Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντάσσεται με την Τουρκία στην πολεμική ανάφλεξη της περιοχής.

Μετά την ήττα και αποχώρηση των ταγμάτων ασφαλείας που έστειλε ο Μητσοτάκης στη Λέσβο και τη Χίο ως δυνάμεις κατοχής, προχωρά η δεύτερη φάση του πολέμου εναντίον των νησιωτών. Αποστέλλονται βαριά οπλισμένες δυνάμεις για μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις των πρωτεργατών.
Όπως ακριβώς έκαναν και πριν μερικά χρόνια στην περιοχή των Σκουριών της Χαλκιδικής, όπου μαυροντυμένες – χωρίς διακριτικά αστυνομίας, ή ενόπλων δυνάμεων – ομάδες βαριά οπλισμένων με πολεμικό φόρτο, εισέβαλαν ως δυνάμεις κατοχής σε σχολεία και σπίτια για να συλλάβουν όσους το χαφιεδολόι είχε στοχοποιήσει ως «πρωτεργάτες» της κινητοποίησης εναντίον των συμφερόντων της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.
Για να διευκολύνει την επέλαση των ομάδων αυτών η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισκέψεις στα επίμαχα νησιά, αφού πρώτα σκηνοθέτησε μια συνάντηση (ανύπαρκτου) διαλόγου με τους «τοπικούς άρχοντες» των νησιών, μακριά και ερήμην των νησιωτών. Με εξαίρεση τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, εναντίον του οποίου εκτυλίσσεται μια ολόκληρη εκστρατεία κατασυκοφάντησης, προκειμένου να αναγκαστεί σε παραίτηση.
Ο Μητσοτάκης αύριο θα επισκεφτεί τη Σάμο, την ίδια ώρα που μισθοφόροι και σύγχρονοι ταγματαλήτες θα απαγάγουν από τα σπίτια τους και από τα νησιά τους, όσους θεωρεί ο δωσιλογισμός ως «πρωτεργάτες». Η κυβέρνηση έχει αναλάβει αυστηρές δεσμεύσεις έναντι της Άγκυρας, του Βερολίνου και των Βρυξελλών ώστε να καμφθεί οριστικά η αντίσταση και να τσακιστεί το ηθικό των νησιωτών.
Κι ο λόγος είναι απλός. Όσο υπάρχουν Έλληνες στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου με διάθεση αντίστασης ενάντια στις εγχώριες δυνάμεις κατοχής, δεν μπορεί να προχωρήσει η μοιρασιά και να αλλάξουν χέρια τα νησιά. Όσο υπάρχουν Έλληνες στα νησιά, το Αιγαίο – ότι κι αν γίνει, ότι κι αν συμφωνούν πίσω από τις πλάτες του λαού οι δωσίλογοι των Αθηνών – θα παραμένει «ελληνική λίμνη».
Ο Μητσοτάκης και ο συρφετός που τον πλαισιώνει βιάζεται. Βιάζεται γιατί ο πόλεμος που προετοιμάζει η Τουρκία με τη συνηγορία των Ευρωπαίων και Αμερικανών πλησιάζει ταχύτατα.

Ποτέ ξανά τόσο τα νησιά στο Αιγαίο, όσο και ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν βρισκόταν τόσο κοντά στο ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου με πρωτοβουλία της Τουρκίας. «Τριάντα τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 32 άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή με ρωσική υποστήριξη του καθεστώτος Άσσαντ στο βόρειο-δυτικό Idlib της Συρίας την Πέμπτη, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Hatay, Rahmi Doğan. Ο κυβερνήτης Doğan επιβεβαίωσε αρχικά τον αριθμό των νεκρών ως εννέα, αλλά αργότερα αύξησε τον αριθμό στις 22, 29 και τελικά 33. Άλλοι 32 τραυματίες Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και λαμβάνουν θεραπεία σε νοσοκομεία, πρόσθεσε,» σημείωνε η Sabah χθες.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκατόμβη νεκρών στρατιωτών που υπέστη επίσημα η Τουρκία από την απαρχή της εισβολής της στα εδάφη της Συρίας. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι νωρίς σήμερα Παρασκευή πραγματοποίησε επιθέσεις πυραύλων σε στόχους στο κέντρο της Hama, στις βορειοδυτικές πόλεις Nubl και Zahraa, καθώς και εναντίον της ρωσικής βάσης στη Λατάκια, σε απάντηση της αεροπορικής επιδρομής του καθεστώτος Assad.
Σύμφωνα με την Τουρκία ο στρατός της χτύπησε επίσης στόχους του καθεστώτος Άσσαντ με πυροβολικό κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Idlib. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξουδετερώσει τουλάχιστον 1.709 στρατιώτες του καθεστώτος Assad καθώς και 55 άρματα μάχης, τρία ελικόπτερα, 18 τεθωρακισμένα οχήματα, 29 βαρέα πυροβόλα, 21 στρατιωτικά οχήματα, έξι αποθήκες πυρομαχικών, επτά όλμους και τέσσερα βαρέα σοβιετικού τύπου πολυβόλα DShK.
Τα στοιχεία αυτά διαψεύδονται από τη Συριακή πλευρά, αλλά και τη Ρωσική, οι οποίες δηλώνουν ότι αποκρούστηκαν όλες οι επιθέσεις των τζιχαδιστών, που επιχειρήθηκαν υπό την κάλυψη αρμάτων μάχης και πυροβολικού της Τουρκίας, χωρίς σοβαρές απώλειες από την μεριά της Συρίας και των συμμάχων της. Τα τουρκικά στρατεύματα ενεργούσαν μέσα σε "μονάδες μάχης" με τζιχαδηστές μαχητές στην επαρχία Idlib, όταν έγιναν στόχος μια αεροπορικής επιδρομή της κυβέρνησης της Συρίας την Πέμπτη, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Το κόστος της εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο με την Συρία αρχίζει να γίνεται δυσβάσταχτο για τον Ερντογάν και το καθεστώς του. Γι’ αυτό και χθες τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσημα ότι δεν απελευθερώνονται οι ροές Σύρων προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά και την Ευρώπη.
«Η Τουρκία αποφάσισε να μην σταματήσει πλέον να φτάνει στους πρόσφυγες της Συρίας από την ξηρά και τη θάλασσα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας στο Reuters την Πέμπτη, εν αναμονή της επικείμενης άφιξης προσφύγων από το Idlib της Συρίας, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί. Η τουρκική αστυνομία, οι υπηρεσίες ακτοφυλακής και οι αξιωματικοί της ασφάλειας των συνόρων έχουν διαταχθεί να σταματήσουν, πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος,» σύμφωνα με την Sabah, 28/2.
Να γιατί βιάζεται ο Μητσοτάκης να στήσει τα νέα κέντρα στα νησιά. Ακόμη κι αν χρειαστεί να χύσει αίμα αμάχων πολιτών στα επίδηκα νησιά.
Η απόφαση αυτή της Τουρκίας γίνεται με στόχο να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συνδράμει στρατιωτικά την επιχείρησή της στη Συρία. Όχι μόνο σε βάρος της νόμιμης κυβέρνησης Άσαντ, αλλά και της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ο Μακρόν, ο οποίος φρόντισε χθες να συνταχθεί στο πλευρό της Τουρκίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν καταδίκασε την Πέμπτη τις πρόσφατες εξελίξεις στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας ως «ανθρωπιστικό σκάνδαλο». Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte μετά από σύνοδο κορυφής στην ιταλική πόλη της Νάπολι, ο Macron δήλωσε: «Οι επιθέσεις του (Bashar) Assad και των υποστηρικτών του δεν είναι αγώνας κατά της τρομοκρατίας αλλά ανθρωπιστικού σκανδάλου.»
Πρόκειται για την Γαλλία του Μακρόν, που υποτίθεται ότι έστειλε το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle εναντίον της Τουρκίας, όπως έγραφαν και έλεγαν τα εγχώρια παπαγαλάκια της κακιάς συμφοράς.
Κι όχι μόνο αυτό. Πρέσβεις της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν έκτακτες συνομιλίες την Παρασκευή μετά από αίτημα της Τουρκίας με αφορμή τη δολοφονία των 33 Τούρκων στρατιωτών από το καθεστώς Άσσαντ στη βορειοδυτική Συρία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάν Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, η οποία επιτρέπει σε κάθε σύμμαχο να ζητήσει διαβουλεύσεις εάν αισθάνεται ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.
Καταλάβατε τι συμβαίνει; Βρισκόμαστε στο παρά 1΄μια τοπική σύρραξη ως προϊόν ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε κυρίαρχο κράτος, τη Συρία, να μετατραπεί τουλάχιστον σε γενικευμένη περιφερειακή αναμέτρηση για το συμφέρον της Τουρκίας. Μια αναμέτρηση που θα περιλαμβάνει την άμεση εμπλοκή και της Ρωσίας.
Ήδη η Ρωσία ενίσχυσε το στόλο της ανοιχτά της Λατάκια με δυο καταδρομικά από το στόλο της μαύρης Θάλασσας με δυνατότητα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων τύπου τόμαχοκ με υπερηχητική ταχύτητα. Η ενίσχυση της δύναμης πυρός των Ρώσων με την τελευταίας γενιάς υπερηχητικούς πυραύλους τύπου τόμαχοκ, για τους οποίους δεν διαθέτει ακόμη βιώσιμη απάντηση το ΝΑΤΟ, γίνεται για να ενισχυθεί η δυνατότητα απομακρυσμένου πλήγματος σε βάσεις όχι της Τουρκίας, αλλά και των ΗΠΑ στην περιοχή.
Αναλογιστείτε μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος στρατηγικών βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, που έχουν ως κύρια αποστολή την διεξαγωγή πολέμου εναντίον της Ρωσίας. Κι όπως είναι φυσικό έχουν ήδη στοχοποιηθεί από τις Ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μεσόγειο.
Τι θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που συγκάλεσε η Τουρκία; Θα ασκήσει βέτο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πιθανότητα γενικευμένης αναμέτρησης στην περιοχή όχι με τη Συρία και τους συμμάχους της, αλλά και με τη Ρωσία; Ή μήπως θα ευθυγραμμιστεί με τον Ερντογάν, όπως έχει κάνει σ’ όλα τα διεθνή φόρα, ώστε να διευκολύνει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας;
Ο Ερντογάν ζητά επιτακτικά από το ΝΑΤΟ να κηρύξει no-fly zone πάνω από την περιοχή του Ιντλίμπ, προκειμένου δήθεν να αποτραπεί η «ανθρωπιστική καταστροφή» - που προκαλεί πρωτίστως η ίδια η Τουρκία και οι συμμορίες των τζιχαδιστών που έχουν εισβάλει στα εδάφη της Συρίας. Το να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια το ΝΑΤΟ σημαίνει ότι ρισκάρει πόλεμο και με τη Ρωσία.
Εκτός κι αν στο παρασκήνιο ο Πούτιν έχει αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως έγινε στην περίπτωση της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Κάτι που προσωπικά θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο.
Απέχουμε λοιπόν από μια γενικευμένη ανάφλεξη της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου μόλις μερικές ανάσες. Και η κακιά μας τύχη είναι το γεγονός ότι διαθέτουμε την πιο αδίστακτη, την πιο δοσιλογική, την πιο ξεπουλημένη ιθύνουσα πολιτική τάξη που είχε ποτέ αυτή η χώρα. Το μόνο που την νοιάζει είναι τα κέρδη που θα αποκομίσει η ίδια μέσα από μια τέτοια γενικευμένη σύρραξη, έστω κι αν οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή την περιοχή μαζί και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου