Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Όταν τα κολλήματα δεν επιτρέπουν τη λογική συζήτηση.

Έλαβα και δημοσιεύω μια υποτιθέμενη κριτική στις απόψεις που διατύπωσα από κάποιον παρευρισκόμενο στις Σέρρες. Κι επειδή δια ζώσης δεν έβαλε παρά μόνο δυο-τρία απ' αυτά που μας καταμαρτυρά, αξίζει τον κόπο να δημοσιεύσουμε τι λέει και πως απάντησα - γιατί απαντησα - σχεδόν σ' όλα αυτά που αναφέρεται εν λόγω κύριος.

Δημήτρης Καζάκης


Σκόρπιες διαπιστώσεις & προβληματισμοί,  ύστερα από την απογοήτευση της Παρασκευής 08/05/2015 από την ομιλία Καζάκη (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) στις Σέρρες:



  1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ-ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΜΙΑ, ΑΝΤΙ ΑΥΤΩΝ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΦΥΓΑ  (ΕΩΣ ΟΤΟΥ  Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΓΓΙΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ , ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΠΟΤΕΘΕΛΟΥΜΕ,  ΩΣ ΦΟΡΟ;)

  1. ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε. , ΜΕ ΤΗ  ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ &ΤΗΝ  ΚΙΝΑ ΤΟΥ 1.300.000.000 ΠΟΛΙΤΩΝ  ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ…ΟΝΤΑΣ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε., ΜΟΙΑΖΕΙ  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟ…

  1. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ….(ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΑΡΟΚΟΥ, ΚΑΡΟΤΑ ΒΕΛΓΙΟΥ, Κ.Ο.Κ), ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΛΟΜΑΘΑΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ Ε.,Ε. . ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΕΙ…ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Ο ΣΩΣΜΟΣ…


  1. ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ  ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ 300 €)

  1. ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 500.000.000 € (ΜΕ 5%  ΕΩΣ 10% ΕΤΗΣΙΩΣ + ΔΑΠΑΝΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ 2.500 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ) ΑΡΑ ΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΕΡΔΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»

  1. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ , ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ; ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ….& ΘΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ...

  1. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΕΡΙΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟ 50ΕΤΙΑΣ (ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ) ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

  1. Ο ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ. ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ Π/Υ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ,  Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΛΕΝΙΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΟΥΒΛΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ )...ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΟΥ  ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ  ;

  1. ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ ΑΡΧΙΚΑ (ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ;)

  1. ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ  , ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΚΛΠ

  1. ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΩΝ ΟΤΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΟΤΑΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ..; (Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων)

  1. ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΩΣΗ, ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΩΝ , ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ, ΚΛΠ),

  1. Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (ΒΙΡΣΟΔΕΨΙΑ, ΚΛΠ) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΙΧΜΗΣ , ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΖΕΤΑΙ….

  1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΟΣΟΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ….ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ… ΠΟΙΩΝ ΑΡΑΓΕ ;

Σωστές οι διαπιστώσεις , πολύ καλές οι αναλύσεις , αλλά αναζητούνται λύσεις

Καλή δύναμη  στη διαμόρφωση νέων και περισσότερο εμπνευσμένων & υλοποιήσιμων προτάσεων
φιλικά
Σήφης Σταμπούλογλου
Οικονομολόγος -Σέρρες

ΟΙ απαντήσεις που δόθηκαν στην εκδήλωση αλλά προφανώς δεν τις άκουσε ο εν λόγω κύριος:

1. Αυτό που είπα είναι αυτό που μαθαίνει ο πρωτοετής φοιτητής στα δημοσιονμικά. Δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αν δεν υπάρξει ένα δίκαιο, ορθολογικό, αναπτυξιακό και ανταποδοτικό σύστημα φορολόγησης. Ο μεγαλύτερος εχθρός του φόρου, έλεγε ο Άνταμ Σμιθ, είναι ο κακός φόρος, δηλαδή ο φόρος που επιβάλλεται με όρους δήμευσης. 

2. Ισότιμη σχέση είναι όρος του συντάγματος (άρθρο 28) και των διεθνών σχέσεων και προϋποθέτει όχι ραγιάδες και αποικιακό καθεστώς, αλλά έντιμους και ευθυτενής πολίτες που ξέρουν πώς να υπερασπίζονται την εθνική τους κυριαρχία. Αυτό αν και άκρως διαδεδομένη αρχή στον κόσμο σήμερα, είναι κατανοητό να μην γίνεται αντιληπτή από κάποιον πεισμένο ραγιά και οπαδό της σημερινής κατάστασης όπου κυβερνούν δοσίλογοι και γιουσουφάκια των ισχυρών.

3. Ποιός είπε ότι ο αγρότης θα είναι χωρίς επιδότηση. Μόνο που αυτή θα είναι εθνική και θα αφορά την ποιότητα και το ύψος της παραγωγής με εθνικά κριτήρια και όχι ανά στρέμα όπως στην ΚΑΠ. Όσο για την Αργεντινή τι να πει κανείς; Μόλις κατασκεύασε και έστειλε δικό της δορυφόρο στο διάστημα, ενώ οι αγορές την έχουν κηρύξει σε πτώχευση. Όσους μήνες τελεί υπό πτώχευση, η Αργεντινή παρουσιάζει ανοδικούς δείκτες και κυρίως δεν έχει καμιά ανάγκη εξωτερικού δανεισμού, ενώ τα εξωτερικά της ισοζύγια είναι όλα πλεονασματικά. Μακάρι η Ελλάδα να ακολουθούσε το δρόμο της Αργεντινής.

4. Πώς φαίνεται ότι δεν έχετε επαφή με την πραγματική οικονομία. Αλήθεια, στο Βέλγιο όπου το μεροκάματο είναι τριπλάσιο του Ελληνικού γιατί η χώρα διαθέτει σχεδόν διπλάσια βιομηχανική συμβολή στο ΑΕΠ; Γιατί υπάρχει το κράτος δεν είναι ξεπουλημένο με πολιτικό προσωπικό ανάλογο του Αλ Καπόνε όπως στην Ελλάδα.

5. Τι σχέση έχουν οι αποσβέσεις; Προφανώς δεν ξέρετε τι λέτε. Ξέρετε πολλές εταιρείες με αποσβέσεις να παρουσιάζουν λογιστικές ζημιές για μια ολόκληρη 10ετία χωρίς να εξαναγκάζεται σε εκκαθάριση; Όμως ακόμη κι έτσι να είναι, σε τι συμφέρει η εν λόγω επένδυση, όταν δεν αποδίδει τίποτε εκτός από 2.500 θέσεις εργασίας και τεράστια οικολογική καταστροφή; Θα μπορούσαν άριστα να δαπανηθούν τα 500 εκατ. σε υποδομές στην Χαλκιδική ώστε με την τωρινή διάρθρωση του ΑΕΠ θα αποδόσουν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, πάνω από 10.000 και εισόδημα που θα διαχυθεί σ' ολόκληρη την τοπική οικονομία. Γιατί επιλέχθηκε λοιπόν η επένδυση χρυσού; Που είναι η μελέτη κόστους-οφέλους; Πουθενά, γιατί δεν υπάρχει.

6. Η στρατιωτική ισχύς προάγεται πρώτα και κύρια από τη οργάνωση, την ισχύ και το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων. Δεύτερο από το στρατιωτικό υλικό το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η παγκόσμια αγορά όπλικών συστημάτων απαρτίζεται από 1.600 βιομηχανικά συμπλέγματα σε 90 χώρες. Προφανώς είναι αδιανόητο να βρούμε να προμηθευτούμε ότι χρειαζόμαστε και μάλιστα με όρους πολύ πιο ευνοϊκούς απ' ότι σήμερα.

7. Οι πράξεις εσχάτης προδοσίας και σφετερισμού εξουσίας δεν παραγράφονται. Βασική αρχή του Ποινικού Δικαίου όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

8. Επικαλείστε ανοησίες. Όπως περί Λένιν. Είστε άσχετος. Η διαγραφή των τσαρικών χρεών από τους μπολσεβίκους το 1918 αποτελεί θεμελίωδες νομολογικό προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο, το οποίο επιτάσσει να μην πληρώνονται τα χρέη τυράννων, δικτατόρων ή και διεφθαρμένων κυβερνήσεων. Όσο για τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο για το δόλο που υπάρχει στο πολιτικό προσωπικό όταν οδήγησε τη χώρα στην απεμπόλιση της εθνικής κυριαρχίας και τα μνημόνια. Δόλος για την πράξη εσχάτης προδοσίας με βάση το 134 ΠΚ παρ. 2.

9. Η ισοτιμία της νέα δραχμής, όπως και κάθε εθνικού νομίσματος που δεν είναι έρμαιο της διεθνούς συναλλαγματικής αγοράς, εξαρτάται από τη δυναμική άνοδο της παραγωγής και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Αν ανοίγατε κανένα εγχειρίδιο διεθνούς οικονομικής, θα το ξέρατε.

10. Προφανώς δεν ακούσατε - φαινόμενο βαρυκοϊας ή κάποια πιο σοβαρή πάθηση - την πρόταση καταγγελίας της συμφωνίας Δουβλίνο Ι και ΙΙ με ταυτόχρονη έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να αναλάβει τους λαθραίους και να τους μεταφέρει εκτός Ελλάδας. Πρόταση που έχει γίνει ήδη από την Υπατη Αρμοστεία, αλλά οι κυβερνήσεις κοφεύουν διότι εισπράτουν επιδοτήσεις κατά κεφαλή λαθραίου από την ΕΕ προκειμένου να τους κρατά εγκλωβισμένους στην Ελλάδα.

11. Το να κλέψεις τα ταμειακά διαθέσιμα από Ασφαλιστικούς Φορείς, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, ΟΤΑ, κοκ. συνιστά κατάφωρα αντισυνταγματική πράξη και επισύρει αυτεπάγγλετη παρέμβαση εισαγγελέα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι υπαρχει δικαιοσύνη. Πράγμα που έχει καταλυθεί στη χώρα μας από την πολιτική τάξη της διαπλοκής και κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Κι όλα αυτά γιατί εκτός όλων των άλλων παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στην οικονομική διαχείριση των πόρων αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων, όπως οι Ο.Τ.Α. α΄ ή β΄ βαθμού και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ κατά παράβαση των συνταγματικών προβλέψεων που προβλέπουν και την οικονομική αυτοτέλειά τους (άρθρο 102 παρ. 2, 16 παρ. 5 Σ.).

12 & 13 Προφανώς αφορά άλλη εκδήλωση κι όχι αυτή στην οποία μίλησα. Παρόλα αυτά όσοι έχουν δουλέψει στην παραγωγή γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν παρωχημένοι τομείς και τομείς αιχμής. Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται μόνο με όρους εισροής κεφαλαίου. Παρωχημένος είναι ο κλάδος για τον οποίο δεν ενδιαφέρονται τα ιδιωτικά κεφάλαια γιατί δεν αποφέρει μέγιστο κέρδος, ενώ ο κλάδος αιχμής είναι το αντίθετο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παρωχημένος ένας κλάδος από την σκοπιά της παραγωγικής ανάπτυξης μιας οικονομίας. Όπου υπάρχει συσσωρευμένη παραγωγική εμπειρία ο κλάδος μπορεί να εκσυγχρονιστεί, να εισαχθούν νέες τεχνολογίες παραγωγής και να αναπτυχθεί. Δεν εγκαταλείπεις ποτέ έναν κλάδο παραγωγής γιατί δεν συμφέρει τις δεσπόζουσες ιδιωτικές επιχειρήσεις και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Αν το κάνεις τότε καταδικάζεις την οικονομία στην παραγωγική παρακμή.

14. Η γνωστή ανοησία. Ερώτημα: Τότε γιατί αυτοί που έχουν βγάλει δις στο εξωτερικό λυσσάνε σε βάρος του εθνικού κρατικού νομίσματος; Γιατί ως μιντιάρχες έχουν απαγορέψει κάθε πολιτικό διάλογο; Η αλήθεια είναι ότι εθνικό κρατικό νόμισμα ισοδυναμεί με έλεγχο της κίνησης κεφαλαίου. Σημαίνει ότι ισχύει πραγματικό πόθεν έσχες για όποιον θέλει να φέρει χρήματα από το εξωτερικό. Αν πρόκειται για αποταμιεύσεις, κανένα πρόβλημα. Αν πρόκειται για κεφάλαια, τότε θα πρέπει να αποδείξουν από που προήλθαν και που θα τοποθετηθούν. Τέλος, κάποιος πουλά μόνο ή κυρίως όταν έχει ανάγκη και δεν μπορεί αλλιώς. Με εθνικό κρατικό νόμισμα η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού θα ενισχυθεί τόσο ώστε να μην είναι ανάγκη να ξεπουλήσει την περιουσία του για να πληρώσει χρέη και να επιβιώσει. Πώς λοιπόν θα αγοράσουν;

Σας ευχόμαι καλά μυαλά και λιγότερα κόμπλεξ. Λιγότερη τηλεόραση και περισσότερο διάβασμα. Ειδικά όταν λέτε ότι είστε και οικονομολόγος. Αφήστε που αρκεί η κοινή λογική.

Δημήτρης Καζάκης

14 σχόλια:

  1. Έχουμε πήξει από στενοκεφαλιά και κλισέ με τα οποία τα κανάλια βομβαρδίζουν τα μυαλά των πολιτών και τους τα έχουν κυριολεκτικά κάψει στο μέγιστο βαθμό. Το χειρότερο είναι πως στην λογική αυτή συμπλέουν με ευκολία και δήθεν «ψαγμένη» άνεση ακόμα και άνθρωποι που λόγω προσωπικότητας ή σπουδών θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεχτικοί.
    Το κυρίαρχο (λαϊκίστικο) επιχείρημα που αντιμετωπίζω προσωπικά στον κύκλο των επαφών μου, όταν αντιπαρατίθεμαι στην οπτική του ραγιαδισμού τους και στην μοιρολατρία του φτωχού και άπορου συγγενή που παρακαλάει τους ευρωπαίους, είναι πως η Ελλάδα «δεν παράγει τίποτα», πως είμαστε πλήρως εξαρτημένοι οικονομικά και παντελώς ανίσχυροι. Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας, έχουμε ανάγκη «τα χρήματα τους», και άρα αποδεχόμαστε και τους όρους τους, αφού TINA (there is no alternative). Στους ανθρώπους αυτούς εξηγώ πως είναι κυριολεκτικά αξιολύπητοι εφόσον συνειδητά αποδέχονται για τους ίδιους και τα παιδιά τους το ρόλο του εσαεί υπόδουλου στις διεθνείς ελίτ που από τη μία μας ταΐζουν το «ναρκωτικό» (εξάρτηση από το δανεισμό) και ταυτόχρονα μας διαλύουν συνεχώς και μεθοδικά την δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης ως χώρα με τρόπους που αποδεδειγμένα και μετρημένα μας καταδικάζουν σε όλο και βαθύτερη οικονομική αδυναμία και εξάρτηση. Από αυτόν τον φαύλο κύκλο δεν υπάρχει «ομαλή» έξοδος παρά μόνο ριζοσπαστική ασυνέχεια και ρήξη. Οι άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται την αντίφαση του να λες από τη μία ότι δεν παράγουμε τίποτα και από την άλλη ότι για αυτό πρέπει να δανειζόμαστε ώστε να μην σταματήσουμε να αγοράζουμε BMW και iPad είναι δυστυχώς για λύπηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι.
      Η ανθρώπινη ηλιθιότητα δεν έχει όρια, ενώ γενικότερα η συλλογική σοφία του ανθρώπου είναι κατώτερη των ζώων.
      Π.χ. ποιο άλλο έμβιο ον στην Γη καταστρέφει συλλογικά το σπίτι όπου κατοικεί, την Γη δηλαδή ; Μα ο άνθρωπος, κανένα άλλο !

      Διαγραφή
  2. Όσοι παρακολουθούν και υποστηρίζουν τον κύριο Δημήτρη Καζάκη να γράψουν δημόσια την υποστήριξη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5. Τα κέρδη της Ελληνικός Χρυσός μεταφέρονται λογιστικά σε φορολογικούς παραδείσους, δεν θα κάνει απόσβεση ποτέ και άρα ποτέ δεν θα δούμε κέρδη από φορολογία από την συγκεκριμένη "επένδυση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο ένα προμελετημένο έγκλημα όσων πολιτικών δέχθηκαν τον όρο "επί των κερδών".
      Μόνη μας ελπίδα η ανατροπή αυτού του αποικιακού καθεστώτος.
      Αυτοί που η πατρίδα τους εμπιστεύθηκε τα μέσα ισχύος για την προστασία της να εφαρμόσουν το 120Σ και να συγκαλέσουν συντακτική Εθνοσυνέλευση.
      Αλλιώς θα καταγραφούν και αυτοί ως προδότες.

      Διαγραφή
  4. Δεν μπορείς να μιλήσεις για την θάλασσα με ένα βατράχι που ζει σε ένα πηγάδι διότι η γνώση του περιορίζεται σε έναν μικρό μόνον χώρο καθώς δεν μπορείς να μιλήσεις για τον πάγο με ένα έντομο του καλοκαιριού διότι η γνώση του περιορίζεται σε μία μόνον εποχή
    Αυτά είναι λόγια ενός μεγάλου δασκάλου της ανατολικής φιλοσοφίας
    Αποτελεί πικρή αλήθεια η διαπίστωση πως δεν είναι εύκολη η κατανόηση της παρούσας οικονομικής πραγματικότητας από ανθρώπους οι οποίοι σπούδασαν και διαμόρφωσαν τρόπο σκέψεως σε σχολές δημιουργημένες και επιδοτούμενες από την οικονομική ολιγαρχία η οποία χειρίζεται τις παρούσες καταστάσεις
    Συνιστά διανοητικό άλμα η υπέρβαση της πλύσης εγκεφάλου ένα άλμα για το οποίο όπως και για το φυσικό δεν αρκεί μόνον η εκγύμναση αλλά απαιτούντα και εκ γενετής φυσικές δεξιότητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσο αφορα το στρατιωτικο εξοπλισμο, τωρα ειναι που ειμαστε εκτεθειμενοι. Διοτι το 95% του εξοπλισμου ειναι αμερικανικης, γαλλικης και γερμανικης προελευσης. Εαν στο μελλον η Ελλαδα εσπαγε τα δεσμα κατοχης και αποχωρουσε απο ΕΕ-ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ τοτε ειναι πολυ πιθανο οτι οι προμηθευτες μας θα σταματουσαν τη χορηγηση ανταλλακτικων.

    Το εχουν κανει πολλες φορες.

    1) Ο Ιρανικος στρατος επι Σαχη προμηθευοταν συγχρονα αμερικανικα οπλα, και οι αμερικανοι προχωρησαν σε εμπαργκο κατα του Ιραν μετα την ισλαμικη επανασταση με αποτελεσμα το Ιραν κατα το πολεμο να παιρνει οπλισμο κρυφα μεσω Ισραηλ (υποθεση Iran-contra). Το Ιραν βρηκε μετα εναλλακτικους παροχους (Ρωσια, Κινα, βορεια Κορεα κλπ) και σταδιακα ανεπτυξε δικη του βιομηχανια αντιγραφωντας δυτικο και ρωσικο οπλισμο και τωρα κατασκευαζει οχηματα, πυραυλους, τανκς, ακομα και αεροπλανα προσπαθουν να κατασκευασουν.

    2) Μετα στη Βενεζουελα του Τσαβεζ οι αμερικανοι απαγορευσαν τη προμηθεια ανταλλακτικων για τα F-16. Ο Τσαβεζ αγορασε ρωσικα sukhoi.

    3) Στο πολεμο των Φωκλαντς, οι αργεντινοι χρησιμοποιουσαν πυραυλους εξοσετ γαλλικης κατασκευης. Λεγεται οτι οι αγγλοι πιεσαν τους Γαλλους να τους δωσουν πληροφοριες και κωδικους για τους πυραυλους.

    4) Οι Γαλλοι (μετα απο αμερικανικες πιεσεις) αρνηθηκαν να παραδωσουν τα πλοια Μιστραλ στη Ρωσια

    Και μπορουμε να κατασκευασουμε μεγαλο μερος απο τον οπλισμο. Πολλες χωρες το εοχυν επιτυχει. Το καθεστως απαρτχαιντ αντιμετωπισε κυρωσεις τις δεκαετιες 1960-1980 και καταφερε να κατασκευαζει εγχωρια μεγαλο μερος απ οτι χρειαζοταν μεσω κρατικης εταιρειας στρατιωτικου εξοπλισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σας.Σχετικά με το 14 θα ήθελα να σας θέσω ένα σκεπτικό..'Εστω ότι ένας Έλληνας έχει σε ελβετικό λογαριασμό 10 εκ ευρώ από νόμιμες πηγές και επιθυμεί να διαθέσει 5 εκ σε αγορά διαμερισμάτων σε ακριβή συνοικία της Αθήνας.Πόσα διαμερίσματα 80 τ.μ. θα αγόραζε το 2008, πόσα σήμερα και πόσα αν επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα?Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν κοράκια που περιμένουν να αγοράσουν σε τιμές ξεφτίλας??..Βέβαια εδώ που έχει φτάσει η χώρα μπορεί ούτως η άλλως να εξαναγκαστεί να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα,διότι μισθοί 400 ευρώ και βάουτσερ και πεντάμηνα δεν μπορούν να γίνουν για πάντα ανεκτά από μια κοινωνία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας υποθέσουμε ότι όντως θα βρει να αγοράσει. Ποιός σας είπε ότι η φορολογία ειδικά για εισερχόμενα κεφάλαια που θέλουν να κινηθούν στις αγορές ακινήτων, θα είναι χαμηλή; Ποιός σας είπε ότι η εμφάνιση ενός τέτοιου εισερχόμενου κεφαλαίου δεν θα καταγραφεί ως εισόδημα για έτος εισόδου στην Ελλάδα κι επομένως δεν θα φορολογηθεί ως τέτοιο. Η άποψή μας είναι ότι εισοδήματα - πραγματικά κι απ' όλες τις πηγές - που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ετήσια θα πρέπει να φορολογούνται με συνετελεστή 60% και άνω.

      Διαγραφή
  7. ο ...ενλογω "οικονομολογος" μαλλον εχει σπουδασει στην κινα σαν τον αλλον τον "οικονομολογο" τυπου Κωνστα..χαχαχααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είναι απάνθρωπο να αναφέρεστε τόσο εσείς όσο και ο αποστολέας των ερωτημάτων σε ανθρώπους σα "λαθραίους". δεν είναι αντικείμενα. άνθρωποι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάνθρωπη είναι η μεταχείρηση και όχι η το "λαθραίος", ο οποίος είναι νομικός όρος και αναφέρεται σε οποιονδήποτε δεν έχει τα απαραίτητα εχέγγυα που προβλέπει ο νόμος για την μετάβασή του από το ένα μέρος στο άλλο. Όταν λέμε λαθρεπιβάτης, είναι κι αυτός ο προσδιορισμός του ΄λαθραίου απάνθρωπος. Ή μήπως ο λαθρεπιβάτης δεν είναι άνθρωπος. Ας αποκτήσουμε μέτρο, πριν χάσουμε τον μπούσουλα.

      Διαγραφή
    2. Και όχι μόνο αυτό. Ο όρος "παράνομος" που αντιπροτείνουν οι δήθεν αριστεροί, αδικεί βάναυσα και προσβάλλει όσους εκ των λαθρομεταναστών τηρούν τις προϋποθέσεις πολιτικού ασύλου !!
      Ένας λαθρομετανάστης που εισέρχεται στην χώρα με τρόπο λάθρα και είναι εν δυνάμει νόμιμος, ο δήθεν αριστερός και δήθεν ουμανιστής τον καταδικάζει ως παράνομο να μην μπορεί να διεκδικήσει την νομιμότητα του !
      Όπως λέω συχνά και είναι και παράφραση ρήσης του Όσκαρ Ουάιλντ: η ανθρώπινη ηλιθιότητα είναι ανυπέρβλητη στον ζωικό κόσμο.

      Διαγραφή
    3. Αναρωτιέμαι επίσης: ποια είναι τα "λαθραία" αντικείμενα ;

      Διαγραφή