Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η υποτέλεια των Ελλήνων και το τρικ του αποπληθωρισμού

Ζούμε την μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικής εξαπάτησης που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε ποτέ στη χώρα μας σε βάρος του ελληνικού λαού. Πάμε καλύτερα, είναι η επωδός. Μπορεί να μην έχουμε τελειώσει, αλλά πάμε καλύτερα. Δεν βλέπεις; Μας το λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά και το ΔΝΤ. Οι αγορές μας δανείζουν. Δεν έχει καμιά σημασία ότι το πρώτο μνημόνιο του Μαΐου 2010 υποσχόταν ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Δεν έχει καμιά σημασία αν από τότε έως σήμερα, οι εκθέσεις των αποικιοκρατών έβλεπαν την ανάκαμψη από το επόμενο έτος. Δεν έχει καμιά σημασία που ποτέ δεν επαληθευθήκαν. Ούτε βέβαια έχει σημασία το γεγονός ότι οι αγορές ήταν εκείνες που εξώθησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην κόλαση που βιώνει ο ελληνικός λαός.


Άλλωστε ποιος θυμάται στην Ελλάδα; Ποιος απολογείται για τα ψέματα, τις ανακολουθίες και τις ολέθριες επιλογές του; Πάντως όχι οι κρατούντες και οι δελφίνοι της εξουσίας. Αρκεί να ισχυριστούν ότι έκαναν «λάθος» για να ξαναρχίσουν από την αρχή τα ίδια και τα ίδια. Αυτός ο ορισμός του παραλόγου για την ψυχιατρική επιστήμη, αποτελεί την πολιτική πραγματικότητα που βιώνουν γενιές και γενιές Ελλήνων.

Σε τέτοιο βαθμό που έχει γίνει αλλοιώσει το DNA του γένους και έχει εθίσει τους περισσότερους, ακόμη και σήμερα, ώστε να μην σκέφτονται την πολιτική με όρους κοινής λογικής και εμπειρίας, απαιτήσεων και αιτημάτων, αλλά με όρους λευκής επιταγής και ανάθεσης στο λιγότερο κακό κάθε φορά. Η πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων, τις περισσότερες φορές, μοιάζει σε εξωφρενικό βαθμό με τα εξαρτημένα αντανακλαστικά των σκυλιών του Παβλόφ.

Ίσως γι’ αυτό οι Έλληνες επιδεικνύουν τέτοια δουλικότητα σε όποιον κατέχει προνόμια, ή εξουσία. Ενώ με τόση ευκολία, που δύσκολα θα βρει κανείς σ’ άλλον λαό, γοητεύονται από τους νικητές, τους εκάστοτε δυνατούς, ξεχνώντας αρχές, αξίες, φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Δείτε με τι ευκολία ξεχνούν θέσεις, αρχές και προσωπική αξιοπρέπεια ακόμη και οι πιο «αιρετικοί» προκειμένου να καπαρώσουν μια θέση, ένα θώκο σε κάποιο κόμμα νομής της εξουσίας. Μόλις το κόμμα που συνήθιζαν να απορρίπτουν για τις θέσεις του, αποκτήσει δυναμική εξουσίας, τότε τα ξεχνούν όλα.

Το άλλοθι της ιδεολογίας

Βλέπετε, υπάρχει πάντα το άλλοθι της ιδεολογίας, ώστε να κρύβεται το βρόμικο πρόσωπο της συναλλαγής. Η ιδεολογία δεν είναι μόνο η μετάλλαξη της πραγματικότητας κατά πώς συμφέρει τις ιδιοτέλειες τάξεων, στρωμάτων, και σχηματισμών, αλλά είναι σίγουρα και το καταφύγιο του επιτήδειου, του αδιάφορου, του ανίκανου να σκεφτεί και να δράσει με αυτοτέλεια και ανεξαρτησία για το κοινό καλό. Ιδίως στην Ελλάδα, όπου οι κυρίαρχες ιδεολογίες της αριστεράς και της δεξιάς υπήρξαν και παραμένουν έως σήμερα ξενόφερτες τάσεις της μόδας. Δεν απέκτησαν ποτέ ρίζες στα ελληνικά χώματα, στην ιστορία και τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Ειδικά σήμερα αποτελούν όσο ποτέ άλλοτε ξένα σώματα, πνευματικές μορφές ευνουχισμού και τυραννίας προκειμένου ο ελληνικός λαός να αρνηθεί τις ρίζες και την ιστορία του. Για να μην συνειδητοποιήσει ποτέ την δική του ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητα προκειμένου να διεκδικήσει το υπέρτατο για έναν λαό αίτημα της εθνικής αυτοδιάθεσης και αυτονομίας. Ένα αίτημα που ποτέ στα 186 χρόνια από την απελευθέρωσή του από τον Οθωμανικό ζυγό, δεν κατόρθωσε να κατακτήσει. Με εξαίρεση μια μικρή περίοδο στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.

Ο Ιπποκράτης στο έργο του Περί Αέρων, Υδάτων, Τόπων σημειώνει ότι η κύρια αιτία που κάνει «άναλκες το γένος το Ασιηνόν», δηλαδή ασθενές, δουλοπρεπές το γένος των Ασιατών, είναι το δεσποτικό καθεστώς κάτω από το οποίο έχουν συνηθίσει να ζουν. Δεν είναι κύριοι του εαυτού τους, δεν είναι «αυτόνομοι, αλλά δεσπόζονται» και επομένως δεν έχουν λόγο να είναι ανδρείοι. Αντίθετα με τους Έλληνες της αρχαιότητας, των οποίων η ανδρεία ήταν ξακουστή, γιατί η ίδια η έννοια της ελευθερίας ταυτιζόταν με την πολιτική ελευθερία των δημοκρατικών πόλεων.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με πολλούς από εμάς σήμερα. Έχουμε εθιστεί τόσο πολύ να ζούμε υπό δεσποτικό καθεστώς – έστω κι αν ενίοτε διαθέτει κοινοβουλευτικό μανδύα – που έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ελευθερία, αυτοτέλεια, αυτονομία, ανεξαρτησία. Πρώτα και κύρια ελευθερία κι ανεξαρτησία σκέψης.

Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να είμαστε κύριοι του εαυτού μας και της χώρας μας. Κι έτσι έχουμε χάσει την αντρειοσύνη μας σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπουμε στον κάθε επαγγελματία καιροσκόπο να μας τρομοκρατεί με φαντασιώσεις και ανέκδοτα, ενώ αρκεί η επίδειξη πυγμής για να μας κάνει να σερνόμαστε ως «άναλκες γένος». Να γιατί έχουμε συνηθίσει να αντικρίζουμε την πολιτική ως υποχείρια της μαζικής εικόνας που δημιουργούν κάθε λογής επιτήδειοι.

Κι έτσι είμαστε εξαιρετικά επιρρεπής στην μαζική παράκρουση. Ιδίως όταν η εξουσία θέλει να κάνει τον απλό κόσμο να πιστέψει ότι η νύχτα είναι μέρα. Στην Ελλάδα σήμερα, τέσσερα χρόνια αφότου επιβλήθηκε ένα νέο καθεστώς κατοχής από τους ξένους δανειστές και τους ντόπιους εντολοδόχους τους, ισχύει όσο ποτέ άλλοτε το γνωστό ρητό, που αποδίδεται στον Βρετανό πολιτικό Μπέντζαμιν Ντισραέλι (21 Δεκεμβρίου 1804 – 19 Απριλίου 1881): Υπάρχουν τριών ειδών ψέματα, τα απλά ψέματα, τα καταραμένα ψέματα και η στατιστική.

Στην περίπτωσή μας ίσως να πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο είδος, γιατί η χειραγώγηση των στοιχείων με την συνεπικουρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, δεν έχει το προηγούμενό της. Όσοι έχουν σπουδάσει οικονομική στατιστική γνωρίζουν πολύ καλά το βιβλίο του Ντάρελ Χαφ με τίτλο Πώς να πείτε Ψέματα με την Στατιστική. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1954 και από τότε έχει επανεκδοθεί πολλές φορές. Στην εισαγωγή του ο συγγραφέας υπογραμμίζει: «Η μυστική γλώσσα της στατιστικής, τόσο ελκυστική σε ένα πολιτισμό που βασίζεται στα γεγονότα, χρησιμοποιείται για να δημιουργεί εντυπώσεις, να παραφουσκώνει, να σπέρνει την σύγχυση και να υπεραπλουστεύει. Οι στατιστικές μέθοδοι και οι στατιστικοί όροι είναι αναγκαίοι για την καταγραφή της μάζας των δεδομένων σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις, τις επιχειρηματικές συνθήκες, τις δημοσκοπήσεις, τις απογραφές. Όμως χωρίς συγγραφείς που χρησιμοποιούν τις λέξεις με εντιμότητα και κατανόηση, αλλά και αναγνώστες που γνωρίζουν τι σημαίνουν, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να υπάρξει είναι σημασιολογικές ανοησίες… Μια καλά φτιασιδομένη στατιστική είναι καλύτερη από το ‘μεγάλο ψέμα’ του Χίτλερ. Αποπροσανατολίζει, αλλά δεν μπορεί να χρεωθεί σε σένα.» (Darell Huff, How to Lie with Statistics, Penguin Books, 1991, σ. 10-11)

Όμως, ακόμη και ο Ντάρελ Χαφ, για να μην πούμε ότι ακόμη κι αυτός ο αρτηριοσκληρωτικός πολιτικός, τυπικός εκπρόσωπος της βικτωριανής Αγγλίας, Ντισραέλι, δεν θα μπορούσαν ούτε καν φανταστούν την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα.

Για παράδειγμα, εδώ και πάνω από ένα χρόνο η οικονομία της Ελλάδας έχει βυθιστεί σε μια δίνη αποπληθωρισμού. Αυτή εκδηλώνεται με αρνητικό τιμάριθμο. Ο αποπληθωρισμός δεν είναι αντίθετος του πληθωρισμού, όπως μπορεί να νομίζει κάποιος, αλλά συνιστά τη διαδικασία συνολικής απαξίωσης μιας οικονομίας όταν βρίσκεται σε μακρόχρονη ύφεση δίχως προοπτική ανάκαμψης. Πυροδοτείται από την διαρκή συρρίκνωση της καταναλωτικής και επενδυτικής δαπάνης στην οικονομία και συνιστά παράγοντα παραπέρα επιδείνωσης αυτής της συρρίκνωσης.

Όταν η ΕΚΤ υποσχόταν να μας προστατέψει από τον πληθωρισμό και τον ακόμη χειρότερο απόπληθωρισμό

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευρωζώνη έχει δημιουργηθεί με βασικό γνώμονα την «σταθερότητα των τιμών». Μάλιστα η ίδια η ΕΚΤ αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά για την αποστολή της: «Παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ θέτει σαφώς τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών ως πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ, δεν ορίζει τι σημαίνει στην πραγματικότητα «σταθερότητα των τιμών». Με αυτό κατά νου, τον Οκτώβριο του 1998 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε έναν ποσοτικό ορισμό της σταθερότητας των τιμών: "η από έτος σε έτος αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για τη ζώνη του ευρώ με ρυθμό χαμηλότερο του 2%". Το Συμβούλιο διευκρίνισε επίσης ότι η σταθερότητα των τιμών "πρέπει να διατηρείται μεσοπρόθεσμα”. Πράγματι, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως στόχο να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Με την έγκριση της ‘Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθήκη της Λισαβόνας, το 2009)’, η σταθερότητα των τιμών γίνεται στόχος της Ένωσης.»

Προσέξτε αυτό το «να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.» Ο λόγος είναι απλός. Θέλει να εξασφαλίσει ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν θα κατρακυλήσει σε κατάσταση αποπληθωρισμού. Να τι λέει η ίδια η ΕΚΤ για τους λόγους της στόχευσης κάτω, αλλά πλησίον του 2 %: «Οι ρυθμοί πληθωρισμού κάτω, αλλά πλησίον του 2 % είναι αρκετά χαμηλά για την οικονομία να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη της σταθερότητας των τιμών. Υπογραμμίζει, επίσης, τη δέσμευση της ΕΚΤ να παρέχει ένα επαρκές περιθώριο για την αποφυγή των κινδύνων του αποπληθωρισμού. Έχοντας ένα τέτοιο περιθώριο ασφαλείας έναντι του αποπληθωρισμού είναι σημαντικό, επειδή τα ονομαστικά επιτόκια δεν μπορούν να πέσουν κάτω από το μηδέν. Σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού η νομισματική πολιτική δεν μπορεί ως εκ τούτου να είναι σε θέση να τονώσει επαρκώς τη συνολική ζήτηση, χρησιμοποιώντας τα επιτόκια της. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τη νομισματική πολιτική την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, παρά την καταπολέμηση του πληθωρισμού.»

Προσέξατε τι λέει; Ότι σε μια νομισματική ένωση σαν την ευρωζώνη, όπου κυρίαρχο μέσο είναι η νομισματική πολιτική, ο αποπληθωρισμός είναι χειρότερος από τον πληθωρισμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αρνητικό επιτόκιο. Σε συνθήκες αποπληθωρισμού το χρήμα ακριβαίνει ακόμη και για τις τράπεζες ακόμη και με μηδενικό διατραπεζικό επιτόκιο. Το αποτέλεσμα είναι να γιγαντώνει η έλλειψη χρήματος από την αγορά και δημιουργείται ένα σπιράλ συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης. Αυτό το σπιράλ λέγεται δίνη αποπληθωρισμού.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ επέλεξε σαν βασική της αποστολή να κρατά τον πληθωρισμό κάτω, αλλά κοντά στο 2%. Όχι μόνο για το σύνολο της ευρωζώνης, αλλά και για κάθε κράτος-μέλος. Να τι λέει η ίδια η ΕΚΤ: Ο στόχος για πληθωρισμό κάτω από, αλλά πλησίον του 2%, «παρέχει επαρκές περιθώριο για την αντιμετώπιση των συνεπειών των διαφορών πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Αποφεύγει ότι οι επιμέρους χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει να ζήσουν δομικά με πολύ χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού, ή ακόμα και αποπληθωρισμού.»

Στη δύνη του αποπληθωρισμού

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η ΕΚΤ, βρίσκονται στα πρόθυρα του πανικού γιατί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει πέσει τον Μάρτιο του 2014 στο 0,7%, δηλαδή σημαντικά πιο χαμηλά από τον στόχο του 2%, με τον αποπληθωρισμό να φαίνεται στον ορίζοντα, για την Ελλάδα και την Κύπρο, που οι δικές τους πολιτικές τις έχουν ρίξει στη δίνη του αποπληθωρισμού πάνω από ένα χρόνο τώρα, δεν τους καίγεται καρφί.

Θυμίζουμε ότι ο Εναρµονισµένoς ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή (Εν∆ΤΚ) του μηνός Μαρτίου 2014 για την Ελλάδα σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Μαρτίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,5%, έναντι μείωσης 0,2%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Το 2014 – ακόμη και με τις δικές τους «προβλέψεις» -  πρόκειται να κλείσει με την Ελλάδα να βυθίζεται ακόμη περισσότερο σε αποπληθωρισμό.

Βλέπετε κανέναν να νοιάζεται; Βλέπετε κανέναν να συζητά την αποτυχία αυτή της ΕΚΤ και της κοινής νομισματικής πολιτικής; Βλέπετε κανέναν να ασχολείται με το γεγονός ότι από την στιγμή που μια οικονομία βρεθεί σε δίνη αποπληθωρισμού, τότε σε συνθήκες νομισματικής ένωσης, δηλαδή κοινού νομίσματος, είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να αντιμετωπιστεί; Το ομολογεί η ίδια η ΕΚΤ, αλλά ποιον νοιάζει;

Κι όμως το χειρότερο δεν είναι η δίνη αποπληθωρισμού, αλλά ο συνδυασμός του αποπληθωρισμού με την κρίση χρέους. Από τον μεσοπόλεμο όπου πρώτος ο Ίρβιν Φίσερ συσχέτισε την εκτίναξη του χρέους με τον αποπληθωρισμό, ο συνδυασμός αυτός αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για κάθε σοβαρό οικονομολόγο.

Η εξυπηρέτηση χρέους αποτελεί τον χειρότερο τρόπο αφαίρεσης πόρων από μια οικονομία. Όταν μια οικονομία πάσχει από υπερχρέωση, η συνέχιση της εξυπηρέτησης οδηγεί σε μια τεράστια αιμορραγία που αναγκαστικά οδηγεί στη συρρίκνωση τόσο της καταναλωτικής και επενδυτικής δαπάνης. Κι αυτή με την σειρά της σπρώχνει στον αποπληθωρισμό. Να τι έγραφε ο ίδιος ο Ίρβιν Φίσερ με αφορμή την Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ μετά το 1929:

«Όταν υπερχρέωση είναι μόνη της, δηλαδή, δεν οδηγεί σε πτώση των τιμών, με άλλα λόγια, όταν η τάση αυτή αντισταθμίζεται από πληθωριστικές δυνάμεις (είτε από ατύχημα, ή από σχεδιασμό), ο «κύκλος» που προκύπτει θα είναι πολύ ηπιότερος και πολύ πιο κανονικός. Ομοίως, όταν ένας αποπληθωρισμός προκύπτει από άλλες αιτίες εκτός του χρέους και χωρίς να υπάρχει μεγάλος όγκος του χρέους, τα κακά που προκύπτουν είναι πολύ λιγότερα. Ο συνδυασμός και των δύο – η νόσος του χρέους έρχεται πρώτη, και μετά η νόσος της καθίζησης του δολαρίου – είναι που δημιουργεί τον μεγαλύτερο όλεθρο. Οι δύο ασθένειες δρουν αμφίδρομα η μια πάνω στην άλλη. Οι παθολόγοι ανακαλύπτουν τώρα ότι ένα ζευγάρι των ασθενειών είναι μερικές φορές χειρότερο από μία, ή από το απλό άθροισμα των δύο, να το πω έτσι. Και όλοι γνωρίζουμε ότι μια μικρή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική. Ακριβώς όπως ένα κακό κρύωμα οδηγεί σε πνευμονία, έτσι και η υπερχρέωση οδηγεί σε αποπληθωρισμό. Και, αντιστρόφως, ο αποπληθωρισμός λόγω του χρέους επηρεάζει το χρέος. Κάθε δολάριο δανεικό που δεν επιστρέφεται αποκτά μεγαλύτερη αξία, και αν η υπερχρέωση με την οποία ξεκινήσαμε ήταν αρκετά μεγάλη, η εκκαθάριση των χρεών δεν μπορεί να συμβαδίσει με την πτώση των τιμών που προκαλεί. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση χρέους. Ενώ μειώνει τον αριθμό των χρεωστούμενων δολαρίων, μπορεί να μην το κάνει τόσο γρήγορα όσο θα αυξάνει την αξία του κάθε δολαρίου που είναι χρεωστούμενο… Στη συνέχεια, έχουμε το μεγάλο παράδοξο που θεωρώ ότι είναι το βασικό μυστικό των περισσότερων, αν όχι όλων, των μεγάλων υφέσεων: Όσο περισσότερο οι οφειλέτες πληρώνουν, τόσο περισσότερο οφείλουν. Όσο περισσότερο το σκάφος της οικονομίας γέρνει, τόσο περισσότερο τείνει να ανατραπεί. Δεν τείνει να ξαναβρεί την ισορροπία του, αλλά να ανατραπεί.»
(Irving Fisher, The Debt-Deflation Theory of Great Depressions, Economometrica, October 1933 - Volume 1, Issue 4, σ. 344.)

Ο Ίρβιν Φίσερ δεν μπόρεσε να αναλύσει τις αιτίες του φαινόμενου, που θα τις βρει κανείς στις διαδικασίες απόλυτης υπερσυσσώρευσης του χρηματικού κεφαλαίου, αλλά πιστοποίηση μια σχέση που από τότε ισοδυναμεί με νόμο στα οικονομικά. Έχει ενδιαφέρον ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι περισσότεροι επιφανείς οικονομολόγοι της εποχής του, πρότειναν ως αντίδοτο στη δίδιμη αυτή κρίση ένα σχέδιο που ονομάστηκε Σχέδιο του Σικάγο. Το Σχέδιο αυτό είχε τρεις βασικές παραμέτρους:

1. Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους με παράλληλη αποφασιστική μείωση της ονομαστικής του αξίας.

2. Πέρασμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (fed) στο αμερικανικό κράτος του μονοπωλίου της έκδοσης νομίσματος. Δηλαδή εθνικό κρατικό νόμισμα.

3. Κατάργηση της κλασματικής τραπεζικής που επιτρέπει στις τράπεζες να δημιουργούν χρήμα από το πουθενά και να φορτώνουν με δάνεια το κράτος, το νοικοκυριό και την επιχείρηση.

Τίποτε από αυτά δεν υιοθέτησε η κυβέρνηση Ρούζβελτ. Η κρίση δεν δαμάστηκε και τελικά οδήγησε στον παγκόσμιο πόλεμο. Προς γνώση και συμμόρφωση. Τουλάχιστον για όποιον ακόμη είναι ικανός να σκέφτεται.

Το ερώτημα για την Ελλάδα

Το ερώτημα είναι ένα. Βρίσκεται ή δεν βρίσκεται η Ελλάδα σε μια τέτοια συσχέτιση; Βρίσκεται ή δεν βρίσκεται σε μια δίνη αποπληθωρισμού σε συνδυασμό με μια κρίση μη εξυπηρετήσιμου χρέους; Ναι ή όχι; Πρέπει να είναι υπέρ του δέοντος Στουρνάρας κάποιος για να απαντήσει αρνητικά.

Τότε, γιατί τα επιτελεία της ευρωζώνης θεωρούν θετικό το γεγονός αυτό για την Ελλάδα, όταν πανικοβάλλονται μόνο και μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο συνολικά στην ευρωζώνη; Γιατί ο κ. Προβόπουλος, αξιωματούχος της ΕΚΤ, που υποτίθεται ότι είναι Κέρβερος της ευρωζώνης προκειμένου να μην υποστούν οι χώρες αποπληθωρισμό ή πληθωρισμό, αποφαίνεται στην ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής (Δεκέμβριος 2013) ανάμεσα στα άλλα, τα εξής: «Οι τιµές ανταποκρίνονται πλέον στον περιορισμό της ζήτησης και του κόστους εργασίας και η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε βελτίωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.»

Με άλλα λόγια ο κ. Προβόπουλος αποφαίνεται ότι ο αποπληθωρισμός είναι θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία – παρά και ενάντια σ’ αυτά που θεωρούσε ως αποστολή της η ίδια η ΕΚΤ – κι ότι δεν συνέβη τυχαία, αλλά σκόπιμα. Οι πολιτικές περιορισμού της ζήτησης και του κόστους εργασίας, που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές, μας έφεραν τον αποπληθωρισμό. Γιατί; Μα για να υπάρξει «βελτίωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος», όπως λέει ο κ. Προβόπουλος.

Ναι, αλλά ποιος διαθέτει πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα σήμερα στην ελληνική οικονομία; Προφανώς όσοι δεν εξαρτώνται από τον περιορισμό της ζήτησης και το εργατικό κόστος, δηλαδή όσοι δεν ανήκουν στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους. Σε συνθήκες τέτοιου αποπληθωρισμού κερδισμένος βγαίνει αυτός που διαθέτει εισόδημα και χρήμα που δεν παράγεται από την πραγματική οικονομία.

Ποιοι είναι αυτοί; Οι κερδοσκόποι του χρέους και οι μαυραγορίτες του χρήματος. Μόνο αυτοί κερδίζουν, γιατί με τον αποπληθωρισμό πέφτουν το σύνολο των αξιών μιας οικονομίας κι όσοι διαθέτουν «πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα» μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τσάμπα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα. Οι Ευρωπαίοι έχουν εξαρχής ξεγράψει την Ελλάδα και την Κύπρο. Γι’ αυτό και δεν τους απασχολεί ο αποπληθωρισμός σ’ αυτές. Αντίθετα σκόπιμα εφάρμοσαν πολιτικές που έριξαν τις χώρες αυτές σε δίνη αποπληθωρισμού. Είναι πιο εύκολο μ’ αυτόν τον τρόπο να τις κανιβαλίσουν προκειμένου να επιβιώσει η ευρωζώνη. Τις προορίζουν για σκραπ, για παλιοσίδερα στο διαλυτήριο της ευρωζώνης που έχει ονομαστεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Αν το επιτρέψουμε να συνεχιστεί δεν θα δούμε μόνο τον εθνικό αυτοχειριασμό της Ελλάδας, αλλά θα ζήσουμε και την μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην ιστορία της με άσχημο τέλος.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 4/5/2014

53 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Καζάκη,
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κατά την γνώμη σας ικανοποιητική πληροφόρηση για να μάθουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα ( ο πολύς κόσμος) για τους μηχανισμούς της ΕΕ από την εποχή που ακόμα λεγόταν ΕΟΚ. Δηλ ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ οι αποφάσεις, με ποια διαδικασία και ποια είναι η πραγματική δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου. Μήπως τις αποφάσεις τις παίρνουν οι υπουργοί των οικονομικών στο Eurogroup και μετά ΔΕΝ ψηφίζονται από το Ευρωκοινοβούλιο?
    Πού βρίσκεται η πραγματική εξουσία. Στο κοινοβούλιο ή στο Συμβούλιο της Ευρώπης –τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων;
    Αν είναι σωστό το παραπάνω, ΠΟΙΟΣ ορίζει το τι θα συζητηθεί και βάζει προτεραιότητες? (Πχ Με ποια διαδικασία χειρίστηκε η Ε.Ε το θέμα της κρίσης χρέος της Ελλάδας μας? Πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο καμιά απόφαση για επικύρωση?) Δηλ ΠΩΣ έγινε η άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, πχ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Eurogroup για την Ελλάδα? Τι έχει πει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την αρχική δανειακή σύμφαση του 2010 , όπου εκχωρήθηκε η Εθνική κυριαρχία μέλους κράτους της?
    Αποκαλυπτική έρευνα είναι δια χειρός του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory), της Ομοσπονδίας Συνδικάτων της Αυστρίας και του Εργατικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας και επισημαίνει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας απασχολεί περισσότερους από 1.700 λομπίστες, οι οποίοι με το τεράστιο μπάτζετ (++ 120.000.000 €) που διαχειρίζονται απολαμβάνουν προνομιακή πρόσβαση στους φορείς λήψης των αποφάσεων. Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, το ποσό αυτό, περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δαπανά ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποκλειστικά για να ασκεί πίεση σε Επιτρόπους και σε στελέχη των Βρυξελλών προκειμένου να επηρεάζει την πολιτική που χαράσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες. Το οικονομικό λόμπι είναι τόσο κυρίαρχο, τόσο ισχυρό στις συμβουλευτικές ομάδες που εμμέσως πλην σαφώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους επιτρέπει να καθορίζουν την ημερήσια διάταξη.
    Πόσες ομιλίες αφιερωμένες στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην δομή έχετε αφιερώσει? Είναι κατά την γνώμη σας αρκετές? Το έχει καταλάβει ο κόσμος?
    Σημείωση:
    Θα πρέπει κατά την γνώμη μου να φέρετε στην δημοσιότητα άρθρο του Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην οικονομικού συμβούλου του προέδρου της Κομισιόν με τίτλο «Δημοσιονομική αποικιοκρατία της Ευρωζώνης» στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», όπου αναφέρει «Οι θεσμοί της ΕΕ έγιναν όργανα για τους δανειστές προκειμένου να επιβάλλουν τη θέλησή τους πάνω στους οφειλέτες, υποτάσσοντας έτσι τη νότια «περιφέρεια» της Ευρώπης στον βόρειο «πυρήνα», στη βάση μιας σχεδόν αποικιακής σχέσης. Η πρωταρχική αιτία της κρίσης ήταν ο απερίσκεπτος δανεισμός των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών -τόσο απευθείας όσο και μέσω τοπικών τραπεζών- προς Ισπανούς και Ιρλανδούς ιδιοκτήτες ακινήτων, Πορτογάλους καταναλωτές και προς την ελληνική κυβέρνηση» και να το θέσετε ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ οι αποφάσεις στην Ε.Ε ώστε να καταλάβει ο κόσμος με απλά παραδείγματα την κατάσταση και ποιο είναι το νόημα των εκλογών της 25η Μαΐου και γιατί οι νέοι θα πρέπει να ψηφίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΜΙΣΟΥΝΕ οταν ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΤΟΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ χρημα ??

    Πολύ σημαντική ομιλία (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) που συνθέτει διαφορετικά κομμάτια του πάζλ της ιστορίας. Θα καταλάβετε τι σημαίνει ή καλύτερα να πούμε ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ που σου δίνει το να ΜΗΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ από αυτούς που δημιουργούν (εκτυπώνουν) και ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΚΟ το χρήμα σε κράτη. Θα καταλάβατε ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΙΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ το υπάρχων σύστημα που μας κατάστρεψε το να έχει

    ς ένα Έθνος τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΤΟΚΟ ΧΡΗΜΑ για εσωτερική ανάπτυξη και έλεγχο της οικονομίας του. (Αυτό είναι το απαραίτητο εργαλείο , το άλλο εξίσου σημαντικό είναι η δημιουργία μιας δημοκρατίας...
    )


    Ειδικά δείτε στα σημεία στο 33ο λεπτό όπου περιγράφει τι σημαίνει ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ τράπεζα και γιατί μειώθηκε η ανεργία στην Γερμανία μετά την ήτα της στον Α Παγκομιο Πολεμο !!

    Ακούστε στο 18ο και 19ο λεπτό τι σημαίνει να πληρώνεις ΤΟΚΟ και τι σημαίνει να εκδίδεις ΑΤΟΚΟ ΧΡΗΜΑ(αυτό που λέει ο κύριος ΚΑΖΑΚΗΣ και στα κανάλια τα Μ.Μ.Ε με τους "επιστήμονες των οικονομικών" προσπαθούν να το κατηγοριοποιήσουν σαν τρελό ΚΑΙ ότι θα πεινάσουμε -λες και σημερα το 2014 ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΜΕ!!) και μάλιστα εξηγεί την "σύμπτωση" της δολοφονίας του Αβραάμ Λίνκολν και Τζον Κέννεντυ που ήθελαν να ξεφύγουν απο το να πληρωνουν ΤΟΚΟΥΣ για ΚΡΑΤΙΚΑ χρηματα σε ιδιώτες!!!





    https://www.youtube.com/watch?v=d-yfw8jqfqA&index=6&list=PL7E114D3DFC5D5641

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε Καζάκη, ας υποθέσουμε ότι ήσασταν στο τιμόνι της κυβέρνησης και θα θέλατε να διαχειριστείτε «το τοπίο» στις λαϊκές αγορές. Τι θα κάνατε?

    Πως σχολιάζετε τα αιτήματα των συνδικαλιστών όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών, τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου είναι:
    «Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές. Λένε ότι «Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Στην ΠΡΑΞΗ δεν εφαρμόζονταν αυτό και κανείς δεν είχε συνέπειες πχ με το υπάρχον σύστημα, υπάρχουν βουλευτές που «έπαιρναν τηλέφωνο για διευθέτηση καλύτερης θέσης σε λαϊκές» Επίσης στην ΠΡΑΞΗ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ για να βρει τη θέση του, όμως, θα πρέπει να συμβληθεί και να συμφωνήσει την τιμή με τον προεδρεύοντα της λαϊκής, που όλως τυχαίως είναι συνδικαλιστής. Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση. Άρα δεν θα αλλάζουν συνεχώς οι θέσεις ώστε ο πελάτης να βρίσκει τον παραγωγό.
    Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές. Ζητούν οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές.

    Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας Ζητούν μη διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Το νομοσχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των παραγωγών από τους εμπόρους και τα βιομηχανικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές, ενώ θα υπάρχει και ένα ακόμη κομμάτι με πάγκους που θα αφορά στα βιολογικά προϊόντα. (Τώρα οι βιολογικές αγορές είναι σε άλλες ημέρες και σε άλλα σημεία και μάλιστα σε πολύ λίγα σημεία)
    Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο. Θεωρούν τα πρόστιμα υπέρογκα, σκέφτονται να «κάνουν τα δικά τους» ή τι ακριβώς? Από ότι γνωρίζω μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.
    Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών. Ζητούν οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

    Θεωρούν στο νέο νομοσχέδιο ότι δίνει ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας και ζητούν την βοήθεια του δήμου στη σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σ' όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη για έκδοση ή ανανέωση άδειας βεβαίωση από τις επιτροπές
    Μήπως εδώ έχουμε ένα καραμπινάτο παράδειγμα λόμπι (χωρίς βέβαια σε εμβέλεια με τα τραπεζικά λόμπι αλλά το ίδιο στην φύση του? Δηλ αντιδημοκρατικό έκτρωμα από κομματικές κυβερνήσεις)

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου «που με πρόχειρο, αποσπασματικό και αντιφατικό τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα», ΔΕΝ λέει όμως η ανακοίνωση τις θέσεις του. Δηλ μοιράζει υποσχέσεις σαν καλός πολιτικός που είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά πιστεύω στην ανάγκη ενίσχυσης και αυτορύθμισης των λαικών αγορών. Πρέπει να βασίζονται στις παρακάτω βασικές αρχές:

      α) Οι λαικές οφείλουν να αφορούν αποκλειστικά φρέσκα και μόνο φρέσκα προιόντα.

      β) Τις άδειες οφείλει να τις παρέχει η δημοτική αρχή, η οποία θα πρέπει να χωροθετεί τις περιοχές όπου διεξάγεται η λαική, την περιοδικότητα και τις ημερομηνίες σε σταθερή βάση. Θα πρέπει επίσης να διευκολύνει την λαική ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους τιμής και ποιότητας τις αλυσίδες.

      γ) Όποιος είναι παραγωγός, καταγεγραμένος αγρότης, οφείλει να παίρνει αυτοδίκαια την άδεια χωρίς καμιά επιβάρυνση για όποια λαική αγορά επιθυμεί με την προϋπόθεση ότι διαθέτει στους πάγκους του την δική του παραγωγή.

      δ) Μπορεί να αγοράσει άδεια και όποιος είναι έμπορος, αρκεί να διαθέτει εγχώρια παραγωγή και όχι εισαγώμενα.

      ε) Η τιμή αγοράς καθορίζεται από το κράτος με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση, κοκ) και η καταβολή της είναι άπαξ. Καμιά άλλη καταβολή δεν δικαιολογείται για τους συμμετέχοντες στις λαικές. Άδειες δεν πρέπει να παίρνουν επιχειρηματίες, ή έμποροι με δράση εκτός λαικής.

      δ) Ο έλεγχος ανήκει στη δημοτική αρχή και στις αρχές του κράτους ως προς την ποιότητα, τις τιμές, την τήρηση των όρων και συνθηκών της άδειας, κοκ.

      ε) Οι θέσεις στην λαική οφείλουν να καθορίζονται με βάση τα ομοειδή προϊόντα, χωρίς κανέναν άλλο διαχωρισμό. Φυσικά ο κάθε πάγκος οφείλει να ξεκαθαρίζει αν αφορά σε παραγωγό ή έμπορο εγχώρειας παραγωγής, κοκ.

      Στη βάση αυτή δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί θα πρέπει να υπάρχουν πρόεδροι λαικών και άλλα τετοια νταβατζιλίκια. Ούτε πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους συμμετέχουν στις λαικές.

      Με αυτό το σκεπτικό αντιτιθέμεθα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που στόχο έχει να κινήσει τη γνωστή κοινωνική μηχανική ώστε να οδηγήσει σε διάλυση τις λαικές με σκοπό την ενίσχυση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

      Διαγραφή
  4. Δείτε ότι ακόμα και μεγάλες οικονομίες (Γαλλία Ιταλία) επαναστατούν στους "μηχανισμούς" που ελέγχουν το Ευρω. Νομίζω πως απο εκεί καταλαβαίνουμε πως για τους Ελληνες πολιτικους και Βουλευτες όπου η ανεργία ειναι σε επίπεδα πολέμου και κατοχής είναι ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ( μάλλον προδοσίας του Εθνους μας)

    Ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ επανέλαβε, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, ότι θέλει να δει την ισοτιμία του ευρώ "να πέφτει", εκτιμώντας ότι το τρέχον επίπεδό της "εκμηδενίζει τις προσπάθειες" βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας οι οποίες καταβάλλονται στη χώρα.
    "Ως υπουργός Βιομηχανίας, θεωρώ ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο και αυτό έχει καταστεί προβληματικό για όλες τις επιχειρήσεις μας. Ανάμεσα στο 2012 και στο 2013, η ισοτιμία του αυξήθηκε πάνω από 10% έναντι του δολαρίου και πάνω από 40% έναντι του γεν», είπε ο Μοντεμπούρ στην Echos.
    "Έχουμε την ζώνη όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως και το νόμισμα που έχει ανατιμηθεί περισσότερο παγκοσμίως. Η κατάσταση αυτή είναι αλλόκοτη", πρόσθεσε ο ίδιος.
    "Πρέπει να αρχίσουμε (να δίνουμε) μια πολιτική μάχη για να πέσει το ευρώ. Το ευρώ θα όφειλε να βρίσκεται στην υπηρεσία της οικονομίας μας και της βιομηχανίας μας !!! (ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΑΩ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ???). Δεν πρόκειται για την υποτίμησή του, αλλά για την επάνοδό του σε ένα λογικό και ανεκτό επίπεδο», εξήγησε ο Μοντεμπούρ.


    και η άποψη των Γερμανων τον Φεβ 2014 ποια είναι ?

    "Παραμένει σταθερή η Γερμανία στην άποψη ότι το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο, παρά την αντίθετη γνώμη πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το ισχυρό νόμισμα υα καθυστερήσει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

    «Η Γερμανία πιστεύει πως το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο» δήλωσε πάλι σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Georg Streiter και πρόσθεσε ότι «η νέα αύξηση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας είναι απλώς αποζημίωση για τη μαζική υποτίμηση κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη. Δείχνει ότι η επιστρέφει η εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ».




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κύριε Καζάκη ,

    χωρίς ίχνος υπερβολής,η αναφορά σας σε Ελληνικό DNA και στη βιολογική συνέχεια του Ελληνικού έθνους από τους αρχαίους,με άφησε εμβρόντητο !
    Εσείς ένας άνθρωπος αναμφισβήτητα θετικιστής,που υποστηρίζετε με αδιάσειστα στοιχεία τις απόψεις σας,αναπαράγετε ως αξιώματα εθνικούς μύθους που δεν αντέχουν την παραμικρή επιστημονική κριτική !
    Αντιλαμβάνομαι την πολιτική σκοπιμότητα που ίσως υπαγορεύει τέτοιες αποστροφές του λόγου σας,ωστόσο για κάποιους από τους ανθρώπους που σας παρακολουθούν και σας στηρίζουν ο φτηνός πατριωτισμός και το έμμεσο προσκλητήριο σε χώρους που αποθεώνεται ο ανορθολογισμός είναι τουλάχιστον άκομψο.
    Το ΕΠΑΜ είναι απαραίτητο ,πέραν της σαφούς οικονομικής πολιτικής,να δώσει πλήρως το ιδεολογικό του στίγμα.
    Στη λογική του μετώπου δε γίνεται να συμμαχήσουμε και με το διάολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που τα είδατε όλα αυτά; Από μια μεταφορική φράση συνάγαται ότι εγώ είμαι υπέρ της βιολογικής συνέχειας του ελληνικού έθνους; Έλεος! Να προσέχετε τον θετικισμό σας, ο οποίος τείνει στον απόλυτο δογματισμό. Αλλοίμονο αν στραγγαλίσουμε την ελευθερία της έκφρασης και καταλήξουμε να μετράμε με υποδεκάμετρο την κάθε λέξη ή φράση που χρησιμοποιούμε. Δεν υπάρχει πιο ξύλινος λόγος από αυτόν που μετρά με όρους "πολιτικά ορθού" φράσεις και λέξεις.

      Διαγραφή
    2. Κάποια βιολογική συνέχεια θα υπάρχει πάντως όπως σε κάθε κσι που κατοικεί σε εδάφη αρχαιων λαών.
      Δεν αντικατάσταθηκαν οι αρχαίοι έλληνες με κινέζους ούτε οι αρχαίοι κινέζοι με Αφρικανούς

      Διαγραφή
  6. To success story ή το παραμύθι της χαλιμάς κατά το ευαγγελιο του ΒαγγελοΑντωνακη,

    07.05.2014

    Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από την αρχή του χρόνου έως τον Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 3,562 δισ ευρώ, τα οποία προστίθενται στο stock των 61,9 δισ ευρώ των παλαιότερων οφειλών!

    Από τις νέες οφειλές, η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει έως το τέλος Ιουνίου το 16%, ωστόσο ο πήχης των επιδόσεων στο πρώτο τρίμηνο βρίσκεται μόλις στο 9,27%, με αποτέλεσμα και ο στόχος έτους (25%) να φαντάζει απίθανος.

    Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά στις παλιές οφειλές, καθώς αν και η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει 1 δισ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 2 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, στο πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 561 εκατ. ευρώ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καζάκη μήπως μπορείτε να μας προτείνετε βιβλία για να μάθουμε οικονομικά χωρίς να έχουμε σπουδάσει σε τμήμα οικονομικών απλώς για να καταλαβαίνουμε και να μας πείθουνε με πλασματικές οικονομικές εκθέσης,ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου είναι δύσκολο να σας προτείνω εγχειρίδια οικονομικής, μιας και δεν εκτιμώ κανένα απ' όσα κυκλοφορούν. Αν θέλετε και νιώθετε την ανάγκη να μάθετε να σκέφτεστε με όρους οικονομίας, μετά τις εκλογές το ΕΠΑΜ θα ξεκινήσει έναν κύκλο μαθητείας με κύριο σκοπό να μάθει τους μετέχοντες να σκέφτονται και αναλύουν.

      Διαγραφή
  8. Ποια είναι η εικόνα που έχετε κ. Καζακη ??

    Ο κόσμος θα ξσναψηφισει ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συμμορία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί με τις παραποτάμιες βρούβες του Θεοδωράκη και την ΔΗΜΑΡ δεν θα πιάσουν όλοι μαζί ούτε το 20%.

      Διαγραφή
    2. Πολύ είναι το 20% για αυτά τα σκουπίδια ...

      Διαγραφή
  9. Η πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων είναι υγιέστατη. Η αποχή άγγιξε το 37,5% στις τελευταίες εκλογές. Σκυλάκια του Παβλόφ μου θυμίζετε εσύ και το ΕΠΑΜ που επιμένετε σε συλλαλητήρια, απεργίες και εκλογές - ενέργειες κατευθυνόμενες και ελεγχόμενες από το 1% οι οποίες πλήττουν μόνο το 99%, ενώ οι ελίτ συνεχίζουν τη ζωή τους ανενόχλητοι.

    Υποτιμάς το λαό και υπερεκτιμάς τον εαυτό σου, Δημήτρη. Οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά ότι εξαπατώνται και ότι οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται δεν είναι δίκαιες. Ο κόσμος δεν στρέφεται προς την κοινωνική αλλαγή, σε μεγάλο μέρος επειδή δεν βλέπει κανένα ρεαλιστικό τρόπο για να πετύχει τους στόχους του και δεν έχει ακούσει κανένα σχέδιο που να έχει νόημα.

    Οι μέθοδοι που προτείνεις είναι παρωχημένες και αναποτελεσματικές. Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς αποτέλεσμα, πέρα από ψίχουλα που πετούσε η ελίτ για να κατευνάσει τον κόσμο ή για δικά της συμφέροντα.

    Δες τα παραπάνω σαν εποικοδομητική κριτική. Προσπάθησε να διαβάζεις πράγματα με τα οποία νομίζεις ότι διαφωνείς με ανοιχτό μυαλό· ίσως μάθεις κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λογική σου είναι γνωστή και υλοποιείται παντού στις λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες. Εκεί κυβερνήσεις "εκλέγονται" με μόλις το 20-30% του εκλογικού σώματος και αυτοπροσδιρίονται ως "δημοκρατικές". Από την εποχή της μοναρχίας και του απολυταρχισμού του 19ου αιώνα υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα που προσπαθούν να περάσουν ως πράξη "επαναστατική" την αποχή και την πολιτική αδιαφορεία. Κι ενώ είσαι ο κανένας, όπως πολύ σωστά αυτοχαρακτηρίζεσαι, εγώ και το ΕΠΑΜ ζούμε μέσα στη ζωντανή κοινωνία και προχωράμε βήμα το βήμα. Είναι μάλλον αστείο να θέλει να μας διαδάξει ο "κανένας" με θεωρίες που δανείζεται από τους σκοταδιστές του 19ου αιώνα. Αντίο και καλόν ύπνο.

      Διαγραφή
    2. Πάντοτε υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Σε σένα, το άτομο το λέω, δεν υπάρχει μάζα δίχως άτομα.
      Ηλίας Α. Λυμπέρης



      Τηλεφωνική κλήση δέχθηκα σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών 2104802668:

      Ο κύριος Τίγκας Ιάκωβος του Σπυριδόν;
      Μάλιστα του Σπυρίδωνος τι θέλετε;
      Από το Υπουργείο Οικονομικών σας τηλεφωνούμε. Απ΄ότι μας δείχνει το σύστημα, δεν έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2012. Αυτό ισχύει;
      Ναι ισχύει γιατί;
      Και γιατί δεν υποβάλατε δήλωση;
      Γιατί δεν αναγνωρίζω υποχρέωσή μου, να υποβάλω φορολογική δήλωση στους δοσίλογους & κατακτητές της Πατρίδας μου. Στους Προδότες της Ελλάδας.
      Οπως νομίζετε. Ομως το σύστημα ούτε εφέτος σας επιτρέπει να υποβάλετε δήλωση, γιατί δεν κάνατε πέρυσι!!!;;;
      Δεν μου λέτε; Το σύστημά σας σας ενημέρωσε ότι έχω υποβάλει μήνυση κατά της ΔΟΥ Πολυγύρου & κατά παντός υπευθύνου για παράνομη επιβολή φόρου, τον οποίο αδυνατώ να πληρώσω, & ο οποίος μου επιβλήθηκε βάσει μιάς παράνομης δανειακής σύμβασης που υπογράφτηκε χωρίς να με ρωτήσει κανείς & χωρίς να περάσει από την Βουλή, σε ένα ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου, & παραχωρεί την Εθνική κυριαρχία με βάση το Αγγλικό δίκαιο;
      Οχι κύριε Τίγκα, το σύστημα δεν μπορεί να τα δει αυτά.
      Λοιπόν άκουσε. Να πεις σε εκείνη την ποντικομαμή τον Στουρνάρα, ότι δεν έχω καμία υποχρέωση να υποβάλω φορολογική δήλωση, στους Αγγλους & στους Γερμανούς, παρά μόνον στο Ελληνικό Κράτος, το οποίο δεν υπάρχει, γιατί βρίσκεται υπό κατοχή. Να του πεις ακόμη ότι δεν αναγνωρίζω την παρούσα Κυβέρνηση των προδοτών ως Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά τους θεωρώ προδότες & δοσίλογους εχθρούς της Πατρίδας μου & της ιδιοκτησίας μου, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Οποιος τολμήσει & έρθει κατά δω, οι καραμπίνες είναι γεμάτες. Εχουμε πόλεμο. Να του πεις ακόμη, ότι θα φύγετε με ελικόπτερο σύντομα αν προλάβετε. Ενημερώστε & την Μέρκελ, ότι εδώ δεν περνάει η μπογιά της.
      Μάλιστα κύριε Τίγκα όπως νομίζετε, το μήνυμά σας έχει καταγραφεί. Θα διαβιβαστεί αρμοδίως.

      Καλύτερα μιάς ώρας Ελεύθερη Ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά & φυλακή.
      http://iaktigas.blogspot.gr/2013/06/blog-post_17.html
      Ιάκωβος Τίγκας

      --------------------------------------------------------------------

      Μπορείς αν θέλεις να συμμετάσχεις στο παρακάτω:

      Ξύπνα! Ξεπουλούν τις παραλίες μας! Υπογράφουμε εδώ:
      http://alturl.com/sjct5

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν, εφόσον παραδέχεσαι ότι κανείς δεν περισσεύει στον απελευθερωτικό αγώνα, δεν θα έπρεπε να είσαι λιγότερο αμυντικός και απρόθυμος να συζητήσεις με συντρόφους που διαφωνούν; Σε θεωρώ σύντροφο και για αυτό προσπαθώ να βοηθήσω.

      Η αποχή είναι απλά το πρώτο βήμα στην πολιτική εξέλιξη ενός ανθρώπου. Προέρχεται από τη συνειδητοποίηση της ματαιότητας της πράξης, καθώς η ψήφος σου είναι μία στα εκατομμύρια και για τους πολιτικούς ισχύει το «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Εχθροί του λαού είναι οι μαριονετίστες και όχι οι μαριονέτες. Η ουσία είναι να αρχίσουμε να ελέγχουμε και να τιμωρούμε τους χειριστές των ανδρείκελων, όχι να ψηφίσουμε «καλύτερα» ανδρείκελα. Αυτό είναι άμεση δημοκρατία - έλεγχος των ατόμων που λαμβάνουν αποφάσεις και τιμωρία τους εφόσον πλήττουν το λαό.

      Έχεις παραδεχτεί και εσύ ο ίδιος ότι το μόνο που ίσως καταφέρει το ΕΠΑΜ με τις εκλογές είναι να εξαπλωθεί καλύτερα στον κόσμο, για αυτό και θα στηρίξω με τον περίγυρό μου. Ξέρεις όμως ότι δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά.

      Στην Αργεντινή, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις μπροστά από το σπίτι του Υπουργού Οικονομικών Domingo Cavallo και ζήτησε ειδική αστυνομική προστασία. Το αυτοκίνητο του προέδρου Fernando de la Rúa δέχθηκε επίθεση με πέτρες και αυγά ενώ επιχειρούσε να ξεφύγει διαδηλωτές. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την κρίση. Μόνο έτσι θα αναστρέψουμε την κατάσταση.

      Αποχή δεν σημαίνει φραπές, καναπές, ωχαδερφισμός. Αποχή σημαίνει ότι προτιμώ να κάνω κάτι αποτελεσματικό από το να χάσω το χρόνο μου στις μάταιες εκλογές. Το Κανένας παραπέμπει σε Όμηρο αλλά δεν θέλω να βγω εκτός θέματος.

      Διαγραφή
    4. Κανείς δεν περισσεύει από εκείνους που στρατεύονται στην οργάνωση και στην ενότητα του λαού. Συγνώμη, αλλά δεν θεωρώ συντρόφους όσους κηρύσσουν την απάθεια, την πολιτική αδιαφορία και την παραίτηση στον λαό. Δυστυχώς, οι θέσεις αυτές τους οδηγούν στο αντίπαλο στρατόπεδο.
      Η αποχή όπως λες οδηγεί στη "συνειδητοποίηση της ματαιότητας της πράξης". Ναι, αλλά καμιά τέτοια συνειδητοποίηση δεν αυξάνει την αγωνιστικοτητα του λαού, ούτε την πίστη του στην νίκη. Αντίθετα, το οδηγεί να πιστέψει πώς όλα είναι μάταια και να παραιτηθεί από την μάχη, από κάθε μάχη. Οι θεωρίες αυτές είναι πολύ παλιές. Το κίνημα τις αντιμετώπισε από τα γεννοφάσκια του. Ποτέ κανένα κίνημα δεν ανδρώθηκε και δεν απλώθηκε μέσα στον λαο με την αποχή, αλλά με την εμπλοκή, με την αξιοποίηση κάθε μέσου και τρόπου που παρέχει το υπάρχων σύστημα στην οργάνωση της μαζικής πάλης. Μέσα από μικρές νίκες, όπως τις καταλαβαίνει ο κόσμος, όσο εφήμερες και πρόσκαιρες μπορεί να προχωρήσει ένα κίνημα και να αποκτήσει πλατιά μαζική επιρροή. Διαφορετικά καταδικάζεται στο περιθώρια, σαν τις σέχτες του μεσαίωνα που διεκδικούσαν την καθαρότητα της δικής τους αλήθειας.
      Λες για το αυτοκίνητο του προέδρου Fernando de la Rúa που δέχθηκε επίθεση με πέτρες και αυγά ενώ επιχειρούσε να ξεφύγει διαδηλωτές. Και λοιπόν; Τι έγινε; Αποτράπηκε η βύθιση της Αργεντινής στον κοινωνικο εμφύλιο για τρία χρόνια μέχρις ότου εκλεγεί ο Κιχνερ και δώσει μια κάποια λύση στο δράμα αυτό; Μέχρι τώρα κανένας μ' αυτή την λογική δεν έχει αποδείξει πώς μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικό από το να παλαίψει για την ανατροπή των συσχετισμών και με τις εκλογές. Εκτός από προσωπική εκτόνωση και αντεκδίκηση η λογική σου δεν προσφέρει απόλύτως τίποτε στο κίνημα.

      Διαγραφή
    5. Δεν υπάρχουν απόλυτα. Ο καθένας δημιουργεί την πραγματικότητά του επηρεαζόμενος πιό πολύ από τις πεποιθήσεις του παρά από αλήθειες. Σε κάποιες από τις πεποιθήσεις του, ο οποιοσδήποτε, είναι απόλυτος, αλλά δεν υπάρχουν απόλυτα για όλους. Να τιμάς τις πεποιθήσεις σου και τα απόλυτά σου, τον εαυτό σου και να αποδέχεσαι τις πεποιθήσεις, τα απόλυτα των άλλων και τους ίδιους τους άλλους, ώστε να συνεργάζεσαι, παρά να ανταγωνίζεσαι, αν θες την αρμονία. Αν θες την αρμονία λοιπόν εφάρμοσε το μέτρο, συνεργάσου στα όμοια.
      Πιό αποτελεσματική δράση για ποιότητα:
      Στο παρόν και στο εδώ, δημιουργείς και ζείς την πραγματικότητά σου.
      Όταν στο παρόν ανησυχείς για το μέλλον, η ανησυχία είναι η πραγματικότητά σου. Όταν στο παρόν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου η εμπιστοσύνη είναι η πραγματικότητά σου.

      Με την πολιτική συνήθως έχεις φύγει από το εδώ και τώρα. Όταν, πάλι, φταίνε οι άλλοι και ξεχνάς τον εαυτό σου τότε, συνήθως, έχεις φύγει από το εδώ και τώρα.
      Άσκησούλα: Ρώτα τον εαυτό σου: Αυτό που με απασχολεί ή αυτό που κάνω είναι στο εδώ και τώρα; Αν η απάντηση είναι; ναί τότε είσαι στην εμπιστοσύνη, όποιες και να είναι οι πληροφορίες που φτάνουν στα αισθητήριά σου, δεν προβάλεις στο μέλλον.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  10. Κύριε Καζάκη,δεν θα σταθώ στο παραπάνω άρθρο όχι ότι δεν συμφωνώ με όσα γράφετε για τις πλασματικές στατιστικές που έχουν ως στόχο να εξαπατήσουν το λαό
    και να τον κάνουν να πιστέψει ότι η τωρινή κυβέρνηση όντως με τις πολιτίκες της αποφάσεις έχει πραγματοποιήσει το θαύμα και έχει σώσει την χώρα από το χάος ,την αναρχία και άλλους υποτιθέμενους κινδύνους όλα αύτα λίγο πολύ ακόμα και ένας μη οικονομολόγος τα αντιλαμβάνετε δηλαδή τι θέλω να πω όλοι ακόμα και οι υποστηρικτές αυτών των κομμάτων γνωρίζουν ότι τους φλομώνουν στο ψέμα αλλά είναι για αυτούς κάτι το φυσιολογικό πιστεύουν ότι έτσι είναι η πολιτική.Αυτό θεωρώ είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσουμε τώρα στο ερώτημα πως θα το λύσουμε υπάρχουν δύο κύριες λύσεις 1ο παίρνουμε με την βία την κατάσταση στα χέρια μας ή πρόσπαθουμε με έναν διαφορετικό κοινωνικόπολιτικόοικονομικό μοντέλο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού λαού χωρίς την "προστασία" των μεγάλων δυνάμεων μόνοι μας και όταν λέω μόνοι μας δεν υποστηρίζω την απομόνωση της χώρας μας και την οπισθοδρόμηση ή χώρα δεν σημαίνει ότι επειδή είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη ότι δεν θα συνάπτει διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες που είναι το κακό αλλά οι λύκοι του ΔΝΤ και της ευρωπαικής ένωσης δεν θέλουν τα πρόβατα να ξεφύγουν για αυτό το λόγο μας τρομοκράτουν με πτώχευση με χάος ακόμα και με εμφύλιο πόλεμο και κοσοβοποίηση της χώρας μας.Και θέλω κύριε Καζάκη να μας πείτε αν σε περίπτωση δεν βγείτε στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και μάλιστα κυβέρνηση πως θα φέρει ο λαός την αλλαγή ή μήπως πρέπει να μην περιμένουμε τις εκλογές και να φέρουμε την αλλαγή με πιο δραστικές μεθόδους και αν η αλλαγή πρέπει να πραγματοποιηθεί χώρις εκλογές αλλά με αντίσταση του λαού θέλω να μου απαντήσετε ποιοι τρόποι υπάρχουν και να μας τους αναλύσετε.Ευχαριστώ πολύ.
    Ιωάννης Μαυράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας αξιολόγηση.

    Παιδιά με πτυχία που όμως είναι αμόρφωτα στην πράξη ...
    Το μέλλον της οικονομίας και της ευημερίας εξαρτάται από την εκπαίδευση και όχι αν θα μας δώσουν νεα δανεικά για να ξεχρεώσουμε τα παλιά δάνεια.

    Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του εκδοτικού οίκου Pearson για λογαριασμό του ιδρύματος Economist Intelligence Unit, είναι το αποτέλεσμα μιας ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης με τίτλο The Learning Curve και αφορά στις επιδόσεις που παρουσιάζουν τα σχολικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αξιολόγηση βασίζεται στις αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες TIMSS and PIRLS, καθώς σε τεστ του PISA, του διεθνούς προγράμματος του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των μαθητών

    Οι 10 χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον ΚΟΣΜΟ

    Νότιος Κορέα - Χώρα με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και φοβερά πειθαρχημένη.
    Ιαπωνία - Χώρα με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και φοβερά πειθαρχημένη.
    Σιγκαπούρη
    Χονγκ Κονγκ – Κίνα
    Φινλανδία - Χώρα με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας
    Μ. Βρετανία
    Καναδάς
    Ολλανδία - Πρώτη σε τεχνολογία αγροτικού τομέα μαζί με Ισραηλ
    Ιρλανδία
    Πολωνία - Χώρα πρώην Ανατολικού μπλοκ !!!

    Κατάταξη Ελλάδας?
    -33η στον κόσμο από τις 39 χώρες της μελέτης !!

    Σκεφτείτε οτι συζητούν (μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ) για επέκταση των δανείων για άλλες 2-3 γενιές δηλ +50 χρόνια......



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημητρη

    σου θυμιζω...... Μονο Ελληνικη Σημαια στις εκδηλωσεις..... οχι μεγαλα κομματικα Βαιρακια.

    Ειμαι σιγουρος οτι ετσι θα τραβηξεις παρα πολυ κοσμο.........ηδαλως.... ο καναπες θα παει συνεφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ γενικά με τις ιδέες σας , θα ήθελα να σας ψηφίσω αλλά θα πρέπει να πείσατε για τις πράξεις σας, τους σκοπούς σας και το τι θα πράξετε αν αποκτήσετε μεγαλύτερη εξουσία.
    Το ότι ζητάτε σε ομιλίες επανειλημμένα την υποστήριξη πολιτών που φέρουν εθνόσημο σας καθιστά ιστορικά ανεύθυνους. Όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα στηρίχτηκαν στην υποστήριξη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Αν έχουν διεισδύσει τέτοια στοιχεία στο Μέτωπο δεν βλέπω καμία διαφορά από την Χρυσή Αυγή και από την “Δημοκρατία” που αυτή υπόσχεται.
    Το αγωνιστικό σχέδιο που παραθέτει το Ε.ΠΑ.Μ είναι διάτρητο και επικίνδυνο. Ας δούμε το σχέδιο του βήμα - βήμα. Έστω ότι καταφέρετε να έχετε την υποστήριξη για την δημιουργία ενός Λαϊκού Δικαστηρίου για να δικάσετε του υπεύθυνους που μας έφεραν έως εδώ. Στο χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει αυτή η δίκη πιστεύετε ότι οι αντίπαλες ομάδες, συμφέροντα θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και θα περιμένουν το διαγεγραμμένο αποτέλεσμά της; Πως θα τους αντιμετωπίσετε; Θα βγάλετε στον δρόμο το στρατό και τα σώματα ασφαλείας; Θα επιβάλετε στρατιωτικό νόμο; Τι εννοείτε ότι προετοιμάζετε τις τοπικές οργανώσεις για τη δημιουργία Μετώπου. Θα δώσετε όπλα και αρμοδιότητες εθνοφύλακα στα εγγραμμένα μέλη του Μετώπου; Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα γίνει κατάχρηση εξουσίας από αυτούς και δε θα τουφεκίσουν τον αντιφρονούντα; Θα τιμωρείτε την “κατάχρηση εξουσίας” και με ποιόν τρόπο;
    Τα αποθέματα, επάρκεια σε τρόφιμα και καύσιμα διαρκούν από μία εβδομάδα έως λίγους μήνες ανάλογα με το προϊόν. Μετά θα αρχίσουν οι ελλείψεις. Αντίστοιχα οι παραγωγικές, μεταποιητικές διαδικασίες θα σταματήσουν λόγο έλλειψης πρώτων υλών. Τα κεφάλαια και οι καταθέσεις στις Τράπεζες θα φύγουν από την Ελλάδα και θα μπουν κάτω από τα στρώματα πριν ακόμα ξεκινήσει η δίκη. Οποιαδήποτε πληροφορία εταιριών, στοιχεία καταθέσεων και οργανωμένου κράτους θα καταστραφεί για να αποκρύψει πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλων. Όσο διάστημα διαρκεί η δίκη και πριν από αυτή , θα αδειάσουν τα Σούπερ Μάρκετ και θα αρχίσει το πλιάτσικο. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτή τη κατάσταση; Η ηλεκτρονική κάρτα που υπόσχεστε θα είναι το κουπόνι για να παίρνει ο κόσμος τρόφιμα; Μέχρι να βγει και να μοιραστεί πως θα ζει ο κόσμος; Πως θα διασφαλίσετε την δίκαιη κατανομή των αποθεμάτων σε τρόφιμα, καύσιμα. Όλοι οι άνθρωποι, Έλληνες και Μη, θα πάρουν την ηλεκτρονική κάρτα;
    Πως θα ταΐσετε τον κόσμο στις πόλεις; Πως θα διασφαλίσετε τις μεταφορές; Με τι καύσιμα θα έχουν ρεύμα τα χωριά τα νησιά και οι πόλεις; Πως θα διατηρήσετε την λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας της χώρας; Με τι τρόφιμα; Με τι καύσιμα; Με τι έμψυχο υλικό;
    Έστω λοιπόν ότι καταφέρνετε να φέρετε σε πέρας αυτή τη δίκη. Τι νομίζετε ότι θα αποτρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ να επέμβουν για να επαναφέρουν την τάξη στην Ελλάδα; Πως θα αποτρέψετε μια τέτοια παρέμβαση;
    Αυτοί που σας υποστηρίζουν πιστεύουν ότι είναι Δημοκράτες Έλληνες και οραματίζονται μία Δημοκρατία που ο κάθε Έλληνας Πολίτης θα έχει φωνή. Είναι έτοιμοι όμως να πάρουν το όπλο και να σκοτώσουν τον γείτονά τους που θα πέσει να τον φάει γιατί πραγματικά θα πεινάει;
    Μήπως η λαϊκή εξουσία “Δημοκρατία” που υπόσχεστε είναι η εξουσία των εγγεγραμμένων μελών του Μετώπου απέναντι σε οποιονδήποτε αντιφρονούντα δια πυρός και σιδήρου;
    Έχω θέσει αρκετά ερωτήματα . ΔΕΝ θα προχωρήσω παρακάτω γιατί αισθάνομαι ότι οι απόψεις μου μπορεί να προσβάλουν τους αγωνιστές. ΔΕΝ θα το ήθελα κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να αντιμετωπίζεις τις θέσεις του Μετώπου και όχι τι φαντάζεσαι ότι λέμε. Η δουλειά στις ένοπλες δυνάμεις, η επίκληση στον πατριωτισμό τους και στην συστράτευση με τον λαό - αυτό είναι που λέω και λέμε συστηματικά - δεν είναι ανεύθυνη πράξη, αλλά η μόνη πράξη που μπορεί να αποτρέψει την αναμέτρηση στρατού-λαού. Δεν υπάρχει μεγάλη κοινωνική και πολιτική μεταβολή χωρίς οι ένοπλες δυνάμεις στην πλειοψηφία τους να έχουν περάσει με την μεριά του κινητοποιημένου λαού. Αν δεν γίνει αυτό το να μιλά κανείς για κοινωνική μεταβολή, είτε εξαπατά τον λαό, του πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, είτε το οδηγεί σε αναμέρτηση με τις ένοπλες δυνάμεις που θα λειτουργήσουν ως βραχίωνας της εξουσίας που δεν θέλει να ανατραπεί. Όποιος λοιπόν θέλει στην πράξη να ανατραπεί το καθεστώς και μάλιστα με ομαλό και αναίμακτο τρόπο, οφείλει να απευθύνεται διαρκώς και συστηματικά στις ένοπλες δυνάμεις να συμπαραταχθούν με τον λαό και να υποστηρίξουν τα δίκαιά του. Η απολυταρχία στηρίζεται στις ένοπλες δυνάμεις που έχει αποκόψει από τον λαό και τις χρησιμοποιεί εναντίον του. Μπορείς να μου πεις που είδες έστω και την παραμικρή υπόνοια τέτοιας λογικής σ' αυτά που λέμε; Καλές είναι οι φαντασιώσεις και τα κολλήματα, αλλά καλό είναι να μιλάμε με ειλικρίνεια με βάση το τι λέμε, ή τι λέω συγκεκριμένα.
      Ως προς τα λαικά δικαστήρια και τα υπόλοιπα σενάρια που εκπονείς. Πρώτο: δεν είμαστε υπέρ των λαικών δικαστηρίων. Μιλάμε πάντα συγκεκριμένα και με βάση νομικοπολιτικά επιχειρήματα. Η δίκη των επίορκων και δοσιλόγων για σφετερισμό και εσχάτη οφείλει να γίνει με βάση το προηγούμενο της δίκης των πρωταιτίων της χούντας το 1975. Αν θυμάμαι καλά - παρά το γεγονός ότι όλες οι δυνάμεις δέχτηκαν την σύσταση αυτού του τακτικού δικαστηρίου - δεν ήταν λαικό δικαστήριο.
      Δεύτερο: Ποιος σου είπε ότι θα περιμένουμε να εκδικαστεί η υπόθεση σφετερισμού για να ξεκινήσουμε την ανόρθωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντί να φαντασιώνεσαι σενάρια τρομολαγνίας, καλό θα ήταν να κάνεις τον κόπο να διαβάσεις - σύντομο κείμενο είναι - το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών μιας κυβέρνησης παλλαϊκού μετώπου που έχει καταθέσει το ΕΠΑΜ. Ίσως σου λυθούν πολλές από τις απορίες.
      Ειλικρινά με εκπλήσει ο τρόπος που σκέφεσται. Λες και όλα θα σταματήσουν να λειτουργούν στην οικονομία, οι αγρότες θα σταματήσουν να παράγουν, οι εργάτες να δουλεύουν, ο λαός θα κλειστεί στο σπίτι του και όλοι μαζι θα περιμένουν την έκβαση της δίκης. Που τα βρήκατε όλα αυτά; Πάντως όχι σ' αυτά που λέμε.
      Πάντως, θα ήθελα να προσθέσω στην επερχόμενη επίθεση του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Ελλάδας και την ταυτόχρονη επέμβαση των Ελοχίμ από τον Σείριο. Άλλωστε της ίδιας ποιότητας σενάριο είναι. Πάντως μπράβο για την οργιώδη φαντασία. Χάνεσται στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Βρε φωνακλά, αφού έχεις ΤΟΣΕΣ απορίες και αντιρρήσεις, πώς στο καλό ξεκινάς την αναφορά σου λέγοντας πως "συμφωνώ γενικά με τις ιδέες σας , θα ήθελα να σας ψηφίσω αλλά ..."
      Αν εγώ είχα τόσες επιφυλάξεις και διαφωνίες με κάποιον φορέα, όχι δεν θα σκεφτόμουν να τον ψηφίσω αλλά δεν θα 'μπαινα καν στον κόπο να τους γράψω ένα τέτοιο σεντόνι.
      Μήπως πολύ απλά, δεν συμφωνείς σε τίποτα με το ΕΠΑΜ, δεν το έχεις παρακολουθήσεις καθόλου, αλλά απλά βγάζεις και εσύ κανένα μεροκαματάκι κάνοντας τον δήθεν σκεπτόμενο αναγνώστη που θέλει μόνο να καταγραφούν οι κινδυνολογίες του κι όποιος τσιμπήσει;
      Και δεν θα στα έλεγα αυτά αν είχα την αίσθηση ότι είσαι απλά αμφιταλαντευόμενος που διατυπώνει καλόπιστα ερωτήσεις. Βλέπω όμως ότι οι θέσεις αντιφάσκουν κινούμενες από την δήθεν αναρχο-αριστεροσύνη της επιφύλαξης απέναντο στο εθνόσημο με την οποία ξεκινάς, για να επικεντρώσεις στην δίκη των δοσιλόγων (λες και αυτό θα πυροδοτήσει την αναρχία και το χάος, λες και οι προτάσεις του ΕΠΑΜ για καταγγελία του χρέους, στάση πληρωμών και έξοδο από την ΕΖ είναι κάτι απλό και εσένα σε μάρανε η .. δίκη!!!!) και να ρωτήσεις μετά αν την κάρτα πληρωμών θα την πάρουν όλοι (!) έλληνες και ξένοι (προφανώς φοβάσαι τους .. "λαθρομετανάστες" αλλά δεν καρφώνεσαι να πεις τη λέξη), και στο τέλος μιλάς για όπλα, σκοτωμούς και άλλα απίστευτα.
      Τελικά στο μόνο που με μπερδεύεις είναι αν είσαι ΧΑ ή μονταζιέρα. Κάνε μας τη χάρη...

      Διαγραφή
  14. Αυτά που γράφεις φίλε "φωνακλά"φανερώνουν τη δειλία ,την ανασφάλεια και το "συντηρητισμό"σου!Το Ε.ΠΑ.Μ δεν επιδιώκει τη διαχείριση της "εξουσίας"με τους όρους του χθες!Προυποθέτει ότι ο ίδιος ο λαός θα βρίσκεται στις επάλξεις στην πλειοψηφία του(τουλάχιστον το 70%)και θα γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί το δίκιο του !Γι'αυτό και η βαρύτητα που δίνεται είναι στην αφύπνιση του κόσμου και στο συμμετοχικό-συλλογικό κι ενωτικό μας χαρακτήρα!Κανένας "σωτήρας"ή γκουρού δε μας "σώζει"άνωθεν,αλλά εμείς οι ίδιοι μόνοι μας θα σώσουμε εαυτούς,ΑΝΑΤΡΈΠΟΝΤΑς ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΏΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ,ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!ΠΟΙΣ ΠΟΤΕ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΛΑΟ;ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΟΛΑ!Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ,ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ!ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ,ΚΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΦΩΝΑΣΚΩΝΤΑΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΙΑΣ ΔΟΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,ΤΟΤΕ ΕΙΣΤΕ "ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ"ΣΤΟ ΧΘΕΣ,ΠΟΥ ΠΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ,ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ "ΛΟΓΙΚΩΝ"ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ!ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ ΣΗΜΑΙΝΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπερα κ.Καζακη

    Δε μιλατε για τα αιτια της πτωχευσης της χωρας.Γνωριζετε οτι τα τελευταια 40 χρονια εχει δημιουργηθει μια ελιτ στην χωρα,γινοντουσαν συστηματικα μαζικες εξαγορες ψηφων,το γνωστο σε ολους μας ρουσφετι και ετσι αφου ενα μεγαλο μερος του λαου ειναι υπευθυνο για την πτωχευση της χωρας οχι μονο δεν αντιδρα αλλα στηριζει και τα κομματα που τους διορισαν(ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αφου εγινε η μετατοπιση των κρατικοδιαιτων πασοκτζηδων).Γνωριζετε επισης οτι το 1999 εγινε η μεγαλη απατη του Χρηματιστηριου οπου 32 τρισ. δραχμες εκαναν φτερα,δηλαδη 96 δισ. ευρω τα οποια σημερα επενδυομενα θα ειχαν την αξια κοντα στα 200 δισ.,το μισο δημοσιο χρεος!!!Ενα μεγαλο μερος της ρευστοτητας της χωρας φαγωθηκε απο τους διαπλεκομενους δηλαδη και το υπολοιπο χρεος δημιουργηθηκε με τις πελατειακες σχεσεις και με τα φαγοποτια της πολιτικης ελιτ.Γιατι δεν εχετε το θαρρος να πειτε την αληθεια στον λαο;Μηπως,λεω εγω,μηπως οι απατεωνες που εβγαλαν τα τελευταια χρονια 80 δισ. στο εξωτερικο σας ριχνουν καμια επιταγη σε εσας,τον Κατσανεβα και τον Αλαβανο για να περιφερεστε και να λετε για δραχμες;Γιατι σε περιπτωση ατακτης χρεοκοπιας και κοψιματος εθνικου νομισματος απο μια πτωχευμενη χωρα,αυτο που θα συμβει ειναι πληθωρισμος και μαλιστα ανεξελεγκτος!Ποιοι θα κερδισουν απο μια δραχμη που θα χανει ενα μεγαλο μερος της αξιας της ετησιως;Οι απατεωνες που προλαβαν και εβγαλαν τα λεφτα τους στο εξωτερικο,οι οποιοι θα τα βαζουν σιγα σιγα αγοραζοντας κυριως ακινητα.Οποιος εχει συναλλαγμα θα πολλαπλασιασει τα λεφτα του(την αγοραστικη του δυναμη) με την δραχμη.Αυτους εκπροσωπητε κ.Καζακη σας εχει καταλαβει ο λαος.Δε περιμενω να μου απαντησετε διοτι κοινως σας ξεβρακωσα...

    Με εκτιμηση ''Ενας κεντρωος''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως με το "ένας κεντρώος" εννοείται "ένας βλαμμένος"; Είναι ποτέ δυνατόν να εγκαλείται εμένα για όλα αυτά; Ψάξτε το Blog λίγο και θα βρείτε αναφορές και αναλύσεις για όλα αυτά που αναφέρεστε, χωρίς ούτε καν να τα ξέρετε. Μα καλά δεν ντρέπεστε, δεν έχετε τσίπα! Εγκαλείτε, χωρίς να κάνετε τον κόπο να ψάξετε τα εκατοντάδες γραπτά μου και τις άλλες τόσες ομιλίες μου που υπάρχουν στο διαδίκτιο; Έλεος, επιτέλους με τον κάθε βαρεμένο!

      Διαγραφή
    2. Το ξεβρακωμα που σας εκανα ειναι ανευ προηγουμενου γι'αυτο και αρχισατε να βριζετε.Ξερουμε οτι τα πιανετε απο τους απατεωνες που εβγαλαν τα λεφτα τους στο εξωτερικο και πονταρουν στην χρεοκοπια και στο κοψιμο πληθωριστικου νομισματος για να αγορασουν την περιουσια του ελληνικου λαου τσαμπα.Δεν απαντησατε σε τιποτα απο αυτα που σας ειπα στο ποστ μου,εσεις θα επρεπε να ντρεπεστε που εκπροσωπητε την κοινωνικη ελιτ που φυγαδεψε δισ. στο εξωτερικο τα τελευταια χρονια και εχει εσας ως λαγους.

      Διαγραφή
    3. Το μόνο που ξεβράκωσες με τα επιπέδου δημοτικού επιχειρήματά σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, ανόητε. Και εάν νομίζεις ότι τσίμπησε κανείς εδώ μέσα κούνια που σε κούναγε....

      Διαγραφή
  16. Αγαπητέ Δημήτρη,
    δεν ξέρω αν ο κατήφορος είναι των δημοσιογράφων ή των καλλιτεχνών που κάποιοι τράβηξαν το αυτί τους, αλλά προσπαθούν να διασύρουν το κίνημά μας και τις αξίες του.

    «Απαντώντας απλά και μόνο σε μια πρόσκληση που δέχτηκα, θέλησα να χαιρετίσω την προσπάθεια, όπως κάνω με όλα τα αντιμνημονιακά κόμματα. Η κίνησή μου αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θέση υποστήριξης της συγκεκριμένης παράταξης», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

    «Απευθύνθηκα με επιστολή μου στους Ελληνες πολίτες μιας παράταξης, μετά από προσωπικό κάλεσμα, μιλώντας για αφύπνιση και υποχρεώσεις στις παρούσες συγκυρίες. Η ιδεολογία μου και οι θέσεις μου είναι γνωστές και παραμένουν αμετάκλητες. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα αλλαγής πορείας», δηλώνει ο τραγουδοποιός Βασίλης Λέκκας.

    «Δεν ταυτίζομαι με την πολιτική έκφραση του Καζάκη, αλλά στηρίζω ό,τι μπορεί να δημιουργήσει και να συνεισφέρει στην πολυφωνία. Ο,τι πολεμάει το παλαιό κι ό,τι καινούργιο υπάρχει», υποστηρίζει ο Γιάννης Ζουγανέλης

    Όλα αυτά γράφονται στο Έθνος του εθνικού εργολάβου ως μία άλλη εργολαβία να χτυπηθεί το ΕΠΑΜ;
    Όποιος εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση πρέπει να ντρέπεται και να αισχύνεται.

    Ορέστης Γαρυφάλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο με εξαίρεση την δήλωση του Γιάννη Ζουγανέλη, δεν υπήρξε καμιά άλλη δήλωση στο Έθνος από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Βασίλη Λέκκα. Απλά η υπάλληλος του Μπόμπολα έγραψε ψέμματα. Ο σκοπός της δεν ήταν τόσο η διαστρέβλωση, μιας και κανένας δεν αρνήθηκε τον χαιρετισμό του προς το ΕΠΑΜ. Αλλού ήταν ο στόχος. Αφενός να χρησιμοποιηθούν φανταστικές δηλώσεις τους εναντίον του ΕΠΑΜ και αφετέρου να τρομοκρατήσουν τους ίδιους τους καλλιτέχνες από το να βοηθήσουν έτι περισσότερο στην προεκλογική δουλειά του ΕΠΑΜ.
      Δεύτερο: κανείς από το ΕΠΑΜ δεν είπε ότι οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες ήταν μέλη, ή ταυτίζονται με το Μέτωπο. Ούτε βέβαια εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι του ΕΠΑΜ. Είπαμε ότι πρόκειται για φίλους που βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες και μας εύχονται καλή επιτυχία. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι υπέστησαν οι ίδιοι μετά από αυτό. Οι πιέσεις, οι λοιδωρίες και οι προστυχιές που εισέπραξαν ξεπέρασαν κάθε όριο. Ολόκληρο το σύστημα έπεσε να τους φάει. Από τους καναλάρχες-εργαλάβους έως τα κομματόσκυλα σε διατεταγμένη υπηρεσία της αριστεράς. Όσο καιρό όλοι αυτοί κινούνταν εντός των πλαισίων (κομματικών και άλλων) ήταν ανεκτό. Όταν έκαναν ένα μικρό βήμα στοιχειώδους αναγνώρισης του αγώνα που δίνει η μοναδική δύναμη που συνιστά απειλή για την καθεστωτική δεξιά και αριστερά, αμέσως έπεσαν να τους φάνε. Πρέπει να είσαι πολύ μεγάλος σαν άνθρωπος, σαν καλλιτέχνης, σαν διανοούμενος για να τα αντέξεις όλα αυτά. Πρέπει να έχει πολύ καθαρό μυαλό, πολύ τσαγανό και μεγάλη αφοσίωση στο λαό και την πατρίδα. Κι αυτά τα διαθέτουν λίγοι. Να γιατί ενώ πολλοί ξέρουν το σωστό, ελάχιστοι είναι εκείνοι που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών που θα υποστεί όποιος το υπερασπιστεί δήμοσια και ανοιχτά. Ο "εχθρός του λαού" στοιχειώνει τους περισσότερους. Γι' αυτό και υποχωρούν εύκολα για να αναζητήσουν καταφύγιο σ' ότι ανέχεται το καθεστώς, σ' ότι δεν φαίνεται να ενοχλεί τους πολλούς.
      Τώρα για όσα λέει για μένα το δημοσιεύμα του Μπόμπολα θα αρκεστώ να πω τα εξής. Αν είχα δουλέψει για την Goldman Sachs, θα φιγουράριζε πρώτο-πρώτο στο βιογραφικό μου, γιατί έχω μεγάλο σεβασμό για τους λίγους που δούλεψαν για τέτοιες τραπεζικές τερατογενέσεις και κατόπιν στρατεύτηκαν εναντίον τους. Αν εννοεί η υπάλληλος του εθνικού εργολάβου, του πρύτανη της διαπλοκής ότι είμαι άνθρωπος της GS, τότε μάλλον κάνει λάθος. Δεν υπήρξα ποτέ υπάλληλος του είδους της, ούτε στα σκιώδη επιχειρηματικά κυκλώματα που τόσο καλά ξέρεις το αφεντικό της, ούτε κατέχω κάποια αργομισθία σε κυβερνητική ή κομματική θέση. Μόνο σε τέτοιους χώορυς μπορεί να ανακαλύψει κανείς τέτοιους φυτευτούς. Κι όχι σ' ανθρώπους που αγωνίζονται για την εξάλειψη των τραπεζικών τερατογενέσεων και του εκδοτικού τους προνομίου.
      Όσο για το τι οικονομολόγος είμαι, θα έλεγα στην υπάλληλο του Μπόμπολα, να μην προσλάβει αν της ζητήσω δουλειά. Μου αρκεί το γεγονός ότι οι αναλύσεις μου είναι αδιάβλητες και ακριβείς όσο καμμιά άλλη.
      Όσο για το αν είμαι οπαδός του απατεώνα Σώρρα, τι να πει κανείς. Η παράκρουση του υπαλληλίσκου σε διατεταγμένη υπηρεσία ξεπερνά κάθε όριο ευπρέπεια ακόμη και στη λασπολογία.

      Διαγραφή
  17. Οταν μπαίνω στο σπίτι, με αγωνία πατάω το διακόπτη να δω αν κόπηκε το φως. Το ρεύμα πάει πάλι για διακοπή. Δεν αντέχω να ξαναζήσω τα περσινά. Ξαφνικά έσβησε το φως. Ηταν βράδυ, τα παιδιά ευτυχώς είχαν κοιμηθεί. Εγώ ήμουν μόνη μου στο σαλόνι - εκεί κοιμάμαι, γιατί δεν έχω κρεβάτι.

    Είπα, εντάξει, δεν θα είναι για πολύ καιρό. Κι όμως, πέρασαν τρεις μήνες χωρίς ρεύμα. Μαγείρευα σε γκαζάκι, τα κορίτσια τα έκανα μπάνιο σε μία συγγενή. Εγώ έκανα με κρύο νερό. Ευτυχώς ήταν καλοκαίρι», λέει η Αγγελική. Είναι άνεργη μητέρα 23 ετών και μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά.

    Η μικρή της κόρη, παρούσα στη συζήτηση, ξεκαρδίζεται στα γέλια. Οταν είσαι 1,5 έτους όλα τα προβλήματα λύνονται με μια σοκολάτα. «Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν. Προσπαθώ να μην τα βάλω μέσα στα προβλήματα». Με δανεικά κατάφερε πέρσι το φθινόπωρο να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος. Οχι όμως και το ενοίκιο. «Μπορεί να βρεθώ στο δρόμο ανά πάσα στιγμή. Η σπιτονοικοκυρά μου έδειξε κατανόηση. Μήνες έχω να πληρώσω το ενοίκιο. Είχα υποσχεθεί πως θα φύγω μέχρι τον Απρίλιο. Τελικά με άφησε να μείνω και τις γιορτές. Τώρα όμως πρέπει να αφήσω το σπίτι, υποχρεώνομαι».

    Οταν έγινε μητέρα, στα 20, αναγκάστηκε να αφήσει τη σχολή κομμωτικής στον ΟΑΕΔ «ένα χρόνο πριν πάρω το χαρτί». «Ηθελα να τελειώσω το λύκειο, αλλά ο πατέρας μου επέμενε να σταματήσω στο γυμνάσιο και να βρω δουλειά. Πέρασα δύσκολα παιδικά χρόνια. Ευτυχώς έχω ακόμα στο πλευρό μου τη μητέρα μου. Ο,τι μπορεί μας δίνει. Αλλά δεν μπορεί και πολλά. Ζω με 150 ευρώ το μήνα. Ευτυχώς γράφτηκα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Γλυφάδας και παίρνω από εκεί πάνες και γάλα. Τα εμβόλια τα κάνουν στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού».

    Η απόφαση του συντρόφου της να φύγει από το σπίτι, έφερε κι άλλες δυσκολίες. «Πριν πήγαινα και δούλευα ως διανομέας φυλλαδίων. Μου έλεγε "καλά, πας για τέσσερα ευρώ και δουλεύεις;". Τι να έκανα; Ούτε αυτά δεν είχαμε. Εκείνος δεν δούλευε, δεν νοιαζόταν για τα παιδιά, δεν τα έχει καν αναγνωρίσει». Κραυγή αγωνίας: «Τώρα αν δεν βρω ένα σπίτι, να γράψω τα κορίτσια στον παιδικό σταθμό, δεν μπορώ να πάω για δουλειά. Πού θα τα αφήσω;» Στιγμές απόγνωσης: «Εχουμε μείνει χωρίς φαγητό. Χωρίς τίποτα. Υπήρχε βδομάδα που μέσα στο ντουλάπι είχα μόνο ένα πακέτο μακαρόνια σκέτα. Τάπερ από τη γειτόνισσα, μοιρασμένο στα τρία. Πέρασε άλλη μια ημέρα».

    Τότε έμαθε για την κοινωνική υπηρεσία του δήμου Γλυφάδας και απευθύνθηκε, όπως λέει, στην κοινωνική λειτουργό. «Μου είπαν ότι θα μου τηλεφωνήσουν. Δεν με πήρε ποτέ κανείς. Τηλεφώνησα στο Χαμόγελο του Παιδιού, μου έδωσαν τρεις αριθμούς από τρεις ξενώνες. Κατάφερα να βρω τους υπεύθυνους από τον έναν. "Κάντε μία αίτηση" μου είπαν, "κι αν εγκριθεί, θα μπείτε". "Μα θα μείνω στο δρόμο" τους είπα. Δεν έκαναν πίσω. Ξεκίνησα να μαζεύω τα χαρτιά. Κάθε πρωί, με τα παιδιά μαζί, μέσα στο σπασμένο καρότσι. Τρένα, τρόλεϊ, λεωφορεία, έσπασε κι αυτό, και τώρα με δυσκολία μετακινούμαι. Πέρασα βδομάδες στο δρόμο μέχρι να μαζέψω όλα τα χαρτιά από τον δήμο και την εφορία, μέχρι να κάνουμε όλες τις ιατρικές εξετάσεις που ζητάνε. Τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Φοβάμαι για το σήμερα και για το αύριο. Θα ήθελα να βρεθεί ένα σπίτι για μένα και σιγά σιγά θα σηκωθώ στα πόδια μου. Είμαι νέα και έχω όρεξη για δουλειά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καντε μέχρι τις εκλογές αφιερωμα σρην διαφθορά της Ε.Ε

    το ευρωκοινοβούλιο επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να εξασφαλίσει ότι οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από όργανα της ΕΕ και όχι από τρίτους παρατηρητές – στη λογική Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει και ο Γιάννης ελέγχει και το λογαριασμό. Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι κομισάριοι και το ευρωκοινοβούλιο επιθυμούν να ελέγχονται μόνο από όργανα όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η οποία στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι οργάνωσε την επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων σκανδάλων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του πρώην επιτρόπου Υγείας Τζον Ντάλι, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε σε υπόθεση δωροδοκίας ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό του λόμπι της καπνοβιομηχανίας. Την υπόθεση ανέλαβε τότε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, που κατηγορήθηκε ότι έκανε ότι περνούσε από ο χέρι της ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες για τους υπεύθυνους αξιωματούχους της ΕΕ. Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια, στον πυρήνα της διαφθοράς των οργάνων της ΕΕ βρίσκεται πλέον η λεγόμενη διαδικασία του τριαλόγου (trialogue – λογοπαίγνιο με το διάλογο στον οποίο συμμετέχουν τρία μέρη). Πρόκειται για τις άτυπες επαφές που έχουν, κεκλεισμένων των θυρών, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της Κομισιόν και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις οποίες προετοιμάζουν τη συζήτηση για όλες τις αποφάσεις της ΕΕ με το πρόσχημα ότι πρέπει αν εξοικονομήσουν χρόνο από τις επίσημες συνόδους. Στην πραγματικότητα ο «τριάλογος» έχει μετατραπεί στην βασική κερκόπορτα μέσω της οποίας τα λόμπι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε κρίσιμα θέματα όπως ο έλεγχος των εκπομπών καυσαερίων ή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των φορολογούμενων. Πρόκειται ουσιαστικά για εκείνα τα θέματα, που αν συζητούνταν ανοιχτά, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της ένωσης, θα προκαλούνταν πανευρωπαϊκή κατακραυγή. Από την πλευρά της η οργάνωση Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO) αποκάλυψε πρόσφατα ότι μόνο ο χρηματοπιστωτικός τομέας απασχολεί 1.700 λομπίστες οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να «εξαγοράσουν» τη συνείδηση της ΕΕ – δηλαδή τριάντα φορές περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό όλων των συνδικάτων, των ΜΚΟ και των ομάδων προστασίας καταναλωτών που ασχολούνται με τη λειτουργία της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε υπάλληλο της ευρωπαϊκής ένωσης, που ασχολείται με ζητήματα τραπεζών, αντιστοιχούν τέσσερις εκπρόσωποι λόμπι οι οποίοι επιχειρούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του, πάντα σε βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Χωρίς αυτή τη συνεχή πίεση είναι αμφίβολο εάν οι τράπεζες θα είχαν καταφέρει να μετατρέψουν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 σε δημοσιονομική αναγκάζοντας όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να «διασώσουν» τα τραπεζικά ιδρύματα στέλνοντας εκατομμύρια Ευρωπαιους πολίτες στη εξαθλιωση και στο θανατο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μιλήστε εντατικά για την διαφθορά στην Ε.Ε και αφήστε την εγχώρια. ..



    Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικά χρόνια η βρετανική εφημερίδα Sunday Times χρειάστηκε μόλις μερικές ημέρες για να ξεσκεπάσει μια τέτοια περίπτωση στέλνοντας δημοσιογράφους της να προσποιηθούν ότι προέρχονται από κάποιο λόμπι και θέλουν να εξαγοράσουν κάποιο ευρωβουλευτή. Μέσα σε λίγες ημέρες είχαν εντοπίσει το πρώτο τους θύμα στο πρόσωπο του Αυστριακού Ερνστ Στράσε, ο οποίος δέχθηκε μπροστά σε κρυφή κάμερα να λάβει 100.000 ευρώ σαν αμοιβή για να προωθήσει συγκεκριμένες τροπολογίες. Ο Στράσε καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης αφήνοντας όλους να αναρωτιούνται πόσοι δεκάδες οι εκατοντάδες άλλοι ευρωβουλευτές είναι ελεύθεροι απλώς επειδή δεν έτυχε να χτυπήσουν τη δική τους πόρτα οι δημοσιογράφοι των Sunday Times. H κατάσταση αυτή, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αντικατοπτρίζεται πλέον και στην εικόνα που σχηματίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες για την ΕΕ. Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές η εμπιστοσύνη των πολιτών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έπεσε κάτω από το 30%, από το 57% που βρισκόταν την Άνοιξη του 2007, πριν ξεσπάσει δηλαδή η χρηματοπιστωτική κρίση -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε ερώτηση για το ποια κόμματα εννοεί ο κ. Γλέζος αποκλείει τo Λαϊκό Σύνδεσμο (NAZI), ωστόσο δεν κάνει το ίδιο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Αν μετανιώσουν, εάν αλλάξουν στάση και θελήσουν να βοηθήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς, γιατί όχι;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος. ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; YOU STUPID ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Why ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Poor you !!! NOT a bit it !!! NOOOOOOOOOOOO !!!!! Alright Mister ;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Και λέω δυστυχώς γιατί θα ξεφτιλιστεί παντελώς τώρα στα γεροντάματα. Δεν έχει καν την ευπρέπεια να σκεφτεί αυτό που λέγαν πάντα οι παλιοί του σύντροφοι: τα στερνά τιμούν τα πρώτα!

      Διαγραφή
  21. Κυριε Καζακη ηθελα να σας ρωτησω εαν θα κατεβουν δημαρχοι με το Επαμ και που μπορω να δω πληροφοριες για τον δημο που κατοικω?Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικοινωνήστε με τους οικείους πυρήνες του ΕΠΑΜ, είτε με τα κεντρικά για περισσότερες πληροφορίες

      Διαγραφή
  22. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται ντροπή η εθνική μας καταγωγή! Πολλές φορές έχω ακούσει από στελέχη του ΕΠΑΜ να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι εθνικιστές! Λες και υπάρχει θερμόμετρο μέτρησης της αγάπης για την πατρίδα! Αν πάει λίγο παραπάνω καίγεσαι!!! Να, ένας λόγος που δεν μπορώ να συμμετέχω στο ΕΠΑΜ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εθνική καταγωγή ενός λαού είναι ο εθνισμός του και εκφράζεται με τον πατριωτισμό του. Ο εθνικισμός είναι η πίστη σ' ένα μεταφυσικό περιούσιο έθνος, που ταιριάζει περισσότερο σε ταλμουδιστές και εκφράζεται από όσους αδυνατούν να αντιληφθούν ότι το έθνος είναι η ιστορική συνέχεια ενός λαού και το πολιτισμικό φορτίο που φέρει. Ο εθνικισμός είναι ξενόφερτη ιδεολογία και μας ήρθε από την Δύση στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου. Τότε άρχισε να εμφανίζεται κι ο όρος στα γραπτά της διανόησης και μάλιστα της φραγκολεβαντίνικης, όπως ονομαζόταν τότε. Ο όρος πατριώτης ήταν και παραμένει ο ιστορικός όρος που απηχεί την σύνδεση κάποιου με τα πατρώα του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γι' αυτό και οι ΕΠΑΜίτες δεν είναι εθνικιστές, αλλά πατριώτες. Ο εθνικιστής δεν είναι πατριώτης. Δεν ξέρει τι σημαίνει λαός και υπεράσπιση της πατρίδας που μαζί συνθέτουν την ιστορική έννοια έθνος. Ο εθνικιστής είναι επιρρεπής στην επιβολή της δικής του αντίληψης για το έθνος πάνω στον λαό, γι' αυτό και ιστορικά αποτέλεσε τον προθάλαμο του φασισμού και του ναζισμού.

      Διαγραφή
  23. 11/5/2014
    Γλέζος: “Κατάσχεση καταθέσεων και εισοδημάτων κάνει ουσιαστικά η κυβέρνηση εδώ και δυο χρόνια , μίλησα για εθελοντικό δανεισμό”

    Καλα, το πρωτο είναι πολυ σωστό με την απλη κοινή λογική.

    Για το δεύτερο , ποιος ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ θα ανταλλάξει τα χρηματα του με ομολογα 10,20,50 ετών?

    Παει καλά ο παπους? που ζει? Ξέρει τι σημαινει αυτα που λεει 'η τα λεει για να ΚΡΥΨΕΙ αυτό που πιστευει αλλα δεν εχει τα αρχιδ.... να το πει ??

    Νομίζω πως ειναι το δευτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είτε δεν έχει ιδέα, είτε προσπαθεί να κρύψει τις αληθινές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως εντός ευρωζώνης με όλες τις διευκολύσεις να ελευθερίες στην κίνηση κεφαλαίου και χρήματος, η φορολογία δεν μπορεί παρά να αφορά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Δηλαδή στα εισοδήματα που το νοικοκυριό τα χρειάζεται για να ζήσει και δεν το "παίρνει" να τα βγάλει έξω. Επομένως, πρόσθετη φορολόγηση εντός του ευρώ και της ευρωζώνης δεν μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε άλλο εκτός από νέα φοροεπιδρομή στα λαικά εισοδήματα. Ότι κι αν λένε οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου κι άλλα τέτοια αντικαπιταλιστικά χωρίς αντίκρυσμα. Από την στιγμή που επιμένουν μέσα στην ευρωζώνη, φορολογία σημαίνει ένα πράγμα: φορολογία των λαικών στρωμάτων. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει κοροϊδία.

      Διαγραφή
  24. ΦIΛOI MOY KAΛOI !!
    1. " ΠAΛIA EΛΛAΔA", "NEA EΛΛAΔA", "NEA EΠOXH" KAI KAI KAI KAI ... !! AYTEΣ OI "ENNOIEΣ" EINAI ΨEYTIKEΣ KAI EK TOY ΔIABOΛOΠONHPOY !!
    2. ΣTHN EΛΛAΔA, ΣTHN EΛΛAΣ, XΩPA MONO MIA KAI MONO MIA ENNOIA H "ΠPAΓMATIKH EΛΛAΔA" !! AYTH EINAI H EΘNIKH IΣTOPIKH ΣYNEIΔHΣIΣ (E.I.Σ.) !!
    3. ΠPEΠEI NA KANOYMAI THN PIZIKH TOMH ME TO EΦIAΛTIKO ANΘEEΛΛHNIKO AΠOIKIOKPATIKO BPΩMOΣYΣTHMA THΣ ΞENOΦEPTHΣ ΔIAKYBEPNHΣHΣ ΠOY EXEI KATAΣTPEΨH THN XΩPA ΠOY KYBEPNA ME ΞENEΣ ΠΛATEΣ AΠO TON ΔEKEMBPIO TOY 1944 MEXPI KAI TΩPA-ΣHMEPA !!!
    4. AΛΛOIΩΣ MHN THN .... ΨAXNETAI !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εχω την εξής απορία: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης σε ό, τι αφορά την Ελλάδα ειναι η συνέχεια της δανειακής σύμβασης του 2010 με τα κράτη μελη της ευροζώνης; Δηλαδή έχει "αναλάβει" τα 240 δισ χρέος που αρχικά "ανέλαβαν" τα κράτη ; [φαντάζομαι εξυπακούεται οτι εαν ισχύει προφανώς μπορεί και να επιβάλλει μνημόνια με αλλο όνομα, απλά όπως σωστά φωνάζεις η ουσία στις "συμφωνίες" του 2010 ειναι η δανειακή σύμβαση]

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κράτη δάνεισαν την Ελλάδα γύρω στα 63 δις ευρώ του πρώτου πακέτου. Τα υπόλοιπα προήλθαν από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, που σήμερα δεν υπάρχει γιατί το διαδέχθηκε ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας. Σήμερα ολόκληρο το χρέος που μηχανισμού στήριξης έχει περάσει στην διαχείρηση του ΕΜΣ. Σ' αυτόν χρωστάμε κι όχι στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

      Διαγραφή
    2. Επιτέλους τα ξέμπλεξα στο μυαλό μου. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  26. Κε Καζακη που ασκειτε κριτικη στο Συριζα?Γιατι σκεφτομουν να ψηφισω Συριζα και θα ηθελα να γνωριζω που τα σημεια κριτικης σας στο Συριζα!Ευχαριστω
    Γιωργος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέστε μου τι λέει για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και τη δημοκρατία; Πέστε μου πώς σκέφτεται να μειώσει δραστικό το χρέος; Πέστε μου πώς σκέφτεται να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και τα λαικά εισοδήματα μέσα στο ευρώ, χωρίς νέα χρέη και πρόσθετες υποθήκες; Πέστε μου πώς θα συντάξει προϋπολογισμό τώρα που έχει επιβληθεί το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο αναθέτει στην Ευρωπαική Επιτροπή την σύνταξη του προϋπολογισμού; Πέστε μου πώς θα διαπραγματευτεί το χρέος με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν η συνθηκη ιδρυσής του απαγορεύει την παραμικρή τροποποίηση, αλλαγή ή μορατόριουμ για όλες τις χρηματοδοτήσεις του ΕΜΣ (άρθρο 32, παρ. 8); Πέστε μου πώς θα μπορέσουμε να έχουμε δημοκρατία, όταν η χώρα τελεί υπό καθεστώς κατοχικών δεσμεύσεων από τους δανειστές, στο οποίο δεν αντιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά λέει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί; Πέστε μου πώς θα φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο όταν εντός του ευρώ υπάρχει πλήρης ελευθερία εξαγωγής κεφαλαίου; Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθει στην κυβέρνηση με αυτοδυναμία και μετά αν θέλετε ψηφίστε τον. Προσέξτε μόνο μην τυχόν και διώχνοντας τους μεν, φέρετε τους δε και συνεχίσουν μια από τα ίδια. Μην επιτρέψε στον ΣΥΡΙΖΑ να αλωνίσει γιατί μετά θα είναι ανεξέλεγκτος και θα το πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά.

      Διαγραφή
    2. Κυριε Καζακη εαν πατε για ευρωβουλευτης,στις εκλογες θα μπορεσετε να μπειτε στη Ελληνικη βουλη εαν σας ψηφισουμε?Σορρυ που δεν εχω ιδιαιτερη γνωση,αλλα πιστευω πως θα ησασταν πιο χρησιμος στη Ελληνικη βουλη,εαν και ηδη ειστε ενας απο τους σταυρους που θα βαλουμε και στην Ευρωβουλη.

      Διαγραφή
  27. Κε Καζάκη μπορείτε να μας ενημερώσετε αν τα δάνεια που έιχαν εκδώσει οι τράπεζες (τα εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο παραδώθηκαν στην ΕΚΤ πήραν ρευστότητα οι τράπεζες) και έληγαν το 2013,πληρώθηκαν απο το ελληνικό δημόσιο? και αν ναι πέρασαν στο χρέος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αξιότιμε κύριε Καζάκη,
    διάβασα το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σας και θα ήθελα να σας απευθύνω δύο ερωτήματα :
    1) ΄΄Σε συνθήκες αποπληθωρισμού το χρήμα ακριβαίνει ακόμη και για τις τράπεζες ακόμη και με μηδενικό διατραπεζικό επιτόκιο. Το αποτέλεσμα είναι να γιγαντώνει η έλλειψη χρήματος από την αγορά και δημιουργείται ένα σπιράλ συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης. Αυτό το σπιράλ λέγεται δίνη αποπληθωρισμού.''

    Γιατί το χρήμα ακριβαίνει ακόμη και για τις τράπεζες;

    2) ΄΄ Κάθε δολάριο δανεικό που δεν επιστρέφεται αποκτά μεγαλύτερη αξία, και αν η υπερχρέωση με την οποία ξεκινήσαμε ήταν αρκετά μεγάλη, η εκκαθάριση των χρεών δεν μπορεί να συμβαδίσει με την πτώση των τιμών που προκαλεί. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση χρέους. Ενώ μειώνει τον αριθμό των χρεωστούμενων δολαρίων, μπορεί να μην το κάνει τόσο γρήγορα όσο θα αυξάνει την αξία του κάθε δολαρίου που είναι χρεωστούμενο… ''

    Γιατί ενώ μειώνουμε τον αριθμό των χρεωστούμενων δολαρίων( ευρώ) το χρέος δεν θα μειωθεί. Δεν είναι ονομαστικό το χρέος;

    Αναμένω την απάντηση σας και ευχαριστώ εκ τω προτέρων για το χρόνο σας.

    Ο Ταμίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή