Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ετοιμαστείτε για ένα νέο τρελό roller coaster των χρηματαγορών, που οι άσχετοι ονομάζουν "νέο κραχ"!

Μετά από την Silicon Valley Bank, που κατέβασε ρολά λόγω bank run, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανέλαβαν τον έλεγχο μιας δεύτερης τράπεζας την Κυριακή, της Signature Bank και ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα για να αμβλύνουν τους φόβους ότι οι καταθέτες μπορεί να τραβήξουν τα χρήματά τους και από άλλου τράπεζες.

Τα μέτρα, περιλαμβάνουν την εγγύηση όλων των καταθέσεων της SVB και σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν την καταρέουσα εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ανακοινώθηκαν από κοινού την Κυριακή το βράδυ από το Υπουργείο Οικονομικών, την Federal Reserve και την Federal Deposit Insurance Corp.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η First Republic Bank έγινε η τρίτη τράπεζα που απειλείται με κατάρρευση. Ωστόσο, η Federal Reserve και την JPMorgan Chase & Co. προχώρησαν σε ενίσχυση με πρόσθετη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης τράπεζας προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο bank run.
Καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας των ΗΠΑ πορεύεται σ' ένα νέο εντυπωσιακό roller coaster, πολύ χειρότερο εκείνου της περιόδου 2007-2009, η ΕΕ αδυνατεί να προλάβει την κατάρρευση των δικών της τραπεζικών ομίλων. Όπως έκανε το 2009-2010.
Κι ενώ ο "σκληρός πυρήνας" των παγκόσμιων χρηματαγορών αντικρύζει τον καιάδα, τα χρηματοοικονομικά της εμπόλεμης Ρωσίας δεν αντιμετωπίζουν κανένα άμεσο πρόβλημα. Κι αυτό γιατί έχει απεξαρτηθεί - εν πολλοίς λόγω κυρώσεων - από τις παγκόσμιες χρηματαγορές και έχει στραφεί στην εσωτερική χρηματοδότησης της εγχώριας παραγωγής. Εξού και η σταθερότητα του ρουβλιού.
Από αυτή την νέα καταστροφική περιδύνηση των παγκόσμιων χρηματαγορών θα γλυτώσουν μόνο οι χώρες που έχουν, ή θα προχωρήσουν άμεσα σε απεξάρτηση από αυτές. Δηλαδή, μόνο οι χώρες που έχουν εθνικοποιήσει, ή θα αναγκαστούν να το κάνουν, τα μέσα άσκησης δημοσιονομικής, νομισματικής και αναπτυξιακής πολιτικής με όρους εθνικής κυριαρχίας και δεν θα στηρίζονται στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αλλά και στην εξυπηρέτηση τεράστιων χρεών από το εξωτερικό.
Η Ελλάδα θα διαπιστώσει λείαν συντόμως τι σημαίνει για όλους μας η φράση sudden death, δηλαδή ξαφνικός θάνατος. Άλλωστε η Ελλάδα φλερτάρει με τον ξαφνικό θάνατο 13 χρόνια τώρα από το πρώτο μνημόνιο κι έπειτα, προκειμένου να περάσει ως χώρα, ως κοινωνία κι ως πολιτικής οντότητα σε ξένα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου