Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Τίποτε δεν τελείωσε με το δημοψήφισμα της Σκωτίας, όλα τώρα αρχίζουν...

Το ΟΧΙ στην ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ενωμένο Βασίλειο νίκησε με 55% έναντι 45% του ΝΑΙ σε ένα δημοψήφισμα όπου συμμετείχε κοντά στο 85% του εκλογικού σώματος. Ζητωκραυγάζουν οι αγορές και οι βαρώνοι του πολιτικού κατεστημένου στη Βρετανία. Πολλοί απ' αυτούς βιάζονται να κλείσουν το όλο θέμα, όπως άλλωστε επιχειρούν και πολλοί απ' αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική εκστρατεία του ΝΑΙ.

Οι πρώτοι γιατί βιάζονται να απεμπλακούν από τα ακανθώδη άλυτα ζητήματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια. Ενώ οι δεύτεροι προσπαθούν να ισορροπήσουν την απογοήτευσή τους με την απαίτηση να ικανοποιηθούν μια σειρά υποσχέσεις που δόθηκαν από την κεντρική εξουσία.

Ωστόσο, αξίζει να πούμε ότι αυτή η αναμέτρηση, αν και έγινε με όρους δημοψηφίσματος, δεν διαφέρει και πολύ από τις αναμετρήσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στα πεδία των μαχών της μεσαιωνικής Βρετανίας. Είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, που σε εκλογική αναμέτρηση συμμετείχε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Το σύνηθες είναι να μην ξεπερνά το 40% η συμμετοχή στις όποιες εκλογικές διαδικασίες. Τεράστιες μάζες πήγαν για πρώτη φορά στην κάλπη, ενώ πριν απαξιούσαν και ψήφισαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία το ΝΑΙ. Το ίδιο και τα πιο καταπονημένα εργατικά στρώματα της Σκωτίας.

Ωστόσο, αυτό που νίκησε ήταν η εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας που πήρε ασύλληπτες διαστάσεις. Η εκστρατεία αυτή έπιασε κυρίως στα μεσαία στρώματα, αλλά δεν τα έπεισε για το ΟΧΙ. Απλά τα φόβησε. Να γιατί το όλο ζήτημα δεν έληξε. Αντίθετα, τα αποτελέσματα πιστοποιούν ότι το ρήγμα είναι τόσο βαθύ που δεν μπορεί να κλείσει. Ο διχασμός θα συνεχίσει να υπάρχει και να βαθαίνει.

Η αναμέτρηση του ΝΑΙ με το ΟΧΙ δεν αφορούσε προαιώνιες έχθρες, αλλά την αποσάθρωση ενός ολόκληρου οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού συστήματος μέσα από την μετεξέλιξή του σε ένα είδος νεοφεουδαρχίας υπό την κυριαρχία του City. Η συνέπεια είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε. Οι κυβερνήσεις και το κράτος έχει μετατραπεί σε απλό εργαλείο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής καταστολής της εργαζόμενης κοινωνίας προς όφελος των βαρώνων του χρήματος με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού να οδηγείται στην απελπισία.

Το Bloomberg λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα σχολίαζε εύστοχα: "Οι κυβερνήσεις παντού, που δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν μια δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, έχουν υποστεί μια θανατηφόρα αποσύνθεση της νομιμοποίησής τους... Τα γεγονότα στη Σκωτία σκιαγραφούν μια πιο ριζοσπαστική δυνατότητα (πιθανό να συμβεί και στην ίδια την Ευρώπη σε λίγες εβδομάδες, όταν η Καταλονία μπορεί να ψηφίσει να αποσχιστεί από την Ισπανία): οι δυσαρεστημένοι πολίτες μπορεί να κινηθούν πολύ γρήγορα για να απορρίψει τις μη αντιπροσωπευτικές κυβερνήσεις με την διάλυση ολόκληρου του έθνους-κράτους."


Εδώ βρίσκεται η ουσία. Από αυτή την αποσύνθεση δεν μπορεί να προστατευτεί ούτε η Βρετανία, ούτε κανένα άλλο κράτος. Δεν διαθέτουν σήμερα ούτε καν τα μέσα με τα οποία εξασφάλιζαν την αφοσίωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στο υπάρχων σύστημα. Μόνο η βία τους έχει απομείνει. Κι αυτή να είσαστε σίγουροι ότι θα την ασκήσουν χωρίς κανένα ενδοιασμό, με όλους τους δυνατούς τρόπους, προκειμένου να καταστείλουν τις κοινωνικές αντιθέσεις που οξύνονται λόγω της ταύτισής των κρατών με ότι πιο παρασιτικό και βαθύτατα αντιδραστικό έχει γεννηθεί στην ιστορία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, την χρηματιστική ολιγαρχία. 

Κι ότι δεν μπορεί να λυθεί, ή να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του πληθυσμού μέσα από εκλογικές διαδικασίες, είναι σίγουρο ότι θα βρει το δρόμο της κοινωνικής εξέγερσης, ή του πολέμου. Πρόκειται για αδήριτο νόμο της ιστορίας.

24 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. 1 στους 4 Αμερικανούς είναι θετικοί στην ανεξαρτητοποίηση της πολιτείας τους από τις ΗΠΑ

      http://www.reuters.com/article/2014/09/20/us-usa-secession-exclusive-idUSKBN0HE19U20140920

      Διαγραφή
    2. για δείτε και αυτό, https://www.youtube.com/watch?v=JWkNlh6e_KQ

      Διαγραφή
  2. Οτι έλεγε ο κ.Καζακης πριν 4 χρόνια, οτι η ιδιωτικη τραπεζα της Ελλαδος είναι ουσιαστικά πλυντηριο μαυρου χρηματος και τα καναλια τον ελεγαν γραφικο.

    Η εξουσια που εχει η ΕΚΤ και το Ευρωπαικο δικαιο πρεπει να καταργηθουν και να συσταθεί ΤΟΠΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ με εξουσιες μεγαλυτερες απο την ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ "ΕΛΛΑΔΟΣ"
    Το θεμα ειναι αν υπαρχουν δυναμεις για κατι τετοιο , ο κοσμος ακομα κοιμαται..
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ της 19-9-2014

    "Εξηγήσεις από το ΣΔΟΕ ζητάει ο γενικός γραμματέας διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, ο οποίος έστειλε επιστολή στο Σώμα και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος διατυπώνοντας ερωτήματα για συγκεκριμένους επιχειρηματίες που φέρεται να βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του, στη λίστα περιλαμβάνονται όχι μόνο φοροφυγάδες, αλλά και επιχειρηματίες που πήραν δάνεια για να κάνουν επενδύσεις ώστε να αυξήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά τελικά τα έβγαλαν στο εξωτερικό."

    ΚΑΛΟ ΕΕΕ , και εδω κανουν κατασχεσεις σε μικρες περιουσιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οτι ελεγε ο κ.Καζακης στην πλατεια το 2011 και τον ελεγαν "γραφικό" και άλλα..
    τα λένε σιγά - σιγά και ξένοι οικονομολόγοι...
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ειδηση της 19-9-2014
    Ο διάσημος, γαλλικής καταγωγής, Βρετανός οικονομολόγος, δημοσιογράφος και συγγραφέας Φιλίπ Λεγκρέν, σε εκτενή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», λέει:

    -το ελληνικό δημόσιο χρέος προφανώς δεν ήταν βιώσιμο και θα έπρεπε να διαγραφεί, κάτι που όμως θα σήμαινε απώλειες για γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, οι οποίες είχαν δανείσει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα,

    -Αντί μιας 'Ενωσης με ισότιμα κράτη, η ΕΕ εξελίχθηκε σε κάτι, το οποίο οι χώρες-πιστωτές εκμεταλλεύονταν για να επιβάλουν τη θέλησή τους στις χρεωμένες χώρες και αυτό είναι μια τραγωδία που καταστρέφει την ΕΕ και αυτό για να ΣΩΘΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    - Ο ίδιος πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι κυβερνήσεις θέτουν τα συμφέροντα των τραπεζών υπεράνω εκείνων των πολιτών τους,

    - ο γερμανικός δρόμος ήταν ο λανθασμένος και για την ίδια τη Γερμανία, καθώς είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι η Γερμανία αποτελεί μια τεράστια οικονομική επιτυχία τη στιγμή που οι Γερμανοί (αφαιρώντας κανείς τον πληθωρισμό) έχουν σήμερα μικρότερο εισόδημα από το 1999.

    -Η αποδοχή της ΕΕ να είναι χαμηλότερη από ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μια ολόκληρη γενιά νέων που ποτέ δεν είχε εργασία και που δεν έχει καμιά ελπίδα ότι θα αποκτήσει στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Δημήτρης έχει την ευρυμάθεια και το ταλέντο να αντιμετωπίζει πρακτικά τις όποιες προκλήσεις,αλλά και την κοινωνική ευαισθησία να "ανατέμνει"την αλήθεια προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.Καθόλου τυχαία δεν έχει αυτές τις "χάρες"... που φαντάζομαι με πόσο κόπο,αγωνία,αγώνα και θυσίες τις κατέκτησε(η όποια σύγκριση με τα ξόανα των "πολιτικών"από τζάκι είναι για κλάματα-σαν να συγκρίνουμε τον ουρανό με το βούρκο).Το ζητούμενο είναι για όλους μας να αξιολογήσουμε ,να διακρίνουμε,να αναδείξουμε επιτέλους -με κριτήριο την αλήθεια,τον πατριωτισμό,τον αγώνα,την προσφορά- ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ απλούς,έντιμους,υπεύθυνους κι ευαίσθητους κοινωνικά,οι οποίοι θα μπορούν να αναγεννήσουν τη νέα Ελλάδα,που όλοι ονειρευόμαστε.Φορές αναρωτιέμαι πώς αντέχει την τόση ευτέλεια,μικροψυχία,ανοησία...Τέτοιοι άνθρωποι κρατάνε άσβεστη την ελπίδα μέσα μας...κι αποτελούν "φάρους" με το παράδειγμα,τη γενναιότητα και το ήθος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τις 64 συλλήψεις στο Κερατσίνι και τις ομαδικές πλημμεληματικές κατηγορίες χωρις ιχνος αποδεικτικών στοιχείων θα πεις τίποτα ή θα θίξουμε τους δεξιούληδες του ΕΠΑΜ ; Για τη κήρυξη της απεργίας της ΑΔΕΔΥ ως παράνομης θα πεις τίποτα ή αυτες ειναι ξεφτιλισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και δε μας αφορά;
    Μάλλον δε θα πεις τίποτα. Άλλωστε έχεις πολλάκις τονίσει οτι οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις είναι alter ego του φασισμού κι οτι τα σώματα ασφαλείας είναι πατριώτες.

    Σταύρος Φίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω από ποια τρύπα βγήκες, αλλά "συγκεντρώσεις" δήθεν αντιφασιστικές που απαγορεύουν δια ροπάλου να συμμετάσχουν όσοι θέλουν να διαδηλώσουν με λάβαρο το εθνικό σύμβολο είναι εξίσου φασιστικές με τους φασίστες. Και οι αντιλήψεις σας είναι κατεξοχήν ασφαλίτικες. Απλά η διαφορά σας είναι ότι δεν έχετε εξουσία. Αν και είμαι σίγουρος ότι έτσι και σπάσει ο διάολος το πόδι του και πάρετε εξουσία, θα αποδειχθείτε χειρότεροι από τους τωρινούς ασφαλίτες. Όσο για την ΑΔΕΔΥ, συγνώμη αλλά δεν πρόκειται να υποστηρίξω τους επαγγελματίες της κρατικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που ότι κάνουν, το κάνουν για την τιμή των όπλων και για την κατάπνιξη κάθε σκιρτήματος βάσης. Αν ήθελαν να τα βάλουν με την κυβέρνηση και το καθεστώς, θα μπορούσαν να τους είχαν ρίξει. Αλλά έτσι είναι. Ξεφτιλίζουν κάθε έννοια συνδικαλισμού και μετά θα πρέπει να τους ζητωκραυγάζουμε κιόλας. Ας προχωρήσουν ενάντια στην απαγόρευση, όπως έχουν προτείνει αληθινοί συνδικαλιστές, κάποιοι από αυτούς είναι στο ΕΠΑΜ, και τότε ναι, θα έχουν την στήριξή μας, αλλά απατεώνες επί μισθώσει που ξεπουλάνε τοις μετρητοίς αγώνες και ζητάνε επικύρωση μετά, δεν θα λάβουν από εμάς. Το αφήνουμε στο είδος σου.

      Διαγραφή
  6. 2015 ή 2016 Η ώρα της αποκάλυψης της Ελληνικής τραγωδίας..

    ιδιωτικές συνομιλίες που γίνονται με Έλληνες αξιωματούχους αλλά κι από τα μηνύματα που εκπέμπει η Αθήνα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν προτίθεται να πάει στις διαφαινόμενες κάλπες όντας σε Μνημόνιο.

    -τι σημαίνει η διακοπή χρηματοδότησης από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Αν θεωρηθεί ότι τα υπόλοιπα 2,6 δισ. ευρώ από τον EFSF δεν δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών, αναμφίβολα τα 12,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα υπόλοιπα του ΔΝΤ (3,5 δισ ευρώ για το 2014 και 9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016) χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής, πόσο μάλλον όταν υπάρχει πάντα η εκτίμηση του Ταμείου ότι υπάρχει και χρηματοδοτικό «κενό» περίπου 12,6 δισ ευρώ το 2015.

    - Να μην ξεχάσουμε και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, στεγαστικά, επιχειρηματικά -
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών φθάνει τα 69,239 δισ. ευρώ μέχρι και τον Αυγ του 2014. Μόνο τον Αυγ αυξήθηκαν κατά 1,47 δισ. ευρώ !!!

    Για ποιο χρηματοδοτικό κενό μιλάμε και ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΔΙς ΕΥΡΩ, ΣΕ ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΑ (ΔΑΝΕΙΑ)ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ θα μπορεί η κυβέρνηση να μαζέψει από τις αγορές>?

    Μόνο μια Παγκόσμια πολεμική σύγκρουση θα μας σώσει, διότι θα αλλάξουν οι σφαίρες επιρροής του Β παγκοσμίου πολέμου.
    ή μια εσωτερική αφύπνισης που όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο δύσκολη..

    Έχει το 2015 ή 2016 να γίνει της Πόπης ....





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα όλα αρχίζουν .....

    Αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν χρέη προς το Δημόσιο.
    Συνολικά φτάνουν τα 2.428.233 άτομα, μέχρι τον Ιουλιο του 2014.
    Περίπου οι μισοί Ελληνες χρωστάνε μόνο στην Εφορία και οι αλλοι μισοι στις Τράπεζες, ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ να ξεχρεώσουν ποτέ....

    --Από την 1 Ιανουαρίου 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014 τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί φτάνουν τα 15,24 δισ. ευρώ, όταν έναν μήνα νωρίτερα (Ιούνιος του 2014) ήταν 13,95 δισ. ευρώ.

    Που είσαι Τσιπράκο να χαρίσεις λεφτά στους πεινασμένους αφου βέβαια "διαπραγματευτείς" με τους αφέντες σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω παρά να προσθέσω ένα σχετικό άρθρο, υπό του Gilad Atzmon, που προσεγγίζει το θέμα κοινωνιολογικά με τίτλο: ISIS, Scotland and The Politics of Mimicry
    http://www.gilad.co.uk/writings/isis-scotland-and-the-politics-of-mimicry.html

    Ξεκινάει με το ερώτημα:
    "...Is the fact that half of the Scots want to split from Britain and the news that hundreds of young Muslim Brits are fighting with Jihadi militant groups in Syria connected?

    Of course they are. These two social phenomena are intrinsically linked, yet in the intellectual desert in which we live, no one dares to address the subject. The boundaries of our curiosity are limited by our deference to political correctness and Zionist sensitivities."

    Και κλείνει: "Society may never be the same, and this may be a very positive occurrence." Όπως ακριβώς και ο τίτλος της ανάρτησης, "...όλα τώρα αρχίζουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλοι οι αντι-(δες και αντι-πολίτευση)έχουν το "προνόμιο"να αντι-στρατεύονται την λαική συνοχή κι ενότητα,για να το παίζουν αυτοί "καλοί σωτήρες"και να μαντρώνουν τον κόσμο,ελέγχοντάς τον μέσα από το γνωστό "διαίρει και βασίλευε".Σε μια αληθινή δημοκρατία γίνεται διάλογος και ζύμωση απόψεων,όχι αντί-παλων "στρατοπέδων",αλλά με πνεύμα συνεργασίας,καλής προαίρεσης,και πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και με προυπόθεση την ελεύθερη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση και το δημιουργικό διάλογο.Τα τερτίπια των εξουσιαστών και των νενέκων τους κομματο-συνδικαλιστών τα γνωρίζουμε πια εδώ και χρόνια.Απαγορεύουν δήθεν τις διαδηλώσεις,δημιουργούν "αντιπάλους"και "ήρωες",μύθους και είδωλα,για τους ανόητους αφελείς υπεξούσιους,που είναι αδύνατον να εννοήσουν ότι όλοι τους την ίδια μαφία του χρηματιστικού κεφαλαίου υπηρετούν.Κραυγάζουν και βρίζουν ο ένας τον άλλον,ενώ όλοι μαζί υπηρετούν το ίδιο καθεστώς της δουλοπρέπειας και της σήψης...Όσο πιο πολύ φωνάζουν και βρίζονται αναμεταξύ τους,τόσο πιο πολύ πανικόβλητοι είναι στην πραγματικότητα, γιατί καταρρέουν!Αν δεν εννοήσουμε αυτό το αυτονόητο γεγονός-ενώ χρόνια ζούμε τις συνέπειές του ως κοινωνία κι ως πολίτες,τι να πούμε κ.Σταύρο;Αν ακόμα πιστεύουμε ότι αυτοί είναι "αντίπαλοι",είμαστε "άξιοι"να ζούμε ό,τι ζούμε λόγω ανηκέστου ανοησίας.Μακάρι και να υπήρχε η ωριμότητα να κατανοήσουμε στοιχειωδώς τι προσπαθεί ο κ.Καζάκης και το ε.πα.μ να πουν...Δε θα ζούσαμε αυτή τη φρίκη,αν είμαστε πολιτικά ώριμοι και νοήμονες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Καζάκη νομίζω πως σας διαφεύγει η ουσία και καταλήγετε να παρουσιάζετε το κίνημα ανεξαρτησίας ως άρνηση ενός κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού πατρεναλισμού, αλλά είναι έτσι ή εγκλωβίζεστε στο δίπολο των συμφραζομένων;

    Αυτό που παρείχε τις ευνοϊκές συνθήκες για ένα τέτοιο κίνημα ανεξαρτητοποίησης δεν ήταν μόνο οι επιβαλλόμενες πολιτικές λιτότητας και η πολιτική απονομιμοποίηση των κυβερνήσεων που τις προωθούν.
    Μαζί θα πρέπει να υπολογίσουμε και την Ευρωπαική Ένωση ως θεσμό που προωθεί την αποσάρθρωση και αποδυνάμωση των υπαρχόντων κρατών, προκειμένου να ενισχυθούν οι κεντρικές εξουσίες των Βρυξελλών, ενώ παρέχει το πλαίσιο εντός του οποίου μια νεο-ανεξαρτητοποιημένη χώρα επιζητεί αναγνώριση, υπερβαίνοντας ταυτόχρονα τη διπλή διαμεσολάβηση, του πρότερου κράτους και της ευρωπαϊκής εκπροσώπησης. Γνωστό το θέμα των "περιφερειών" και των κάθε λογής εθνικών μειονοτήτων.

    Οι Σκωτσέζοι "εθνικιστές" δεν αμφισβήτησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση (τουναντίον), ενώ το €υρώ παρέμενε ως εναλλακτική.

    Το να υποστηρίζει αυτούς λοιπόν κανείς είναι σαν λέει -εγκλωβιζόμενος στο ρητορικό δίπολο- πως για την έξοδο από την κρίση αρκεί απλά και μόνο η αποδέσμευση απόν τον ένα άξονα εξουσίας, ενώ ενισχύεται ο άλλος, ο διεθνής.

    Η Βρετανία είναι αρκετά ισχυρή και δεν θέλουν οι γραφειοκράτες να τη δυσαρεστήσουν στις δηλώσεις τους, αλλά έχουν εκφράσει πολλάκις το δόγμα πως η άνοδος τέτοιων εθνικιστικών κινημάτων ευνοεί το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.
    Παρέχει λοιπόν αυτή η πλατφόρμα τη λύση στα προβλήματα των ανθρώπων ή αποτελεί "συστημική" εναλλακτική διέξοδος;

    Το αίτημα της "αυτοδιάθεσης" ασκεί δικαιολογημένα γοητεία, αλλά υποστηρίζονται οι άξονες που θα το καταστήσουν δυνατό ή ενισχύονται οι τάσεις αποσάρθρωσης εκείνου του κρατικού μορφώματος εντός του οποίου μόνο μπορούν να ασκηθούν δημοκρατικά δικαιώματα, σε συμφωνία, ασυμφωνία ή αντίστιξη με εκείνα άλλων χωρών και οργανισμών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά δεν υποστήριξα το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας, αλλά τη διάλυση του βρετανικού κράτους. Η βρετανία δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ έθνος-κράτος, αλλά ιμπεριαλιστικό κράτος, στυλοβάτης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Κι επομένως η διάλυσή της, η αποσύνθεσή της, συμβάλει στο βάθαιμα της κρίσης των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Να γιατί έπεσαν όλοι μαζί της παγκόσμιας ολιγαρχίας για να αποφύγουν το ΝΑΙ στην ανεξαρτησία της Σκωτίας. Η ανεξαρτησία της Σκωτίας, αν είχε επιβληθεί, δεν θα έμενε υπό την επιρροή των εθνικιστών, ούτε στα δεδομένα πλαίσια. Προσωπικά δεν πιστεύω πώς οι εθνικιστές της Σκωτίας και οι ολιγάρχες που βρίσκονταν πίσω τους, ήθελαν στην πραγματικότητα την ανεξαρτησία. Απλά ήθελαν να αποσπάσουν παραχωρήσεις, όπως και έκαναν. Να γιατί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι εθνικιστές θεωρούν το θέμα λήξαν και απαιτουν υλοποίηση των υποσχέσεων του Κάμερον.

      Διαγραφή
    2. Πολλά κράτη της Ευρώπης ήταν ιμπεριαλιστικά και αποικιοκρατικά, από τους Ολλανδούς μέχρι τους Ισπανούς. Επιπλέον, πολλά κράτη περιλαμβάνουν περισσότερες από μια εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες (σε πολλές περιπτώσεις καταπιεσμένες, αποκλεισμένες από τον προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας αλλά και απαρνημένες ως τέτοιες), εφαρμόζουν προγράμματα πολιτικά που τα απονομιμοποιούν και ενισχύονται έτσι οι τάσεις απόσχισης επιμέρους συλλογικοτήτων εντος τους.

      Τα θέματα είναι εν προκειμένω:
      1) Αν αυτά τα εθνικιστικά κινήματα, που σε αυτά τα συμφραζόμενα -σύγχρονη παγκοσμιοποίηση, ΕΕ- αποτελούν λύση σε υπαρκτά ζητήματα και σε ποιό βαθμό για τα προβλήματα των πολιτών τους

      2) Αν η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει και σε ποιό βαθμό την ισχύουσα τάξη πραγμάτων.

      Προσωπικά δεν μπορώ να πω πως διαβλέπω μια θετική εξέλιξη για τα μακροσκοπικά εκείνα θέματα που μας αφορούν είτε με την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας (που μαζί σας χαίρομαι για το όποιο πλήγμα στη Βρετανία) είτε με την ανεξαρτητοποίηση των Καταλανών της Ισπανίας.

      Φαίνεται σημαντικό και είναι, αλλά είναι προς εκείνη τη κατεύθυνση που τυχόν θα θέλαμε;
      Προσωπικά αμφιβάλλω. Θα με ενδιέφερε όμως να διαβάσω μια δική σας γενική τοποθέτηση και ανάλυση της δυναμικής αυτής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα Δημήτρη, αντιλαμβάνομαι την επιχειρηματολογία σου στο θέμα της Σκοτίας και τη συμμεριζομαι. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς βλέποντας την επιχείρηση τρομοκράτησης του σκωτσέζικου λαού.
      Αυτό που με προβληματίζει ειναι οτι όλες οι (σοβαρές & λιγότερο σοβαρές) αποσχιστικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί, κάνουν τον ευρωπαϊκό χώρο να μοιάζει με το "χάρτη των περιφερειών", δηλαδή την Ευρώπη όπως τη φαντασιώνονται οι Βρυξέλλες.
      Αν είναι έτσι, δεν δυναμώνει συνολικά ο υπερεθνικός Λεβιάθαν; Ή κάθε περίπτωση πρέπει να την κρίνουμε διαφορετικά;

      Γιώργος Κ.

      Διαγραφή
    4. Δημητρη

      Με απογοητευσες με αυτα που εγραψες στο κυριο αρθρο και ευτυχως που τα διορθωσες με το παραπανω σχολιο.

      Οσο και εαν μισας την ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ να μην σου διαφευγουν τα ιστορικα γεγονοτα και να μην ξεχνας οτι η Μ. Βρεττανια καποτε ηταν μια παγκοσμια αυτοκρατορια.

      Οι Σκωτσεζοι ηταν σιγουρο οτι θα ψηφισουν ΟΧΙ γιατι γνωριζουν πολυ καλα οτι ειναι 5 εκατομυρια..... και η Αγγλια 50 +.και αν τελικα χωριζανε λιαν συντομως θα ακολουθουσαν το δρομο της Ελλαδας. Σιγα μη τους φτανουν τα εσοδα απο τα πετρελαια να χρηματοδοτησουν οτι ωφεληματα εχουν σημερα απο την ενωση. Να δουμε πως θα καθαρισει ο Καμερον με τις υποσχεσεις που εδωσα..... και οσο για τον εκφοβισμο που γραφεις......ειναι παραμυθια.

      Για κοιτα να δεις τα στοιχεια αναπτυξης του Ηνωμενου Βασιλειου...... και αυτο διοτι, παρα τις περικοπες........ εχουν το δικο τους νομισμα. Τωρα ποσα τρις χρωστανε.....αλλο πραγμα.... ναναι καλα η κοινωπολιτια.

      Τωρα οσο για το δημοψηφισμα το 2017 να βγουν απο την ΕΕ.....ειναι σιγουρο οτι οι Εγγλεζοι δεν προκειτε να ανεχθουν την Μερκελ να κανει κουμαντο...........

      Ακουσες οτι ο Εβραιος Σαρκοζυ ξαναγυρισε να σωσει την Γαλλια??????

      Διαγραφή
  11. ΟI AΠOPIEΣ ΣIΓA - ΣIΓA Λ-Y-N-O-N-T-A-I: O .... Γκίκας ... Χαρδούβελης (XA XA XA XOY XOY XOY XI XI XI) TA EIΠE ως εξής: "OTAN EIMOYN MIKPOΣ ETPΩΓA ΠO..ΠO..ΠO.. ΠOΛΛΛYYY ΞYΛO !!!" ... MAΛΛΛΛΛΛON KAI ΣIΓOYPA ΛIΓO EITANE !!! NA ΔOYME TΩPA TI ΘA ... ΦAΣ !!!

    Y.Γ. 1 OΛOI TOYΣ, EINAI KAI EXOYN ENA (TOYΛAXIΣTON) ... Comlex !!! AYTOI EINAI H .... HΓE"ΣIA" THΣ XΩPAΣ !!! TYXAIO ;;; ΔΕΝ NOMIZΩ !!!
    Y.Γ. 2. ΣIΓA MHN ΦOBHΘΩ - ΦOBHΘOYMAI !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Προσωπικά δεν πιστεύω πώς οι εθνικιστές της Σκωτίας και οι ολιγάρχες που βρίσκονταν πίσω τους, ήθελαν στην πραγματικότητα την ανεξαρτησία. Απλά ήθελαν να αποσπάσουν παραχωρήσεις, όπως και έκαναν. Να γιατί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι εθνικιστές θεωρούν το θέμα λήξαν και απαιτουν υλοποίηση των υποσχέσεων του Κάμερον."

    κ.Καζάκη την νέα μπίζνα την πήραν και οι νότιοι ολιγαρχες χαμπάρι και ξεκίνησαν να παρουν και αυτοι ενα κομματι κρέας...

    "Μετά και το δημοψήφισμα της Σκωτίας, ο πρόεδρος της αυτόνομης ισπανικής επαρχίας της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, δήλωσε ότι θα προκηρύξει και επισήμως δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου.

    Προ διημέρου, η Βουλή της Καταλονίας πέρασε νόμο, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στους Καταλανούς πολιτικούς να διοργανώνουν ΜΗ δεσμευτικά δημοψηφίσματα για το θέμα της ανεξαρτησίας της επαρχίας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «είσαι ελεύθερος να ψηφίσεις όποιον θέλεις, αλλά αν ψηφίσεις λάθος θα σε καταδικάσουμε σε θάνατο από πείνα» δες και παλαιστινη και νικαραγουα και κουβα. Μια απο τα ιδια. Μονο που εκει δεν μασανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι Γαλλοι αγρότες καίνε τις εφορίες .. εμείς παμε για καφε?

    http://www.independent.co.uk/news/world/europe/french-farmers-in-brittany-torch-tax-offices-and-dump-unsold-vegetables-on-streets-in-protest-over-falling-living-standards-9746199.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ και δανείζουν στην πτωχευμένη Ελλάδα

    1ον Να μην διαλυθεί η "τραπεζική ενοποίηση " του Ευρω διότι είναι μια αυτοκρατορία υπό την ηγεμονία των Γερμανών και από πίσω της Αμερικης (η οποία την χρηματοδότησε στην κατασκευή της βλέπε Walter Hallstein (17 November 1901 – 29 March 1982)

    2oν Θέλουν την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων ή όποια ΕΧΕΙ ΜΕΤΡΗΘΕΙ.

    Από την επεξεργασία των δεδομένων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στο Ε9 προκύπτουν τα εξής:
    Από την επεξεργασία των στοιχείων των εντός σχεδίου ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 οι φορολογούμενοι, προκύπτουν τα εξής:

    - 5.569.336 ιδιοκτήτες διαθέτουν κτίσματα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες κλπ) και οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού συνολικής αντικειμενικής αξίας 520,5 δισ. ευρώ.
    Κάθε ακίνητο κατά μέσο όρο έχει αντικειμενική αξία ύψους 93.456 ευρώ.

    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρε συ Καζ, τί θα σήμαινε χρηματιστηριακά η απόσχιση της Σκωτίας; Σίγουρα το City θα έπαιρνε τα πολύ κάτω του, θα μιλούσαμε για τα πάνω κάτω! Αλλά και η εν τέλη παραμονή της Σκωτίας στο "σχήμα" δεν συνετέλεσε σε ένα σωρό κερδοσκοπικά παιχνίδια, με πρώτο και καλύτερο (πιο εμφανες δηλαδή) την διακύμανση της τιμής της λίρας πρίν και μετά το δημοψήφισμα και ένα σωρό αγοροπωλησίες, γυμνές και ντυμένες σε ένα πακέτο με δουλίτσες εις βάρος ... όχι, μόνο των Σκωτσέζων αλλά όλων μας στο φινάλε;

    (Υ.Γ. Εάν σας προσβάλει η ανωνυμία μου, μετά χαράς θα επικολλήσω το Ονοματεπώνυμό μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή