Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι...

Έχετε δει πώς ένα ζημιάρικο παιδί που έχει κάνει την κουτσουκέλα προσπαθεί να δικαιολογηθεί; Αυτή την εικόνα παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του κ. Χατζηνικολάου τη Δευτέρα που πέρασε. Σαν έφηβος που τρέμει να αναλάβει τις ευθύνες του και επικαλείται κάθε λογής παιδιάστικες δικαιολογίες. Δεν ξέραμε, μας ξεγέλασαν οι εταίροι, οι διπλωμάτες ήταν κακοί μαζί μας, μας τα είπαν προφορικά κι όχι γραπτά και ένα σωρό άλλες παδαριώδεις μπούρδες, που πολύ δύσκολα θα περίμενε κανείς να ακούσει από το στόμα ενός πρωθυπουργού.

Όσο και να προσποιήθηκε τον σοβαρό, ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε να κρύψει τον πανικό του. Επίπεδο τραγικά χαμηλό. Οι τεμενάδες στην αποικιοκρατική Ευρώπη ξεπέρασαν ακόμη κι εκείνες που απαιτεί το πιο θρησκόληπτο Ισλάμ. Λες και απευθυνόταν σε ηλίθιους. Ίσως να νιώθει ότι μόνο αυτό το ακροατήριο του έχει απομείνει. Μαζί βέβαια με τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα που τραβιέται πάντα από τη νομή της εξουσίας, ή προσκυνά τα θεολογικά δόγματα της αριστεράς.

Το ρεζουμέ; Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχει υποχωρήσει κατά κράτος έναντι των δανειστών και ετοιμάζεται να αποδεχθεί ότι του ζητάνε. Κι ας λέει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μνημόνια. Λες και 3 μήνες τώρα της δικής του διακυβέρνησης δεν συνεχίζεται η ίδια μνημονιακή πολιτική.

Τα δέχθηκε λοιπόν όλα. Όπως ήταν αναμενόμενο από την στιγμή που δεν επέλεξε την ρήξη και επέτρεψε να οδηγήσουν οι δανειστές τη χώρα σε δημοσιονομικό στραγγαλισμό. Τώρα κλαίγεται μπας και τον λυπηθούμε. Είμαι καλό άτροπο εγκώ, τίμιο, παρακαλώ believe me! Είμαι και αριστερό!

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει την τακτική που της υπέδειξαν εξαρχής οι δανειστές. Εικονικές μάχες υψηλού μιντιακού προφίλ για το τίποτε, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικό στραγγαλισμό, να λεηλατηθούν ανεπανόρθωτα τα ταμειακά διαθέσιμα σε Ασφαλιστικούς Φορείς, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, ΟΤΑ, κοκ, έτσι ώστε να εκβιαστεί με τον πιο χυδαίο τρόπο ο ελληνικός λαός.

Αν θέλεις να πάρεις σύνταξη και μισθό τον επόμενο μήνα, θα πρέπει η κυβέρνηση να υπογράψει με τους δανειστές. Αυτό του λένε τώρα. Και του το λένε όλοι εν χορώ. Αυτοί που κατάκλεψαν τα ταμειακά διαθέσιμα των κοινωνικών φορέων εμφανίζονται μπροστά μας σήμερα όπως ακριβώς ο φονιάς των γονιών του που ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου γιατί έμεινε ορφανός.

Όμως, τα ταμειακά διαθέσιμα κλάπησαν για να μην μπορέσουν ποτέ να αναρώσουν οι κοινωνικοί και ασφαλιστικοί φορείς. Άλλωστε που θα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση να αναπληρώσει τα κλοπιμαία; Αυτά που υπόσχονται οι δανειστές δεν επαρκούν ούτε καν για την εξυπηρέτηση του χρέους τους επόμενους μήνες. Από φόρους; Τους πρώτους δυο μήνες το ταμειακό έλλειμμα της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 2,4 δις ευρώ, λόγω ανύπαρκτης φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων.

Από που λοιπόν θα βρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα που κλάπησαν; Από πουθενά. Απλά είναι ένας καλός τρόπος για να εκβιαστούν οι πολίτες προκειμένου να αποδεχθούν τα δημόσια νοσοκομεία να υπολειτουργούν σε βαθμό ειδεχθούς εγκλήματος σε βάρος της υγείας των πολιτών, άλλα να κλείσουν κι άλλα να ιδιωτικοποιηθούν. Είναι η μέθοδος για να αποδεχθούν οι συνταξιούχοι την ενοποίηση των ταμείων τους με σκοπό την μείωση της μέσης και κατώτερης σύνταξης, αλλά και την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης. Είναι ο τρόπος για να οδηγηθούν οι ΟΤΑ σε νέο μπαράζ φόρων και ιδιωτικοποιήσεων σε βάρος των πολιτών ώστε να αντλήσουν έσοδα.

Το μόνο που προβλημάτιζε την κυβέρνηση είναι η απαίτηση των δανειστών για ελεύθερες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά πώς θα χρησιμοποιήσει τις υποσχέσεις προσλήψεων στο δημόσιο για να δημιουργήσει κομματικό στρατό; Πώς θα προσλάβει σαν υποταχτικούς και εγκάθετους τους εργαζόμενους από την παλιά ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ που απλά αλλάζει ονομασία; Πώς θα κάνει το ίδιο με άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου σε διαθεσιμότητα; Πώς θα τους εξαρτήσει από υπουργούς και κομματάρχες, ώστε να κάτσουν φρόνημοι και υπάκουοι, όπως ήταν πάντα οι κομματικά εξαρτώμενοι στο δημόσιο;

Κι αυτό ήταν το μόνο αίτημα της κυβέρνησης που βρήκε ευήκοα ώτα στους δανειστές. Ναι, οι δανειστές αποδέχθηκαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση για την ώρα να εκμεταλλευθεί κομματικά τις προσλήψεις υποταχτικών στο δημόσιο. Σε αντάλλαγμα έλαβαν την διαβεβαίωση ότι οι "μεταρρυθμίσεις" στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή απολύσεις, ωράρια και εργασιακές σχέσεις θα "απελευθερωθούν" ακόμη περισσότερο με ότι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους.

Οι κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο θα πληρωθούν κυριολεκτικά με αίμα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Όμως όχι για πολύ. Έρχεται και το "συμβόλαιο ανάπτυξης", όπως το ονομάζει ο κ. Τσίπρας, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και τότε θα δουν όσοι προσδοκούν σήμερα από τις κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο, τι σημαίνει μαζική απόλυση. Κι όταν αυτό θα συμβεί σε μερικούς μήνες, να δούμε τότε σε ποιόν θα υπολογίζουν για συμπαράσταση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται μέρα τη μέρα, πολύ χειρότερη από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Βαϊμάρης στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Διακατέχεται από την ίδια αλαζονεία της εξουσίας και την ίδια απέχθεια απέναντι στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του λαού. Δεν το έχει σε τίποτε να καταφεύγει με ψεύδη σε αναγκαστικούς νόμους που καταπατούν το σύνταγμα, όπως είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κλέβει τα ταμειακά διαθέσιμα των κοινωνικών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η πράξη αυτή δεν διαφέρει σε τίποτε από ανάλογες πράξεις κυβερνητικής αυθαιρεσίας με τις οποίες η σοσιαλδημοκρατία της Βαιμάρης άνοιξε το δρόμο στην άνοδο του Χίλτερ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται πολύ χειρότερη ακόμη κι από την αριστερή (κομμουνιστική) κυβέρνηση Νταλέμα, απ' όπου - όχι τυχαία - ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε και το σύνθημα, sinistra prima volta, δηλαδή αριστερά πρώτη φορά. Η κυβέρνηση Νταλέμα με διάρκεια μόλις 427 ημερών ανέβηκε μόνο και μόνο για να βομβαρδιστεί ανελέητα η Γιουγκοσλαβία από το ΝΑΤΟ χωρίς να ξεσπάσουν θυελλώδεις μαζικές αντιδράσεις, αλλά και να προετοιμάσει για την Ιταλία την "πολιτική ομαλότητα" αλά Μπερλουσκόνι. Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας ζηλεύει το πολιτικό άστρο του κ. Νταλέμα, αλλά είναι σίγουρο ότι ακολουθεί κατά πόδας το δρόμο του.

7 σχόλια:

  1. Κύριε Καζάκη πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως εφεδρεία του κατεστημένου. Όταν έπεσε το Πασοκ, επιστρατεύτηκε η ΝΔ όπου και αυτή έπεσε με ανεπανόρθωτες ζημιές. Με την πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων έπρεπε να βρεθεί ένας τρίτος κομματικός στρατός. Εδώ και μέρες όμως έχω τον εξής προβληματισμό. Μήπως η εμφάνιση του Ποταμιού με 14% είναι η δημιουργία της εφεδρείας όπου θα αντικαταστήσει το Συριζα το οποίο θα πέσει άδοξα; Παρακολουθώντας τα κόμματα και κάνοντας εκτιμήσεις κατέληξα στο συμπέρασμα ότι διάδοχος του Σύριζα είναι το Ποτάμι....

    Από την άλλη το Συριζα μου θυμήζει πολύ τις τακτικές του ΑΚΕΛ. Επί κυβέρνησης ΑΚΕΛ θυμάμαι βάλανε χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ειρωνικό είναι ότι τα ταμεία αυτά είναι κοινωνικός θεσμός και πάνω από όλα εργατικό δικαίωμα που κερδίθηκε με αγώνες. Κατά τα άλλα "Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού". Πόσο άσχετοι μπορεί να είναι με την ίδια την ιδεολογία τους;

    Κάτι τελευταίο. Κύριε Καζάκη, η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι της στιγμής διότι είναι μία φούσκα που θα σκάσει άγρια όπως το 2011 με την κυβέρνηση Γιωργάκη. Ίσως ως ένας συμβολικός τρόπος ότι αριστερές ιδεές στα οικονομικά δεν χωράνε πλέον. Σε συμβουλεύω να αναχαιτήσεις με άρθρα περισσότερο το Ποτάμι παρά το Συριζα. Το έγκλημα προηγείται των μέτρων ασφαλείας. Βάλε στόχο το Ποτάμι διότι ο Μπόμπολας θα κάνει αιφνιδιαστική κίνηση όταν πέσει η πίστη που έχει ο κόσμος στο Συριζα.... Το ποτάμι δεν είναι τόσο αθώο.... είναι ένα σιγανό ποταμάκι που γίνει χείμμαρος. Το ξαναλέω, κύριε Καζάκη πρόλαβε τον Θοδωράκη πριν ξεσπάσει καμία πλημμύρα. Τα όπλα σου πρέπει να είναι κύριως στραμμένα προς το Ποτάμι διότι έπεται ελιγμός της ολιγαρχίας σε χρόνο απρόβλεπτο και με αιφνιδιαστικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο την στιγμη που ο Τσιπρας δεχτηκε να πληρωνει τα ομολογα που ληγουν χωρις να του εχουν δωσει την "βοηθεια" που προοριζεται γι αυτο ακριβως το σκοπο, ηταν σιγουρο οτι σε μερικους μηνες θα στριμωχθει και θα υπογραψει οτι του βαλουν μπροστα του.
    Ισως μαλιστα αποφασισουν να τον ξευτιλισουν κι αυτον οπως τους προηγουμενους που τους εβαλαν να υπογραψουν δηλωσεις συμμορφωσης στην Λαγκαρντ και στην Μερκελ.
    Ακολουθωντας κατα βημα ολες τις ενεργειες των προηγουμενων και των προηγουμενων των προηγουμενων καθως και των Κυπριων αδελφων, θα καταληξουν στο ιδιο αποτελεσμα.
    Σκληρες διαπραγματευσεις, κοκκινες γραμμες, ταξιδια ανα την υφηλιο, ωποσδηποτε ο Σοιμπλε και η Μερκελ, ο απαραιτητος Πουτιν και ο στοργικος Ομπαμα, οικονομικο αδιεξοδο, ατακτη υποχωρηση.
    Δεν ξερω αν επαναλαμβανουν τα ιδια καθε φορα για να τα εμπεδωσουμε η μας εχουν για τοσο μαλακες που δεν ασχολουνται να κανουν κατι πιο περιτεχνο.
    Τα πραγματα ομως ειναι παραλογα εξ αρχης.
    Αν η κυβερνηση πιστευει οτι εχει να διαπραγματευτει με τοκογλυφους, ειναι ανοητο απο την μια να διαπραγματευεσαι το 30% του μνημονιου και απο την αλλη να παραχωρει την εθνικη κυριαρχια σε τοκογλυφους, να παρακαλαει να μη μας διωξουν απο το Ευρο που ελεγχει η ΕΚΤ και να βιαζεται να γινουμε Ευρωπαικη επαρχια.
    Αν απο την αλλη οπως διατυμπανιζει ο Βαρουφακης ειναι Ευρωπαιστες και η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ειναι εταιροι μας, που θελουν να βοηθησουν, καθε λογικος ανθρωπος θα προτιμουσε να εμπιστευτει τους οικονομολογους αυτων των οργανισμων που θεωρουνται οι κορυφες στο ειδος τους, παρα τον Βαρουφακη. Επομενως να αφησει ησυχο το 30% του μνημονιου γιατι οι ανθρωποι που το συνεταξαν ειναι πιο ειδικοι απο τον ιδιο.
    Με λιγα λογια αν εισαι οπαδος της παγκοσμιοποιησης δεν διαπραγματευεσαι τιποτε, γιατι δεν πιστευεις οτι σαν κρατος πρεπει να εχεις τετοιο δικαιωμα και αφηνεις τους μηχανισμους της παγκοσμιοποιησης να κανουν την δουλεια τους.
    Αν πιστευεις οτι οι μηχανισμοι αυτοι ειναι οργανα τοκογλυφων δεν δεχεσαι να σε διοικουν.
    Η μονη λογικη εξηγηση ειναι οτι μας δουλευουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψάχνοντας για κάτι άσχετο στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε ένα αναλυτικό άρθρο το οποίο υποστηρίζει μια δική του εκδοχή σχετικά με γνωστή περίπτωση διαγραφής του χρέους το οποίο είχε προκύψει από το δάνειο που είχε συνάψει το 1936 το Ελληνικό Κράτος (επί Μεταξά), με την Βελγική Τράπεζα Societe Commerciale de Belgique. Υποστηρίζει εν ολίγοις, κάνοντας αναφορά στα πρακτικά της δίκης (για τα οποία υπάρχει παραπομπή στο άρθρο) ότι η ιστορία της διαγραφής είναι παραμύθι και ότι τελικά η Ελλάδα δεν δικαιώθηκε τελεσιδίκως από το Διαρκές Δικαστήριο του Διεθνούς Δικαίου το 1939.

    http://www.o-klooun.com/politiki/o-metaksas-kai-mia-ypotithemeni-diagrafi-xreous-1

    Μάλιστα ο συντάκτης λέει ότι αυτή η ιστορία είναι επινόηση που διαδίδεται από επιτήδειους (προφανώς για λόγους παραπλάνησης της κοινής γνώμης) ή αφελείς (που δεν έχουν ερευνήσει την αξιοπιστία της είδησης) και προβάλλεται ως η λύση, καταλήγοντας απαξιωτικά στο τέλος του άρθρου ότι η ιστορία αυτή αφορά όποιον «ονειρεύεται διαγραφές χρεών και δικαίωση της κακώς εννοούμενης μαγκιάς...».

    Από μια ματιά που έριξα στη συνέχεια στο διαδίκτυο είδα ότι ο «τύπος» πιθανώς αναφέρεται σε κάποια site τα οποία έχουν απόσπασμα από το άρθρο σου «Μας έχουν για βλάκες» (Το Ποντίκι 25.11.2010), όπου αναφέρεσαι στην περίπτωση της συγκεκριμένης δίκης. Δημήτρη, αν μπορείς, δώσε σε παρακαλώ μια απάντηση.

    Ευχαριστώ πολύ και Καλή Πρωτομαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κλοουν ειναι ενα τυπος που για ν αποφυγει το στρατο, παρουσιαστηκε με κατι χλαμυδες και περικεφαλαιες και πηρε τρελλοχαρτο. Μετα την εκανε απο την ελλαδα, για να μην πληρωνει φορους. Μενει σε χωρα της Απω ανατολης, εχει μαγαζι εκει, αρα πληρωνει φορους σ αυτη τη χωρα, μαλλον του φτανει που δεν εισπραττει φορους απ αυτον η Ελλαδα. Ειναι φιλελερα του κερατα, θεωρει την Ελλαδα και τους ελληνες κωλορατσα, το βλεπεις απο τ αρθρα που ανεβαζει στο μπλογκ του και πως σχολιαζει στο ΦΒ.
      Οσο για τον Περιβολαρη, λεει οτι καταδικαστηκε τελεσιδηκα η Ελλαδα, ενω δεν προκυπτει πουθενα στο λινκ που δινει. Στα σχολια λεει, οτι το πληρωσαμε εντελει, αλλα δεν δινει καμια αποδειξη γι αυτο.

      Διαγραφή
    2. Εν αναμονη της απαντησης του κ. Καζακη που ως ειδικος θα μας διαφωτισει περισσοτερο, εγω με την ιδιοτητα του, κατα τον αρθρογραφο "αφελους", θα επισημανω οτι κανεις δεν ειπε οτι εγινε καποια διαγραφη χρεους. Το δικαστηριο εκανε δεκτο το επιχειρημα οτι ενα κρατος πρωτα εξασφαλιλζει τον λαο και την λειτουργια του και μετα πληρωνει τα χρεη του.
      Σημερα παρακαλαμε τους "εταιρους" μας να δεχτουνε το ιδιο και παρολο που δεν το δεχονται, καποιοι μιλανε για "βοηθεια" και σκληρες διαπραγματευσεις.
      Η προεδρος της Αργεντινης ειχε επισης μια καταδικαστικη αποφαση τελευταια, που θα εκανε τους δικους μας να πεσουν στα γονατα και να πληρωσουν οτιδηποτε. Οχι μονο δεν πληρωσε οτι της ζητηθηκε αλλα πηρε και αποφαση του ΟΗΕ που την δικαιωνε. Καποτε υποθετω καποιοι μαγκες θα λενε και γι αυτην οτι δεν εκανε τιποτε, γιατι οι επομενοι δεχτηκαν να πληρωσουν τα παντα.
      Το αν τελικα το χρεος θα ξεπληρωνοταν απο τον Μεταξα και με ποιους ορους ειναι αγνωστο. Παντως το σιγουρο ειναι οτι οι υπογραφες για την εκ νεου, μετα την ληξη του πολεμου αναγνωριση των χρεων δεν ειναι δικες του. Ειναι του εθναρχη Καραμανλη και του ανηψιου του εθναρχη Βενιζελου του Μητσοτακη οι οποιοι "αναγκαστηκαν" να υπογραψουν αλλιως δεν θα επαιρναν την "βοηθεια" (λες κι ακουω τον ΓΑΠ και τον Σαμαρα) απο το σχεδιο Μαρσαλ.
      Οπως επισης ειναι σιγουρο οτι δεν πτωχευσε ο ελεεινος δικτατορας την χωρα, αλλα ο Εθναρχης Βενιζελος, ο οποιος ειχε συναψει και το σχετικο δανειο με τους αναφερομενους ορους.
      Κατα διαβολικη δε συμπτωση, πτωχευσαμε και τοτε και προηγουμενως επι Τρικουπη και σημερα με την ιδια πολιτικη.
      Δεν ξερω λοιπον αν ειναι αφελεις οσοι πιστευουν οτι οι δικτατορες καμια φορα κανουν και κατι καλο, η αυτοι που δεν βλεπουν οτι ο φιλελευθερος εθναρχης Βενιζελος αφησε την χωρα στα χαλια που την ειχε αφησει ο φιλελευθερος Τρικουπης καθως και ο φιλελευθερος ανηψιος του εθναρχη Καραμανλη.
      Αναρωτιεμαι πως θα καταφερουν να ξεμπλεξουν οποιοι βρεθουν (αν βρεθουν) για να αρνηθουν να πληρωσουν τα τωρινα, με τους ορους που εχουν υπογραψει περι Αγγλικου δικαιου και λοιπων οι δημοκρατες της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και εσχατως και του ΣΥΡΙΖΑ που φαινεται οτι προσαρμοστηκε αμεσως και ανετως στην φιλελευθερη πολιτικη της ΕΕ.

      Διαγραφή
    3. Την περίπτωση της Societe Commerciale de Belgique ανέφερα πρώτος, νομίζω, για να δείξω ότι μπορείς να υπερασπιστείς το δικαίωμα μιας κυβέρνησης να δεσμεύεται πρωτίστως όχι από τους δανειστές, αλλά από το συμφέρον του λαού και της χώρας που υπηρετούν. http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2011/02/blog-post_8098.html

      Διαγραφή
  4. Ντροπή, δεν έχω άλλα λόγια για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, μια σκέτη ντροπή. Άσχετος, αδιάβαστος, γεμάτος υπεκφυγές κι αοριστολογίες. Μα πώς μπορεί κάποια μέρα να μας πάρουν στα σοβαρά ως έλληνες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή