Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Το διπλό νόμισμα θα είναι η χαριστική βολή για τους εργαζόμενους και τη χώρα.

Δεν ξέρω ποιός νοσηρός νους επίνοησε το διπλό νόμισμα ως πρόταση για την Ελλάδα του ευρώ. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση κυκλοφορεί στην πιάτσα από το καλοκαίρι του 2010. Εκπονήθηκε από τους τραπεζικούς κύκλους των ΗΠΑ και προμοτάρεται έκτοτε με πάθος από τους ακαδημαικούς κι αναλυτές πρωτίστως του Σόρος.

Διπλό νόμισμα σημαίνει παράλληλη κυκολοφορία δύο διαφορετικών νομισμάτων σε μια οικονομία. Το ένα είναι "σκληρό" υψηλής συναλλακτικής αξίας, ώστε να χρησιμεύει στον αποθησαυρισμό και τη συσσώρευση κεφαλαίου. Ενώ το άλλο είναι "μαλακό" ευτελούς αξίας που χρησιμεύει στις εσωτερικές συναλλαγές και τις πληρωμές αμοιβών.


Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργεί μια "ανίερη συμμαχία" για το διπλό νόμισμα. Το προτείνουν από το εξωτερικό. Το προτείνουν κυβερνητικά στελέχη, ορισμένοι πάλαι ποτέ θιασώτες της δραχμής και προσφάτως ανανήψαντες ελέω πολιτικών φιλοδοξιών, αλλά και αρκετοί από εκείνους που αναθεματίζουν την έξοδο από το ευρώ και την εισαγωγή δραχμής, δηλαδή εθνικού νομίσματος.

Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς το πάνε ακόμη πιο μακριά. Προτείνουν στη θέση του δεύτερου ευτελούς νομίσματος, την εισαγωγή μιας υποσχετικής, ενός IOU, που κοινώς αποκαλείται σκριπ (scrip). Πώς θα γίνει η εισαγωγή του; Πολύ απλά. Όταν η κυβέρνηση και οι δανειστές το αποφασίσουν θα αρχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες σε σκριπ, δηλαδή με υποσχετικές. Μόνο και μόνο για να μείνουν τα ευρώ διαθέσιμα για την πληρωμή του χρέους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να δεχθούν αυτά τα υποσχετικά, τα σκριπ. Το τι θα γίνει κατόπιν, το ξέρουν πολύ καλά όσοι πληρώθηκαν με ειδικά ομόλογα του δημοσίου, αντί για αποζημιώσεις όταν απολύθηκαν από την Ολυμπιακή. Θα πάνε οι κάτοχοι των σκριπ στον μπακάλη επί παραδείγματι και θα διαπιστώσουν ότι είτε δεν το δέχεται, είτε το δέχεται σε υποτιμημένη αξία της ονομαστικής του.

Το ίδιο και οι τράπεζες που θα συνεχίσουν να ζητούν την εξυπηρέτηση των δανείων σε ευρώ. Η μαύρη αγορά ευρώ και υποσχετικής (σκριπ) θα αρχίσει να καλπάζει. Οι υποτιμήσεις της υποσχετικής ως δεύτερου νομίσματος θα είναι τόσο απανωτές έναντι του ευρώ, που σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα αξίζει ούτε καν το χαρτί πάνω στο οποίο έχει τυπωθεί.

Η πληρωμή των αμοιβών της εργασίας σε δεύτερο νόμισμα, πολύ περισσότερο αν είναι σκριπ, καθώς και ο ταχύτατος ευτελισμός του έναντι του ευρώ, θα ρίξουν με τέτοια ταχύτητα τις αξίες ακινήτων και περιουσιών, ώστε πολυκατοικίες ολόκληρες, ή άλλα πολύτιμα ακίνητα θα αγοράζονται εξ ανάγκης έναντι ελάχιστων ευρώ.

Ποιός θα βγει κερδισμένος; Όποιος έχει αποθησαυρίσει ευρώ, καθώς η συναλλακτική του αξία έναντι του δεύτερου νομίσματος θα καλπάζει προς τα πάνω. Χαμένος θα είναι όποιος εξαρτάται από την εργασία του, ή τη σύνταξή του για να επιβιώσει κι έτσι θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνεται στο δεύτερο ευτελές νόμισμα, ή την υποσχετική (σκριπ).


Το διπλό νόμισμα έχει δοκιμαστεί από την αρχαιότητα. Δεν υπάρχει παρά μόνο ένας λόγος για την εισαγωγή του. Να ξεφτιλιστεί κυριολεκτικά η αξία της εργασίας, αλλά και οι αξίες των περιουσιών της πλειοψηφίας προς όφελος όσων έχουν συσσωρεύσει, ή αποθησαυρίσει το "σκληρό" νόμισμα. Όποιος λοιπόν το προτείνει σήμερα ως λύση για την Ελλάδα, είτε το κάνει από εγκληματική άγνοια, είτε επιδιώκει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας στους αφέντες του ευρώ. 

Δημοσιεύτηκε στην kontranews της Κυριακής, 3/5/2015

9 σχόλια:

  1. Αν φανταστω οτι η αποφαση ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων θα ειναι αφορμη γιατην εκδοση IOU,θα πεσω αποτα συννεφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν χώρες (εκτός από την Ελλάδα) στη σύγχρονη ιστορία, οι οποίες είχαν διπλό νόμισμα; Αν ναι, τι έγινε σε αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την εποχή του διμεταλλισμού, δηλαδή νομίσματα χρυσά με παράλληλη χρήση άλλου ευτελούς μετάλλου νόμισμα, έως τη σύγχρονη εποχή, το διπλό νόμισμα χρησιμοποιήθηκε σχεδόν σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Πάντα με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα και πάντα για τους ίδιους λόγους.

      Διαγραφή
  3. Και τι με νοιάζει εμένα; Από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Παυλόπουλος κατάλαβα ότι δεν πρέπει να φοβάμαι για τίποτα. Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί από τη μέρα που ανέλαβε έχω χάσει τον ύπνο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οι υποτιμήσεις της υποσχετικής ως δεύτερου νομίσματος θα είναι τόσο απανωτές έναντι του ευρώ, που σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα αξίζει ούτε καν το χαρτί πάνω στο οποίο έχει τυπωθεί."

    Δηλαδή, πολύ απλά η υποτίμηση του δεύτερου νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος θα γίνεται συνέχεια επειδή η αγορά του δεύτερου νομίσματος θα έχει ελάχιστα προιόντα και υπηρέσιες για συναλλαγή; Το λέω με την λογική του ότι ένα νόμισμα αποκτά περισσότερη αξία όταν στην αγορά του υπάρχουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα ήθελα να θυμήσω ότι όταν οι γερμανοι ναζί καταλάβανε τη χώρα μας ,για να πληρώνουν οι στρατιώτες τους εκοψαν ένα νόμισμα το ραιχμάρκο που φυσικά δεν είχε καμμία αξία ούτε στην ίδια την Γερμανια λεηλατόντας έτσι και διαλύοντας την οικονομία της χώρας μας. Θα ήθελα ένα σχόλιο για το τότε και το σήμερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλες οι διαπιστωσεις ομως στη χωη χρειαζονται και σωστες κινησεις που να πειθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι ξεκάθαρο πως το διπλό νόμισμα αποτελεί καταστροφή για την χωρα. Κύριε Καζάκη θεωρείτε πως υπάρχει ακόμα η πιθανότητα με κάποια ευκαιρία να επιβάλλουν το διπλό νόμισμα. Και άλλη μία ερώτηση σχετικά με το διπλό νόμισμα. Για θεωρείτε ότι η περίπτωση της υποσχετικης ως διπλού νομίσματος είναι χειρότερη από την περίπτωση που το άλλο νόμισμα θα ήταν για παράδειγμα η δραχμή σε κυκλοφορία μαζί με το ευρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι ξεκάθαρο πως το διπλό νόμισμα αποτελεί καταστροφή για την χωρα. Κύριε Καζάκη θεωρείτε πως υπάρχει ακόμα η πιθανότητα με κάποια ευκαιρία να επιβάλλουν το διπλό νόμισμα. Και άλλη μία ερώτηση σχετικά με το διπλό νόμισμα. Για θεωρείτε ότι η περίπτωση της υποσχετικης ως διπλού νομίσματος είναι χειρότερη από την περίπτωση που το άλλο νόμισμα θα ήταν για παράδειγμα η δραχμή σε κυκλοφορία μαζί με το ευρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή