Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Άλλο πατριώτης δημοκράτης κι άλλο εθνικόφρων υπό πώληση στον πλειοδότη…

Το ΕΠΑΜ πιστό στις αρχές και τα προτάγματά του για ένα αληθινά παλλαϊκό κίνημα από τα κάτω, από τον ίδιο τον λαό, έχει ήδη οικοδομήσει μια στενή πολιτική σχέση με το κίνημα «Δεν Πληρώνω» στη βάση κοινών αγώνων και ειλικρινούς συνεργασίας από κοινές αφετηρίες. Το ΕΠΑΜ είναι ανοικτό σε ανάλογες συνεργασίες με κάθε δύναμη που στρατεύεται ενεργά εναντίον του κατοχικού καθεστώτος και αγωνίζεται στην πράξη κι όχι στα λόγια για την εθνική ανεξαρτησία και την ανάδειξη του λαού σε αφέντη της χώρας του.

Αρκεί η συνεργασία αυτή να έχει κινηματική βάση, να υπερβαίνει τις παρωχημένες και διχαστικές κομματικές και ιδεολογικές γραμμές μέσα στο λαό, αλλά και να θεμελιώνεται στη βάση της ισοτιμίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της κοινής δράσης πάνω σε κοινές αρχές και προτάγματα για το σήμερα. Το ΕΠΑΜ έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν το αφορά η πολιτική ΟΦΑ (Όπου Φυσά κάθε φορά ο Άνεμος), ούτε γοητεύεται από το χρήμα και τις καρέκλες. Αντίθετα φιλοδοξεί να φέρει έναν νέο πολιτικό πολιτισμό ακόμη και στον τρόπο που οικοδομούνται οι πολιτικές συνεργασίες.

Στα πλαίσια αυτά και με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, το ΕΠΑΜ δέχτηκε με κάθε καλή πρόθεση να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στα δυο πολιτικά σχήματα. Ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας (ΣΕΕ) συνιστά ένα νέο σχετικά πολιτικό σχήμα από πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και απλούς πολίτες που κινείται – όπως το ίδιο προσδιορίζει – στον πατριωτικό χώρο.

Οι συζητήσεις εξαρχής έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκαν σε επίπεδο αρχών και προταγμάτων, αλλά και κοινών δράσεων εναντίον του κατοχικού καθεστώτος. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν οι δυο πολιτικοί σχηματισμοί σύμφωνοι στα εξής:

Πρώτο: Ως προς τα προτάγματα, δηλαδή τι πρέπει να γίνει άμεσα για να γλυτώσει η χώρα και ο λαός της, τόσο το ΕΠΑΜ, όσο και ο ΣΕΕ βρέθηκαν να συμφωνούν σχεδόν απόλυτα. Ο ΣΕΕ δεν έχει καταλήξει ακόμη στο ζήτημα του εθνικού νομίσματος, που το ΕΠΑΜ θεωρεί κορυφαίο θέμα αιχμής, αλλά το προσεγγίζει κι αυτός μέσα από την ανάγκη κατάκτησης της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Δεύτερο: Υπήρξε απόλυτη ταύτιση στην παραδοχή ότι, η χώρα αντιμετωπίζει συνθήκες κατοχής με καταστροφικές συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Ελλήνων, που καθιστούν πλέον αναγκαία τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του Έθνους, σε έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αντάξιο της ιστορικής διαδρομής της χώρας μας, προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της. Με άλλα λόγια συμφώνησαν ότι η κυρίαρχη διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν είναι ανάμεσα στο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά ανάμεσα στις δυνάμεις που αποδέχονται την κατοχή σε μνημονιακή ή αντιμνημονιακή βάση και σ’ εκείνες που παλεύουν ενάντια στο καθεστώς κατοχής με σκοπό την ριζική ανατροπή του.

Τρίτο: Φιλοδοξία και των δύο μερών είναι να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους και καθοριστικά στην ενότητα του λαού, πέρα και πάνω από κομματικές, ιδεολογικές και άλλες διαχωριστικές γραμμές, αφού ο λαός και η χώρα βρίσκονται σε υπέρτατο κίνδυνο. Τόσο για το ΕΠΑΜ, όσο και για τον ΣΕΕ δεν υπάρχουν «αριστεροί» και «δεξιοί» σ’ αυτή την μάχη που καλείται και πρέπει να δώσει ο ελληνικός λαός, αλλά προδότες και μιάσματα της δεξιάς και της αριστεράς από την μια μεριά και από την άλλη μόνο πατριώτες δεξιοί και αριστεροί που πολεμούν για δημοκρατία, για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Για να απαλλαγεί η χώρα μας από το πιο ολέθριο καθεστώς κατοχής και ολοκληρωτικής καταστροφής που γνώρισε στην ιστορία της.

Οφείλουμε να πούμε ότι η ανακοίνωση αυτής της συνεύρεσης των δυο πολιτικών σχημάτων θορύβησε αρκετούς. Μάλιστα το περιβάλλον Καμμένου δεν μπόρεσε να κρατήσει την ψυχραιμία του κι επέτρεψε σ’ ένα από τα τρωκτικά του να γράψει με χολή που προδίδει τουλάχιστον πανικό: «Τα παράξενα συνοικέσια οδηγούν σε γάμους εκτρώματα και ειδικά όταν δεν υπάρχει προίκα!» (olympiada 24 Αυγούστου, 2013) Και το εν λόγω τρωκτικό, αφού προσπαθεί να τρομοκρατήσει την ηγεσία του ΣΕΕ «με ομαδική φυγή μελών του λόγω της παράδοξης αυτής σύμπλευσης, χωρίς αρχηγούς αλλά με ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης!», καταλήγει: «Το κατά πόσο τώρα ένας πολιτικός φορέας αναγκάζεται να προσεγγίσει κάποιον άλλον, με τον οποίο δεν υπάρχει καμιά απολύτως σύμπτωση θέσεων, απόψεων, προγραμμάτων κλπ παρά μόνο ένα γενικό «για τη Σωτηρία της πατρίδας», αυτό μόνο η νέα ηγεσία του ΣΕΕ μπορεί να μας το εξηγήσει που με άλλες αρχές και ιδεολογία ξεκίνησε και σε άλλες …..αγκαλιές καταλήγει.»

Για όποιον δεν κατάλαβε, ας του κάνουμε μια μετάφραση: Το εν λόγω τρωκτικό – έμμισθο ή μη, μας είναι παντελώς αδιάφορο – εγκαλεί τον ΣΕΕ, που φλέρταρε επιμόνως και εναγωνίως τόσο ο Καμμένος, όσο και η «εσωκομματική αντιπολίτευση» της ΝΔ, αλλά και άλλοι του καθεστώτος, γιατί προχώρησε σε «παράξενα συνοικέσια οδηγούν σε γάμους εκτρώματα και ειδικά όταν δεν υπάρχει προίκα!» Βέβαια, δεν εξηγεί που είναι το παράξενο να συμφωνούν δυο σχηματισμοί στις ίδιες αρχές και προτάγματα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.

Το τρωκτικό εγκαλεί τον ΣΕΕ γιατί εγκατέλειψε την πεπατημένη της πολιτικής – όπως τα τρωκτικά της την κατανοούν – και αντί για χρήμα και καρέκλες, πήγε να συμφωνήσει σε αρχές και προτάγματα. Που πήγατε με το ΕΠΑΜ; Εκεί δεν πρόκειται να σας τα χώσει κανένας, ούτε πρόκειται να σας χαρίσουν καρέκλες ή θώκους. Που πάτε χωρίς «προίκα», ή «πανωπροίκι», όπως ονομάζουν οι μαφιόζοι της πολιτικής τις συμφωνίες του παρασκηνίου για χρήμα και καρέκλες. Δεν βλέπετε πώς βολεύτηκαν οι διάφοροι Μαρκόπουλοι, Μαριάδες και Δημαράδες; Τι δηλαδή εσείς δεν θα τα πιάσετε, δεν θα εμπορευτείτε τις θέσεις σας;

Πάμε μόνο όπου υπάρχει χρήμα για να ξεκοκαλίσουμε και καρέκλες για να μοιραστούμε σε βάρος των κορόιδων που μας ψήφισαν. Αυτές είναι οι μόνες αρχές και η μόνη ιδεολογία που ξέρουν τα τρωκτικά της πολιτικής και με βάση αυτή εγκαλούν τον ΣΕΕ.   Που πάτε τώρα με το ΕΠΑΜ και μάλιστα «χωρίς αρχηγούς, αλλά με ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης!» Μα καλά δεν πήρατε γραμμή από τον Χάρι Κλυν; Ώρες είναι να μας πείτε ότι δεν παίρνετε στα σοβαρά τον μόνο αυθεντικό Τραμπάκουλα της πολιτικής στην Ελλάδα. Και η κατακλείδα, αυτή που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τον πιο χοντρόπετσο πολιτευτή: Που ξανακούστηκε να προτάσσουν πολιτικοί σχηματισμοί τη «σωτηρία τη πατρίδας», έναντι του προσωπικού οφέλους και την δικής τους ιδιοτέλειας; Πάει μας χαλάνε την πιάτσα. Δεν φτάνει που είχαμε το ΕΠΑΜ, άντε και το «Δεν Πληρώνω», τώρα μας βγήκε και ο ΣΕΕ. Το μίασμα απλώνεται επικίνδυνα. Εξ ου και το πικρό παράπονο: ο ΣΕΕ «με άλλες αρχές και ιδεολογία ξεκίνησε και σε άλλες… αγκαλιές καταλήγει.»

Οφείλουμε, λοιπόν, να ζητήσουμε ταπεινά συγνώμη από όλα τα τρωκτικά της πολιτικής και τους επιφανείς, ή αφανείς μιμητές τους. Δεν ανήκουμε στο είδος σας. Για μας η πατρίδα κι ο δοκιμαζόμενος λαός της είναι πάνω απ’ όλα κι όχι μέσο για πολιτική καριέρα, ούτε είναι είδος προς μεταπώληση. Κι ο πατριώτης σήμερα, όπως και παλιότερα, δεν έχει καμιά σχέση με όλους εκείνους τους επίσημους εθνικόφρονες που βιάζονταν να βρουν προστάτη σε κάποια ξένη πρεσβεία για να πουλήσουν «εθνολατρεία» τοις μετρητοίς και ακίνδυνα με τις πλάτες αυτών που καταδυναστεύουν αυτό το έθνος και ξέρουν μόνο να το πουλάνε σε τιμής ευκαιρίας.

Είτε το θέλετε, είτε όχι πατριώτης σήμερα είναι μόνο εκείνος που παλεύει να ενώσει τον λαό πέρα από ιδεολογίες εναντίον του καθεστώτος κατοχής που έχει εγκαταστήσει η τρόικα και η ευρωζώνη. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από την μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ με την εισαγωγή εθνικού κρατικού νομίσματος και την κατάκτηση της αληθινής δημοκρατίας, η οποία θα δικάσει και τους σφετεριστές της λαϊκής κυριαρχίας κατά το άρθρο 120 παρ. 3 του Συντάγματος. Διαβάστε το καλά γιατί αφορά και τους αντιμνημονιακούς σφετεριστές το ίδιο.

Όλοι οι άλλοι δεν είναι παρά εθνικόφρονες παλαιάς κοπή, που ξέρουν να μιλούν μόνο για «ελληνισμό» με τον στόμφο Γερμανών σχολαστικών ακαδημαϊκών του 19ου αιώνα που εισήγαγαν και τον όρο, μόνο και μόνο για να επικαλεστούν τον γνωστό «πατριωτισμό» του καθ’ έξη προδότη: Τι θέλετε τώρα, να τα βάλουμε με την ΕΕ και να μας χιμήξει η Τουρκία, να μας κάνουν εμπάργκο οι μεγάλοι και να συμμαχήσουν εναντίον μας οι Ελοχίμ και οι Νεφελίμ;

Αυτοί ανήκουν μόνο στον «πατριωτικό» διάλογο που έχει εγκαινιάσει και κάνει με την γνωστή παρέα του ο κ. Καραμπελιάς. Βλέπετε επιθυμεί να τα βρει με την «λαϊκή δεξιά» του Καραμανλή καθώς οργανώνει την επανακατάληψη της ΝΔ με τις πλάτες της πρεσβείας των ΗΠΑ. Πάει να επαναλάβει αυτό που απέτυχε το 2010 όταν οι εθνικόφρονες σύμβουλοι του Σαμαρά τύπου Χρύσανθου Λαζαρίδη, του έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Στο ίδιο παιχνίδι θέλει να παίξει και ο κ. Καμμένος καθώς το κόμμα αποσυντίθεται ταχύτατα. Μόνη του ευκαιρία να μαζέψει γύρω του όλα τα «πατριωτικά» σχήματα για να τα πάει πεσκέσι στον Μεγάλο Αρχηγό εκ Ραφήνας και στην πρεσβεία των ΗΠΑ πίσω του. Να γιατί τα τρωκτικά του θύμωσαν τόσο με το ΣΕΕ και την συνεργασία του με το ΕΠΑΜ. Η επιχείρηση «λαϊκή δεξιά» φαίνεται να παίρνει τέλος πριν καν καλά-καλά αρχίσει.

Βλέπετε με το ΕΠΑΜ δεν μπορούν να κάνουν τέτοια παιχνίδια. Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ φερέφωνα ξένων δυνάμεων και πρεσβειών, ούτε βιτρίνα αναδόμησης του παλιού δοσιλογικού πολιτικού συστήματος. Όσο για την «ενότητα της λαϊκής δεξιάς», για την οποία συνωστίζονται πολλοί μνηστήρες, από τον Καραμπελιά και τον Καμμένο έως τον Καρατζαφέρη και την πολυκατοικία του Καραμανλή – αν και οφείλουμε να διαπιστώσουμε πώς είναι ιδιαίτερα ξεφτισμένοι και ξεφτιλισμένοι από την πολυκαιρία και την πολυχρησία – μας αφήνει παγερά αδιάφορους, όπως και οι επιχειρήσεις για την «ενότητα της αριστεράς». Αυτό που χρειάζεται είναι μόνο η ενότητα του λαού κι αυτή δεν πρόκειται να έρθει ούτε από τα δεξιά, ούτε από τα αριστερά, αλλά από τα κάτω, από τον ίδιο τον λαό και από εκείνες τις δυνάμεις που ξέρουν να θέτουν «τη σωτηρία της πατρίδας» πάνω απ’ όλα.

73 σχόλια:

  1. αν δεν πεταξει το επαμ τον αριστερο μανδυα του
    δεν προκειται ποτε να ξεπερασει το 0.5%
    ο περισσοτερος κοσμος βαζει στην ιδια κατηγορια το επαμ με διαφορα αλλα αριστερα εκτρωματα οπως τροτκιστες,κκε μλ,ανταρσυα κλπ.
    πατριωτες χρειαζομαστε να ηγηθουν και οχι αριστερα σταλινικα αποβρασματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάξτο καλύτερα γιατί τα έχεις χαμένα. Πρωτίστως ξεφορτώσου τα ακρτοδεξιά κολλήματα.

      Διαγραφή
    2. Το αστείο είναι ότι και οι αριστεροί το κράζουν γιατί λένε ανήκει στον δεξιό-πατριωτικό χώρο . Μεγάλη κατάκτηση.

      Διαγραφή
    3. Είναι σημαντικό λοιπόν να ξέρει ο κόσμος οτι το επαμ ΔΕΝ ειναι αριστερά,ΔΕΝ καταγγελει τον καπιταλισμό,ΔΕΝ μας λέει ποια ειναι η άποψη του για τους "λαθρομετανάστες"..

      Διαγραφή
  2. συνεχεια μυνηματος
    και η εκτίναξή του τσιπρα από το 4% στο 27% της προτίμησης των ψηφοφόρων δεν την οφείλει ούτε στη γοητεία που άσκησαν στην ελληνική κοινωνία οι ιδεοληψίες της «Αριστερής Πλατφόρμας» ούτε η ρομαντική ψυχανωμαλία της «Κομμουνιστικής Τάσης» στο συνονθυλευματικό κόμμα του. Η εκτίναξή του ήταν το προϊόν της λαϊκής οργής για τους αυτουργούς των κακουργημάτων που οδήγησαν στην καταστροφή της ζωής μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σύνδρομο "Παπαθεμελή" καλά κρατά στο ΕΠΑΜ. Δημήτρη δυστυχώς τη περιφρόνηση σου για κάθε τι το αριστερό (κάτι που είναι φανερό στην αρθρογραφία σου) τη ξεπερνά μόνο η προθυμία σου να συνεργαστείς με το κάθε δεξιό ρετάλι (ακόμη και πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων) που δηλώνει οτι κινείται στον "πατριωτικό χώρο". Αλίμονο βέβαια, μη σε αποκαλέσει κανένας αριστερό ή κομμουνιστή και τρομάξει ο χριστεπώνυμος λαός και δεν ενωθεί. Και αυτό το αποκαλείς "ενότητα απο τα κάτω πέρα απο δεξιά κι αριστερά".
    Βέβαια είναι πολύ λογικό, προσπαθείς να οικοδομήσεις την "ενότητα του λαού" και η αντίληψη σου για το "λαό" είναι ένας ρομαντικός αχταρμάς γιακωβινισμού και ταινιών Νίκου Ξανθόπουλου. Δεν υπάρχουν τάξεις για σένα, δεν υπάρχουν κοινωνικά στρώματα με διαφορετικά συμφέροντα αλλά και διαφορετικές ή και αλληλοαντικρουόμενες συνειδήσεις. Δεν υπάρχουν μετανάστες και παγκοσμιοποίηση. Τίποτα απο αυτά δεν υπάρχει. Η κοινωνία βρίσκεται απο άποψη συνοχής και κουλτούρας στα 1944, φτάνει μόνο να το συνειδητοποιήσει. Μόνο η μεγάλη μάζα των αιωνίως γελασμένων ξεβράκωτων Ελλήνων απ'τη μια, οι δοσίλογοι και οι Γερμανοί απ΄'την άλλη.
    Οι συνταξιούχοι απόστρατοι λοιπόν που... κινούνται στο πατριωτικό χώρο δεν είναι δεξιοί, είναι πατριώτες δημοκράτες.
    Μετά αναρωτιόμαστε γιατί θα φτάσουν το 20% οι πίθηκοι της Χ.Α...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν καταλάβεις ότι παπαγαλίζεις τα θεωρήματα που ο ταξικός αντίπαλος του εμφυλίου έχει εμποτίσει την επίσημη αριστερά, τότε θα είναι πολύ αργά. Αν το καταλάβεις ποτέ, γιατί για ξυράφι δεν φαίνεσαι. Δεν ήμουν ποτέ αριστερός, ακόμη και την εποχή που ανήκα στο ΚΚΕ, γιατί είχα την στοιχειώδη γνώση να γνωρίζω ότι ο διαχωρισμός σε αριστερούς και δεξιούς επιβλήθηκε με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τα βασανιστήρια στην ασφάλεια, τους τόπους εξορίας και ανανήψεως. Ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχτώ τον διαχωρισμό που με αίμα επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό. Αυτό σημαίνει να είσαι κομμουνιστής. Όχι γιαλαντζί του περιθωρίου και κρατικοδίαιτος, αλλά αληθινός και μάλιστα τέτοιος που να σε ακούει ο λαός κι όχι μόλις εμφανίζεσαι να κατεβαίνουν ρολά, όπως γίνεται με τα μιάσματα σαν του λόγου σου.
      Το που βρίσκεται η κοινωνία σήμερα τυχαίνει να το ξέρω καλύτερα, μιας και συναναστρέφομαι μαζί της. Όσο για τον λαό έχεις την ίδια άποψη με τους νεοσυντηρητικούς της Θάτσερ και παλιότερα με τους κοινωνικοδαρβινιστές. Κι αυτοί το ίδιο έλεγαν ότι ο λαός δεν υπάρχει. Αυτό το δανείστηκαν οι σύγχρονοι ιδεολόγοι του ιμπεριαλιστικού κορπορατισμού για να μας λανσάρουν την "κοινωνία των πολιτών" των ΜΚΟ και των "ενεργών πολιτών". Τρέφεις τέτοια άγνοια για το όλο θέμα που δεν μπορείς καν να σκεφτείς εκτός εγχειριδίου. Γι' αυτό άστο. Δεν το κατέχεις. Και το χειρότερο είναι ότι δεν κάνεις καν την προσπάθεια να μάθεις. Η απόλυτη βλακεία μεταμφιεμσένη σε απόλυτη αλήθεια. Γι' αυτό στο ξαναλέω: Άστο, είναι σαν να προσπαθώ να μιλήσω για επιστήμη μ' έναν σαμάνο της φύλης των παπούα.
      Το γιατί οι πίθηκοι της ΧΑ ανέβηκαν σε τέτοια ποσοστά ψάξτο στις αντιλήψεις σου και στις λογικές σου, που αντιλαμβάνεσαι τον δεξιό με τον ίδιο τρόπο που η ασφάλεια αντιλαμβανόταν τον αριστερό μέσα στην χούντα. Έχεις τις ίδιες αντιλήψεις της χούντας, μόνο που τις έχεις αντιστρέψει. Εγώ, συγνώμη, δεν θα πάρω. Όποιος δέχεται τα προτάγματα για μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ανάγκη της δημοκρατίας με όρους εθνικής ανεξαρτησίας και θέλει να αγωνιστεί στο δρόμο για την ενότητα του λαού και ενάντια στο καθεστώς κατοχής, τότε είναι πατριώτης δημοκράτης, ακόμη κι αν είναι δεξιός. Άλλωστε ποιος είναι πιο δεξιός, πιο συστημικός, πιο ταυτισμένος με το σύστημα; Ένα σχήμα απλών πολιτών και πρώην στρατιωτικών που δεν είχαν καμιά εμπλοκή με το επίσημο πολιτικό σύστημα ως επαγγελματίες πολιτευτές, ή μια αριστερά που έχει δώσει γη και ύδωρ στο καθεστώς; Ή μήπως δεν είναι έτσι; Συγνώμη, αλλά αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα σ' ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα στεγάζει το Λαλιώτικο ΠΑΣΟΚ και έχει ως πρόγραμμα το Ζάππειο Ι&ΙΙ του Σαμαρά, ή το ΚΚΕ που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό από ύποπτες υπεράκτιες εταιρείες με την επίσημη κάλυψη των κυβερνώντων με πρόσχημα την πώληση του 902, και σε δεξιούς που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στο καθεστώς κατοχής και την ευρωζώνη, τότε για οποιονδήποτε έχει σώας τα φρένας και καθαρή συνείδηση η επιλογή είναι αυτονόητη. Από την επιλογή μην ανησυχείς σε εξαιρώ, διότι ούτε το ένα έχεις, ούτε το άλλο. Κι όσο για τον Παπαθεμελή, μην σκοτίζεσαι. Όλους τους παλιούς συντρόφους του, ακόμη και τα μεγαλύτερα λαμόγια, θα τους βρεις σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
  4. Δεν πιστεω Δημητρη να εννοεις το Γιωργο Καραμπελια..Πεφτω απ α συννεφα αν εννοεις αυτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί πέφτεις από τα σύννεφα; Ο κύριος αυτός σ' ολόκληρη την περίοδο της κρίσης και του καθεστώτος κατοχής εξάντλησε την προσπάθειά του να πείσει τους πάντες ότι έτσι βγούμε από το ευρώ και διαγράψουμε το χρέος "η Τουρκία θα φτάσει μέχρι τη Λάρισα", όπως έλεγε γραφικά. Τώρα εξέδωσε ένα κείμενο "διαλόγου" όπου αφού απορίπτει τους "φιλελεύθερους" και τους "σοσιαλιστές" καλεί μόνο εκείνους που πιστεύουν στον "ελληνισμό" της δικής του εκδοχής να ενωθούν πάνω στο Μακεδονικό, την Κύπρο, το Σκοπιανό και στην "άμεση δημοκρατία" που κατανοεί ως δημοψήφισμα. Να ενωθούν δηλαδή σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που καίνε τώρα τον κόσμο και την χώρα. Κουβέντα για το καθεστώς κατοχής της χώρας από την τρόικα και την ευρωζώνη. Κουβέντα για το τι πρέπει να γίνει τώρα για να γλυτώσει λαός και χώρα. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η ουσία είναι η εξής: ο Καραμπελιάς επιχειρεί την τελευταία απέλπιδα προσπάθειά του να ηγηθεί μιας εξαρχής καταδικασμένης προσπάθειας που κοιτά προς τα δεξιά, δηλαδή προς αυτό που ο ίδιος καταλαβαίνει ως "λαική δεξιά". Οι θέσεις που έχει πάρει ως σήμερα για τα τρέχοντα είναι βαθύτατα αντιδραστικές και ευθυγραμμισμένες με το καθεστώς κατοχής. Τα υπόλοιπα περί "ελληνισμού" είναι για τους τυφλούς και τους ανόητους.

      Διαγραφή
    2. Ρε Δημητρη τον Γιωργο Καραμπελια τον συγγραφεα λεω.Αυτον;Αυτος δεν ηταν στο 2ο συνεδριο του ΕΠΑΜ και απηυθυνε χαιρετισμο;;

      Παραξενο παντως.Δεν τον ειχα για τετοιο,και σιγουρα ειναι αξιολογος συγγραφεας

      Αποστολης Ακαμωτακης Ιεραπετρα

      Διαγραφή
    3. Ναι αυτός είναι, Στο συνέδριο ήρθε, ή τον φέρανε μόνο και μόνο για το ακροατήριο. Ο ίδιος ή αυτοί που τον φέρανε νομίζουν ότι μπορούν να αποσπάσουν δυνάμεις από το ΕΠΑΜ για το εγχείρημά τους. Δικαίωμά τους να το νομίζουν. Και δικαίωμά τους να το προσπαθήσουν. Απλά θα αποτύχουν για μια ακόμη φορά. Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει τίποτε απ' ότι συμβαίνει στο λαό και στη χώρα μας. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν μπορούν πολιτικά ερείπεια από την δεκαετία του '70, που μια ολόκληρη ζωή χαρακτηρίζονται από πολιτικές επιλογές παταγώδους αποτυχίας με σχήματα που οι ίδιοι διέσπασαν και διέλυσαν, δεν μπορούν πια να εκφράσουν τον ριζοσπαστισμό που γεννά σήμερα η κοινωνία. Ανήκουν στο παρελθόν, αλλά αρνούνται να το παραδεχτούν κι αντί να αλλάξουν τρόπους και ρώτα για να ευθυγραμμιστούν με τη νέα κατάσταση, επιμένουν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στα ανεπαρκή μέτρα τους. Ε, πρόκειται για σίγουρη συνταγή αποτυχίας.
      Και που ήρθε ο κ. Καραμπελιάς στο συνέδριο του ΕΠΑΜ; Είπε τίποτε αξιόλογο - όπως περιμέναμε όλοι μας - στον χαιρετισμό του; Περί ανέμων και υδάτων, περί ποντικών και γάτων, μίλησε. Μίλησε γενικά για "ενότητα" χωρίς να προσδιορίζει σε ποια βάση, με ποια αιτήματα, υπονοώντας προφανώς μια ενότητα χωρίς αρχές υπό το σκήπτρο το δικό του ή της παρέας του. Ε, ας την κάνουν χωρίς το ΕΠΑΜ και τότε θα δούμε πόσα απίδια χωρά ο σάκος. Αυτό που με εκνευρίζει αφάνταστα είναι ότι αυτοί που σιγοντάρουν ανοιχτά, ή στα μουλοχτά μια συνεύρεση με τύπους σαν τον Καραμπελιά μας το παίζουν "κινηματικοί", ενώ εμείς είμαστε "γραφειοκράτες" ή ότι άλλο. Κι όχι τίποτε άλλο είμαι σίγουρος ότι θα βγουν να χαρακτηρίσουν το ΕΠΑΜ "γκρουπούσκουλο" που δεν δέχεται συνεργασίες χωρίς αρχές.

      Διαγραφή
  5. Kρίμα που είσαι καλός στα οικονομικά,αλλά δεν έχεις πολιτική σκέψη,που έχεις φανατισμό.Οταν χρησιμοποιείς την λέξη μιάσματα και για απλούς ανθρώπους που έχουν άλλη άποψη,όταν δεν βλέπεις που βρίσκεται ο λαός,όταν κάνεις κάκιστες επιλογές,όπως ο Παπαθεμελής,τώρα οι εθνικιστές,που έχουν εντελώς άλλη σκέψη από σένα,Καμία ενότητα του λαού δεν θα πετύχεις έτσι.Με τον τρόπο σου πετυχαίνεις ακριβώς το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δρόμος είναι μακρύς και υποκείμενα σαν κι εσένα που θέλουν όλους τους άλλους να είναι κατ' εικόνα και ομοίωση τους, όπως ακριβώς σκέφτονατι οι φασίστες, αυτές τις προβλέψεις για μένα και το ΕΠΑΜ τις επαναλαμβάνουν εδώ και δυο χρόνια. Δυστυχώς, όμως για όλους εσάς που λανσάρεται την σκέψη και την πολιτική του φασισμού με αριστερά χρώματα, το ΕΠΑΜ είναι εδώ και δυναμώνει. Ενώ εσείς παραμένετε "ανώνυμοι" του διαδικτίου, πιστά σκυλιά των κρατικοδίαιτων μηχανισμών της αριστεράς. Το ποιος θα δικαιωθεί θα φανεί στο τέλος της διαδρομής από το ποιος θα στέκεται όρθιος. Με τον τρόπο μου έχω πετύχει όσα δεν πετύχει ολόκληρη η αριστερά στο σύνολό της εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό άστο. Δεν νιώθω καμιά ανασφάλεια για να συναστρέφομαι μόνο με όσους έχουν ίδια σκέψη με μένα. Και ενότητα του λαού, βρε κακομοίρη, σημαίνει ακριβώς αυτό. Να ενωθούν εκείνοι που δεν σκέφτονται κατ' ανάγκη με τον ίδιο τρόπο, αλλά έχουν κοινούς στόχους. Εκτός κι αν διακατέχομαι από τον ολοκληρωτισμό του φασίστα, ή του θρησκόληπτου ώστε να θέλω την ενότητα αφού πρώτα όλοι ταυτιστούν με τον τρόπο που εγώ σκέφτομαι. Δεν σε κάνει λιγότερο φασίστα ή θρησκόληπτο μια τέτοια λογική, όσους αριστερούς τεμενάδες κι αν κάνεις ημερησίως.

      Διαγραφή
  6. Ο ΣΕΕ τιμά τους πεσόντες ΗΡΩΕΣ του αγώνα 1946-49 του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής κατά των κομμουνιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις διάβασα το κείμενο έριξα μια ματιά στην σελίδα του ΣΕΕ και σας έστειλα (Ο ΣΕΕ τιμά τους πεσόντες ΗΡΩΕΣ του αγώνα 1946-49 του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής κατά των κομμουνιστών.).Πιο κάτω βλέπω κάποιον άλλο να το χρησιμοποιέι.Εγώ δηλώνω ανένταχτος αριστερός αλλά το κάνω να δώσω την αφετηρία των θέσεων μου.Για το διαχωρισμό δεξιάς-αριστεράς που λέτε πιο κάτω δεν θα διαφωνίσω απλά θα το κρατήσω.Με βάση αυτό που έστειλα
      1ον ο ΣΕΕ στα θύματα των κομμουνιστών βάζει πχ κ τα πρώην τάγματα ασφαλείας, γιατί είναι περίεργες ενέργιες.
      2ον το ΕΠΑΜ πως θα αντιδράσει σε μια περίπτωση κυβέρνησης του όπου κομμάτια της άκρα αριστεράς η του αναρχικού χώρου διατυπώσουν θέσεις αντίθετες με το ΕΠΑΜ και βγούν στο δρόμο.Θα πείτε μια δικαιολογία για άνωθεν χρηματοδότηση και ότι είναι οι κακοί κ οι άνομοι και θα τους καταστέλλετε?
      Οι ερώτησεις γίνονται οχι για να σας την πω και δεν θέλω να είστε εριστικός αλλά είναι αποτέλεσμα σκαναρίσματος απο την αρχή του ΕΠΑΜ, για να με πείσεται και να πείσω ότι το ΕΠΑΜ δεν θα γίνει αλλη μία εθνική "δικτατορια"
      Η άποψη μου είναι ότι η ροή του νεοφιλελέυθερου συστήματος τείνει
      πλέον σε μία ευρωπαική ολωκλήρωση πάνω στις αρχές του,καταρίπτοντας τους αστικούς μύθους σιγά σιγά περι έθνους-δημοσίου που το ίδιο είχε φτιάξει για τη συνοχή του νεοελληνικού κράτους.Η αριστερή κουλτούρα του όχι σύνορα πρώτα ο ταξικός αγώνας πάει χέρι χέρι με αυτην την ολώκλήρωση(όχι εσκεμένα αλλα λόγο αδυναμία να πείσει ευρωπαικά).εαν οι χώρες εμπέονταν και λειτουργούσαν πχ με βάση τις μαρξιστικές θεωρίες τότε σαν αριστερός θα είμουνα υπέρ.
      Τώρα πρέπει για μένα να περάσουμε σε μία δράση "πατριωτισμου" κ να επιτύχουμε την συνοχή του έθνος με βάση την αληθινή πορεία του τόπου μας κ όχι με επετείους με βασιλικά διατάγματα(25η μαρτίου)
      Κ αυτή η πατριωτική ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ εθνοκεντρική αλλά σε συνεννόηση με τους λαούς των άλλων χωρών!
      Το ΕΠΑΜ είναι έτοιμο να κανει κάτι τέτοιο(το λεω γιατί μιλάτε για αλήθειες)

      Διαγραφή
    2. Προφανώς δεν έχεις παρακολουθήσει τις θέσεις του ΕΠΑΜ, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.
      1. Αυτό που ξέρω για το ΣΕΕ είναι ότι αυτοί που το ίδρυσαν το ήθελαν ακροδεξιά οργάνωση παρόμοια κάτι ανάμεσα σε ΛΑΟΣ και ΧΑ. Η νέα ηγεσία που εκλέχτηκε από το συνέδριό του δεν θέλει τον ΣΕΕ έτσι, θέλει να πρυτανεύσει το πατριωτικό δημοκρατικό στοιχείο με αιτήματα και προτάγματα ανάλογα μ' εκείνα του ΕΠΑΜ. Το ΕΠΑΜ δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την στήριξη σε μια τέτοια προσπάθεια. Από κει και πέρα το τι θα γίνει στον ΣΕΕ είναι υπόθεση του ίδιου.
      2. Εμείς παλεύουμε για μια δημοκρατία όπου δεν θα έχει την κυβέρνηση το ΕΠΑΜ, αλλά θα κυβερνάται η χώρα από τον ίδιο τον λαό και τις συλλογικότητές του από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η ίδια η έννοια της γενικής πολιτικής απεργίας που προτείνουμε εμπεριέχει την δημιουργία του σπέρματος των λαικών επιτροπών και συνελεύσεων που σε πρώτη φάση θα αναλάβουν την οργανωμένη ανατροπή του καθεστώτος και σε δεύτερη φάση την διαχείρηση της νέας κατάστασης. Από αυτές τις λαικές συλλογικότητες θα αναδειχθεί μια προσωρινή κυβέρνηση που θα διευθύνει την πολιτική ανοικοδόμησης και της πορείας προς την Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Το τι θα κάνει λοιπόν μια τέτοια κυβέρνηση απέναντι σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι συλλογικότητες του λαού που θα έχουν τον πρώτο αποφασιστικό λόγο.
      Το ΕΠΑΜ δεν παλεύει για να πάρει αυτό την εξουσία, αλλά για να οικοδομηθεί ένα πολιτικό σύστημα όπου ο λαός θα είναι αυτεξούσιος και ο ίδιος να αποφασίζει για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα. Είναι αυτό που λέμε ότι ο λαός θα πρέπει να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Ξέρετε πολλούς σχηματισμούς που στην ιδρυτική τους διακήρυξη λένε ότι από την στιγμή που θα επιτευχθούν οι στόχοι τους θα έχει κλείσει ο ιστορικός τους κύκλος και θα αυτοδιαλυθούν; Το ΕΠΑΜ το λέει.
      Το ΕΠΑΜ επενδύει στον πατριωτισμό του λαού, στον πατριωτισμό της δημοκρατίας που δεν έχει να κάνει με καμιά παραλλαγή εθνικισμού ή σωβινισμού. Βρίσκεται ήδη σε συννενόηση με άλλους λαούς και κινήματα με ανάλογα προτάγματα και λογικές. Στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου το ΕΠΑΜ οργανώνει ένα πανευρωπαικό συνέδριο τέτοιων κινημάτων, όπου θα εκφραστεί μια άλλη Ευρώπη, η Ευρώπη των μαχώμενων λαών για ελευθερία και ανεξαρτησία.

      Διαγραφή
  7. Αυτό που κρατάω εγώ απ'το κείμενο είναι οτι ο αγώνας για δημοκρατία δε μπορεί να αφήνει ολόκληρους θεσμούς (π.χ στρατός) να μένουν αγαπημένοι, παραδοσιακοί, ιδεολογικοί κυνηγότοποι της αντίδρασης και της εξουσίας.
    Μένει να δούμε αν αυτή η προσπάθεια του ΕΠΑΜ να σταθεί πάνω απο δεξιά κι αριστερά αποδείξει τη δυνατότητα υπέρβασης των ιστορικών διαχωρισμών (αν η ιστορία που τους δημιούργησε όντως έχει παρέλθει) ή είναι ένα μικροαστικό ιδεολόγημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, καλά κάνεις και δέχεσαι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ολόκληρους θεσμούς στην αγκαλιά της εξουσίας. Γιατί προβληματίζεσαι αν θα πρέπει να αφήσουμε τον πολίτη που αισθάνεται "δεξιός" στην αγκαλιά της εξουσίας; Γιατί να μην είναι μαζί μας στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Χώρας; Γιατί να τους τον χαρίσουμε;
      Η δυνατότητα υπέρβασης είναι αποδεδειγμένη ήδη, βλ. ΕΑΜ.

      Διαγραφή
  8. Ήθελα να σταθώ κυρίως σε αυτό που λέτε για νέο ήθος στην πολιτική...Εκεί πάσχει εξ αρχής το σύστημα,γι'αυτό ξέπεσε στην αήθεια και την ευτέλεια και είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση του κόσμου.Το Ε.ΠΑ.Μ,είναι το κίνημα που λειτουργεί δημοκρατικά,αφού δεν υπάρχει "γραμμή" άνωθεν και οι πυρήνες είναι αυτοί που αποφασίζουν πλειοψηφικά για δράσεις στην περιοχή τους,ανακοινώσεις κ.λ.π.Αυτό εκτός των άλλων ενοχλεί επίσης τα κόμματα της διαπλοκής,τους "χαλάει τη σούπα".Στη διάρκεια παρέλασης κάποιος απ'αυτούς βλέποντάς μας εκεί μας είπε πως σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουμε...Τώρα που δυναμώνουμε πανικοβάλλονται.Δεν είναι δυνατόν γι'αυτούς να δυναμώνει ένα κίνημα χωρίς οικονομικά ερείσματα και"προστάτες".Όλο και πιο πολύ ξεσκεπάζονται και ο κόσμος συνειδητοποιεί πως η λύση σίγουρα δε βρίσκεται στα κόμματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι ο καιρός που όλοι αποκαλύπτονται και "μύθοι"καταρρέουν.Είναι το μόνο καλό που συμβαίνει,και πιστεύω θα παίξει καταλυτικό ρόλο το επόμενο διάστημα...Ο κόσμος είναι τόσο πολύ υποψιασμένος,που ό,τι ψεύτικο και "μακιγιαρισμένο"θα το πετάξει στην άκρη.Με παλιά "υλικά" και εφεδρείες δε σώζεται πια η κατάσταση για τους πατριδοκάπηλους...Ο κόσμος όλο και πιο πολύ το νιώθει ότι η λύση θα δοθεί από τα κάτω,αλλά δε βλέπει τον τρόπο που μπορεί να οργανωθεί αυτό.Η ενότητα είναι εκ των ουκ άνευ,και σε κοινωνικό επίπεδο ήδη κατακτιέται με την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό.Η ΚΡΊΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗς ΣΤΟ πολιτικό σύστημα ως έχει είναι προφανής,αλλά δε μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο,γιατί κανείς δεν του δείχνει ξεκάθαρα ποιο μπορεί να είναι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο αρχηγός της εύκολης παρόλας ξαναχτύπησε. Παπαθεμελής, ΣΕΕ και ότι άλλο μας κάτσει και όταν μας κριτικάρουν για τις επιλογές μας ρίχνουμε τη μπάλα στην εξέδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό που βλέπω εγώ κ. Καζάκη είναι ο πανικός του Καμένου, που καλά τον περιγράφεις, αφού του πήρες έτοιμους συνεργάτες, και ο πανικός ο δικός σου με την αναίτια επίθεση στον Καραμπελιά. Αφήνεις υπονοούμενα για πρακτοριλίκια και συνωμοσίες με την αμερικανική πρεσβεία για έναν άνθρωπο που η πρεσβεία τον έχει πρώτον στη λίστα επικινδυνότητας και γι' αυτό δεν τον βλέπουμε να εμφανίζεται εύκολα στα ΜΜΕ. Όμως εσύ παρότι νεώτερος στον πατριωτικό χώρο και άγνωστος πριν την κρίση βρίσκεις ευκολότερα βήμα. Είναι ντροπή κ. Καζάκη να προσπαθείς να διασπάσεις τον πατριωτικό χώρο σε μια στιγμή που αυτός επιβάλλεται να ενωθεί. Φυσικά ο πολιτικός σου βίος παρότι μικρός έχει καταγράψει παρόμοιες ενέργειες. Το ίδιο έκανες όταν αποχώρησες από τη Σπίθα. Πάλι όταν σου έβγαινε η πρωτοκαθεδρία έφυγες αφήνοντας υπονοούμενα για πρακτοριλίκια που ποτέ δεν επαληθεύτηκαν. Εκ του αποτελέσματος μου φαίνεται πως εσύ μπορεί να θεωρηθείς ύποπτος για όσα κατηγορείς τους άλλους. Οι ψυχολογικές προβολές είναι σύνηθες φαινόμενο στους συκοφάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, πρόσεχε τι λες γιατί θα τα βρεις μπροστά σου. Ο κ. Καραμπελιάς εδώ και χρόνια χρηματοδοτείται, ή τέλος πάντων υποστηρίζεται από τον "πατριώτη" επιχειρηματία Εμφιετζόγλου. Ο κύριος αυτός είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της ληστείας του Χρηματιστηρίου και με στενότατες σχέσεις με την εν λόγω πρεσβεία. Όπως και με πολύ ύποπτες δραστηρίοτητες στην Θράκη με τους Πομάκους. Ωραίος, λοιπόν, ο μύθος αλλά δεν πιάνει. Όσο για τον κ. Καραμπελιά εγώ είπα συγκεκριμένα πράγματα. Έχω κάνει σε κάποιο από όλα αυτά λάθος; Λέω πουθενά ψέματα; Αν ναι να πείτε συγκεκριμένα. Συγνώμη, αλλά ο μόνος πατριωτικός χώρος που υπάρχει είναι εκείνος που παλεύει για την μονομερή διαγραφή του χρέους, για έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη ώστε να κατακτηθεί η εθνική ανεξαρτησία της χώρας με εθνικό νόμισμα και για αληθινή δημοκρατία. Συντάσσεται με τίποτε απ' όλα αυτά ο κ. Καραμπελιάς; Υποστηριζει τίποτε απ' όλα αυτά ο κ. Καραμπελιάς; Όχι. Κάθε άλλο. Γιατί λοιπόν πρέπει να τον κατατάξουμε στον πατριωτικό χώρο; Από που κι ως που; Επειδή μιλά για "ελληνισμό" από το 1204 και μετά; Ας σοβαρευτούμε. Ο κ. Καραμπελιάς έχει κάνει από την αρχή της κρίσης τις επιλογές του και επιμένει σ' αυτές. Κι αυτές είναι να αποδεχτεί το καθεστώς κατοχής και να συμμετέχει στην επίθεση τρομοκρατίας που γίνεται από την μαύρη προπαγάνδα λέγοντας ξανά και ξανά ότι η διαγραφή του χρέους και η έξοδοα από το ευρώ ισοδυναμεί με κατάκτηση της Ελλάδας από την Τουρκία. Είναι πατριώτης κάποιος που αναμεσά την τρομολαγνεία του καθεστώτος; Όχι βέβαια. Ο κ. Καραμπελιάς μπορεί να είκαι και είναι εθνικιστής, αλλά πατριώτης δεν είναι ότι κι αν λέμε. Τα υπόλοιπα είναι για ηλίθιους που ξέρουν μόνο να κοπαδοποιούνται.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα.
      Εγώ πάλι επειδή εκτιμώ και τους δύο σας (Καραμπελιά - Καζάκη), θα πρότεινα να οργανωθεί διάλογος μεταξύ σας.

      Πιστεύω ότι υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις του ενός για τον άλλο και αυτό μόνο κακό είναι για την πατρίδα και τη δημοκρατία.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό. Τουλάχιστον από την μεριά του ΕΠΑΜ. Ο κ. Καραμπελιάς δεν λέει κουβέντα για το τι συμβαίνει σ' αυτή την χώρα. Κου-βε-ντα! Κι όταν υποχρεώνεται να τοποθετηθεί καταλήγει να λέει ότι και η μαύρη προπαγάνδα: δεν μπορεί να γίνει τίποτε γιατί οι Τούρκοι θα μας φάνε!
      Πέστε μου ειλικρινά σε ποια βάση μπορεί να γίνει διάλογος; Για να περάσει η ώρα και να φανούν οι διαφορές; Αυτό το κάναμε επανειλλημένα. Δεν μπορούμε να αναλωνόμαστε σε ατελέσφορους διαλόγους όταν η χώρα κι ο λαός της χάνεται.

      Διαγραφή
    4. κε Καζακη και κε Καραμπελιά (ως εκπροσωπους σας εκφωνω), εγω προσωπικα χαιρετησα με ελπιδα την συνεργασια σας.
      Θεωρω τις δυο κινησεις ΕΠΑΜ και ΣΕΕ εν πολλοις συμπληρωματικες:
      Το ΕΠΑΜ εχει ενα πολυ δυνατο, και κατ' εμε σωστο, "οικονομικο προγραμμα". Ο κος Καζακης ως οικονομικος αναλυτης (μαζι με τους συνεργατες του) εχει εκτεθει πληρως και, ελπιζω, διαυγως. Ελλειπει όμως το "δυναμικου σκελους" το οποιο, εκτιμω πιθανοτατα, θα χρειασθει για να αντιμετωπισει "ασυμετρες απειλες".
      Μηπως, κε Καζακη, δεν υπαρχουν; ...μηπως εκτιμω λάθος;
      Προσωπικα "ξενιστηκα" απο την ρηση σας (στον ραδιο9) "δεν υπαρχουν πατριδες, υπαρχουν λαοι", μαζι με το "ελληνας υπηκοος (ή ιθαγενης;) ειναι εκεινος που εχει ζωτικα συμφέροντα στην Ελλαδα". Πιστευω, ομως οτι ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ οι συνεπειες εξοδου απο το Ευρω, θα καταδειξει ποιοι "εχουν συμφέροντα (διαβαζε αγαπη) για την Ελλαδα και τους Ελληνες"!
      Απο καποιο σημειο και μετα, σας διαβαζω να αναφερεστε στο Εθνος, στην πατριδα (πατριωτικό ονοματι το ΕΠΑΜ), και αναθαρρυσα με ελπιδα.
      ...απο την αλλη...
      Το ΣΣΕ, δια των στελεχών του, ελλειπει στον οικονομικο τομέα, πολυ δε περισσοτερο σε συνθηκες μεταβατικες και εκρυθμες, "υπο τα πυρα των Αγορων". Διαθετει ομως εμπειρο προσωπικο για να καλυψει "ασυμετρες απειλες" ή και "συμμετρικες", εχουν την δυνατότητα να οργανωσουν δυναμικες εξελιξεις, τομέας που το ΕΠΑΜ ειναι "ξένο".
      Το ζητουμενο, απο της δυο κινησεις ειναι ΕΝΑ : ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ!
      ΥΠΑΡΧΕΙ ;; ...αγκυλωσεις του παρελθόντος (εκτιμω ευλογο να υπαρχουν περισσοτερες στο ΣΣΕ) καθιστουν την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΔΥΣΚΟΛΗ.
      Πολυ περισσοτερο διότι οι δυο "τομεις" ειναι γνωστικα και ψυχολογικα "στεγανοι" μεταξυ σας.

      Ειλικρινα νομιζω οτι ειναι ΚΡΙΜΑ !!

      ΟΦΕΙΛΕΤΕ να αναζητησετε "ΚΟΙΝΟ ΚΩΔΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ".. και αυτο ΤΑΧΥΤΑΤΑ !!
      Και ενα τελευταιο προς τις δυο κινησεις ΣΕΕ και ΕΠΑΜ :
      Οι απωλειες των Ελληνων πολιτων ειναι ηδη τεραστιες και θα συνεχιστουν μεχρι, νομιζω, αφανισμου μας.
      Περαιτερω απωλειες ΔΕΝ πρεπει να μας φοβιζουν υπο την προϋπόθεση της ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, σε ολους τους τομεις, και της ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ για το μελλον των παιδιών μας και των εγγονιών μας.
      Θεωρηστε με κ.κ. Καζακη και Καραμπελιά στην επικοινωνιακη διαθεση σας.

      Διαγραφή
  12. Ενημερώνω τον ψευδο-οικονομολόγο τηλε-ραδιοευαγγγελιστή της δραχμής, ότι όσο και να φωνάζει, οι απάτες του φαίνονται.

    Μιλάει για δημοκρατία, και έχει εγκαθιδρύσει στο εσωτερικό του ΕΠΑΜ μια προσωπική δικτατορία, τύπου υποταγής στον μεγάλο (ψευδό)προφήτη, που θα ζήλευε και το γκροτέσκο καθεστώς της Βορείου Κορέας.

    Μιλάει τάχα μου για 'πούρα πολιτική' και πουλάει ριζοσπαστιλίκι, ενώ στην ουσία προβαίνει σε κάθε ευκαιριακή συμμαχία που πέφτει μπροστά στα πόδια του (από τον Παπαθεμελή μέχρι τον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας), μπας και τσιμπήσει κάνα ψηφαλάκι.

    Τριγυρνάει σε πλατείες και ραδιόφωνα, και αναμασάει ένα χυλό από ψεύτικα στοιχεία, ιδεοληψίες, και φρασεολογίες του καφενείου του στύλ 'άμα ήμουν εγώ κυβέρνηση θα κρυβόταν η Μέρκελ' τα οποία ξέρει να προσφέρει πασαλειμμένα με μια κνίτικης κοπής σώς ψευδολενινισμού.

    ΚΑι τώρα, συνεργάζεται ανοιχτά με ένα κόμμα που δεν χάνει τελετή για τελετή στο Βίτσι, "τιμώντας" τον αγώνα ενάντια στον "συμμοριτοπόλεμο" (sic!) και έχει το θράσος να καταγγέλει άλλους, συνεπέστερους και απείρως σοβαρότερους ως 'δεξιούς'; Ποιός αυτός που συναγελάζεται με οπαδούς του μετεμφυλιακού κράτους της δεξιάς. Ιδού τα τεκμήρια: http://www.syndesmosee.org/1/post/2013/08/45.html

    Ρε δεν πας σε κάνα ψυχιατρείο να σε κοιτάξουν δικτατορίσκε ραδιότηλε-ευαγγελιστή της δεκάρας (κυριολεκτικά της δεκάρας);

    Υ.Γ. Όλα αυτά τα χρόνια που δούλευες ως κλητήρας για το διεθνές κεφάλαιο, στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά τράστ καλά ήτανε; Ξύπνησες το 2010 και το παίζεις επαναστάτης, βαζιβουζούκε των χρηματιστηρίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίστε έτσι. Καταλαβαίνω ότι για τα κρατικοδιαίτα κομματόσκυλα σαν του λόγου σου είμαι ό χειρότερος εφιάλτης σας. Συνεχίστε έτσι. Όταν να σας πλήρωνα δεν θα μου κάνατε τέτοια διαφήμιση.

      Διαγραφή
  13. Αναιτια επιθεση στο Καραμπελια; Ο τυπος ειναι υπερ του Ε, μονο φτυσιμο αξιζει. Λεει κατι μλκς ως προυποθεσεις για να φυγουμε, που λεει εκ περιτροπης ο ευρωδουλος Συριζα, ο νεοναζι πιθηκος με φωνη ευνουχισμενης παπιας και το κυριαρχο πολιτικο συστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ποσο γελαω με ολους αυτους που κατηγορουν τον Καζακη, δεν λεγεται. Αμα διαβασεις τα σχολια τους, ανακαλυπτεις κατι κοινο, την παντελη ελειψη αντιληψης και κοινης λογικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε (και το εννοώ) Δημήτρη,
    επειδή καθώς φαίνεται δεν διαθέτουμε ούτε τις γνώσεις ούτε το πολιτικό σου κριτήριο, επέτρεψε μου μια μόνο ερώτηση:
    Γράφεις στα σχόλια παραπάνω για τον εαυτό σου:
    "Δεν ήμουν ποτέ αριστερός, ακόμη και την εποχή που ανήκα στο ΚΚΕ, γιατί είχα την στοιχειώδη γνώση να γνωρίζω ότι ο διαχωρισμός σε αριστερούς και δεξιούς επιβλήθηκε με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων"

    Αντιγράφω τα παρακάτω από το κείμενο θέσεων του ΕΠΑΜ:

    "Για να προχωρήσουμε στην εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδας, με σκοπό τον έλεγχο της οικονομίας, τον επαναπροσανατολισμό της πιστωτικής πολιτικής, το χτύπημα της χρηματιστικής αγυρτείας και τον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων".

    "Για να αναδειχθεί το κράτος σε βασικό μοχλό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας με πρώτη την εθνικοποίηση των παλιών ΔΕΚΟ, των υποδομών και των υπηρεσιών που ιδιωτικοποιήθηκαν".

    "Κι αυτό μπορεί να συντελεστεί μέσα από μια συνολική πολιτειακή αλλαγή, μέσα από την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης διευρυμένης αυθεντικής εκπροσώπησης του ίδιου του λαού με μοναδικό αντικείμενο την σύνταξη και ψήφιση ενός νέου δημοκρατικού Συντάγματος. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο λαός να γίνει αφεντικό στον τόπο του, να οικοδομήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια λαϊκή αντιπροσώπευση με αιρετότητα από τα ανώτερα ως τα κατώτερα όργανα, δεσμευτική εντολή, διαρκή έλεγχο από τα κάτω, υποχρεωτική λογοδοσία των αιρετών εντεταλμένων προς τους εκλογείς τους, ανακλητότητα με κάθε αθέτηση εντολής, περιορισμένη θητεία, θέσπιση της εκ περιτροπής εναλλαγής σε αξιώματα-λειτουργίες".

    Η ερώτηση είναι:
    Μήπως μπορείς να μας δώσεις έναν ορισμό αυτής της "αριστεράς" που αποποιείσαι;
    Να μας εξηγήσεις δηλ. τι είναι η "αριστερά" με την οποία εσύ δεν έχεις ιδεολογική σχέση, και γιατί τα προτάγματα του ΕΠΑΜ σαν τα παραπάνω μπορούν να γίνουν προτάγματα ενός δεξιού; Ξέρεις, πολλοί σαν εμένα, τυφλοί μάλλον και πολιτικά απαίδευτοι, δεν είχαν την τύχη να συναντήσουν ακόμα δεξιά κινήματα που μάχονται για λαϊκή αντιπροσώπευση, για λογοδοσία και ανακλητότητα. Ούτε για εθνικοποιήσεις. Ούτε για κρατικό στρατηγικό σχεδιασμό στην οικονομία, ούτε για κράτος-μοχλό της ανάπτυξης. Δώσε μας σε παρακαλώ τον ορισμό αυτής της "επάρατης αριστεράς" που πρέπει να υπερβούμε. Μην μας μιλήσεις για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και γκρουπούσκουλα, γιατί για αυτά αρκεί να πεις ότι ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ όπως πιστεύουμε εμείς που νιώθουμε αριστεροί. Όχι απαραίτητα κομμουνιστές όπως λες ότι νιώθεις εσύ, αλλά ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.
    Φίλε Δημήτρη, και τώρα μπορείς να με λούσεις με επίθετα. Σε παρακαλώ μόνο μην ξεχάσεις το ερώτημα, μόνο έτσι μπορεί να βοηθηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα συγκεκριμένα αιτήματα που παραθέτεις δεν είναι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Είναι λαϊκά δημοκρατικά αιτήματα από την εποχή που δεν υπήρχαν καν πολιτικές παρατάξεις δεξιάς και αριστεράς. Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Η εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Την πρώτη φορά που εμφανίζεται το αίτημα αυτό στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι στις αρχές του 20ου αιώνα από δημοκράτες πολιτικούς όπως ο Γεώργιος Φιλάρετος που ανήκαν στο ευρύτερο χώρο του Φιλελεύθερου Κόμματος όπου κυριάρχησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παραπλήσια αιτήματα υποστήριζε για την λύση του "κοινωνικού ζητήματος" και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, αστός εθνικιστής δημοκράτης. Στην διεθνή ιστορία θα σου θυμίσω ότι οι πρώτοι που μίλησαν για τα αιτήματα αυτά και μάλιστα έκαναν συστηματικό αγώνα υπέρ τους σε συνδυασμό με την διαγραφή όλου του δημόσιου χρέους ήταν ο Άγγλος Ντάμπντει και ο περίφημος Γουίλιαμ Κόμπετ, που ο Μαρξ αποκαλούσε τον καλύτερο πολιτικό συγγραφέα της Αγγλίας κατά το 19ο αιώνα, αν και δεν ανήκε στις τάξεις του προλεταριακού κινήματος.
    Όσο για το αίτημα σχετικά με την Συντακτική Συνέλευση και τη δημοκρατία, θα μπορούσες να το βρεις εύκολα στις διακηρύξεις αστών δημοκρατών σαν τον Φιλάρετο, το βιβλίο του οποίου θα επανεκδοθεί σύντομα και από το εκδοτικό που ίδρυσε το ΕΠΑΜ. Το ίδιο και διεθνώς.
    Όταν ο Μαρξ πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Πρώτης Διεθνούς επέμεινε να μην τεθούν ζητήματα που αφορούν στην ιδεολογία και στη θρησκεία για να διευκολύνει όλες τις οργανώσεις και τα ρεύματα του εργατικού κινήματος από τους δεξιούς φιλελεύθερους τρεϊντγιουνιστές, τους ποσιμπιλιστές, έως τους μπλανκιστές και τους αναρχικούς να ενωθούν κάτω από την ίδια σκεπή σε μια ενιαία, αν και μετωπική, οργάνωση.
    Όποιος γνωρίζει την ιστορία των κινημάτων, ξέρει πολύ καλά ότι έννοια αριστερά γενικά δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρξε μόνο ως τάση σε συγκροτημένα κόμματα ή κινήματα, αλλά ποτέ ως αυτοτελής παράταξη. Στην Ελλάδα την επινόησε η μοναρχική φιλοφασιστική εφημερίδα Εστία όταν το 1936 διαφαινόταν μια πιθανή σύμπραξη ανάμεσα στο κόμμα των Φιλελευθέρων και στο Παλλαικό Μέτωπο (συμμαχία του ΚΚΕ). Καλούσε σε πανστρατιά της δεξιάς ενάντια στην αριστερά. Ο διαχωρισμός βέβαια δεν αφορούσε σε δεξιά και αριστερά, αλλά ανάμεσα στη δημοκρατία και τον φασισμό που απειλούσε άμεσα την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Μετά τον εμφύλιο το ΕΑΜ αντιμετωπιζόταν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως ο βασικός πολιτικός σχηματισμός που εξέφραζε τον λαό και την δημοκρατία με τον όρο λαοκρατία. Για να σπάσει αυτό, οι Βρετανοί έκαναν τα αδύνατα, δυνατά να επαναφέρουν τον διαχωρισμό της δεξιάς και της αριστεράς. Και το κατάφεραν με τον εμφύλιο και το μετέπειτα καθεστώς, αλλά και χάρις στην τραγική ανεπάρκεια σε βαθμό προδοσίας της ηγεσίας του κινήματος τότε.
    Να γιατί εγώ δεν αποδέχομαι τον όρο αριστερά. Γιατί ακριβώς δεν αποδέχομαι και τον όρο δεξιά. Έχω γνωρίσει δεξιούς και μάλιστα παραδοσιακούς που στον τρόπο αντίληψης, σκέψης και συμπεριφοράς είναι πιο αριστεροί από τους περισσότερους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Οι διαχωρισμοί είναι κινηματικοί με βάση τα αιτήματα του λαού που αναδεικνύονται όχι στη βάση κάποιας ιδεολογίας, αλλά στη βάση της πιο άμεσης και ζωτικής ανάγκης του. Όποιος αποδέχεται και παλεύει για τους στόχους που σήμερα είναι εκ φύσεως παλλαικοί, δεν είναι αριστερός ή δεξιός, αλλά λαικός αγωνιστής. Και μέσα από την πάλη γι' αυτά τα λαικά αιτήματα αναδεικνύεται και ο ταξικός χαρακτήρας τους. Ειδικά το υπέρτατο ταξικό και συνάμα εθνικό αίτημα, την ανάδειξη του εργαζόμενου λαού σε αφεντικό της χώρας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι οροι δεξια-αριστερα σημερα ειναι για να φαγωνομαστε μεταξυ μας, τιποτε περισσοτερο. Και οσοι επιμενουν σ αυτον τον στειρο διαχωρισμο, ειναι οι πραγματικοι διασπαστες. Το ονειρο του συστηματος: να μαστε διαχωρισμενοι και διασπασμενοι σε αριστερους και δεξιους και αυτοι να κανουν τη δουλιτσα τους. Βρεθηκαν κανα δυο που ειπαν, ας τα αφησουμε αυτα τωρα στην ακρη να δουμε πως θα λεφτερωθουμε, και πεσατε να τους φατε. Ουστ, κοπριτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η συνεργασία με τον Παπαθεμελή παραδεχτήκατε ότι ήταν λάθος (και σωστά).
    Πώς είναι δυνατόν το ΕΠΑΜ με τις θέσεις που έχει να "συνομιλεί" με κόμματα τύπου "ΣΕΕ"?
    Στο παρελθόν σε εκπομπή σας έχετε πει: Δεν μπορούμε να λέμε για την οικονομία "γενικά", δεν υπάρχει οικονομία "γενικά", γιατί το ζήτημα είναι ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν.
    Αντίστοιχα με τη λογική σας, δεν υπάρχει και "Σωτηρία της Πατρίδας γενικά" όπως την παρουσιάζετε στο κείμενό σας σαν κοινό αίτημα με τον ΣΕΕ.
    Στα σημεία που συμφώνησε το ΕΠΑΜ με τον ΣΕΕ είναι λέτε: ότι πρέπει να γλιτώσει η χώρα κι ο λαός της, ανατροπή της κατοχής της χώρας και η ενότητα του λαου.
    Πώς προσδιορίζει ο ΣΕΕ όλα τα παραπάνω όταν:Δεν θέτει ζήτημα εξόδου από το €, διαγράφη του χρέους, εθνικοποιήσεων, συντακτικής εθνοσνέλυσης, λαϊκής εξέγερσης (αλήθεια θα ήθελα πολύ να μάθω τι γνώμη έχουν στον ΣΕΕ για το δικαίωμα ενός λαού να εξεγερθεί, αλλά και για τις εξεγέρσεις στο παρελθόν, του Πολυτεχνείου για παράδειγμα...) κλπ.κλπ.? Όταν δηλαδή δεν συμφωνεί σε κανένα από τα προτάγματα του ΕΠΑΜ με τον τρόπο που τα προτείνει το ΕΠΑΜ, απλώς παπαγαλίζει αιτήματα "κοινώς αποδεκτά" (που όμως ποτέ δεν είναι επικίνδυνα για την άρχουσα τάξη και την εξουσία γενικότερα), ενώ δεν προβάλλει ουσιαστικούς τρόπους εφαρμογής τους σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, αλλά σε μια επιβολή από τα πάνω. Τώρα τι ενότητα του λαού μπορεί να υπάρξει όταν ο ΣΕΕ "τιμά τους πεσόντες ΗΡΩΕΣ του αγώνα 1946-49 του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής κατά των κομμουνιστών", δεν μπορώ να καταλάβω...

    Παραθέτω μερικές "ενδιαφέρουσες" πολιτικές θεσεις του ΣΕΕ και σχόλια:

    Παιδεία:
    Απαγόρευση κάθε δραστηριότητας παρεμπόδισης εκτέλεσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, εντός των δημοσίων κτιρίων, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
    Απαγόρευση δραστηριότητας κομματικών οργανώσεων κάθε μορφής στους χώρους εκπαίδευσης.

    (σ.σ.)Να φανταστώ πώς θα αντιμετώπιζονται ενδεχόμενες καταλήψεις φοιτητών ή μαθητών...(κάτι χειρότερο από τις περιγραφές σας επί Καραμανλή-εθνάρχη μετα το 74). Μάλιστα είδα σε ανακοίνωση ότι υποστήριξαν και την πρόσφατη επέμβαση της αστυνομίας στο ΕΜΠ.

    Μετανάστευση: Απέλαση λαθρομεταναστών(σ.σ. να μας πει και πώς θα το κάνει...), επαναδιαπραγμάτευση Δουβλίνου ΙΙ στα πλαίσια της ΕΕ (σ.σ. ε βέβαια, τα ιερά και τα όσια δεν θίγονται ποτέ).
    Μεταξύ άλλων λέει: Προστασία της πληθυσμιακής σύνθεσης της πατρίδας (σ.σ. μάλλον ήθελε να πει της φυλετικής σύνθεσης του έθνους αλλά το είπε πιο κομψά...), ανεργία (σ.σ. την ανυπαρκτη ανεργια που δημιουργουν οι μεταναστες... δεν ξέρω αν τους ενδιαφέρει η ανεργία που δημιουργεί η ΕΕ, οι Μπομπολαίοι και τα λοιπά λαμόγια..)

    Οικονομία: Έξοδος από την κρίση εντός ΕΕ και €
    Επανεξέταση αναπηρικών επιδομάτων και συνταξεων σε αλλοδαπους(σ.σ. αυτό λέγεαι κοινωνικός κανιβαλισμός)
    Αποκρατικοποιήσεις, χωρίς να απολεσθεί ο έλεγχος στρατηγικών τομέων της οικονομίας (σ.σ. πολύ ενδιαφέρον... αυτά τα δυο μονο οι κύριοι στου ΣΕΕ μπορούν να τα πετύχουν ταυτόχρονα -οι μεταρρυθμιστες)

    Ναυτιλία: Η Ελλάδα είναι πρώτη δύναμη στον κόσμο και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εφοπλιστές για να βαλουν ελληνική σημαία στα καραβια τους (σ.σ. εγώ λέω καλύτερα να τους στείλουμε στο διάολο τους εφοπλισταράδες γιατί μόνο να λεηλατούν ξέρουν τόσες δεκαετίες, άσε που δεν πληρώνουν τίποτα )

    Εθνική Άμυνα: Η μακρά συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποτελεί ιστορική πραγματικότητα. Η συμμετοχή δυνάμεων στις δραστηριότητες των διεθνών οργανισμών είναι θέμα πολιτικό και πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των λοιπών Εθνικών υποχρεώσεων. (σ.σ. και αυτό πολύ ενδιαφέρον... να μας πουν οι κύριοι του ΣΕΕ ποιες "ειρηνιστικές επεμβασεις" του ΝΑΤΟ εγκρίνουν και ποιες όχι...)

    Αυτά σε γενικές γραμμές για τις κατάπτυστες πολιτικές θέσεις του ΣΕΕ (αν και είχα πολύ περισσότερα να πω...), το οποίο είναι ό,τι πιο συστημικό υπάρχει με δηθεν πατριωτική - εθνολατρική προβιά
    Φιλικά,
    Ένας αναγνώστης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι ανώνυμες υβριστικές επιθέσεις προς τον κ. Καζάκη είναι για γέλια ακόμα και για κάποιον που δεν υποστηρίζει το επαμ. Αναρωτιέμαι πόσοι "δικτάτορες" τοποθετούνται γραπτά επι μονίμου βάσεως για όλα τα θέματα και είναι ανοιχτοί σε διάλογο δημοσιεύοντας οποιοδήποτε σχόλιο (ακόμα και ανώνυμο και υβριστικό), πόσοι απαντούν σε σχόλια, επώνυμα. Πόσοι δικτάτορες αλήθεια αρέσκονται στη θεωρητική διαπάλη; Φαντάζομαι οτι οι ανώνυμες και κατα συρροή επιθέσεις (που καμιά σχέση δεν έχουν με ουσιαστική κριτική) πίσω απο ένα πληκτρολόγιο είναι ο ορισμός της δημοκρατίας. Και τώρα στο ουσιαστικό.
    Κύριε Καζάκη, καταλαβαίνω οτι μια συμφωνία δράσης εναντίον του κοινού εχθρού δεν ισοδυναμεί ούτε με ταύτιση ούτε με ενότητα. ΟΜΩΣ, δε μπορώ να αφήσω ασχολίαστο οτι ο ΣΕΕ συμμετέχει σε τελετές μνήμης στο Βίτσι: "Ο ΣΕΕ τιμά τους πεσόντες ΗΡΩΕΣ του αγώνα 1946-49 του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής κατά των κομμουνιστών."
    Δεν είστε υποχρεώμενος να απολογείστε για κανέναν αλλά εφόσον έχετε το θάρρος να υποστηρίζετε τις απόψεις σας οφείλετε ένα μικρό σχόλιο. Τι το δημοκρατικό και τι το πατριωτικό έχει ένας σύνδεσμος που συμμετέχει σε τέτοιες τελετές;

    Φιλικά,
    Ανδρέας Στάμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά το εξής: Με πρωτοβουλία του ΣΕΕ έγινε προσέγγιση με το ΕΠΑΜ όπου καταγράφηκε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη για διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς και πρωτίστως στην Τράπεζα της Ελλάδας κοκ. Το μόνο θέμα που άφησε ανοιχτό ο ΣΕΕ είναι το εθνικό νόμισμα, το οποίο το μελετά και θα καταλήξει σύντομα. Είναι σίγουρο ότι στις γραμμές του ΣΕΕ υπάρχουν εκείνοι που διαφωνούν με όλα αυτά και θα ήθελαν τον συγκεκριμένο Σύνδεσμο μια τυφλή ακροδεξιά οργάνωση να συγκρίνεται με τον Καρατζαφέρη και την ΧΑ. Η νέα ηγεσία όμως του ΣΕΕ δεν θέλει κάτι τέτοιο και πιστεύει - ελπίζουμε ειλικρινά - ότι πρέπει να πρυτανεύσει το πατριωτικό δημοκρατικό στοιχείο. Σ' αυτό συμφωνήσαμε και είπαμε προχωράμε σε κοινές δράσεις ώστε να δούμε στην πράξη πώς υλοποιείται η συγκεκριμενη συμφωνία επί της αρχής. Σε τίποτε απ' όλα αυτά δεν μπορεί να διαφωνεί το ΕΠΑΜ. Αν το έκανε θα ποδοπατούσε βασικές του αρχές και προτάγματα. Από την άλλη, στο βαθμό που μια οργάνωση συμμετέχει σε γιορτές μίσους που διχάζουν τον λαό με εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, τότε το ΕΠΑΜ είναι υποχρεωμένο να επανεξετάσει τη σχέση του μαζί της.

      Διαγραφή
    2. ΜΑΡΚΟΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗΣ (ΠΥΡΗΝΑΣ ΧΑΝΙΩΝ)
      Δημήτρη καλησπέρα σε παρακαλώ , άμεσα να αναθεωρήσεις ή να αναθεωρήσουμε σαν ΕΠΑΜ τις σχέσεις μας με το ΣΕΕ ,γραπτός και μια κεφαλαία γράμματα .Η σημερινή ηγεσία του κόμματος όχι η παλιά, «θα παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής στους πεσόντες του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής κατά τις επιχειρήσεις 1946-49, που οργανώνει η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 στο Βίτσι.»
      Αναρτιέμαι ποιος βλάκας από το ΕΠΑΜ ήρθε σε επαφή μαζί τους χωρίς να ελέγξει τι γράφουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους .Άμεσα Δημήτρη μια ανακοίνωση από εσένα και την Πολιτική γραμματεία
      Εδώ είναι το link http://www.syndesmosee.org/alphanualphakappaomicroniotanu974sigmaepsiloniotasigmaf.html
      ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ
      24/08/2013
      Αντιπροσωπεία του ΣΕΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Γερούλη, αποτελούμενη από τον Β' Αντιπρόεδρο Χρήστο Χρηστίδη, τον Γενικό Διευθυντή Παναγιώτη Μίγγο, τους Περιφερειάρχες και πολιτευτές της Β. Ελλάδος και μέλη του κόμματος, θα παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής στους πεσόντες του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής κατά τις επιχειρήσεις 1946-49, που οργανώνει η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ την Κυριακη 1 Σεπτεμβρίου 2013 στο Βίτσι.Για το σκοπό αυτό η Περιφερειακή Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει τη συντονισμένη συμμετοχή των μελών της με δηλώσεις συμμετοχής (Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 7 πμ και αυθημερόν επιστροφή. Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής στο κιν.6942477645)

      Διαγραφή
    3. Καταρχάς η πολιτική δεν διεξάγεται δια του διαδικτίου και γενικά να προσέχουμε τι λέμε και πώς εκφραζόμαστε. Δεύτερο, οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του ΣΕΕ και έγιναν τον περασμένο Ιούνιο-Ιούλιο. Τρίτο, τόσο για την συμμετοχή του ΣΕΕ σε γιορτές μίσους που διχάζουν με όρους εμφυλιοπολεμικούς, όσο και για τις δηλώσεις υπέρ της αστυνομικής επιδρομής στο ΕΜΠ, η ΠΓ του ΕΠΑΜ ξεκαθάρισε στην ηγεσία του ΣΕΕ ότι αποτελούν casus beli. Δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους επαφή με οργανώσεις που πάνε ξανά να διχάσουν τον λαό με εμφυλιοπολεμικούς όρους όταν πάμε να τον ενώσουμε για να αποφύγουμε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο. Ούτε μπορούμε να δίνουμε συγχαρητήρια στους επιδρομείς του καθεστώτος. Από την μεριά του ΣΕΕ υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα επανορθωθούν τα πράγματα στην σύνοδο του ανώτατου οργάνου τους. Ίδωμεν.

      Διαγραφή
  20. Εγώ θέλω η οικονομική οργάνωση να πεθάνει. Δεν είναι άνθρωπος. Έχει να εκτελέσει απλή λειτουργία στην υπηρεσία της επιβίωσης όλων μας. Ούτε θα αναπτυχθεί σαν οργανισμός ούτε θα εκτελέσει λειτουργίες βιολογικές. Ούτε με σφαίρες. Θα πεθάνουμε την εκμετάλλευση και θα αναστήσουμε τον σεβασμό και την αγάπη. Δεν μπορώ να κάθομαι να σκέφτομαι έπιπλα ως Καραμπελιάς και τσιμπούκια, τον άνθρωπο σαν εκμεταλλευτική οντότητα της οικονομικής οργάνωσης, ωραϊσμένο με πλοκές και ψεύδη. Γι' αυτό ακούω και διαβάζω και βλέπω Καζάκη. Σκέφτομαι ότι είναι ο Καζάκης μια καλή αρχή για να μπορέσουμε να σκοτώσουμε την εκμεταλλευτική οργάνωση της οικονομίας. Άρα τον ρατσισμό την απομόνωση, την πείνα και το άγχος του φρικιαστικού χομοσάπιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι οροι αριστερα και δεξια αντλουν την καταγωγη τους απο τη γαλλικη εθνοσυνελευση οταν αριστερα στ βουλη καθισαν οι 'αβρακωτοι' και δεξια οι λορδοι. Το νοημα τους απο τοτε ειναι οτι αριστερος ειναι αυτος που εκφραζει κ αγωνιζεται για τα συμφεροντα των αδυναμων, των καταπιεσμενων, των φτωχων και δεξιος αυτος που εκφραζει την καθεστηκυια ταξη, οποια και αν ειναι αυτη..

    Το πως εχουν χρησιμοποιηθει οι οροι και για ποιους σκοπους στην ιστορια (οπως Βρετανοι στον εμφυλιο που λες) δεν αναιρει το γεγονος οτι εχουν περιεχομενο σαν οροι και ειναι αυτος που εγραψα.

    Ετσι, το ΕΑΜ ηταν προφανως αριστερο μετωπο και κινημα, που μπορουσες να το ενταξεις σε αυτο τον ορισμο, εφοσον παλευε για τη λαοκρατια και την σοσιαλιστικη Ελλαδα.. Και οπως σωστα λες ο λαικος αγωνιστης ειναι και ταξικος αγωνιστης, αρα καποιος που αυτοπροσδιοριζεται ως δεξιος, αλλα αντιλαμβανεται την αναγκη να αγωνιστει για τα αιτηματα του λαικου κινηματος, μπορει να ειναι αριστερος εν δυναμει και να μην το εχει καταλαβει.. Και αυτες ακριβως τις εποχες, ειναι που διαμορφωνονται η αλλαζουν μεσα απο την πραγματικοτητα συνειδησεις..

    Αυτο δεν εχει καμια σχεση με τα πιστοποιητικα κοινωνικων φρονηματων η το 'γινε πρωτα οπως εγω' στυλ σημερινου ΚΚΕ, γιατι οπως σωστα λες αυτο που χαρακτηριζει ενα κινημα ειναι τα αιτηματα του. Αρα, μια πολιτικη η καποια αιτηματα (οπως του ΕΠΑΜ κατα τη γνωμη μου) μπορουν να χαρακτηριστουν αριστερα, εφοσον ειναι προς το συμφερον των αδυναμων, χωρις να εχει καμια σχεση με λογικες κλειστης σεχτας των μυημενων η πιστοποιητικο φρονηματων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο: είναι λάθος η εκτίμηση ότι οι όροι αριστερά και δεξιά κατάγονται από την γαλλική εθνοσυνέλευση. Οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν στη γαλλική εθνοσυνέλευση ήταν Πεδινοί, Ορεινοί και Βάλτος (κέντρο).
      Δεύτερο: Από την εποχή της συνωμοσίας των Ίσων, όλα τα δημοκρατικά λαικά κινήματα ανατροπής δεν αποδέχτηκαν ποτέ να αυτοπροσδιοριστούν ως αριστερά. Είναι τυχαίο; Όχι. Ο λόγος απλός: Αυτοπροσδιορίζονταν πάντα είτε ως προς τον τελικό τους στόχο, είτε ως προς τις κοινωνικές δυνάμεις που εξέφραζαν ή φιλοδοξούσαν να εκφράσουν. Το δεξιός ή αριστερός ήταν διαχωρισμός εντός τους, διαχωρισμός τάσεων ή ρευμάτων εντός τους.
      Τρίτο: Το ΕΑΜ δεν υπήρξε ποτέ αριστερό κίνημα και δεν διεκδίκησε ποτέ τον σοσιαλισμό. Απόδειξη δεν είναι μόνο οι προγραμματικοί του στόχοι, αλλά και τα καλέσματα που επανειλλημένα έκανε ακόμη και στον βασιλιά να ενταχθεί στις τάξεις του στον κοινό αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Η ΚΟΜΕΠ της κατοχής - θεωρητικοπολιτικό όργανο του ΚΚΕ - όχι μόνο δεν απέκλειε τον βασιλιά, αλλά καλούσε ακόμη και τον ίδιο ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες να ενταχθούν στον κοινό αγώνα. Το ότι δεν το έκανε ο βασιλιάς και οι πολιτική νομεκλατούρα της εποχής οφείλεται στον τρόμο που ένιωθαν στην πιθανότητα ενός λαικού ξεσηκωμού. Γι' αυτό και επιχείρησαν από την πρώτη κιόλας στιγμή, εν μέσω κατοχής, να δημιουργήσουν συνθήκες εμφυλίου χαρακτηρίζοντας το ΕΑΜ αριστερή οργάνωση και υποχείριο των κομμουνιστών. Γιατί θα πρέπει να υιοθετήσουμε την λογική για το ΕΑΜ των δοσιλόγων και των ξεπουλημένων στους Βρετανούς πολιτικών;
      Τρίτο: Από που κι ως που η αριστερά παλεύει για τους αδύναμους; Η αριστερά κατά καιρούς έχει αγκαλιάσει καθάρματα που δούλεψαν και δουλεύουν υπέρ του συστήματος. Ο Τσίπρας δεν είναι αριστερά; Ποιες από τις θέσεις του είναι υπέρ των αδυνάτων; Ποιες από τις θέσεις του είναι κατά του καθεστώτος που βιώνει η χώρα; Για να μην μιλήσουμε για το σκυκολόι των "συμβούλων" του που είναι πιο δεξιοί σε απόψεις από πολλούς δεξιούς που γνωρίζω.
      Τέταρτο: Αν μια αριστερή δύναμη έχει το μεγαλείο και το ανάστημα να αγκαλίαζει και να παλεύει με αυταπάρχνηση για τα λαικά αιτήματα της εποχής, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αιτήματα αυτά γίνονται αριστερά, αλλά ότι η συγκεκριμένη αριστερή δύναμη αναδεικνύεται σε αυθεντικά λαική δύναμη. Υπάρχουν σήμερα τέτοιες οργανωμένες αριστερές δυνάμεις που να έχουν αναδείξει ως πρώτιστο καθήκον τους την πάλη για τα λαικά αιτήματα; Όχι. Δεν υπάρχει καμιά. Ακόμη κι όσες ψελλίζουν για διαγραφή χρέους και έξοδο από το ευρώ τα συνοδεύουν με φαντασιώσεις αντικαπιταλίστικού χαρακτήρα και λαική εξουσία προκειμένου να οικειοποιηθούν τα αιτήματα ως δικά τους, προιόν της δικής τους ιδεολογίας κι όχι ζωτική ανάγκη του ίδιου του λαού. Κι αυτό ακριβώς τις μετατρέπει σε σέχτες.

      Διαγραφή
    2. Για το 1)
      Σε ολη τη βιβλιογραφια το βρισκει κανεις αυτο, δεν εναι δικη μου επινοηση. Εχετε καποιες πηγες, καποια βιβλιογραφια που να υποστηριζει οτι οι οροι δεν καταγονται απο εκει;
      'The terms "left" and "right" appeared during the French Revolution of 1789 when members of the National Assembly divided into supporters of the king to the president's right and supporters of the revolution to his left' http://en.wikipedia.org/wiki/Left-right_politics

      για το 3):
      Αυτο ακριβως ειναι το θεμα. Ο Τσιπρας δεν ειναι αριστερα, ουτε ο Κουβελης ηταν. Το πως αυτοπροσδιοριζεται κανεις δεν εχει καμια σχεση με το τι ειναι στην πραγματικοτητα που αποδεικυνεται μονο στην πραξη.. Ειναι ζητημα σημερα αν ειναι ακομη και το ΚΚΕ αριστερα με την πολιτικη του. Η αριστερα αναζητειται σημερα..

      Μονο με εναν ορισμο που σχετιζεται με την αντικειμενικη πραγματικοτητα, οπως αυτος που εδωσα πριν, μπορει να κατανοησει κανεις τι ειναι αριστερα και τι δεξια. Δυστυχως στην Ελλαδα εχει επικρατησει η στρεβλη αντιληψη οτι προκειται για επιλογη αριστερης η δεξιας ιδεολογιας παρομοια με την επιλογη ποδοσφαιρικων ομαδων, του στυλ Ολυμπιακος - Παναθηναικος..

      Για το ΕΑΜ, το οτι δεν διεκδικησε ποτε το σοσιαλισμο, πεφτω απο τα συννεφα να το ακουω απο εσας.. Το οτι δεν υπηρχε σαν προγραμματικος στοχος, ουδολως σημαινει οτι δεν διεκδικηθηκε. Τι ηταν αλλωστε η λαοκρατια για την οποια παλευε η η Κυβερνηση του βουνου αν οχι πρωτα σπερματα αυτης της αλλης μορφης κοινωνικης οργανωσης;

      Για το 4)
      Μπαινουν ζητηματα στρατηγικης και τακτικης, στα πλαισια των οποιων τιθεται και το ζητημα του μετωπου..
      Συμφωνω απολυτα με το 'Αν μια αριστερή δύναμη έχει το μεγαλείο και το ανάστημα να αγκαλίαζει και να παλεύει με αυταπάρχνηση για τα λαικά αιτήματα της εποχής ... αναδεικνύεται σε αυθεντικά λαική δύναμη'.
      Αυτο δεν σημαινει ομως οτι τα λαικα αιτηματα της εποχης δεν ειναι αιτηματα που εχουν κοινωνικη κατευθυνση. Αυτη ειναι η αντικειμενικη διασταση των αιτηματων που μπορει να τα κατηγοριοποιησει ως αριστερα, με την εννοια της συμβολης στην προοδο, της υπερασπισης των αδυναμων, και οχι με την εννοια της οικοιοποιησης τους απο καποια δυναμη..
      Το ιδιο εγινε και με το ΕΑΜ. Οπως πολυ σωστα εχετε γραψει σε κειμενα σας για το κομμουνιστικο κινημα κ το ΕΑΜ σε αυτο το ιστολογιο.
      Το οτι η πολιτικη του ενιαου μετωπου χωραγε και το βασιλια μεσα δεν αναιρει το γεγονος οτι τα αιτηματα του ειχαν εν σπερματι την προοπτικη του σοσιαλισμου.

      Διαγραφή
    3. Πρώτο: όταν λέμε βιβλιογραφία δεν εννοούμε το wikipedia. Όταν θέλεις να ισχυριστείς κάτι για μια ιστορική περίοδο, οφείλεις να κατατριβείς με τις πρωτογενείς πηγές. Γνωρίζεις καμιά πρωτογενή πηγή από τους Γιρονδίνους, τους Γιακωβίνους, ή ακόμη και από τους υποστηρικτές της μοναρχίας που να χρησιμοποιούσαν τους όρους "δεξιά" ή "αριστερά". Εγώ δεν γνωρίζω αν και έχω μελετήσει ότι υπάρχει σε αυθεντική πρωτογενή πηγή: από τα φυλλάδια που κυκλοφορούσαν τότε, έως τα πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης. Το λέω αυτό για να τονίσω ότι το να το διαβάσεις σε μια δευτερογενή πηγή, δηλαδή σε κάποια μελέτη περί του θέματος, δεν σημαίνει ότι ισχύει. Χρειάζεται πάντα να τσεκάρεις την πηγή, την πρωτογενή πηγή. Και τέτοια δεν υπάρχει που να μιλά για "δεξιά" ή "αριστερά" μέσα στη Γαλλική επανάσταση. Αυτή είναι μια επινόηση ορισμένων συγγραφέων που έγραψαν για την Γαλλική Επανάσταση την εποχή του μεσοπολέμου και κυρίως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο λόγος είναι προφανής αν δει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής που αυτοί οι συγγραφείς έγραψαν τα βιβλία τους. Είναι μεγάλη καιπολύ παλιά αρρώστια η προσπάθεια να γράφει κάποιος για ένα ιστορικό γεγονός προσπαθώντας να το ερμηνεύσει με τα μυωπικά γυαλιά της ιδεολογίας και της εποχής του.
      Δεύτερο: Ποιος αποφασίζει ποιος είναι αριστερός και ποιος όχι; Όποιον ρωτήσεις στην αριστερά θα διαπιστώσεις ότι θα προσδιορίσει την αριστερά κατ' εικόνα και ομοίωσή του, όπως τον συμφέρει κάθε φορά. Αυτή είναι η αποθέωση του υποκειμενισμού. Η αριστερά είναι σημαία ευκαιρίας για όποιον θέλει να κρύψει τις κοινωνικο-ταξικές του αφετηρίες και τον σκοπό για τον οποίο συνειδητά παλεύει. Και επινόηση κυρίως της μεταπολεμικής περιόδου όταν συνειδητά το επίσημα σύστημα παγκόσμια θέλησε να ενσωματώσει στον διπολισμό που έχει ανάγκη η ομαλή εναλλαγή της εξουσίας του, τα κόμματα εκείνα που είχαν ριζοσπαστικές και επαναστατικές περγαμηνές.
      Τρίτο: Μα. αγαπητέ φίλε, ο ίδιος ο καπιταλισμός τρέφει στο εσωτερικό του, στα σπλάχνα του εν σπέρματι την προοπτική του σοσιαλισμού. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γι' αυτό και η πάλη για τη δημοκρατία, για εργατικά δικαιώματα και για κάθε λαικό αίτημα, κάθε επιτυχία στον αγώνα για όλα αυτά, αποτελεί αντικειμενικά ένα βήμα προόδου, ένα βήμα τελικά προς τον σοσιαλισμό, δηλαδή προς την υπέρβαση του καπιταλισμού. Όμως αυτό για να γίνει δεν έχει ανάγκη υποχρεωτικά από μια οργάνωση που θέτει ως στόχο της τον σοσιαλισμό, αλλά από μια μάχιμη μαζική οργάνωση που ξέρει να παλεύει έως το τέλος τα λαικά αιτήματα. Ποιο ήταν το πρώτο ιστορικά κόμμα της εργατικής τάξης, από το οποίο ο ίδιος ο Μαρξ εμπνεύστηκε την ανάγκη το προλεταριάτο να αποκτήσει την δική του ανεξάρτητη πολιτική έκφραση; Οι χαρτιστές. Είχαν οι χαρτιστές στόχο τον σοσιαλισμό; Όχι, αλλά η μάχη για τα αιτήματά τους εξ αντικειμένου άνοιγαν το δρόμο για την εξουσία της εργατικής τάξης. Να γιατί ο αληθινός κομμουνιστής - με τους όρους που έθεσε ο ίδιος ο Μαρξ - δεν είναι κάποιος ιεροκήρυκας που κηρύτει την έλευση του σοσιαλισμού στις μάζες του προλεταριάτου. Είναι εκείνος που ξέρει να δίνει πρωτοπόρα τη μάχη για κάθε ζωτικό λαικό αίτημα ενώνοντας ολόκληρο τον λαό και την εργατική τάξη γύρω από αυτό το αίτημα. Δεν έχει ανάγκη να πείσει κανέναν για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, γιατί ο σοσιαλισμός δεν είναι μια έτοιμη ρετσέτα που μόλις πειστεί ο κόσμος να την εφαρμόσει αυτή θα του λύσει όλα τα προβλήματα. Αντίθετα είναι η αδήριτη αναγκαιότητα που ξεπροβάλει αντικειμενικά μέσα από τις νίκες του λαού στα πιο άμεσα προβλήματα που τον απασχολούν και τον ταλανίζουν. Δεν έχει καμιά σημασία τι πιστεύει ή δεν πιστεύει ο λαός. Από την στιγμή που θα κινηθεί να λύσει τα πιο ζωτικά προβλήματά του με κριτήριο το πιο άμεσο συμφέρον του, τότε είναι αναγκασμένος να βαδίσει τον δρόμο που στο τέλος του βρίσκεται η κοινωνική απελευθέρωση. Γι' αυτό και ο αληθινός κομμουνιστής που έχει ως όπλο του την επιστήμη της ταξικής πάλης δεν έχει παρά να βοηθήσει τον λαό να κινηθεί για να λύση το άμεσο πρόβλημα έως το τέλος, χωρίς να μείνει στα μισά του δρόμου, ή να συμβιβαστεί με λιγότερα.

      Διαγραφή
    4. Να γιατί το ΕΑΜ και οι κομμουνιστές που δρούσαν στα πλαίσιά του πάλευαν για λαοκρατία και όχι για σοσιαλισμό. Μάλιστα ειρωνεύονταν όλους εκείνους που πρότασαν τον σοσιαλισμό ως άμεσο μεταπολεμικό στόχο ως εξής: "Ο σοσιαλισμός δεν είνε έμπλαστρο θαυματουργό για να τον δισφημίσει ο κάθε κομπογιαννίτης και να γιατρέψει την ελληνική κακοδαιμονία. Στη θεωρητική του κατανόηση και στην πραχτική του τοποθέτηση, είνε η πάλη των εργαζομένων με πρωτοπορεία την εργατική τάξη για την λύση των ώριμων κοινωνικών ζητημάτων. Στην Ελλάδα, η ιδιομορφία της τωρινής ιστορικής στιγμής βρίσκεται στο ότι δε μπαίνει πρόβλημα για άμεσο μεταπολεμικό πέρασμα στο σοσιαλισμό. Όχι άμεση σοσιαλιστική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας, μα λαοκρατική λύση των νεοελληνικών προβλημάτων, βαθύς δημοκρατικός μετασχηματισμός της κοινωνικής μας ζωής με την εγκαθίδρυση της λαικής δημοκρατίας." (ΚΟΜΕΠ,9/1943,σ.377) Από επιστημονική άποψη η λαοκρατία ήταν ένα μεταβατικό καθεστώς πολιτικής οικονομίας πάνω στο γενικό έδαφος του καπιταλισμού που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις καιμε την απόφαση του κυρίαρχου λαού θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε σοσιαλισμό, αλλά με κανένα τρόπο δεν ήταν σοσιαλισμός.

      Διαγραφή
    5. Στο 3 και για το ΕΑΜ, δεν διαφωνω σε τιποτα. Αυτο που λεω ειναι οτι εφοσον ο σοσιαλισμος ειναι προοπτικη που διανοιγεται με την ικανοποιηση των αμεσων ζωτικων αναγκων του λαου, και εφοσον τα αιτηματα αυτα ειναι -εκ των πραγματων- μεταβατικα αιτηματα στην πορεια προς το σοσιαλισμο, τοτε μπορουν να χαρακτηριστουν αριστερα
      (οχι με το οποιον ορισμο δινει ο καθεις στον ορο αριστερα, οχι με το πως στρεβλα ισως μπορει να αντιλαμβανεται ο καθενας τον ορο, ουτε με τη λογικη της περιχαρακωσης τους υπο τη σκεπη καποιου κομματος η ιδεολογιας, αλλα με τον ορισμο που προκυπτει απο την κατευθυνση των αλλαγων, αν συνεισφερουν στην κοινωνικη απελευθερωση η το αντιθετο..)

      Και αυτη ειναι κ η απαντηση για το 2. Προφανως και εχει γινει σημαια ευκαιριας, προφανως και ειναι αποθεωση του υποκειμενισμου, και αυτη τη στρεβλωση πρεπει να αντιπαλεψουν συνειδητοι αγωνιστες. Υπαρχει αντικειμενικη διασταση στον ορο αριστερα και ειναι αυτη που ανεφερα πιο πανω..

      Για το 1)
      Ενδεικτικη ηταν η παραθεση αρθρου της wikipedia που η συγκεκριμμενη παραγραφος εχει αναφορα σε βιβλιο του Gauchet Marcel, "Right and Left".
      Ενα απλο ψαξιμο για την προελευση των ορων αριστερα και δεξια δινει πληθωρα αναφορων με το ιδιο η παρομοιο περιεχομενο που επικαλειται την γαλλικη εθνοσυνελευση. Το αν αυτο καθιερωθηκε απο μεταπολεμικους συγγραφεις, δεν αναιρει το γεγονος οτι οντως καποι εκατσαν αριστερα του προεδρου και καποιοι αλλοι δεξια εκπροσωποντας συμφεροντα διαφορετικων κοινωνικων ταξεων..

      Το οτι δεν υπαρχει πρωτογενης πηγη "από τους Γιρονδίνους, τους Γιακωβίνους, ή ακόμη και από τους υποστηρικτές της μοναρχίας που να χρησιμοποιούσαν τους όρους "δεξιά" ή "αριστερά"" οπως λετε μπορει να ισχυει (δεν εχω κανει πρωτογενη ερευνα), μπορει οι οροι να δοθηκαν μεταγενεστερα με βαση τη θεση στη συντακτικη συνελευση.
      Μπορει επισης να χρησιμοποιηθηκαν κατα κορον και να διαστρεβλωθηκαν αναλογα με τις πολιτικες επιδιωξεις δυναμεων- οπως "το επίσημα σύστημα παγκόσμια που θέλησε να ενσωματώσει στον διπολισμό που έχει ανάγκη η ομαλή εναλλαγή της εξουσίας του, τα κόμματα εκείνα που είχαν ριζοσπαστικές και επαναστατικές περγαμηνές." οπως λετε - αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν υπαρει αντικειμενικη διασταση στους ορους αυτους..

      Διαγραφή
    6. Μια απάντηση σε αυτούς που λένε το ΕΑΜ αριστερό κίνημα. Το ΕΑΜ ήταν λαϊκό εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο, και όχι αριστερό. Έλεος πια με την προπαγάνδα της δεκαετίας του '50 που αναμασάνε μερικοί. Και φυσικά ούτε σοσιαλιστικό καθεστώς ήθελε να εφαρμόσει, όπως λέγανε οι αντίπαλοί του και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα κάποιοι να κολλάνε την ίδια ετικέτα, χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία. Μόνο μετά την απελευθέρωση της πατρίδας από τον κατακτητή θα αποφάσιζε ο λαός για τον τρόπο διακυβέρνησής του και μετά από συντακτική εθνοσυνέλευση. Αυτό είχε στο πρόγραμμά του το ΕΑΜ. Δεν είχε προβλέψει εξ ιδρύσεως κάποιο πρόγραμμα ή ένα σχέδιο διοίκησης για την Ελλάδα, ούτε καν για τις περιοχές, κυρίως ορεινές, που εν τω μεταξύ είχαν απελευθερώσει οι ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις (ΕΛΑΣ, ΕΚΚΑ, ΕΔΕΣ). Τί θα γίνονταν αυτές οι περιοχές που ελευθερώθηκαν, θα αφήνονταν στο έλεος των ληστοσυμμοριών που τις λυμαίνονταν και στο χάος ή θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος διοίκησης, έστω και προσωρινός; Και προτιμήθηκε σαφώς το δεύτερο, με τον ίδιο τον λαό να αναλαμβάνει το έργο της αυτοοργάνωσής του. Όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά στο βιβλίο «Οι Λαοκρατικοί Θεσμοί της Εθνικής Αντίστασης» του Θ. Τσουπαρόπουλου (υπάρχει και στο διαδύκτιο) για να κρίνει κι ο καθένας, αν αυτοί οι θεσμοί είχαν καμιά σχέση με τον κομμουνισμό που τάχα ήθελε να φέρει το ΕΑΜ. Δημοκρατικότατοι θεσμοί εφαρμόστηκαν (Λαοκρατία το είπαν που είναι ακριβώς το ίδιο με τον όρο Δημοκρατία) σε επίδεδο αυτοδιοικητικό και μάλιστα έπειτα από απόφαση του κοινού στρατηγείου όλων των αντιστασιακών οργανώσεων.
      Το θέμα αυτό είναι σίγουρα μεγάλο και δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε λίγες γραμμές. Δυστυχώς πρέπει να στρώσουμε τον κ..ο μας κάτω και να διαβάσουμε και να διαβάζουμε.. να μην τρώμε μασημένη τροφή και ότι μας πλασάρουν για αλήθειες.
      Δημήτρη, όλα τα σχόλια που απάντησες είναι εξαιρετικά και θα μπορούσες να τα «μαζέψεις» σε ένα ενιαίο κείμενο σχετικά με τους όρους αριστερά-δεξιά. Επίσης θα ήταν χρήσιμη μια βιβλιογραφία για το εαμικό αντιστασικό κίνημα, όσο το δυνατόν αμερόληπτη και αντικειμενική για όποιον θέλει να ανοίξει τα μάτια του.
      Άγγελος

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ John. Πολύ φοβάμαι ότι αρνείσαι να καταλάβεις. Και τα έχεις παντελώς μπερδεμένα. Γιατί ο δικός σου ορισμός για την αριστερά είναι ο σωστός και όχι του Τσίπρα ή κάποιου άλλου; Τι το καθορίζει αυτό; Ποια είναι η αντικειμενική βάση; Η δική σου προτίμηση. Πολύ περισσότερο όταν ο λαός και οι εργαζόμενοι σαν αριστερά εκλαμβάνουν αυτούς που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι αριστερά. Τι θα κάνουμε; Θα παίξουμε τις κουμπάρες με τον κόσμο; Θα μπλέξουμε σε μια διελκιστίδα για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι αριστερός; Ότι δηλαδή έκαναν οι θεοφιλόσοφοι στο μεσαίωνα με το άχραντο μυστήριο και την φύση του Ιερού Πνεύματος; Και ποιον ενδιαφέρει εκτός από μια παρέα ομοιεδάτες μακριά και έξω από τον λαό και τους εργαζόμενους; Από την στιγμή που ένας όρος της πολιτικής είναι τόσο ελαστικός ώστε να χωρά τους πάντες και οδηγεί σε διαμάχες για το ποιος είναι με την αληθινή αριστερά, τότε πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια. Η μάχη πρέπει να είναι να κατανοήσει ο λαός ποια πρέπει να είναι τα αιτήματα πάλης του, τα δικά του γιατί βγαίνουν από τις πιο ζωτικές ανάγκες του και σε καμιά περίπτωση ποια είναι η ταμπέλα που τους βάζει μια μειοψηφία ομοιδεατών για να τα οικειοποιηθεί. Τα αιτήματα είναι του λαού αφενός γιατί λύνουν δικά του ζωτικά προβλήματα και αφετέρου γιατί καλείται ο ίδιος να ενεργήσει, να αγωνιστεί και να οργανωθεί έτσι ώστε να τα πετύχει. Ο ίδιος ο λαός και κανένας άλλος στο όνομά του. Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς;
      Δεύτερο, το ΕΑΜ πάλευε για εθνική απελευθέρωση με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Με άλλα λόγια πάλευε να ολοκληρωθεί η αστική δημοκρατική επανάσταση στην Ελλάδα που ποτέ δεν μπόρεσε να υπάρξει γιατί πολύ απλά δεν επικράτησαν ποτέ στην κεφαλή της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα αστικοδημοκρατικές δυνάμεις. Το αν η λαοκρατία στην περίπτωση που επικρατούσε θα μετεξελισσόταν σε σοσιαλισμό, σε ποιον σοσιαλισμό με τι χαρακτηριστικά και από ποιον δρόμο, κανείς δεν το ξέρει και ούτε μπορεί να το προκαθορίσει. Ο λαός δεν παλεύει για να υλοποιήσει οράματα, ή την απόλυτη ιδέα όπως πίστευε ο ιδεαλιστής μεταφυσικός Χέγγελ, αλλά λύνοντας βήμα το βήμα και με αγώνες συχνά ατελέσφωρους τα προβλήματα που έχει μπροστά της, αυτά που έχουν ωριμάσει. Κανένας λαός δεν μπορεί ούτε καν να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο με όρους κοσμοθεωρίας, αν πρώτα δεν κατακτήσει για τον εαυτό του και με τον αγώνα του τη δημοκρατία. Κάθε προσπάθεια να υπερβεί το λαικό και εργατικό κίνημα την πάλη για την κατάκτηση της δημοκρατίας έως το τέλος, κάθε προσπάθεια να την υπερφαλλαγίσει στο όνομα του σοσιαλισμού ή κάποιου άλλου ανώτερου σκοπού, οδηγείται σε τερατογεννέσεις ακόμη κι αν το πετύχει. Κάτι άλλωστε που απέδειξε περίτρανα η ιστορική πορεία του πάλαι ποτέ κομμουνιστικού κινήματος σε όλες τις εκδοχές του και φυσικά ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Γι' αυτό και ο Ένγκελς στην κριτική του προγράμματος της Εμφούρτης άφηνε παρακαταθήκη στους συντρόφους του να σκέφτονται πάντα με όρους άμεσων αιτημάτων του κινήματος κι όχι με γενικότητες περί σοσιαλισμού. Να τι έλεγε: «Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο τότε πρόκειται για το γεγονός ότι το Κόμμα μας και η εργατική τάξη μπορεί να έρθει στην εξουσία μόνο υπό τη μορφή της λαοκρατικής δημοκρατίας. Αυτή αποτελεί ακόμη και τη συγκεκριμένη μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου, όπως η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση έχει ήδη δείξει.» Μα η μεγαλή Γαλλική Επανάσταση ήταν το λίκνο της αστικής δημοκρατίας, πώς είναι δυνατόν να παρέχει τη μορφή της "δικτατορίας του προλεταριάτου", δηλαδή της νέας εξουσίας; Μα ακριβώς αυτό είναι το θέμα. Αν η εργατική τάξη και το κόμμα της δεν ξέρει να αγωνίζεται για την δημοκρατία μέχρι να την κερδίσει με τους όρους κυριαρχίας του λαού, τότε δεν μπορεί ούτε καν να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτήν.
      Να γιατί το να προσπαθεί κανείς να βάλει την ταμπέλα της αριστεράς στο ΕΑΜ δεν αποτελεί απλά μέγιστη ιστορική παραποίηση - μιας και υποκαθιστά το τι ήταν και το τι ήθελε πραγματικά το ΕΑΜ, με τις δικές του ιδεοληψίες περί αυτού - αλλά και χονδροειδής παραποίηση του κοινωνικοταξικού του χαρακτήρα.

      Διαγραφή
    8. Τέλος, η λογική που θέλει κατόπιν εορτής να μεταμφιέζει κάποιος ένα ιστορικό γεγονός σύμφωνα με τους δικούς του ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους, τότε αυτός είναι ο ορισμός της ιστορικής διαστρέβλωσης και παραποίησης. Ένα ιστορικό γεγονός το εξετάζουμε πάντα στην εποχή του με τη συνείδηση που γεννά η εποχή του και με τον τρόπο που το κατανοεί η εποχή του. Δεν το ξαναβαφτίζουμε όπως μας γουστάρει κάθε φορά για να βολεύει την ερμηνεία μας. Κι επομένως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε τίποτε γι' αυτό που να μην ανήκει στην εποχή του. Επομένως, όποιος προσπαθεί να ερμηνεύσει την Γαλλική Εθνοσυνέλευση με όρους αριστεράς-δεξιάς δεν τίποτε περισσότερο από διαστρεβλωτής της ιστορίας. Το γιατί κάθισαν δεξιά και αριστερά του βασιλιά στη συνέλευση των τάξεων που αργότερα μετεξελίχθηκε σε Γαλλική Εθνοσυνέλευση καθορίστηκε μερικούς αιώνες πριν και συγκεκριμένα τον 14ο αιώνα όταν ο δούκας της Ορλεάνης ως διεκδικητής του θρόνου της Γαλλίας συγκάλεσε συνέλευση των τάξεων και έβαλε τους εκπροσώπους του θεού να καθίσουν στα δεξιά του, όπως συνηθιζόταν πάντα να κάθονται ενώπιον του βασιλιά. Το ίδιο γινόταν νωρίτερα και στην Αγγλία όταν ο Άγγλος βασιλιάς καθιέρωσε - μετά την Magna Charta - τις συνελεύσεις των τάξεων (parliaments). Γιατί τότε να μην πούμε ότι ο διαχωρισμός Δεξιάς και Αριστεράς έχει την καταγωγή του στα μονραχικά παρλιαμέντα του μεσαίωνα; Ας είμαστε σοβαροί κι ας αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα όπως είναι κι όχι όπως μας βολεύει να τα νομίζουμε.

      Διαγραφή
    9. Αγαπητε Κ Καζακη,
      για να τελειωνει το θεμα, επειδη δεν εχει νοημα να κανουμε κυκλους:
      Για τους ορους: Κανεις δεν αμφισβητησε (οχι εγω τουλαχιστον) τα ιστορικα γεγονοτα. Απαντηση στο ερωτημα απο που αντλουν την καταγωγη τους οι οροι προσπαθουμε να δωσουμε. Αν αυτη η απαντηση πηγαινει στον 14ο αιωνα η στις συνελευσεις των ταξεων του μεσαιωνα, δεν θα το αμφισβητησω..

      Για τα υπολοιπα:
      Μου φαινεται αστειο να λεμε οτι το ΕΑΜ παλευε για την αστικη δημοκρατια.. Εθνικη απελευθερωση ναι, αλλα και κοινωνικη απελευθερωση ταυτοχρονα.. Το οτι η μορφη οργανωσης της λαοκρατιας ηταν βημα προς το σοσιαλισμο, νομιζω ειναι προφανες, ασχετα με το γεγονος οτι απο μονη της δεν σημαινει σοσιαλισμο η οτι στην πορεια μπορει να μην συνεχιζοταν η μεταβαση..
      Την κατευθυνση εντοπιζουμε, και αυτο δεν εχει σχεση με προκαθορισμενους στοχους, η ιδεαλισμους τυπου Χεγκελ..

      Αυτη η κατευθυνση των αμεσων αιτηματων ειναι αντικειμενικη παραμετρος για να κρινεις τι ειναι και τι δεν ειναι αριστερα.. Αυτο προσπαθω να πω εξαρχης..

      Απο εκει και επειτα συμφωνα με αυτα που λετε: "Πολύ περισσότερο όταν ο λαός και οι εργαζόμενοι σαν αριστερά εκλαμβάνουν αυτούς που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι αριστερά. Τι θα κάνουμε; Θα παίξουμε τις κουμπάρες με τον κόσμο; Θα μπλέξουμε σε μια διελκιστίδα για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι αριστερός;"
      Γιαυτο και στηριζω την πολιτικη του μετωπου, γιατι δεν εχει νοημα να προσπαθησουμε να αποδειξουμε στο κοσμο ποιος ειναι αριστερος η οχι, και ουτε να τον πεισουμε να παλεψει για την αριστερα, αλλα για τις αμεσες ζωτικες αναγκες του.. Εξαλλου οι μαζες μεσα απο την πραξη χτιζουν συνειδησεις, και οχι με θεωρητικες διαμαχες.

      Διαγραφή
  22. Είμαι περήφανος που σε εποχές τέτοιου πνευματικού σκοταδισμού υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν και στη θεωρία και τη πράξη να ξεπεράσουν τους παλιούς ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς (δεξιοι - αριστεροί) και να τους θέσουν σε πραγματική βάση (δημοκρατία - φασισμός). Και αν ο Καζάκης είναι τέλος πάντων κάπως πιο διαβασμένος και συνειδητοποιημένος απο καιρό, στους απλούς ανθρώπους του ΕΠΑΜ, που πρέπει να καταβάλλουν τη διπλή και τριπλή προσπάθεια για να αποβάλλουν τις παρωπίδες του παρελθόντος, αξίζει να βγάζουμε το καπέλο. Δεν σημαίνει οτι πρέπει να συμφωνώ σε όλα με το ΕΠΑΜ, ή να βρίσκω σωστή καθε του συνεργασία για να κάνω αυτή τη διαπίστωση. Δημήτρη καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κύριε Καζάκη ποιοί είναι παραδοσιακά οι πλεονασματικοί και ποιοί οι ελλειματικοί μήνες στη χώρα μας (αν υπάρχουν πλεονασματικοί) και γενικά ποιοί τα πάνε καλύτερα στο πρωτογενές και δημοσιονομικό έλλειμμα/πλεόνασμα;
    Το 2015 πόσο θα είναι το πραγματικό χρηματοδοτικό κενό και στα μνημόνια πόσο είχε (αν είχε) υπολογιστεί;
    Εντός θέματος: Πιστεύω ότι τις "παρατάξεις" τις συντηρούν για να διχάζουν τους λαούς όπως και τις "τάξεις". Είχα διαβάσει άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα που διαμαρτυρόταν που στην Ελλάδα δεν παρουσιάζουν οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και τα υποθετικά διαφορετικά συμφέροντα τους συγκρουσιακό χαρακτήρα γιατί είναι καλό για το κοινοβουλευτισμό. Δεν εκφράζουν την Ελλάδα όσο χαρακτηρίζουν χώρες με αριστοκρατία με βαριά βιομηχανία κλπ. Στην Ελλάδα η "αστική τάξη" είναι μία χούφτα κόσμος, κρατικοδίαιτη και ουσιαστικά στηρίζεται στους πολιτικούς
    Για μένα το ιδανικό μίγμα οικονομίας πρέπει να είναι: οι μικρές επιχειρήσεις σε ιδιώτες, οι μεσαίες σε συνεταιρισμούς και οι μεγάλες στο κράτος και με μεγάλη διασπορά των μετοχών τους στους πολίτες και ιδρύματα του κράτους ώστε να μην μπορούν να ξεπουληθούν σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς στο πρώτο σας ερώτημα για τους ελλειμματικούς και πλεονασματικούς μήνες μιας και δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Για το χρηματοδοτικό κενό θα απαντήσω με αναλυτικό άρθρο.

      Διαγραφή
  24. Κύριε .Δ.Καζάκη δεν είναι απλά η "αριστερά" ή η "δεξιά". Έχεις να κάνεις με μια "κουλτούρα" που έχει δημιουργηθεί στους Έλληνες εδώ και χρόνια.
    Τους λες μπορώ να σε βοηθήσω, αν το θέλεις και φυσικά συμμετέχοντας και εσύ και αναρωτιούνται πως θα γίνει πάντα με την προϋπάρχουσα "κουλτούρα"*.
    Όσο κάνει κάποιος τα πράγματα που κάνει, θα έχει τα αποτελέσματα που έχει. Και αυτό το βλέπουμε στην "επιτυχημένη" πολιτική του κ.Σαμαρά, που συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, ενώ το ξέρουν και το έχουν παραδεχτεί πως είναι λάθος. Φυσικά το "λάθος" είναι επιλογή τους και κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτό.

    *Ιδεολογίες του τύπου: "Τι Θα Κερδίσω Εγώ Από Όλα Αυτά;" είναι αυτές που συντηρούν όλη αυτή τη κουλτούρα. Είναι η ιδεολογία που καταβροχθίζει σχολεία, δρόμους, νοσοκομεία κ.α. αλλά το χειρότερο είναι ότι "καταβροχθίζει" ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΚΥΡΙΟΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΗΜΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΤΙ....Οι διαχωρισμοί είναι κινηματικοί με βάση τα αιτήματα του λαού που αναδεικνύονται όχι στη βάση κάποιας ιδεολογίας, αλλά στη βάση της πιο άμεσης και ζωτικής ανάγκης του. Όποιος αποδέχεται και παλεύει για τους στόχους που σήμερα είναι εκ φύσεως παλλαικοί, δεν είναι αριστερός ή δεξιός, αλλά λαικός αγωνιστής....ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ...ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ...

    Ν.Γ ΦΩΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτος ο κατακερματισμος του χωρου ειναι λυπηρος και δεν ευθυνεται η βαση.Απο οτι βλεπω γυρω μου οι σχεσεις ανεξαρτητων ελληνων-επαμιτων ειναι σε πολυ καλο επιπεδο,στα κατω εννοω...
    Σαμαρας-Παπανδρεου-Καρατζαφερης-Παπαδημος-Βενιζελος-Κουβελης-Παπαουλιας,αναλογως της περιοδου,κατσανε και τα βρηκανε πως θα διαλυσουν τη χωρα και το λαο...
    Το ιδιο επρεπε να κανετε κι εσεις..Να κλειστειτε σε ενα γραφειο,να παιξετε μπουνιες,κλωτσιες αλλα να φτασετε σε μια ελαχιστη συναινεση,ειναι αναγκαιο και καθηκον σας...Οποιος τορπιλιζε αυτη τη προσπαθεια θα φαινοταν,δεν ειμαστε χαζοι...
    Οι κυριοι ειναι πολυ δυσκολοι,χρειαζεται πατριωτικη καθοδηγηση ο λαος...Σε μια ανεξελεγκτη εκρηξη οργης ειναι γνωστο ποιοι θα την εχουν ξεκινησει ή ποιοι θα την οδηγησουν εκει που θελουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε κάνει επανειλλημένες προτάσεις και πολύ συγκεκριμένες. Ανταπόκριση καμία. Τι άλλο να κάνουμε; Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ανανήψει η ηγεσία των ΑΝΕΛ, εδώ ο κόσμος χάνεται. Από την άλλη δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία χωρίς αρχές σαν αυτή που μας προτάθηκε προεκλογικά. Να γίνουμε δηλαδή μια ακόμη συνιστώσα των ΑΝΕΛ. Βλέπετε, δεν μας ενδιαφέρουν οι χρηματοδοτήσεις, ούτε οι καρέκλες. Δεν είμαστε προς πώληση για να μας αγοράσουν, όπως έκαναν με τους άλλους που "συνεργάστηκαν" μα τους ΑΝΕΛ. Μας ενδιαφέρουν οι κοινοί στόχοι, όπως η διαγραφή του χρέους, η έξοδος από το ευρώ, η Συντακτική Εθνοσυνέλευση που θα σημάνει μια νέα αρχή για την Ελλάδα. Σε τι απ' όλα αυτά συμφωνεί η ηγεσία των ΑΝΕΛ; Επίσης δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να φορτωθούμε ως πολιτική σκευοφώρος όλο τον κατιμά της ΝΔ και της πολιτικής συνδιαλλαγής που έχει μαζέψει ο κ. Καμμένος ως κομματάρχες, πολιτευτές και βουλευτές. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να απολογούμαστε για Μαρκόπουλους και άλλους.

      Διαγραφή
  27. Διάβασα όλα τα σχόλια των αναγνωστών και τις απαντήσεις σου σε αυτά ,
    κ. Καζάκη,και σε τιμά που αντέχεις να αντιπαρατίθεσαι. Οι ιστορικές και οικονομικές γνώσεις σου είναι τόσο επαρκείς, γι αυτό τα επιχειρήματά σου –παρά την επιθετικότητα που τα διακρίνει-δε σηκώνουν αντεπιχειρήματα. Μόνο που πιστεύω ότι αυτός ο λαός είναι δύσκολο να ενωθεί , αν δεν πετάξει τις πολιτικές του παρωπίδες, που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Προσωπικά ούτε κι όταν συνεργάστηκε το ΕΠΑΜ με τον Παπαθεμελή ενοχλήθηκα. Ως εκπαιδευτικός, διδάσκω πως άλλη εννοια είναι ο εθνισμός κι άλλη ο εθνικισμός. Ο εθνιστής είναι πατριώτης , δεν έχει επεκτατικές βλέψεις, είναι αλληλέγγυος στους αγώνες όλων των λαών που αγωνίζονται για το δίκιο τους. Αντίθετα, ο εθνικιστής είναι σοβινιστής με επεκτατικές βλέψεις . Στους δίκαιους αγώνες άλλων λαών , η στάση του εξαρτάται από τα δικά του συμφέροντα, ενισχυμένη από το φανατισμό που καλλιεργούν οι ισχυροί του κόσμου. Σε αυτούς που ανησυχούν για τονΣΕΕ να θυμήσω τη στάση του Στρατιωτικού Συνδέσμου το 1909 και το κίνημα που πλαισιωμένο από λαικες δυνάμεις αναίμακτα ανέτρεψε την τότε ρεμούλα. Για το Bενιζέλο διατηρώ επιφυλάξεις (π.χ Ιδιώνυμο).
    Kάτι ακόμα :θα έχεις διαβάσει σίγουρα Β. Ραφαηλίδη. Σε κάποιο από τα βιβλία του(νομίζω στο «θερμοί και ψυχροί πόλεμοι») αναφέρει ότι «αληθινός κομμουνιστής είναι ο αποστάτης της τάξης του».Στο ίδιο βιβλίο απαντά στο καθόλου εύλογο ερώτημα – γιατί δεν ενώνονται όλοι οι εκμεταλλευόμενοι για να ανατρέψουν τους εκμεταλλευτές τους που μειοψηφούν; Η απάντησή του είναι σοκαριστική. «Γιατί μέσα από αυτό το σύστημα κάποιοι εκμεταλλευόμενοι του σήμερα θα γίνουν του αύριο εκμεταλλευτές».Τέτοια είναι η πάλη των τάξεων κύριε Καζάκη;. Γνωρίζω οικοδόμο που το 1985 μου έφερνε το Ριζοσπάστη κάθε Κυριακή και από το 2000 είναι εργολάβος οικοδομών.Αφού κάποιοι φτιάχτηκαν οικονομικά και κοινωνικά, γιατί να θέλουν να αλλάξει το σύστημα; Αφού το ευρουλάκι το εισέπραξαν και θησαύρισαν γιατί να το αλλάξουν; Μπορούν να γίνουν όλοι αποστάτες της τάξης τους; Με το χάλι της παιδείας μας δεν το ελπίζω. Πόσοι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι ή απλά ευχαριστημένοι με τόση δυστυχία γύρω τους; Και ξέρεις πως ούτε τη δυστυχία τους δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι, ώστε τουλάχιστον αυτοί να εξεγερθούν; Πριν από 20 χρόνια διάβασα στο Λεξικό Κοινωνικών επιστημών της Ουνεσκο κάτι εξωφρενικό, που σήμερα επιβεβαιώνεται. Το σύστημα έχει ανάγκη αθλίων (άστεγων, μεταναστών) για να νιώθουν κάποιοι απο μας ότι δεν πιάσαμε πάτο,.υπάρχουν και χειρότερα. Αυτός είναι ο λόγος εισαγωγής αθλίων και από άλλες χώρες, αλλά και προβολής ειδήσεων ( βλέπε Αίγυπτος, Συρία..) Μήπως για να κάτσουμε στα αυγά μας;;; Μόλις βρώ το λήμμα θα σου το στείλω, αν και πιθανόν να το έχεις υπόψη σου. Αν διαφωνείς, μάλωσέ με !!
    Βαρβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αρκετά πασχίσαμε να αυτοπροσδιοριστούμε με "ταμπέλες",που μόνο το σύστημα διευκόλυναν,για να χειραγωγεί τα πλήθη μέσω του διαχωρισμού...Έχουμε δικαίωμα στη διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων,αλλά πώς δεχόμαστε την οποιαδήποτε ταμπέλα ως ελεύθεροι άνθρωποι;Μήπως το κάνουμε από ανασφάλεια εσωτερική,ρίχνοντας έτσι νερό στον μύλο των καθεστωτικών;Και γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε άποψη και να αναιρέσουμε την προηγούμενη αντίληψή μας;Ας ψάξουμε καλύτερα μέσα μας τι φταίει για τις εμμονές μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς φίλε μου, γιατί να ταυτίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους με ταμπέλες;
      Το πολύ πολύ να χρησιμοποιήσουμε τον όρο άνθρωπος για τον εαυτό μας και τους άλλους.

      Στην επιστήμη επίσης οι ταμπέλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά πρέπει να θυμόμαστε να μην παίρνουμε στα σοβαρά ούτε την επιστήμη ούτε τις ταμπέλες.

      Το ότι έγραψα παραπάνω είναι εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, διότι ταυτιζόμαστε με τις ταμπέλες και δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε την ταμπέλα ως ταμπέλα.

      Προτείνω να μην ζητάμε την ένωση διότι η ενότητα υπάρχει στο ανεκδήλωτο μόνο που δεν την αντιλαμβανόμαστε. Στο εκδηλωμένο υπάρχουν διαφορές και πρέπει να τις σεβόμαστε ξεκινώντας με τον αυτοσεβασμό ο οποίος μάλλον πρέπει να προηγηθεί ώστε να καταστήσει δυνατό και τον σεβασμό των άλλων.
      Νομίζω ότι είναι πρακτικό να υπερασπίζει ο καθένας τα όριά του και να κρατάει τα πράγματα χωριστά ώστε να μπορέσει να τα γνωρίσει συνειδητά. Συγχρόνως πρέπει να επιδιώκει την ανάπτυξη και την συνεργασία. Νομίζω αυτός είναι ένας τρόπος για ουσιαστικές αλλαγές, η οποίες συνήθως δεν είναι γραμμικές αλλά απότομες.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  29. Κύριε Καζάκη

    Ο ΣΕΕ όπως μπορούμε να δούμε και απο την σελίδα του στο δίκτυο έχει, τουλάχιστον αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, θέσεις οι οποίες είναι τουλάχιστον οπισθοδρομικές και μάλιστα ούτε καν κοντά στο πνεύμα τον θέσεων του ΕΠΑΜ. Όπως λέτε πιο πάνω στην ανακοίνωση, η προσέγγιση ΕΠΑΜ-ΣΕΕ έγινε με πρωτοβουλία του ΣΕΕ και αυτή την στιγμή η όποια συνεργασία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

    Με βάση τα παραπάνω, δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι αν μια τέτοια προσέγγιση δεν γίνεται με σκοπούς διασπαστικούς και καιροσκοπικούς, όχι απο την πλευρά του ΕΠΑΜ, το οποίο έχει επιδείξει την συνέπεια του απο την στιγμή της ιδρύσεως του, αλλά απο την πλευρά του ΣΕΕ, το οποίο ίσως να προσπαθεί να καπιλευτεί την δουλειά και τα προτάγματα τα οποία υπηρετήτε. Φαντάζομαι ότι πολλοί παραλληλισμοί μπορούν να τραβηχτούν με την θαρραλέα, αν και ζημιογώνα, συνεργασία με τον Παπαθεμελή.

    Κατανοώ ότι μέσα στην προσπάθεια ενωποίησης του ελληνικού λαού πρέπει να εξερευνηθούν όλες οι πιθανές δίοδοι συνεργασιών, αλλά μήπως αυτήν την στιγμή το ΕΠΑΜ με αυτή την κίνηση εκτίθετε στα μάτια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού; Τί ακριβώς είναι διατεθημένος να προτάξει ο ΣΕΕ, όταν στις θέσεις του αναγγέλει την παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ και την συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, για να μην αναφέρουμε τις θέσεις του για την παιδεία, το μεταναστευτικό και το λεπτό ζήτημα του εμφυλίου; Πόσο ουσιαστική και ειλικρινής, με πράξεις όχι με λόγια, είναι η διάθεση του να πολεμίσει με τον λαό στο πνέυμα της λαοκρατίας όταν ακόμα και στην σελίδα του ανακοινώνει “Απαιτείται πολυμέτωπη προσπάθεια με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.“;

    Τί μέτρα παίρνει το ΕΠΑΜ έτσι ώστε σε περίπτωση που η συνεργασία αυτή πάρει τον δρόμο του Παπαθεμελή, να μην χάσει κόσμο και δυνάμεις; Κατανοώ ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να έρθει όσο μεγαλύτερο μέρος του στρατού και της αστυνομιάς με το μέρος του λαού, αλλά είναι σίγουρο ότι η συνεργασία με το συγκεκριμένο σχήμα δρα προς αυτή την κατεύθυνση ή είναι ένας ακόμα δούριος ίππος των, κατόνομα, “πατριωτών” που κυβερνούν αυτήν την χώρα απο το 1944;

    Συγχωρέστε μου τα ωμά και ίσως αφελή ερωτήματα, αλλά φαντάζομαι ότι είναι στα χείλη πολλών και θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας πάνω σε αυτά.

    Απόστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως σωστά επισημένετε δεν υπάρχει ακόμη συνεργασία ΣΕΕ και ΕΠΑΜ. Έχει διαπιστωθεί από κοινού η πρόθεση με την προϋπόθεση ότι συμφωνούμε στα προτάγματα. Η θέση στην οποία αναφέρεστε περί παραμονής στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι υπό επανεξέταση όπως μας διαβεβαίωσε η ηγεσία του ΣΕΕ. Εμείς κάναμε καθαρό ότι αυτό για εμάς είναι κορυφαίο ζήτημα και πίσω απ' αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Γι' αυτό και είπαμε να πάμε βλέποντας και κάνοντας. Αυτό επισημαίνει το κοινό ανακοινωθέν.
      Επίσης, για τυχόν εκλογικές συνεργασίες - όταν κι όποτε τεθεί το ζήτημα - θα αποφασίσουν οι πυρήνες του Μετώπου. Αυτή είναι και η απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΕΠΑΜ. Κανένα κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί πρόκριση για εκλογική συνεργασία με κανέναν. Πολύ περισσότερο όταν τα πράγματα δεν είναι εντελώς ξεκαθαρισμένα μέσα στον ίδιο τον ΣΕΕ. Ελπίζουμε σύντομα να ξεκαθαρίσουν και να κερδίσουν στον εσωτερικό αγώνα που διεξάγεται μέσα στον ίδιο τον ΣΕΕ το πατριωτικό δημοκρατικό στοιχείο. Μέχρι τότε παρακολουθούμε την κατάσταση και θα τοποθετηθούμε ανάλογα με τις εξελίξεις.
      Από τότε που συντάχθηκε το κοινό ανακοινωθέν ΣΕΕ-ΕΠΑΜ έχουν υπάρξει συγκεκριμένα ατοπήματα από την μεριά του ΣΕΕ. Η μη έγκαιρη ανάρτηση του κοινού ανακοινωθέντος από την ιστοσελίδα του ΣΕΕ, η απρόσμενη δήλωση συμμετοχής στη γιορτή μίσους στο Γράμμο και Βίτσι που μας πάει πίσω στον εμφύλιο και η δήλωση του προέδρου του υπέρ της επιδρομής στο ΕΜΠ. Έχουμε επισημάνει στο ΣΕΕ ότι τα ατοπήματα αυτά δημιουργούν ανυπέρβλητο εμπόδιο στην συνέχιση της όποιας κοινής διαβούλευσης. Κατανοούμε επίσης ότι μέσα στο ΣΕΕ διεξάγεται ένας μεγάλος αγώνας ανάμεσα σε καθαυτό σταγονίδια του μαύρου παρελθόντος με χουντικές περγαμηνές και σε έντιμους ανθρώπους που παρά την ιδεολογία τους θα ήθελαν αληθινά μια πατριωτική συμπαράταξη για την ενότητα του λαού πάνω από δεξιά και αριστερά χαρακώματα. Γι' αυτό και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε να επικρατήσει το υγιές στοιχείο. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να συνεχιστεί ούτε καν ο διάλογος.
      Η περίπτωση με τον Παπαθεμελή ήταν τελείως διαφορετική. Το κύριο πρόβλημα με την εκλογική συνεργασία μαζί του από την σκοπιά του απλού κόσμου - κι όχι των χαλυβδόκρανων της Αριστεράς - ήταν ότι αυτός ήταν μια τελειωμένη υπόθεση, ένα ερείπιο του χθες δοκισμένο και εντελώς αποτυχημένο. Αυτό πείραξε τον κόσμο κιόχι αν είναι δεξιός ή αριστερός και δικαίως μας γύρισε την πλάτη. Επανάλειψη αυτής της περίπτωσης δεν υπάρχει όχι μόνο γιατί ο κ. Παπαθεμελής έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, αλλά για δυο βασικούς λόγους: Αφενός, το ΕΠΑΜ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ξανασυνεργαστεί με πολιτικούς ή κομματικούς καριέρας από το υπάρχων χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό. Και αφετέρου, όλα τα λαμόγια πάλαι ποτέ σύντροφοι του κ. Παπαθεμελή έχουν ήδη βρει, ή ψαχνουν να βρουν στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε δεν αντιμετώπιζουμε ανάλογο κίνδυνο...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Ελπίζω όλα να πάνε κατευχήν. Πολλούς χαιρετισμούς στα μελη του ΕΠΑΜ και σε εσάς τον ίδιον.

      Απόστολος

      Διαγραφή
  30. Εγώ ένα ξέρω, από τότε που γνώρισα τον ΚΑΖΑΚΗ μου φένεται σαν να είμουν τυφλή και βρίκα το φως μου,επιτέλους κάποιος που λέει τα πράγματα ξεκάθαρα ,κάποιος που τον ενδιαφέρει να ενημερώσει τον κοσμάκι,αυτόν τον κοσμάκι που έτσι και πάρει ανάποδες μπορεί να γράψει ιστορία!!
    Φίλε Δήμητρη χαίρομαι ν'ακούω τη μιλιά σου
    και πάντα μ' όρεξη πολύ διαβάζω τα γραφτά σου.
    πολλοί που σε κατηγορούν, είχαν γονείς ραγιάδες
    και δε κατέχουν πως χτυπούν της λευτεργίας καμπάνες!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Kύριε Καζάκη, υποκλίνομαι στην ευρυμάθειά σας και στον αγώνα σας. Δεν μπορώ να κατανοήσω όμως, πώς βρίσκετε κοινα σημεία για αγώνα με τη ΣΣΕ και άλλα παρόμοια πρόσωπα και δεν βρίσκετε με τον Γ. Καραμπελιά, που στο κάτω-κάτω ίδιους αγώνες δίνετε ενάντια στη βαρβαρότητα που παράγει ο καπιταλισμός. Νομίζω οτι σε συνθήκες πολέμου, σαν και αυτές που βιώνουμε στη πατρίδα μας, χρειάζονται και (ιστορικοί) συμβιβασμοί για την Ενότητα. Εσείς γράφετε ότι: Όταν ο Μαρξ πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Πρώτης Διεθνούς επέμεινε να μην τεθούν ζητήματα που αφορούν στην ιδεολογία και στη θρησκεία για να διευκολύνει όλες τις οργανώσεις και τα ρεύματα του εργατικού κινήματος από τους δεξιούς φιλελεύθερους τρεϊντγιουνιστές, τους ποσιμπιλιστές, έως τους μπλανκιστές και τους αναρχικούς να ενωθούν κάτω από την ίδια σκεπή σε μια ενιαία, αν και μετωπική, οργάνωση.
    Τόσα ετερόκλητα πολιτικά στοιχεία κάτω από την ίδια σκέπη;
    Και εδώ(τηρουμένων των αναλογιών, και των ιστορικών) στην Τραγωδία που βιώνει η πατρίδα μας,δεν μπορούμε να τα βρούμε στη βάση ενός Μετώπου καταρχήν, αντιμνημονιακού, για να ξεκουμπιστεί η τρόικα από τη χώρα μας;Δηλαδή, ο Καραμπελιάς είναι υπέρ της ύπαρξης της Τρόικας, επειδή πιστεύει οτι, κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από το ευρώ; Διαφωτίστε με παρακαλώ, η κοινωνία αγωνία και δεν ξεσηκώνεται γιατί δεν έχει κάτι να ακολουθήσει ή να την εμπνεύσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, δεν υπάρχει κανενός είδους διαφωνία σ' αυτά που λες. Εγώ προσωπικά και πολύ περισσότερο το ΕΠΑΜ δεν θέσαμε ως πρόβλημα τις όποιες ιδεολογικές διαφορές έχουμε με τον κ. Καραμπελιά. Άλλωστε οπαδοί του κ. Καραμπελιά ανήκουν ήδη στο ΕΠΑΜ και πρωτοστατούν στους πυρήνες του. Αλλοίμονο αν ένα Μέτωπο σαν το ΕΠΑΜ έθετε θέμα ιδεολογίας.
      Το πρόβλημα είναι οι θέσεις που έχει λάβει απέναντι στο καθεστώς κατοχής. Και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει όλη την τρομολαγνική υστερία της μαύρης προπαγάνδας. "Έτσι και διαγράψουμε το χρέος και φύγουμε από το ευρώ θα χαθούμε..." αυτό έλεγε και ξανάλεγε σε μια σχετικά πρόσφατη εκδήλωση στο χώρο του ΑΡΔΗΝ στην Αθήνα όπου συμμετείχε και το ΕΠΑΜ με ομιλητή τον Όθωνα Κουμαρέλα, μέλος της ΠΓ του Μετώπου. Δες τι γράφει στο κείμενο "διαλόγου" που έχει δημοσιοποιήσει ο ίδιος. Ούτε κουβέντα για την ταμπακέρα. Ούτε κου-βέ-ντα! Περί ανέμων και υδάτων, περί μακεδονικού, κυπριακού (που και γι' αυτά λέει μπούρδες, αλλά τέλος πάντων...) περί μεταναστευτικού και άρες, μάρες, κουκουνάρες. Πώς είναι δυνατό να συναντηθούμε με κάποιον που έχει σαν αφετηρία του ότι τώρα απέναντι στο καθεστώς κατοχής δεν γίνεται τίποτε - γιατί προφανώς ο λαός είναι βλάκας ή γιατί δεν τον έχει αναδείξει ηγέτη του - και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κατέβουμε στις ευρωεκλογές και ύστερα βλέπουμε. Συγνώμη, αλλά εμείς έχουμε όλο το είναι μας για την οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης του λαού, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν θα υπάρξει "μετά" για την Ελλάδα, έτσι κι αφήσουμε να ολοκληρώσει τη δουλειά του το καθεστώς κατοχής. Σε τι λοιπόν να συμφωνήσουμε; Με το ΣΕΕ που αναφέρετε, ήρθαν μας βρήκαν και μας είπαν ότι συμφωνούμε με τα προτάγματα που βάζετε, ακόμη και το ζήτημα του εθνικού νομίσματος το βλέπουμε θετικά, τι θα λέγατε αν ενώναμε δυνάμεις; Κι εμείς απαντήσαμε ότι είναι θετικό ότι συμφωνούμε στα προτάγματα, ας αφήσουμε την κοινή δράση και την πράξη να δείξει αν μπορούμε να πάμε μαζί. Ο κ. Καραμπελιάς δεν έχει συμμετάσχει σε κανένα αγώνα, σε καμιά δράση, σε οτιδήποτε αφορά στο κίνημα. Κινείται μόνο και αποκλειστικά στο δικό του κύκλο. Δικαίωμά του. Όμως εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να περιμέρουμε πότε η αυτού μεγαλειότητα αντιληφθεί το επείγον της εποχής κι ότι η Ελλάδα χάνεται ώστε να στρατευτεί στα προτάγματα που σήμερα ακόμη και συντηρητικοί δεξιοί κατανοούν ως βασικό πατριωτικό καθήκον; Το ΕΠΑΜ δεν αρνήθηκε ποτέ όποτε το κάλεσαν σε εκδηλώσεις ή αλλού να συζητήσει ή να τοποθετηθεί. Δεν μπορεί να χρεωθεί λοιπόν τώρα την αμετροέπεια ορισμένων, που μάλιστα δεν έχουν να δείξουν ούτε την παραμικρή συνεισφορά σ'αυτή την κρίση και στον αγώνα του λαού εναντίον της τρόικας, να θέτουν εαυτόν υπεράνω του λαού και της χώρας.

      Διαγραφή
  32. Κύριε Καζάκη ευχαριστώ για τη προσπάθειά σας να με ενημερώσετε, ομολογώ ότι παρότι παρακολουθώ τον κ. Καραμπελιά, τις θέσεις του και τις διαφορές σας, σε αυτό το ζήτημα δεν τις είχα αντιληφθεί, πλήρως. Σε πολλά με καλύψατε, ωστόσο, θα ήθελα πολύ να ακούσω και την πλευρά Καραμπελιά, όσον αφορά τα... περί ταμπακέρας και πάντα σε πεδίο πολιτικής πρακτικής. Τι κάνουμε τώρα έχει σημασία και συμφωνώ μαζί σας οτι προέχει η οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης του λαού, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν θα υπάρξει "μετά" για την Ελλάδα.
    Ταυτόχρονα, θα προκαλώ (μέσα από το μπλογκ μου- Hrismos.blogspot.gr- δεν κάνω διαφήμιση, ειλικρινά να βοηθήσω θέλω) και τον κ. Καραμπελιά να ξεκαθαρίσει τη θέση του επάνω σε αυτά τα θέματα, για να ενημερωθεί ο λαός για να δούμε πού πατάμε και πού πηγαίνουμε... Επίσης, θα ήθελα να ξεκαθαρίζατε και εσείς τη θέση σας, όσον αφορά στο Μακεδονικό ζήτημα αλλά και στο μέγα θέμα της λαθρομετανάστευσης, θέματα που καίνε εμάς τους Αριστερούς πατριώτες- αποδεχτείτε τον όρο για την οικονομία της συζήτησης- μιας και συμφωνούμε με τα εθνικά ζητήματα που έθεσε ο αείμνηστος Πάμπλο, λίγο πριν πεθάνει.
    Καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον αναφέρεστε σε μένα, θα πρέπει να ξέρετε τη θέση μου μιας και την έχω ξεκαθαρίσει σε πολλά κείμενά μου και σ' αυτό το blog. Εν συντομία. Προσωπικά θεωρώ ότι Μακεδονικό δεν υφίσταται για την Ελλάδα. Η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων είναι προιόν επέμβασης και πολέμου και ως τέτοιο οφείλει να μην υπάρχει οποιοδήποτε κι αν είναι το όνομά του. Για μένα η μόνη δημοκρατική πατριωτική πρόταση που μπορεί να υπάρξει γι' αυτό το ζήτημα είναι η δημιουργία μιας ενιαίας και αδιαίρετης Γιουργκοσλαβίας, όπου θα περιλαμβάνει όλες τις ομόσπονδες περιοχές της παλιάς Γιουγκοσλαβίας. Μέχρι να συγκροτηθεί από τον λαό της μια τέτοια ενιαία Γιουγκοσλαβία, καμιά επιμέρους χώρα προιόν προιόν πολέμου και βίαιης διάλυσης της παλιάς Γιουργκοσλαβίας δεν πρέπει να αναγνωριστεί.
      Όσο για το μεταναστευτικό έχω μιλήσει επανειλλημένα και επίσης το ΕΠΑΜ έχει διατυπώσει ήδη από το 1ο του συνέδριο σαφή θέση, παρά τις επιμέρους διαφερούς που υπάρχουν μέσα στο Μέτωπο. Μπορείτε να δείτε τα οικεία κείμενα.

      Διαγραφή
  33. Δεν καταλαβαίνω τις εμμονές κάποιων σε στερεότυπα του χθες,όταν καταρρέουν γύρω μας τα πάντα.Η ΕΝΌΤΗΤΑ οικοδομείται στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης,η οποία δοκιμάζεται στην πράξη.Σε έναν πόλεμο σαν αυτόν που ζούμε σήμερα δε χωράνε διαχωριστικές γραμμές του χθες...και φυσικά όλοι έχουμε ανάγκη όλους,εννοώ στη βάση,για να δημιουργηθεί ένα ρωμαλέο Παλλαικό κίνημα.Δεν ενδιαφέρει το χθες,αλλά το τι κάνουμε τώρα.Στον πόλεμο πάμε όλοι,λαός και στρατός ενωμένοι.Κι όλοι αυτοί που μάθαμε να χλευάζουμε και να λοιδωρούμε,οι αστυνομικοί,οι στρατιωτικοίκλπ είναι τα παιδιά μας,που δυστυχώς "επαιξαν"στο παιχνίδι του καθεστώτος με τους όρους που αυτό έθετε για να έχουμε απέναντί μας τα ίδια μας τα παιδιά.Εμείς θέλουνε να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα με όρους δημοκρατικούς,με όρους αλληλοσεβασμού,αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου...Ας τελειώνουμε επιτέλους με τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις του χθες που μόνο το καθεστώς εξυπηρετούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δεν είσαι ούτε ανώτερος, ούτε κατώτερος, ούτε ίσος με τους άλλους είσαι μοναδικός και
    ταυτοχρόνως όλοι είμαστε αλληλεξαρτώμενοι.

    Αυτοσεβασμός -> Σεβασμός των άλλων

    Τίποτα δεν είναι απόλυτο, μπορούμε να έχουμε τις προτιμήσεις μας, επιτρέπεται να διαφωνούμε και είναι εποικοδομητικό να συνεργαζόμαστε.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή