Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Μια ακόμη καταστροφική επιτυχία*

Είναι πρωτοφανές πώς το μαύρο γίνεται άσπρο μετά από κάθε "συμφωνία" της εκάστοτε εγχώριας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Επί 6 χρόνια ο μέσος Έλληνας βομβαρδίζεται από μια απίστευτη επίσημη προπαγάνδα που τηρεί κατά γράμμα αυτό που έγραφε ο Αδόλφος Χίτλερ στο Mein Kampf: "Μέσω της έξυπνης προπαγάνδας, αλλά και της σταθερής εφαρμογής της, οι άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν να βλέπουν τον παράδεισο ως κόλαση, αλλά και το αντίστροφο, να θεωρήσουν το πιο άθλιο είδος ζωής ως παράδεισο."**
Έτσι είδαμε από το 2010, που άρχισαν τα μνημόνια, η συνολική καθίζηση του τζίρου λιανικής το μήνα Φεβρουάριο του 2016 να ξεπερνά το 36,5%. Ενώ το ύψος των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία την ίδια ακριβώς περίοδο έχει υποχωρήσει πάνω από 48%. Κι ας εμφανίζεται την ίδια περίοδο το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές να έχει υποχωρήσει μόνο κατά 23%.

Ο τζίρος λιανικής αλλά κυρίως το επίπεδο επενδύσεων - το οποίο έπεσε κάτω από το 10% του ΑΕΠ το 2015 - κατατάσσει την Ελλάδα στον πάτο της παγκόσμιας οικονομίας. Βρίσκεται αισίως στα επίπεδα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, του Νότιου Σουδάν, της Υεμένης, της Ουκρανίας, της Εριθρέας, της Γουινέας Μπισάου. Με μια διαφορά. Σ' όλες αυτές τις χώρες μαίνεται ο πόλεμος.
Το αποτέλεσμα γνωστό. Πρωτοφανής μαζική ανεργία, αναδουλειά, φτωχοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός σχεδόν των μισών νοικοκυριών της χώρας. Κι όλα αυτά γιατί; Διότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι ντόπιοι εντολοδόχοι τους στις εγχώριες κυβερνήσεις μας "διέσωσαν" επιβάλλοντας στη χώρα καθεστώς κατοχής και μνημονίων.
Από το δανεισμό του ευρωπαϊκού μηχανισμού ούτε ένα ευρώ δεν πήγε σε μισθούς, συντάξεις, ή σε άλλες κοινωνικά αναγκαίες δαπάνες. Στο σύνολό τους τα δάνεια και των τριών προγραμμάτων "διάσωσης" δίνονται αποκλειστικά με σκοπό να εξυπηρετηθούν άμεσα οι δανειστές και οι εγχώριες τράπεζες. Ούτε ένα ευρώ δεν πάει στις ανάγκες του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας. Ούτε ένα ευρώ!
Μάλιστα το 1ο και 2ο πρόγραμμα "διάσωσης" πρόσθεσε νέο δημόσιο χρέος στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του PSI, ύψους € 78 δις. Το 3ο πρόγραμμα πρόκειται να προσθέσει νέο χρέος άλλα € 50,1 δις. Με άλλα λόγια έως το τέλος του 2018, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα υπερβαίνει τα € 361 δις. Δηλαδή, θα υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ. Ακόμη κι αν επιτευχθεί η οικονομική μεγέθυνση που εικάζεται από το τελευταίο μνημόνιο. Πράγμα μάλλον απίθανο.
Και σκεφτείτε ότι μπήκαμε στο 1ο μνημόνιο με δημόσιο χρέος 126% στο ΑΕΠ. Κι έχουμε να ελπίζουμε, μετά την τελευταία "συμφωνία" του Eurogroup, απλά και μόνο στην "εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους". Δηλαδή μόνο σε κάποιας μορφής επιμήκυνση με την ανάλογη πάντα επιβάρυνση.
Κι όμως μετά απ' όλα αυτά συνεχίζουν να μας μιλάνε για "επιτυχίες" και "διάσωση". Συνεχίζουν να θριαμβολογούν! Είναι σαν εκείνους που εύχονται στους συγγενείς του νεκρού "και του χρόνου" ή "και στα δικά σας"!
Κανείς όμως δεν λέει ότι οι κύριες πρωτίστως συντάξεις στο σύνολό τους - μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου το περασμένο σαββατοκύριακο - υπόκεινται πλέον στις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς του κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή εμπίπτουν στο "πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης", που προβλέπει η ανακοίνωση του Eurogroup, ο οποίος θα θεσμοθετηθεί άμεσα και θα είναι επιφορτισμένος με ημιαυτόματες οριζόντιες περικοπές και άλλα μέτρα, κάθε φορά που θα εκτιμάται ότι παρεκκλίνει ο προϋπολογισμός από τους στόχους.
Έτσι οι περικοπές των συντάξεων θα γίνονται πλέον αυτόματα από τον "πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης". Χωρίς καν την ανάγκη νέου νομοσχεδίου. Απλά ο συνταξιούχος θα το αντιλαμβάνεται στη μηνιαία καταβολή της σύνταξής του. Κι ο Θεός βοηθός.
Κανείς επίσης δεν λέει ότι στα "προαπαιτούμενα," που απαιτεί το Eurogroup "θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά για την πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία." Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εξώσεων υπέρ των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων, που θέλουν να κερδοσκοπήσουν με "κόκκινα", αλλά και "πράσινα" δάνεια.
Μόνη εξαίρεση όσα δάνεια έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, αλλά και όσο ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας μικρής αντικειμενικής αξίας. Μια εξαίρεση, που πρόκειται να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Για να διευκολυνθούν τα επενδυτικά κεφάλαια να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των δανειοληπτών, τους παρέχεται πλήρης φορολογική ασυλία για τις μεταβιβάσεις δανείων και ακινήτων. Ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπου ο κάτοχος που δεσμευμένου ακινήτου θα μαθαίνει ότι το έχασε είτε με email, είτε όταν οι νέοι ιδιοκτήτες θα του χτυπούν την πόρτα για να τον πετάξουν έξω.
Και μην τολμήσει κανείς να δυσφορήσει γιατί έχουν ήδη έτοιμο τον Κυριάκο. Από τον Άννα στον Καϊάφα. Από την Σκύλλα στη Χάρυβδη.
* Δημοσιεύτηκε στην Kontranews, 15/5/2016.
** Adolf Hitler, Mein Kampf, New York: Reynal & Hitchcock, 1941, 379.

3 σχόλια:

 1. Εκλογές οσονούπω...!!!
  να ξεκουραστεί και ο Alex δίνοντας τη σκυτάλη στον Kyriakos...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σου Καζάκη
  Το 2011 σου είπα ότι η χώρα έχει 10.000.000 παρείσακτους και συμφώνησες.
  Μετά σου ανάλυσα το πως θα γίνει μέσα από τη φορολογια και ότι θα πάρει 5 έτη.
  Αργότερα συμφώνησε και η Κανέλη.
  Αλλά και εσύ με το πάθος της εξουσίας και με τον φίλο σου απο την ΔΕΗ θα σώζατε τον ΛΑΟ.
  Αλλά δεν μάζεψες καμιά 1000άδα ανθρώπους και να μετακομίσεις σε άλλο κράτος ή σε άλλη χώρα και να τους διδάξεις πως δημιουργείται το ΚΕΦΑΛΑΙΟ και το BitCon στον 21 αιώνα της τεχνολογίας.
  Και τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα θα φύγουμε ως φορολογικοί μετανάστες αλλά για πού ????
  Βλέπεις η εξουσία μεθά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το Σχέδιο Καλά Κρατεί.
  Αφού πήραν τα λεφτά από τους Ελληνες με τον ΕΝΦΙΑ να δεις που τώρα θα ζητήσουν την υποχεωτική ασφάλιση κτηρίων από σεισμό.
  Θα πάρουν πάλι τα λεφτά και θα τα γρεμήσουν μια και εχουν χαρακτηριστεί Ενεργειακά Σουρωτήρια οι ελληνικές Κατοικίες.

  Θα εξοικονομούσαν 59% ενέργεια αν ήταν κατασκευασμένες με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ

  Περίπου έξι στις δέκα (6/10) κατοικίες για τις οποίες εκδόθηκε Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το 2015 είναι ενεργειακά «σουρωτήρια», καθώς κατατάχθηκαν στις δύο τελευταίες ενεργειακές κατηγορίες Ε-Η.

  Ωστόσο, την ίδια ώρα παρατηρείται μείωση στο ποσοστό ένταξης των κτιρίων κατοικιών στην ενεργειακή κατηγορία Ε-Η κατά 6,15% σε σχέση με το 2014 και αύξηση στις αντίστοιχες Γ-Δ και Α-Β.

  Με βάση τα στοιχεία από τη στατιστική Ανάλυση Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων έτους 2015 που δημοσιοποίησε το Σώμα επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το 2015 εκδόθηκαν 53.689 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, τα οποία μειώθηκαν κατά 56% σε σύγκριση με το έτος 2014.

  Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (45,54%) εκδόθηκε για λόγους ενοικίασης και πώλησης (36,28%).
  Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που καλύπτουν τα εκδοθέντα ΠΕΑ του έτους 2015 είναι 7,922.833,86 τ.μ. (4.992330,29 τ.μ. στη Νότια Ελλάδα και 2,930.553.57 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα), η οποία είναι μειωμένη κατά 48,19% σε σύγκριση με το έτος 2014 (συνολική επιφάνεια 15,292.623,85τ.μ.).

  ΑπάντησηΔιαγραφή