Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ψάχνουν να βρουν τρόπο για να μας φορτώσουν το χρέος για πάντα

Διαβάσαμε την παρακάτω ειδήση και τρομάξαμε. Σε 35σέλιδο επικαιροποιημένο άρθρο τους οι τρεις οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μέσα από μαθηματικές διαπιστώσεις και στατιστικές αποτυπώσεις ένα σχέδιο για το πώς η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει για μια συνολική λύση στο πρόβλημα χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Οι επίδοξοι εν λόγω οικονομολόγοι είναι οι Μηλιός, Λαπατσιώρας και Σωτηρόπουλος. Τρομάξαμε γιατί μέσα σε 35 σελίδες προσπαθούν να πουν περίτεχνα πώς ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο ελευθεροεπαγγελματίας, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης και προπαντώς ο νέος θα συνεχίσει να είναι ζεμένος στο μαγγανοπήγαδο του χρέους και μάλιστα υπό την αποικιακή κηδεμονία της ΕΚΤ.


Μια "τεχνική λύση" προς όφελος των δανειστών

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, και ο Σπύρος Λαπατσιώρας, που συμμετέχει και στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προσπάθησαν να δώσουν μια εκτενή «“τεχνική λύση” για το πρόβλημα της υπερχρέωσης στη Ζώνη του Ευρώ (ΖτΕ)», η οποία «παρακάμπτει» το «κούρεμα» για μια σειρά λόγους. Με άλλα λόγια ψάχνουν μια "τεχνική λύση", που θα αποκλείει ακόμη και το "κούρεμα" του χρέους.

Οι τρεις οικονομολόγοι προτείνουν η ΕΚΤ να αποκτήσει «(ολόκληρο) το χρέος και των 18 χωρών της ΖτΕ που βρίσκεται πάνω από το 50% του ΑΕΠ της κάθε χώρας και να το μετατρέψει σε ομόλογα μηδενικού κουπονιού (zero coupon bonds)». Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι «το χρέος που αποκτά αρχικά η ΕΚΤ (το κατώφλι του 50% του ΑΕΠ στο βασικό μας σενάριο μπορεί να είναι διαφορετικό) τοκίζεται με επιτόκιο μικρότερο από τη μακροχρόνια μεγέθυνση (g>e) και έτσι σταδιακά θα μειώνεται σε σχέση με το ΑΕΠ». Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν ότι «η ΕΚΤ αναλαμβάνει να διαχειριστεί για μεγάλο διάστημα σημαντικό τμήμα του χρέους της ΖτΕ, χωρίς στρατηγικού χαρακτήρα μεταβιβάσεις και χωρίς “πραγματικό” κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους παρ’ όλο που ό,τι κάνει λειτουργεί ως τέτοιο».

Όπως καταλαβαίνετε η "τεχνική λύση" που προτείνουν στηρίζεται σε τρεις αξιωματικές παραδοχές, που έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα, όσο τα δις του Σώρρα.

Πρώτο: Ας θεωρήσουμε ότι η ΕΚΤ δέχεται να φορτωθεί σχεδόν το μισό από το υφιστάμενο δημόσιο χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή γύρω στα 4,5 τρις ευρώ. Ας δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει - δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς, αλλά το δεχόμαστε για λόγους συζήτησης - χωρίς να καταρρεύσει η ΕΚΤ κάτω από το βάρος ενός τεράστιου ισολογισμού, ο οποίος θα ξεπερνά τα 7 τρις ευρώ, ή γύρω στο 70% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Μπορεί να μας πει κάποιος απ' αυτούς του ευφυέστατους οικονομολόγους, τι περιοριστικές πολιτικές θα εφαρμόσει η ΕΚΤ για να συντηρήσει έναν τέτοιο ισολογισμό; Σήμερα για να συντηρήσει έναν ισολογισμό της τάξης των 2-3 τρις ευρώ τον χρόνο, συνθλίβει τις οικονομίες της ευρωζώνης. Φαντάζεται κανείς τι θα συμβεί αν εφαρμοστεί η πρόταση των ευφυέστατων οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεύτερο: Ποιος καθορίζει και εγγυάται τους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης; Και μάλιστα όταν η ευρωζώνη μόλις και μετά βίας κινείται με ρυθμούς λίγο πάνω από το μηδέν; Πώς είναι δυνατόν να καθοριστούν επιτόκια κάτω από τους ρυθμούς ανάπτυξης που κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξουν; Όμως, ακόμη κι αν αυτό το πετύχει η ΕΚΤ - κοιτώντας προφανώς στη μαγική σφαίρα των μαθητευόμενων μάγων, συγνώμη των ευφυέστατων οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ - για να μην αυξάνεται το χρέος, θα πρέπει όλες οι χώρες να κυνηγάνε εσαεί και αιωνίως τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και μάλιστα σε τέτοιο ύψος που να είναι αρκετό για να εξυπηρετήσει το σύνολο των τοκοχρεωλυτικών υποχρεώσεων κάθε κράτους προς την ΕΚΤ. Είναι ποτέ δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Κι αν επιχειρηθεί, τότε αναγκαστικά θα οδηγήσει τα κράτη σε μια ατελέσφορη και αδιέξοδη περιοριστική πολιτική για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Σε τι διαφέρει από αυτό που συμβαίνει σήμερα;

Τρίτο: Απομείωση του χρέους μπορεί να υπάρξει μόνο όταν δεν υπάρχει ανάγκη νέου δανεισμού. Και κυρίως όταν δεν υπάρχει ανάγκη νέου δανεισμού για να εξυπηρετηθεί το τρέχων χρέος. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει να πληρώσει το 2015 γύρω στα 20 δις ευρώ τόκους και ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Το ΔΝΤ ανεβάζει αυτές τις υποχρεώσεις γύρω στα 25 δις ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ ακολουθεί την πρόταση των ευφυέστατων οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων αυτών θα μετακινηθεί σε μια ετήσια καταβολή ίδιου ύψους. Μπορεί να μας πει κανείς που θα τα βρει η χώρα για να τα πληρώσει; Ή θα πρέπει να παράξει ισάξιο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης τουλάχιστον 14% επί του ΑΕΠ, ή να δανειστεί εκ νέου. Κι επειδή τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα είναι αδύνατον να υπάρξει - ακόμη και στη μαγική σφαίρα των Μηλιού, Λαπατσιώρα, Σωτηρόπουλου - η χώρα θα αναγκαστεί να δανειστεί για να πληρώσει. Δηλαδή, θα ακολουθήσει το γνωστό φαύλο κύκλο που την έφερε σ' αυτήν την κατάσταση χρεοκοπίας.

Η ΕΚΤ αποκτά εξουσίες φεουδάρχη

Περιττό να πούμε το τι εξουσίες θα αποκτήσει η ΕΚΤ σε βάρος των λαών και των κρατών μελών, αν τυχόν και εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση. Αν τώρα η ΕΚΤ έχει υπερεξουσίες έναντι των κρατών μελών και συνιστά έναν μηχανισμό παντελώς ανεξέλεγκτο, φανταστείτε τι θα γίνει έτσι και εφαρμοστεί μια ανάλογη πρόταση. Θα μεταβληθούν όλοι οι λαοί της ευρωζώνης σε αληθινούς δουλοπάροικους της ΕΚΤ και μάλιστα εσαεί.
Κι όλα αυτά γιατί; Διότι προφανώς η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την υποχρέωση έναντι των δανειστών να μην θέσει καν ζήτημα "κουρέματος" του χρέους. Να γιατί ο Γ. Δραγασάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του («Real News» 27/9/2014) είχε δηλώσει ότι «αντί για “κούρεμα”, μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Μόνο που τα ίδια ισχυρίζεται και η κυβερνώσα συμμορία. Το χρέος δεν χρειάζεται κούρεμα, γιατί είναι βιώσιμο. Ποια η διαφορά με τις προτάσεις των επιφανών οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως καταλαβαίνει ακόμη κι ο πιο αφελής, όλα γίνονται για το χρίσμα. Το χρίσμα των δανειστών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη νομή της εξουσίας. Κι επειδή οι διαφορές στις προτάσεις για το χρέος όλο και λιγοστεύουν με την κυβερνώσα συμμορία, γι' αυτό και έχουν επιδοθεί να ανακαλύψουν τη διαφορά σε "τεχνικές λύσεις". Μόνο που η άγνοια των ευφυέστατων οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθέως ανάλογη με τις σκοτεινές σκοπιμότητες που υπηρετούν. Κι έτσι δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να προτείνουν σε επίπεδο ευρωζώνης τη δημιουργία ενός τοκοχρεωλυτικού κεφαλαίου (sinking fund) υπό την ΕΚΤ.
Επαναφέρουν μια χρεοκοπημέννη "τεχνική λύση" του 19ου αιώνα
Η ιδέα δημιουργίας ενός sinking fund για την απομείωση του χρέους είναι τόσο παλιά όσο και οι πέτρες. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία το 1716 κι από τότε κάθε φορά που το χρέος ξεπερνούσε κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησης και οι πιέσεις από την κοινωνία και την προοδευτική κοινότητα εντείνονταν με σκοπό τη διαγραφή έστω μέρους του χρέους, οι κυβερνήσεις της ολιγαρχίας αντιπρότειναν πάντα ένα σχέδιο sinking fund. Με πολύλοκους υπολογισμούς, στατιστικές και μαθηματικές αποτυπώσεις πρόκιναν την καλύτερη "τεχνική λύση". Μόνο που καμιά από όλες αυτές δεν πέτυχε ποτέ την απομείωση του χρέους. Απλά διευκόλυναν τη διαίωνισή του σε βάρος της εργαζόμενης κοινωνίας.
O Γιουίλιαμ Κόμπετ, ένας από τους πιο διάσημους και ταλαντούχους προοδευτικούς δημοσιολόγους στη Βρετανία του 19ου αιώνα, έγραφε στα 1830 σχετικά με τα ποικίλες "τεχνικές λύσεις" του sinking fund: "Έχω επανειλημένα δηλώσει και νομίζω έχω αποδείξει ότι το τοκοχρεωλυτικό κεφάλαιο (sinking fund) δεν έχει μειώσει καθόλου το εθνικό χρέος. Ότι δεν έχει την παραμικρή τάση για απομείωση αυτού του χρέους. Κι ότι οι λέξεις, απομείωση, αποπληρωμή, ρευστοποίηση, κλπ., κλπ., όσον αφορά στα αποτελέσματα αυτού του κεφαλαίου, του αποδίδονται εντελώς λανθασμένα και έχουν σαν σκοπό να εξαπατήσουν τον λαό..." (Selections from Cobbett's Political Works, Volume 2, London, 1835, σ. 2)

Ένας άλλος οικονομολόγος, ίσως ο τελευταίος από τους κλασσικούς της πολιτικής οικονομίας, ο Τζέιμς Ράμσεϊ Μακάλοχ, έγραφε σχετικά με την επινόηση της "τεχνικής λύσης" του sinking fund: "Κι όμως αυτή η άχρηστη χημική ένωση αυταπάτης και ανοησίας επικροτήθηκε από όλα τα κόμματα. Η αντιπολίτευση συναγωνιζόταν με το υπουργείο σε επευφημίες και εγκώμια. Το τοκοχρεολυτικό κεφάλαιο (sinking fund) θεωρήθηκε απ' όλους ως το μεγάλο προπύργιο της χώρας... Και η αυταπάτη ήταν τόσο διαρκής και ισχυρή, που ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια εμπειρία από αυτή την χειρότερη από το τίποτα, όταν ένα νέο χρηματοδοτικό σχέδιο εισήχθη το 1807, περιλάμβανε ένα σύστημα ελέγχων προκειμένου να αποτρέψειτα κακά που θα προέρχονταν από τη δυνατότητα του τοκοχρεολυτικό κεφάλαιο να συσσωρευθεί δίχως όρια και να κατακλύσει την χώρα με μια πλημμύρα πλούτου, μέσα από "μια πολύ γρήγορη απαλλαγή από το χρέος". Αμφιβάλουμε αν και κατά πόσο η ιστορία του κόσμου μπορεί να δώσει άλλο παράδειγμα ερωτικής τρέλλας. Αν το τοκοχρεολυτικό κεφάλαιο προερχόταν από ακατάληπτα δόγματα, αν απευθυνόταν στα λαικά αισθήματα και πάθη, ή αν η έννοια της αποτελεσματικότητάς του προερχόταν από τον όχλο, η επικράτηση αυτής της αυταπάτης λιγότερο ασύδοτη. Όμως από την πρώτη στιγμή ήταν θέμα υπολογισμών. Την λύση υποστήριξαν μερικοί από τους πιο ενημερωμένους ανθρώπους της χώρας, οι οποίοι συνέχισαν για πάνω από είκοσι χρόνια να πιστεύουν ότι μείωναν δραστικά το χρέος με τη βοήθεια του τοκοχρεολυτικού κεφαλαίου, το οποίο ολόκληρο το διάστημα συντηρούνταν με καινούργια δάνεια!" (J. R. McCulloch,  A Treatise on the Principles and Practical Influence of Taxation and the Funding System, Edinburgh, 1863, σ. 481-482).

Κι όλα αυτά γιατί; Διότι οι πολιτικές δυνάμεις της Βρετανίας της εποχής έτρεμαν ακόμη και στην ιδέα "της πολύ γρήγορης απαλλαγής από το χρέος", μέσα από τη διαγραφή του. Κάτι που ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να συμβεί τόσο για έναν μάχημο πολιτικό συγγραφέα σαν τον Κόμπετ, όσο και για έναν ακδημαικό όπως τον Μακάλοχ. Κι έτσι συσκότιζαν το όλο ζήτημα μέσα από πολύπλοκους υπολογισμούς δήθεν απομείωσης του χρέους διαμέσου "τεχνικών λύσεων" τύπου sinking fund. Mόνο και μόνο για να μην φανεί πόσο ταυτισμένοι ήταν με τα συμφέροντα της χρηματιστικής ολιγαρχίας που δάνειζε το κράτος.

Όταν ο Γλάδστων εμφάνισε μετά τυμπανοκρουσιών το 1852 μια ακόμη άρτια "τεχνική λύση" που θα απομείωνε το χρέος χωρίς "κούρεμα", ή διαγραφή, ο Μαρξ βρήκε την ευκαιρία να ειρωνευτεί τους επινοητές τέτοιων σχεδίων και να γράψει: " Ίσως να μην υπάρχει σε γενικές γραμμές μεγαλύτερη απάτη από τα λεγόμενα χρηματοοικονομικά. Οι πιο απλές εργασίες σχετικά με τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος καλύπτονται από τους μύστες αυτής της απόκρυφης επιστήμης με μια δυσνόητη ορολογία, αποκρύπτοντας τους τετριμμένoυς ελιγμούς για τη δημιουργία αποθεμάτων διαφορετικής απόδοσης - την μετατροπή των παλαιών αποθεμάτων σε νέα, τη μείωση των τόκων και την αύξηση του ονομαστικού κεφαλαίου, την αύξηση του τόκου και τη μείωση του κεφαλαίου, την εγκατάσταση των ασφαλίστρων, των μπόνους, των ειδικών ομολόγων, τη διάκριση μεταξύ στις εξαγοράσιμες και μη εξαγοράσιμες προσόδους, την κατά βαθμίδες τεχνική μεταφοράς των χαρτιών διαφορετικής έκδοσης - κατά τρόπο που εξαπατά το κοινό με αυτούς τους απεχθείς σχολαστικούς υπολογισμούς χρηματισμού και την φοβερή πολυπλοκότητα των στοιχείων, ενώ οι τοκογλύφοι αποκτούν με κάθε νέο τέτοιο σχέδιο, μια ανυπόμονη ευκαιρία για την ανάπτυξη της αδίστακτης και αρπακτικής τους  δραστηριότητας." (K. Marx & F. Engels, Collected Works, vol. 12, σ. 55).


Τα τελευταία αυτά λόγια του Μαρξ τα αφιερώνουμε ιδιαίτερα στο Μηλιό και την παρέα του, που επί χρόνια αυτοπροβάλονται ως "αυθεντικοί μαρξιστές" ποδοπατώντας κατάφωρα κάθε έννοια λογικής και θεωρίας. Με την ίδια αδίστακτη και προκληκτική διάθεση που θέλουν, διαμέσου μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να βιάσουν βάναυσα τον έλληνα εργαζόμενο και την χώρα με τις "τεχνικές λύσεις" που προτείνουν. Έλεος πια με δαύτους!

18 σχόλια:

  1. Δυστυχώς είναι όπως τα λέτε κ. Καζάκη. Οι εν λόγω κύριοι με σοφιστικέ οικονομικές αναλύσεις επιδιώκουν να θολώσουν τα μυαλά των πολιτών για να μονιμοποιήσουν και νομιμοποιήσουν την λεηλασία της χώρας.
    Τελευταία έχω ακούσει κάποιες εκπομπές του δρ. φιλοσοφίας Νικολάου Λάου στο Vmedia, στις οποίες αναλύει γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα.
    Ο άνθρωπος πέρα από τον σκεπτικισμό που δημιουργεί ο τίτλος του ώς ισόβιος πρόεδρος των ιλουμινάτι, δείχνει ψαγμένος, σοβαρός και διαθέτων τον κοινό νού, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις ώς "υποχθόνιο".
    Στην τελευταία του εκπομπή μιλά για πληθωρισμό και αποπληθωρισμό και για την αποτυχία της πολιτικής ποσοτικής διευκόλυνσης, όπως την εννοούν ο Ομπάμα και η FED, και οτι δεν αποτελεί ικανοποιητική εναλλακτική πρόταση προς το μοντέλο της Μέρκελ:
    https://www.youtube.com/watch?v=AHC3cVCjJ30&list=UUFbRfPGLp-EsXtB8MLWQ3Eg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την συνέντευξη του κ. Μηλιού στο Βήμα, αναφέρει επί λέξη για το Ελληνικό χρέος:

    "Δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση της λιτότητας αν δεν υπάρξει μείωση του χρέους. Για την Ελλάδα πάγια θέση μας είναι: διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Το ελληνικό χρέος αποτελεί μόλις το 3% του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους. Στις μεγάλες χώρες, μια σημαντική διαγραφή της ονομαστικής αξίας των κρατικών χρεογράφων θα αφήσει εκτεθειμένο τον τραπεζικό τομέα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ απαιτείται να επιβληθεί ένας ριζικά διαφορετικός ρόλος στην ΕΚΤ, ώστε να αναλάβει αυτή το κόστος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών για έναν ορίζοντα δεκαετιών"

    http://www.jmilios.gr/%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7/

    Από την συνέντευξη του στο Matrix24 αναφέρει επί λέξη για το Ελληνικό χρέος:

    "Είναι γνωστό ότι από την αρχή της κρίσης η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Σε αυτή τη θέση εμμένουμε διότι τη θεωρούμε ρεαλιστική και δίκαιη. Ακολουθεί το πρότυπο της λύσης που δόθηκε για τη Δυτική Γερμανία το 1953 με τη διάσκεψη του Λονδίνου. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα ανοίξει το συνολικό ζήτημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα εργαστεί μαζί με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος. Στη Διάσκεψη αυτή πρέπει να καταθέσουμε μια στρατηγική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Αντίθετα με το ελληνικό χρέος που διακρατείται από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αποτελεί μόλις το 3% του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους, το σε απόλυτα μεγέθη τεράστιο χρέος άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το κατέχουν σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια σημαντική διαγραφή της ονομαστικής αξίας των κρατικών χρεογράφων θα αφήσει εξαιρετικά εκτεθειμένο τον τραπεζικό τομέα (ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών) και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συνέβη με το ελληνικό PSI…"

    http://www.jmilios.gr/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο θα πει επιστημονικη απατη,να χαιρεσε που σου μειωνουν αυξανοντας το χρεος.Ενα πραμα σαν την μεγαλυτερη μειωση στον κοσμο,του βενιζελου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια!Πραγματικά προσκυνώ την επιστημοσύνη,τον ατράνταχτα θεμελιωμένο λόγο-είναι απίστευτο το πώς τα καταφέρνεις Δημήτρη να εξαντλείς μέχρι κεραίας ένα θέμα...Το κακό είναι ότι οι πολλοί μάθανε να ακούνε τον απλοικό,λαικίστικο λόγο κι έχουν πρόβλημα "πρόσβασης"στον τεκμηριωμένο ιστορικά κι επιστημονικά-δεν είμαστε και ποτέ ορθολογιστές-μόνο σε μπαρούφες και κολακείες είχαμε εθιστεί.Κι ύστερα έρχονται άσχετοι να κρίνουν ,να επικρίνουν.Δεν βλέπουν την τυφλαμάρα τους -ακόμα και στην "ειδικότητά" τους-και έχουν άποψη επί παντός επιστητού..Κανένας Συριζαίος μπορεί να διαβάσει και να πει δυο κουβέντες και σε άλλα καλόπαιδα ...Τι φταίει ο λαός να πληρώνει τη διπολική τους διαταραχή και τη σύγχυση;Αντί να δούμε πώς θα μαζέψουμε τα ασυμάζευτα-τόσο καιρό σωρευμένα όλοι μαζί,ακούμε τις ανοησίες τις γνωστές ένθεν κακείθεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πετρος Καλογεροπουλος27 Νοεμβρίου 2014 στις 12:23 μ.μ.

    Δημητρη,καλημερα,
    Προτείνω να ζητήσεις από τους εν λογω οικονομολόγους μια ανοιχτη συζητηση επι των προτασεων τους.Καπου ,τελος παντων,οφειλουν να δειξουν την δημοκρατικη τους ευαισθησια και να παρουσιασουν με σαφηνεια και υπευθυνοτητα το πρόγραμμα τους ενωπιος ενωπιω.Ξερω,οπως ολοι οσοι παρακολουθουν και πασχουν από τις εξελιξεις της τετραετιας,οτι κατά 99% θα υπαρξει αδιαφορια. Δυστυχως,ομως,δεν εχουμε παρα μονο το δρομο της συνεχους "οχλησης"... Το ζητημα είναι εξαιρετικα σοβαρο,γιατι σε λιγο θα κληθουν να κυβερνησουν. Οφειλουν να νιωσουν την οδυνηρη και αγχωδη ανασα του λαου μας στο σβερκο τους και το ενδεχομενο να καταληξει σε δαγκωμα.Και για το ΕΠΑΜ δεν υπαρχει άλλη επιλογή από την αναδειξη της αληθειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συγκεκριμένοι και ιδιαίτερα ο Μηλιός, όχι μόνο δεν δέχεται το διάλογο, αλλά βάζει και βέτο όταν τυχαίνει να βρίσκομαι στο πάνελ. Οι άνθρωποι είναι πουλημένοι. Δεν έχει να κάνει με γνώση και άποψη. Έχουν πάρει τις εντολές τους από τους δανειστές και ψάχνουν πώς θα χρυσώσουν το χάπι.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε,Πέτρο,ήδη επέλεξαν στρατόπεδο οι άνθρωποι(;)και δεν ξέρω για ποια δημοκρατική ευαισθησία μιλάς-αυτή που δεν έχουν;Μάλλον για τρομοκρατική αναισθησία πρέπει να μιλάμε όταν αναφερόμαστε σε συνειδητούς ψεύτες και κλέφτες-νταβατζήδες του θανάτου ενός ολόκληρου λαού.Φωνάζουμε από την αρχή ότι όλοι είναι στο "κόλπο",όλοι είναι ένοχοι...αλλά ποιοι ακούνε!Πρέπει να αυτοκτονήσουν κι άλλοι Έλληνες,να σφαγιαστούν τα παιδιά μας για να καταλάβουμε τα αυτονόητα;Τους έχουν δεμένους χειροπόδαρα για παλίές "αμαρτίες"!Τι δεν καταλαβαίνουμε;Μόνο εμείς οι απλοί πολίτες μπορούμε να κινηθούμε,να κάνουμε ό,τι μπορεί ο καθένας!Ο Δημήτρης τα λέει εδώ και καιρό...κι ακούγονται "υπερβολικά",αλλά είναι απόλυτα ρεαλιστικά.Ο κ.Κυριακόπουλος τονίζει σε σημερινό του άρθρο τα ίδια...Πού σκορπίσαμε όλοι και περιμένουμε σαν σφαχτάρια το τέλος;Τουλάχιστον μιλήστε,διαδώστε την αλήθεια.Όποιος μιλάει για πληρωμή -έστω και μέρους του χρέους,είναι απατεώνας.Μόνο το Ε.Πα.Μ έχει συγκροτημένη πρόταση...γιατί δεν οργανωνόμαστε όλοι μαζί,τι περιμένουμε,τη λαιμητόμο να μας κόψει τα ξερά μας τα κεφάλια;Έλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Όπως καταλαβαίνει ακόμη κι ο πιο αφελής, όλα γίνονται για το χρίσμα. Το χρίσμα των δανειστών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη νομή της εξουσίας. Κι επειδή οι διαφορές στις προτάσεις για το χρέος όλο και λιγοστεύουν με την κυβερνώσα συμμορία, γι' αυτό και έχουν επιδοθεί να ανακαλύψουν τη διαφορά σε "τεχνικές λύσεις"."

    Αυτή είναι όλη η ουσία. Όταν έχεις απορρίψει το ταξικό κριτήριο, το κριτήριο του τι επείγει για το λαό δηλαδή, στην αντιμετώπιση της κατάστασης επιδίδεσαι σε ιδεολογία, με την έννοια που είχε ο όρος για τους κλασικούς: νομίζεις δηλαδή οτι το πρόβλημα είναι μια μαθηματική εξίσωση που θα τη λύσει το πιο έξυπνο μυαλό στη σφαίρα των ιδεών και όλα θα διορθωθούν φτάνει μόνο να πειστούν οι ισχυροί να εφαρμόσουν την ευφυή σου λύση.

    Γιώργος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω διαβάσει το άρθρο των τριών του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκ τούτου είμαι επιφυλακτικός. Aν κατάλαβα καλά, προτείνεται η μετατροπή ενός "μεγάλου" μέρους του χρέους σε "ομόλογα μηδενικού κουπονιού (zero coupon bonds)", εκδόσεως της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης - κράτος (για λογαριασμό του οποίου εκδίδεται το ομόλογο), δεν θα πληρώνει στη λήξη κάθε κουπονιού το σχετικό ποσό. Επομένως, θα υπάρχει απαλλαγή από την πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων αυτού του ομολόγου. Είναι σωστός ο συλλογισμός ή όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος. Το ομόλογο χωρίς κουπόνι είναι εκείνο που το συνολικό ποσό (κεφάλαιο + τόκοι) πληρώνεται όλο μαζί στη λήξη του ομολόγου. Το μόνο που γλυτώνεις είναι την καταβολή του τόκου με βάση το κουπόνι κάθε μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο, ή έτος, ανάλογα με τις προβλέψεις του ομολόγου. Τα πληρώνεις όλα μαζί στο τέλος της λήξης του ομολόγου.

      Διαγραφή
  9. Η Ελλάδα έχει πλέον πτωχεύσει, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα να αποφύγει μία κατάσταση που είναι κάτι περισσότερο από οδυνηρή - όσο πιο σύντομα λοιπόν το παραδεχτούμε, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η επώδυνη διαδικασία της εξυγίανσης.

    Δυστυχώς η Ελλάδα, με ένα δημόσιο χρέος 100% βιώσιμο, με υγιέστατες τράπεζες πριν από το PSI, καθώς επίσης με ένα από τα χαμηλότερα συνολικά χρέη στην Ευρώπη, σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία κοκ., οδηγήθηκε στη χρεοκοπία από μία εγκληματική ομάδα ανθρώπων, την διεθνη ληστοσυμμορια των τραπεζιτων (Τρόικα) - οι οποίοι είχαν και έχουν ανίερους σκοπούς, να αγορασουν για ενακομματι ψωμι ολη την χωρα μας.
    πχ 14 αεροδρομια χωρις λευτα.

    Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν φταίει, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα - σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει πλέον χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα να αποφύγει μία κατάσταση που είναι κάτι περισσότερο από οδυνηρή. Όσο πιο σύντομα λοιπόν το παραδεχτούμε, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η διαδικασία της εξυγίανσης μέσω της χρεοκοπίας - όπως συστήνει ο πατέρας της ελεύθερης οικονομίας (Adam Smith), ενώ αποτελεί ένα δικαιωματικό, θεμελιώδες, αναφαίρετο «εργαλείο» του συστήματος του καπιταλισμού: το ελιξίριο του.

    Αν περιμένουμε από το Σαμαρά και την φαρα του να σώσει το Λαό μας, καήκαμε…..
    Αντί για διαγραφή του χρέους, σχεδιάζουν επιμήκυνση 50 ετών, δηλαδή για άλλα 50 χρόνια με χαμένες δύο γενεές νέων Ελλήνων!!! Φυσικα η σημερινη και η επομενη, πιθανον του Συριζα, κυβερνηση δεν προκειται να κανουν το αυταποδεικτο.

    Σήμερα τελούμε κάτω από την δικτατορία & οικονομική εκμετάλλευση της Σιωνιστικής Ν.Τ.Π. και των φρενοβλαβών ηγετών αυτής. Ειμαστε πάλι υπό Σιωνιστική Γερμανική μπότα-Τρόϊκα, με Ράϊχενμπαχ, Φούχτελ, και όλο αυτό το Σιωνιστικό συνονθύλευμα της μαριονέτας Μέρκελ, η οποία τυγχάνει να ειναι πιόνι στα χέρια των Σιωνιστών Κοσμοκρατόρων. Σήμερα η Ε.Ε., η Ευρωζώνη, και η Γερμανία, τελούν υπό την κηδεμονία του Κοσμοκράτορα ΡΟΤΣΙΛΝΤ!!!

    Η Γερμανία χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είχε «τα μούτρα» που λέει ο λαός, να βάλει χέρι στην Ουκρανία, και μαζί με τις χρεοκοπημένες ΗΠΑ, δημιουργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα, που απειλεί, οχι μονο την Ρωσσια αλλα και την παγκόσμια ειρήνη. Όλα τα κυβερνητικά πόστα στην Ε.Ε. & Ελλάδα τα έχουν πιάσει άνθρωποι των Σιωνιστών Γερμανών.

    Η μονη λυση, συμφωνα με οσα διαβαζω, ειναι Χρεοκοπία τώρα, σταση πληρωμων και επιστροφη στην Δραχμη, μπας και σωθει η Ελλαδα.

    Ποια ειναι η γνωμη σου για την χρεωκοπια, αν και εχεις κανει πολλες αναλυσεις στο παρελθον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορείτε να μου προτείνετε κ.Καζάκη ένα εισαγωγικό βιβλίο για τα χρηματοοικονομικά.Γιατί λίγο τις διαδικασίες της χρηματοοικονομικής δεν τίς πολύ κατέχω.Για να δώσω και ένα παράδειγμα(το πιο απλό) της συγχυσής μου.Όταν αγοράσω ένα ομόλογο πέντε ετών με τόκο ας πούμε 5%,από αυτόν που πήρα το ομόλογο δεν είναι υποχρεωμένος σε 5 χρόνια να μου δώσει το κεφάλαιο +5% του κεφαλαίου πίσω ή η αξία του ομολόγου ή ο τόκος είναι ανοιχτές στις διακυμάνσεις της αγοράς,κάτι σαν τις μετοχές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα είναι η επόμενη κυβέρνηση (ίσως αυτοδύναμη) και το πιο πιθανό είναι οτι θα συνεχίσει τις ιδιες πολιτικές με άλλο περιτύλιγμα. Κάτι σα τον "αντιμνημονιακο" πιτσαδορο που τελικά υπέγραψε τα πάντα και συνέχισε με ακόμα πιο δουλοπρέπεια το (καταστροφικό) έργο του Τζέφρυ παπατζη.

    Η μόνη εναλλακτική είναι η έξοδος από την ευρωζώνη, έθνικο νόμισμα και διαγραφή χρέους. Όλα αυτά τα αποκηρύσσει όμως μετά βδελυγμίας ο "αριστερός" Αλέξης ο θαμώνας του Brookings ...

    Όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν νομιζωντας οτι κάπως θα αλλάξει τη κατάσταση .
    Όταν ο κόσμος όμως φάει το χαστούκι και από το ΣΥΡΙΖΑ, πως θα αντιδράσει ?
    Σίγουρα ο σύριζα θα πατωσει πολύ γρήγορα, αλλα που θα στραφεί ο κόσμος ?

    Το πολιτικό σκηνικό μετά θα είναι τελείως ρευστό. Τα δυο πρώην μέγαλα κομματα τελείως απαξιωμενα, το ΣΥΡΙΖΑ να πιάνει πατο, το κκε στο 3%, καμμενοι έλληνες στα αζήτητα, και τα golden eggs που εχουν γίνει σα κλουβια αυγά



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λές: "Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα είναι η επόμενη κυβέρνηση" και
      επίσης λες:
      "Όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν νομίζωντας οτι κάπως θα αλλάξει τη κατάσταση .
      Όταν ο κόσμος όμως φάει το χαστούκι και από το ΣΥΡΙΖΑ, πως θα αντιδράσει ?
      Σίγουρα ο σύριζα θα πατωσει πολύ γρήγορα, αλλα που θα στραφεί ο κόσμος ? "
      Εγώ συμπληρώνω:
      Ο κόσμος μάλλον θα ψηφίσει σύριζα διότι αυτό βλέπει στα κΑΝΑΛΙΑ ως εναλλακτική λύση. Μην υποτιμάτε τα κανάλια, διότι τα κανάλια υποβάλλουν και οι άνθρωποι, συνήθως, είμαστε ευπρόσβλητοι στις υποβολές. Είναι μια πλειοψηφία συνανθρώπων που είναι, καλώς ή κακώς, άσχετοι με την έρευνα πέρα από την ακρόαση των καναλιών.

      Κάποιες ουσιαστικές αλήθειες κατά την γνώμη μου για την ανθρωπότητα τώρα:
      Δεν θα νοιώθεις καθόλου ικανοποιημένος όταν η αυθεντία και η εξουσία για την ζωή σου δεν είσαι εσύ ο ίδιος αλλά κάτι έξω από σένα.
      Για να συνειδητοποιήσει η πλειοψηφία των ατόμων, ότι εγώ είμαι η αυθεντία και η εξουσία στο σύμπαν μου, όπως και ο καθένας στο δικό του, μάλλον θα περάσουν λίγες δεκαετίες ακόμα. Το πότε αυτό θα γίνει όμως δεν έχει τόση σημασία, όσο ο αγώνας του ατόμου για αυτογνωσία.

      Ένα ερώτημα τώρα (μάλλον για να προλάβω κάποιες αντιδράσεις το κάνω):
      Η αναρχία στην δικιά σου ζωή προέρχεται όταν είσαι αυτεξούσιος ή όταν αφήνεις την εξουσία σε κάποιον ή κάτι έξω από σένα;

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  12. Παρακολουθησα τα γεγονοτα της Γενικης Απεργειας, μεσω το διαδικτυου και περιμενα να δω τις εξελιξεις αλλα ποτε δεν πιστευα οτι θα γινει τιποτα, απλως ο λαος εκτονωθηκε για λιγο και μετα πηγε σπιτι, μεχρι την επομενη βολτα ……… δεν γινεται τιποτα με 24 ωρες απεργιες και κομματικα μπαιρακια αντι να ενωθουν ολοι και εχουν συμβολο ενωτικο, την Ελληνικη Σημαια, οπως κανουν σε ολα τα αλλα ‘’σοβαρα’’ κρατη.

    Το μεγάλο δίλημμα των Ελλήνων, αλλά και η απάντηση ίσως στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες δεν αντιδρούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι λαοί, είναι ποιο από τα δύο «δεινά» είναι προτιμότερο να επιλέξουν: το απόλυτα διεφθαρμένο και αχόρταγο πελατειακό κράτος, το οποίο για χρόνια ολόκληρα τους τυραννάει ή τους ξένους και το αιμοχαρές νεοφιλελεύθερο κτήνος, την ηγεμονία του οποίου του επιβάλλουν;

    Γνωρίζοντας τώρα ότι, είναι αδύνατον να επιλέξει κανείς μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, θεωρω ότι η απάντηση θα δοθεί τελικά από αυτά που θα ακολουθήσουν – ευχόμενοι η διαμάχη μεταξύ των δύο θηρίων, τα οποία απειλούν σχεδόν εξ ίσου την πατρίδα μας να τα αποδυναμώσει, επιτρέποντας στους Πολίτες μία τρίτη, εντελώς διαφορετική επιλογή.

    Εάν ο κοσμος βγει μαζικά στους δρόμους και αντιδράσουν δυναμικά, τι και ποιόν θα πρέπει να υποστηρίξουν; Ολα το συστημικα κομματα του σημερινου κυνοβουλιου ειναι διεφθαρμενα.

    Ποια ακριβώς θα είναι τα επακόλουθα, εάν οι Ελληνες επαναστατήσουν; Ποιος θα είναι ο ωφελημένος;

    Εαν αυτο γινει και πεσει η χουντα των Σαχλαμαρα/Βενιζελου ποιος θα αναλαβει το τιμονι διακυβερνησης της χωρας, διοτι το κρατος δεν σταματα να λειτουργει;

    Οι αμερικανοι η οι Γερμανοι θα δωσουν παλι την λυση στο προτεκτορατο;

    Το ειπα και πριν λιγο καιρο οτι χρειαζεται η (κρυφη) δημιουργια και η υπαρξη μιας σκοιωδους ‘’κυβερνησης’’ που θα παρει τα ηνια οταν γινει η πτωση της χουντας ..... αλλα ποιοι θα την κανουν, εκτος των σημερινων συστημικων κομματων;

    Η Ελλάδα έχει πλέον πτωχεύσει, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα να αποφύγει μία κατάσταση που είναι κάτι περισσότερο από οδυνηρή - όσο πιο σύντομα λοιπόν το παραδεχτούμε, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η επώδυνη διαδικασία της εξυγίανσης

    Χρεοκοπία τώρα, προτου ξεπουλησουν ολη την χωρα, αλλα ποιος θα την κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Λυμπέρη,όσο κι αν είναι καταλυτική η αυτογνωσία,το συλλογικό ασυνείδητο θα το κάνει το "θαύμα"του,γιατί πια είναι θέμα επιβίωσης...κανενός η αυτογνωσία δεν είναι πέρα και πάνω από την επιβίωση ενός έθνους,ενός λαού...κι η ίδια η βία της ανάγκης θα διαμορφώσει τις εξελίξεις,που είναι πλέον "δρομολογημένες".Αυτοί - ΟΛΟΙ οι κυνοβολευτικοί-είναι ήδη τελειωμένοι εδώ και καιρό,κι ο κόσμος φοβάται κάποια σκιάχτρα πλέον που όμως για να τα υπερνικήσει χρειάζεται-όπως το λέτε την αυτογνωσία,αλλά και τη λύτρωσή του από το φόβο κι όλα τα αγελαία ένστικτα και τα χυδαία "πρότυπα",που του δείχνουν ως "επιτυχία"χρόνια τώρα.Πρέπει να ξεπεραστούν συγκεκριμένοι φόβοι και ψειδαισθήσεις για να γεννηθεί το υγιές,το νέο κοσμοείδωλο της αληθινής ελευθερίας και ευτυχίας...κι αυτό συμβαίνει τώρα.Έλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη δεν υπάρχει συλλογικότητα χωρίς άτομα.
      Μια και και μίλησες για φόβο, το φοβισμένο άτομο συμμετέχει σε φοβισμένη συλλογικότητα και το άτομο με εμπιστοσύνη στον εαυτό του συμμετέχει σε συλλογικότητα θεών. Το ίδιο το άτομο επιλέγει την συλλογικότητα που συμμετέχει με το είδος της ενέργειάς του τώρα στο παρόν. Είναι θέμα εσωτερικής οργάνωσης.
      Είσαι αυτά τα πρότυπα που σε βομβαρδίζει από τότε πού γεννήθηκες το κατεστημένο; Νομίζω ότι απαντάς όχι, βάλε σ' αυτά τα πρότυπα κι αυτά του "λαός" και "έθνος".
      Ο φόβος δεν είναι ούτε καλός ούτε ο κακός. Άστους τους φόβους των άλλων βρες τον δικό σου φόβο περιέχει μια πληροφορία που στέλνεις στον εαυτό σου, ποιά είναι η απειλή τι είναι αυτό που φοβάσαι;
      Είσαι λιγότερο ή περισσότερο ισχυρός από οποιονδήποτε άλλο; Νομίζω ότι απαντάς ότι είσαι εξίσου ισχυρός.
      Και πιό συγκεκριμένα λέω ότι εσύ είσαι ο πιό ισχυρός όσον αφορά το δικό σου σύμπαν.
      Η αληθινή ευτυχία δεν είναι μόνο κάποιο συναίσθημα
      Είσαι αληθινά ελεύθερος όταν ξέρεις ποιός αληθινά είσαι.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή