Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Όταν η διανόηση βγαίνει βόλτα στις ρούγες της πολιτικής

Τι κάνει η γοητεία της εξουσίας; Αρκεί να φανεί κάποιος ότι καβαλικεύει το άρμα της και πλήθος διανοούμενοι, καλλιτέχνες και επώνυμοι θα τρέξουν ξωπίσου του υπογράφοντας τυφλά σε αμφίσημα κείμενα υποστήριξης χωρίς κανένα άλλο περιεχόμενο εκτός από μια τραγικά υφέρπουσα πολιτική και προσωπική ιδιοτέλεια.

Δείτε τις υπογραφές στην υποψηφιότητα Τσίπρα και χαρείτε όλους αυτούς που όταν ξεσηκωνόταν ο κόσμος, όταν αναζητούσε στήριξη και υποστήριξη στην αναμέτρησή του με την εξουσία, αυτοί είχαν άλλες δουλειές, πιο σημαντικές. Το πολύ-πολύ μια λακωνική δήλωση γενικού περιεχομένου κι αυτό ήταν όλο. Άλλωστε δεν κάνει καλό για την δουλειά να τα χαλάμε με τους πελάτες της τέχνης μας.


Δεν έχει καμιά σημασία ότι η πατρίδα είναι υπό κατοχή. Ποιος νοιάζεται από δαύτους; Δεν έχει καμιά σημασία η εντεινόμενη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού. Σημασία εχει να πλασαριστούμε δίπλα στον δελφίνο. Όταν είναι να ξεφτιλιστεί κανείς δίπλα σε πολιτικούς δελφίνους της υφιστάμενης εξουσίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει κανενός είδους αναστολή. Ούτε καλλιτεχνική, ούτε ακαδημαική. Όταν του ζητούν να πάρει θέση για τον χαμό της πατρίδας και του λαού του, τότε είναι που θυμάται ότι οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να δείχνουν πολιτικές προτιμήσεις, ούτε οι διανοούμενοι πρέπει να έχουν κομματική ένταξη.

Ο δοσιλογισμός της διανόησης

Ποια είναι η διαφορά τους από τύπους σαν τον Νταλάρα; Επειδή υπάρχει το άλλοθι του αριστερού προσήμου; Ξεχνούν ότι ο δελφίνος που υποστηρίζουν σαν πειθήνια ανθρωπάκια, διεκδικεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη σ' έναν από τους πιο απολυταρχικούς, διεφθαρμένους και αυτοκρατορικούς θεσμούς στην ιστορία της Ευρώπης, την Ευρωπαική Επιτροπή; Για να καταφέρει τι; Ξεχνούν ότι η Ευρωπαική Επιτροπή συνιστά την κομμαντατούρ της σύγχρονης Ευρώπης και λειτουργεί με όρους κατακτητή για τους λαούς και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ξεχνούν ότι είναι κατεξοχήν υπεύθυνη για το ολοκαύτωμα που βιώνει ο ελληνικός λαός;

Διάβασαν άραγε τις διακηρύξεις του δελφίνου, επίδοξου διαδόχου του Μπαρόζο; Αμφιβάλω σφόδρα. Κάθισαν να μετρήσουν τι απ' όλα αυτά που λέει έχουν σχέση με τα συμφέροντα του λαού; Γιατί να το κάνουν; Κάθισαν να σκεφτούν τι σχέση έχουν οι διακηρύξεις του με τη δημοκρατία; Τι τους νοιάζει; Σήμερα διανοούμενος και καλλιτέχνης είναι εκείνος που δεν σκέφτεται και δεν συναισθάνεται με όρους λαού, πατρίδας και δημοκρατίας. Έχει άλλωστε το άλλοθι δια πάσα νόσον και μαλακίαν. Είναι αριστερός!

Τι σημασία έχει που ο Τσίπρας τάζει λαγούς με πετραχείλια, χωρίς το σθένος να μας πει "πώς" θα τα καταφέρει. Τι σημασία έχει που τάζει διαπραγματεύσεις εκεί όπου εκ προοιμίου αποκλείεται κάθε διαπραγμάτευση. Ειδικά αν θέλει κανείς να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Ποιος νοιάζεται; Πάντως όχι οι υπογράφοντες στήριξη προς τον Τσίπρα. Και στον τρόπο που σκέφτονται και δρουν πολιτικά δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους συναδέλφους τους που υποστηρίζουν τα κόμματα του δοσιλογισμού.

Μια από τα ίδια…
                      
Μου θυμίζουν όλοι αυτοί οι περιβόητοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες που τρέχουν σαν σκυλάκια του καναπέ να στηρίξουν κάθε επίδοξο επιβήτορα χωρίς αρχές, χωρίς αξίες, χωρίς θέσεις, χωρίς να τους καίγεται καρφί για τον λαό και την πατρίδα, την αστική διανόηση του μεσοπολέμου, που θεωρούσε τον φασισμό ακατανίκητο και αναγκαία φάση της κοινωνικής προόδου. Αρκεί να βελτίωνε τους βάρβαρους τρόπους και τον αγροίκο χαρακτήρα του, που οι ευγενείς διανοούμενοι και καλλιτέχνες της εποχής εκείνης ένιωθαν ότι δεν ταιριάζουν στο προσωπικό τους γούστο.

Μην νομίζετε ότι εκείνη την εποχή τέτοια στάση υιοθέτησαν μόνο διανοούμενοι και καλλιτέχνες του κατεστημένου. Όχι. Η συντριπτική πελιοψηφία τους σε δεξιά και αριστερά πήρε ανάλογη θέση. Μόνο κάτι λίγοι, μια χούφτα κυνηγημένων σήκωσε το βαρύ καθήκον να υπερασπιστεί τον λαό και την πατρίδα απέναντι στην απανθρωπιά και την βαρβαρότητα του φασισμού, ντόπιου και ξένου.

Ο ποιητής του περιθωρίου, όπως ονόμαζαν οι επώνυμοι ομότεχνοί του τον Βάρναλη εκείνη την εποχή, κάποιος Ρίτσος, ένας δασκαλάκος επ' ονόματι Γληνός και κάτι άλλοι μετρημένοι στα δάχτυλα, για τους οποίους όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. Αληθινά μια χούφτα, που όλοι οι υπόλοιποι επώνυμοι της δεξιάς και της αριστεράς περιφρονούσαν και αποστρέφονταν, ή φοβόντουσαν μην τυχόν και η συναναστροφή μαζί τους, τους στιγματίσει.

Οι αληθινοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες που γνωρίζουν το χρέος τους απέναντι στον λαό και την πατρίδα, δεν συμπεριφέρονται ως σκυλάκια του καναπέ όταν η απειλή του εξανδραποδισμού καταπλακώνει τα πάντα. Παίρνουν ανοιχτά θέση, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες. Δεν δίνουν διαπιστευτήρια καλής διαγωγής σε δεξιά και αριστερά, αλλά στρατεύονται στον αγώνα για ελευθερία, για πατρίδα, για δημοκρατία. Και συνήθως η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτή ακριβώς η στάση διαχωρίζει τον μεγάλο καλλιτέχνη και διανοούμενο από τις μετριότητες που αρέσκονται να το παίζουν μεγάλοι και επώνυμοι χάρις σε μηχανισμούς και δημόσιες σχέσεις.

Όταν απειλείται η πατρίδα και ο λαός στον οποίο ανήκεις και οφείλεις να τιμάς με κάθε τρόπο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αυτισμού. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία καλλιτεχνικής απόστασης από τα τεκταινόμενα. Μόνο η στράτευση μετρά, ανοιχτά και δημόσια.

Ας σκεφτούν όλοι αυτοί που το παίζουν καλλιτέχνες και διανοούμενοι με κοινωνικές ευαισθησίες και πολιτικά προτάγματα, ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα ήταν αυτό που κατόρθωσε να είναι ως καλλιτέχνης, ως σύμβολο,  αν αυτός δεν είχε στρατευθεί τόσο συνειδητά και τόσο παθιασμένα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού. Ούτε ο Μάνος Χατζιδάκης, αν στα νιάτα του δεν συμμετειχε ενεργά στον αγώνα του λαού του από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Μια στράτευση σε ιδανικά και αξίες που κράτησε σ' ολη του την ζωή και μετουσιώθηκε στην τέχνη του, παρά τις όποιες πολιτικές του προτιμήσεις.

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες που μέσα σ' αυτή την κόλαση ξεχνούν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα και στον λαό, που ξαφνικά θυμούνται την "ουδετερότητα" της τέχνης όταν καλούνται να πάρουν θέση και να στρατευτούν ανοιχτά και δημόσια, αλλά τόσο εύκολα υπογράφουν παλιόχαρτα στήριξης υποψήφιων δελφίνων της εξουσίας, τότε δεν αξίζουν τίποτε, δεν είναι παρά διάττοντες αστέρες προορισμένοι να χαθούν. Δεν είναι παρά ταρτούφοι.

Θα μου πεις τι τους νοιάζει; Πόσοι από δαύτους θα έβαζαν στην άκρη τα ωφέλη από τις σχέσεις τους με την κάθε λογής εξουσία – κομματική, πολιτική, οικονομική –  προκειμένου να στρατευθούν στο ξεσηκωμό του λαού ενάντια στον σύγχρονο κατακτητή; Πόσοι έχουν την παραμικρή αίσθηση του τι σημαίνει τέχνη, ή επιστήμη, όταν δεν υπηρετεί άμεσα και πρακτικά τον λαό και την πατρίδα;

Αλήθεια, ένιωσαν ποτέ την ανάγκη να απολογηθούν για την στήριξη που έδωσαν κατά καιρους σε επιβήτορες της εξουσίας και του λαού; Τι θα κάνουν αν η στήριξή τους στον επίδοξο δελφίνο, αποδειχτεί κόλαφος για την πατρίδα; Τι θα μας πουν; Συγνωμη, λάθος;

Μη νομίζετε ότι η στάση αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των διανοουμένων και καλλιτεχνών είναι κάτι το εξαιρετικό. Ούτε η διανόηση και προπαντός ούτε οι καλλιτέχνες, ιδίως οι περιώνυμοι, δεν μπόρεσαν ποτέ να απαλλαγούν στην μεγάλη τους πλειοψηφία από το σύνδρομο του αυλικού της εξουσίας. Από τότε που ασκούσαν το νού τους και την τέχνη τους για την τέρψη των αρχόντων, έως σήμερα, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επέλεξαν να αφουγκραστούν τις ανάγκες, τον καημό, τον πόνο και τον οδυρμό του λαού. Πραγματικά ελάχιστοι.

Όμως, αυτοί αποτέλεσαν τα ορόσημα στην πορεία της τέχνης και της επιστήμης. Αυτούς θυμόμαστε. Αυτοί έχουν μείνει στη μνήμη του λαού και της ιστορίας. Οι υπόλοιποι είτε απλά κρατούν τα προσχήματα, είτε ξεδιάντροπα ερωτοτροπούν με τα κυκλώματα της εξουσίας ώστε να λειτουργούν, όποτε χρειάζεται, ως βαλβίδες εκτόνωσης και εκμαυλισμού των υπηκόων και υπεξουσίων. Οι επιχορηγήσεις να ειναι καλά και τα ακροατήρια που εξασφαλίζουν οι μηχανισμοί. Κατά τ' άλλα, από προφάσεις και δικαιολογίες άλλο τίποτε.

Η τέχνη δεν είναι παρά ο μεγενθυντικός φακός, μέσα από τον οποίο μπορεί κανείς να αντιληφθεί την κοινωνία. Δεν ειναι καθρέπτης της κοινωνίας, αλλά μεγενθυντικός φακός. Με τον ίδιο τρόπο που η τέχνη μπορεί να ανυψώσει τον άνθρωπο, μπορεί και να τον καταδικάσει στην χειρότερη αποχάυνωση. Με τον ίδιο τρόπο που η τέχνη μπορεί να διακρίνει και να προβάλει τις βαθύτερες αρετές ενός λαού, μπορεί να αναδειξει τις χειρότερες πλευρές της ιδιοσυγκρασίας του. Δείτε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες σήμερα που τρέχουν ως σκυλάκια του καναπέ να γίνουν βορά της πολιτικής σκοπιμότητας κομματικών μηχανισμών. Χαρείτε τους.

Δεν είναι παρά η χειρότερη έκφραση του ραγιαδισμού, από τον οποίο ποτέ ο Έλληνας δεν μπόρεσε να απαλλαγεί ολότελα. Βγάζουν στην επιφάνεια τα χειρότερα αντανακλαστικά ενός λαού που η εξουσία ήθελε πάντα υποτελή, ραγιά σε ξένο ζυγό. Ανίκανο να συναισθανθεί την ιστορία του, το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμά του πάνω στη γη του, την πατρίδα του, στη γενιά του, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τον θέλουν παρείσακτο, ανίκανο να κατανοήσει την βαριά πολιτιστική του κληρονομιά.

Ο πόλεμος των πολιτισμών

Ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο μυστικό; Οι σύγχρονοι αποικιοκράτες, οι νέοι κατακτητές και κονκισταδόρες των εθνών, διεξάγουν έναν αμείλικτο πόλεμο πολιτισμών. Θέλουν να εξοντώσουν κάθε έννοια ανθρωπισμού. Να εξαλείψουν κάθε ιστορικότητα στον άνθρωπο, να του στερήσουν το δικαίωμα στην προσωπική του ιστορία, στις ρίζες του, στο "νόστιμον ήμαρ" που τον διαφοροποιεί από το ζωικό βασίλειο. Να τον μετατρέψουν σε νομάδα, σε σύγχρονο τροφοσυλλέκτη, έρμαιο του τυχαίου και των ενστίκτων της φύσης του πιο αδίστακτού συστήματος που γνώρισε ποτέ η ιστορία της ανθρωπότητας και στηρίζεται στο ιδιωτικό μονοπώλιο του κεφαλαίου και του χρήματος.  

Κι έτσι να επιφέρουν επιτέλους το πολυπόθητο "τέλος της ιστορίας", ώστε να την διαδεχθεί η ζωολογία του ανθρώπινου είδους. Ο άνθρωπος ως παγκόσμιο ον, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ακόμη είδος του ζωικού βασιλείου. Μόνο ο άνθρωπος με ρίζες σ' έναν συγκεκριμένο τόπο που αποκαλεί πατρίδα, δημιουργεί ιστορία, έχει παρελθόν και μέλλον, διαμορφώνει κοινωνική συνείδηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι από την εποχή του Ομήρου η χειρότερη τιμωρία που μπορούσαν να επινοήσουν οι θεοί για τον βλάσφημο άνθρωπο ήταν να του στερήσουν το "νόστιμον ήμαρ", δηλαδή το στρωμένο τραπέζι του γυρισμού στην πατρίδα, στα πατρώα του. Ολόκληρη η Οδύσσεια δεν είναι παρά ο επικός αγώνας του Οδυσσέα να γευτεί το "νόστιμον ήμαρ", το γυρισμό στην πατρίδα, που ήθελε να του στερήσει για πάντα ο Ποσειδώνας. Ενώ η τιμωρία των συντρόφων του Οδυσσέα για τη σφαγή των βοδιών του θεού Ήλιου ήταν αμείλιτκη. Ο θεός Ήλιος «τους άρπαξε του γυρισμού τη μέρα» («ατρ τοσιν φείλετο νόστιμον μαρ»).

Ο ελληνικός πολιτισμός δεν δόξασε ποτέ την περιπλάνηση αυτή καθαυτή, ούτε την κατάκτηση, αλλά την ελευθερία και την αντρειοσύνη που συνδεόταν πάντα με την δημοκρατία και τη νοσταλγία της πατρίδας. Αυτές ακριβώς είναι οι διαχρονικές αξίες που τον έκαναν παναθρώπινο και ανθεκτικό μέχρι τις μέρες μας. Αυτές έκαναν την αφομοιωτική του δύναμη ανά τους αιώνες ισχυρότερη από όλες τις ορδές των κατακτητών που δοκίμασαν την τύχη τους σ' αυτά τα ιερά χώματα τα τελευταία 3 χιλιάδες χρόνια. Αυτή είναι η βαριά κληρονομιά που επωμίζεται ο σύγχρονος Έλληνας, είτε το θέλει, είτε όχι.

Από τότε που οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, σαν τον λόρδο Έλγιν, λεηλατούσαν τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού για να γεμίσουν τα μουσεία τους και να καπηλευθούν την λάμψη του, αντιμετώπιζαν τους νεοέλληνες ως παρείσακτους στους ιερούς τόπους της αρχαίοτητας. Τίποτε περισσότερο από μια μπάσταρδη ράτσα που έτυχε να εγκατασταθεί εκεί που γεννήθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός. Ένας πολιτισμός που οι εξουσίες της δύσης μετέφρασαν μέσα από τον σκοταδισμό της νεοπλατωνικής ιδεολογίας του παπισμού και των παραφυάδων του, ώστε να τον ευνουχίσουν από τις βαθιές ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες.

Και τώρα, τώρα που ο παρείσακτος νεοέλληνας απειλείται με αφανισμό, με γενοκτονία, που είναι οι διανοουμένοι του να τον υπερασπιστούν, να υπερασπιστούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαίωματά του πάνω σ' αυτή τη γη, στη γη των πατέρων του; Που είναι οι καλλιτέχνες του να τον αφυπνίσουν, να τον εμψυχώσουν, να τον ξεσηκώσουν για την μάχη που καλείται να δώσει εναντίον των αποικιοκρατών; Πού είναι οι ποιητές του να εξυμνήσουν την αντρειοσύνη του; Που είναι όλοι τους; Α, συγνώμη ξέχασα, υπογράφουν κείμενα στήριξης εκείνου που θέλει να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Έχουν πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν, από το να πάρουν σβάρνα τις πόλεις και τα χωριά, όπως έκαναν οι καλλιτέχνες από το Θέατρο του Βουνού του Βασίλη Ρώτα στην παλιά κατοχή, για να αφυπνίσουν και να ξεσηκώσουν έναν καθημαγμένο λαό.

Δεν πειράζει. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς ο λαός μαθαίνει, συνήθως με σκληρό τρόπο, ποιος στέκει στο πλευρό του και ποιος όχι. Μόνο στη μεγαλύτερη ανάγκη μετράς τους δικούς σου, τα παιδιά σου. Και να ξέρετε ότι ειδικά ο λαός μας είναι ικανός να αναγεννηθεί ακόμη κι από τις στάχτες του. Όχι γιατί είναι κανένας περιούσιος λαός, αλλά γιατί αποτελεί την άρρηκτη ιστορική συνέχεια ενός αδάμαστου πολιτισμού, του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί το λίκνο της παναθρώπινης ελευθερίας και δημοκρατίας. Αυτές τις θερμοπύλες φυλάμε εμείς οι Έλληνες. Αυτή την ιστορική κληρονομιά αποκαλούμε πατρίδα. Ποιος άλλος λαός είναι πιο ευλογημέος από τον δικό μας; Εκτός κι αν είμαστε όντως παρείσακτοι, μπάσταρδοι, ιστορική παρωδία, όπως μας θέλουν οι αποικιοκράτες. Όμως, εμείς ξέρουμε να φυλάμε θερμοπύλες, έστω κι αν είμαστε λίγοι. Και οι σύγχρονοι Μήδοι να είστε σίγουροι δεν θα περάσουν.

Όσο για όλους αυτούς που εξαντλούν τον καλλιτεχνική τους ευαισθησία, την εκλεπτυσμένη αίσθηση του διανοούμενου σε κείμενα στήριξης δελφίνων της εξουσίας, αυτό που τους πρέπει είναι ο γνωστός στίχος του Βολφ Μπίρμαν:


Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα 'χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί!

43 σχόλια:

  1. Ψυχομπάτσοι που θα διακηρύξουν και θα εκλαϊκεύσουν όλη την ποικιλία της υπαρχούσης σήμερον και της αύριον αναμενομένης χλευστικής προδοσίας που θα μας "επικοινωνήσει" ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα σκοπό να γράψω ως σχόλιο ότι σάς θαυμάζω για το ήθος, την ακεραιότητα και τον αντίξοο αγώνα τον οποίον δίνετε. Όμως κάτι τέτοιο, έχω καταλάβει, θα σάς στενοχωρούσε στην πραγματικότητα και δεν θα το κάνω: Δεν επιζητείτε λόγια κολακείας και αποδείξεις θαυμασμού στο πρόσωπό σας. Επιζητείτε να μας αφυπνίσετε και να μας ξεσηκώσετε πνευματικά, ώστε να αντιληφθούμε τις πραγματικές δυνατότητές μας, ως λαός συλλογικά και ως πολίτες ατομικά. Ο λόγος και η γραφή σας σκορπίζουν τον σπόρο της προσωπικής αξιοπρέπειας και του ανυποχώρητου αγώνα για το δίκαιο. Και η σπορά θα έρθει η ώρα που θα πιάσει τόπο...
    Σίμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίμο προσυπογράφω το σχόλιο σου.Θέλω να πω όμως πώς για εμένα ο Δημήτρης είναι ένας διανοούμενος της δικής μας εποχής.Αυτοί που κυκλοφορούν αναμεσά μας και το παίζουν διανοούμενοι δεν είναι τίποτε αλλο από αργόμισθα κρατικοδίαιτα ανθρωπάρια.Ο Δημήτρης με τον λόγο του έδωσε ελπίδα στον κόσμο και συμφωνώ απόλυτα πώς ο σπόρος που έριξε θα πιάσει τόπο.

      ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
      ΘΑΝΟΣ

      Διαγραφή
  3. Μακάρι όλα τα αντιμνημονιακά κόματα (εκτός των ναζί) να βλέπαν ότι η βάση που τους ενώνει, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτά που τους χωρίζουν, δηλ. η ανάγκη να "αναπνεύσει" ο λαός αυτού του τόπου.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ναζί δεν είναι αντιμνημονιακό κόμμα Βασίλη. Πολύ καλοί στα ψέματα είναι αλλά ότι βολέυει το μεγάλο κεφάλαιο το προσυπογράφουν. Δες λίγο τι έχουν ψηφίσει τον λίγο καιρό που είναι στην βουλή.

      Διαγραφή
    2. Ποιοι ναζι ???? Αναμασας και εσύ τις μπούρδες περί ναζισμού...

      Τη ΧΑ τη ψηφίζει απλός απελπισμένος κοσμος που δεν είναι ναζιστές. Πολλοί σε περιοχές όπου ήταν πανισχυρη η κομμουνιστική αριστερά....

      Γιατί όχι λοιπόν συνεργασία όλων των αντιμνημονιακων ακόμα και "Ναζί" ???

      Βέβαια, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα κατά της ΕΕ, το ίδιο και η ΧΑ.

      Αυτό είναι το προβλημα, όχι εαν η ηγεσία τους θαυμάζει το Χίτλερ

      Διαγραφή
  4. Δημήτρη, πολύ ωραίο άρθρο.
    Μιάς και το ανέφερες, επέτρεψέ μου να το αναρτήσουμε ολόκληρο.
    Νομίζω οτι αξίζε (πολλά):

    (απο το http://www.stixoi.info)

    Αυτούς τους έχω βαρεθεί - 1975

    Στίχοι: Δημοσθένης Κούρτοβικ & Wolf Biermann
    Μουσική:Θάνος Μικρούτσικος
    1.Μαρία Δημητριάδη
    2.Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    3.Υπόγεια Ρεύματα

    Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
    τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
    που απ’ τους άλλους θεν παλικαριά
    κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
    σ’ αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
    τους έχω βαρεθεί.

    Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα,
    των γραφειοκρατών η φάρα,
    στήνει με ζήλο περισσό,
    στο σβέρκο του λαού χορό,
    στης ιστορίας τον χοντρό το κινητή,
    την έχω βαρεθεί.

    Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
    τους Ευρωπαίους, τους προφεσόρους,
    που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
    αν δε γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
    υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
    τους έχω βαρεθεί.

    Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας νταντάδες,
    κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
    κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
    με ιδεώδεις υποτακτικούς,
    που είναι στο μυαλό νωθροί,
    μα υπακοή έχουν περισσή,
    τους έχω βαρεθεί.

    Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
    κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
    που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
    αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
    κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί,
    τον έχω βαρεθεί.

    Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
    υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
    κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
    με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
    σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
    τους έχω βαρεθεί.

    Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
    υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
    κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
    με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
    σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
    τους έχω βαρεθεί.
    Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
    τους έχω σιχαθεί.

    --------------------------
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φίλε Βαγγέλη,πολύ καλά έκανες και ανάρτησες ολόκληρο το κείμενο του Μπίρμαν, χαστούκι στο κατεστημένο και τους κατεστημένους κάθε εποχής. Θέλω να επισημάνω ένα λαθάκι , που μάλλον είναι ακουστικό , γιατί κι εγώ άκουγα τη λέξη" νταντάδες" στην ερμηνεία της Μ. Δημητριάδη. Η σωστή λέξη είναι γδαρτάδες. Το έχω ψάξει, γιατί αξιοποίησα ολόκληρο το ποίημα σε εκπαιδευτικού περιεχομένου σύγγραμμα . Μπορείς να το δεις και στο βιβλίο του Δ. Κούρτοβικ που μεταφράζει τα ποιήματα του Β. Μπίρμαν. Και κάτι άλλο:Υπάρχει ένα ποίημα του Μαγιακόφσκι, που μελοποίησε επίσης ο Θ. Μικρούτσικος και περιλαμβάνεται στον εκπληκτικό δίσκο του "εμπάργκο", που τεκμηριώνει την άποψη του Καζάκη περί Τέχνης:" Η Τέχνη δεν πρέπει ν' αντανακλά σαν τον καθρέφτη μα σαν φακός να μεγεθύνει" Ο Μαγιακόφσκι υπήρξε φουτουριστής.
      Βαρβάρα

      Διαγραφή
    2. Φίλε Βαγγέλη,πολύ καλά έκανες και ανάρτησες ολόκληρο το κείμενο του Μπίρμαν, χαστούκι στο κατεστημένο και τους κατεστημένους κάθε εποχής. Θέλω να επισημάνω ένα λαθάκι , που μάλλον είναι ακουστικό , γιατί κι εγώ άκουγα τη λέξη" νταντάδες" στην ερμηνεία της Μ. Δημητριάδη. Η σωστή λέξη είναι γδαρτάδες. Το έχω ψάξει, γιατί αξιοποίησα ολόκληρο το ποίημα σε εκπαιδευτικού περιεχομένου σύγγραμμα . Μπορείς να το δεις και στο βιβλίο του Δ. Κούρτοβικ που μεταφράζει τα ποιήματα του Β. Μπίρμαν. Και κάτι άλλο:Υπάρχει ένα ποίημα του Μαγιακόφσκι, που μελοποίησε επίσης ο Θ. Μικρούτσικος και περιλαμβάνεται στον εκπληκτικό δίσκο του "εμπάργκο", που τεκμηριώνει την άποψη του Καζάκη περί Τέχνης:" Η Τέχνη δεν πρέπει ν' αντανακλά σαν τον καθρέφτη μα σαν φακός να μεγεθύνει" Βαρβάρα

      Διαγραφή
    3. Φίλε Βαγγέλη θα συμφωνήσω με τη Βαρβάρα, '' κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες κόβουνε......''
      ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΒΟΛΦ ΜΠΙΡΝΑΜ
      Πολιτικά Τραγούδια
      μουσική Θάνος Μικρούτσικος
      τραγούδι Μαρία Δημητριάδη (Ιδανική ερμηνεύτρια, μας λείπει, όχι μόνο για τη φωνή!) αλλά για τους στρατευμένους καλλιτέχνες που συζητάμε.
      Μετάφραση από το Δημοσθένη Κούρτοβικ.
      Βαρβάρα σ' ευχαριστώ,
      Κώστας.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Καζάκη,
    το τραγικό στην εποχή μας είναι πως οι λεγόμενοι άνθρωποι του πνεύματος έχουν και αυτοί προ πολλού εξανδραποδιστεί.
    Ως σύγχρονοι "Φάουστ" έχουν παραδόσει την ψυχή τους στο διάβολο, με αντάλλαγμα μια θέση στον "ψεύτη ήλιο".
    Όταν κάποιος, απεμπολεί την αξιοπρέπειά του και την ίδια την πνευματική του υπόσταση με αφισοκολλήσεις, τραπεζώματα, κουμπαριές ή ακόμη και κρεβατώματα, προκειμένου να καταλάβει μια θέση στο σεσηπό πανεπιστημιακό και πνευματικό στερέωμα, δε μας εκπλήσσει που είναι κατώτερος των δύσκολων σημερινών περιστάσεων.
    Είναι οι σύγχρονοι φαρισαίοι, οι "τυφλοί οδηγοί" του Ευαγγελίου που σταυρώνουν έναν ολόκληρο λαό για να μην απολέσουν τα δικά τους προνόμια.
    Ανδρέας Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η πατρίδα είναι υπό κατοχή. Με εντολή Μπαρόζο σε Βενιζέλο έγινε πρωθυπουργός ο Παπαδήμος

    Η δράση των δοσίλογων και η μανία τους να κάτσουν στην καρέκλα της εξουσίας.

    koutipandoras 12 / 5 / 2014

    οι Financial Times παρουσιάζουν τι έγινε στην περίφημη σύνοδο των Καννών, όταν οι ηγέτες της ΕΕ στην ουσία αποφάσιζαν το μέλλον του ευρώ, αποκαλύπτουν ένα είδος πραξικοπήματος που έγινε εκείνη τη νύχτα με "εγκέφαλο" τον Μπαρόζο και συνεργούς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Ο Αντώνης Σαμαράς μέσα σε ελάχιστα λεπτά και όσο κράτησε το τηλεφώνημα, έκανε στροφή 180 μοιρών από τα Ζάππεια για να ρίξει από την κυβέρνηση τον Γιώργο Παπανδρέου και με στόχο να κερδίσει εκείνος την πρωθυπουργία!

    ΤΑ ΚΑΘΙΚ... ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ... ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΛΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ η περιουσία τους να κατασχεθεί...
    Τα παιδιά τους να χάσουν την Ελληνικη ιθαγενεια και να μην δωθεί αδεια παραμονής στην χωρα.
    Να σβήσει απο τα επίσημα στοιχεία του κρατους αυτό το γένος των προδωτων για να μην αναλαβουν τα παιδια τους στο μελλον καμια αλλη παρόμοια πράξη...


    Το επίσης σημαντικό που προκύπτει πέραν από τον ρόλο του Μπαρόζο, είναι τον ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκείνη τη νύχτα στην ουσία για να εμποδίσει το δημοψήφισμα, να ρίξει τον Παπανδρέου και να συγκυβερνήσει με τον Σαμαρά.

    Ο Μπαρόζο κάλεσε το συμβούλιό του και στελέχη της Κομισιόν στη σουίτα του στο Hotel Majestic Barrière για να χαράξει στρατηγική, ξεκίνησε τη συζήτηση για πιθανά ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τον Παπανδρέου σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το πρώτο πρόσωπο που είπε ο Μπαρόζο ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο Α. Σαμαράς του είπε ότι τώρα ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - κάτι που επιμελώς απέφευγε επί μήνες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.

    Σε μία εβδομάδα, ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα.

    ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ Financial Times ?
    Κανείς δικηγορικός σύλλογος δεν κάνει μια κινηση εναντι στην δράση της συμμορίας της Ε.Ε ?

    Τι θα γινει στο τέλος με τους ΝΑΖΙ της Ε.Ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρομερή ευκαιρια η επόμενοι 6 μηνες για να πληρωσουν οι δοσιλογοι και να μπουν νεες βασεις στην ΝΕΑ ΕΛΑΔΑ
    Να μην την χάσουμε, ισως δεν θα υπάρξει νεα...


    Credit Suisse:12/05/2014 18:32
    Πόσο κινδυνεύει η πολιτική ισορροπία στην Ελλάδα;

    Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, καθώς μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανή, μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.

    Η περίοδος της σχετικής πολιτικής ηρεμίας που ζούσε η Ελλάδα, μετά το θρίλερ της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2012, πλησιάζει στο τέλος της, προειδοποιεί η Credit Suisse με τελευταία έκθεσή της.

    Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι οι δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές θα φέρουν αυξημένη πολιτική αστάθεια τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να εμφανίσει ισχυρά ποσοστά, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο τα καλύτερά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΤΟΚΟ ΧΡΗΜΑ και ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΕΛΙΤ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
    "Άσε με να εκδίδω και να ελέγχω το χρήμα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιός φτιάχνει τους νόμους" Anselm Bauer (Rothschild) 1790.
    Γιατί δολοφονήθηκαν ο Λίνκολν κι ο Κένεντι;
    Δύο από τους προέδρους των ΗΠΑ ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκαν.
    Ποιός ήταν ο κοινός λόγος της δολοφονίας τους;
    Δήλωση του Αβραάμ Λίνκολν κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου:
    "Έχω δυο μεγάλους εχθρούς. Το στρατό των Νοτίων μπροστά μου... και το στρατό των τραπεζιτών πίσω μου.
    Από τους δυο αυτούς εχθρούς ο χειρότερος είναι ο πίσω μου."
    Πότε έκανε αυτή τη δήλωση ο Λίνκολν;
    Όταν κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου οι τραπεζίτες που δάνειζαν το κράτος με 24% τόκο προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να τους δίνει τόκο 36%.
    Τι έκανε ο Λίνκολν;
    Απλά ενεργοποίησε το δικαίωμα που έχει κάθε κράτος να εκδίδει χρήμα. Έτσι ο Λίνκολν θαρραλέα άρχισε να τυπώνει δολάρια για τη χρηματοδότηση του πολέμου, σώζοντας τη χώρα του από τις μελλοντικές πληρωμές των υπέρογκων τόκων προς τις τράπεζες.
    Και όλοι γνωρίζουμε τι απέγινε ο Λίνκολν λίγο καιρό μετά. Δολοφονήθηκε. Μετά τη δολοφονία του Προέδρου Λίνκολν το 1865 κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τόλμησε να αρνηθεί να δανειστεί η χώρα από τους τραπεζίτες και να μη τους πληρώνει τόκο.

    Τζον Κένεντι 100 χρόνια μετά........
    Ενώ το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει το δικαίωμα στο Κογκρέσο να εκδίδει χρήμα, η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει μεταφέρει το δικαίωμα της έκδοσης του χρήματος και μάλιστα με επιτόκιο στο 'Federal Reserve' το οποίο δεν είναι κρατικό αλλά ένα όργανο των μεγάλων τραπεζών που είναι και οι μέτοχοί του.
    ((ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤ με το παράρτημα της ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκδίδουν τραπεζογραμμάτια. Τα τραπεζογραμμάτια που εκδίδονται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι τα μόνα τραπεζογραμμάτια που αποτελούν νόμιμο χρήμα μέσα στην Κοινότητα. ))
    Έτσι λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τυπώνει στα πιεστήριά του το χρήμα που χρειάζεται η χώρα. Αμέσως μετά το δίνει στο 'Federal Reserve' δηλαδή στους τραπεζίτες, το οποίο Federal Reserve το δανείζει πίσω στο Αμερικανικό κράτος με τόκο(!!!)
    Έτσι για να καταλάβετε:
    Μόνο ο τόκος που πληρώνουν οι ΗΠΑ στις τράπεζες του Federal Reserve για το Αμερικανικό χρέος φθάνει το χρόνο τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια !!!
    Προσέξτε:
    Πληρώνουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι 400 δισεκατομμύρια δολάρια τόκο στους τραπεζίτες για χρήματα που έχει τυπώσει το Αμερικανικό κράτος και τα έχει δώσει δωρεάν στους τραπεζίτες (και οι οποίοι τους τα δανείζουν πίσω με τόκο) (!!!)

    Βλέποντας ο Πρόεδρος Κένεντι αυτήν την εξόφθαλμη αδικία για τον Αμερικανικό λαό, αποφασίζει το 1963 με το νόμο Νο:11110 να πάρει πίσω τις εξουσίες του 'Federal Reserve' και να τυπώσει και διανείμει χρήμα το ίδιο το κράτος παρακάμπτοντας τους τραπεζίτες.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_11110
    Τύπωσε δισεκατομμύρια δολάρια για τα οποία το Αμερικανικό Δημόσιο δεν πλήρωνε κανένα τόκο στο Federal Reserve. Μάλιστα τα χαρτονομίσματα του Κένεντι έγραφαν επάνω UNITED STATES NOTE αντί του FEDERAL RESERVE NOTE που γράφεται πάντα. Αυτά τα UNITED STATES NOTE χαρτονομίσματα αποτέλεσαν θανάσιμη απειλή για το Federal Reserve System και τους τραπεζίτες αφού τους αφαιρούσαν δισεκατομμύρια δολάρια τόκους. Πέντε (5) μήνες μετά το τύπωμα των άτοκων δολαρίων ο Πρόεδρος Κένεντι δολοφονήθηκε.
    Μετά την δολοφονία του Κένεντι κανένας άλλος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τόλμησε να κάνει χρήση του νόμου Κένεντι παρ'ότι ο νόμος αυτός ισχύει μέχρι σήμερα.(!!)
    Και για την ιστορία:
    Οι δολοφόνοι και του Λίνκολν (John Wilkes Booth) και του Κένεντι (Lee Harvey Oswald) δολοφονήθηκαν και οι δυο ΠΡΙΝ προλάβουν να δικαστούν.

    ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΤΩΡΑ....

    ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΠΑΜ ειναι το ΜΟΝΟ κόμμα που μιλάει για εκδοση ΑΤΟΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ στην Ελλαδα και ισως και στην Ευρωπη!!

    Λέτε θα θέλουν να δείξουν αυτο το κομμα τα Μ.Μ.Ε όπως ανάδειξαν την "ΠΟΤΑΜΙΑ¨" σε χρόνο ρεκόρ???

    Σκεφτείτε το ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια για τα ιστορικά στοιχεία.
      Αυτό επίσης δείχνει ότι θα πρέπει να προσέξει ο Καζάκης μην τον φάνε οι αλήτες και να φθάσει ο αγώνας μέχρι τέλους.
      Ανδρέας Δ.

      Διαγραφή
  10. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Λεονίντ Ρισότνικοφ σημείωσε σχετικά ότι «BAPEΘHKAME (σ.σ. στη Ρωσία) NA AKOYME για τις KOINEΣ MAΣ PIZEΣ (σ.σ. με την Ελλάδα), αλλά να έχουμε μια φιλία, που δεν αναπτύσσεται παραπέρα»
    YΓ. ΣΩΣTA NA ΔEIΣ EMEIΣ ΠOΣO BAPEΘHKAME ME TA TOMAPIA MAΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και για όσους είναι ακόμα δύσπιστοι ας μάθουν τι έλεγε ένας άλλος μεγάλος Αμερικανός Πρόεδρος,
    ο Τόμας Τζέφερσον (από τους δημιουργούς του Αμερικανικού θαύματος - του τότε, του αληθινού):

    "Εάν ποτέ στο μέλλον ο Αμερικανικός λαός επιτρέψει στους τραπεζίτες να ελέγξουν την έκδοση του χρήματος, οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί που θα γιγαντωθούν, πρώτα με πληθωρισμό και μετά με ύφεση, θα στερήσουν από τους ανθρώπους την ιδιοκτησία τους έως ότου τα παιδιά τους ξυπνήσουν άστεγα στη γη που οι πατεράδες τους κατέκτησαν».

    Μια ερωτηση για τον κ.Καζακη.

    Υπαρχει αλλο κομμα ή οργανωση στην Ε.Ε που να ζητά την εκδοση ατοκου χρηματος απο την ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ?
    Το γνωρίζετε αυτο το στοιχειο?

    Ειμαστε παλι πρωτοποροι στην Ε.Ε για να δωσουμε τον αγωνα εναντια στα σκοταδια, οπως ανέκαθεν εκαναν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΘA ΞYΠNHΣOYME !! Ἦρθε ἡ ΩPA γιὰ Eνα γερὸ Kόλαφο στὸ Aθλιο ΣYΣTHMA ποὺ μᾶς Pούφηξε ὅλο TO ΠNEYMA KAI TH ZΩH MAΣ !!!. ΤO KAKO πρέπει NA ΣTAMATHΣEI EΔΩ KAI TΩPA ... KAI ΞEKAΘAPA !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πετρος Καλογεροπουλος13 Μαΐου 2014 στις 9:25 π.μ.

    Γι αυτο,αδερφια,δουλεια...ΔΟΥΛΕΙΑ...ως το τελος ,ως την νικη.Με ενα πνευμα συγκαταβασης ,που το εχει αναγκη ο πολυδιαψευσμενος λαος μας,να επιχειρουμε διαρκως και με κατανοηση,με πειθω που ξεκιναει απο το δικο μας παραδειγμα,να φερουμε τη συνειδητοτητα που ελειψε τοσα πολλα χρονια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποια η άποψη σας για τη θανατική ποινή για εθνική προδοσία ?

    Θα συμφωνούσατε να εκτελεστούν οι προδότες δοσίλογοι σαμαράς, Τζέφρυ, Βενιζέλος κλπ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ??

    Το δημοσίευμα αναφέρει πως πριν τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα.
    Εκεί ο Αντ. Σαμαράς είπε στον Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία».

    Ο Μανουέλ Μπαρόζο δεν είπε στους Σαρκοζί και Μέρκελ για αυτή τη συνομιλία, αλλά ήταν εκείνος που πρότεινε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως πιθανού ηγέτη μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους FT το όνομα του Παπαδήμου αναφέρθηκε τότε, στις Κάννες, έναν ολόκληρο μήνα προτού αναλάβει την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης.

    Μπαρόζο σε Βενιζέλο: «Το δημοψήφισμα πρέπει να "σκοτωθεί"»
    Στο τέλος της δραματικής εκείνης συνάντησης, ο Νικολά Σαρκοζί είπε στον Γιώργο Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να «λάβει μία απόφαση». Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπιασε τον Βαγγέλη Βενιζέλο και του είπε ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να «σκοτωθεί». Με τον Γιώργο Παπανδρέου στο αεροπλάνο της επιστροφής να κοιμάται, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε εντολή να συνταχθεί μία δήλωση για να διανεμηθεί με την προσγείωση. Η δήλωση αναφερόταν στην «ιστορική κατάκτηση» της ελληνικής συμμετοχής στην ευρωζώνη και στην ουσία αποκήρυττε το δημοψήφισμα. «Το δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου ήταν νεκρό. Το ίδιο και η πρωθυπουργία του», αναφέρουν οι Financial Times.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη!!!, κάνεις από την λίστα Λαγκαρτ(πόσα χρόνια τώρα έχουμε ανοικτό το θέμα?) να του απαγγελθούν κατηγορίες ? ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ

    Δείτε τι εγινε στο Ισραήλ
    Σε 6 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολμέρτ, έπειτα από την καταδίκη του για δωροδοκία.

    Σκεφτείτε πόσο ΧΑΜΗΛΑ είναι το επίπεδο απόδοσης δικαιοσύνης κάτι σαν αποικία ή και χειρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απο οτι φαίνεται εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ καλά να παθουμε αφου φαινεται οτι ο ΣΥΡΙΖΑ (που υποστηρίζει το ΕΥΡΩ και καθιστά άξιο συνομιλητή το Ευρωσυστημα) θα παρει μεγάλα ποσοστά !!

    Διαβαστε τι λένε σε κλειστά μικρόφωνα Ευρωπαιοι πρώην υπουργοί.

    «Ευρωπαίος πρώην υπουργός μου είπε κάποτε σε μία αναλαμπή ειλικρίνειας πως είμαστε τυχεροί που οι Έλληνες δεν κατάλαβαν ότι το ίδιο το ευρώ μπορεί να ήταν η βαθιά αιτία της οικονομικής τους κατάρρευσης» γράφει ο Wolfgang Munchau, κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times.
    Το γράφω ξανά "κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times, που ακούει πίσω απο μικρόφωνα..

    ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με άλλου "τύπου success story" της επιμήκυνσης των δανείων για 50 ή 100 χρόνια και μεσα στο ΕΥΡΩ... κορόιδα Ελληνες, να δω τι θα λέτε στα παιδιά σας...

    Ακούστε και ψηφίστε τον ΣΥΡΙΖΑ .. Η μαλακ,,, πάει σύννεφο.

    Δραγασάκης προς γερμανούς βουλευτές: «Ξέρουμε ότι η κρίση είναι δική μας»
    Διαβεβαιώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας - είμαστε έτοιμοι να αποτιμήσουμε από κοινού τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η παρακμή σ'αυτήν την χώρα,σε όλα τα επίπεδα, από την περίοδο της μεταπολίτευσης και μετά είναι απίστευτη(μουσική,λογοτεχνία,νοοτροπία,κτλ).Γενικά σας βρίσκω πολύ αισιόδοξους στο ΕΠΑΜ γι'αυτόν τον λαό αλλά ο αγώνας που κάνετε σας τιμάει τον καθένα προσωπικά,όσο δεν πάει.Η γενική οπτική του κείμενου και οι παρατηρήσεις για το σήμερα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.Όσο όμως αναφορά συγκεκριμένα τους καλλιτέχνες, και τους φιλοσόφους δεν νομίζω πως η αξία κάποιου ταυτιζόταν πάντα με τις δημοκρατικές απόψεις του και το φιλολαϊκό του προφίλ.Και ούτε τους ξέγραψε η ιστορία γι'αυτόν τον λόγο και ούτε κατά την γνώμη μου αποτελεί σωστό κριτήριο για να κρίνουμε κατά πόσο ήταν άξιοι." Ο άνθρωπος ως
    παγκόσμιο ον, δεν είναι
    τίποτε περισσότερο από ένα
    ακόμη είδος του ζωικού
    βασιλείου. Μόνο ο
    άνθρωπος με ρίζες σ' έναν
    συγκεκριμένο τόπο που
    αποκαλεί πατρίδα,
    δημιουργεί ιστορία, έχει
    παρελθόν και μέλλον,
    διαμορφώνει κοινωνική
    συνείδηση."Γίνεστε λίγο υπερβολικός για να στηρίξετε την αποψή σας.Υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικές διαφορές με το υπόλοιπο ζωϊκο βασίλειο που μας κάνουν ιδιαίτερους,το πιο χαρακτηριστικό είναι η συνείδηση.Μόνιμη εγκατάσταση σε μία περιοχή δεν ήμαστε το μόνο είδος που κάνει.Σίγουρα για να αναπτυχθούν τα στοιχεία που συνθέτουν έναν πολιτισμό(το λέει και η λέξη) χρειαζόταν η εγκατάσταση.Αλλά οι νομαδικές φυλές δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είχαν ιστορική-κοινωνική συνέχεια."Ο ελληνικός πολιτισμός δεν
    δόξασε ποτέ την
    περιπλάνηση αυτή καθαυτή,
    ούτε την κατάκτηση, αλλά
    την ελευθερία και την
    αντρειοσύνη που συνδεόταν
    πάντα με την δημοκρατία
    και τη νοσταλγία της
    πατρίδας."Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος λέει βέβαια στον Επιτάφιο του Περικλή...ο κοσμοπολιτισμός δεν είναι κάτι ξένο στην αρχαία Ελλάδα ως ιδέα(της οποίας δεν μπορούμε να δούμε την ιστορία ως εννιαία,σε ότι αφορά και το χώρο και τον χρόνο),στωικοί,επικούρειοι,κτλ.Βέβαια δεν είχε ακριβώς την σημασία που έχει σήμερα η λέξη,είχε πιο πνευματικό χαρακτήρα.Όσο αφορά τον νεοέλληνα(εννοώ το έλληνα της περιόδου που ανέφερα στην αρχή),πράγματι είναι ευκαιρία να δείξουμε αν αξίζουμε να φέρουμε αυτόν τον βαρύ τίτλο που το έφεραν άξιοι προγονοί μας,ακόμη και της σύγχρονης ιστορίας αυτού του τόπου ,γιατί ο άντρας κάνει τη γενιά και όχι το αντίθετο. Δ.Λαγοπάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το Capital.gr σας χαρακτηριζει ως "οτιδήποτε" !!!!!

    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2013941

    "Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν στις ευρωεκλογές δούμε να αναδεικνύονται νέες δυνάμεις, όπως ο οικονομολόγος Καζάκης και το Παναθηναϊκό Κίνημα. Η αναφορά δεν είναι τυχαία! Ο κόσμος ψάχνει τρόπους να εκφράσει μία διαμαρτυρία και θα ψηφίσει οτιδήποτε. Άλλωστε, ευρωεκλογές είναι, δεν θα φτάσει δα και το τέλος του κόσμου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν έχω παρά να προσθέσω αυτό: http://www.businessinsider.com/confessions-of-north-koreas-top-propaganda-poet-2014-5 Οι εξομολογήσεις ενός κορυφαίου ποιητή προπαγανδιστικής τέχνης. Αλλιώς η "διανόηση" στην υπηρεσία της προπαγάνδας.
    Όχι λόγω γοητείας της εξουσίας, αλλά λόγω αποστολής. Ένα ελεγχόμενο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, από τους πρόποδες μέχρι την κορυφή. Ιδανικό ιδίως για χώρες προτεκτοράτα ή με διεφθαρμένες δημοκρατίες σαν την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η άποψη στην αριστερά που επικρατεί ότι είμαστε "μπάσταρδη" ράτσα και όλοι οι λαοί να έρθουν στην Ελλάδα και ότι δεν είμαστε Έλληνες και ούτε μας ανήκει η Ελλάδα ταυτίζεται με την ναζιστική θεωρία ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήσαν "Άριοι" δίχως σχέση με τους σημερινούς Ελληνες. Επομένως τα πολιτιστικά επιτεύγματά τους ανήκουν δικαιωματικά στους "Άριους" Δυτικοευρωπαίους και όχι σε εμάς.Είναι η πέμπτη φάλαγγα του μνημονίου αυτές οι απόψεις, αφού αν δεν ανήκει σ'αυτόν τον λαό ο τόπος του γιατί να παλέψει γι'αυτόν;Ας τον εκποιήσουν οι τροϊκανοί και ας γίνουμε όλοι μετανάστες. Η αριστερά αδυνατεί να τα συλλάβει τα παραπάνω σήμερα και αποτελεί νερό στο μύλο της ανόδου του εθνικισμού στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κατάλαβες τώρα;
    Κατάλαβες τώρα … γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;
    Για να την πουλήσουν πιο εύκολα.
    Γι’ αυτούς κάθε λέξη που αρχίζει από -εθν και -ελλ ήταν και είναι εμπόδιο όταν ακούγεται
    μέσα στο μαντρί τού “εκσυγχρονισμού” που μας μπουζούριασαν.
    Κατάλαβες τώρα… γιατί σε λέγανε «ρατσιστή»;
    Γιατί σε πολύ λίγο δεν θα είσαι ιδιοκτήτης τής πατρίδας σου· θα είσαι ένας κάτοικος μιας χώρας που θα ανήκει στους παγκόσμιους τραπεζίτες και στους υπαλλήλους τους, οι οποίοι παριστάνουν την… κυβέρνηση.
    Κατάλαβες τώρα γιατί πριονίσανε την παιδεία και την υποβάθμισαν σε “εκπαίδευση”;
    Για να σε κάνουν υπαλληλάκο των 3,60.
    Να σε βάλουν πίσω από τον πάγκο των μπακάλικών τους που απλώσανε στη χώρα σου, να σερβίρεις καφέδες και να πηγαίνεις με το παπί πίτσες στα πάρτι τού Χριστοφοράκου.
    Κατάλαβες τώρα γιατί κατέστρεψαν μεγάλες υγιείς ελληνικές βιομηχανίες
    ( ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΣΚΙΜΟ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ, AIΓΑΙΟ, ΧΡΩΠΕΙ, ΠΥΡΚΑΛ)
    και έκαψαν σε διάστημα 2 μηνών μεγάλα ελληνικά πολυκαταστήματα
    (ΜΙΝΙΟΝ, ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ);
    Για να βρουν άνετα χώρο, χωρίς προσπάθεια, τα δικά τους μπακάλικα
    που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μπουν στην ελληνική αγορά…
    Κατάλαβες τώρα γιατί σου δίνανε τζάμπα κάρτες οι
    τράπεζες;
    Για να σου πάρουν το πατρικό σου. Δεκάρα δεν δίνανε για τις δόσεις σου.
    Με χαρτιά τυπωμένα σου πήραν και σου παίρνουνε το σπίτι, το χωράφι, το μαγαζί.
    Κατάλαβες τώρα γιατί σε χώσανε στο χρηματιστήριο;
    Όταν ένας πρωθυπουργός τής χώρας προέτρεπε τον απλό κόσμο να βάλει το κομπόδεμά του στο στημένο παιγνίδι τού χρηματιστηρίου, δεν εννοούσε ακριβώς τις παραγωγικές επενδύσεις, αλλά τον τζόγο.
    Κατάλαβες τώρα ότι κάποιοι γίνανε πάμπλουτοι σε μια νύχτα ανταλλάσσοντας τον πλούτο σου, τον ιδρώτα σου, με αέρα;
    Κατάλαβες τώρα γιατί γουστάρουν τόσο την… “ελεύθερη αγορά”;
    Για να κλείσει ο μπακάλης τής γειτονιάς και να στέλνεις τον κόπο σου στα μεγαλομπακάλικα τής Γερμανίας.
    Σε βγάλανε, ψαράκι, από τη γυάλα σου και στη συνέχεια σε πέταξαν στον ωκεανό με τα σκυλόψαρα, που έχουν τους δικούς τους κανόνες… διατροφής.
    Κατάλαβες τώρα γιατί αγαπάνε τους “μη νόμιμους μετανάστες” τόσο πολύ οι εκλεγμένοι «αλήτες» μας;
    Για να κάνουν με τη δυστυχία εκείνων κι’ εμάς δυστυχισμένους.
    Κατάλαβες τώρα, ψαράκι, πόσο αξίζει η γυάλα σου;
    Γιατί αυτή είναι η καλύτερη γωνιά στον κόσμο – το καλύτερο οικόπεδο – και την κοστολογούν μόλις 300 δις συμπεριλαμβανομένων και τών… αρχαιοτήτων.
    Κατάλαβες τώρα γιατί σου πουλάνε φθηνά τα… χαζοκούτια;
    Για να σε κάνουν να τρως κουτόχορτο στα λιβάδια τών… σήριαλς.
    Για να σε πετάνε μπαλάκι από τη μεσημεριανή χαζοβιόλα στον απογευματινό πληρωμένο τελάλη της προπαγάνδας τους. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μια θλιβερή παρέλαση υπερεκτιμημένων “τίποτα”, με καμιά ειδικότητα, στον αέρα.
    Κατάλαβες τώρα γιατί σ’ έδιωξαν από το χωριό και από τη γη σου, δίνοντάς σου μια θέση στο… “δημόσιο”;
    Για να τα δώσουν δωρεάν στους νέους… “εποίκους”.
    Κατάλαβες τώρα γιατί πρέπει το ζευγάρι να δουλεύει σε δυο δουλειές, ενώ ο παππούς θα πρέπει να δουλεύει ακόμα και στα… 70 του;
    Για να χαθεί η «καταραμένη» φυλή σου. Τούτο το ξέρουν πολύ καλά και γι’ αυτό προωθούν την.. υπογεννητικότητα.
    Κατάλαβες τώρα γιατί στη Βουλή δεν μπαίνει κανένας σοβαρός άνθρωπος;
    Επειδή αυτός δεν θέλει ν’ ανήκει στον θίασο τών 300 που προδιαγράφουν οι κομματικές λίστες, τις οποίες συντάσσουν κυρίαρχα οι ντόπιοι τοποτηρητές της παγκοσμιοποίησης μαζί με τις “άγιες οικογένειες” τού τόπου.
    Ούτε στο γένος, ούτε στη σκέψη. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ! Οι κύριοι αυτοί και τα όργανά τους συντελούν μια νέα μορφή γενοκτονίας στην πατρίδα σου και το ξέρουν πάρα πολύ καλά, επειδή αυτοί είναι εκείνοι που τη σχεδίασαν και την εκτελούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με Μουτσάτσου και Μπάστα στην Ευρωβουλή; Έτσι θα απελεθερώσουμε την Ελλάδα; Κρίμα που μερικές σοβαρές φωνές γυρίζουν την πλάτη στο ΕΠΑΜ. Αυτό το ψηφοδέλτιο δεν είναι λύση, είναι αστείο.

    Ξέρω πως θα το κόψετε το μήνυμα, αλλά μεταφέρτε το τουλάχιστον στον ΓΓ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΕΠΑΜ θα πάει στην Ευρωβουλή με όλους τους Επαμίτες γιατί ΟΛΟΙ εμείς είμαστε από πίσω από τα ονόματα που βλέπεις. Τώρα εάν δε σου αρέσουν οι επιλογές μας, βρες μας εσύ κάτι καλύτερο και να σαι σίγουρος ότι θα το συζητήσουμε. Εάν όμως δεν έχεις κάτι να προτείνεις και ξέρεις μόνο να γκρινιάζεις τότε μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι σημαίνει ενεργός συμμετοχή και Δημοκρατικές διαδικασίες.

      Διαγραφή
  24. Ασχετο, αλλα θα το σχολιασω, γιατι τωρα βγηκε στην επικαιροτητα.
    Ολοι μαθαμε, οτι ο Σοιμπλε το 12 ηθελε να μας σουταρει απο το Ε για παραδειγματισμο, αλλα οι Αμερικανοι του το ξεκοψανε.

    Θυμαστε, τι λεγανε για σας κ. Καζακη διαφοροι γελιοι, οταν αναφερατε συτο το σεναριο;
    Ακομα και πριν λιγο καιρο διαβαζα σχολια, οτι δεν σας βγηκε η προβλεψη για διπλο νομισμα.
    Τι εχουν να που τωρα, που και αυτο επιβεβαιωνεται; Ηταν ενα πολυ πιθανο σεναριο και οτι το ειχαν συζητησει, το λενε πλεον ανοιχτα.

    Οτι μας εχετε πει, οτι μελετουσαν ή ειχαν σαν πιθανο σεναριο, επιβεβαιωνεται με τα συνεχη δημοσιευματα, που βγαινουν στο φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προεκλογική περίοδο έχουμε. Καλό είναι να μη δμοσιεύουμε και ΟΛΑ τα σχόλια που αναρτά ο κάθε πολίτης. Η πολλή δημοκρατία προεκλογικά είναι κακός σύμβουλος. Ας περιοριστούμε στους κόλακες και τους αυλικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά απ' ό,τι βλέπεις δημοσιεύονται όλα τα σχόλια ακόμα και λασπομπουρδολογίες σαν τις δικές σου.

      Διαγραφή
  26. Πoλύ καλό το κείμενο του Καζάκη. Πραγματικά υπηρετεί τη γλώσσα της παιδείας ενάντια στη γλώσσα της εξουσίας. Σε καμιά περίπτωση ο διανοούμενος δεν πρέπει να υπηρετεί τη γλώσσα της εξουσίας. Και σωστός δάσκαλος είναι ο δάσκαλος που, ακόμα και όταν το κόμμα του πάρει την εξουσία, αυτός στέκεται απέναντι και ασκεί κριτική, πιστός πάντα στη γλώσσα της παιδείας. Το εξουσιαστικό σύνδρομο διαφθείρει. Τώρα όσοι διανοούμενοι συντάσσονται με κόμματα , που προσβλέπουν την εξουσία για τη σωτηρία της πατρίδας, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους βρίσκεται η προσωπική τους ανάδειξη είναι "διανοούμενοι" της συγκυρίας. Εγώ περιμένω να τους δω μετά . Θα ασκήσουν την πρέπουσα κριτική; Διαβάστε το ποίημα "Δαρείος" του Καβάφη και θα καταλάβετε πολλά γι αυτό το παιχνίδι των αυλοκολάκων ποιητών - διανοούμενων -ευνοούμενων της.... κάθε συγκυρίας.
    O Δαρείος, Κ. Καβάφη
    Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον μέρος
    του επικού ποιήματός του κάμνει.
    Το πώς την βασιλεία των Περσών
    παρέλαβε ο Δαρείος Υστάσπου. (Aπό αυτόν
    κατάγεται ο ένδοξός μας βασιλεύς,
    ο Μιθριδάτης, Διόνυσος κ’ Ευπάτωρ). Aλλ’ εδώ
    χρειάζεται φιλοσοφία· πρέπει ν’ αναλύσει
    τα αισθήματα που θα είχεν ο Δαρείος:
    ίσως υπεροψίαν και μέθην· όχι όμως — μάλλον
    σαν κατανόησι της ματαιότητος των μεγαλείων.
    Βαθέως σκέπτεται το πράγμα ο ποιητής.

    Aλλά τον διακόπτει ο υπηρέτης του που μπαίνει
    τρέχοντας, και την βαρυσήμαντην είδησι αγγέλλει.
    Άρχισε ο πόλεμος με τους Pωμαίους.
    Το πλείστον του στρατού μας πέρασε τα σύνορα.

    Ο ποιητής μένει ενεός. Τι συμφορά!
    Πού τώρα ο ένδοξός μας βασιλεύς,
    ο Μιθριδάτης, Διόνυσος κ’ Ευπάτωρ,
    μ’ ελληνικά ποιήματα ν’ ασχοληθεί.
    Μέσα σε πόλεμο — φαντάσου, ελληνικά ποιήματα.

    Aδημονεί ο Φερνάζης. Aτυχία!
    Εκεί που το είχε θετικό με τον «Δαρείο»
    ν’ αναδειχθεί, και τους επικριτάς του,
    τους φθονερούς, τελειωτικά ν’ αποστομώσει.
    Τι αναβολή, τι αναβολή στα σχέδιά του.

    Και νάταν μόνο αναβολή, πάλι καλά.
    Aλλά να δούμε αν έχουμε κι ασφάλεια
    στην Aμισό. Δεν είναι πολιτεία εκτάκτως οχυρή.
    Είναι φρικτότατοι εχθροί οι Pωμαίοι.
    Μπορούμε να τα βγάλουμε μ’ αυτούς,
    οι Καππαδόκες; Γένεται ποτέ;
    Είναι να μετρηθούμε τώρα με τες λεγεώνες;
    Θεοί μεγάλοι, της Aσίας προστάται, βοηθήστε μας.—

    Όμως μες σ’ όλη του την ταραχή και το κακό,
    επίμονα κ’ η ποιητική ιδέα πάει κι έρχεται —
    το πιθανότερο είναι, βέβαια, υπεροψίαν και μέθην·
    υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος.
    Βαρβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Προσεύχομαι ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη για να φέρετε σε πέρας τον μεγάλο αυτόν αγώνα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας από την σύγχρονη δουλεία που έχει της αποικίας χρέους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δυστυχώς εσείς και κάποιοι στο κίνημά μας μιλάμε μια γλώσσα που είναι πολύ πιο "μπροστά"από την εποχή που ζούμε,που αγγίζει μόνο ανθρώπους χωρίς "δεσμά"και περιχαρακώσεις ιδεολογικές,που το σύστημα τόσο καιρό φρόντισε καλά να "περάσει"-αυτό μου είπε κάποια φίλη!Οι ιδεοληψίες δυστυχώς στέριωσαν χρόνια στη συνείδηση των πολλών-έστω κι αν είναι το χαράκωμα των δειλών,των δήθεν "βολεμένων",που αρνούνται την όποια αλλαγή τους "ξεσκεπάζει"!Η Ελληνική κοινωνία είναι τόσο πολύ κακοποιημένη,κατακερματισμένη και "βιασμένη"από το φασιστικό κράτος,που δείχνεται ανήμπορη να δει τη μόνη δημοκρατική και πρακτικά εφικτή λύση που προτείνουμε!Από φίλους και γνωστούς βλέπω την ανάγκη τους να ανακαλύψουν τον εαυτό τους,που χάσανε τόσα χρόνια μέσα σε εικονικές διεξόδους και "πραγματικότητες"καθοδηγούμενες από το σύστημα!Χάσανε την ουσία της ύπαρξής τους,την ανθρώπινη επαφή και τώρα ψάχνουν τα κενά τα συναισθηματικά να καλύψουν με ό,τι στερήθηκαν τόσα χρόνια!Δεν έχουν τη δύναμη να παλέψουν ό,τι τους απειλεί σε κοινωνικό επίπεδο γιατί νιώθουν μισοί για κάτι τέτοιο!Εύχομαι κι ελπίζω σε λίγο το ενωτικό κοινωνικό όραμα να τους αγγίξει και να αναγεννήσει την εσωτερική ανάγκη όλων μας για λευτεριά!Φτάνει να καταλάβουμε το αυτονόητο!Μας χρωστάνε τη ζωή μας όλη,που την κατέστρεψαν και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ,που θα μας δώσει πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια,τις αξίες και την πατρίδα,που είναι η ακριβή "Ιθάκη" μας...Η ώρα του νόστου δεν αργεί ...και το "φως" ήδη αρχίζει να αποκαλύπτει το ψέμα! Ε.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δημήτρη είσαι φως και μην εγκαταλείψεις για κανένα λόγο την προσπάθεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πoλύ καλό το κείμενο του Καζάκη. Πραγματικά υπηρετεί τη γλώσσα της παιδείας ενάντια στη γλώσσα της εξουσίας. Σε καμιά περίπτωση ο διανοούμενος δεν πρέπει να υπηρετεί τη γλώσσα της εξουσίας. Και σωστός δάσκαλος είναι ο δάσκαλος που ακόμα και όταν το κόμμα του πάρει την εξουσία αυτός στέκεται απέναντι και ασκεί κριτική, πιστός πάντα στη γλώσσα της παιδείας. Το εξουσιαστικό σύνδρομο διαφθείρει. Τώρα όσοι διανοούμενοι συντάσσονται με κόμματα , που προσβλέπουν την εξουσία για τη σωτηρία της πατρίδας, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους βρίσκεται η προσωπική τους ανάδειξη είναι "διανοούμενοι" της συγκυρίας. Εγώ περιμένω να τους δω μετά . Θα ασκήσουν την πρέπουσα κριτική; Διαβάστε το ποίημα "Δαρείος" του Καβάφη και θα καταλάβετε πολλά γι αυτό το παιχνίδι των αυλοκολάκων ποιητών - διανοούμενων -ευνοούμενων της κάθε συγκυρίας.
    Ο Δαρείος Κ. Καβάφης
    Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον μέρος
    του επικού ποιήματός του κάμνει.
    Το πώς την βασιλεία των Περσών
    παρέλαβε ο Δαρείος Υστάσπου. (Από αυτόν
    κατάγεται ο ένδοξός μας βασιλεύς,
    ο Μιθριδάτης, Διόνυσος κ’ Ευπάτωρ). Αλλ’ εδώ
    χρειάζεται φιλοσοφία · πρέπει ν’ αναλύσει
    τα αισθήματα που θα είχεν ο Δαρείος:
    ίσως υπεροψίαν και μέθην · όχι όμως – μάλλον
    σαν κατανόησι της ματαιότητος των μεγαλείων.
    Βαθέως σκέπτεται το πράγμα ο ποιητής.

    Αλλά τον διακόπτει ο υπηρέτης του που μπαίνει
    τρέχοντας, και την βαρυσήμαντην είδησι αγγέλλει.
    Άρχισε ο πόλεμος με τους Ρωμαίους.
    Το πλείστον του στρατού μας πέρασε τα σύνορα.
    Ο ποιητής μένει ενεός , Τί συμφορά!
    Πού τώρα ο ένδοξός μας βασιλεύς ,
    ο Μιθριδάτης, Διόνυσος κ’ Ευπάτωρ,
    μ’ ελληνικά ποιήματα ν’ ασχοληθεί.
    Μέσα σε πόλεμο- φαντάσου, ελληνικά ποιήματα.

    Αδσημονεί ο Φερνάζης. Ατυχία!
    Εκεί που το είχε θετικό με τον «Δαρείο»
    ν’ αναδειχθεί, και τους επικριτάς του,
    τους φθονερούς , τελειωτικά ν’ αποστομώσει.
    Τι αναβολή, τι αναβολή στα σχέδιά του.

    Και να ’ταν μόνο αναβολή, πάλι καλά.
    Αλλά να δούμε αν έχουμε κι ασφάλεια
    στην Αμισό. Δεν είναι πολιτεία εκτάκτως οχυρή.
    Είναι φρικτότατοι εχθροί οι Ρωμαίοι.
    Μπορούμε να τα βγάλουμε μ’ αυτούς,
    οι Καππαδόκες; Γένεται ποτέ;
    Είναι να μετρηθούμε τώρα με τες λεγεώνες;
    Θεοί μεγάλοι, της Ασίας προστάται, βοηθήστε μας.

    Όμως μες σ’ όλη του την ταραχή και το κακό,
    επίμονα κ’ η ποιητική ιδέα πάει κ’ έρχεται –
    το πιθανότερο είναι, βέβαια , υπεροψίαν και μέθην ·
    υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος
    (1920)
    ( Πολυ στην ποίηση το ρίξαμε αλλά το σύνθημα ήταν του Καζάκη.)
    Βαρβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΑΠΟ ΧΘΕΣ/ΣHMEPA ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ. ...(KAI TON YΠEΞ THΣ, -BPIΣKETAI ΣTO EΞΩTEPIKO !!-)
    Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΟ DEBATE ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ Κ. ΤΣΙΠΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. O Eυρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης:

    «Προσωπικά νιώθω υπερήφανος και συγκινημένος που συμμετέχω στη γιορτή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας στην Κρήτη..
    «Οι πολίτες πιστεύω πως επιλέγουν τους ικανότερους για να τους εκπροσωπήσουν στις τοπικές υποθέσεις» πρόσθεσε.!! KAI EMEIΣ ΠPΩΣΘETOYMAI KAI PΩTAMAI: ..."ΓIATI ΣOY AΦAIPEΣAN TO ΔIΔAKTOPIKO (Dr.) TITΛO ;;; EEEE ;;; ΓIATI ;;;; ETΣI KANOYMAI KAI EMEIΣ 10, 20, 30 ΔIΔAKTOPIKA !!! ...." ... επιλέγουν τους ικανότερους !!!" OYΣT !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΦIΛOI MOY KAΛOI !

    H XΩPA MAΣ, H ΠATPIΔA MAΣ, H EΛΛAΔA, ΔHΛAΔH O EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ, XPEIAZETAI KAI ΠPEΠEI NA KANEI MIA PIZIKH TOMH ME TO ANΘEEΛΛHNIKO AΠOIKIOKPATIKO BPΩMOΣYΣTHMA THΣ ΞENOΦEPTHΣ ΔIAKYBEPNHΣHΣ ΠOY EXEI KATAΣTPEΨH THN XΩPA ΠOY KYBEPNA ME ΞENEΣ ΠΛATEΣ !! TA ΣTOIXEIA ΠOY ΘA BΓAINOYN ΠΛEON EΠIBEBAIΩNOYN THN ΞEΦTYΛA TOY ΨEYTOEΛΛHNIKOY ΠOΛITEIAKOY ΣYΣTHMATOΣ, ME TA ΔIAXPONIKA ANΔPEIKEΛA TOYΣ !! XPEIAZETAI MIA EΠIΣTHMONIKH-ΦIΛOΣOΦIKH-ΠOΛITIKH-EΘNIKH ΔIATAΞH, ΠOY OΛA AYTA ΘA ... EKBAΛOYN (ΩΣ/ΣTHN) ΔHMIOYPΓIA ... YΛHΣ, KOINΩΣ EPΓAΣIA (OXI ΔOYΛEIA !!). ΓIA AYTO ΦIΛOI MOY KAΛOI, TO "NEO" ΠPOEPXETAI M-O-N-O AΠO TO N-E-O, TO "NEO" OMΩΣ MΠOPEI KAI NA EINAI Π.X. KAI .... 5000 XPONΩN !!!!!!

    YΓ: TO "NEO" AΠO THN IΔIA THN ΦYΣH TOY EINAI ΠANTA (KOINΩNIKA) ΔHMIOYPΓIKO !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τελικα, ειναι ο ελληνικος λαος τοσο ραγιας ?????

    Πηγαν και ψηφισαν παλι τη ΝΔ σε ολες τις περιφερειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή