Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Οι ειδήσεις σήμερα στην εκπομπή "στο μικρόφωνο με τον Δημήτρη Καζάκη" του e-roi.gr

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γλυτώσει από τα μνημόνια, ούτε από το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα δεν φεύγει από τα μνημόνια, ούτε από το ΔΝΤ, αποφάσισε η σύνοδος υπουργών οικονομικών του Eurogroup. Στις 6 Νοεμβρίου, οι υπουργοί του Eurogroup στις Βρυξέλλες, συζήτησαν την παρακολούθηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Υποστήριξαν τη χορήγηση Ελλάδα μια προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, βάζοντας τέρμα στις συζητήσεις περί εξόδου από τα μνημόνια. Η πιστωτική γραμμή, όπως θα ονομάζεται από εδώ και μπρος ο δανεισμός της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα στηρίξει τις προσπάθειες στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στην αγορά. Επίσης θα έχει σαν προϋπόθεση να συνεχιστεί η προσαρμογή, καθώς και η αυστηρή εποπτεία της οικονομικής πολιτικής. Τα στοιχεία της πιστωτικής γραμμής και οι σχετικοί όροι θα καθοριστούν εντός των προσεχών εβδομάδων, με βάση την τελική αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει.


Μετά το "κούρεμα" και τη δέσμευση των καταθέσεων στην Κύπρο, σειρά έχει η ιδιωτική περιουσία των κυπρίων δανειοληπτών.

Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σε Κύπρο με την μαζική εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας. Αυτό αποφάσισαν οι υπουργοί οκονομικών του Eurogroup, ομόφωνα χθες στις Βρυξέλλες. Οι Υπουργοί χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις κυπριακές αρχές για την εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για τις ιδιωτικές αναδιάρθρωση του χρέους. Με τον τρόπο αυτό το Eurogroup απαιτεί να προχωρήσει τάχιστα, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, η εκποίηση των ιδιωτικών ακινήτων στην Κύπρο για όσους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 40% των δανειοληπτών στην Κύπρο θα χάσουν τα ακίνητά τους έως το τέλος του χρόνου. Θυμίζουμε ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων τους και η δέσμευσή τους από τις τράπεζες στην Κύπρο, εκτίναξε το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων στο νησί. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να ρυθμίσει το θέμα για να μην χάσουν την περιουσία τους οι δανειολήπτες. Αντί για ρύθμιση έφερε τελικά στην κυπριακή βουλή νομοσχέδια που απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς υπέρ των τραπεζών. Κάτι που δημιούργησε μεγάλη κοινωνική αναταραχή στην Κύπρο. Με την χθεσινή απόφαση των Υπουργών, αναμένεται επιτάγχυνση της διαδικασίας πλειστηριασμών σε βάρος των δανειοληπτών στην Κύπρο.

Πάνω από το 10% του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα δοθεί ως πρόσθετη ενίσχυση στις τράπεζες.

Κατά 1 τρισ. ευρώ θα επεκταθεί ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το τέλος του έτους. Αυτό διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Σύμφωνα με τους Financial Times ομόφωνα και οι 23 κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ στήριξαν την πρόταση Ντράγκι να επανέλθει ο ισολογισμός της ΕΚΤ σε επίπεδα του 2012, κάτι που θα επιτρέψει τη λήψη πιο «επιθετικής δράσης», όπως για παράδειγμα οι αγορές κρατικών ομολόγων. Το επιπλέον 1 τρισ. ευρώ που θα επιβαρυνθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ, θα δαπανηθεί κυρίως σε επιπλέον ενέσεις ρευστότητας για τις τράπεζες. Πολλοί όμως εκφράζουν την ανησυχία ότι αυτή η επιπλέον ενίσχυση που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ συνολικά της ευρωζώνης, δεν θα είναι αρκετή. Υπολογίζουν ότι έως τον Μάρτιο του 2015, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα "ποσοτικής χαλάρωσης". Δηλαδή πρόσθετα μέτρα χρηματοδότησης των τραπεζών και της αγοράς ομολόγων. Τα δεδομένα αυτά κάνουν ακόμη πιο δυσοίωνη την προοπτική των οικονομιών της ευρωζώνης. Τα ποσά που θα δαπανηθούν από την ΕΚΤ για "ποσοτική χαλάρωση" θα χρειαστεί να αντισταθμιστούν με αυστηρότερη λιτότητα και πρόσθετες οριζόντιες περικοπές στις οικονομίες των κρατών μελών. Κάτι που με τη σειρά του θα επιδεινώσει την ύφεση και θα επιτείνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού συνολικά για τη ζώνη του ευρώ.

Ξεσηκώνονται οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο καθώς χάνουν και τα στοιχειώδη.

Με κανόνια νερού, δακρυγόνα και άγρια καταστολή αντιμετώπισαν οι αρχές μαζική διαδήλωση εργαζομένων στις Βρυξέλλες. Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα του Βελγίου την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις της "ελεύθερης αγοράς" που έχουν σαν στόχο να περιορίσουν δραστικά τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες, να παγώσουν τους μισθούς, και να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, χημικά και κανόνια νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν κυρίως εργάτες και άλλοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι. Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε παρά το γεγονός ότι δεν είχαν προκληθεί επισόδεια από τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά μέσα στο κέντρο των Βρυξελλών. Η διαδήλωση αυτή σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους οργανωτές της, την έναρξη μιας μακράς εκστρατείας εναντίον της προσφάτως εκλεγείσας κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας. Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα λιτότητας και οριζόντιων περικοπών υιοθετούνται μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να στηριχθεί το ευρώ. Οι δράσεις θα κορυφωθούν με πανεθνική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου.

Η απεργία είναι ιερό δικαίωμα των εργαζομένων, αποφάσισε εργατικό δικαστήριο στη Γερμανία.

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γερμανίας, Deutsche Bahn, αποτυγχάνει στη πρώτη δικαστική της προσπάθεια να σταματήσει την απεργία των εργαζομένων της. Ένα εργατικό δικαστήριο της Φρανκφούρτης απεφάνθη ότι η μεγάλη απεργία των μηχανοδηγών στη Γερμανία μπορεί να συνεχιστεί. Η Deutsche Bahn ζητούσε επεδίωξε να εμποδίσει την απεργία, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Η εταιρεία επικαλέστηκε την οικονομική ζημία, αλλά και την παρακώλυση των συγκοινωνιών για το διάστημα των 4 ημερών που θα διαρκέσει η απεργία. Η δικαστής απεφάνθη ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι ισχυρότερο από την πιθανή ζημιά της εταιρείας και τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν στη μετακίνηση των επιβατών. Άλλωστε, δήλωσε, αυτός είναι ο σκοπός της απεργίας. Να δημιουργήσει ζημιές και δυσκολίες στους εργοδότες, ώστε να διεκδικήσουν οι απεργοί τα αιτήματά τους. Η Deutsche Bahn δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης του εργατικού δικαστηρίου.

Όποιος έχει τα μέσα μπορεί να διαπράτει εγκλήματα πολέμου και να αθωώνεται.

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να μην κινηθεί εναντίον του Ισραήλ για την φονική επίθεση εναντίον ανθρωπιστικού στολίσκου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορείται ότι «αψηφά την δικαιοσύνη» μετά την ανακοίνωση της Πέμπτης ότι οι εισαγγελείς δεν θα διερευνήσουν περαιτέρω, ούτε θα κινηθούν εναντίον του Ισραήλ για τη φονική επίθεσή το 2010 εναντίον του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα. Η απόφαση αυτή ήρθε παρά την παραδοχή του Δικαστηρίου ότι το Ισραήλ πιθανόν να διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Θυμίζουμε ότι την παραπομπή του Ισραήλ στο ΔΠΔ έγινε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Εισαγγελέας του ΔΠΔ Fatou Bensouda δήλωσε την Πέμπτη ότι "υπάρχει μια λογική βάση για να δεχτούμε" ότι το Ισραήλ διέπραξε "εγκλήματα πολέμου" κατά την επίθεση του στο πλοίο Mavi Marmara. Αυτό συνάγεται, όπως η ίδια διευκρίνησε, από τα ευρήματα της έκθεσης 61 σελίδων που συνέταξαν οι εισαγγελείς του ΔΠΔ. Αλλά η Bensouda αρκέστηκε να δηλώσει ότι η πιθανή περίπτωση ή περιπτώσεις "εγκλημάτων πολέμου" που απορρέουν από μια τέτοια έρευνα "δεν είναι «επαρκούς βαρύτητας» για να δικαιολογήσει την ανάληψη περαιτέρω δράσης από το ΔΠΔ." Η επικεφαλής της εισαγγελίας του ΔΠΔ δεν διευκρίνησε τι σημαίνει αυτό το "επαρκούς βαρύτητας", το οποίο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εισάγει μια πολύ επικίνδυνη διαφοροποίηση στα εγκλήματα πολέμου. Έτσι ένα κράτος μπορεί να διαπράτει εγκλήματα πολέμου, αλλά να αθωώνεται γιατί δεν θεωρούνται "επαρκούς βαρύτητας".


1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα μοιάζει με μια μαυρη τρύπα στο χάρτη. Σε ανατολή και δύση οι λαοί αγωνίζονται για τη ζωή τους και για τη ζωη των παιδιών τους. Εδω έχουμε τη ζωή εν τάφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή