Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η Ολλανδία και η Γερμανία διαθέτουν σχέδια για επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα

Την τελευταία εβδομάδα διοχετεύτηκαν στον τύπο στοιχεία που δείχνουν τόσο οι ολλανδικές, όσο και οι γερμανικές κυβερνήσεις έχουν προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα. Τα σχέδια αυτά έχουν προετοιμαστεία από την εποχή της κορύφωσης της κρίσης του ευρώ.

Στις αρχές του 2012, λίγους μήνες μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου, αλλά και του Ιταλού ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών προετοίμασε ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ολλανδία να είναι σε θέση να επιστρέψει στο πρώην εθνικό της νομισμα.


Tο Ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Argos Medialogica ανέφερε την Τρίτη (18 Νοεμβρίου), επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι το υπουργείο διαθέτει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ονομάζεται Florijn, δηλαδή φιορίνι, όπως ήταν το όνομα του εθνικού νομίσματος της Ολλανδίας προ-ευρώ.

Ο τρέχων υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε επίσης την ύπαρξη αυτού του σχεδίου την Τρίτη (25 Νοεμβρίου) στην εβδομαδιαία συνέντευξη του στο RTLZ. "Είναι αλήθεια ότι [το υπουργείο] Οικονομικών και η τότε κυβέρνηση είχαν επίσης προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Και συνέχισε: "Οι αρχηγοί κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων η ολλανδική κυβέρνηση, έλεγαν πάντα: θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ευρωζώνη ενωμένη. Αλλά [η ολλανδική κυβέρνηση] εξέτασε επίσης και το εξής ενδεχόμενο: τι θα γινόταν αν αυτό αποτύχει. Και προετοιμάστηκε γι 'αυτό."
Αυτή η προετοιμασία περιελάμβανε «πρακτικές πτυχές», αλλά η κυβέρνηση δεν εκτύπωσε νέα τραπεζογραμμάτια του εθνικού νομίσματος, είπε ο Ντάισελμπλουμ. Τα σχέδια αυτά προετοιμάστηκαν το χρόνο, που οι πολιτικοί αναφέρονταν ανοιχτά για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα. Αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν ήξερε τι θα σήμαινε στην πραγματικότητα μιας έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Πολλοί προέβλεψαν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικό χάος στην Ελλάδα και να ωθήσει τις αγορές να στοιχηματίσουν ποια χώρα θα είναι η επόμενη που θα αναγκαστεί να βγει από το ενιαίο νόμισμα.

Ενώ Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν υπήρχε ανάγκη τα σχέδια αυτά να διέπονται από «μυστικοπάθεια», οι επεξεργασίες τελικά έγιναν με μυστικότητα εκείνη τη χρονική στιγμή ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Jan Kees de Jager, υπουργός Οικονομικών από τον Φεβρουάριο 2010 έως το Νοέμβριο 2012, δεν επιβεβαιώνει ευθέως το σχέδιο Florijn, αλλά παραδέχτηκε ότι μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων, οικονομολόγων και ειδικοί στις εξωτερικές υποθέσεις συναντιόντουσαν συχνά στο υπουργείο του κάθε Παρασκευή για να συζητήσουν πιθανά σενάρια.

"Το γεγονός ότι στην Ευρώπη συζητήθηκαν πολλαπλά σενάρια ήταν κάτι που ορισμένες χώρες βρίσκουν μάλλον τρομακτικό. Εντελώς παραδόξως, δεν το καθόλου αυτό", δήλωσε ο De Jager στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ. «Ήμασταν μία από τις λίγες χώρες, μαζί με τη Γερμανία. Είχαμε ακόμα και μια ομάδα μαζί όπου συζητήθηκαν σενάρια, από κοινού Γερμανία-Ολλανδία," δήλωσε.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν παρόμοια σχέδια, όταν επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη (27 Νοεμβρίου) το EUobserver. «Εμείς και οι συνεργάτες μας στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, ήταν και εξακολουθούν να είναι αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η διάλυση της ευρωζώνης», είπε σε μια ηλεκτρονική δήλωσή του.

Τι συνεπάγεται απ' όλα αυτά;

Πρώτο: Μπορεί να υπάρξει έξοδος από το ευρώ ενός κράτους μέλους χωρίς να οδηγηθεί η οικονομία του σε χίλιες, μύριες καταστροφές, όπως μας λένε τα παπαγαλάκια. Αυτό που απαιτείται είναι απλά η αναγκαία πολιτική απόφαση και το κατάλληλο σχέδιο.

Δεύτερο: Χώρες σαν την Ολλανδία και τη Γερμανία επιτρέπεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο εξόδου τους από το ευρώ, να διαμορφώνουν εναλλακτικά σχέδια, να ζυγιάζουν τα πράγματα προετοιμαζόμενες για τα πάντα, αλλά η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός απαγορεύεται ακόμη και να συζητά το ενδεχόμενο.

Τρίτο: Είναι προφανές ότι η Ολλανδία και η Γερμανία παραμένουν στο ευρώ για όσο αντέχουν οι οικονομίες τους και οι ολιγαρχίες τους αντλούν ωφέλη από την παραμονή τους. Μόλις οι ηγεσίες τους εκτιμήσουν ότι έπαψε να συντρέχει λόγος για την παραμονή τους, τότε έχουν προετοιμάσει εναλλακτικά σχέδια. Η Ελλάδα γιατί θα πρέπει να υπομένει ενώ η οικονομία της συνθλίβεται και η κοινωνία της βυθίζεται στη βαθύτερη κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας;

Η είδηση ότι η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν προετοιμάσει σχέδια εξόδου από το ευρώ, υπογραμμίζει την πολιτική και οικονομική υποτέλεια της Ελλάδας. Ενώ οι οικονομίες που κατά κανόνα μπορούν να αντέξουν περισσότερο την κρίση της ευρωζώνης, προετοιμάζονται για την έξοδό τους - όπως οι ηγεσίες τους κρίνουν σκόπιμο - στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να εξετάσει ούτε καν το ενδεχόμενο.


Η είδηση υπογραμμίζει, ίσως με τον πιο καταλυτικό τρόπο, πόσο δοσιλογικές είναι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και πόσο ξεπουλημένες είναι οι ηγεσίες ακόμη και της αντιπολίτευσης που αρνούνται να θέσουν το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ σε πολιτικό διάλογο μέσα στον λαό. Πώς είναι δυνατόν με πολιτικές δυνάμεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης τόσο υποταχτικές και υπόδουλες στα μεγάλα αφεντικά του ευρώ, να περιμένουμε σωτηρία;

14 σχόλια:

 1. Καζάκη, είσαι ένας καταρτισμένος και οξυδερκής οικονομολόγος.
  Πως θα γίνει να παίξεις πιο ουσιαστικό ρόλο στα πράγματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα τον αφήσουν για ευνόητους λόγους. Σημασία έχει να είναι ο άνθρωπος καλά. Χρειάζεται πολύς πολύς χρόνος ώστε να αλλάξουν τα πράγματα και είναι ένα πολύ σύνθετο ερώτημα που δεν μπορούμε να απαντήσουμε με απλά λόγια. Δυστυχώς έχουμε πέσει πολύ πολύ χαμηλά και ένας Καζάκης δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη....

   Διαγραφή
 2. H πλακα ειναι να αποχωρησουν οι αλλες χωρες πρωτες απο την ευρωζωνη (καποιες ισως και απο την ΕΕ) και να μεινει η Ελλαδα σα στυμενη λεμονοκουπα με την "ευρωπαικη προοπτικη"....

  Τι θα εχουν να πουν τοτε οι ολιγαρχικες δοσιλογικες ελιτ της χωρας? Αυτοι παρουσιαζουν συστηματικα τη ζωη εκτος ευρω-ΕΕ ως δυστοπια, ομως ηδη εχουν μετατρεψει σε "κολαση" τη ζωη χιλιαδων ανθρωπων παραμενοντας στη Ευρωζωνη.
  Φυσικα δεν θα πουν τιποτα. Δεν τους ενδιαφερει η καταστροφη του ελληνικου λαου, μονο η δικη τους τσεπη τους νοιαζει και η εξυπηρετηση ξενων συμφεροντων...

  Διελυσαν μια ολοκληρη χωρα για ενα "πουκαμισο αδειανο", μια ευρωζωνη...


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πιθανο σεναριο.
   κατι θα βρουνε να πουν, οσο υπαρχουν ηλιθιοι. οι υπολοιποι θα πρεπει να ειμαστε προετοιμασμενοι για ολα.

   Διαγραφή
  2. Άσχετα αν θα έχει πλάκα ή όχι, είναι πιο πιθανό. Η ουσία είναι πως τουλάχιστον εκείνοι ετοιμάζονται. Εμείς που θεωρητικά ήμασταν/είμαστε πιο κοντά στην έξοδο...μετράμε κυματάκια.
   Δεν θα πρέπει να μας νοιάζει "τι θα πουν τότε"... Πολλά παρόμοια έχουν γίνει, αυτοί πάντα λένε την μπαρούφα τους... και στην τελική... δε μας νοιάζει τι θα πουν αλλά τι θα κάνουμε εμείς. Η ηθική μας δικαίωση απέναντι στις κυβερνήσεις δεν αλλάζει την ουσία ούτε ταΐζει τον κόσμο.
   Σαλ.

   Διαγραφή
 3. Κύριε Καζάκη,
  Συχνά σε συζητήσεις πάνω στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα μπαίνουν ορισμένα ερωτήματα.
  1)Η επιστροφή στην δραχμή δεν θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού αρχικά αφού θα κυκλοφορούν 2 νομίσματα (δραχμή και τα ευρώ που θα έχουν απομείνει στις τσέπες μας)
  2)Η επιστροφή στην δραχμή αρχικά δεν θα παγώσει τις εισαγωγές αγαθών. Πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να μπορούμε να αγοράσουμε κάτι σε δραχμές από το εξωτερικό ? Και ω τότε ?
  3)Η επιστροφή στην δραχμή μήπως μας εκθέτει στον κίνδυνο όταν γίνει κάτι με την τουρκία -πόλεμος/επεισόδιο- να δούμε το νόμισμα μας στα τάρταρα ?
  4)Μήπως είναι καλύτερα να είμαστε Ε.Ε γιατί ένα "πρόβατο" μόνο του είναι εύκολη λεία στις αγορές ?

  Θα ήθελα την γνώμη σας
  Ευχαριστώ Γ.Β

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιωργο, δεν ξερω αν βρει χρονο να γραψει ο Καζακης αλλα μεχρι τοτε θα σου τις δικες μου σκεψεις.
   Καποτε ζουσαμε με περ. 20% πληθωρισμο, τετοια χαλια σαν τα σημερα δεν ειχαμε.
   Με δραχμη δεν αγορασες ποτε τιποτα στο εξωτερικο. Εκανες συναλλαγμα στη τραπεζα σου πρωτα και μετα στο εξωτερικο με αυτο το συναλλαγμα εκανες τις αγορες σου.
   Αυτο με τη Τουρκια ακομα δεν παλιωσε; Απο μωρο το ακουω. Ναι η "υπερδυναμη" η Τουρκια, που εχει μετωπο στ ανατολικα με το Κουρδισταν, θα ανοιξει μετωπο και στα δυτικα. Λογικο; Δεν νομιζω.
   Οταν δεν δανειζεσαι, δεν εισαι λεια των αγορων. Μεσα στην ΕΕ, εστω και διχως ευρω, τον προυπολογισμο σου τον ελεγχει η ΕΕ, αρα θα σε υποχρεωνει να δανειζεσαι, οπως κανει και τωρα. Και εφοσον ειμαστε στην ΕΕ, γιατι δεν μας προστατευει απο τις αγορες τωρα;

   Διαγραφή
  2. Φίλε ΓΒ, όλα όσα φοβάσαι οτι θα συμβούν με το εθνικό νόμισμα, συμβαίνουν ηδη με το ευρώ.
   Περισσότερα για οσα ρωτας, υοαρχουν στις δεκάδες αναφορές του καζ κατα το παρελθον. Λίγο ψάξιμο θα σε αποζημιωσει σίγουρα.

   Διαγραφή
  3. Παρότι αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί πολλές φορές (κάνε μια αναζήτηση σε σχετικά βίντεο) θα τονίσω ένα πράγμα.
   Δεν μιλάμε για επιστροφή στη δραχμή. Αλλά για εθνικό κρατικό νόμισμα. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα αλλά εντέχνως "μασκαρεύονται" με το "επιστροφή στη δραχμή" για να παραπλανήσουν και να τρομάξουν τον κόσμο.
   Σαλ.

   Διαγραφή
 4. Κύριε Καζάκη μήπως ξέρετε αν ισχύει η παρακάτω είδηση;


  Νταλίκες μετέφεραν χαρτί για εκτύπωση χρημάτων,με τελικό προορισμό το Εθνικό Νομισματοκοπείο στη Αθήνα

  http://www.triklopodia.gr/ntalikes-meteferan-charti-gia-ektiposi-chrimatonme-teliko-proorismo-ethniko-nomismatokopio-sti-athina/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ετοιμα τα φερνουν απο τη Φρακφουρτη για να γεμιζουν τα ΑΤΜ, διαφορετικα θα ηταν αδεια και αυτο ειναι κατι που η κυβερνηση, και η ΕΕ δεν θελει γιατι θα εβγαινε στ αληθεια ο κοσμος στους δρομους αλα Αργεντινη και θα γινοταν χαμος.
   Αυτο με τα χρηματα για τα ΑΤΜ το ομολογησε η υποδιευθυντρια της ΤτΕ σ ενα κολλεγιο στην Αγγλια σε μια ομιλια.

   Διαγραφή
 5. να την κάνετε τι την δραχμη η άλλο νομισμα οταν η τράπεζα της ελλάδος δεν ειναι ελλαδος αλλά ανοίκει σε ξενους ? και οι κυβερνήσεις ειναι πουλημενες.

  χειρώτερα θάνε , γιατι τα κλεψημέικα ειναι κάτι εκατοντάδες δις σε ευρώ και δολαρια και θα ελεγχουν και την ελληνική οικονομία και τις ισοτημίες.

  Μόνο αν υπάρξει μια πεφοτησμένη ηγεσία και συμετοχή του λαού , μικρών και μεγάλων , τότε μόνο να διευθετηθεί ένα εθνικό νόμισμα , αν έχει και αντικρισμα χρυσό ακομα καλήτερα, αν αυτός ο χρυσός διανεμηθεί και σε καθε ένα άτομο του πλυθισμού ακόμα περισσώτερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εθνικό κρατικό νόμισμα, παει πακέτο με κρατικοποίηση της ΤτΕ και των αλλων συστημικων τραπεζών. Μπορεί να εξαιρεθούν οι μικρές συνεταιριστικες.
   Πάντως, όλη η κινηση του χρήματος μέσα/εξω θα ελέγχεται αυστηρότατα. Έτσι όπως κανουν πολλά κρατη απο τα ευημερούντα σήμερα.

   Διαγραφή
 6. Η γερμανική κυβέρνηση εδώ και λιγα χρονια έχει ως στοχο να στρατολογήσει περί τις 5 χιλ. άτομα που δραστηριοπουνται σε διάφορους επαγγελματικους τομεις στον ελλαδικό χώρο, με σκοπό να δημιουργησει ενα ισχυρό λόμπι που θα δουλεύει γι'αυτην. Φυσικά με το αζημιωτο. Το χαρτζιλίκι παιζει απο 3 έως 5 χιλ. ευρώ τον μήνα.
  Όλοι αυτοί θα συντονίζονται διαβάζοντας συγκεκριμενα άρθρα στον γερμανικό τυπο που θα δίνουν την "γραμμή".
  Ηδη είναι εμφανής η εικόνα, αφού πολλοί ταυτόχρονα διαδίδουν τα ίδια πραγματα. Συγκεκριμενοι δημοσιογράφοι που είναι στο κόλπο καλούν σε εκπομπές τους συγκεκριμένους καθηγητες κυριως οικονομικών ή άλλες δήθεν προσωπικότητες με δήθεν κύρος και ανκυκλώνουν τις απόψεις που εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση.
  Σήμερα, ο γνωστός χαρδαβελας είχε καλέσει αναμεσα σε αλλους, γνωστό καθηγηταρα οικονομικών και έκαναν σχολια πανω στο αυριανο άρθρο του Spiegel που προδημοσιεύθηκε σημερα, βαση του οποίου θα επιβληθεί νεο μνημόνιο προκειμενου να δοθεί στην Ελλάδα ποσο 10 δισ. ευρώ μέχρι την πρωτοχρονιά, αλλιως δεν θα υπάρχει χρήμα για πληρωμή συντάξεων και μισθων.
  Αναζητηστε την πρωινη ραδιοφωνική εκπομπη του χαρδαβελα σήμερα Κυριακή στον real fm και ακούστε την προσεκτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή