέα stress test; Το πράγμα είναι απλό. Οι κυβερνώντες εκτελούν τις εντολές που έχουν από τα επιτελεία της ευρωζώνης. Και η αντιπολίτευση με την παρουσία της στο κοινοβούλιο τους νομιμοποιεί. Όλα τα άλλα είναι για αφελείς και ανόητους, που πιστεύουν τα λόγια και δεν κοιτούν τις πράξεις.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 28/9/2014

7 σχόλια:

  1. Μα πώς μπορεί να κατανοήσει ο μέσος Έλληνας όλο αυτό το σκηνικό,όταν βλέπει τους πάντες στην τηλεόραση να είναι "νομοταγείς"και ακούει ενίοτε μέρος της αλήθειας και ποτέ ολόκληρη;Εφησυχάζει,γιατί νιώθει αδύναμος απέναντι στους "ισχυρούς"του πλούτου και θεωρεί ότι γενικά κι αόριστα κάποια παραχώρηση θα κάνουν μέσω και του "πολιτικού"συστήματος,για να διασωθούν κι οι ίδιοι.Οι πράξεις όμως αυτές τι προοπτική έχουν;Είναι δυνατόν να συνεχίζονται επ' άπειρον;Δεν κατανοούμε ότι οι ίδιοι βάζουν "φωτιά"στο ίδιο το δικό τους χρηματοπιστωτικό σύστημα;Θα μείνουν στο τέλος με το "μουνζούρη"υπό μορφή χρεογράφων,ομολόγων,μετοχών κ.λ.π.Δεν τη "γλιτώνουν"με τίποτα αυτή τη φορά...ή κατάλαβα λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κ.Καζάκη, σας συγχαίρω για τον αγώνα σας μόνο που θα ήθελα να σας γράψω πως συντριπτική μάζα των πολιτών έχει αλλοιωθεί στην ρεμούλα, στο κλέψιμο και στην διαφθορά. Δεν είναι ότι μια χούφτα ή και πολλές πάρτε το όπως θέλετε μας οδήγησαν στην καταστροφή.

    Δείτε πχ στο "πεδίο της λαϊκής κυριαρχίας" δηλ στους δήμους πόσοι είναι με πλαστά πτυχία, πόσα χρήματα έχουν μπει σε ιδιωτικές τσέπες, όχι βιομηχάνων, ούτε ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε αλλά απλών καθημερινών ανθρώπων με συμβάσεις μαϊμού.
    Απλοί συνταξιούχοι και οι συγγενείς τους όταν πέθαναν συνέχιζαν να εισπράττουν σύνταξη που ήταν με αλλοιωμένα στοιχεία(πχ σύνταξη αναπηρίας ενώ δεν ήταν ανάπηροι). Είναι αδιανόητο! Ο ατομικισμός ζει και βασιλεύει, ενώ η απάτη έγινε "χάρισμα". Μεγάλωσαν γενιές που διδάχτηκαν πως να αρπάξουν. Και αυτό σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας... Μάλιστα, όσα πιο πολλά "αρπάζεις" τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την τιμωρία. Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω πόσο πολύ έχει διαβρωθεί η σύγχρονη κοινωνία και οι άνθρωποι που ζούνε σε αυτή τη χώρα. Κανείς δε νοιάζεται για τον διπλανό του. Κανείς δε νοιάζεται για το πρόβλημα που έχει χτυπήσει την πόρτα του συμπολίτη του, του γείτονά του. Όλοι σκέφτονται αν "τα μέτρα" προσβάλουν τα δικά τους μικροσυμφέροντα...!

    Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω πως κατά την γνώμη μου, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η μάζα των απλών ανθρώπων προσπαθεί να συμβιβάσει το αδιέξοδο και είναι συνεπαρμένη από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ(γιαυτό θα βγει πρώτο κόμμα), σχετικά με την επιτυχία της διαπραγμάτευσης εντός του Ευρω.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ η πλειοψηφία οτι πρέπει ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ το τίμημα της κατάστασης που σας περιέγραψα στην πρώτη παράγραφο. ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

    Το τίμημα του να διαγράψουμε το χρέος και να δικαστούν οι υπεύθυνοι θα είναι ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, δεν είναι απλό, θα υπάρξει reset περιουσιακών στοιχείων και μια ανωμαλία αλλά ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΝ, δεν θέλουν να πληρώσουν......
    Μέχρι τότε θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας πως όλα όσα έχουν κερδίσει παράνομα είναι διατηρήσιμα....

    Πού είναι μωρέ η λεβεντιά εκείνων που δεν επέτρεπαν σε κανέναν να τους μειώσει; Πού είναι εκείνα τα λεβεντόπαιδα που έδωσαν το αίμα τους για όλους εμάς; Αυτή η γη ποτίστηκε με αίμα. Είναι μεγάλο κρίμα να την κυβερνάνε ξένοι και ανάξιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μας εσύ σε παρακαλώ, πόσοι είναι με πλαστά πτυχία πτυχία στους δήμους;
      Πόσα χρήματα έχουν μπει σε ιδιωτικές τσέπες απλών καθημερινών ανθρώπων με συμβάσεις (!) μαϊμού ;
      Συγκρίνονται με το διαχρονικό πάρτυ της ολιγαρχίας;

      Πρόσεξε μόνο φίλε μου τι θα απαντήσεις, γιατί αν δε μπορείς να μου παραθέσεις στοιχεία έχω το δικαίωμα να πω οτι χειραγωγείσαι απο τη χυδαία προπαγάνδα των ΜΜΕ και με τη σειρά μου να αναρωτηθώ: πού είναι η οξύνοια εκείνων που δεν επέτρεπαν σε κανέναν να τους παραπληροφορεί και τους χειραγωγεί; Μήπως ανήκεις ΕΣΥ στη "μάζα" όπως λές;

      Απο πού κι ως πού, τέλος, θα υπάρξει γενικά κι αόριστα reset περιουσιακών στοιχείων και ανωμαλία αν διαγράψουμε το χρέος;


      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Ανώνυμε (1 Οκτωβρίου 2014 - 1:28 π.μ) με βάζεις να σου πω ότι η ολιγαρχία έχει κάνει πάρτι και σε σύγκριση με τις ιδιωτικές τσέπες των απλών καθημερινών ανθρώπων, έχει κερδίζει πολλαπλάσια. Αυτό είναι βέβαιο και δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να το καταλάβεις. Όμως ένα έχω να σε ρωτήσω , πιστεύεις ότι θα μπορούσε να το κάνει αυτό αν δεν είχε βάλει και στο κόλπο της διαφθοράς και μάζα ανθρώπων πολλαπλάσια από την δική της αριθμητική δύναμη? Δηλ θέλεις να μου πεις πως χιλιάδες αδιάφθορων, δίκαιων, που κοιτούσαν το συλλογικό καλό ανθρώπων εξαπατήθηκαν από λίγους (ολιγαρχία) που κυβερνούσαν.
      Πρόσεξε μόνο φίλε μου τι θα απαντήσεις, γιατί έχω το δικαίωμα να πω δεν αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει και πως εξηγείς το γεγονός γιατί ο απλός Έλληνας δεν αντιδρά στην κατάλυση της έννοιας του κράτους και της Εθνικής κυριαρχίας. Πιστεύεις πως έχει συνείδηση τι σημαίνει κράτος (και να μην το μπερδεύει με το κόμμα και τον διεφθαρμένο συνδικαλισμό), οργανωμένο με νόμους που ισχύουν πέρα από τα κομματικό συμφέρον? Ποιοι έδωσαν το βήμα στην βουλή για αυτά τα λαμόγια του κερατά που ψήφιζαν ότι λέει η κομματική γραμμή με στόχο να μη χαλάσουμε την «κυβερνητική συνοχή» κατά το σκεπτικό τους, ενώ έλεγαν ότι διαφωνούσαν? Μήπως τα ψήφισε αυτά τα πρόσωπα η ολιγαρχία?

      Που είναι ο κόσμος που είναι ο λαός? Αν αισθάνονταν δίκαιος, αγνός, και εξαπατημένος από τους διεφθαρμένους ολιγάρχες θα μπορούσε ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ με βάση το Εθνικό πραγματικό συμφέρον και σε βεβαιώνω δεν θα φοβόνταν το κόστος (όπως τον φοβερίζουν τώρα τα Μ.Μ.Ε τι θα γίνει αν φύγουμε από το ευρώ) να διαγράψουμε μονομερώς το σύνολο τους χρέους) για να πετάξουμε τους προδότες έξω από την χώρα.

      Τώρα σχετικά με το reset περιουσιακών στοιχείων αν διαγράψουμε το χρέος, θα πρέπει να συζητήσουμε με μια κοινή βάση. Δηλ τι αντανακλά το χρήμα? Κατά την άποψη μου το χρήμα είναι μια έννοια αυθαίρετη. Δηλαδή όλοι οι άνθρωποι της γης έχουν συμφωνήσει ότι τα χαρτονομίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συναλλαγές μας.

      Αν αύριο συμφωνήσουμε να αλλάξουμε τα χαρτονομίσματα, τότε τα πρώτα δεν θα έχουν καμία αξία. Άρα αξία έχει η έννοια που αντιπροσωπεύουν τα χαρτονομίσματα και όχι αυτό καθεαυτό το χαρτονόμισμα. Αν αύριο συμφωνήσουν όλοι οι άνθρωποι ότι ο χρυσός δεν έχει αξία και δεν θέλει κανείς να τον αγοράσει, τότε η αξία του θα πέσει στο μηδέν.
      Συμφωνείς σε αυτό?
      Αν ναι, τότε θα συνεχίσω τον συλλογισμό μου και να σου πω ότι όταν θα γίνει η μονομερής διαγραφή του χρέους, οι «έξω», σε αυτούς που χρωστάμε στο νέο νόμισμα τι αξία νομίζεις ότι θα τους δώσουν?
      Αλλά και οι « άλλοι έξω»¨ δηλ σε αυτούς που ΔΕΝ χρωστάμε τι συμφέρον έχουν? Να δώσουν στο νέο νόμισμα μεγάλη αξία? Γιατί να το κάνουν αυτό?
      Σκέψου...

      Αρα θα μείνει το νέο νόμισμα με όποια αξία του δώσουν οι Ελληνες που κατοικούν στην χώρα. Αυτό εσύ το λες ομαλό? Και λες ότι δεν θα έχει αντανάκλαση σε ακίνητη περιουσία? Δεν θα υπάρχει η παράλληλη μαύρη αγορά "σκληρού" νομίσματος? Έχεις διαβάσει τι λέει η ιστορία?

      Άρα δεν θα είναι καταιγίδα? Ναι, κατά την άποψη μου θα είναι πολύ σκληρό και θα αλλάξουν απότομα «οι αξίες» (κάτι που γίνεται και τώρα με βαθμιαίο τρόπο όμως) αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος για εθνική ανεξαρτησία και ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ προοπτική για τους νέους. Μη κοροϊδεύεις τον κόσμο ότι η μονομερής διαγραφή θα είναι κάτι το απλό και ανώδυνο...

      Διαγραφή
  3. Οι πιό αγεωγραφητοι έλληνες είναι αυτοι του Σύριζα. Ρωτηστε τους ποιά ειναι η νησιωτικη χώρα του βόρειου Ατλαντικού με 8 γράμματα που αρχίζει απο γιώτα. Θα σου πουν ...Ιρλανδία, Ιταλία, Ινδία, Ιαπωνία!!! Την Ισλανδία δεν θέλουν να την ξέρουν. Η διαγραφή μονομερώς του χρέους μέσα απο την πτώχευση των τραπεζών, δεν υπάρχει στην οικονομική τους ανάλυση ουτε καν ως η χειρότερη λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η συνενοχή,το αυτομαστίγωμα μας "έφαγε".Κατάφεραν να μας ενοχοποιήσουν,ενώ οι ντόπιοι ολιγάρχες μέσω του πολιτικού συστήματος της λαμογιάς κλέβανε χρόνια από το ψωμί των παιδιών μας...Οι πολίτες τι παράδειγμα ή τρόπο είχαν για να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο καθεστώς;Ιστορικά πάντα έτσι γίνεται,προσαρμόζονται στο καθεστώς,στην κοινωνική μηχανική του και κινούνται ανάλογα...ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ,ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ,ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗ ΒΕΒΑΙΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΕΚΧΥΔΑΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ;Επιτέλους ας καταλάβουμε ότι κι η πίεση που δέχτηκε ο λαός να απεμπολήσει αξίες,να βρωμίσει τη συνείδησή του ήταν βιασμός ψυχής και ευτελισμός-θύματα είμαστε κι όχι θύτες.Το υγιές είναι ότι το συνειδητοποιούμε όλο αυτό οι περισσότεροι και αναθεωρούμε την στάση μας αυτή.Το πλαίσιο,οι όροι αυτοί αν δεν αλλάξουν από εμάς τους ίδιους-πράγμα που είναι αναγκαιότητα επιβίωσής μας όσο ποτέ-τίποτε δε σώζεται.Αυτή η κρίση είναι πρώτιστα κρίση αξιών,πολιτισμού.Ή επαναπροσδιορίζουμε τις αξίες μας,θυμόμαστε ποιοι στ'αλήθεια είμαστε-γιατί έχουμε αρχές οι Έλληνες,που όμως τις ξεχάσαμε-ή χανόμαστε.Νομίζω ότι στο θυματοποιημένο λαό δε μιλάς με αρνηση,ούτε τον τρομάζεις,γιατί έτσι σου γυρίζει την πλάτη,αφού δεν αντέχει να φορτωθεί κι άλλους φόβους...Του μιλάς με θετικό τρόπο και τον βοηθάς να αποκτήσει τον ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ,την αξιοπρέπεια που το καθεστώς της φρίκης του στέρησε,καθιστώντας τον επαίτη στην ίδια του τη χώρα.Θέλει υπομονή,αγάπη,καλοσύνη και συγχώρεση...ταπεινότητα και σεμνότητα.Είμαστε ο πιο κακοποιημένος λαός ιστορικά,αλλά κι ο πιο προκομένος και πεισματάρης.Ας αγαπήσουμε εαυτούς κι ας απενοχοποιηθούμε,για να θυμηθούμε,να βρούμε το χαμένο μας αληθινό εαυτό.Έλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι. Οι φτωχοι ειναι πιο φρονιμοι, εαν νοιωθουν ενοχες.
      Τερμα λοιπον το αυτομαστιγωμα.
      Οτι αυτομαστιγωθηκαμε, αυτομαστιγωθηκανε. Φτανει και περισσευει.
      Παμε παρακατω τωρα.

      Διαγραφή