Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Σχετικά με την αγωνία πολλών για τις συνεργασίες.

Πολλοί καλούν το ΕΠΑΜ και τη Συμμαχία Ανατροπής να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλα κόμματα και σχηματισμούς εκτός κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της κ. Κωνσταντοπούλου. Δικαιολογημένη η ανησυχία – μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα – και αυτονόητη η προτροπή. Τουλάχιστον για τη Συμμαχία Ανατροπής και το ΕΠΑΜ.

Από τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησαν οι προσπάθειες τόσο του ΕΠΑΜ, όσο και της Συμμαχίας Ανατροπής για διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με άλλα σχήματα και κόμματα που κατέβηκαν στις εκλογές και βρέθηκαν εκτός κοινοβουλίου. Οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται, αλλά ας μην τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες, ούτε αυταπάτες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα σχήματα αυτά επέλεξαν πριν τις εκλογές να κατέλθουν με το δικό τους μπαϊράκι. Το επέλεξαν συνειδητά, απορρίπτοντας κάθε πρόταση, κάθε προτροπή για συνεργασία εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Τις περισσότερες φορές με την επίκληση ιδεοληψιών, χυδαίων και συκοφαντικών δικαιολογιών. Μια τακτική που συνέχισαν αρκετοί απ’ αυτούς και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Έτσι, ουρανοκατέβατοι, κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι, οι οποίοι επί 13 ολόκληρα χρόνια τώρα δεν πήραν καν μυρωδιά για το ξεπούλημα της χώρας, διακινούσαν αθλιότητες και μας ζητούσαν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, αλλά και επαγγελματικά διαπιστευτήρια. Τους επιβράβευσαν οι ψηφοφόροι τους. Επιβράβευσαν τη χυδαιότητα με την οποία αντέκρουσαν κάθε πρόταση συνεργασίας και συμπαράταξης.

Ο λόγος είναι απλός, για όποιον τουλάχιστον έχει μυαλό. Δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για τη χώρα και το λαό, όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Κι έτσι έναντι μιας έντιμης, ανοιχτής και ισότιμης συνεργασίας μακριά από διαχωρισμούς αριστεράς-δεξιάς, πιστών και απίστων, έθεσαν τα δικά τους ιδεοληπτικά και ιδιοτελή κριτήρια.

Τα λέμε όλα αυτά, όχι για να κρατήσουμε μανιάτικο, αλλά για να είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά η Συμμαχία Ανατροπής πιστή στην υπόσχεσή της να συνεχίσει τον αγώνα για διεύρυνσης της συνεργασίας, έβαλε στην άκρη τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες που κατά κόρον ορισμένοι εκτόξευσαν εναντίον της και ξεκίνησε εκ νέου την προσπάθεια για διεύρυνση της συνεργασίας. Με όλους εκτός της Νίκης, η οποία, αφενός, δεν θέλει κανενός είδους συνεργασία και, αφετέρου, δεν υπάρχει κανενός είδους βάση για συζήτηση, όχι μόνο γιατί ο καισαροπαπικός σεχταρισμός της προσβάλει βάναυσα το δημοκρατικό, πατριωτικό και θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, αλλά ζητά εκτός όλων των άλλων σκοταδιστικών, να τεθούν υπό καθεστώς αναγκαστικής εργασίας οι δανειολήπτες επαναφέροντας το φεουδαρχικό θεσμό corvée της παπικής δύσης.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Με την κ. Κωνσταντοπούλου βρεθήκαμε μετά από δική της πρωτοβουλία δυο ημέρες πριν από την οριστική κατάθεση ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο. Στις 27 Απριλίου συγκεκριμένα. Είχε προηγηθεί συνάντηση κλιμακίου της Πλεύσης Ελευθερίας και της Συμμαχίας Ανατροπής, με πρωτοβουλία της δεύτερης, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας. Τότε μας είχε προταθεί να ενταχθούμε ως φυσικά πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της Πλεύσης και φυσικά ως εκ τούτου να πάψει να υπάρχει η Συμμαχία, αλλά και τα κόμματά της. Αρνηθήκαμε όλοι ομόφωνα.

Γι’ αυτό και μας παραξένεψε το γεγονός ότι προσωπικά η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Συμμαχίας Ανατροπής. Στη συνάντηση εκείνη το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό. Τότε συμφωνήσαμε καταρχήν να βρεθούμε ξανά μετά τις εκλογές – ανεξαρτήτως αποτελέσματος – για να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε - γιατί, όπως είπε η ίδια, δεν διαφέρουμε ουσιαστικά ούτε σε θέσεις, ούτε σε προθέσεις.

Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές άρχισαν οι προσπάθειες οι δικές μας για να βρεθούμε, όπως είχαμε συμφωνήσει. Δεν ευοδώθηκε καμιά - μέχρις στιγμής - προσπάθειά μας. Κι αυτό γιατί η κ. Κωνσταντοπούλου δεν ανταποκρίθηκε σε καμιά από τις προσπάθειές μας. Δεν ανταποκρίθηκε ούτε καν σε δικούς της υποψηφίους, οι οποίοι όπως μας ενημέρωσαν της τόνιζαν την ανάγκη για συνεργασία με τη Συμμαχία Ανατροπής.

Στη συνέντευξη μάλιστα που έδωσε την Τετάρτη ήταν μια άλλη Κωνσταντοπούλου απ' αυτήν που συναντήσαμε προεκλογικά. Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μόνο η Πλεύση, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξής της μας έκανε εντύπωση πώς δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα τεράστια και εξαιρετικά επείγοντα οικονομικά, δημοκρατικά και εθνικά ζητήματα που καίνε αυτή τη στιγμή την πατρίδα και το λαό μας.

Από κει και πέρα, εμείς διατηρήσαμε και διατηρούμε τις πόρτες μας ανοικτές, αλλά εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω το λάθος που δεν έκανα το 2014, όταν μου είχαν προτείνει να ενταχθώ ως «συνεργαζόμενος» στα ψηφοδέλτια του τότε αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Έχω αρκετή πείρα και γνώση για να ξέρω από τώρα που θα οδηγήσουν αυτού του είδους οι επιλογές.

Αφήστε δε που αυτή τη φορά δεν μου έγινε καμιά ανάλογη πρόταση. Και δεν έγινε γιατί εικάζω ότι δεν είμαι διαθέσιμος προς πολιτική βρώση.

Γνωρίζουμε επίσης ότι στην πόρτα της κ. Κωνσταντοπούλου έχει σχηματιστεί ουρά από όλους εκείνους που είναι διατεθειμένοι να φιλήσουν το δαχτυλίδι, όπως στο Νονό του Κόπολα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια της Πλεύσης. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία.

Όσο για τον κ. Λαφαζάνη μας ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι δεν θέλει κανενός είδους συνεργασία προσωπικά με τον υποφαινόμενο, την ίδια ώρα που δαπάνησε σχεδόν όλη την εβδομάδα για να ικετεύει την κ. Κωνσταντοπούλου να τον δεχθεί ως πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο της Πλεύσης. Κι ας εμφανίζεται ως επικεφαλής άλλου κόμματος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά γνωρίζω ότι δεν είναι ο μόνος.

Σε ανάλογες συζητήσεις βρίσκεται κι ο κ. Κούβελας, όπως μας πληροφόρησαν στελέχη της κ. Κωνσταντοπούλου, που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας της Πλεύσης με τη Συμμαχία. Ο κ. Κούβελας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, συζητά να ενταχθεί ως πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο της Πλεύσης, μαζί με κάνα δυο άλλους δικούς του, εγκαταλείποντας το κόμμα με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές. Αν και μας ενημέρωσαν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει αποδεχθεί καταρχάς την πρόταση του κ. Κούβελα, εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε είμαστε σίγουροι για το τι τελικά θα ευοδωθεί απ' όλα αυτά. Το σίγουρο είναι ότι συνεργασία με διακριτές πολιτικές ταυτότητες δεν μπορεί να υπάρξει - τουλάχιστον μέχρις στιγμής - γιατί πολύ απλά δεν το θέλει, ούτε το χρειάζεται για το είδος της αντιπολίτευσης που έχει κατά νου η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Κούβελας μετά την κ. Κωνσταντοπούλου ήρθε σε συνάντηση και με τη Συμμαχία Ανατροπής. Αν και δεν μας ενημέρωσε για τις επαφές του – τις οποίες ήδη γνωρίζαμε – με την Πλεύση, μας ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε μια συνεργασία που θα του εξασφαλίσει το 4,5%. Αλλιώς, οτιδήποτε άλλο αποτελεί – έμμεση έστω - ενίσχυση του Μητσοτάκη. Φυσικά δεν μας διευκρίνισε γιατί άραγε μ’ αυτή τη λογική δεν ήταν – έμμεση έστω – ενίσχυση του Μητσοτάκη και η δική του αυτόνομη κάθοδος στις πρόσφατες εκλογές; Εκτός κι αν πίστευε ότι «από χέρι» το κόμμα του έμπαινε στη Βουλή.

Πρόταση συνεργασίας ήρθε και από τον κ. Εμφιετζόγλου, ο οποίος μας είπε ότι αν τεθούμε υπό την ηγεσία του θα «βάλει τα χρήματα» για να κατέβουμε όλα τα «πατριωτικά σχήματα» από κοινού στις επερχόμενες εκλογές υπό την κοινή επωνυμία Πατριωτική Ένωση. Σε εκλόγιμες θέσεις θα τεθούν αποκλειστικά οι επικεφαλής των «πατριωτικών σχημάτων».

Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι αυτόν τον πατριωτισμό επί μισθώσει, δηλαδή τον επί χρήματι πατριωτισμό και ούτε με αφορά. Ο κ. Εμφιετζόγλου θέλησε να μας εξαγοράσει και φυσικά εμείς αρνηθήκαμε, μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε απολογητές, ή συνοδοιπόροι ενός από τους πλέον γνωστούς διαπλεκόμενους μεγαλοεργολάβους στο όνομα κανενός κάλπικου πατριωτισμού.

Η Συμμαχία Ανατροπής, όπως και η ραχοκοκαλιά της, το ΕΠΑΜ επιμένει στην ανάγκη ανοιχτών και ισότιμων συνεργασιών στην προσπάθεια να ενωθεί ο λαός στα βασικά αιτήματα του πατριωτισμού και της δημοκρατίας. Δεν καταθέτουμε τα όπλα, δεν επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο του κοινοβουλευτικού κρετινισμού, που νομίζει ότι όλα λύνονται με την απλή παρουσία μας στη Βουλή.

Επιμένουμε γιατί γνωρίζουμε ότι τη μοναδική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα αυτή την ύστατη στιγμή είναι μια κοινοβουλευτική ομάδα ικανή να επικαλεστεί και να εφαρμόσει στην πράξη και με κάθε προσωπικό και συλλογικό κόστος το άρθρο 120 παράγραφος 4 του Συντάγματος εντός και εκτός Βουλής. Όταν οι δοτές πλειοψηφίες επιχειρήσουν τη νομιμοποίηση του εθνικού ακρωτηριασμού της χώρας, το βάθεμα της εμπλοκής μας στον παγκόσμιο πόλεμο των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της Ελλάδας.

Όλα τα άλλα είναι φούμαρα και καρδούλες καπαμά.

Στον αγώνα αυτό αναζητούμε και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε συνεργασίες. Όχι για να στρογγυλοκαθίσουμε στη Βουλή σαν όλους τους άλλους, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας επειδή καταγγείλαμε και καταψηφίσαμε απλά όσα επιλέγουν οι δυνάστες να κάνουν εναντίον της χώρας και του λαού. Αδιαφορώντας για ότι συμβαίνει και καταγγέλλοντας εκ του ασφαλούς και αφ' υψηλού τα πάθη ενός λαού που κινδυνεύει να εκλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου