Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους εκβιασμούς της Τουρκίας;

Όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας συνεχίστηκε το σκηνικό έντασης που είχε ξεκινήσει νωρίς την Παρασκευή στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο. Στρατός και αστυνομία έχουν αναπτυχθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, στη θέση Καστανιές Έβρου.
Πρόκειται για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι σύντομα – ίσως και εντός της ημέρας – θα γίνουν χιλιάδες, καθώς οι τουρκικές αρχές τους μεταφέρουν με τρένο στην Αδριανόπουλη και ύστερα τους οδηγούν στις Καστανιές. Μόλις τους οδηγήσουν στη «νεκρή ζώνη», τότε τους ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής προς Τουρκία κι επομένως η μόνη διέξοδος είναι να περάσουν στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, μετά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα αφήσει να περάσει κανένας αλλοδαπός τα ελληνικά σύνορα – μια δήλωση που ξεσήκωσε διθυράμβους της Γερμανικής φυλλάδας Bild, η οποία ως συνήθως αφιονισμένη ανέφερε ότι «η Ελλάδα ανέλαβε να φυλά τα ευρωπαϊκά σύνορα» – εξετάζει το συνολικό κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.
Την ίδια ώρα κατά χιλιάδες επιχειρούν να περάσουν τον Έβρο οι μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία. Σ’ όλα τα περάσματα του Έβρου παρατηρείται πρωτοφανής συνωστισμός, που θυμίζει 2015.
Το ίδιο και στην απέναντι ακτή από τα ελληνικά νησιά, που ήδη υποφέρουν από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγουν. Πάνω από 120 χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί σε αντίκρυ ακτές της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Πάντα με την αρωγή των Τουρκικών αρχών.

Η έξαρση του φαινομένου παρατηρείται μετά τη γνωστή επίσημη δήλωση των τουρκικών αρχών: «Η Τουρκία δεν πρόκειται πλέον να σταματήσει την είσοδο των Συριακών προσφύγων στην Ευρώπη, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα απάντησε την Παρασκευή στη δολοφονία 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επίθεση από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη βορειοδυτική περιοχή Idlib της Συρίας. Περισσότεροι ή λιγότεροι του 1 εκατ. Σύροι εγκατέλειψαν τον πόλεμο στο Idlib και ζουν σε στρατόπεδα κοντά στα τουρκικά σύνορα σε κακές συνθήκες,» σημείωνε χθες ο euobserver.
Πρόκειται για κραυγαλέα δημόσια παραδοχή εκ μέρους του τουρκικού κράτους ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως ομήρους προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις και να πετύχει γεωπολιτικούς στόχους. Γιατί λοιπόν δεν παίρνουμε μέτρα εναντίον της Τουρκίας; Γιατί η Ελλάδα δεν πρωτοστατεί σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας πρώτα και κύρια από τον ΟΗΕ, μιας και οι πράξεις της έρχονται σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου;
Αντί λοιπόν για μέτρα ενάντια στην Τουρκία και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανανέωση των κυρώσεων εναντίον του θύματος, δηλαδή εναντίον της Συρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκει κανένα λόγο για να ακυρώσει ή έστω να αναστείλει την περιβόητη συμφωνία της με το καθεστώς Ερντογάν, που έχει επιτρέψει στη γείτονα να γίνει επίσημα κράτος-δουλέμπορος μεταναστών και προσφύγων.
Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την εξάλειψη των μεταναστευτικών ροών παραμένει αμετάβλητη και άθικτη, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επισήμως ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική, καμία αλλαγή στην επίσημη θέση,» ανέφερε ο Πέτρος Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες χθες Παρασκευή (euobserver, 28 Φεβρουαρίου).
Κι από τη στιγμή λοιπόν που δεν βρίσκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίποτε το επιλήψιμο στη συμπεριφορά της Τουρκίας, ώστε έστω να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις των δις ευρώ προς αυτήν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει να αναχαιτίσει τις ροές δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών από την Τουρκία στα σύνορα της Ελλάδας. Τι θα συμβεί; Χιλιάδες πρόκειται να πεθάνουν είτε από τις δυνάμεις αποτροπής στα σύνορα, είτε από τον ποταμό Έβρο, είτε θα θαλασσοπνιγούν για να γεμίσουν ακόμη μια φορά οι ακτές των νησιών μας στο Αιγαίο από πτώματα.
Κι όταν συμβεί αυτό, ποιόν θα κατηγορήσουν οι ΜΚΟ και οι τόσο φιλάνθρωποι Ευρωπαίοι εταίροι και φίλοι μας; Ποιόν άλλον; Αυτούς που κατηγόρησαν και την πρώτη φορά που κάτι ανάλογο συνέβη, τους Έλληνες. Όπως τότε που κυκλοφορούσαν την φωτογραφία ενός αδικοπνιγμένου 4χρονου αγοριού, που υποτίθεται ότι είχε ξεβράσει η θάλασσα σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά. Λέμε υποτίθεται για η φωτογραφία είχε σκηνοθετεί από γνωστή ΜΚΟ.
Κι όλα αυτά για να επιτραπεί ελεύθερα το σαφάρι των ΜΚΟ με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και για να επιβληθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετέτρεψε την Ελλάδα και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου σε τόπους εγκλωβισμού και στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κίνηση αυτή της Τουρκίας; Το κλείσιμο των συνόρων έχει αποδειχθεί ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δεν πρόκειται να αναχαιτίσει τις ροές, όσες ζωές κι αν χαθούν κατά το πέρασμα.
Πρέπει εδώ και τώρα να ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι πλέον δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκία και ότι θα προβεί σε άμεσες κυρώσεις εναντίον της γείτονος.
Να επιβληθούν ποινές και πρόστιμα σε οποιοδήποτε φορτίο κινείται από και προς Τουρκία διαμέσου ελληνικού εθνικού χώρου.
Να εξορμήσει το λιμενικό μαζί με το πολεμικό ναυτικό σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα σκάφη που κινούνται υπό τουρκική ναύλο, ή σημαία.
Να καταγγελθεί η Τουρκία στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας ότι με την εξώθηση να περάσουν μαζικά αλλοδαποί τη θάλασσα ανάμεσα στις ακτές της και τα ελληνικά νησιά καταπατά τις συνθήκες SOLAS και SOAR, όπως και κάθε έννοια ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και επομένως θα πρέπει οι ακτές και οι λιμένες της να κηρυχθούν ως ανασφαλείς με τρομακτικό κόστος για το εμπόριο και τον τουρισμό της γείτονος.
Τέλος, η Ελλάδα οφείλει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλλοντας την Τουρκία όχι μόνο για επίσημο trafficking μεταναστών και προσφύγων, αλλά και για αξιοποίηση των ροών αυτών ως μέσο άσκησης υβριδικού πολέμου εναντίον της.
Όσο για τις μάζες που στέλνει η Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα, μπορούμε κάλλιστα να τις αντιμετωπίσουμε όχι με χημικά και όπλα, αλλά μ’ έναν πολύ καλύτερο, αποτελεσματικότερο και βαθιά ανθρωπιστικό τρόπο.
Εφόσον πρόκειται, κατά δήλωσή τους και δήλωση της Τουρκίας, για πρόσφυγες από την Σύρια, τότε θα μπορούσε άνετα η χώρας μας – τηρώντας τα διεθνώς προβλεπόμενα, αλλά και σε άμεση συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – να φροντίσει την επαναπροώθησή τους στη Συρία σε συνεννόηση με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
Όποιοι απ’ αυτούς δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στη Συρία, στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί και έχει καταλαγιάσει ο πόλεμος, τότε με ταχύτατες διαδικασίες των λίγων ωρών στα σύνορα θα μπορούσε κάλλιστα να τους παρασχεθεί άσυλο ως πρόσφυγες και οι ελληνικές αρχές να τους διευκολύνουν προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα προς όποια κατεύθυνση οι ίδιοι θέλουν.
Με την υπενθύμιση μόνο ότι αν προτιμήσουν να μείνουν στην Ελλάδα, τότε θα επανεξεταστεί η χορήγηση προσφυγικής ιδιότητας και θα διερευνηθούν ενδελεχώς σε συνεργασία με τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, οι λόγοι που τους κάνουν να μην θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ας μην τολμήσει λοιπόν κανείς να πει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση ροών που εκβιαστικά δημιουργεί η Τουρκία.
Βέβαια, ο τρόπος αυτός «σκοντάφτει» στα συμφέροντα της ΕΕ, του κυκλώματος δουλεμπορίας και ΜΚΟ, όπως και της Τουρκίας, αλλά είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μην υποστεί η χώρα μας τα χειρότερα.

2 σχόλια:

  1. Χαιρόμαστε που διαβάζω ένα ψύχραιμο άρθρο μετά από τόσες μέρες υστερίας, κ. Καζάκη.
    Θα ήθελα να ρωτήσω, αυτό που κάνει η Τουρκία στον Έβρο και τα νησιά, δεν είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας; Κι επίσης, αν συμφωνούμε ότι είναι, ποιος μπορεί να το καταγγείλει στον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς; Ένας πολίτης ή ένα κόμμα μπορεί; Ή μόνο ένα άλλο κράτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με δεδομένο οτι περισσότεροι απο τους μισούς λαθρομεταναστες ερχονται απο το Αφγανιστάν και απο άλλες χωρες εκτός Συρίας , το να επιδιώξουμε επαναπατρισμο των Σύριων δεν μοιάζει ουτε δραστική λυση ουτε και εύκολα εφικτή με τις διπλωματικές σχέσεις που έχουμε με τον Ασαντ . Λετε ακομα οτι η μετακίνηση όσων θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης σκοντάφτει στα συμφέροντα ΕΕ - κλειστά σύνορα έχουν οι άλλες χώρες της ΕΕ . Στο σημείο που βρισκόμαστε ούτε μονομερείς ενέργειες δεν μπούμε να κάνουμε αν οι χώρες προέλευσης δεν διευκολύνουν τον επαναπατρισμο και όσο οι ''πολιτισμένοι''κρατούν τα σύνορα τους κλειστά .. οι καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. με όλο το σεβασμό οι προτάσεις σας θυμίζουν ΚΚΕ ως προς τον ρεαλισμό τους Καλη δύναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή